lördag, april 30, 2011

Swedish Evening på Devonvale!

Varje månad anordnar Devonvale Golf & Wine Estate en fredagsmiddag med något tema. Det har vart franskt, spanskt, grekiskt, etc och nu är det dags för en svensk afton berättar vår svenska vän Anna Becker Frankel som bor och arbetar som golfpro på Devonvale. Det kommer lite olägligt för oss som hunnit åka hem till Sverige redan, men ni är ju en hel del svenskar som är bosatta året runt i Kapstaden och säkert tycker det är kul med en härligt klassiskt svensk middag.

Middagen äger rum fredagen den 6 maj med start ca kl 18.30, men det är buffé så det går bra att komma lite när man vill. Devonvales kock kommer att laga maten, men Anna har tagit fram recept och meny och kommer också att vara med och provsmaka under tillagningen. Så här frestande blir menyn:

* Svenska kanapéer på rågbröd
* Ärtsoppa
* Kålpudding med potatismos och gräddsås
* Laxpudding med skirat smör
* Viltskavsgryta med pepparrot
* Knäckebröd, smör, ost
* Äppelsmulpaj med vaniljsås eller glass
* Pannkakor med vispad grädde och jordgubbssylt
* Kaffe och te

Hela kalaset kostar endast R160 (R140 för medlemmar på Devonvale). Bokning görs snarast till Brigitte på brigitte@devonvale.co.za  eller tel 021-881 0466 alt 021-888 4736, dock senast den 5e maj kl 12.

Om man inte vill åka hem efter all den goda maten och drycken går det utmärkt att övernatta på Devonvales trevliga och prisvärda lodge. Gå in på http://www.devonvale.co.za/, och välj "Accommodation".

Och vi kan rekommendera att ni passar på att förbättra golfspelet genom att ta en lektion för Anna på Devonvale. Det är alltid lite extra skönt att få instruktion på sitt modersmål och Anna är dessutom en skicklig pedagog, positiv coach och jättetrevlig tjej kan vi berätta av egen erfarenhet. Ni når Anna på mobiltel 079-494 3561.

onsdag, april 27, 2011

Vådan av att sluta dricka vin

"Dricker ni vin VARJE DAG där nere i Sydafrika?" frågar ibland vänner här hemma i Sverige med en bandning av fasa och förtjusning. Ja, visst gör vi det de flesta dagarna, och tack och lov kan man ju delvis skylla på "doktor's orders" numera, åtminstone något glas rött om dagen.
Från vår vän Babs som också är bosatt i närheten av oss utanför Kapstaden på vinterhalvåret har vi fått följande underbara inlägg i debatten:

I was walking down the street when I was accosted by a particularly dirty and shabby-looking homeless woman who asked me for a couple of dollars for dinner.

I took out my wallet, got out ten dollars and asked, 'If I give you this money, will you buy wine with it instead of dinner?'
'No, I had to stop drinking years ago', the homeless woman told me.

'Will you use it to go shopping instead of buying food?' I asked.
'No, I don't waste time shopping,' the homeless woman said. 'I need to spend all my time trying to stay alive..'

'Will you spend this on a beauty salon instead of food?' I asked.
'Are you NUTS!' replied the homeless woman. I haven't had my hair done in 20 years!'

'Well, I said, 'I'm not going to give you the money. Instead, I'm going to take you out for dinner with my husband and me tonight.'
The homeless Woman was shocked. 'Won't your husband be furious with you for doing that? I know I'm dirty, and I probably smell pretty disgusting.'
I said, 'That's okay. It's important for him to see what a woman looks like after she has given up shopping, hair appointments, and wine.'

lördag, april 23, 2011

Glad Påsk!

Vi önskar er alla en riktigt glad och skön påsk, oavsett var i världen ni befinner er!

torsdag, april 21, 2011

Korkat??

Vinvärlden debaterar korkens vara eller icke vara sedan några år tillbaka. Själva är vi främst oroliga att vi aldrig kommer att kunna fylla vår specialbyggda väggfasta korksamlarlåda nere i Kapstaden eftersom allt fler viner har skruvkork istället för kork.

Men än så länge tycks alla vara överens om att när det kommer till Champagne och den sydafrikanska motsvarigheten Cap Classique ska det vara kork. Om inte annat kan det väl bli lite knepigt att utföra en klassisk fransk sabrage på en skruvkork.

