tisdag, augusti 28, 2012

måndag, augusti 27, 2012

torsdag, augusti 23, 2012

Förlängd reseförsäkring


Reseförsäkring måste tecknas senast DAGEN INNAN du åker från Sverige!
Nu när flygbiljetterna till Sydafrika är beställda är det dags för den årliga översynen av reseförsäkringsalternativen.

Vi har i många år gjort en förlängning av reseskyddet hos vårt hemförsäkringsbolag utöver de 45 dagarna som ingår. Med åren har det blivit några byten av bolag i jakten på det lägsta priset. Själva förlängningen kostar ju flera gånger mer än årspremien av hemförsäkringen, så det är det värdet som har fått styra valet av bolag.

För två år sedan blev kostnaden för oss två för förlängd reseförsäkring 4 882 kr totalt. Förra året betalade vi 6 055 kr hos samma bolag, en ganska saftig höjning med andra ord. Men i år har bolaget (Länsförsäkringar) fått tokfnatt, och höjt kostnaden till 15 147!! Så det blev till att ringa runt igen.
Men nu har vi hittat ett nytt alternativ som känns riktigt bra, och det är Europeiska som numera heter ERV (www.erv.se, tel 0770-45 69 00). Vi låter alltså hem- och bilförsäkringen ligga kvar hos Länsförsäkringar som visat sig billigast på det, och utnyttjat de 45 dagarnas reseskydd som ingår där. Sedan gör vi förlängningen hos Europeiska istället, och gissa vad den kostnaden blev för oss två att jämföra med 15 147 kr: jo, 4 622 kr! Hurra!

Björn som fyllt 60 tecknar en försäkringsprodukt som heter SMART, och som har ett komplett totalskydd, t o m ambulansflyg, anhörigresa, akuta tandproblem och invaliditetsersättning. Premie: 3 490 kr med en självrisk på 1000 kr (annars 4180 kr utan någon självrisk). SMART-produkten kan tecknas tills man fyllt 70 år.

Samira som ännu inte fyllt 60 tecknar en s k ungdomsförsäkring (yessss!) som heter BACK-UP BASIC. Den innehåller exakt samma skydd som SMART förutom invaliditetsdelen. Självrisk 1500 kr är tvingande.

I dagsläget finns bara ett betydligt dyrare alternativ för de som fyllt 70 år. Hade någon av oss varit över 70 hade vi fått betala ca 11 000 kr bara för den personen. Men min kontaktperson på ERV sa att de håller på att ta fram ett bättre prisat alternativ för 70+, eftersom de har många äldre kunder som bor utomlands halva året och efterfrågar en prisvärd produkt.

Ytterligare en fördel är att ERV faktiskt har ett kontor med svensk personal i Kapstaden!

Gör en jämförelse du också - här finns pengar att tjäna!

lördag, augusti 18, 2012

Star For Life on tour 2012!


Kanske minns ni att Star For Lifes kör gjorde en bejublad turné i Sverige förra hösten. Ni som missade dem då eller helt enkelt bara måste uppleva den härliga kören igen får nu en ny chans. Så här ser turnéschemat ut:

26 sept Luleå
27 sept Skellefteå
28 sept Umeå
29 sept Sundsvall
30 sept Gävle
2 okt Falun
3 okt Uppsala
4 okt Stockholm
5 okt Stockholm
6 okt Norrköping
7 okt Västerås
9 okt Göteborg
11 okt Malmö
13 okt Uddevalla
14 okt Halmstad
16 okt Örebro
18 okt Växjö
19 okt Skövde
20 okt Jönköping
21 okt Karlstad
23 okt Kalmar
25 okt Helsingborg

Förutom Star For Life-kören från Sydafrika kommer svenska artister att medverka. Klara redan nu är t ex gruppen Triple & Touch. Läs mer HÄR om den svenska organisationen Star For Life som arbetar i sydafrikanska skolor med aidsförebyggande insatser. Och HÄR kan du läsa allt om den förestående turnén.

Biljetter till turnén hittar ni hos Ticnet till samtliga föreställningar utom till Falun där de säljs via iTicket.

tisdag, augusti 14, 2012

25 års fängelse för mordet på svenska Anni

Shrien och Anni Dewani
I svensk och sydafrikansk media läser vi att en av de sydafrikaner som var inblandade i mordet på svenska Anni Dewani i Kapstaden för två år sedan nu har erkänt mordet och dömdes härom dagen i Kapstaden till 25 års fängelse.

Anni Dewani mördades brutalt i en kåkstad utanför Kapstaden under sin bröllopsresa. Mordet såg först ut som en misslyckad kidnappning eller s k car jacking, men omständigheter och vittnesmål pekade så småningom mot att mordet var arrangerat.

Den nu dömde hävdar att han anlitades av kvinnans 32-årige make för att utföra mordet. Annis engelske make Shrien Dewani, som bl a anklagats för mord och anstiftan till mord, har ännu inte utlämnats till Sydafrika utan befinner sig fortfarande i London. Han har genom sina advokater begärt uppskov p g a posttraumatiskt stressyndrom och depression. Förhandlingarna om hans utlämnande ska återupptas i London i september.

Ytterligare en sydafrikansk man är sedan tidigare dömd till 18 års fängelse för delaktighet i mordet.

lördag, augusti 11, 2012

Snö i Kapstaden!!

