torsdag, januari 29, 2009

Hur går det för seglarna ute på de stormiga haven?

Ja, mycket har hänt sedan vi sist rapporterade om händelseutvecklingen på Volvo Ocean Race. På grund av skador orsakade av den svåra stormen på fjärde delsträckan tvingades många båtar att tillfälligt bryta tävlingen. Däribland Ericsson 3 som på grund av skador i skrovet tvingades bryta och sätta kurs mot Thailand istället för etappmålet Qingdao i Kina.Den spanska båten Telefonica Blue vann etappen till Kina.Men segern blev inte så stor som många först trodde. I mål var Telefonica Blue endast en liten stund före tvåan, Puma, och Ericsson 4 som tog en hedrande tredje plats.

Den här etappen bjöd på all den dramatik som kunde förutses - plus lite till. Och för att ytterligare spä på spänningen gick Telefonica Blue i mål i tät dimma.
Ericsson 4’s tredje plats ger dom ytterligare 6 poäng vilket betyder att dom fortfarande leder tävlingen totalt. Nu med 46 poäng, tätt följda av Telefonica Blue med 42,5 poäng.

Följ den fortsatt spännande utvecklingen genom att Klicka Här.

onsdag, januari 28, 2009

Taffelberget i solnedgången

Nu har du en chans att se solnedgången från Taffelbergets topp till reapris! Fram till och med den 28 februari är det halva priset för både vuxna och barn att åka upp med linbanan till Taffelbergets topp efter klockan 18 varje dag. Det innebär R72.50 för vuxna. Ta med en picknickkorg och en flaska vin och njut av den makalösa utsikten och solnedgången, eller ät middag på restaurangen på toppen. Linbanan stänger kl 21.30. Mer info finns på www.tablemountain.net eller på tel 021-424 8181.

tisdag, januari 27, 2009

Pålitlig postgång från Sydafrika

Att skicka post från Sydafrika till utlandet kan vara en chansartad affär. Ibland går det bra, ibland kommer försändelsen inte fram alls. Därför vill vi tipsa er om ett bra alternativ till det sydafrikanska postverket. Alternativet heteroch finns bland annat på Shop 3, The Circle Centre, som ligger på Caledon Street parallellt med Main Road i Somerset West. Det är det andra shoppingcentret, det som ligger längst ner närmast Checkers.

Ett brev till Sverige kostar ca R20 att posta och kommer fram om ungefär 12 dagar. Posten flygs ut via London och går sedan vidare till andra länder därifrån. Inte alltid så mycket snabbare än det sydafrikanska postverket, men betydligt mer pålitligt. Hos PostNet kan du också skicka brev och paket med kurirpost via DHL, vilket tar ca 3 arbetsdagar till Sverige. Både post och kurirpost avgår samma dag om du kommer på förmiddagen. Tel till PostNet på Caledon Street är +27 (0)21 851 7930/1. www.postnet.co.za.

måndag, januari 26, 2009

Mitt i sommarvärmen här i Sydafrika rapporteras om fina vintersportresultat från Sverige

En ny svensk stjärna på slalomhimlen visade igår måndag upp sig då Jessica Lindell-Vikarby från Huddinge vann världscuptävlingen i super-G i Cortina i Italien. Det var hennes första seger i världscupen. Var har vi Anja?

Vilken av de 55 restaurangerna
i er bok tycker ni är bäst?

Det är en fråga vi får ganska ofta, och vårt standardsvar brukar vara att det beror på vad man är ute efter för tillfället. Det är som att fråga någon om dennes favoritplagg. Det beror alldeles på sammanhanget. Så vi brukar räkna upp 5-6 stycken olika restauranger för olika tillfällen.

