lördag, april 27, 2013

Mission completed!

Ja, det var rubriken på det mail från Kattis och Peter S i Stellenbosch som damp ner hos oss idag. När vi lämnade Sydafrika för några veckor sedan lovade Kattis och Peter, som själva är mycket aktiva med hjälparbete i Kaymandi, att slutföra det påbörjade projektet med vinterjackor till 117 barnen. Igår var det nämligen "vinterjacks-påtagning" på Luthando förskola i Kayamandi (se torsdagens blogginlägg). Så här skriver Kattis:
"Igår fredag var den STORA dagen då barnen slutligen fick sina vinterjackor och fick packa ner dem i sina ryggsäckar för att ta med hem och använda när det blir kallt i vinter. STORT, då de inte är vana att få ta hem någonting. Mama Florence ville vi skulle komma för korttagning och utdelning på fredagen, då de flesta ordinarie fröknarna var på plats på förskolan. Och jisses vilken show vi fick! När vi kom hade de redan provat ut så alla fått rätt storlek och i +29 graders värme hade de på sig sina fina vinterjackor! Alla djupt allvarliga och tagna av den stora stunden. Foto, allvar, thank you! Sedan fick de sjunga lite som tack och då lossnade allvaret till glädje och då Mama talade om att de skulle få ta jackorna med sig hem i sina ryggsäckar hade de svårt att förstå. 

Detta var stort att få vara delaktiga i och vi är tacksamma för att vi fick vara er förlängda arm. Tacka alla inblandade för fantastisk donation, och de återstående pengarna, R 1.236,17 föreslår vi går till pre-paid elektricitet som vi köper och de kan använda för att värma upp förskolans lokaler under den kalla vintern. Vad tror ni om det?

Och så en massa härliga bilder. Hoppas ni kan skriva något trevligt och tacka donatorer som hjälpt så mycket under de senaste månaderna då behovet varit större än någonsin. Vi kan också meddela att stora delar av de nerbrända området i Kayamandi nu är uppbyggt igen."
Oj, oj, oj - det måste varit en härlig underbart svettig tillställning! Tack kära vänner för hjälpen med jackorna och det fina reportaget. Alla fantastiska donatorer har vi redan tackat många gånger här på bloggen, men gör det mycket gärna ännu en gång - stort och varmt tack för er givmildhet. Och förslaget att använda resterande pengar till uppvärmning av förskolan i vinter bifalles härmed. Bra idé!

torsdag, april 25, 2013

Varma glädjande nyheter


 Igår fick vi glädjande bilder från vännerna Katarina och Peter S i Stellenbosch. Många av er minns kanske att vi beslutade att köpa vinterjackor till alla barnen på "vår" förskola Luthando i Kayamandi för de pengar som försäljningen av avlidne vännen Åke As fina vin- och spritförråd inbringade.

Jag samlade in uppgifter om kön och ålder på alla 117 barnen och Mama Florence och jag åkte därefter på inköpsrunda. Men en sådan stororder var det ingen affär som klarade på en gång, så vi fick göra en beställning för att få fram alla jackorna i rätt storlekar. Hjälpsamma Rachel på affären PEP i Stellenbosch centrum tog tag i det hela och beställde jackorna från deras centrallager. Men till min frustration hann inte jackorna levereras innan vi åkte hem till Sverige för några veckor sedan.

Idag fick vi till vår glädje bildbevis på att jackleveransen nu lyckligt anlänt till Mama med assistenter på förskolan i Kayamandi! Och detta tack vare en fin insats från Kattis och Peter - tack kära go'a vänner! Än så länge har hösten varit mild i Kapstadens vindistrikt, men vi vet att kylan när som helst kan komma, och det känns underbart att barnen nu fått sina fina varma jackor.

Ett varmt tack också till alla er som köpte vin- och spritflaskor av oss och på det sättet bidrog till insamlingen till jackorna! Och det allra största tacket skickar vi till Åkes arvingar Karin, Anders och Erik som så vänligt skänkte hela beloppet till barnen i Kayamandi!

