söndag, juli 31, 2011

Star for life - svensk anti-AIDS organisation i Sydafrika

Härom dagen skrev vi om eventet Wines for Life som går av stapeln den 15 februari 2012. Namnet är hämtat från organisationen Star for Life som startades år 2005 av Christina och Dan Olofsson, grundare till IT-företaget Sigma som även äger den lyxiga safarilodgen Thanda i Sydafrika.

Star for Life är ett unikt program för att begränsa spridningen av HIV bland unga människor i södra Afrika. Organisationen bedrivs utan vinstsyfte och är politiskt och religiöst oberoende. Visionen är att inspirera unga människor att tro på sin framtid och sina drömmar samt stödja dem att leva ett liv utan AIDS. Star for Life når idag mer än 100 000 ungdomar och deras familjer i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka.
Många kända svenska näringslivsprofiler är sponsorer, t ex familjen Persson (Hennes & Mauritz), familjen Maths O Sundqvist ("Jämtlands store son", Skrindan, Hexagon), familjen Jan Barchan (Audiodev) och familjen Johan Hansen (Rörvik Timber, Trivselhus, BMK). Flera svenska artister, bl a bandet Triple & Touch, Måns Zelmerlöw, Svennis och Alexandra Charles fungerar som ambassadörer för organisationen.

KLICKA HÄR för att komma till organisationens svenska hemsida!

torsdag, juli 28, 2011

"Wines for life" på Vergelegen 15 februari 2012

Organisationen Star For Life och reseföretaget Sydafrikaresor är i full gång med anordnandet av ett jättestort svenskt vinprovarevent på vackra vingården Vergelegen Wine Estate i vår stad Somerset West i Kapstadens vindistrikt den 15 februari nästa år! Eventet har plats för upp emot 500 svenska vinälskare att prova viner, äta gott och låta sig underhållas av fina artister där överskottet går till välgörenhet i Sydafrika. I dagsläget ser det ut som om bl a Triple & Touch och Måns Zelmerlöw kommer att ingå i artistuppbådet.

Eventet anordnas både för speciellt nedresta svenskar där resan anordnas av Sydafrikaresor i Helsingborg, för dem som rest ner på egen hand och för oss som är bosatta i närheten. Vi återkommer förstås med mer info längre fram, men boka in eventet i era almanackor redan nu!  
Läs mer på eventets hemsida HÄR!
Mer om välgörenhetsorganisationen Star For Life kan du läsa här på bloggen om några dagar.

söndag, juli 24, 2011

Nordea Masters golf: svensk ledning och sydafrikanskt på tredjeplatsen - missa inte finaldagen idag!

Alexander Norén
 Svenske Alexander Norén leder med imponerande 20 slag under banans par när det idag är dags för den sista 18-hålsrundan på årets Nordea Masters på Bro Hof utanför Stockholm. Men på delad tredjeplats, 8 under par, ligger sydafrikanen Jaco van Zyl. Tredjeplatsen delas med svensken Ckristian Nilsson och på andra plats ligger den kände amerikanen Bubba Watson.

Jaco van Zyl
Följ den spännande upplösningen i direktsändning i SVT1 kl 12.30-16.30 idag! Sändningen kan också följas live på SVT Play under samma tid.

lördag, juli 23, 2011

Inlagd sill i Kapstaden!

Från vår vän Sylvia F har vi fått nyheten att det just nu går att köpa norsk inlagd sill nere i  Kapstaden! Om ni är där nere nu kan ni passa på att inhandla lite delikatesser. Annars kan man ju höra med leverantören om de tänker ta in ett nytt lass med inlagd sill lagom till kommande jul, för alla oss skandinaver som firar jul i Kapstaden med omnejd. En adress att lägga på minnet!

Så här skriver leverantören i sitt mejl till medlemmarna i Norskeforeningen:
Please note that we have just received a delivery of the following herring products from Norway, which is available from Scansatrades Factory Shop in Montague Gardens.
Herring products available in either a 200gr Jar at R35.00 or a 2.4kg Bucket at R 295.00.

