tisdag, oktober 27, 2009

Rapport från Helderberg Wine Festival

Vi har fått en rapport från den stora vinfestivalen (som vi tipsade om den 21 okt) från våra vänner Ulla och Kurt. Stort tack för den! Så här skriver dom:

"Vinfestivalen var mycket trevligt arrangerad. På torsdagen köpte vi ett vinglas för R75 och sedan var det bara att ge sig av till några av de 24 vingårdar som deltog i festivalen, alla på angenämt avstånd från Somerset West. Vi avverkade 10 vingårdar på 4 dagar, vilket nog är maximum vad man klarar. Vissa vingårdar var helt nya för oss vilket var spännande.

På Yonderhill kunde man köpa en riktigt bra Cabernet Sauvignon 2002 för R25/flaska. På Somerbosch var det levande musik, mycket aktiviteter för barn, och bubbel och ostron (förutom jordgubbar förstås som de är välkända för). Dornier är en underbar miljö och där var samtidigt sparrisfestival. Utsikten från balkongen på vingården Uva Mira är bedårande liksom deras Chardonnay.

Våra två favoriter som båda var nya för oss blev gårdarna Peter Falke och Webersburg, båda belägna på Annandale Road. Underbara miljöer och fantastiska viner. Hit kommer vi att återvända. Vinfestivalen avslutades för vår del med jazzkonsert i strålande väder på Webersburg. Helt underbar gammal nostalgimusik så man blev riktigt danssugen.

Vi vill varmt rekommendera vinfestivalen till nästa år för dem som har förmånen att vara på plats."

måndag, oktober 26, 2009

Så mycket kostar uttaget utomlands

Privata Affärer har publicerat en bra online artikel om bankomatuttag av pengar utomlands. Precis som vi tidigare har konstaterat (se blogginlägg ”Bankkonto i Sydafrika” den 5 oktober" ) är ICA-bankens Mastercard det enda kortet utan vare sig avgifter eller valutapåslag.

Men det finns en djungel med regler och undantag, och avgifterna varierar i hög grad. Artikeln går hyggligt på djupet och benar ut en del av hela den trassliga avgiftshärvan.


Läs hela artikeln på Privata Affärer genom att klicka här!

lördag, oktober 24, 2009

Resultat från första fredagsgolfen
säsongen 2009/2010

I perfekt golfväder, ca 25 grader och lite vind genomfördes
idag säsongens första fredagsgolf av 18 glada golfare.









Resultat i lagtävlingen:
1. Tore, Olav, Janne 38,0 i snittpoäng
2. Hasse L., KG, Kurt 33,3
3. Christopher, Sven-Åke, Acke 31,5
4. Gette, Gunilla, Barbro, Lolou 31,5
5. Tove, Barbara, Ulla, Lisa 18,5








Resultat i individuella tävlingen:
1. Tore 43p (5p i vandrarpriset)
2. Sven-Åke 39p (4p i vandrarpriset)
3. Olav 38p (3p i vandrarpriset)
4. Lolou 37p (2p i vandrarpriset)
5. Kurt 37p (1p i vandrarpriset)

Nästa fredag är  just nu 22 anmälda. Sista anmälningsdag är tisdag den 27/10. Lottning och tävlingsform mailas ut på onsdag den 28/10.

Tack Hasse för rapporten!

torsdag, oktober 22, 2009

Boulen på Vergenoegd startar igen den 28 oktober


Hej alla boulevänner!

Ni är alla välkomna att spela boule varje onsdag kl 11.00 på vingården Vergenoegd. Ingen föranmälan behövs utan vi samlas som tidigare på vingården och när klockan är elva lottar vi ihop lag med dom som då anlänt. För dom som så önskar äter vi en gemensam lunch runt kl 13.00. Även denna säsong erbjuder restaurangen en ”dagens boule-lunch” till bra pris.

Denna säsong kommer jag vara sammanhållande för bouleaktiviteterna och jag kan nås på  tore@punkt.se  eller 021 852 4835 eller 072 399 1786. För att det hela skall fungera smidigt behövs ett par frivilliga assistenter som kan hjälpa till vid uppstartningen av spelet, samt kan hoppa in om jag får förhinder någon onsdag. Den som känner sig manad att hjälpa till är välkommen att anmäla sig till mig.

Vi ses på Vergenoegd.


Tore A.

onsdag, oktober 21, 2009

Imorgon startar Helderberg Wine Festival


Man kan ju inte hinna med allt och nu är det dessutom bara timmar kvar innan festen börjar. Med 28 deltagande vingårdar som alla lockar med allehanda läckerheter till ackomang av allt från jazz- till rockmusik gäller det att hitta dom bästa godbitarna.