Men härom dagen hade vi en restaurangupplevelse som hittills toppar allt annat vi upplevt här nere. Vi gjorde ett återbesök på Rust en Vrede och åt en makalös avsmakningsmeny inklusive utvalda viner. Maten är i absolut




toppklass, men det är själva totalupplevelsen som gör denna restaurang så unik. Inte ens La Colombe på Constantia Uitsig, utsedd till Sydafrikas bästa restaurang och där vi ätit två gånger de senaste månaderna, kan i
vårt tycke mäta sig med Rust en Vrede. Executive Chef David Higgs och sommelier Neil Grant med all sin förstklassiga personal får varje gäst att känna sig som kung och drottning. Det är inte för inte som vi givit Rust en Vrede störst utrymme i vår bok. Och den stora avsmakningsmenyn kostar fortfarande R800 inklusive de utvalda vinerna, vilket motsvarar ca SEK 650 som ju är ett fantastiskt pris för en restaurangupplevelse av det här slaget.

David berättade också att Björn Borg och Per Gessle hade ätit middag hos dem nyligen, och Björn hade till och med övernattat hos Rust en Vredes ägare Jean Engelbrecht.

Så missa inte en restaurangupplevelse på Rust en Vrede under er vistelse i Kapstadens vindistrikt!

söndag, januari 25, 2009

Vad vore en ostbricka utan delikata
inlagda fikon?

Tore är en händig och generös man. Nu har han lagt in sina egna ”Cape figs” fikon från trädgården och eftersom dom enligt honom själv blev väldigt lyckade och smakar mycket bra till ost vill han dela med sig av receptet även till oss andra. Det tackar vi alldeles extra för!

Så här skriver Tore

GREEN FIG PRESERVE
Är de någon mer än jag som har fikon i trädgården så är här ett recept på hur man kan ta tillvara dem. De är inget vidare goda att äta mogna. Jag har använt det här receptet och tycker de blir lika bra som de man köper. Fikonen skall plockas innan de mognat och blivit mjuka. Se upp med den vita vätska som tränger ut ur fikonet då man plockar och skär i det. Den är gummiliknande och besvärlig att bli av med. Använd kokkärl av rostfritt eller aluinium som kan rengöras med Scotch Brite eller liknande och gärna skyddshandskar. Rengör burkar väl och hetta gärna upp dem i mikrovågen så de är helt bakteriefria. Fikonen håller minst 6 månader i rumstemperatur.

1 kg fikon med skaftet kvar
100 g salt
1 tesked bakpulver (baking soda)

För inläggningen
1kg socker
10 cm färsk ingefära som krossats eller skivats i tunna skivor

1. Lös upp saltet i 2 liter vatten i en stor glasskål
2. Skär ett kryss i toppen av varje fikon som går genom skalet. Skrapa bort eventuella bruna fläckar på skalet med kniven. Lägg fikonen i glasskålen och lägg en tallrik över för att hålla fikonen nere i saltlösningen. Ställ skålen i rumstemperatur 1 dygn.
3. Spola av fikonen i rinnande kallt vatten och lägg dem i en gryta och täck med vatten. Tillsätt bakpulvret och koka upp och låt det hela sjuda i 15 minuter. Detta för att behålla den gröna färgen
4. Under tiden i en annan gryta så lös upp sockret i 3 dl vatten och låt det koka upp. Tillsätt ingefäran.
5. Spola av fikonen i kallt vatten igen och lägg dem i sockerlösningen. Låt det hela sjuda långsamt i 1 till 2 timmar tills fikonen är mörkgrönt genomskinliga.
6. Lägg fikonen i de rengjorda burkarna. Plocka eller sila bort ingefäran från sockerlösningen. Pressa gärna över saften från en citron i sockerlösningen och rör om, så konserveras det bättre. Häll över sockerlösning över fikonen och tillslut burkarna. Låt burkarna svalna.

Hälsningar, Tore

lördag, januari 24, 2009

Missa inte solförmörkelsen
på måndag morgon!

På måndag morgon mellan klockan 7.00 och 8.30 kommer vi att få tillfälle att beskåda en solförmörkelse som enligt experter betecknas som en av de bästa på många år här nere i Sydafrika. Enligt väderlekstjänsten kommer vädret på måndag morgon vara helt perfekt för solförmörkelsen. Så sota glasen och njut av detta gratisnöje på måndag morgon!