Imorgon blir det utdelning av jackorna till barnen och efter det återkommer vi med fler härliga bilder.

tisdag, april 23, 2013

Lite mer om garage-eländet

Hålet i vårt garage är nu provisoriskt hoplappat och larmet återigen fungerande. De båda dörrarna, som ju är illa tilltygade, går förstås inte att öppna vilket just nu är en inbrottslig fördel.

Vi försöker nu få försäkringsbolaget att vänta med de permanenta reparationerna tills vi kommer ner i oktober, men om de inte går med på det och vill reparera nu blir nog Björn tvungen att åka ner. Det känns inte bra att göra dörrbyten med öppet garage när vi inte är på plats, plus att vi vet att hela garagestommen fått sättningar av den hårda smällen och vi vill vara på plats för att bevaka att allt verkligen blir korrekt reparerat.

Fortsättning följer.

fredag, april 19, 2013


Från Inger och Stefan har vi fått följande reportage från en mycket speciell dag på Imibala i Somerset West.
Vi tackar för reportaget och önskar stort lycka till med målet att kunna stödja 100 barn framöver.   

Hej alla Sydafrika golfers, Rotarianer och IMIBALA vänner,

På tisdagen den 17 april 2013 var det dags för överlämning av våra bidrag till IMIBALA. I gemenskap med bidrag från Fredagsgolfen, Rotary Långedrag, Rotary Strand, SA fick vi ihop support till 50 barn!!  Dvs 35000 Rand.
Fantastiskt tyckte alla barnen och vi som hade förmånen att få se alla glada nunor.
IMIBALA – vad är det egentligen? Namnet betyder färger på Xhosa språket. Och då tänker man färger i plural. Många, kanske en obegränsad färgkarta. Och det är tanken med IMIBALA. Alla får vara med. 
Det fungerar så att en stiftelse som finansieras av en Sydafrikansk välbesutten familj står för verksamhetsledning och alla kostnader, fasta och rörliga, men välkomnar sponsorer att bidra med utrustning till de barn som har det tufft hemma och som kanske inte kan gå till skolan överhuvudtaget utan hjälp med kläder och skolavgifter.
Den årliga bidragsnivån per barn är fn Rand 700 per barn. Hela summan går till det barnet som avses. Utrustningen består av tex kläder, skor, regnjacka, underkläder, i vissa fall skolavgifter, mm. Tills de R700 har förbrukats. Blir det en slant över kan det bli en extra tandborste eller liknande.

Man får mycket för pengarna. Det mesta handlas i SA och merparten sys av sömmerskor i närliggande ”kåkstäder”, vilket också är bra eftersom det ger lokala jobb som leder till bättre utbildning för kåkstädernas ungar. Sömnadskvaliteten är hög och hållbar. 

Vi ser ungarna år efter år – kläderna håller men ungarna växer. Utrustningen köps in professionellt och med särskilt ”charity-stöd” av importörerna i de fall sådana finns. Familjen har genom egna kompetenser i egna företag tillgång till världshandelspriser och håller god kontroll.

Valet av vilka barn som får IMIBALA stöd bygger på en strukturerad process. Hemförhållandena och skolmotivation är ledande. Läraren som ofta känner barnen bra har avgörande påverkan på besluten.
Väldigt många barn har en ensamstående mamma eller bor hos farföräldrar eller syskon till de riktiga föräldrarna. HIV/AIDS går och har gått hårt åt befolkningen – många har blivit föräldralösa. Då finns IMIBALA med åtminstone lite bas-hjälp för att gå i skolan.
Men IMIBALA är mer än kläder och skor.  En särskild verksamhet som också helt bekostas av stiftelsen – läs familjen - är utbildning i datorhantering med särskilt sikte på matematik och språkhantering.  Excell och Powerpoint är kärnprogram. Nytt för i år är hela detta ”klass-rum” – 22 platser med 22 datorer och en entusiastisk lärare som har fullt upp. Barnen köar och pushar på sina lärare i den ordinarie skolan att anmäla dem för att få delta i IMIBALA utbildningen.
Tvärs över gatan ligger IMIBALA restaurangen där vi ”fikade” efteråt.  Restaurangen är en viktig del av stiftelsen. Allt överskott går till huvudverksamheten för barnen.
På samma sätt fungerar IMIBALA Art Center som ligger i ett hus några meter intill. Det är ett center där IMIBALA barn får ställa ut sina verk och ofta tillsammans med kända och okända konstnärer. 
Leo är läraren som har konstutbildning med IMIBALA barn. Han samlar dem i sitt ”klassrum” och leder deras konstintressen från tanke till handling. Hos Leo producerar barnen skulpturer, målningar, tryck från egna snitt och mycket mer. Det skulle förvåna om inte nästa säsongs FG vandringspris har sitt ursprung i Leos ”klassrum”. Kanske också ett och annat bidrag till prisbordet på ”The IMIBALA Cup” den 13e Feb 2014.
Vi var 16 deltagare idag. Några hade resdag till Sverige just idag, många är i Sverige redan och får hänga med genom att vi har vår fantastiska blogg – tack Björn och Samira!
Men jag kan lova – ungarnas smil och förväntan i ögonen när de kom och glittret i ögonen när de fått sin rustning – det upplever man allra bäst på plats, på IMIBALA.