Ja, det är faktiskt sant! Det är den kallaste vintern på mannaminne i Kapstaden, enligt våra grannar familjen Kruger. För en liten tid sedan när Johann Kruger parkerade bilen utanför sitt arbete en morgon i Somerset West var det bara 2 ynka plusgrader. Och någon dag efteråt snöade det faktiskt också, även om snön inte låg kvar särskilt länge på marken.

torsdag, augusti 09, 2012

Women's Day


Idag firas National Women's Day i Sydafrika. Dagen har instiftats till minne av en protestmarsch mot de passlagar som styrde icke vitas rörlighet under apartheidtiden i Sydafrika. Den 9e augusti 1956 marscherade 20 000 kvinnor i Pretoria i en demonstration mot passlagarna. Marschen blev upptakten till en mångårig kampanj som efter decennier av demonstrationer,  politiska manifestationer och upplopp så småningom blev inledningen till avskaffandet av hela apartheidsystemet.

Och vad passar då bättre än att den svarta sydafrikanskan Caster Semenya vann sin semifinal på 800 meter alldeles nyss i de Olympiska Spelen i London! Nu håller vi tummarna för henne i finalen på lördag kväll.

Vår städerska Ursula, som genom året blivit en kär vän i Kapstaden, sms'ade tidigare idag också och önskade mig och alla övriga svenska kvinnliga arbetsgivare en trevlig Women's Day - vilket härmed är framfört.

onsdag, augusti 08, 2012

Suveränt erbjudande från svenskägda Beluga House!


I september och oktober ska man passa på att åka till Hermanus på den sydafrikanska sydkusten ca två timmars bilresa öster om Kapstaden. Då kan man nämligen på mycket nära håll, från stranden faktiskt, beskåda vackra valar som kommer till viken utanför Hermanus för att föda sina ungar. Även vi som bor säsongsvis nere i Kapstaden med omnejd tröttnar aldrig på detta magnifika skådespel att på så nära håll få njuta av Southern Right valarna.

I trakterna runt Hermanus finns också många högklassiga vinproducenter på fina vingårdar där man helt obokad kan slinka in för en vinprovning. Och här finns även en fin golfbana med vacker utsikt!
Bor gör man förstås allra bäst hos svenska Lotta och Pål som äger populära Beluga House i Hermanus. Och nu i september har de ett mycket bra specialerbjudande där man kan bo tre nätter till priset av två! KLICKA HÄR för att komma till Beluga House hemsida!

söndag, augusti 05, 2012

OS rules!!!

Björn är i Frankrike hos sin syster just nu, och jag, Samira, viger mina dagar, kvällar och nätter åt OS i London som den f d idrottslärare och sport-nörd jag nu är. Men för att i någon mån döva det dåliga samvetet blir det en rejäl cykeltur varje morgon först.

Vårt hem har just nu tre påslagna TV-apparater och två datorer och en iPad som samtidigt sänder live på webben. Ni har väl upptäckt de fantastiska websändningarna på svt.se?!  Hela nio kanaler sänder live på webben samtidigt som ett komplement till TV-sändningarna! Det ger t ex en fin möjlighet att även uppleva roliga och annorlunda sporter som inte är de främsta i rampljuset.

Just nu följer jag landhockeymatchen mellan Sydafrika och Pakistan som just startat på en av webbkanalerna. Sydafrikanerna stod nyss med armarna om varandra och SAMTLIGA sjöng hela den underbart vackra nationalsången med hög röst och handen på hjärtat! Vi får skicka våra svenska atleter på kurs till Sydafrika. Jag tycker det är pinsamt när många av de våra inte sjunger med i den svenska nationalsången.

Nu gjorde Sydafrika det första målet - go, bokkie, go!!

Chad's stolta pappa


Snygg nationalidol!
Ni såg väl sydafrikanen Chad Le Clos göra stor sensation i OS i London och slå självaste simkungen Michael Phelps på 200 m fjäril härom dagen?! Vilken rysare!! Via vännen Gabriella K har vi hittat denna underbara intervju med en pappa som är så stolt att det knappt går att intervjua honom. Sött! KLICKA HÄR

Tack Gabriella!

fredag, augusti 03, 2012

Jättefint reportage om Stigssons i Tara!!

Skynda er iväg till närmaste tidningsförsäljningsställe och köp senaste numret av tidningen Tara - BUMS! Där finns nämligen en stor fin artikel om våra go'a vänner Katarina och Peter Stigsson som driver två underbart fina och mycket populära guest house i närheten av oss i Kapstadens vindistrikt. Många av er bloggläsare känner väl till paret Stigsson och har även bott hos dem.

Och för er som inte gör det -  KLICKA HÄR så kommer ni till deras hemsida och kan boka er egen drömsemester på något av deras jättefina guest house.

Ni kan också läsa om paret Stigsson i vår rese- och restaurangguide "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika" på sid 198.

onsdag, augusti 01, 2012

Forever young

En hel del av er träffade min, Samiras, mamma Marianne och hennes boyfriend Einar när de hälsade på oss i Sydafrika 2007. Som synes är de båda fortfarande pigga och glada och njuter av livet tillsammans.

I helgen var vi hela klanen och firade Einars 90-årsdag (mamma Marianne fyllde 91 i början av sommaren) hos min syster Farida på hennes sommarställe i St Annas skärgård. Det blev härligt umgänge, fina presenter, god mat, massor med champagne, specialskriven sång och ett praktfullt fyrverkeri som avslutning.

Dagen efter passade mamma och Einar på att testa min syster och svågers motorcyklar. Är inte detta världens häftigaste bild av en 90- respektive 91-åring! Måtte generna gå i arv...