fredag, juni 28, 2013

Franschhoek Bastille Festival


 Den pittoreska kulinariska bergsbyn Franschhoek har franska rötter, och är känd för sina utmärkta vingårdar och förstklassiga restauranger. Här är man mycket förtjusta i att anordna diverse fina festivaler under alla årstider.  Nu är det dags att för tjugonde året anordna Franschhoek Bastille Festival, och ni som är i Kapstadens vindistrikt den 13e till 14 e juli är bara att gratulera. Leta fram basker och kläder i rött, vitt och blått, för det blir ett härligt firande av den franska nationaldagen!

Det blir förstås en underbar orgie i fransk mat och franskinfluerade viner. Här kommer även att finnas en marknad med försäljning av handarbeten, och det bjuds på musik och aktiviteter för barn. Under dagarna kan man också roa sig med andra typer av aktiviteter såsom boulespel, kyparlopp, parader, tunnrullningstävling, mm.
I entrén på R150 ingår vinprovarglas och ett häfte med provsmakningskuponger. Ytterligare kuponger kan förstås köpas på plats. Man kan också köpa VIP-biljetter för R550 som inkluderar tillgång till VIP-lounge och extra fina mat- och vinupplevelser.

HÄR kan ni läsa alla detaljer om festivalen (bl a om en jätteläcker 20-årsjubileumsmiddag redan på fredagskvällen på La Motte) och HÄR köper ni biljetterna via Webtickets.

måndag, juni 24, 2013

Madiba allt sämre

Det verkar allt mer otroligt att expresident Nelson Mandela får uppleva sin 95-årsdag i juli. Hans tillstånd har förvärrats under eftermiddagen idag och han är periodvis inte längre kontaktbar. Hans familj och nära släktingar samlas nu på sjukhuset i Pretoria och många tror att slutet är nära. Det är nu 17 dagar sedan han togs in på sjukhus.

söndag, juni 23, 2013

Kortfilm om Sydafrika på SVT

Missade du den lilla kortfilmen från Sydafrika kl 19.50 ikväll på SVT2, som bland annat handlade om babianerna i Kapstaden? Då kan du se den HÄR på SVT Play.

Filen ingår i serien "Safaridrama" som är ett stort antal spännande kortfilmer om vilda djur filmade av amatörer. HÄR kan du se hela listan på filmer, som bara är tillgängliga en dryg månad efter sändningen på TV. Många av filmerna är från Sydafrika.

onsdag, juni 19, 2013

Nu kan du köpa First Class Magazine!

Som många av er vet så jobbar vi båda för First Class Magazine, ett reklamfinansierat livsstilsmagasin i lyxklass som skickas hem till de som årligen tjänar minst MSEK 2,5 i Sveriges storstadsområden. Det redaktionella innehållet består till 65 procent av resor och till 35 procent av "lifestyle” (mat & dryck, bilar, båtar, klockor, smycken, design, etc). Tidningen har nyligen lanserat en ny tjusig webb som ni hittar HÄR.

Det finns numera också en möjlighet att köpa enstaka, eller de nästkommande fem numren, av tidningen. KLICKA HÄR för mer info och beställning.

söndag, juni 16, 2013

Happy Father's Day!

Idag är det Fars Dag i Sydafrika!
Vår vackra färgstarka "maid" och kära vän Ursula, som även är en livräddare hos fler sydafrika-svenska familjer i Somerset West, har skickat en hälsning till sina svenska arbetsgivare och andra hon har träffat i vårt svenskgäng. Vi har lovat att framföra den, och Björn har dagen till ära gjort en fin bild.
Here goes:
En extra varm tanke sänder vi också till hela Sydafrikas fader, Nelson Mandela, som sedan nio dagar tillbaka ligger på sjukhus i Pretoria. President Zuma gjorde i morse ett uttalande där han sade att Madiba "continues to get better", men enligt läkarna är tillståndet ändå fortsatt allvarligt.

lördag, juni 15, 2013

Nelson Mandelas sjunde dag på sjukhus

Det är nu en vecka sedan Sydafrikas älskade ex-president Nelson Mandela lades in på sjukhus. Vi pratade igår med den sydafrikanske ambassadören om läget och hon tror, liksom många andra, att det här är slutet. "It's time for all of us to let him go and give him peace", sa ambassadören.

fredag, juni 14, 2013

Party med Sydafrikanska ambassaden

I kväll har vi varit på The Lobby på Rådmansgatan i Stockholm, där Sydafrikanska Ambassaden hade bjudit in oss på PR-party. Kvällen sponsrades även delvis av Turkish Airlines som ju också har ett intresse av att många svenskar vill besöka Sydafrika.

Ambassadören håller tal
Ambassadör Mandisa Dona Marasha och jag (Samira) hade mycket att tala om, eftersom hon hade en vacker Kriss-blus på sig - ett klädmärke som är en favorit för oss båda. Ambassadören höll ett entusiastiskt och fyndigt tal under kvällen där hon gjorde fin PR för allt Sydafrika har att bjuda på till inbjudna representanter från resebranschen.

Det blev också sydafrikanska läckerheter att stilla aptiten med, bland annat supergod boerewors som faktiskt de anställda på ambassaden hade tillverkat hela 25 kg av alldeles själva härom dagen uppe på kontoret. Med fårtarmar, korvmaskin och allt! Det är ett genuint sydafrikanskt gäng som sitter på Fleminggatan, minsann!

Bildbevis från ambassadens korvtillverkning


måndag, juni 10, 2013

Sydafrika och världen ber för Madiba

Nelson Mandela ligger för tredje dagen på sjukhus i Pretoria. Hans tillstånd är oförändrat allvarligt men stabilt, säger läkarna. Det känns ändå illavarslande att familjemedlemmar som bor utomlands har valt att åka hem för att finnas vid hans sida. Kanske är det dags för Nelson Mandelas sista strid - eller borde vi säga frid.