I år nådde vårt bidrag 50 barn  - pengarna som gjorde detta möjligt är 10 000 R från Fredagsgolfens särskilda kassa, 7 500 R från Rotary Strand och 18 000 R från Rotary Långedrag inkl. 7000 R från en privat donator.  Det är kalasbra, vi är rejält på väg.

Målet är 100 ungar – det vill vi, det kan vi, det skall vi på något sätt uppnå - någon gång!

Hälsar, Stefan

Inspektionsdag

Tack alla go'a snälla vänner som hört av er till oss med allt från stöttande tillrop till erbjudande om hjälp av olika slag! Det betyder mycket för oss. Vännerna Katarina och Peter S i Stellenbosch lyckades t o m få oss att skratta gott mitt i eländet genom att konstatera att vi nu fått trebilsgarage i s f tvåbils.

Den skenande bakkien är nu bortbärgad och idag är det många som ska inspektera garaget och skadan och lämna utlåtanden. Sedan ska beslut fattas. Vår oro är främst att några bärande delar skadats så illa att vi riskerar att garaget kollapsar och skador på bilar och annat invändigt förvärras ytterligare. Men det får inspektionerna avgöra. Vi återkommer!

torsdag, april 18, 2013

NEEEEJJ!!

Just nu befinner sig en stor bakkie (bil av typen pick up) inne i vårt dubbelgaraget i vårt hus i Sydafrika. Problemet är bara att även våra två bilar befinner sig därinne, och att bakkien kört in utan att garagedörrarna var öppna. Ja, det är faktiskt sant.

Nu på eftermiddagen ringde grannarna som har hand om vårt hus och berättade att en hantverkarbil som var på väg till huset bredvid vårt fått fel på bromsarna och skenat rakt in i vårt garage. Ni som besökt oss vet att vi bor på botten av en "pan handle" med mycket brant nedfart, så den skenande bilen hade fått en rejält hög fart i nedförsbacken.

Ikväll ska man försöka få loss bilen, förhoppningsvis utan att hela garaget brakar samman. Våra egna bilar har slungats mot de främre väggarna inne i garaget, men det är svårt att säga hur skadade de är innan bakkien har kunnat flyttas.

Huslarmet har också blivit skadat på något sätt, så vårt vaktbolag har posterat ut en vakt tills larmet/garaget är i sådant skick att vi inte längre löper någon risk för ovälkomna besökare.

Eftermiddagen har bestått av hur mycket telefonerande som helst - med grannar, försäkringsbolag, vaktbolag, etc. Nu ska vi äta middag och ta oss några rejäla supar för att lugna våra stackars nerver. Puh!!!

söndag, april 14, 2013

Möte med Maja



I veckan som gick var jag (Samira) inne i Stockholm och lunchade med min vän Maja Berthas. Maja är en spännande egen företagare med fokus på vin och choklad som även skrivit flera böcker i dessa ämnen. Hon är också representant för WOSA (Wines Of South Africa) i Sverige, Norge och Finland och många av er har säkert träffat henne på svenska vinmässor eller nere i Kapstaden. Maja är en av landets första och främsta experter på choklad, och har även arbetat som expert på TV4s morgonprogram.



