lördag, mars 31, 2012

RÄTTELSE!

Rolf S. skriver:
"Roam on" skrev jag i mitt mail till er. Det visar sig att man givit mig fel instruktioner och det skall vara utan mellanslag "Roamon" och "Roamoff".
Vi har korrigerat texten i det ursprungliga inlägget som ni hittar
HÄR

Grand Finale

I fredags var det så dags för säsongens sista "Fredagsgolf". Vi tackar Hasse och Rolf för ytterligare en fantastiskt väl genomförd säsong av "Fredagsgolfen"! Vi har sååååå kul!!!  Samtidigt vill vi passa på att tacka för den uppskattning som ni alla som var med på avslutningen visade för vår blogg. Tack alla - det värmde! Klicka på bilden ovan och läs Hasses mycket trevliga reportage från avslutningen.

torsdag, mars 29, 2012

Onsdagens boule samlade 19 deltagare som lottades in i 10 lag. Alla lag splelade två matcher och två av lagen vann sina båda matcher.Bäst var lag Sten och Eje med lag Anna-Stina och Hans på en andra plats. 
Många lämnar nu i dessa dagar Sydafrika för att återvända till våren i Sverige. Flera är dock kvar ytterligare några veckor så vi spelar även nästa onsdag. Kom till vingården Vergenoegd nästa onsdag före kl. 11.00. Ingen föranmälan behövs. Tore

onsdag, mars 28, 2012

Golfväder

Ni har väl sett länken till "Golfväder i Sydafrika" i högerspalten här på vår blogg? Klicka på länken och sedan på den sydafrikanska flaggan uppe i högra hörnet. Skriv in vilken golfbana du ska spela på och vips ser du vädret just på den banan under den kommande veckan!

För oss har det här blivit en morgonrutin de dagar vi spelar golf, och väderleksutsikterna stämmer nästan alltid med det verkliga utfallet. Dessutom är det en utmärkt sajt när man vill kolla väder timme för timme för platsen just där man bor. De vanliga väderkartorna på t ex South African Weather Services hemsida ger oss vädret för Cape Town och Strand men inte för vår stad Somerset West. Men på Golfweather.com kan vi kika på vädret för golfbanan Helderberg Village som ligger precis runt hörnet där vi bor.

söndag, mars 25, 2012

För att behålla sitt mobiltelefonnummer bör man ......

Det börjar dra ihop sig för flertalet av oss "svalor" för resan till nordliga breddgrader och då kan det även vara bra att förbereda sig lite inför nästa säsong. Rolf S. skrev exempelvis till oss nyligen hur man kan göra om man har ett Vodacom abonnemang för att kunna behålla samma mobilnummer även nästa säsong. Problemet är ju att ett "icke aktivt" abonnemang stängs av efter en viss tid, oavsett om man betalat eller ej.

Så här förklarar Rolf:
För att behålla sitt mobiltelefonnummer skall man:

1) Ha en liten summa pengar inbetalt.
2) När man lämnar Sydafrika skall man SMSa "Roamon" till nr 123. Efter det fungerar inte kortet (telefonen) i Sydafrika.
3) När man är hemma i Sverige skall man SMSa till sitt sydafrikanska mobilnummer ett par gånger under de 5 till 7 månader man är i Sverige.

4) När man kommer hit igen till nästa säsong skickar man ett SMS med texten "Roamoff" till 123, så är telefonen igång igen och man har kvar sitt nummer. / Hälsningar Rolf
Tack Rolf för påminnelsen!
Det finns så vitt vi kunnat få fram även flera andra sätt att säkra sitt mobilnummer. Vodacom erbjuder exempelvis säkrat nummer ett par år framöver mot extra betalning. Nackdelen med det är att man själv måste hålla reda på när den servicen går ut.
Ett annat sätt, det som vi för övrigt själva använder, är att lämna kvar SIM-korten och be sydafrikanska vänner använda dessa några gånger när vi själva är i Sverige.