Till er hjälp kommer här ett rykande färskt nyhetsbrev med massor av spännande tips - klicka här


                               Enjoy!

Nu börjar fredagsgolfen på Strand Golfclub


Hej alla golfvänner,

På fredag den 23/10 startar vi upp fredagsgolfen. Vi är 17 anmälda, 9 herrar
och 8 damer. Denna gång blir det herrbollar och dambollar. Nästa fredag blir det säkert blandade bollar. Som vanligt tar varje par med 1 flaska vin som bidrag till prisbordet. Kommer man utan partner får man ändå ta med en flaska.

Vi har en individuell tävling och en lagtävling. Den individuella är poängbogey och den räknas också in i den sammanlagda tävlingen om vandringspriset som delas ut i slutet av säsongen. I lagtävlingen räknar vi helt enkelt ut snittpoängen i bollen. Som vanligt genomför vi prisutdelningen i samband med att vi äter på klubben efter tävlingen.

Så håller vi tummarna för skönt golfväder på fredag med lagom vind.
Bästa golfhälsningar

Hasse L.

tisdag, oktober 20, 2009

Favoriter i repris

Letar du efter något speciellt inlägg som vi haft tidigare här på Sydafrikabloggen?
Som du kanske har sett har vi en bit ner här på högra sidan ett bloggarkiv där man kan söka bland alla inlägg som vi hittills skrivit här på bloggen. I och med detta inlägg har det faktiskt blivit hela 282 stycken sedan vi startade bloggen 4 oktober förra året. Det kan ju kanske bli lite bökigt att gå igenom alla dom för att hitta det man söker.

När vi gick igenom arkivet för några dagar sedan hittade vi en del inlägg som vi tyckte kunde vara värda att lyfta fram igen, och för att underlätta för våra läsare att hitta dessa har vi skapat en separat sida som vi kallat ”Favoriter i repris”. Där har vi lagt rubriker, länkar och ibland några bilder till en del informativa inlägg som exempelvis ”Potentiella skatteproblem”, ”Reseförsäkringar”, ”Om att söka uppehållstillstånd”, osv. Dessutom har vi tagit med några andra speciellt uppskattade inlägg som till exempel inlägget från 22 december förra året där Gette avslöjade receptet på sin gudomliga julkaka.

Här hittar du det vi kallar ”Favoriter i repris”

lördag, oktober 17, 2009

Helderberg Wine Festival 22–25 oktober

Redan nu på torsdag drar den igång.
Årets stora höjdpunkt i Kapstadens vindistrikt!


Det är andra året i rad som 28 vingårdar i Somerset West och Stellenbosch går ihop och tillsammans med sponsorer bjuder allmänheten på en hejdundrande vinfestival med allehanda spännande aktiviteter.

För att i någon mån hjälpa besökarna att hitta rätt har man i år tagit fram en så kallad ”Trip Planner” där man utifrån det egna intresseområdet får förslag på vilka vingårdar som kan vara värda att besöka. Här kan man välja mellan förslag på många olika och lite annorlunda aktiviteter. Allt mellan aktiviteter för ”Adrenaline Junkies” eller för barnfamiljerna som letar efter ”Kiddy-friendly Visits” till livsnjutarnas egna attraktionsområden, exempelvis ”Architect’s Dream ” och ”Food Lovers Lane”, och mycket, mycket mer. Ett annat bra hjälpmedel i år är en ”festivalkarta” där man kan se var alla dom 28 deltagande vingårdarna ligger. På kartan har man dessutom angivit GPS-positioner för några strategiska platser för att på det sättet hjälpa besökarna att hitta rätt.

Det är nog ingen tvekan om att Helderberg Wine Festival blir en minnesvärd upplevelse. Så stoppa in familjen i bilen och hitta på så många roliga och spännande saker ni hinner under dom fyra festivaldagarna. Och glöm för all del inte bort, ni som inte är bilförare vill säga, att passa på och prova massor av utsökta viner.Tyvärr kan vi inte utlova något reportage från festivalen här på bloggen. Vi kommer nämligen ner till SA först nästa vecka, det vill säga när festivalen redan är över. Så något festivalbesök för vår del blir det tyvärr inte i år.

Men – om någon eller några av er kära bloggläsare tar några bilder och skriver några rader om ert eget festivalbesök tar vi jättegärna in det som ett inlägg här på bloggen.

