onsdag, september 29, 2010

Fler böcker om Afrika

Bokmässan i Göteborg har precis avslutats. Som vi tidigare skrivit här på bloggen var årets tema Afrika. Vår gode vän Rolf Svahn besökte mässan och hittade fler intressanta böcker om just Afrika. Så här skriver Rolf:

Två intressanta böcker om Afrika har kommit ut nu i höst och lanserades på bokmässan i Göteborg. Det är "Afrika - 23 afrikaner om vägval och utmaningar” med Åke Magnusson som redaktör, och ”Afrika har ordet” med inledning av Hening Mankell.

I den första boken låter Åke Magnusson 23 afrikaner beskriva Afrika under de tre områdena makt och demokrati, konflikter och Afrikas utmaningar. Det är en intressant läsning som ger många inblickar i det afrikanska samhället och dess 53 stater. ISBN 978-91-7029-690-1.
Den andra boken är en presentation av 66 afrikanska författare och den ger därmed läsaren ett bra underlag för att leta vidare och finna intressant afrikansk litteratur. ISBN 978-91-7106-673-2.

Bokens ISBN-nummer kan vara bra att ha om du vill beställa någon av böckerna i bokhandeln eller på nätet.

Stort tack för inlägget, Rolf!

måndag, september 27, 2010

24-årig norska söker jobb i Kapstaden

Häromdagen fick vi ett mejl från norska Heidi, 24 år gammal, som söker jobb i Kapstaden. Så här skriver hon:

"Jag flyttar permanent ner till Cape Town i slutet av december. Jag är utbildad sjuksköterska och har de senaste åren jobbat på en neurokirurgisk avdelning på Ullevål Sjukhus i Norge.

Jag är en trevlig och utåtriktad tjej med ett glatt leende. På fritiden är jag mycket aktiv, främst med klättring, cykling och fotografering.

Jag letar efter ett arbete på hel- eller deltid. Jag är mycket flexibel och har egentligen inga specifika önskemål om vilken typ av jobb jag söker i det här skedet. Jag har god erfarenhet av att jobba med barn, om någon behöver norsk-/engelsktalande barnpassning eller barnflicka. Om någon är i behov av sjukvård i hemmet är jag också intresserad av det.

Förutom modersmålet norska talar jag också mycket god engelska eftersom jag även har amerikanskt medborgarskap. Jag kommer att bo i vår lägenhet centralt inne i Kapstaden (Gardens).
Hoppas på snar återkoppling om ni känner till något ledigt jobb."

Om ni är intresserade av Heidis tjänster, eller vill tipsa henne om något jobb så skicka ett mejl till oss på info@egi.se eller gör en kommentar till detta inlägg, så vidarebefordrar vi det till henne.

lördag, september 25, 2010

Nycirkus till Kapstaden

Den välkända franska, fantastiskt vackra och konstnärliga nycirkusen Cirque Du Soleil kommer att ge ett antal föreställningar i Kapstaden i mars 2011 på fina arenan Grand West Arena, belägen lite öster om Kapstaden åt samma håll som man åker när man ska till oss i Somerset West.


På Youtube finns många bra videoclip från föreställningarna, bl a den HÄR!
För att inte tala om den HÄR!

Vi kommer själva att köpa biljetter. Vi missade dem i Stockholm 2009 men får nu äntligen en chans att se denna omtalade show. Så här skrevs det i Sverige om föreställningen ”Saltimbanco”, som är den som nu uppförs i Kapstaden:

” Föreställningen tar åskådaren på en metaforisk och akrobatisk resa rakt in i stadens hjärta. En magnifik show med akrobatik på högsta nivå varvat med dans, teater och spektakulära kostymer. Allt inramat i en förstklassig ljus- och ljudproduktion. Saltimbanco hade världspremiär i april 1992 och har sedan dess setts av 9,5 miljoner personer i 75 städer på fem kontinenter.”

Vill du också köpa biljetter till någon av föreställningarna i Kapstaden kan du göra det hos Computicket genom att klicka HÄR! 
P.S. I anslutning till arenan finns många bra restauranger, bl a Cape Town Fish Market med goda fiskrätter och sushi på rullband.

torsdag, september 23, 2010

Afrikafokus på Bokmässan i Göteborg!

Bokmässan, eller Bok- & Biblioteksmässan som den egentligen heter, äger rum fr o m idag torsdagen den 23 september fram tills på söndag den 26 september. På denna den tjugosjätte bokmässan står Afrika i fokus.
Mässan anser sig kunna presentera "ett litterärt Dream Team av afrikanska författardebutanter" som gästar mässan.

