lördag, augusti 31, 2013

Searching for Sugarman på SVT ikväll och imorgon!!

Om ni fortfarande inte har hunnit till en biograf för att se den fantastiska och Oscarsbelönade filmen Searching for Sugarman (gjord av svenske dokumentärfilmaren Malik Bendjelloul), som till stora delar handlar om Sydafrika och Kapstaden, så har ni suveräna gratischanser på SVT i helgen! Ikväll kl 21.30 och imorgon söndag kl 16.30 visas filmen. Själva tänker vi ta tillfället i akt och se den för tredje gången.

Sydafrikansk fotograf i dagens SvD!

Pieter Hugo
Pieter Hugo, född 1976 i Johannesburg, är en internationellt känd och erkänd fotograf. Idag har han och hans fotografiska alster, med all rätt, fått stort utrymme i Svenska Dagbladets bilaga från Fotografiska.

Ni som bor eller besöker Stockholm innan den 1 december måste också passa på att se utställningen Pieter Hugo: This Must be the Place som slog upp dörrarna igår på Fotografiska museet i Stockholm.  Utställningen innehåller mer än hundra fotografier varav många är från Kapstaden. Läs mera HÄR!

tisdag, augusti 27, 2013

Libanesisk matlagning på Haskell Vineyards

Många av er har säkert prövat på Ghenwas läckra libanesiska delikatesser på olika matmarknader i vårt område runt Somerset West och Stellenbosch. Hon är en härligt sprudlande personlighet med smittande entusiasm som lagar riktigt läcker mat från Mellanöstern.

Nu erbjuds en chans att lära sig laga hennes mat! 27 augusti till 16 september kommer Ghenwa att hålla matlagningskurser på vingården Haskell. Kursen kostar R495 och då ingår, förutom själva matlagningskursen, en femrätters meny, vinprovning av Dombeya och Haskells viner, några överraskningar "compliments of the Chef" och en flaska vin från Dombeya.

Kontakta Christine christine@haskellvineyards.co.za tel 021 881 3895 på Haskell Vineyards om ni är intresserade.

lördag, augusti 24, 2013

Visa nummer två

Och här kommer ytterligare en höjdarvisa!
Elisabeth tillägger att Kurt N ursprungligen skrev denna text till förra årets reunion, men att hon modifierat den för att passa in på årets. Även gårdagens visa har vissa element av "recycling", berättar hon. Det gör dem inte mindre suveräna tycker vi, men rätt ska vara rätt.

Mel. Vi klarar oss nog ändå

Var på jorden finns platsen vi trivs allra bäst?
Jo, på golfen i Strand och i Somerset West.
För där finns ju Hasse och Rolf
det är pojkarna som kör vår Fredagsgolf.
Och naturen i Afrika är jättefin
för den ger oss oändliga mängder med vin
att dela med oss som pris
på Fredagsgolfens vis.

Kleine Zalze, Delair, Clos Malverne och La Motte
skickar alla signaler om bättre än gott.
Vin av röd eller vit Sauvignon
prova på det när du kommer dit nästa gång.
Och som varmrätt beställer du nån antilop
sedan ber du om räkningen för alltihop.
Och resten det går ju som smort
med svalornas ICA-kort.

Nu idag när som vi har vår återträffsfest
har vi spelat på Hulta när den är som bäst.
Och priser har sen delats ut.
Här på Hjortviken kvällen är långtifrån slut.
Vi får dricka och därtill en smakelig spis.
Mama Gumbo oss roar på stämningsfullt vis.
Ja, bättre kan vi bara ha
i vårat Sydafrika!!!

fredag, augusti 23, 2013

Specialskrivna reunionvisor!

På vår reunion i Bollebygd förra helgen sjöng vi bland annat två helt underbart fyndiga visor som Elisabeth och Kai S skrivit just för detta tillfälle. Texterna är så suveräna att vi bara MÅSTE återge dem här på bloggen. Idag publicerar vi den första visan och imorgon den andra. Håll till godo och sjung av hjärtans lust!

Mel. Beväringsvisa (Skånsk madavisa)

Idag till Bollebygd vi for
nu när skaran blivit stor
utav alla goa Sydafrikavänner.
Nu när Sverige är som bäst
vi har samlats här till fest
och att glädjen är på topp vi alla känner.

Ifrån syd och ifrån väst
här ikväll finns mången gäst
utav nya vänner ser vi också flera
som från Sverige flyger bort
för att göra vintern kort
och Reunion idag vill celebrera.

Nu all tid för oss är fri
plikt och stress är helt förbi
utav jobbrutiner styrs vi inte mera.
Under årets mörka del
känns det inte alls så fel
att i Sydafrikavärmen residera.

Vi med härlig golfmotion
bättrar på vår kondition
men vi trimmar inte alltid bara kroppen.
Lite bridge och annat spel
det känns inte heller fel
så att träning ges åt lilla huvudknoppen.

