fredag, oktober 31, 2008

Whiskyälskare, visste ni att ... ?


Nu på onsdag öppnas portarna till "Världesn största Whiskyfestival" på Cape Town International Convention Center. Festivalen pågår i dagarna tre, onsdag 5/11 till och med fredag 7/11. Alla dagar mellan 18.00 - 22.00. Biljetter finns att köpa hos Computicket eller vid festivalentrén. Mer information om festivalen finns på: www.whiskylivefestival.co.za

onsdag, oktober 29, 2008

Onsdagsboule på Vergenoegd

Strålande sol men kanske lite väl blåsigt var det idag när vi drog igång boulen igen för säsongen. Vi var 16 stycken glada och tävlingssugna som mötte upp, och hade det inte varit för det just nu pågående SWEA-mötet i Kapstaden så skulle vi säkert ha varit fler.

Hur som helst var det jättekul att träffas igen. Nykomlingar och speciellt välkomna i gänget var denna gång Ulla & Kurt från Ängelholm och Peter Bailey som driver det relativt nyöppnade hotellet Ridgemor Villa strax väster om Somerset West. Peter passade förresten, som den nykomling han var, på att tillsammans med undertecknad sno åt sig boulesegern för dagen. På en mycket hedersam andraplats placerade sig Eva & Barbara. Grattis! Vi hoppas givetvis att få se både Ulla, Kurt och Peter snart igen på någon av kommande bouleträffar.

Efter spelet avnjöts som vanligt en delikat lunch i glada vänners lag på vingårdens restaurang Pomegranate. Själv sände jag en tacksamhetens tanke ut till köket och restauratören Michael Israel för att han även i år bland annat har kvar den fantastiska Tomato Tarte på menyn. Jag tarnog den igen till förrätt nästa onsdag.

/Björn

tisdag, oktober 28, 2008

Nya vänner!

Igår var vi hemma hos härliga nyfunna vänner här i Somerset West. Det svenska paret Alexandra von Knorring och Adam Malmnäs (med rötter även i Sydafrika, Brasilien och Portugal) äger och driver det Kapstadsbaserade företaget Travel For Life, som skräddarsyr semesterresor för resenärer som vill uppleva det bästa som det vackra Sydafrika har att erbjuda.

Alexandra och Adam gjorde ett starkt intryck på oss med sin smittande glädje och energi. De har drivit sin verksamhet i ett antal år nu, och glädjande nog är kundtillströmningen mycket god. Själva har vi fyra svenska vänner som ska hälsa på oss i januari och februari som valt att anlita Travel For Life för sina safariresor till Krugerparken.

Adam är rutinerad golfare och har utmärkt koll på alla fina banor här nere. Han delar gärna med sig av sin erfarenhet och sitt kunnande. 

Vi önskar Alex och Adam fortsatt lycka till med sitt företag och ser fram emot trevligt umgänge framöver. Allt om deras företag Travel For Life hittar ni på www.travelforlife.se.


söndag, oktober 26, 2008

Viste ni att ……. ?


Wang Thai i Somerset West, ni vet Thai-restaurangen på Mainroad som brann och öppnade igen vid korsningen Helderberg College Rd & Old Stellenbosch RD, kör ”Wine & Dine evenings” varje tisdag kväll fram till 9 december.

Under tiden som man avnjuter en 3-rätters middag presenterar en representant från en av dom bästa lokala vingårdarna sina viner och tipsar om hur man bäst kombinerar vin och mat.
Lite kul kanske att få tips om hur man kombinerar goda viner med just Thaimat.

Följande vingårdar kommer att presenteras:

Oktober 28 – Overgaauw
November 4 – Hartenberg ( …. ett tillfälle att få testa ”världens bästa” Merlot ?)
11 – Paul Cluver
18 – Neil Ellis
25 – Brampton
December 2 – Vergelegen
9 - Lourensford

lördag, oktober 25, 2008

Nu drar vi igång Boulen på Vergenoegd


Många svenska "svalor" har redan landat på sydafrikansk mark så nu är det hög tid för säsongens första Boule på Vergenoegd.

