onsdag, maj 30, 2012

Grabbig grillning

Har ni plockat fram grillen ännu, ni som befinner er i ett vackert sommar-Sverige? I Sydafrika, liksom i resten av världen, är grillning männens revir. Kvinnor göre sig icke besvär.
Braai kallas företeelsen i Sydafrika, och på varje god braai finns det mumsiga korvar ofta i form av en hopringlad boerewors (sydafrikansk "bondkorv"). Om ni KLICKAR HÄR så ska ni få se en testosteron-stinn film om hur det går till när man grillar på södra halvklotet. Nä, riktigt så knasigt går det inte till - men ingen rök utan eld, ni vet.

lördag, maj 26, 2012

Missade du intervjun med Desmond Tutu?

Desmond Tutu från morgonens intervju
Ingen fara, KLICKA HÄR så kan du se hela det 18 minuter långa inslaget med den sydafrikanske ärkebiskopen från morgonens sändning av Nyhetsmorgon Lördag i TV4. Han är verkligen en fantastisk människa, och känns som den som för Nelson Mandelas arv vidare även om han är partipolitiskt obunden.

10.15 Desmond Tutu!

Som vi skrev härom dagen kommer sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu att medverka i Nyhetsmorgon Lördag idag. Det blir en inspelad intervju som sänds kl 10.15 i TV4.

onsdag, maj 23, 2012

Hartenberg vinner pris för världens bästa vin - igen!!



Tillhör ni våra trogna läsare minns ni kanske för några år sedan då vi berättade att vackra och trevliga Hartenberg Wine Estate, en av våra favoritvingårdar i Stellenbosch vindistrikt, fått sin merlot 2005 utsedd till världens bästa merlot vid en internationell tävling i Europa.

Nu har det hänt igen! Denna gång är det Hartenbergs The Stork Shiraz 2008 som nyligen utsetts till världens bästa shiraz, läser vi i nätversionen av Wine Magasine (winemag.co.za). Vi är inte förvånade - Hartenbergs viner är helt enkelt underbara! Och har ni vägarna förbi kan vi varmt rekommendera att ni stannar och äter lunch eller intar en delikat charkuteri-platta tillsammans med vinprovningen på terrassen under vinrankorna på denna lilla mysiga vingård.

Vinmakare Carl Schultz
Läs mer om Hartenberg i vår bok "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika" sid 124.
HÄR finner ni vingårdens hemsida.

Stort grattis skickar vi till vinmakare Carl Schultz och hans duktiga medhjälpare!

söndag, maj 20, 2012

Desmond Tutu på Stockholmsbesök!

Nu på tisdag arrangeras eventet Leadership for Human Rights av Svenska PostkodLotteriet i Konserthuset i Stockholm. Svenska PostkodLotteriet fokuserar varje år på ett särskilt område inom samhällsutveckling, och mänskliga rättigheter är fokusområdet under 2012 – ett år som Sverige dedikerat till minne av Raoul Wallenberg. Syftet med Leadership for Human Rights är att med hjälp av världsledande profiler inom mänskliga rättigheter sprida kunskap och inspirera till engagemang för mänskliga rättigheter.

Några av världens ledande företrädare för mänskliga rättigheter kommer att delta på eventet. Bland talarna finns sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu.

TV4 har också bjudit in ärkebiskopen till programmet Nyhetsmorgon Lördag kommande lördag 26 maj. Vi bänkar oss med morgonkaffet!

lördag, maj 19, 2012

Ta med golfbag på flyget

Nu är vi nog en hel del sydafrikasvenskar som börjat kika på flygpriserna för att boka våra biljetter ner till nästa säsong i paradiset. Och biljettpriserna tål verkligen att jämföras. De flesta behöver dessutom ta med sig sin golfbag. I tredje numret av tidningen Svensk Golf hittar vi följande sammanställning av kostnaderna för att ta med en golfbag på flyget. Det skiljer en hel del mellan flygbolagen, som ni kanske vet, allt från gratis till drygt 2000 kronor! Se här:

AIR FRANCE
Golfbag ingår i den totala mängden som är gratis upp till 23 kg, därefter övervikt per kilo.

AMERICAN AIRLINES
Europa till USA - 60 USD

BRITISH AIRWAYS
Golfbag gratis så länge man håller sig inom viktgränsen för bagaget, annars 43 euro.

DELTA
USA - 35 USD
Europa till USA - 80 USD

FINNAIR
Sverige-Finland (max 20 kg) - 30 euro
USA/Asien - 80 euro

IBERIA
Europa - 50 euro
Interkontinentalt - gratis (om 2 kollin totalt ch ej över 23 kilo per kolli)

ICELANDAIR
78 euro upp till 23 kg

KLM
Golfbag ingår i den totala mängden som är gratis upp till 23 kg, därefter övervikt per kg.

LUFTHANSA
Europa - 35 euro
Interkontinentalt - 70 euro

MALMÖ AVIATION
Golfbag gratis upp till 15 kg, därefter övervikt enligt bolagets regler.

NORWEGIAN
230 kr, max 15 kg

RYANAIR
50 pund, max 20 kg.

SAS
Inrikes - 200 kr
Europa och Skandinavien - 300 kr
Övriga världen - 450 kr

SINGAPORE AIRLINES
Europa till Asien - 300 USD max 15 kg, därefter övervikt per kg enl bolagets regler.

SOUTH AFRICAN AIRWAYS
Gratis upp till 20 kg, därefter övervikt enligt bolagets regler.

SWISS
Europa - 35 euro
Interkontinentalt - 70 euro
Swiss erbjuder medlemsskap i SWISS Golf Traveller Club för ca 1 500 kr per år, och då ingå fri golfbag upp till 23 kg med flygbolagen Swiss, Lufthansa och Edelweiss.

