fredag, juli 27, 2012

Caster Semenya bär Sydafrikas flagga ikväll

Minns ni den upphetsade debatten om den sydafrikanska stjärnlöparens könstillhörighet efter VM-guldet på 800 m i Berlin för tre år sedan? Sedan dess har Caster tvingats genomgå en lång rad förnedrande medicinska tester och till slut fått Internationella Friidrottsförbundets godkännande att fortsätta tävla som kvinna.

I kväll får hon den slutgiltiga upprättelsen även av sitt hemland Sydafrika när hon blir fanbärare för den sydafrikanska truppen när de tågar in under OS-invigningen i London. Missa inte den säkerligen mycket spektakulära invigningen i SVT i kväll! Sändningarna startar kl 21 och själva invigningen kl 22.

tisdag, juli 24, 2012

Fotboll Sverige-Sydafrika i morgon onsdag!!

 Som vi skrivit om tidigare så tjuvstartar OS i London redan i morgon onsdag med de första matcherna i damernas fotbollsturnering. Och matchen ni inte får missa är naturligtvis den mellan Sverige och Banyana Banyana, Sydafrikas damlandslag. Kl 20.30 måste ni bänka er i teve-sofforna när SVT börjar sända matchen direkt.

Dilemmat för oss sydafrikasvenskar är förstås vilket lag vi ska heja på.
Vi löser det genom att säga: "Må bästa kvinnor vinna!"
Heja, heja, HEJA!!

lördag, juli 21, 2012

Suveräna bagagevillkor för flyg till Sydafrika!

Nu har vi bokat våra flygbiljetter t o r Sydafrika i höst och nästa vår.

Som vanligt har vi jämfört priser och villkor mellan en hel rad flygbolag. I ett antal år har vi flugit med British Airways men i år ligger dessa biljetter på mellan 10 000 och 11 000 kr, och det tycker vi är en ganska häftig prisökning. Förra året flög vi med Turkish Airlines för ca 7 500 kr per biljett, och var hyggligt nöjda med den resan. Flygplanen är nya och fräscha med bra kabinkomfort och sittplatsutrustning, och säkerhetsklassningen är t o m högre än den för SAS. Vi fick en bagagevikt på 30 kg per person som också är en klar fördel. Nackdelen är att resan tar lite längre tid eftersom planet från Istanbul även mellanlandar i Johannesburg (dock kort sådan då man sitter kvar i planet), och att personalen känns lite "yxig" och talar ganska knagglig engelska. Men vi tycker fördelarna överväger.

I år har vi startat upp ett spännande samarbete med Sydafrikaresor AB, där vi ansvarar för konferensupplägg för svenska företag som vill konferera i Sydafrika (mer om det senare här på bloggen). I samband med detta har vi insett att Sydafrikaresor har väldigt fina specialvillkor på flera flygbolag som man inte själv kan matcha som privatresenär. Så i år har vi bett dem om hjälp att boka våra egna biljetter till Sydafrika. Även i år blev det Turkish, men det riktigt intressanta här är att vi får ha hela 40 kg fördelat på två resväskor - vardera! Har man golfbag med på flyget räknas den in som en av de två väskorna inom totalvikten 40 kg. Dessutom har man ett handbagage på max 8 kg. Priserna på Turkish ligger i år på ungefär samma nivå som förra året.

Det här är alltså ett kanonbra tips för er som har mycket bagage eller vill ta med golfbagar utan extra kostnad på flyget! Sydafrikaresor, som är Skandinaviens största arrangör av resor till Sydafrika, finner du genom att KLICKA HÄR.

onsdag, juli 18, 2012

Grattis Madiba!

Legenden, frihetskämpen och ex-presidenten Nelson Mandela fyller hela 94 år idag! 

Vi, och hela världen, gratulerar det högt älskade och respekterade födelsedagsbarnet. Att sjunga "Ja, må han leva uti hundrade år!" känns ju knepigt, men vi får hoppas att Madiba blir ordentligt firad och mår så bra att han kan uppskatta dagen. 

I The Rainbow Nation, närmare bestämt på Nelson Mandela Square i Sandton i Johannesburg, samlades för en tid sedan ca två tusen sydafrikaner från alla samhällsskikt, raser och hudfärger för att spela in en gratulationsvideo till födelsedagsbarnets ära. KLICKA HÄR så kan du se en film om hur det gick till! Och HÄR klickar du för att se den färdiga gratulationsvideon!

lördag, juli 14, 2012

Damfotboll Sverige - Sydafrika

Olympiska spelen i London i sommar invigs fredagen den 27 juli. Men redan den 25 juli tjuvstartar spelen med damfotboll där första matchen i en av grupperna faktiskt spelas mellan Sverige och Sydafrika! Den matchen får vi verkligen inte missa, men frågan är vilket lag vi ska heja på. Det får bli: "Må bäste lag vinna!" helt enkelt.

onsdag, juli 11, 2012

Överföring av pengar till ditt konto i Sydafrika

Har du bankkonto i Sverige och i Sydafrika och vill föra över pengar då och då till ditt konto i Sydafrika? Då har vi några bra tips att ge dig.