Mer info om solförmörkelse kan man få genom att: klicka här

fredag, januari 23, 2009

Fredagsgolf på Strands golfklubb

Tack Rolf för ditt referat från dagens fredagsgolf som vi fick ikväll.
Rolf skriver så här:

Hej golfvänner,
Idag var vi 33 glada golfare som spelade fredagsgolf på Strand, i mycket behagligt väder med strålande sol och en svag och svalkande havsbris. Vi spelade som vanligt poäng bogey om vandringspriset. Det blev en hel del ytterligare inteckningar och leder gör nu Elisabeth tillsammans med Eva L.Om vinerna spelade vi lottad bästboll och det blev höga poäng. Bäst var Elisabeth tillsammans med Sven på 49 poäng, tätt följ av Cathrine och Björn på 48. De paren följdes så småningom av Kerstin W och Lars Erik på 45, Lisa och Olav på 43 och Ingrid och Ulf också på 43 poäng, men med något högre handikap.

torsdag, januari 22, 2009

Onsdagsboule på Vergenoegd

Igår var vi många som sökt oss ut till Vergenoegd för att spela boule och äta lunch tillsammans. Närmare bestämt 37 stycken (35 svenskar…och två holländare). Kul att så många uppskattar vår onsdagsboule.

Och hur gick det resultatmässigt? Ja, resultatet från första omgången var lite unikt eftersom två lag vann över sina motståndare med 13-0 (!). För att inte genera förlorarna har vi valt att inte publicera namnen spelarna i dessa matcher. Jo, förresten det ena laget måste vi redovisa eftersom dom dessutom blev totalsegrare för dagen. Det laget, som bestod av Cathrine, Pierre och Sven, vann sin andra match med siffrorna 13-4. Vi bockar, bugar och gratulerar. På andra plats kom lag Karin, Nils-Bertil och Pernilla med siffrorna 13-6. Och slutligen trean som var lag Monica, Mats F. och Thomas som vann sin andra mycket jämna och spännande match med siffrorna 13-11.

onsdag, januari 21, 2009

Vinprovning på Bergkelder

Våra vänner Jessica & Rolf har hyrt in sig på den vackra vingården Bergkelder där de lagrar sitt inhandlade vin. Härom dagen blev vi och några andra vänner inviterade att prova några av vinerna för att bland annat avgöra vilka som lämpar sig för snar njutning och vilka flaskor som med fördel kan lagras lite längre. Njutningsfullt nyfiket sniffande och sörplande blandades med glada skratt och belåtna miner. Provningen avrundades med en underbar lunch på nyöppnade topprestaurangen Cuvée på vingården Simonsig. Ett stort tack till Jessica och Rolf för en kanontrevlig och välsmakande dag!

Se fler bilder från vinprovningen genom att: klicka här

tisdag, januari 20, 2009

Ät middag med oss och
vinmakarna från Kleine Zalze

Det är Manuka@Southeys i Somerset West som nästa onsdag (28/1) står värdar för sin månatliga ”Meet-The-Winemaker-Dinner” dit man denna månad bjudit in vinmakarna från Kleine Zalze. Under middagen kommer deltagarna presenteras åtta av vingårdens bästa viner.
Middagen som kostar R150 per person bokar man genom att ringa Stephen på tel. 021 851 6060.

Smaklig måltid!

måndag, januari 19, 2009

Lunch med Björn Borg och Per Gessle!












Nja, inte riktigt men nästan. Vi åt i alla fall lunch vid bordet bredvid dom och deras familjer när vi lunchade på Harbour House i Kalk Bay häromdagen. Enligt svensk skvallerpress är de här för att fira Pers 50-årsdag, och enligt veckans District Mail har Björn Borg också varit på besök i Gordons Bay. De såg i alla fall bruna och välmående ut allihop och hade fruar, barn och även Björns mamma Margareta med sig på restaurangen. Fast vi förvånades lite över att alla barnen tilläts spela dataspel vid matbordet. Aj, aj, aj - här behövs tuffa tag med bordsskicket, grabbar!