En av dessa, läkarstuderande Kopano Matlwa från Kapstaden, presenterades i en artikel i gårdagens Svenska Dagbladet som du kan läsa HÄR. Kopano är född 1986 men får trots sin ungdom mycket fina recentioner, där hennes sätt att skriva beskrivs som formmedvetet, idérikt och litterärt moget. Recensenten avslutar med slutklämmen att hennes senaste bok "Spilt milk", just utkommen i Sydafrika, är en njutning att läsa. Det låter som ett bra boktips att inhandla när vi åter är på plats i Kapstaden. Alternativt kan du inhandla hennes debutroman "Coconut" som redan finns översatt till svenska och t ex finns hos Adlibris för 117 kr.

Kopano Matlwa deltar i två samtal om Afrika på Bokmässan i Göteborg: idag kl 12 och på lördag kl 10.

onsdag, september 22, 2010

National Heritage & Braai Day

Den 24 september varje år går sydafrikanerna bokstavligen man ur huse - fast inte så långt, bara ut i trädgården - för att fira National Braai Day. Då är det dags att damma av grillen, stoppa och rulla ihop den kryddigt goda korven Boerewors, marinera köttet, klyva veden, laga sallader och gratänger, blanda till några oemotståndliga Sundowners och samla nära och kära runt grillen.

Det egentliga namnet är National Heritage Day, Nationella Arvdagen, och är en nationell helgdag för att fira det rika afrikanska arvet. I år infaller dagen tack och lov på en fredag så alla glada grillfestare kan sova ut och nyktra till under helgen. Grilldimman kommer att ligga tät över nejden och blandas med glada skratt, sång och musik till långt fram på morgonkulan. Sydafrikanerna är MYCKET duktiga på att festa!

Ingen sydafrikansk högtid utan välsignelse av allas vår ärkebiskop Desmond Tutu, förstås! Klicka HÄR så kan du se och höra honom uppmana alla att fira för allt vad grillarna håller! Här finner du också mycket annan "matnyttig" (haha) info om företeelsen Braai.

Är ni i Sydafrika på fredag så se till att plocka fram din grill eller leta upp en vän eller restaurang som högtidlighåller dagen med en härlig traditionell braai. Marc's Mediterranean Cuisine & Garden på Main Road i Paarl är ett hett tips, som har en jättetrevlig uteservering på bakgården där grillen kommer att tändas.

Vi som ännu inte hunnit ner till SA får försöka tysta våra knorrande magar med ärtsoppa, fläsklägg med rotmos eller varför inte lite underbar surströmming med tillhörande nubbe. Skål!

måndag, september 20, 2010

Ny bok om Sydafrika

Flitige vännen Elisabeth S tipsar oss om en nyutgiven bok om allas vårt Sydafrika. Så här skriver hon:

"Det är journalisten Fredrik Sperling, som var SVT:s Afrikakorrespondent 2003-2009, som alldeles nyligen publicerat boken Sydafrika - den oslipade diamanten. I en rad intressanta reportage berättar han om vad som finns bakom rubrikerna – i det riktiga Sydafrika. Det handlar om ANCs historia, om apartheid, livet i Soweto, JAS-affären, författarens möte med brottsligheten och om förväntningarna på Jacob Zuma. Här finns ett kapitel om "Doktor Rödbeta" och hanteringen av HIV-problematiken och även en avsnitt om Ingrid le Roux´s arbete i Philani. Maten, vinet och braaien och de vilda djuren får naturligtvis också vederbörligt utrymme.
Boken är intressant och givande även om vi som levt några år i Regnbågsnationen läst liknade material många gånger tidigare. Möjligen utgör innehållet bara en bekräftelse på det vi brukar fundera över och diskutera när det gäller livet i Sydafrika men den är verkligen klart läsvärd."

Stort tack för intressant blogginlägg, Elisabeth!

onsdag, september 15, 2010

Provning av Bordeaux Blends

Är du förtjust i Bordeaux Blends? Befinner du dig i Kapstaden den 21 september? Då har vi hittat eventet för dig! I tidningen WINE magazines digitala nyhetsbrev läser vi om denna exklusiva vinprovning:

"Please join WINE magazine for an informative, seated wine tasting of the top scoring wines from this year's Bordeaux-style Red Blends category tasting. The tastings will be presented by Waterford Estate's Kevin Arnold. Wines included in the line-up:

* La Bri Affinity 2006
* Môreson Magia 2007
* Manley Merlot Cabernet Sauvignon 2007
* Rebus Cabernet Franc Cabernet Sauvignon 2007
* Chamonix Reserve Troika 2007
* Saronsberg Seismic 2006
* Zorgvliet Richelle 2006
* Waterford Estate CWG Auction Reserve 2005
* Morgenster Lourens River Valley 2006
* De Toren Fusion V 2007"

Biljetterna kostar R150 per person och bokas genom att ringa lokalt till 0860 100 205 eller genom att skicka ett mejl till subs@ramsaymedia.co.za
Eventet äger rum på eleganta Mount Nelson Hotel mitt inne i centrala Kapstaden, och börjar kl 18.30.

fredag, september 10, 2010

Hus att hyra i vindistrikten!