Cap Classique legenden Pieter "Bubbles" Ferreira från sydafrikanska vinproducenten Graham Beck gör ett inlägg i debatten genom att visa på en alternativ användning av champagnekorkar. KLICKA HÄR så får du se!

måndag, april 18, 2011

Mer om branden på Helderberg Mountain

Utbrända gästrum på Straightway Head Hotel
Branden i vår stad Somerset West verkar nu vara under kontroll, och när detta skrivs hoppas vi den är i det närmaste släckt. Det har nu framkommit uppgifter om att branden kan ha orsakats av en kontrollerad förbestämd brand inne på Erinvale Golf Estate tidigare i veckan då man avsiktligt brände mark med gammal fynbos. Uppenbarligen har denna brand inte varit helt släckt och flammat upp igen när det blåste mycket hårda vindar.

HÄR kan du läsa mer från tidningen Cape Argus!

Klicka här för att läsa en artikel om branden på Times Live!

söndag, april 17, 2011

Det brinner på Helderberget igen

Igår morse lördag bröt en stor brand ut på Helderberg Mountain i Somerset West. Vi och flera andra svenska familjer har hus på bergets sluttning och blev förstås oroliga över nyheten. Branden tycks vara värst omkring Helderberg College och skolans ägor gränsar faktiskt till vårt hus. Tack och lov verkar branden ha stannat upp nu en bit från vårt hus. En stor släckningsinsats med 6 vattenbombande helikoptrar, 1 vattenbombande flygplan och 2 spaningsplan pågår sedan igår. Vindarna har hittills varit hårda och brandröken stundtals antagit tornadoliknande former.

Straightway Head Country Hotel med restaurangen Masters högst uppe på Parel Vallei Drive i Somerset West har enligt mediauppgifter brunnit ner till grunden. Våra sydafrikanska grannar bekräftar det per telefon idag, och tillägger att även protea-farmen och 12 hus brunnit ner till grunden men att branden avstannat vid ett område intill toppen på vår gata. Vi har försökt nå vår svenska granne Monika R per telefon för en rapport men inte lyckats.

Branden verkar vara hyggligt under kontroll när detta skrivs på söndag, och den närmaste tiden lär det värsta problemet bli den mängd med aska som nu kommer att täcka alla hus och trädgårdar i brandens omgivningar.

Vi återkommer om/när vi får mer information om branden.

KLICKA HÄR för att se en youtube-film med bilder från släckningsarbetet.

Och HÄR kan du klicka för att läsa mer.

fredag, april 15, 2011

Så har vi avverkat den sista bouleträffen för denna säsong. I fint väder drack, åt och spelade 18 personer. Det hölls tal och man hyllade denna trevliga form för att träffas och umgås under enkla förhållanden.
Ett stort tack uttalades till Nils Bertil Philipson för hans initiativ till detta forum att träffas och hans storartade donation av klot, som gör det möjligt för oss fotsätta spela trots att Nils Bertil inte längre tillbringar vintern här i Western Cape. Ett fint minne han lämnat efter sig efter sina många år här i Sydafrika.


Åtta lag kämpade om segern denna onsdag och två lag lyckades vinna sina båda matcher. Med minsta marginal stod May och Monica som dagens segrare, fyra poäng bättre än Anders K och Tore. Monica var tvungen att åka hem och ta hand om sina hantverkare, så hon är inte med på bilden idag, utan i stället fick Anders och Tore vara med tillsammans med May.

Jag vill tacka för den här säsongen och de flaskor fint vin som jag förärades och så ses vi igen en onsdag i november på Vergenoegd för att kämpa i denna tävling där priset till vinnarna enbart består av att få sitt foto publicerat på Sydafrikabloggen.

/Tore

torsdag, april 14, 2011

Öppet Hus hos Africa Now

Våra vänner Lars och Sonia Östman driver företaget Africa Now med nätbutik på http://www.africanow.se/ och showroom på Lidingö.
Familjen Östman
Häromdagen var det öppet hus och mingel med utställning av härlig design och konsthantverk från Sydafrika och provning av sydafrikanska viner med vingagenten Pelle Odebrant från Sharabu.

Nye ambassadören. Vi själva var så betagna av henne att vi missade att ta ett foto, så vi lånar en bild av Jan Sjöberg på Lidingosidan.se
Hedersgäst var Sydafrikas nye ambassadör i Sverige, Mandisa Dona Marasha. Ambassadören anlände till Sverige för två veckor sedan och var besviken att hon missat all snö. Men hon hoppas på ordentligt med snö nästa vinter, för då kommer hennes barn och barnbarn hit från Eastern Cape för att fira svensk jul och de hoppas, liksom ambassadören, få uppleva snö för första gången.