Information om Helderberg Wine Festival hittar du ”här.”
Festivalens praktiska ”Trip Planner” hittar du ”här.”
Kartan med GPS-angivelser hittar du ”här.”

Vi önskar alla som har tid, lust och möjlighet en mycket trevlig festival!

fredag, oktober 16, 2009

torsdag, oktober 15, 2009

Allesverloren på Stockholmsbesök
hos Britt & Janåke

Härom kvällen deltog vi i en mycket spännande vinprovning hos våra vänner Britt & Janåke Johansson på deras företag Janake Wine Group, en av Sveriges främsta vin- och spritimportörer. Hedersgäst och provningsledare var ingen mindre än deras vän sedan många år, sydafrikanen Danie Malan. Danie är ägare och vinmakare på berömda vingården Allesverloren Estate, beläget i distriktet Swartland några mil norr om Kapstaden. Sedan 1870 har gården gått i arv inom familjen Malan.

Många av er har säkert njutit av Allesverlorens fantastiska och prisbelönta viner som även i stor utsträckning finns tillgängliga på Systembolaget tack vare Janake Wine Group. Förutom dessa fick vi också prova flera äldre, spännande viner från Allesverloren som inte längre går att köpa. Provningen avslutades förstås med några olika årgångar av gårdens berömda och sagolikt goda portvin, eller Old Vintage/Fortified Wine som det kallas i Sydafrika.

Apropå portvinet berättade Danie att han för första gången drack ett portugisiskt portvin för tre år sedan! Han har alltid gjort sitt portvin efter eget huvud utan att försöka efterlikna det portugisiska. Han riktade också ett tack till EU för den utmärkta reklam det sydafrikanska portvinet fick för några år sedan, då sydafrikanerna förbjöds att kalla sitt vin för just portvin. Världsmarknaden drog slutsatsen att det sydafrikanska portvinet måste vara något alldeles extra eftersom EU och portugiserna var så rädda för konkurrensen, och sedan dess har försäljningen ökat dramatiskt.

Kvällen avslutades med en läcker buffé och många underbart goda viner ur det förnämliga sortimentet hos Janake Wine Group. Tack kära vänner för en smakrik, trevlig och inspirerande kväll!

tisdag, oktober 13, 2009

Nu startar fredagsgolfen på Strand Golfklubb


Halva tävlingsledningen (Hasse och Eva) är tillbaka i Sydafrika och tanken var väl från början att dom skulle vänta med att starta fredagsgolfen för säsongen till den första fredagen i november. Men tävlingsledningen har bett oss meddela att om tillräckligt många sugna golfare visar intresse är man villig att ”tjuvstarta” redan fedagen den 23/10 alternativt den 30/10.

Så vill du spela fredagsgolf någon eller några av följande datum 23/10, 30/10, 6/11, 13/11 skall du omgående anmäla detta till tävlingsledningen.

Anmälan görs bäst via e-mail till: Hasse.larsson@telia.com

fredag, oktober 09, 2009

Viktiga kommentarer till Bankkonto i Sydafrika!

Jättekul att det kommit in flera kommentarer på inlägget om banker och pengar i Sydafrika som vi publicerade den 5 oktober! Tack allihop!

Bland annat får ni inte missa vår vän Olle M's utmärkta tips om valutaväxling om man skickar pengar från Sverige till ett sydafrikanskt bankkonto.

Klicka på den gråblå texten "4 kommentarer", direkt under inlägget "Bankkonto i Sydafrika" så hittar ni kommentarerna.

torsdag, oktober 08, 2009

Väder & vind

Nu är det försommar i Sydafrika och här i Sverige är det höst. Tack och lov är det bara ett par veckor kvar tills vi åker ner till vårt hus utanför Kapstaden. Det ska bli härligt att återse alla vänner, svenska och sydafrikanska, vita, svarta och bruna i skinnet – länge leve ”The Rainbow Nation”!

Från vår elitcyklande vän Jennie hör vi att det varit hela 33 grader varmt i Stellenbosch förra helgen. Men vännen Olle rapporterade häromdagen ynka 17 grader i Somerset West. Så precis som vårvädret här i Sverige kan det vara väldigt skiftande i Kapstaden med omnejd så här års.

I Stockholm och många andra delar av landet har annars hösten varit underbar. September blev en solig och fin månad med temperaturer som ofta låg kring 20 grader. Vi passade på att njuta av Stockholms skärgärd en hel del och utnyttjade skamlöst våra vänner med båtar och sommarställen. Men nu i oktober har kylan och regnet kommit. Temperaturen är ofta inte mer än någon ynka plusgrad när vi vaknar på morgonen, och under dagen klättrar den kanske upp till 10 grader, som idag trots att solen lyst fint hela dagen.