Juice-kris och gott bröd

Som ni kanske läst tidigare så har vår vän Gette hittat en makalöst god färskpressad juice på Pick ’n Pay. Nu vill det sig inte bättre än att maskinerna har gått sönder, både i affären i Waterstone Village och den stora i Somerset Mall! Kriiiiis! Reservdelar till maskinerna väntas i denna vecka i alla fall. Under tiden hankar vi oss hjälpligt fram med en juice i pappkartong av märket Wilde som vi köper från Food Lovers Market. Den har i alla fall inga tillsatser av socker eller vatten och är inte gjord av koncentrat. Finns i smakerna Tropical, Apple och Orange.

Gott bröd köper vi allra bäst hos vår vän Jimmy Wahlberg på Sweet Bakery & Deli i Stellenbosch. Hans valnötsbröd och surdegsbröd är exempel på hans fantastiskt goda artisanbröd som försvinner snabbt från affären varje dag. Ett annat bra alternativ kan vara att handla bröd i den Namibia-tyska affären Woermann Brock utanför Somerset Mall. De har mycket goda tyska råglimpor, mörkt grovt bröd och mycket annat gott. Det gäller bara att stå ut med den tyska joddelmusiken som strömmar ur butikens högtalare. Så kan vi ha det i Afrika ibland, minsann!

söndag, januari 18, 2009

Fredagsgolfsresultat

I fredags spelade svenskgänget som vanligt golf på banan i The Strand. Rolf har lämnat följande rapport:


"Idag på fredagsgolfen, var vi 24 spelare som spelade individuell poängbogey. Det var mycket fin miljö på banan och den lilla blåsten snarare förbättrade förhållandena. Det utkristalliserade sig tre segrare med 37 poäng vardera, och vann gjorde Hasse på bättre handicap tätt följd av Eva F och Jessica. Dom fick också fem poäng var i vandringspriset. Hemma i Sverige hade dock Eva L lurat i vassen och idag knep hon ytterligare ett par poäng och leder nu med 19, följd av Jessica på 17 och Elisabeth och Hasse på 16 poäng.


Vi har också diskuterat ett par regelfrågor och följande gäller framgent på fredagsgolfen. Vi har alltid lägesförbättring med ett scorekort på fairway. Vi har aldrig mulligan på 1:an.När det gäller val av tee, spelar alltid damerna från röd och herrarna från, i eget val, om dom är eller under året fyller 75 år, spela från röd tee och 65 år spela från gul tee."

Tack för rapport och bilder, Rolf, och grattis till de tre segrarna!

Tröttnat på långsamt Internet?


Håll ut, det kommer att bli bättre!

I senaste numret av District Mail läser vi att vi konsumenter med största sannolikhet kommer att få tillgång till snabbare och billigare internetanslutningar framöver.

Det mesta av Sydafrikas nuvarande internettrafik går via den så kallade SAT3 fiberoptiska kabeln, till vilken Telkom har exklusiv tillgång. Detta inbär att Telkom i princip har monopol på Internettrafiken här nere i Sydafrika, vilket i sin tur visar sig på bland annat priserna och tillgången.

Nu skall det snart bli ändring på detta när den $650 millioner, 15 000 km långa Seacom kabeln tas i bruk i slutet av juni i år. Vi får alltså stå ut med vårt slöa och dyra Internet även den här säsongen, men till nästa säsong skall vi, om allt går som det ska, ha ett betydligt förbättrat system.

fredag, januari 16, 2009

Tröttnat på golf- och boulespel?

Känns inte vingårdsturer lockande längre, efter att ha provat på sådär 10-20 stycken på raken? Åka och shoppa? Nä, det är för varmt och dessutom inget vidare kul. Då har vi lösningen: Åk ner till "The Strand" eller kanske ännu hellre till "Muizenberg" och prova på surfing.

Vi bor inte bara i ett av världens bästa vindistrikt med hundratals restauranger i världsklass inom en timmes bilavstånd, utan här finns dessutom förmodligen dom bästa surfingstränderna för nybörjare på hela kontinenten.