Tomato Herring
Spicy Herring
Mothers Pickled Herring
Currie Herring
Mountain Herring
Akevitt Herring
Mustard Herring
Cranberry Herring

Our address is as follows:
Scansatrade PTY ltd
20 A & B Stella Road
Montague Gardens
Tel: 021 5511448

For further information please do hesitate to contact us on 021 5511448
Best regards
Terje Fjeldheim
Scansatrade PTY ltd
20 A & B Stella Road
Montague Gardens
Tel: 021 5511448

Stort tack för tipset, Sylvia!

onsdag, juli 20, 2011

Tunnbrödsrulle med sydafrikanska Roodeberg - och Sven-Ingvars!

Sven-Ingvars på Bônn, taget av ståplatsgroupien Samira.
Igår var en spännande dag här i Hamburgsund, minsann.

I denna lilla kustpärla i Bohuslän finns oss veterligen Sveriges enda korvkiosk med fullständiga rättigheter. Här kan du alltså ta en whisky eller gin & tonic medan du väntar på din korv med mos, som du sedan avnjuter med en stor stark. Hejåhå!

Vi intog igår en delikat middag i form av tunnbrödsrulle till vilken vi njöt av ett glas av det sydafrikanska vinet Roodeberg. Märklig med god kombination som avnjöts i solen på korvkioskens uteterrass.

Därefter begav vi oss raskt hem till Janne och Ann-Lis O (som flera av er träffade i vintras när de besökte oss i Kapstaden några veckor) för drinkar med tilltugg. Sedan hoppade alla fyra in i deras Landrover och skumpade över fält och hagar bort till ortens stolta kulturinrättning "Scenen på Bônn" belägen mitt ute i skogen. Där hade drygt 1000 personer samlats efter att ha köpt biljetter på Ticnet till - Sven-Ingvars!

Äh, gammalt förlegat dansband, säger ni. Icke sa Nicke! Här rockades det loss tills hela publiken stod upp och tjoade och dansade, med allt från tonåringar till kryckgänget på plats. Sven-Erik Magnusson var i högform och jobbade så svetten lackade, och slängde ut både svetthanddukar och plektrum till den sjungande publiken, och gitarrsolona gick inte av för hackor. Efter tre inklappningar gav både bandet och publiken slutligen upp, och vi åkte nöjda hem till våra vänner igen för att avsluta det goda drinkbordet.

Liiite trötta är vi allt idag, men det är bara att vila ut ordentligt för ikväll kommer Beatles-coverbandet Pepperland till stans sjökrog Hjalmars, och vi har bokat bord framme vid scen med ett gäng vänner. "Börja om från början, börja om på nytt..."

måndag, juli 18, 2011

Grattis Nelson Mandela 93 år idag!

Den legendariske ANC-kämpen, människorättskämpen och expresidenten Nelson Mandela fyller hela 93 år idag. Hela Sydafrika firar förstås, men oroar sig samtidigt för hans hälsa som blivit allt bräckligare under de senaste åren.

Mandela själv väntas tillbringa dagen med sin familj i sin hemby Qunu, i södra Sydafrika.

torsdag, juli 14, 2011

Fler fina frestelser

En av våra favoritrestauranger i Stellenbosch vindistrikt är den mysiga Dornier Bodega belägen på Dornier Wine Estate ungefär halvvägs mellan Somerset West och Stellenbosch. Som de flesta andra restauranger har förstås även Dornier utmärkta vintererbjudanden. Bodegan har enbart lunchöppet och frontar nu t ex med en mustig Chicken Coq Au Vin på tisdagar och olika pinfärska fiskrätter på Fish Fridays för R79. Rätterna är väl förberedda för de som har bråttom med lunchen, så missa inte denna lilla pärla om ni har vägarna förbi.
Soliga dagar sitter man med fördel ute (även nu under vintern!) på den skyddade terrassen med magnifik utsikt över berg, vinodlingar och det vackra vågformade vineriet.
Läs mer om Dornier Bodega i vår bok "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika" och på hemsidan HÄR.

måndag, juli 11, 2011

Freshly Ground och makrillfiske

Just nu njuter vi lata dagar i norra Bohuslän med sol, bad, båtliv och golf. Idag har vi varit ute och dörjat makrill och just avnjutit en härlig makrillmiddag på balkongen med utsikt över Hamburgsund och alla båtarna som går igenom sundet på E6ans vattenväg.