För er som inte känner till vädret i Kapstaden kan vi berätta att perioden fram till årsskiftet kan fortsätta att vara skiftande. Generellt blåser det en del, men det är oftast bara skönt med lite fläktande bris om värmen stiger. Temperaturen håller sig mest mellan 25 och 30 grader på dagarna, och på kvällen kan det vara bra med en tröja då det kan bli nedåt 15 grader. Det regnar inte så mycket men om det kommer lite regn så är det ofta snabbt övergående.

Efter årsskiftet blir det riktig högsommar med stabilare värme och mindre vind enda fram tills i mars. Nu kan temperaturen även stiga över 30 grader vissa dagar. Men luftfuktigheten är låg och behaglig och långt ifrån det fuktiga klimat som stora delar av Afrika annars är känt för. Kapstaden har s k ”Mediterranean climate” ungefär jämförbart med vädret på franska Rivieran.

Även i mars och april är vädret varmt och skönt, men nu blir kvällarna återigen lite kyligare.

Under perioden maj till september är det höst, vinter och vår – i en salig blandning. Under juni, juli och augusti är det som mest regnigt, och det kan regna flera dagar i streck. Men dessa dagar blandas med härligt sköna soliga dagar med temperatur kring de 20. Kvällarna är kyliga, som lägst ner mot 6-7 plusgrader. På de höga bergen ser man ibland faktiskt lite snö högst upp.

Vi kan tipsa om en utmärkt norsk vädersajt (yr.no) som med stor detaljrikedom ger bra prognoser för vädret till lands och till sjöss runt hela världen. Klicka här! Sajten finns också som s k App att ladda ner från App Store om du har en iPhone.

Martin kommenterar!

Missa inte den utmärkta kommentaren till inlägget här nedan om nya bagageregler på British Airways! Här finns bra tips för dig med golfbag.

Tack Martin!

onsdag, oktober 07, 2009

British Airways inför nya bagageregler

Tidigare har ju British Airways, som enda flygbolag till Sydafrika, tillåtit att man tar med ett "sport bagage" utan extra kostnad. Men det är tyvärr slut med det nu. Från och med idag, 7 oktober, kostar det £40 för övervikt utöver de 23 kilo som man har rätt att ha som incheckat bagage, oavsett om det är "sport bagage" eller inte. Dessa £40 täcker kostnaden för ytterligare bagage som väger upp till 23 kilo, oavsett om detta extra bagage är en golfbag, surfboard eller något annat.

Men, den nya regeln är tack och lov inte retroaktiv så om man beställt sin biljett före 31 juli (då BA påstår att dom offentliggjorde dom nya reglerna) gäller dom gamla reglerna som vanligt.
Läs mer om vad som verkligen gäller här.

Nu vaknar Sydafrika

Efter en ganska tuff vinter med regn, kyla och blåst har så äntligen våren och lite av försommaren kommit till Kapstadens vindistrikt. Inte minst märks det i alla glada och positiva nyhetsbrev som just nu duggar tätt från vingårdarna och restaurangerna i området. Det senaste från Avontuur kom idag och man kan ju knappast säga annat än att här ser man fram emot den analkande sommaren med stora förväntningar. Läs hela nyhetsbrevet här

måndag, oktober 05, 2009

Bankkonto i Sydafrika

Här kommer ett inlägg som initierats av vår flitige bloggläsare Samuel, som nyligen flyttat ner till Kapstaden med sin familj. Han har, precis som många av oss andra sydafrikasvenskar, upplevt att det inte är särskilt lätt att skaffa sig ett bankkonto. Samuel efterlyser ett inlägg om banker och bankkonton. Här kommer därför lite mer info baserat på våra egna upplevelser. Har du information och tips att bidra med är vi oerhört tacksamma för en kommentar till inlägget här under. Vet du inte hur man skriver en kommentar kan du läsa hur du ska göra här .

Först och främst kan vi konstatera att bankavgifterna är betydligt högre i Sydafrika än i Sverige. Här tar man ut en avgift för nästan varje kontorörelse, både köp, uttag (både i kassa och i bankomat), betalning av räkning och ibland även för insättningar. Dessutom betalar man en månadsavgift bara för att inneha kontot.