Nu på onsdag 29/10 drar vi igång igen och vi börjar som vanligt kl. 11.00. Ingen föranmälan behövs och alla är hjärtligt välkomna. Det skall bli riktigt kul att träffa er alla igen och lite spännande blir det att se om någon eller några "tjuvtränat" under den svenska sommaren.

Om du som läser detta inte varit med och spelat Boule med oss på Vergenoegd tidigare går det bra att skriva ett mail till mig (bjorn@egi.se) eller ringa 079 3535 640 så ska jag gärna berätta hur ni hittar dit och även ge lite mer detaljerad info om vårt boulespel på Vergenoegd.

VÄL MÖTT !!

Björn

fredag, oktober 24, 2008

Idag är det dax!

Vi går i väntans tider. Idag är det meningen att den första sändningen av vår Sydafrikabok ska anlända hit till Kapstaden med flyg från Sverige. Böckerna anlände till flygplatsen redan för några dagar sedan, men det har tagit tid att få dem genom tullen med alla papper som måste skrivas och avgifter som ska betalas. Men nu ska det vara klart och vi fick just ett telefonsamtal att böckerna är på väg med speditör ut till oss. Återkommer när de anlänt.

Trevlig helg önskar vi alla våra vänner från ett soligt men blåsigt Kapstaden!


tisdag, oktober 21, 2008

Vi är i vårt paradis!

Nu var det länge sedan vi skrev några rader. Men under tiden har vi varit fullt upptagna med att lämna över vår lägenhet i Stockholm till hyresgäster, flyga ner till Kapstaden och inta vårt älskade hus här nere.

Vädret är skön försommar eller sen vår här nere, och precis som i Sverige på våren är vädret växlande. Vi har sol varje dag, men det kan komma en regnskur ibland och temperaturen växlar mellan 20 och 30 grader dagtid. Nätterna är för det mesta lite kyligare fortfarande, men i lördags kunde vi sitta ute på terrassen hela kvällen med vänner och ha en härlig grillkväll.

Att grilla i Sydafrika är en stolt tradition som omgärdas av många traditioner och hemligheter. "Alla" har sina egna recept på marinader, såser, kryddningar och ibland t o m eget recept på hemgjord korv. Sydafrikas egen älskade grillkorv heter boerewors och är en kryddig korv av nöt- eller griskött, ofta med koriander. Och en grillkväll kallas inte en barbeque utan en braai (förkortning av braaivleis). Vi ska brajja ikväll, säger vi svenskar. Ett uttryck som i värsta fall skulle kunna missuppfattas av den oinvigde... Om braai och det sydafrikanska kökets alla spännande nyanser kan du läsa mer om i vår nyutkomna bok "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika" som bland mycket annat har ett kapitel om det sydafrikanska köket. Lite smygreklam, bara :-). Läs mer om boken på www.egi.se.


måndag, oktober 13, 2008

Sydafrikansk vinmässa i Stockholm

Idag medverkade vi på mässan för sydafrikanska viner på Sheraton Hotel i Stockholm. Ca 30 vinagenter som representerade mer än 100 sydafrikanska viner ställde ut och erbjöd provning av sina viner. På dagen var det branschmässa och på kvällen var det öppet för privatpersoner.

Fullt med folk från morgon till kväll! Vi hade ett eget bokbord på mässan och sålde bra med böcker, och fick dessutom kontakt med flera företag som gärna vill fungera som återförsäljare för boken. Andra var intresserade av boken som julklapp till kunder eller att erbjuda anställda eller medlemmar att köpa. På det hela taget var det ett bra arrangemang, och flera vinagenter hade också producenter från vingårdarna på plats. Kul att prata Sydafrika och knyta många spännande kontakter. Och vilka fantastiska viner! Vi fick bland annat tillfälle att prova Hartenbergs Merlot 2005 som just vunnit pris som världens bästa Merlot (se vår blogg från 8 oktober). Wow - en underbar upplevelse!