Många nyhetssajter och tidningar runt om i världen skriver att det kanske nu är dags för sydafrikanerna, och för hela världen, att släppa taget om denna högt älskade och respekterade "extraordinary gift" som f d ärkebiskop Desmond Tutu beskriver sin vän.

Nelson Mandelas fyller 95 år den 18 juli. Mycket talar nu för att den blir hans sista födelsedag - om han får uppleva den.

Läs mer HÄR från CBS News idag.

lördag, juni 08, 2013

Vinet som både är gott och gör gott



Inför sommarens grillkvällar och picknickar i det gröna börjar det bli dags att bunkra upp ordentligt med goda viner. Här kommer ett tips på ett rött och en rosé, som förutom att vara mycket goda dessutom kan avnjutas med ett extra gott samvete.

Båda vinerna kommer från vingården Badenhorst Family Wines i Sydafrika och är tillverkade under överinseende av den välrenommerade vinmakaren Adi Badenhorst.
I ett samarbete mellan Adi och den svenska vinimportören Vinovativa skänks hela överskottet från försäljningen till den ideella organisationen A Reaching Hand, startat av svenska Karin Hoole, som arbetar med att hjälpa fattiga familjer och utsatta barn i Kapstaden att skapa sig en bättre framtid.
Vinet beställer man enkelt från Systembolagets beställningssortiment, antigen i butik eller på hemsidan.  En låda om 6 flaskor kostar 594 kr (99kr/st), varav hela 204 kronor går oavkortat till A Reaching Hand.

Beställ: 
-  Secateurs Rooiwyn (rödvin, nr 70932)   HÄR
-  Secateurs Rosé (nr 73674)   HÄR

Läs mer om:
Secateurs Rooiwyn, rödvin   HÄR
- Secateurs Rosé      HÄR
- A Reaching Hand  HÄR





onsdag, juni 05, 2013

Extremt låg växlingskurs SEK - ZAR!

Just idag ligger växlingskursen på 0,646 (köp) och 0,686 (sälj), så ska ni skicka pengar till Sydafrika så gör det BUMS och växla till ZAR här hemma innan ni skickar iväg pengarna (billigare bankavgift)!! Det här är den bästa kurs vi sett!

Storfilm om Sydafrika på TV i kväll onsdag!

Om ni är nattugglor och inte ska upp så tidigt i morgon bitti kan vi varmt rekommendera Invictus, den fantastiska filmen om Nelson Mandelas första tid vid makten år 1994, som sänds på TV4 i kväll med start kl 23:25.
Morgan Freeman gör en helt makalös roll som Mandela med xhosa-brytning och allt, och Matt Damon gör en kanonroll som rugbylandslagets dåvarande kapten François Pienaar där han talar med brytning på afrikaans!

Björn och jag har många gånger pratat om att om alla sydafrikaner tvingades titta på denna film en gång i månaden skulle de flesta av Sydafrikas kvarstående rasproblem snabbt vara lösta.

Om ni inte orkar hålla er vakna för att titta på filmen i natt MÅSTE ni gå iväg och hyra den eller streama den från nätet! Det här är en film man aldrig glömmer!
Har ni sett DEN HÄR trailern är ni fast! Sätt på helskärmsläge och slå på ljudet. Jag kan fortfarande inte hålla tillbaka tårarna när jag ser den trots att jag gjort det så många gånger tidigare. Björn är ju man och lite tuffare, så han håller ett manligt "straight face".
Filmen är ännu bättre än trailern!!

tisdag, juni 04, 2013

Jonas från Mora tvåa på Comrades SuperMarathon i Durban!!

Jajamän! Det hiskligt långa loppet på 8,7 mil (mer än dubbelt så långt som ett vanligt maratonlopp) gick av stapeln i söndags, och Jonas som deltog för tredje gången kom sensationellt tvåa bland 18 000 deltagare från hela världen!!

HÄR kan ni läsa om bragden på SVTs sida. Och så HÄR skriver Sveriges Radio.

KLICKA HÄR och läs Jonas Buuds egna kommentarer på hans sida på facebook.

måndag, juni 03, 2013

Hagel täcker gatorna i Kapstaden!

Idag har vi fått bilder från våra sydafrikanska grannar hur det såg ut i Kapstaden igår. Påminner en del om Stockholm i november, eller hur? Det lär faktiskt vara stora mängder hagel och inte snö, trots att det ser ut så. Vi som är på norra halvklotet njuter nu lite extra av solen och värmen när vi ser det här.
Välkända bergstoppen Lion's Head i bakgrunden.



Bo-Kaap området med sina ofta fotograferade färgglada hus.

Atlantkusten




lördag, juni 01, 2013

Vinter i paradiset

Nu har kylan och ruskvädret kommit rejält i Kapstaden! Idag har det både ösregnat och haglat minsann, berättar sydafrikanska vänner på plats.

Men trots ruskvädret hade våra vänner Gabriella K och Sofia O en riktigt trevlig månadsträff för Swedish Society of South Africa idag tillsammans med några fler tappra svenska vänner som är kvar i Kapstaden över vintern. Vi var med er i tanken, go'vänner! Vill ni läsa om föreningen, eller kanske bli medlemmar (kostnadsfritt och jättetrevligt!) så finns gruppen på facebook HÄR.

Sedan vill vi också passa på att önska Kattis och Peter S varmt välkomna hem till fosterlandet! Kul att ni får tid att njuta lite längre av svensk sommar i år. Hoppas vi ses på västkusten i juli, go'vänner!