Om du inte har ett permanent uppehållstillstånd utan bara ett tidsbegränsat, får du dessutom inte tillgång till samma typ av bankkonto som sydafrikanerna har, och drabbas av ännu högre avgifter.

Vi lyckades, via en kontakt som tyvärr inte finns kvar på banken, faktiskt få ett konto för sydafrikaner på banken First National Bank (FNB), när vi köpte vårt hus för fem år sedan. Björn står för det kontot, som är ett s k Cheque Account och fungerar som ett vanligt lönekonto. Men när jag, Samira, ville ha ett konto ett år senare och vår kontakt hunnit sluta blev det stopp eftersom vi bara har tidsbegränsade visum som vi förnyar med några års mellanrum. Istället fick jag ett så kallat Non-Resident Account, som fungerar på samma sätt men med högre avgifter. Här finns det flera olika modeller för att ta betalt. Månadsavgiften varierar från R31,50-R90 beroende på hur många månatliga transaktioner man vill ska ingå eller ej. Transaktioner utöver de som ingår kostar R86 per styck om man gör dem på billigaste sätt, dvs över internet.

Så här ser avgifterna ut för ett checkkonto hos FNB om man har permanent uppehållstillstånd (ett Non-Resident Account är alltså generellt dyrare):

Månadsavgift: R25,50
Internetaccess: Ja, ingår
Internetbetald räkning: R7,20
Bankomatuttag R1000: R16,50
Uttag i bank: R23,50 + 1,10%
Kortköp i affär/restaurang: R5,00
Bankomatuttag i utlandet: R21,00
Årlig bankkortsavgift (VISA): R350,00

På plussidan kan nämnas att ränteläget är högre i Sydafrika än i Sverige. På ett sparkonto av typen Money Market Account är räntan i dagsläget mellan 2,30% och 5,40% (månadsavgift R11) beroende på sparbeloppets storlek.

Den som vill kan få ett SMS-meddelande till sin mobiltelefon varje gång något händer på kontot. Det är en bra trygghet att kunna kontrollera uttagen summa från kontot samtidigt som expediten i affären eller servitören på restaurangen drar summan från ditt kort. Felaktiga uttag upptäcker du direkt!

Själva har vi kommit fram till att det allra bästa för oss är att så långt det är möjligt istället använda våra svenska ICA-kort med Mastercard-funktion i Sydafrika. Det är det enda kortet utan valutakurspåslag eller uttagsavgifter vid användande utomlands, vare sig vid bankomatuttag eller inköp i affär eller på restaurang! Vi använder också kortet för att betala sydafrikanska räkningar i matbutikernas kassor, t ex på Pick n Pay & Woolworths. Smidigt och enkelt!

Här följer en lista på de största sydafrikanska bankerna. Du kan läsa mer på deras hemsidor.

FNB: www.fnb.co.za
Nedbank: www.nedbank.co.za
ABSA: www.absa.co.za
Standard Bank: www.standardbank.co.za



Tack för initiativet till inlägget, Samuel! Hoppas detta kunnat bidra till att hitta en lösning som passar dig och din familj.

söndag, oktober 04, 2009

Vi hoppas att så många som möjligt stödjer Bärbels fina initiativ att samla in begagnade glasögon till behövande i Sydafrikas kåkstäder. Läs mer om insamlingen här .

fredag, oktober 02, 2009

Bokbytargäng

Här kommer ett mycket bra initiativ från vår vän och bloggläsare Cathrine L som föreslår att vi startar en bokbytargrupp i Kapstaden/Somerset West. Tanken är att vi försöker göra detta så enkelt och smidigt som möjligt och helst utan en massa administration.

Vi börjar på så sätt att ni som vill vara med skickar ett mejl till oss på info@egi.se, och berättar vilka svenska böcker ni kommer att ta med er ner till Sydafrika. Vi sammanställer dessa boklistor och mejlar till alla i gruppen. På så sätt kan alla se vilka böcker som kommer att finnas att byta med. Sen ordnar vi dessa bokbyten på något sätt i samband med att vi ses i annat sammanhang, via SWEA, svalornas möten eller liknande.

Cathrine vill passa på att ge följande boktips:

"Hornsgatan" av Ernst Brunner
"Borta bäst" av Sara Kadefors
"Aisha" av Sherry Jones
"Vart tog all denna kärlek vägen" av Käbi Laretei
"Fina flickor är inte högljudda" av Kirsti Tomita

Både hon och jag har köpt andra böcker, så det är fritt fram att inhandla dessa för någon annan hugad.

Vi ser med ivrig läshunger fram emot era mejl!