Vår bok ”Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika” kommer framöver att finnas i Africa Nows sortiment.

Tack för ett trevligt arrangemang, Lars och Sonia!

måndag, april 11, 2011

Sydafrika-raffel i svensk TV-soffa!

HURRA!!! Efter fyra fantastiska kvällar framför TVn här hemma i Stockholm kunde vi ikväll/inatt njuta av att se sydafrikanen Charl Schwartzel ta hem den prestigefyllda mästartiteln i golftävlingen Masters i Augusta, USA! Han avslutade fyra dagars spel med en suverän sista runda på 66 slag.

Länge såg det ut som irländaren Rory McIlroy skulle ta hem segern i Masters. Men hans nerver höll inte och samtidigt tog sig Tiger Woods med raska kliv upp i ledning. Men även han sviktade på slutet och avgörandet stod till slut mellan australiensaren Scott och vår sydafrikanske favorit. Gissa om det skreks och hejades hemma i vår TV-soffa under de sista rafflande hålen innan det stod klart att Charl skulle segra.

För precis 50 år sedan vann sydafrikanska golflegenden Gary Player amerikanska Masters som den den första icke-amerikanska segraren någonsin. Det här blev ett härligt sätt för Sydafrika och Charl att fira det jubiléet.

Vi som följt Charls framgångar på The Sunshine Tour det senaste halvåret har känt att han är i fantastiskt fin form, och nu var det alltså dags för en riktigt stor seger. Inatt är vi mycket patriotiska sydafrikaner och stolta över vår stjärna - grattis, Charl!

söndag, april 10, 2011

Sjurätters wine & dine på lyxiga Mount Nelson

Kapstadens motsvarighet till Grand Hôtel i Stockholm, vackra Mount Nelson Hotel, har återupptagit sin populära serie med sjurätters gourmetmiddagar där maten matchas med viner från den vingård som profileras just den kvällen. Aktuell vingårds vinmakare medverkar naturligtvis och berättar om vinerna i samband med fördrinken runt Lord Kitchener Fountain. I samband med det presenteras också kvällens meny av köksmästare Rudi Liebenberg.

Hela kalaset med sjurätters middag och matchande viner kostar endast R395 per person! Här är listan för resten av årets middagar med datum, vingård och vinmakare:

29 April: Vergelegen, Winemaker – Andre van Rensberg
27 May: Bouchard Finlayson, Winemaker/Owner - Peter Finlayson
24 June: Neil Ellis, Owner - Neil Ellis
29 July: Groote Post, Winemaker – Lukas Wentzel
26 August: Rust & Vrede, Winemaker – Coenie Snyman
30 September: Deetlefs, Winemaker – Willie Stofberg
28 October: Boschendal, Winemaker – Lizelle Gerber
25 November: Moreson, Winemaker – Clayton Reabow
9 December: Boekenhoutskloof, Winemaker – Marc Kent

Evenemanget äger rum i The Garden Room på Mount Nelson Hotel. Bokning och förfrågningar görs på tel +27 (0)21 483 1000 eller via e-post till restaurantreservations@mountnelson.co.za Men skynda, skynda! Dessa evenemang är mycket populära.

fredag, april 08, 2011

Nu börjar säsongen lida mot sitt slut och vi spelade boule för näst sista gången. Om vädret medger så spelar vi en sista omgång nästa onsdag.
17 personer deltog och blev lottade i åtta lag. Inget lag vann sina båda matcher utan alla lag vann en och förlorade en match. Med minsta möjliga marginal, 13-12, vann Ilka och Tore och blev således dagens vinnare. Vi ses igen nästa onsdag för spel och lunch. /Tore

torsdag, april 07, 2011

Hemma i fosterlandet igen!

NU är vi online igen, väl hemkomna efter en mycket positiv hemresa på precis ALLA sätt. Det är nästan så man borde gå och köpa en lott - här ska ni få höra:
Vår bussiga granne som tar hand om vårt hus när vi är borta (ni vet han med de helgalna mejlen, se tidigare inlägg HÄR) körde oss till flygplatsen. Vi gick direkt till Tax Refund för den årliga kampen med att försöka få tillbaka momsen på de saker vi köpt och tar med oss till Sverige. Ni som följt bloggen några år vet vilken fight det brukar vara och hur de ständigt ändrar reglerna. Men i år hamnade vi hos en trevlig och skojfrisk kille som såg till att allt gick snabbt och lätt. Bingo!