* De flesta större svenska banker har numera en funktion på internetbanken för att göra den här typen av överföringar själv, ungefär på samma sätt som du betalar dina svenska räkningar via internetbanken. Vi har SEB och det fungerar utmärkt, och är billigare och enklare än att behöva ringa eller besöka banken.
* Du kan spara mottagaren i mottagarregistret, så behöver du inte skriva ner alla uppgifter om mottagande konto (IBAN-nummer, bankfilial, kontonummer, etc) varje gång du gör en överföring utan bara klicka på den sparade mottagaren.
* Skicka beloppet i ZAR, d v s gör valutaväxlingen i Sverige, eftersom det är billigare än att göra den i Sydafrika.
* Välj att betala både avsändarens och mottagarens bankkostnader (på SEB totalt 225 kr) eftersom de sydafrikanska bankerna tar betydligt mer betalt än så om du låter det mottagande kontot betala sina egna avgifter.
* Någonstans kring ZAR 50 000 går en gräns för när sydafrikanska riksbanken behöver få in uppgifter om vad pengarna kommer ifrån och vad de ska användas till i Sydafrika, har vi märkt. Vi brukar därför skicka max ZAR 49 000 per överföring så slipper vi få förfrågningar och dröjsmål och fylla i sydafrikanska bankformulär som ska mailas eller faxas innan pengarna kan sättas in på det sydafrikanska kontot.

Som huvudregel gäller alltså att låta göra så mycket som möjligt i Sverige, eftersom sydafrikanska banker tar betydligt mer betalt för sina banktjänster. Men bankräntan är bättre i Sydafrika i och med att ränteläget är högre, så du kan tjäna en del på att ha ett kapital på banken där.

lördag, juli 07, 2012

Sköna sommardagar och härliga viner

Efter en trevlig försommartur till Italien är vi nu nere på västkusten såsom vi brukar i juli. Dagarna fylls av båtutflykter, fiske, lite golfspel och umgänge med goda vänner. Härom dagen åkte vi ut med vår lilla båt bara vi två för att dörja makrill och på två timmar fick vi 66 fina makrillar!! Så nu har alla grannar och vänner fått var sitt lass med fisk och resten finns i våra magar och i frysen.

Det har varit så mycket härligt sommarliv att bevakningen av mailen blivit lidande, och därför har vi dessvärre missat ett mail från gode vännen Rolf S. För en tid sedan fick han ett mail från sin vän Pierre Nortije som är exportchef för Simonsig vingård i Stellenbosch. Pierre berättar att just nu erbjuder Simonsig en låda bra viner för den svenska marknaden. Lådan som innehåller sex vinflaskor finns på Systembolaget och kan beställas med numret 7461509.

Skynda er dit om ni vill köpa fantastiskt bra sydafrikanska viner! Vi håller tummarna för att lådan inte är slutsåld. KLICKA HÄR för att läsa mer om vinlådan från Simonsig!

Stort tack för fint tips, Rolf!

onsdag, juli 04, 2012

Polisen beslagtar mobiltelefoner i Sydafrika

Polisen beslagtar ju inte alla förstås utan bara dom som används under bilkörning. Man lär få tillbaka telefonen 24 timmar senare, visserligen efter lite bök och stök ( läs: bland annat böter).
I Sydafrika är det, som säkert de flesta vet, förbjudet att prata i mobiltelefon, surfa eller SMSa samtidigt som man kör bil. En lag som väl egentiligen får anses som ganska vettig när man väl tänker efter. Men "handen på hjärtat" har väl de flesta av oss ändå använt mobiltelefonen någon gång samtidigt som vi kört bil. Och vi är definitivt inte ensamma om att göra det. Hittills har polisen i Western Cape utfärdat drygt 8000 (!) böter per månad för detta brott. Och till saken hör att telefonen hittills bara beslagtagits om man ertappats tre gånger eller fler.

Men efter att det klarlagts att ett stort antal trafikolyckor orsakas av mobilanvändning blir det andra bullar - nu har man från ansvarigt håll vid Cape Town Safety and Security satt ner foten och skärper, från och med 1 juli, såväl övervakning som påföljden av att inte följa lagen. Från och med 1 juli blir det således både böter och beslagtagna mobiltelefoner.

Vår vän Jacob F har också läst om den här nyheten och just skickat oss en artikel i ämnet, där det även framgår att böter framöver kommer att bli hiskliga R5000! Läs artikeln HÄR!