Letar du ett hus att hyra för dig och din familj eller vänner i Kapstadens vindistrikt? Då har vi ett bra alternativ för dig här:

Från vår läsare Peter Karaszi har vi fått ett tips om ett hus som han gärna hyr ut till oss skandinaver. Huset ligger i ett av de mindre, men utsökt charmiga, vindistrikten, Riebeek Valley, en timme från Kapstaden, ungefär mittemellan Wellington och Tulbagh. Det är Riebeek Valley som har den årliga olivfestivalen i början av maj. Och här ligger t ex den kända vingården Allesverloren, vars utmärkta viner du kan köpa här hemma på Systembolaget.

Mycket trevlig by och mycket trevligt hus, lovar Peter.
Nybyggd sexrumsvilla med pool! Läs mer om huset HÄR!
Och mer om Peter, som är författare och PR-konsult, kan du läsa HÄR.

onsdag, september 08, 2010

Charkuterier och oliver på Hartenberg

Hartenberg är en av våra absoluta favoritvingårdar i Stellenbosch vindistrikt. Det här är en liten familjär och pittoresk vingård med viner i absolut världsklass. Deras Merlot 2005 har till och med vunnit pris som världens allra bästa Merlot!

Nu nås vi av ryktet att Hartenberg nyligen börjat komplettera sin trevliga vinprovning med provsmakning av utsökta charkuterier och oliver à la artisan (d v s konstnärligt, dekorativt handgjort). Det är alltid en upplevelse att besöka vingården och bli omhändertagen av den trevliga och kunniga personalen, och vi ser verkligen fram emot ett nybesök där vi får tillfälle att njuta av både vinerna och de nya delikatesserna.

Är du på resa i Kapstadens vindistrikt så missa inte denna pärla. Passa gärna på att äta lunch alfresco under vinrankorna ute på den söta terrassen. HÄR hittar du Hartenbergs hemsida.

lördag, september 04, 2010

Bredbandsalternativ i Kapstaden

Vi planerar att göra en bredbandsjämförelse för boende i Kapstaden, till hjälp för oss alla som behöver abonnera på ett sådant. Vi kommer att inkludera olika typer av lösning, både ADSL, radiolänk (t ex Snowball) och mobilt bredband.

Har du själv erfarenhet av bredband i Kapstaden är vi mycket tacksamma om du vill bidra med input till jämförelsen.
Är du nöjd med din bredbandslösning?
Fungerar anslutningen bra?
Vad kostar den per månad?
Hur fungerar kontakterna med leverantören?
Har du bytt leverantör, och i så fall varför?

Skicka oss ett mejl och berätta, eller gör en kommentar till detta inlägg. Stort tack på förhand!

torsdag, september 02, 2010

Tummen upp för sydafrikanska viner!

Från vår vän Elisabeth S kommer följande artikel som hon fann på internet härom dagen:
Den självklara vinnaren under fotbolls-VM är den sydafrikanska vinexporten
Även om Sydafrikas fotbollslag inte nådde längre än gruppspelet under sommarens fotbolls-VM kan landets vinnäring i alla fall betrakta sig som segrare. Detta efter att exporten formligen skjutet upp i himmelriket i samband med detta världens största evenemang alla kategorier.

− Under årets första sex månader ökade exporten till Tyskland med 50 procent. Till USA, som intressant nog köpte fler entrébiljetter än något annat land, ökade exporten med 32 procent. Till Kanada, Belgien och Finland dubblerades exporten, säger Su Birch, vd för intresseorganisationen WOSA, Wines of South Africa.
Men även till den asiatiska marknaden ökade exporten, en marknad som Su Birch innan VM pratade om som en nyckelmarknad.


− Exporten ökade med 33 procent till Japan och vi ser också en fördubbling av exporten till Förenade Arabemiraten och Kina.


På den svenska marknaden såldes det 18 650 833 liter sydafrikanskt vin på Systembolaget under årets första halvår. Detta ger landet en marknadsandel på hela 21,3 procent, hela fem procentenheter före tvåan Italien på 16,3 procent.

Stort tack för bidraget, Elisabeth!