Tack till Maja Berthas på WOSA (Wines Of South Africa) för ett mycket bra genomfört arrangemang!

fredag, oktober 10, 2008

Tack för alla positiva omdömen om vår bok!

Till vår stora glädje har vi fått många fina omdömen om vår Sydafrikabok skickade till oss. Tack alla som köpt och läst boken och extra stort tack till dem som skickat alla uppskattande ord till oss. Här kommer ett litet axplock:

"Gratulerar till en fantastiskt trevlig bok om alla kulinariska ställen. Den är så bra på alla sätt. Den verkar så genomtänkt allt igenom: format, lagom med text, alla fina bilder, all fakta, kartor och alla hänvisningar i slutet av boken. Lättläst och trevligt skriven." - Ingemar

"Vi tycker att boken är alldeles fantastisk och vi blir jättesugna på att åka ner till Sydafrika och testa alla ställen ni skrivit om."
- Thomas

"Den är lätt att tycka om och ta till sig. Omfång, upplägg, text, illustrationer, tips och fakta, allt är värt höga betyg. Vi gör kanske inte alltid samma ranking av de krogar som ni har valt men så måste det bli. Så ska det vara, det är som med vinprovning, alla kommer inte till samma slutsats. Boken kommer att bli en framgång och förhoppningsvis bli tryckt i nya upplagor." - Mats

torsdag, oktober 09, 2008

Evenemangstips:
The foot of the Helderberg festival
10 - 12 oktober

Missa inte The foot of the Helderberg festival
Mer info hittar du på:
http://mysite.mweb.co.za/residents/yellowhouse/

onsdag, oktober 08, 2008

Hartenbergs Merlot bäst i världen!

Hartenberg Wine Estate, en av vingårdarna och restaurangerna som vi berättar om i vår nyutkomna guidebok "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika", gör många utmärkta viner. I boken berättar vi om att The Stork 2005 tidigare i år vann pris som världens tredje bästa Shiraz (och därmed Sydafrikas bästa) på vinbedömningseventet Syrah du Monde i Frankrike.

Huibre Hoff, marknadschef på Hartenberg, ger oss nu det fantastiska beskedet att Hartenbergs Merlot 2005 härom dagen vann det åtråvärda priset som världens bästa Merlot på The International Wine and Spirits Competition(IWSC)i London!

Missa inte att besöka denna lilla genuina pärla till vingård om ni reser runt i vindistrikten. Kombinera gärna de utsökta vinerna med en delikat picknicktallrik under vinrankorna ute på terrassen.

Läs mer om Hartenberg i vår bok och på www.hartenberg.co.za.

tisdag, oktober 07, 2008

Evenemangstips!

Gette, på plats i Kapstaden, tipsar om följande evenemang som är på gång:

15 november: K-day på Lourensford Estate i Somerset West.
Evenemanget är en dagkonsert i picknickform med Freshly Ground och 11 andra välkända artister och grupper från Sydafrika.

22 november: Lionel Richie kommer till Kapstaden och uppträder på Sahara Park Newlands

1 december: Rod Stewart har konsert i Kapstaden, även denna på Sahara Park Newlands.

Gette berättar också att vädret är skönt med 22-25 grader, växlande molnighet och nästan ingen vind.

Tack för tipsen, Gette!

söndag, oktober 05, 2008

Vinmässa - måndag 13 oktober

Nu är det dags för en ny mässmedverkan för oss, denna gång i
Stockholm. På måndag den 13 oktober går en sydafrikansk vin-
mässa av stapeln på Sheraton Hotel i Stockholm. Fackmässa på
dagen och för allmänheten på kvällen. Mässan arrangeras av
WOSA (Wines Of South Afrika) och ett 30-tal svenska vin-
importörer deltar som tillsammans representerar över 100
sydafrikanska vinproducenter, så här har man verkligen
möjlighet att bekanta sig med en mängd härliga viner. Även
ett antal producenter från vingårdarna i Sydafrika kom-
mer att närvara. Biljetter till mässan kan köpas via Ticnet
på www.ticnet.se.