Nästa anhalt incheckningen. Vi hade i förväg betalat för en extra resväska och hade alltså tre väskor att checka in. Nu är det ju så att ingen av oss är särskilt bra på det där med "travel light", och dessutom finns det ju såååå mycket kul och billigt att köpa i Kapstaden. Så väskorna vägde dessvärre 20, 27 och 29 kg vardera, mot de 23 varje väska får väga! Dessutom hade Björn med sig en väl emballagerad golfklubba som vi hoppades smuggla in på något sätt. Skulle vi för första gången åka på övervikt? Usch!

Men även killen som checkade in oss hos British Airways hade uppenbarligen vaknat på rätt sida. Först ville han ta betalt för ett helt extra kolli för Björns golfklubba, men efter lite lirkande sa han "Följ mig". Vi gick bort till inplastningmaskinen och plastade helt sonika in golfklubban tillsammans med en av resväskorna (den som vägde 29 kg!) och så vips hade vi bara tre kolli. I hastigheten glömde han väga in den tunga resväskan - yippie! Och den på 27 kg tyckte han tydligen var ok. Ingen överviktsbetalning! Bingo igen!

I år har vi varit nere på vanligt turistvisum som vi sedan förlängt uppe i Paarl hos Home Affairs. Dessvärre hade handläggningen blivit felaktig och dragit ut på tiden så vi inte hunnit få våra papper i tid, så vi var uppe i Paarl och fick ett intyg att det var deras fel att vi inte hade godkända stämplar i passet. Men det kändes ändå tveksamt när vi kom till passkontrollen. Kontrollanten påpekade direkt att vi stannat mer än tre månader och vi tog då upp vårt papper. Efter lite hummanden godkände hon det hela och vi fick våra passtämplar och ett vänligt leende. Bingo IGEN!

Och så själva flygresan då. Båda flygen höll sina tider och vi landade dessutom på Arlanda fem minuter före utsatt tid. OCH - alla tre väskorna rullade snällt ut på bagagebandet, även den med den inplastade golfklubban som dessutom var hel och oskadd. SUPERBINGO!!

Inatt sov vi som klubbade sälar efter att först ha firat med vår traditionella hemkomstmiddag - Soldatens ärtsoppa med extra mycket fläskkött. Med punch - mums!

måndag, april 04, 2011

Kort uppehåll

Nu blir det några dagars uppehåll framöver medan vi byter halvklot och reser hem till den kalla nord. Vi hoppas snön håller sig borta från Stockholmsområdet nu för Björn vill INTE behöva sätta vinterdäck på bilen! Ja, ja, vi är inte speciellt jämställda när det kommer till däcksbyte - Samira blir helt plötsligt väldigt hjälplös och feminin.

Vi ses online snart igen!

Fina luncherbjudanden och gourmetmiddag på Clos Malverne

Restaurangen Clos Malverne på vingården med samma namn har laddat med nya bra luncherbjudanden nu när sommarsäsongen här i vindistrikten börjar gå mot sitt slut.

För fantastiska R148 per person kan man kalasa på en fyrarättersmeny inkusive matchande glasviner från vingården! Och från cafémenyn kan man välja lättare rätter med förrätter som börjar på R24 och huvudrätter från R58.
Restaurangen har endast öppet för lunch, tisdag till söndag kl 12-15. Bokning görs per tel +27 (0)21-865 2022 eller via e-post till info@closmalverne.co.za

Men en gång i månaden håller restaurangen öppet på kvällen. Nu på onsdag den 6e april är nästa datum för Clos Malvernes månatliga gourmetkväll som bjuder på en femrätters middag med matchande viner från den egna vingården. Evemanget startar kl 19 och kostnaden är endast R245 per person för både mat och vin.
Bokning görs på samma kontaktvägar som ovan.

lördag, april 02, 2011

Lite regnig start på dagen skrämde säkert bort en del spelare, men vi samlades dock 11 personer och spelade i fint väder på Vergenoegd.
 Sex lag spelade två matcher och två lag lyckades vinna båda sina matcher. Bäst lyckades Berra och Tore med Ilka och Inger på andra plats. Det ser ut som vi har intresse för att spela ytterligare två onsdagar innan vi slutar för säsongen. Alla som kan och vill är välkomna att spela på Vergenoegd nästa onsdag före kl. 11.00.
/Tore