Den här lunchen ägnade vi åt det härliga ämnet choklad. Jag håller på att skriva en artikel i ämnet som ska publiceras i nästa nummer av tidningen First Class Magazine som Björn och jag numera arbetar för som journalist och fotograf. Den bok Maja skrivit i ämnet choklad kan jag varmt rekommendera.

 Maja har nyligen även medverkat som författare av den engelskspråkiga mycket vackra boken "Stars shining on Cape Town and the Winelands" utgiven i Norge. Det här är en jättetjusig "coffe table book" om Kapstaden med omgivningar med fantastiskt vackra bilder. Här finns det mesta om det bästa vad gäller restauranger, vingårdar och sevärdheter. Boken är en underbar present om inte annat. Vi hoppas den finns att köpa i Sverige snart - håll utkik!

 Sedan vår safariresa i december har jag ett litet armband runt min högra handled som givits ut av en organisation mot tjuvskytte av noshörningar. Nu fick jag ett nytt liknande armband till min handled av Maja som WOSA säljer till förmån för Pebbles, den organisation i Winelands som hjälper barn till fattiga vingårdsarbetare. Björn har tidigare varit i kontakt med den här organisationen inom ramen för sitt stora barnvälgörenhetsprojekt som sysselsatt honom under den gångna säsongen i SA (mer om Björns projekt här på bloggen längre fram), och det är en organisation våra hjärtan klappar varmt för. HÄR kan ni läsa mer om Pebbles.

torsdag, april 11, 2013

Trevlig enkel italienare i Somerset West

Ni har väl inte missat den lilla trevliga restaurangen Al Dente Restaurant & Deli på 16 Dirkie Uys Street i Somerset West? Den här restaurangen är en väl förborgad hemlighet hos "locals" i Somerset West.

Här kan man äta en lugn och intim frukost eller lunch långt ifrån trafikbrus och affärer. Den hemlagade pastan är populär och serveras i många goda varianter, och här finns också gott kallskuret och smakfulla ostar och diverse härliga italienska delikatesser att köpa med sig hem.

onsdag, april 10, 2013

Boule 10 april 2013


Till säsongens näst sista bouleträff kom 13 deltagare. I fint höstväder spelade sex lag. 
Endast ett lag vann sina båda matcher och dagens segrare heter Sylvia och Tore.
Säsongens sista  träff blir den 17 April på vingården Vergenoegd kl 11.00.
Tore

måndag, april 08, 2013

Traditionellt, folkligt och vällagat Cape Malay kök

 Högst upp på Whale Street inne i Bo-Kaap kvarteren i Kapstaden ligger den lilla anspråkslösa rustika restaurangen Biesmiellah. Här serveras goda hemlagade prisvärda Cape Malay-rätter med mycket hjärta och lite krångel. Man slår sig ner vid bänkarna och borden med plastdukar och har en suverän utsikt mot de berömda husen som är målade i olika färger och ofta pryder resebroschyrer om Kapstaden.
Välj mellan rätter som bobotie, samosas, breyanis, olika currys och liknande. Restaurangen har inga rättigheter och serverar därför varken vin eller öl. Men vad gör det när man kan njuta av den härliga maten tillsammans med en läskande Mango Lassie.

KLICKA HÄR så kommer du till restaurangens hemsida!

fredag, april 05, 2013

Jämförelse gourmetrestauranger

 Här i Kapstaden kan man verkligen passa på att äta gourmetmat på fine dining restauranger för en bråkdel av vad det skulle kosta hemma i Sverige. Under säsongen har vi avverkat en hel del av dessa och här kommer en summering av våra upplevelser:

Camphor (Vergelegen Wine Estate)
Ny spännande gourmetrestaurang i Lady Philips/Vergelegen Restaurants moderniserade lokaler. Mycket vällagat och elegant upplagt till helt ok pris. Kunnig och engagerad sommelier. Hit kommer vi att gå fler gånger.

Terroir (Kleine Zalze Wine Estate)
Håller hög klass år efter år, och servicen är bland de bättre vi upplevt.

La Colombe (Constantia Uitsig Wine Estate)
Mer avslappnat sedan Scot Kirton tog över som kökschef efter Luke Dale-Roberts. Menyn är t ex inte längre på franska och de asiatiska influenserna är nu mer subtila. Utsökta ibland oväntade smakkombinationer ger en förstklassig matupplevelse.