Veckans restaurang: D'vine

D’vine Restaurant, Willowbrook Lodge i Somerset West

Gudomlig fine dining i romantisk herrgårdsmiljö

På vägen som leder fram till vingården Vergelegen finns denna underbara restaurang, som bjuder på fine dining av mycket hög klass. D’vine är den perfekta restaurangen för en minnesvärd kväll när du vill ha en upplevelse utöver det vanliga.

Restaurangen, och det tillhörande lilla hotellet Willowbrook Lodge med tolv rum, ägs av paret Laurie Burr & Lisa Benini. Engelsmannen Laurie har ett gediget förflutet som högklassig kock i många olika delar av världen. En höjdpunkt i karriären var som Executive Chef på världsberömda Soneva Fushi Resort på Maldiverna. Här träffade han sin blivande fru, italienska Lisa Benini, som då drev en egen dykskola.

Paret flyttade så småningom till den vackra ön Menorca, där de startade en egen restaurang. Under en semester till Sydafrika år 2006 blev de båda helt förälskade i det vackra landet, mat- och vinkulturen och den rika mångfalden av fräscha råvaror. I Willowbrook Lodge och D’vine Restaurant i Somerset West fann de även en möjlighet att förverkliga drömmen om ett eget hotell med en högklassig restaurang. ”Vi hörde också talas om att Sydafrika är värd för fotbolls-VM år 2010 och smittades av sydafrikanernas entusiasm och förhoppningar inför detta stora världsevenemang”, berättar Lisa.


Restaurangen ligger i en lummig trädgård med många vackra växter, nära hotellets swimmingpool. Här serveras både lunch och middag, men menyerna skiljer sig åt till viss del. D’vine är allra mest populärt på kvällarna. Du väljer mellan att avnjuta din måltid i de intima små matsalarna, på den inglasade verandan eller ute på terrassen under skuggande parasoll. De vackra matsalsrummen inger en känsla av elegant herrgårdsmiljö. Middagens fördrink kan du inta i lugn och ro i barens sköna fåtöljer, medan du försöker välja bland allt det frestande på menyn.


På kvällarna måste herrarna byta ut sina shorts mot långbyxor, här som på de flesta andra finare krogar i Sydafrika. Restaurangen undanber sig barn under 13 års ålder på kvällstid och det finns heller ingen barnmeny.

Lisa och Laurie har en uttalad strategi att anställa personal med olika hudfärger och ursprung. De har verkligen lyckats hitta mycket trevliga och professionella medhjälpare som tar väl hand om restau-rangens gäster.

En middag på D’vine är en sann fine dining upplevelse. I väntan på maten bjuds du en läcker amuse-bouche (pytteliten extra förrätt) som aptitretare. En sval sorbet serveras också mellan förrätt och huvudrätt, att ”skölja” gommen med.

Här har vi njutit makalöst goda mid-dagar och kvalitén är alltid lika hög. Gästande vänner från Sverige vi tagit till D’vine pratar ibland långt efteråt om en minnesvärd gourmetupplevelse de ofta tänker tillbaka på.

Tips!

Fortsätter du ungefär 500 meter på Lourens-ford Road kommer du till den kända vingården Vergelegen.

Ännu lite längre fram på samma väg ligger Erinvale Estate Hotel & Spa, som också har en mycket fin golfbana designad av Gary Player. Tel: +27 (0)21 847 1160 www.erinvale.co.za


Basfakta

Telefon: +27 (0)21 851 3759
Fax: +27 (0)21 851 4152
E-post: reservations@dvinerestaurant.co.za
Hemsida: www.dvinerestaurant.co.za, www.willowbrook.co.za
Adress: Willowbrook Lodge, Morgenster Avenue off Lourensford Road, Somerset West

Hitta hit:
Sväng in på Lourensford Road från Main Road. Ta av till höger på Morgenster Avenue ungefär 500 meter innan infarten till vingården Vergelegen vid skyltar till Willowbrook Lodge och D’vine.