lördag, mars 24, 2012


Det blev stor uppslutnig denna onsdag på Vergenoegd, kanke tack vare att det var sydeafrikansk helgdag. Det kom 32 spelare och det spelades på alla banorna med de tolv lottade lagen. Tre av lagen vann båda sina matcher.
Bäst denna onsdag blev lag Siv, Svante och Tore följt av lag Göran A och Maritta och på tredje plats kom lag Birgitta Ni och Hans N. Vi spelar igen nästa onsdag och som valigt samlas vi före kl. 11.00 på Vergenoegd .
Väl mött !/ Tore

torsdag, mars 22, 2012

Invigning av en ny tandklinik i Gordons Bay

Rolf S. har skrivit till oss och berättat att det i nästnästa vecka invigs en tandklinik i Gordons Bay med stöd av svenska pengar och i regi av Kerstin Lundgren. Tandkliniken ligger i Broadlands på organisationen Phambili och om någon från dentalbranchen eller annars allmänt intresserad önskar vara med på invigningen kontaktar man Kerstin på adress kerstin@ncuma.se så ordnar hon anmälan och vägbeskrivning.

onsdag, mars 21, 2012

"Plötsligt kan det hända......"

Vännerna Rolf och Kerstin råkade för en tid sedan tyvärr ut för en bilolycka. Ett stort tack till Rolf som här nedan delar med sig av sina erfarenheter från efterspelet.

BRA ATT VETA OM/NÄR EN BILOLYCKA HÄNDER I SYDAFRIKA

Endast ca. 50% av alla fordon har gällande försäkringar vilket betyder:

A. Oavsett om du blir inblandad i en liten eller stor plåtskadeolycka –  Besök den lokala polisstationen och upprätta en AR (Accident Report). Den behövs för att din helförsäkring skall gälla – lita aldrig på att motparten tar på sig ansvaret vid ”krocktillfället”, lämnar dig sin adress, ID etc. Han kommer så gott som i samtliga fall alltid att lämna en egen AR och peka ut dig som vållande. Om inte polisen kommer – fotografera allt, bilar, personer etc.

B. Vid en allvarligare olycka där ditt fordon måste transporteras från olycksplatsen så bestämmer ditt försäkringsbolag hur detta skall utföras. Det är därför viktigt att det finns information på fordonet om vilket försäkringsbolag eller agent som skall kontaktas – se till att dekalen som talar om detta finns på bakre sidorutan – du kan annars själv få stå för transportkostnaderna.

C. Bilförsäkringarna innehåller ett begränsat belopp för Ambulans- transport, akutläkarvård  etc. – bra att veta vilket belopp som gäller. I vårt fall så är beloppet ZAR 5.000, vilket inte räcker långt vid privatvård och AR-ambulans – vi har dock en SOS del med Länsförsäkringar som täcker resten.

D. Det finns ingen ”Trafikförsäkring” i Sydafrika utan samtliga tredjeparts personskador hanteras av ”RAF”- Road Accident Fund. 60 cent per tankad liter drivmedel går till RAF.

Lite erfarenhetsåterföring som kanske kan vara bra att veta.
Mvh / Rolf B.

lördag, mars 17, 2012

Härliga dagar på Hyatt!

Som ni kanske minns så var det Eva F som vann två övernattningar på Hyatt Regency Oubaai Golf Resort and Spa i George i vår tävling här på bloggen nyligen. Nu har Eva, maken Göran och medföljande vännerna Marita och Peter hunnit göra sin resa till George, och skrivit följande trevliga rapport från sin utflykt:
O'boy!
I tisdags morse var det dags för vår golfresa till George och Hyatt. Väderutsikterna var lovande, sol, lagom varmt och bara svag vind under de kommande dagarna. Marita & Peter S hämtade upp oss tidigt på morgonen och det blev en bekväm resa med ett kort kaffestopp ungefär halvvägs. Vi hade tee-time på George GC 13.58, hann i god tid och peggade upp efter en lätt lunch. Det blev 18 hål på en härlig parkbana, damerna mot herrarna där förstnämnda vann på sista hålet. Självklart något svalkande på 19:e hålet innan vi checkade in på Hotel Hyatt. 