Och vad har detta med Sydafrika att göra, frågar ni med all rätt. Jo - ikväll lyssnade vi också i efterhand på lördagens sommarpratare på radions P1, den förträfflige författaren Jonas Jonasson, ni vet han med "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Han gör ett lysande sommarpratarprogram - där han dessutom har den utsökt goda smaken att spela den sydafrikanska gruppen Freshly Grounds största hit "Doo Be Doo"!!

 Klicka HÄR för att lyssna på programmet i din dator och njut av sydafrikanska tongångar. Har du dessutom en möjlighet framöver att se Freshly Ground live på scen kan vi varmt rekommendera det!

lördag, juli 09, 2011

Kan det bli mer prisvärt än så här?

För att fortsätta på temat Fantastiska Erbjudanden kommer här ett oslagbart tips från den lilla populära familjerestaurangen Chez Max i Somerset West.

För makalösa R145 per person erbjuder restaurangen en trerättersmeny med valmöjligheter inkl två glas vin (Stellenrust vita eller röda)!!

Restaurangen ägs och drivs av det sydafrikanska-engelska paret Candice och Scott Murray, där Scott står för matlagningen och Candice får gästerna att trivas ute i matsalen.

Förutom ovan specialmeny finns självklart den mycket prisvärda klassiska menyn också att välja från. Plus "Scott's Delicious Daily Delights" som ständigt ger Scott en chans till omväxling och nya utmaningar.

Mer info om restaurangen finner du i vår bok "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika".

måndag, juli 04, 2011

"Golf or Spa Special" på De Zalze Estate

Det är inte bara restaurangerna i Kapstadens vindistrikt som har fantastiskt prisvärda erbjudanden nu under den sydafrikanska lågsäsongen. Att spela golf eller ta en skön och avkopplande spa-behandling är också extra billigt under denna tid. Så är du på plats i Kapstaden så ska du verkligen passa på.

Den eleganta och välkända De Zalze Estate, som inkluderar fina vinproducenten Kleine Zalze, i Somerset West har just nu ett erbjudande om övernattning på deras lodge i kombination med golfrunda eller spa-behandling. Fantastiska R680 per person för hela paketet i delat dubbelrum! Som spa-behandling kan man välja mellan Chardonnay Facial eller Marula African Wood Massage, båda 60 minuter långa.

Boka gör man via e-post till info@simplyspa.co.za eller via telefon till +27 (0)21 880 6900.
Läs mer HÄR!

fredag, juli 01, 2011

Hälsningar från regnigt Kapstaden

Vår sydafrikanska städerska Ursula, som med åren blivit en kär vän, har vi SMS-kontakt med nu under tiden vi är här hemma i Sverige. Många av er har säkert träffat henne på vår årliga glöggfest, då hon är general i köksenvirongerna.

I sitt senaste SMS berättar Ursula att det nu regnar non stop i Kapstaden, så vintern har verkligen kommit på allvar på södra halvklotet. Hon skriver också om hur spännande det var när Michelle Obama var på besök i Sydafrika nyligen, och hur snyggt hon var klädd i något Afrika-inspirerat djurmönstrat som verkligen gick hem hos sydafrikanerna.

Ursula ber oss hälsa alla svenska vänner hon känner, och alldeles speciellt varma hälsningar skickar hon till sina svenska arbetsgivare som förutom oss är Olle M, Tore och Lisbeth, Lars-Erik och Kerstin och Rudy. Härmed framfört!

Det fina kortet på Ursula är taget då vi förra året gjorde en utflykt till Godahoppsudden som skymtar i bakgrunden.