Vi hade våra surfgalna ungdomar nere på besök i förra veckan och för att göra dom riktigt glada tänkte vi ta dom en bit utmed Garden Route för att hitta det verkliga eldoradot för surfing. Men… döm om vår förvåning då vi, efter att ha konsulterat ett antal tillika surftokiga vänner och grannar, fick reda på att dom bästa surfstränderna för nybörjare och moderata surfare finns just här runt hörnet.

Sagt och gjort, istället för att behöva sitta timtals i bil kunde vi lätt transportera våra ungdomar till The Strand och Muizenberg där dom mycket nöjda kunde få sitt lystmäte för surfing stillat.

FAKTA:
"The Strand":
Nere vid vattenrutschbanorna på stranden finns en surfklubb som både lär ut och hyr ut surfutrustning till överkomliga priser. 1,5 timmes lektion + hyra av bräda och våtdräkt för R150. Kontakta: Son of Surf School, Mikhail Thomson 083 232 4822

"Muizenberg":
Muizenberg Beachfront har blivit lite av ett Mecka för surfare. Här finns 3-4 surfshopar som samtliga hyr ut utrustning och bistår med instruktörer. Själva anlitade våra ungdomar Garry’s Surf School och var mycket nöjda med servicen både på land och bland vågorna i havet. Här kostade instruktion (ca 1,5 timme) och hyra av utrustning för hela dagen R500:-. Kontakta Garys Surf School på telefon 021 788 243. Där kan man även få ”Surfrapport”, det vill säga besked om vågorna just den dagen man tänkt sig surfa lämpar sig för surfing.

torsdag, januari 15, 2009

Picknick i parken


Ses vi på söndag? - Vi planerar i alla fall att ta med oss våra gäster, en stor filt och förståss picknick-korgen och bege oss till Helderberg Nature Reserve i Somerset West för att lyssna på kvällskonserten. Nu på söndag väntar man besöksrekord eftersom det är gruppen ”Shiraz” som kommer att underhålla. Tre av medlemmarna i ”Shiraz”, Ann och Rob Walsh och Helen Dooley tillhörde tidigare, som ni kanske vet, den engelska gruppen ”The Dooleys” som kom till Sydafrika 1982.

Biljetterna som kostar R25 för stora och R10 för små, säljs vid grindarna som öppnas 15.30 och själva konserten börjar 17.30. Kom i god tid för det kommer alltid mycket folk till dessa populära söndagskonserter. För övriga upplysningar ring: 021 851 4060.

Vi ses kanske!

onsdag, januari 14, 2009

Välbesökt Boulespel
på vingården Vergenoegd

Idag var vi 27 glada svenskar ( och 2 holländare ) som mötte upp på vingården Vergenoegd för att spela "Onsdagsboule" och kunde gratulera dagens boulesegrare, Thomas och David. Det är roligt att så många uppskattar möjligheten vi har att enkelt och i glada vänners lag kunna spela boule på onsdagarna ute på vingården Vergenoegd.


Se alla bilderna separat genom att KLICKA HÄR

Det är ägaren John Faure som tillsammans med krögaren Michael Israel vi har att tacka för att vi dels har boulebanor att spela på och att vi allihop, utan att reservera bord, kan avnjuta en härlig lunch tillsammans efter boulespelet.
Boulekloten för vårt spel har hittills så generöst lånats ut till oss av Ullabritta och Nils-Bertil, men bland annat för att även andra av vingårdens gäster ska kunna få spela boule kommer kloten nu att övertas av vingården. Detta innebär att ni från och med nu är välkomna att tillsammans med era vänner spela boule på Vergenoegd även andra dagar än onsdagar om ni så önskar.

Har du inte varit med och spelat boule någon onsdag på Vergenoegd men skulle vilja pröva på någon gång är du givetvis mycket välkommen. Skriv ett mail till oss på adress: info@egi.se så berättar vi: ”När, Var, Hur” och om du också så vill: ”Varför”.