Vilket lyxigt hotell, perfekt service, stora, fina rum och dagen avslutades med en mycket välsmakande middag på hotellets restaurant Cucina där vi morgonen efter bjöds på en överdådig frukostbuffé. 11.00 stod vi sedan redo på tee 1 på Oubaai golfbana, designad, som alla vid det här laget vet, av Ernie Els. En ung golfbana utan särskilt mycket växtlighet, lite trixig, inte helt lätt, rolig att spela och med hypersnabba greener, som ställde till lite bekymmer i avslutningarna. En fin upplevelse där herrarna trodde på revansch men fick se sig slagna även denna dag på sista hålet. 

På eftermiddagen körde vi en liten runda i omgivningarna och hamnade i Herolds bay där vi hittade en liten mysig restaurang och avnjöt en riktigt god fiskmåltid med en 5-stjärnig chenin blanc från Dimersfontein till. Det blev en riktig höjdare. På kvällen blev det en drink på Svanbergs rum och några timmars diskussioner om allt mellan himmel och jord.

De dagar vi sett fram mot och längtat efter gick tyvärr fort och på torsdagen, efter två fantastiska dagar på Hyatt var det dags att checka ut och styra hemåt. Vi kom då på den lysande idéen att köra inom Pinnacle Point, parkerade utanför klubbhuset kvart över 10 och fick tid att slå ut 25 minuter senare. Det blev en golfrunda som verkligen blev en höjdare. Lite halvmolnigt, skön värme, svag vind och en bana helt olik vad vi tidigare spelat på. Spektakulärt! Gröna fina fairways men ganska nydressade greener, något långhåriga och trögputtade men vad gjorde det. Vi kommer aldrig att ångra detta besök på en bana vi hört så mycket negativt om men som visade sig vara väl värd ett besök. Vi ska dock säkert vara mycket tacksamma att det inte blåste mer än vad det gjorde för då hade säkert banan varit bra mycket värre att tampas med. Här fick dock herrarna sin revansch och vann med 1 hål upp och även denna dag blev det på sista hålet som matchen avgjordes.

Ett hjärtligt tack Samira & Björn för att ni ordnade med detta pris som blev en oförglömlig upplevelse, och vi kan inte nog säga hur glada vi är att just vi hade turen att vinna. Våra vänner Marita & Peter fick också full valuta för det specialpris ni förhandlade fram och som vi alla i svenskgänget kan utnyttja via den speciella bokningskod som finns på bloggen.

Vi kan verkligen rekommendera alla att prova på en vistelse med golf på Hyatt. Vi är alla fyra mer än nöjda med vår resa och vi har bara ett ord för denna upplevelse - fantastiskt, kan inte bli bättre!

Vi är sååå glada att er resa blev så lyckad. 
Stort tack kära vänner för ett jättefint reportage!

torsdag, mars 15, 2012

Det blev stor uppslutning till dagens boule. det kom 28 personer som lottades in i 12 lag och vi spelade på alla 6 banorna. Alla lagen spelade två matcher och tre lag lyckades vinna båda sina matcher.
Med minsta marginal segrade lag Kalle och Berra som därmed blev dagens vinnare, På andra plats kom lag Agneta, Sten och Bernt följt av lag Ingrid, Birgitta Ni och Eje. Nästa onsdag är helgdag men vi spelar boule som vanligt. Kom till vingården Vergenoegd före kl. 11.00.
Tore

tisdag, mars 13, 2012

Skördefest på vingården Vergenoegd

Varje torsdagskväll under mars månad bjuder vingården Vergenoegd in till skördefest. Vergenoegd är ju, som de flesta av er säkert känner till, vingården där många av oss svenskar träffas på onsdagarna för att spela Boule och avnjuta en god lunch i glada vänners lag.
Ägaren John Faure brinner för sina viner och den historiska gården som har varit i familjen Faures ägo i sex generationer. Mitt i skörden öppnar John dörrarna till vintillverkningen och låter gästerna på flera sätt delta i produktionen. Bland annat kan man få vara med om ”stomping” dvs. att själv få trampa saften ur druvorna på gammalt traditionellt vis.
Kvällarna börjar kl 18.30 med avsmakning av viner som exempelvis ”Runner Duck” medan man samtidigt kan passa på att beskåda gårdens berömda ”ankparad”. En garanterat oförglömlig upplevelse. När sen gästerna börjar bli lite hungriga bjuder chefskocken Mike Israel till bords på vingårdens egen berömda restaurang Pomegranate. Middagen som är en trerättersmeny kostar R285 per person. Boka på telefon 021 843 3248 under kontorstid eller e-post: taste@vergenoegd.co.za

måndag, mars 12, 2012

Jennie fyra på Argus igår!!