Ryan's Kitchen (Franschhoek)
Ny utmärkt gourmetrestaurang på höger sida på huvudgatan, strax efter Le Quartier Français. Mycket bra fine dining, men kockens fru behöver jobba på sitt bemötande av gästerna och träna sig i konsten att le. Terrassen är inget särskilt - bättre då att sitta inne i matsalen och kunna se kockarna i arbete i det stora helt öppna köket.

The Round House (Camps Bay)
Inte samma kulinariska upplevelse som tidigare år tyvärr. Priset är högt, R1050 för tasting menu med wine paring, och då var dessutom två av de sex rätterna helt vegetariska.

The Tasting Room (Le Quartier Français)
Alltid en spännande, överraskande och mycket högklassig matupplevelse, men i år kändes rätterna nästan lite för trassliga.

Overture (Hidden Valley Wine Estate)
Mycket gott, makalös utsikt och en service som blivit betydligt bättre med åren. Många av rätterna skulle dock vinna på att göras lite mindre. Vi tycker nog inte restaurangen platsar i det allra högsta skiktet bland gourmetrestauranger i Kapstaden med omnejd.
John Shuttleworth
Rust en Vrede 
Ja, ja, JA!! We have a winner! Unge engelsmannen John Shuttleworth tog över efter hyllade David Higgs för snart två år sedan och många var skeptiska då. Men vi, liksom många andra frälsta stamgäster, är överförtjusta. John och hans unga team kan trolla med de högklassiga råvarorna och resultatet är lekfullt, makalöst gott och vackert. Joachim, svensk sommelier, är fantastisk på att hitta precis rätt viner som gör en middag här till något enastående och helt oförglömligt. Och servicen är den bästa vi upplevt i Sydafrika!

torsdag, april 04, 2013


Fint väder samlade hela tjugo spelare denna onsdag. 
Tio lag kämpade sig igenom de två mtcherna och två lag vann sina båda matcher. Båda lagen fick samma resultat och blev dagens vinnare nämligen  lag Jan och Tom (ej på bild) samt lag Anna-Stina och Tore.
Vi spelar nästa onsdag igen.Välkomna till vingården Vergenoegd före kl. 11.00. Ingen föranmälan behövs men medtag 20 Rand/pp för vin och vatten under spelet.
Tore

onsdag, april 03, 2013

Cape Town Jazz Festival 2013

 För er som fortfarande är kvar i Kapstaden och gillar jazz vill vi tipsa om årets höjdpunkt här: Cape Town Jazz Festival 2013 går av stapeln den 5 och 6 april på CTICC - Cape Town International Convention Centre.

Drygt 30 000 åskådare kommer att besöka festivalen och över 40 internationella artister kommer att framträda. Festivalen räknas som en av de riktigt stora och intressanta i världen.
Som uppladdning kommer det även att hållas en gratiskonsert utomhus på Greenmarket Square på onsdagen den 3e april!

Läs mer om alla dagarna HÄR!

tisdag, april 02, 2013

Härlig lunch för R45 i Waterfront? Javisst!


 Moyo, bufférestaurangen på Spier Wine Estate, har öppnat en systerrestaurant i Waterfront denna säsong. Restaurangen ligger vid The Clock Tower mitt emot Nelson Mandela Gateway där båtarna till Robben Island utgår från. Men till skillnad från på Spier är detta ingen dyr bufférestaurang utan här beställer man från en à la carte meny och maten är riktigt bra och helt ok i pris.
 Men den absoluta vinnaren är restaurangens alla små roliga matbodar som finns utanför restaurangen. Här kan man köpa en stor mängd olika jättegoda rätter serverade i frigolitformar, från fish n chips, calamari och ljuvliga musslor till härlig lamm- eller kyklinggryta med gott ris för i snitt fantastiska R45. Portionerna är helt ok för en bra lunch och till detta köper man olika slags öl eller vin i grannbodarna. Det hela intages vid bänkar och soffor utomhus under tak, och vissa dagar underhålls man av levande musik t ex i form av en marimba orkester. Ett trevligt, snabbt, mycket gott och fantastiskt prisvärt lunchalternativ för den som vill äta en kvick lunch på 20 minuter utan att pruta på matupplevelsen!