Väl Mött!

tisdag, januari 13, 2009

Om att söka uppehållstillstånd till Sydafrika

För någon vecka sedan hade vi ett inlägg om testamente från Eva & Hasse där de beskrev hur de gått till väga. Nu handlar det om uppehållstillstånd, också det ett gemensamt ”måste” för dom flesta av oss som bor här nere i längre perioder.

Häromdagen fick vi ett mail från Eva & Göran där de beskriver hur enkelt och smidigt det gick för dem att ordna sina 4-åriga uppehållstillstånd. Att söka uppehållstillstånd är ju annars en process som de allra flesta av oss har allt annat än goda erfarenheter ifrån.

KLICKA HÄR och läs om hur enkelt och smidigt Eva & Göran fixade sina 4-åriga uppehållstillstånd. http://sydafrikablogg.webs.com/uppehallstillstand.htm

OBS! För att stanna 90 dagar eller kortare behöver vi européer inte ha något uppehållstillstånd alls.


Har ni egna erfarenheter (goda eller varnande exempel) av att söka uppehållstillstånd till Sydafrika, som ni vill dela med er av till oss andra, är vi givetvis också tacksamma för dessa.

Om intresse finns hos våra läsare tar vi dessutom gärna upp andra liknande frågor här på bloggen. Det kan handla om allt från banker, försäkringar, internetaccess och telefoni till sjuk- och tandvård.

måndag, januari 12, 2009

Sugen på nåt kul?

31 januari anordnar Somerset West Turistinformation ett som dom kallar ”Wine Race” där 4 lag, med 4 personer i varje lag, tävlar mot varandra i vinkunskap och mycket annat.
Tävlingen utgår från turistbyrån i Somerset West, där lagen får olika typer av ledtrådar som per bil skall leda dom till diverse okända vingårdar där aktiviteterna b.l.a. kommer att innehålla ”food pairing” och ”blindfolded wine tasting”. Vinnarlaget kommer att föräras viner från samtliga besökta vingårdar.
Start: Turistinformationen, 186 Main Rd, Somerset West
Tid: 13.30 – 17.00
Kostnad: R50
Frågor besvaras av Amanda på tel. 021 840 1400, alternativt E-mail: east@capetown.travel.
Antalet platser är mycket begränsat så anmälan måste ske snarast.

Låter som ett toppentrevligt arrangemang sista lördagseftermiddagen i januari. Tyvärr, tyvärr, tyvärr kan vi inte vara med själva eftersom vi är upptagna av annat just den dagen. Men vi hoppas ändå att om någon av våra bloggläsare är med kanske vi kan få ett litet reportage från eventet.

Lycka till!

lördag, januari 10, 2009

Skandinavienägda Guest House
i Kapstaden


Söker du bra och mycket prisvärt boende i Kapstaden? Då vill vi gärna rekommendera några bra Guest House med skandinaviska ägare.

Att bo på Guest House är mycket prisvärt i Sydafrika, och generellt av högre klass än vi upplevt i andra länder. Frukost, ofta rejäl och med pinfärska råvaror, ingår alltid och de allra flesta ställen har swimmingpool.

Se hela listan genom att KLICKA HÄR: http://sydafrikablogg.webs.com/skandinguesthouse.htm

Vi har säkert missat flera andra skandinaviska Guest Houses i den här uppställningen. Tipsa oss gärna – om du känner till några fler – så att vi kan komplettera listan.

Herrseger i fredagsgolfen



Återigen har vi haft en härlig golfdag på Strands golfbana. Så här skriver tävlingsledare Rolf:

"I går spelade vi poäng bogey på Strand och tävlingen stod mellan Damerna och Herrarna. Det blåste en del från norr och vi fick även ett par regnskurar på oss. Deltog gjorde sex damer och fem herrar. Totalpoängen blev 147 till damerna och 138 till herrarna, och eftersom vi spelade om snittpoängen blev det 27,6 till herrarna och 24,5 till damerna. Så herrarna vann med knapp marginal. Av bilderna framgår glada miner inför starten och vid prisutdelningen. Gabriella som fick ha vandringspriset förra veckan vann det även idag och har det också nästa vecka."

