torsdag, september 27, 2012

TV-tips

I ett nyhetsbrev från resebyrån Sydafrikaresor läser vi att vi i höst kan följa Kanal 5:s radarpar Johnnie och Mattias på deras livs farligaste resa. I programmet kommer de byta målarpenslar och vinkelsåg mot kikare, kängor och kamera och söka närkontakt med ”the dangerous six” på safari i Sydafrika
Första avsnittet sänds nu på tisdag 2 oktober klockan 20:00 i TV5.

tisdag, september 25, 2012

Vi minns Åke Ahrsjö

Igår återvände jag, Samira, efter en jobbresa till Vietnam. Björn berättade då för mig den sorgliga nyheten om vår kära vän Åkes död. Jag pratade i telefon med Åke för några dagar sedan när han ringde och sa att han var på väg ner till Sydafrika. Eftersom jag var utomlands pratade vi inte så länge, men bestämde att vi skulle ses när Björn och jag kom ner. Det känns overkligt att det blev sista gången vi talades vid.

Vi känner oss mycket hedrade av att ha fått känna Åke och vara hans vänner, och så känner många med oss i den sydafrikanska svenskkolonin. Livet i Somerset West kommer att bli mycket tomt och annorlunda utan vår vän Åke. Han har varit den självklara nestorn bland oss svenskar i Kapstaden. 

Det har med åren blivit ett stort antal underbara middagar hemma hos Åke på Majorca Avenue. Här sammanförde han oss med många andra vänner, både svenskar och sydafrikaner. Vi minns också med glädje och tacksamhet Åkes eleganta tacktal på SWEAs årliga julmiddag. Och det var till Åke vi vände oss med allehanda frågor och funderingar om allt som rör kultur, politik och myndigheter i Sydafrika. Åke kände ALLA och hade klokskap, kontakter och erfarenhet som var helt unik.

Vi tänker på Celeste som i så många år funnits vid Åkes sida som hjälp och stöd med hans vardagsliv, både i Sydafrika och i Sverige. Vi tänker på vännerna Tony och Linda som skötte Åkes hus och trädgård i Somerset West och alltid fanns till hands när Åke behövde hjälp. Om vår sorg är stor måste deras vara så mycket större.

Men störst är sorgen och saknaden förstås hos Åkes barn och barnbarn. Många av dem har vi lärt känna när de besökt Åke i Somerset West och när Åke bjudit in till Norr Mälarstrand och till härliga landstället i Trosa. Våra tankar går till er i den här svåra tiden.

Och underbara, härliga, go'a vännen Åke kommer för alltid att finnas kvar i våra hjärtan. Vi hoppas han sitter på ett moln och med glädje minns alla sina vänner och liksom vi finner tröst i den fina vänskap vi fått dela genom åren. 

Vila i frid, underbara vän!

söndag, september 23, 2012

  Vår kära vän

Åke Ahrsjö

är död


På sin resa ner till sitt älskade Sydafrika blev Åke sjuk och avled, efter nödlandning, i Bukarest

onsdag, september 19, 2012

Härligt spa-erbjudande på Clos Malverne

Ni vet väl att vingården Clos Malverne med de otroligt prisvärda luncherna även har ett spa. Är ni i vindistrikten nu kan ni göra följande finfina deal:

Ultimate Relaxation Package: R480 2h00
(Valued at R830, Save R350)
* 30min Hot stone back, neck and shoulder massage
* Luxurious Spa pedicure (File/cut toenails, buff, file soles, soak, scrub, nourishing foot mask, cuticle cream, cuticle work, moisturising foot massage, base coat, colour, top coat, cuticle oil)
* 15min Reflexology
* Bottle of Clos Malverne wine

KLICKA HÄR så kommer du till deras hemsida!

torsdag, september 13, 2012

Valinvasion i Hermanus!

Svenska Lotta, som tillsammans med maken Pål, driver det populära guest hous'et Beluga House i Hermanus berättar att det just nu finns hela 120 valar i bukten!! Tipset från Lotta är att kajaka i Walker Bay för att få extra närkontakt - wow! Vill man hålla sig på lite mer behörigt avstånd brukar man ha en förträfflig utsikt från stranden och klipporna mitt i staden också.

Är ni i närheten av Hermanus måste ni absolut göra en avstickare för att njuta av det fantastiska skådespelet. Beluga House har bra specialerbjudande på boende nu i september. KLICKA HÄR för att komma till deras hemsida.

söndag, september 09, 2012

Önskas: hus att hyra 3 nov-1 dec!


Här kommer en efterlysning. Svenskar som tidigare varit i Kapstaden och, precis som alla vi andra, blivit förälskade i Sydafrika vill komma ner igen kommande säsong. De önskar hyra ett hus från 3 nov – 1 dec. Det ska finnas pool och 6 bäddar. Det behöver inte vara så fint eller ligga vid havet. Max 2 timmar med bil öster om Kapstaden.

Har ni ett lämpligt objekt eller vet någon som har det så hör av er till oss snarast! Lägg en kommentar till detta inlägg eller maila oss till adressen i inledningen högst upp på den här sidan.

måndag, september 03, 2012

Ta din fotografering till en ny nivå!


Under säsongen 2012/13 kommer Samira och jag bland annat få besök av proffsfotografen Marcus Johansson från Stockholm.

Marcus är en fantastiskt duktig fotograf och pedagog och Samira och jag har tidigare själva gått kurs för honom och vi var verkligen jättenöjda. Så när nu Marcus kommer ner till oss i Sydafrika tänkte vi försöka övertala honom att hålla en fotokurs för intresserade i svenskkolonin. Vi tänkte oss en dagskurs för 7-8 deltagare någonstans i Cape Town och/eller i Winelands.

Mer om Marcus och hans kurser och hans foton hittar du på www.icepic.se

Intresserad av att vara med på en fotokurs, värd namnet, med Marcus ? 
Hör i så fall av dig direkt till mig per mail ( bjorn@egi.se )
Vi tänkte oss som sagt 7-8 deltagare så det blir ”först till kvarn” som gäller.

Bilden nedan är tagen av Samira då vi gick kurs för Marcus i Stockholm.