Jennie och Samira lunchar på Guardian Peak
Vår vän Jennie Stenerhag, f d svensk mästare på cykel och vinnare av Argus 2009, kom fyra på gårdagens tävling! Stort grattis, vännen!! Fyra på världens största cykeltävling är en bragd! Och givetvis vann hon sin åldersklass också, och fick ta en extra sväng in till Kapstaden i morse för att hämta pris för det.

Jennie in action
Det var nog många av oss som satte morgonkaffet i halsen igår framför TVn när tätklungan i damklassen kraschade våldsamt. Tack och lov klarade sig Jennie oskadd alldeles bredvid de som kraschade och kunde alltså sluta som fyra i tävlingen. Det är det näst bästa resultat hon gjort på Argus genom åren. Förutom segern 2009 har hon tidigare kommit femma och även sexa två gånger. Sex damer fick föras till sjukhus efter kraschen, men alla utom en kunde lämna sjukhuset samma dag.

Sambon Craig hade inte samma tur som Jennie, och hamnade i kraschen i herrarnas elitklass efter bara nio minuter av tävlingen. Craig klarade sig undan utan allvarligare skador, men fick avbryta loppet dessvärre.

lördag, mars 10, 2012

fredag, mars 09, 2012

Skördearbetet på vinfarmen Vergenorgd pågår nu för fullt och mängder av fåglar har samlats för att äta av de mogna druvorna. I ekarna runt boulebanorna och parkeringen sitter sedan fåglarna och tömmer sina magar över spelare och bilar.
I det fina vädret samlades 20 ivriga spelare som lottades samman i 10 lag som spelade vardera två matcher. Tre lag vann båda sina matcher. På samma poäng och delad första plats kom lag Anna med Johan och lag Birgitta med Tore. På tredje plats kom lag Monica med
Sten. Vi träffas igen nästa onsdag före kl. 11.00 på Vergenoegd och det behövs ingen föranmälan.
Välkomna / Tore

torsdag, mars 08, 2012

Vindag med Janåke - nu på måndag

Igår fick vi nedanstående trevliga inbjudan till en vindag med Janåke. Och det bästa av allt är att inbjudan riktar sig till Er, alla våra bloggläsare. Men .... han kan bara ta med ett begränsat antal deltagare till denna unika vindag så det gäller att boka in sig snabbt om man vill vara med. Janåke är tillsammans med hustru Britt ägare av Janake Wine Group, en stor och välrennomerad vinagent i Sverige. Själv har han en mycket lång erfarenhet inom vinbranschen och det inte han kan om vin är nog knappast värt att veta.
Vi kommer att arrangera en vindag nu på måndagen den 12e med ett besök på Stellenzicht och Guy Webber klockan 10.00 och sedan åker vi till Cornlis Duman på Jacobsdal, en helt stängd vingård och ett levande museum där man är mitt i sin vintillverkning. Jag lovar att detta är unikt. Troligen ingen provning för Cornelis tar aldrig emot i skörd då han lever i vineriet.

Men vi provar vinerna på lunchen på Dalla Cia där jag förbeställer maten och behöver därför även veta vem som följer med dit.
På Dala Cia provar vi även deras egna fyra toppviner och ser på hur de tillverkar och destillerar sin Grappa. / Hälsningar Janåke

Vill du/ni följa med Janåke på denna unika vindag, nu på måndag, så kontaktar du Janåke snarast på telefon: 071-374 9310 eller via e-post: Janake.Johansson@janake.se

Tack Janåke för ett mycket trevligt initiativ. Tyvärr kan vi själva inte deltaga men vi är helt säkra på att detta blir en av höjdpunkterna under säsongen. Lycka Till!
Mer om Janake Winegroup hittar du på:   http://www.janake.se/

onsdag, mars 07, 2012

Samira har blivit filmstjärna!