Vi grattar segerherrarna Kai, Thomas, Hasse, Rolf och Göran. Dessutom vill vi passa på att gratulera Yrsa som hade födelsedag dagen till ära.

Tack Rolf för text, bilder och som vanligt jättetrevligt arrangemang!

Ni har väl noterat?

.... att Gette, i en kommentar till inlägget om det nya låga bensinpriset i Sydafrika, berättar om att priset för 95-oktanig bensin höjts till 10.79kr i Sverige?

.... och att Rolf i en kommentar till inlägget om sydafrikanskt testamente berättar om hur dom gjorde när dom köpte sin lägenhet.

Stort tack till er båda!

fredag, januari 09, 2009

Ölprovning i Kapstadens vindistrikt

Kan det vara som att kasta snöboll i Sahara?
Nej inte riktigt, för mitt ibland alla fantastiska vingårdar som tillverkar utsökta Sydafrikanska viner finns ett och annat mikrobryggeri som faktiskt tillverkar riktigt bra öl.
Här kommer några exempel:

Dieu Donné
Om ni till exempel tänkt äta lunch på Dieu Donné i Franschhoek, vilket vi förövrigt rekommenderar, kan ni med fördel byta ut vinet mot Dieu Donné’s egentillverkade skummande öl. Läs gärna mer om restaurang Dieu Doné i vår bok ”Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika”.

Birkenhead, Stanford
Eller varför inte göra en ”Ölprovning” på Birkenhead Farm om ni har vägarna förbi Stanford, som ligger ca 3 mil nordöst om Hermanus. För R20 får man prova 6 av bryggeriets ölsorter och som sig bör får man givetvis noggrann information om varje ölsort. Vår favorit? Svårt val, men till sist fastnade vi för ”Birkenhead Premium Lager”. Precis som vid vinprovning får man givetvis även här möjlighet att köpa med sig den utvalda drycken, så nu har vi en mycket god Lager från Birkenhead hemma i kylen ett tag fram över.
GPS-koordinater : 34° 26'29.19"S 19°27'35.25"E
Läs mer om Birkenhead KLICKA HÄR: www.birkenhead.co.za

SAB (South African Breweries), Newlands i Cape Town
SAB erbjuder ölintresserade besökare en guidad tur med bland annat genomgång av hela bryggningsprocessen för Castle öl. Turen avslutas med en ölavsmakning i bryggeriets egen pub. Här har vi ännu inte varit själva, men det ska vi definitivt göra vid tillfälle.
Tider: måndag till fredag (utom onsdagar) kl. 10.00 och 14.00.
Det hela är kostnadsfritt – MEN - man måste boka i förväg på telefon 021 658 7511.
Läs mer om SAB KLICKA HÄR: www.sabreweries.com

torsdag, januari 08, 2009

Gillar ni Jazz?


Missa då för all del inte Cape Town Jazzathon festivalen som börjar idag och pågår fram till och med söndag 11 januari i Cape Town Waterfront. Festivalen, som av många bedömare betecknas som den största öppna jazzfestivalen i Sydafrika, hålls nu för trettonde året i rad.

För mer information, KLICKA HÄR:http://www.jazzathon.co.za/events/default.asp

onsdag, januari 07, 2009

Idag var det extra kul att tanka bilen!


Nog har vi hört talas om att bensinpriset skulle sänkas, men idag när vi åkte in på BP här i Somerset West för att tanka blev vi ändå väldigt positivt överaskade. Vi betalade R5,79(!) per liter 95 okt, vilket motsvarar cirka 4,80 svenska kronor.

För bara 6 månader sedan var priset uppe i hela R10,40 per liter, så nog svänger det kraftigt allt. Då kostade det R520:- att tanka 50 liter bensin. För samma mängd betalade vi idag R240:-. Det blev alltså R280:- över, till att exempelvis spendera på den goda maten, som förresten också ska bli billigare har vi hört.
"Sånt är livet i kolonin.”