Öppet alla dagar i veckan, både frukost, lunch och middag, men med olika menyer.
Bordsbeställning är oftast nödvändig under högsäsong, framför allt på kvällarna.

lördag, oktober 04, 2008

Det Sydafrikanska köket


Matkulturen i Sydafrika har en historisk prägel av alla de folkslag som under århundraden kommit hit. Här finns tydliga influenser från till exempel Frankrike, Holland, Tyskland, England, Indien, Italien, Indonesien och Kina.

Ett populärt sydafrikanskt kök är det kapmalajiska, där de mest kända rätterna är lamm- eller fiskcurry och bobotie som är en slags ugnsbakad köttfärsrätt. Rätterna serveras oftast med ris och fruktchutney som tillbehör och kryddningen är överlag mild. Det kapmalajiska köket har sitt ursprung från 1600- och 1700-talen då indiska och indonesiska slavar togs till Sydafrika. Typiska kryddor är curry, koriander och tamarind.

En annan traditionell rätt är potjiekos, en slags gryta enligt mottot "man tager vad man haver" med mycket grönsaker som bas. Rätten tillagas i en trebent gjutjärnsgryta över öppen eld.

Fisk- och skaldjursrätter är mycket populära, främst i Kapregionen. Kingklip är den i vårt tycke allra godaste sydafrikanska fisken. Det vita köttet är fast och saftigt och påminner om torsk. Sydafrikanernas klolösa motsvarighet till vår hummer kallas crayfish och får fiskas från november till mars. Crayfish påminner mycket om hummer i smaken och anrättas på liknande sätt. Men sydafrikanerna är främst ett köttälskande folk. Att grilla är populärt i de flesta länder, men i Sydafrika är det en nationell institution som omges av många ceremonier och procedurer, hemliga recept och till och med nationella tävlingar. Företeelsen heter braaivleis (braai betyder grilla och vleis betyder kött på afrikaans) men kallas dagligdags för braai, vilket alltså är sydafrikanernas namn för en barbecue. Varje veckoslut tänds grillen, som även den kallas för braai, i otaliga trädgårdar i hela Sydafrika för en traditionell braai-kväll. Ett måste på varje god braai är en boerewors, en slags kryddig korv av nöt- eller griskött ofta med koriander. Alla har sina egna stolta korvrecept eller favoritslaktare. Lammkött är mycket populärt på grillen, men även oxkött, kalv, fläsk, fågel och vilt.

Viltköttet är gott och smakrikt och förkommer ofta på restaurangmenyerna i Sydafrika. Vanligast är olika antiloper som springbok, kudu, gemsbok och eland. Struts, som heter "ostrich" på engelska, är populärt och mycket välsmakande. Även krokodil, vildsvin och vårtsvin serveras ibland.Biltong som är remsor av olika slags torkat kött, är mycket populärt och säljs överallt. Sydafrikanerna äter biltong som snacks och mellanmål. Denna delikatess påminner om torkat renkött och finns i ett oändligt antal varianter med olika slags kryddor. Det här var ursprungligen boernas proviant på färderna inåt landet och var ett utmärkt sätt att bevara köttet före kylskåpens tid. Se till att du har tandpetare till hands!

Sydafrikanerna älskar sina picknicks. På helgerna far hela släkten till kusten, placerar den äldre generationen under några skuggande träd, lastar ur campingstolar och bord och jättestora kylväskor, filtar och till och med grillar, och spenderar sedan hela dagen med att bada, sola, äta, vila och roa sig av hjärtans lust. I Kapstadsområdet är det även mycket vanligt med utomhuskonserter av olika slag där man tar med sig bord, stolar och picknickkorgar. Dessa arrangeras ofta av vingårdarna som då även passar på att marknadsföra sitt eget vin.

De flesta restauranger i Kapregionen erbjuder ett internationellt kök, där tonvikten ofta ligger på medelhavsmat från främst Frankrike och Italien. I kombination med afrikanska influenser, den fantastiska råvarutillgången och de många spännande kryddorna är matupplevelserna i det närmaste oändliga.