THAI
60 USD inom den tillåtna bagagegränsen, annars 120 USD.

TURKISH AIRLINES
Gratis, max en bag per person.

UNITED
USA - 35 USD
Europa till USA - 70 USD

onsdag, maj 16, 2012

Roman med Sydafrika-anknytning

Här kommer ännu ett tips om en roman som utspelar sig i Sydafrika. Denna gång är boken dock skriven av en svensk, nämligen Mats Röyter som tidigare var gift i många år med en kvinna från Sydafrika och även bodde ett år i landet.

Boken med titeln "In i Karoo och bortom" är Mats debutbok och lanserades på bokmässan i Göteborg och fanns även med på bokmässan i Örebro i april.

HÄR kan du läsa mer om boken och Mats, och HÄR kan du inhandla den.

söndag, maj 13, 2012

R25 för oetiketterat rött vin!

Här är en super-deal som ni som är kvar i Helderberg Basin inte får missa: vingården Somerbosch säljer ut rött vin utan etikett för R25 under maj månad! Skynda fynda!!

Kör väg R44 från Somerset West i riktning mot Stellenbosch, så har du vingården på vänster sida ganska snart. KLICKA HÄR så kommer du till hemsidan.

torsdag, maj 10, 2012

Wines For Life 2013


Alla ni som var på det stora svenska välgörenhetseventet Wines For Life i februari 2012 på vackra vingården Rustenberg vet vad detta handlar om. Flera hundra svenskar samlades för en trevlig dag och kväll med provning av ett stort antal fina viner, trevligt mingel, en god braai-middag och fantastisk musikunderhållning av bl a Måns Zelmerlöw, Triple and Touch, The Real Group och sydafrikanska artister natten lång. Vilken oförglömlig vin- och musikfest! HÄR kan du läsa vårt bloggreportage om och se bilder från eventet 2012.

Succén blev så stor att man nu beslutat upprepa festligheterna även nästa säsong, och vi hoppas att det blir en årlig tradition framöver. Boka redan nu datumet för Wines For Life i era almanackor:
27 februari 2013!
Men den här gången blir det den historiska och mycket välkända vingården Klein Constantia i utkanten av Kapstaden som öppnar sina portar för eventet, med svenske VDn Hans Åström i spetsen - KLICKA HÄR för att se vårt tidigare blogginlägg om Hans.

Mer detaljerad info om tider, biljettköp mm kommer längre fram här på bloggen.
Vi ses i partyvimlet den 27 februari!

måndag, maj 07, 2012

Extrapris på stjärnkrogarna!

Nu under lågsäsongen i Kapstaden med omnejd är det många fina restauranger som sänker priserna och/eller komponerar färdiga flerarättersmenyer till fantastiska priser för att attrahera de gäster som finns kvar över vintern. KLICKA HÄR så hittar ni en lista på ett stort antal fina restauranger som lockar med extra förmånliga priser nu.

På listan finns fantastiska krogar som t ex Sevruga, Beluga, Aubergine, Hildebrand, The Round House, La Colombe, Catharina's och Reuben's at One&Only inne i Kapstaden. I vindistrikten hittar ni på listan t ex Grande Provence, Haute Cabriere, Bosman's at Grande Roche, Tokara, Longridge, Clos Malverne (ja, dom kan tydligen bli ÄNNU billigare!), Neethlingshof och 96 Winery Road.

Mums!! 

fredag, maj 04, 2012

Ostmässa i Stellenbosch


Hej Sydafrikavänner

Vad gör man i Sydafrika i slutet av april. Ja vi åkte, tillsammans med Agnes och Tor, till den stora ostmässan i Stellenbosch, närmare bestämt i Sandringham vid väg R 101. För 11:e året i rad anordnas denna begivenhet. Ostproducenter och importörer, vingårdar, öltillverkare, juicetillverkare och bagerier med även finare bakverk. En avdelning med levande djur för barnen fanns det också. Ja, väldigt mycket med hela ca 200 utställare. Allt får avprovas för det facila priset av 110 R.
Vi fann snart att detta var mycket prisvärt och så tyckte alla unga studenter från Stellenbosch som idag var ca 60 % av de ca 10 000 besökarna.
Mässan pågår under 4 dagar så det är kanske annorlunda publik andra dagar. Trevligt och festligt och ungdomarna lät sig väl smaka av vin, ostar och godis etc.

 
Man kunde sitta ute och äta det man plockar för sig tex ost och vin. Men vad tror ni åts mest av. Jo pommes i långa banor. Ja, ja dessa ungdomar. De är sig lika ”all over the world”.

Summa summarum, en trelig begivenhet som var en blandning av Kiviksmarknad (om ni haft glädjen att vara där) och Östermalmshallen. Tycker i alla fall vi.

Så är ni kvar lite längre nästa säsong och gillar ost, så åk dit.

Ha det så bra önskar de lite längre stannande svalorna.
Thomas och Lisa

Stort tack Thomas och Lisa för ännu ett trevligt reportage från er som är kvar i Sydafrika.

tisdag, maj 01, 2012

Bra svensk digital reseguide om Sydafrika!

Vår gode vän Christoffer Björkwall har nu gjort en rejäl uppdatering av sin utmärkta reseguide MittSydafrika.se

Här finns allt i informationsväg man behöver för en upplevelserik semester i Sydafrika, och svar på alla frågor som hugade sydafrikaresenärer kan ha.

Grattis till ett fantastiskt bra jobb och fin sida, Christoffer - vilket jättejobb! Nu vet vi vart vi ska hänvisa våra vänner och andra framöver som vänder sig till oss för att få hjälp och svar på frågor!