 
 Eller..ja, eh...inte riktigt...men min RÖST i alla fall!
Vinmakare Ian Naudé
Vår vän vinmakare Ian Naudé på boutique-vineriet Adoro Wines i Stellenbosch har gjort en reklamfilm för den internationella marknaden. Originalet har en amerikansk speakerröst, men för en tid sedan frågade Ian mig om jag kunde tänka mig att låna ut min röst till en svensk version av filmen. Och i måndags var det dags för inspelning. Och från och med idag ligger filmen ute på youtube!

KLICKA HÄR för att se filmen!
Och stor tackkram till Elisabeth S som finslipade min översättning!

Vill du njuta av Adoros viner i Kapstaden med omnejd kan du köpa dem här:

Kapstaden
Cape Quarter Spar
Cape Quarter Tops 
V&A Waterfront - Caroline's Fine Wine 
Wine@the Mill - Old Biscuit Mill

Helderberg & Hermanus
Vergelegen Tops - Somerset West
Somerset Fine Wines & Liquor
We Sell Wine, Hermanus (Sydafrikanska Vinklubbens affär)

Stellenbosch
Stellenbosch Fine Wines & Liquor
The Vineyard Conncetion

Och på dessa fina krogar i vår närhet kan du beställa in en flaska och njuta:
The Big Easy Restaurant - Stellenbosch 
D'Oude Werf Restaurant - Stellenbosch 
Belthazar Restaurant - V&A Waterfront 
Queen Victoria Hotel - V&A Waterfront
Emily's - V&A Waterfront 
Aubergine - Gardens 
Sofia's - Morgenster Wine Estate, Somerset West
The Knysna Premier Hotel - Knysna 
The Hyatt Hotel - Oubaai, George
Grand Daddy Hotel - Cape Town

Adoro Wines finns inte på Systembolaget, men du kan beställa hem vin med båtfrakt om du KLICKAR HÄR!

tisdag, mars 06, 2012

Världens största cykeltävling nu till helgen!

 Ni vet väl att Cape Argus Pick n Pay Cycle Tour i Kapstaden är världens största cykeltävling med tidtagning. Loppet attraherar mer än 35 000 deltagare varje år. På söndag den 11 mars är det dags för 2012 års upplaga som är det 35e loppet i tävlingens historia sedan starten 1978.

År 2009 vann vår vän svenska Jennie Stenerhag damklassen. Jennie, som bl a har ett SM-guld i bagaget, är numera bosatt i Stellenbosch. Hon har slutat att tävla internationellt men tävlar fortfarande här på hemmaplan i Sydafrika, och kommer även att ställa upp i årets upplaga av Cape Argus. Vi håller tummarna för dig, Jennie!!
Tänk också på att det kommer att vara näst intill omöjligt att ta sig fram med bil i centrala Kapstaden på söndagen. Många vägar kommer att vara helt avstängda för biltrafik och sidogatorna blir med all säkerhet igenkorkade av trafik. Så vill ni titta på loppet live på plats är det bäst att parkera en bra bit ifrån, dra på sig träningsskorna och ta en skön promenad till tävlingarna. KLICKA HÄR för att se en route map!

För dom som vill se loppet hemma i lugn och ro räcker det med att sätta klockan på ringning kl 05h55 (brrr!) och slå på TVn på kanal 205 (SuperSport5) som sänder tävlingarna live från kl 6.
Damerna brukar vara först ut på morgonkulan.

Heja Jennie - you go, girl!!
Jennie överst på pallen - ingen ovanlig syn
KLICKA HÄR för att komma till Jennies hemsida! Under fliken "Nyheter" kan du läsa vad Jennie har haft för sig på sistone.

torsdag, mars 01, 2012

På Februaris sista dag samlades 23 personer för dagens bouletävlingar. Många mycket jämna och spännande matcher utkämpades mellan de 12 lagen.
Två av lagen vann båda sina matcher och med minst marginaler vann lag Olle och Johan som därmed stod som dagens segrare. På andra plats kom lag Lars A och Tore. Nästa onsdag är det dags igen. Kom till Vergenoegd Wine Estate före kl. 11.00. Ingen föranmälan behövs.
 Tore