Vore kul att veta vad dagspriset på bensin ligger på i Sverige. Någon som vet?

måndag, januari 05, 2009

Sydafrikanskt Testamente

Vi har från många håll hört att det är viktigt att ha ett sydafrikanskt testamente om man köpt hus, lägenhet, bil eller på annat sätt investerat här nere i Sydafrika. Vi bad Hasse som gjort slag i saken och upprättat ett testamente att skriva lite om hur det går till.

KLICKA HÄR för att läsa om hur Hasse och Eva gick till väga för att upprätta sitt sydafrikanska testamente.


Se även: LEGAL OUTSOURCE SERVICES: http://www.legaloutsource.co.za/onlinewill.htm

Om någon mer har erfarenhet av hur man bäst upprättar ett sydafrikanskt testamente är vi andra givetvis också tacksamma för att få ta del av era erfarenheter.

lördag, januari 03, 2009

Vinprovning - lektion 2

Inför årets första vinprovningstur har vi fått följande vintips av Kjell & Kerstin från Stockholm.

Värt att veta om Vin

Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner: Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordduk. Det vin som lämnar en lila fläck efter sig är ett rödvin.

Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött. De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin. Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.

Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.

Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.

Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Oöverträffat
- Innovativt
- Preliminärt
- Kvastskaft

Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Västkustskt
- Konstitutionerad
- Substantiera
- Tillvägagångssätt

Saker som i stort sett är omöjliga att säga när du druckit alldeles för mycket vin:

- Tack, men jag vill inte ha sex.
- Nej, ingen mer sprit för min del.
- Ledsen, du är inte riktigt min typ.


Vi tackar Kjell & Kerstin för dessa förnämliga vintips. Det skall bli oss ett stort nöje att ta med er runt på vinprovning här framöver.

Fredagsgolf på Strand

Igår morse var vi ett glatt gäng som mötte upp på Strands golfbana för att spela lottad bästboll om vinerna och poängbogey om vandringspriset, där det för övrigt blev flera nya och förstärkta inteckningar.

Vandringspriset kunde Gabriella förtjänstfullt ta med sig hem. Dessutom vann hon bästbollen tillsammans med sin Hans på sammanlagt 48 poäng(!) – vi bockar och bugar! Tätt efter kom Jessica och Rolf B och på tredje plats Kerstin och Björn. Segrarnas glädje framgår av bilderna nedan.


Nästa vecka öppnar klubben för bokning i februari. Tävlingsledningen dvs Rolf & Jessica ser gärna att ni skickar ett mail och anmäler er för de kommande fredagar ni vill spela. Anmälningar tas emot enligt regeln först till kvarn. Anmälan är bindande så det är viktigt att ni ställer upp om ni inte har ett riktigt "giltigt skäl" att hoppa av. Giltigt skäl är till exempel INTE att vädret är lite halvdant. Strand Golf Club blir som säkert alla förstår inte glada om Rolf kommer samma dag och avbokar flera bollar. Sjukdom är ändå så klart ett giltigt skäl.

Skicka ett mail till Rolf ( rolf.svahn@saljutveckling.net )och boka in de fredagar ni vill delta. Vet han redan tillräckligt tidigt att det finns önskemål om ytterligare starttider kan han kanske fixa det också.

Stort tack till ”Tävlingsledningen” dvs. Rolf och Jessica som gör ett jättejobb med att arrangera denna populära ”Fredagsgolf”!

torsdag, januari 01, 2009

Dags för Vinprovning - lektion 1

Vilket härligt nyårsparty!


Igår var det partaj i kolonin, minsann! Vi var ett glatt gäng festarsugna svenskar som firade in det nya året tillsammans med flera hundra andra nyårsgäster på Lord Charles Hotel i Somerset West. Gladast i hatten (eller hattarna) var allas vår Elisabeth. En fin buffémiddag följdes av dans till suverän orkester och bubbligt, festligt firande av tolvslaget.

Klicka HÄR för att se alla våra bilder från festen.

God fortsättning önskar vi alla våra läsare!