Där i Stellenbosch och Strand
i vårt sköna "vinterland"
ofta spelar vi på gröna granna greener.
Lunchen efter trevlig är
alltid lika populär
med god mat och med de härligaste viner.

Fredagsgolf med mången gäst
tycker många nog känns bäst
då vi tävlar uti team och lag med andra.
Och King Davids höga ruff
är för många alltför tuff
så man föredrar att mitt på fairway vandra

Här i Bollebygd idag
har vi tävlat uti lag
birdies blev det knappast alls för hela slanten.
Allting gick ej som en dans
ofta svårigheter fanns
bollen rullade och stannade vid kanten.

Snart är dags att ge sig av
mot ett sydligt soldränkt hav
och med mat och vin till rimligare priser.
Kväll på krog i vänners krets
utan matlagning och hets
utan vintersnö och is och börsens kriser.

Nu vi höjer våra glas
på vårt svenska golfkalas
och ser fram emot att ses i andra landet.
När här höst har hunnit bli
ner till Cape Town flyger vi
där vi fortsätter att vårda vänskapsbandet.

tisdag, augusti 20, 2013

Härlig reunion med sydafrikanska förtecken


 
Nu har vi nästan återhämtat oss efter den oförglömliga golf- och partyhelgen i Bollebygd. Det var verkligen skoj att träffa alla sydafrikavänner igen som rest från hela landet (och Norge!) för att umgås och ha trevliga dagar tillsammans.

Ett 25-tal av oss träffades redan på torsdagen och spelade en fin inspelningsrunda i det härliga sommarvädret. Det var en imponerande syn att gå över kullen från parkeringen och för första gången mötas av det vackra herrgårdsliknande klubbhuset. Under hela rundan imponerades vi av banans fina skick, inte minst greenerna. Precis som golfchef David tidigare berättat här på bloggen var det just runt greenerna som spelet blev mer utmanande och vi sattes på prov.

Sedan bar det av till vackra Hjortviken Konferens med sagolik utsikt över Västra Nedsjön. Efter incheckning och ett litet spontanmöte med den trevliga och engagerade kocken arrangerades en gemensam middag på kvällen för dem som redan anlänt, då vi njöt av en fin piggvar eller en god köttbit i glada vänners lag.

Prognosen för fredagen hade varslat om regn, i värsta fall i rikliga mängder. Men på morgonen kunde vi konstatera att yr.no och klart.se inte var överens om prognosen.
Yr trodde på regn först vid 16-tiden och Klart förespådde rikligt regn hela dagen. Vi har ju så goda norska vänner i vårt Fredagsgolfsgäng, så vi valde att tro på norrmännens prognos, och så blev också utfallet. Förutom några mindre stänk då vi knappt hann spänna upp paraplyerna blev vädret riktigt fint. Allting var förberett in i minsta detalj på Hulta, med sydafrikanska flaggor både på flaggstänger och på tee och banan i strålande skick!

Tävlingen avslutades med öl och god landgång i det vackra klubbhuset, där vi också fick lyssna en stund på tävlingens sponsor Sydafrikaresors vd Johanna Härbst som berättade om verksamheten och det stora engagemanget i välgörenhetsprojektet Star For Life i Sydafrika. Och just som yr.no hade förutspått så började det regna kraftigt kl 16 när vi alla hunnit in i klubbhuset!

Sedan ilade vi snabbt tillbaka till Hjortviken för att göra oss kvällsfina. Kvällen inleddes med sedvanligt förträffligt bildspel av Rolf S och därefter prisutdelning. Tävlingens vinnare blev Kerstin W som hade spelat på jättefina 39 poäng. Kerstins lag med golfkompisarna Inger, Rolf S och Tord blev också segrande lag, där alla spelarna gjort en mycket fin runda.

Middagen avnjöts i matsalen med vacker utsikt över sjön. Vi bjöds delikat havskräfta med pilgrimsmusslor till förrätt och därefter en fin ryggbiff med kantareller och svartvinbärssås, och som avslutning en mumsig chokladkaka med vispgrädde och färska bär. Och en massa goda viner, förstås.
Middagens höjdpunkt hade ordnats av Elisabeth S och sponsrades av Sydafrikaresor: Mama Gumbo med vänner, en härlig musik- och dansgrupp från Sydafrika, Zimbabwe och Sverige, underhöll oss under hela middagen och rev ner stora applåder och allmänt jubel! Vilken oförglömlig föreställning!
Vi, och alla som var med på Reunion i Bollebygd, vill framföra ett stort och varmt TACK till arrangörerna Rolf & Kerstin, Rolf & Jessica, Elisabeth & Kai och Stefan & Inger för ett fantastiskt lyckat arrangemang som vi sent ska glömma! Vi vill också tacka golfchefen David och ordförande Tord på Hulta, sydafrikavänner och Fredagsgolfsdeltagare även de, för att den vackra banan var i sådant förstklassigt skick!

Nu ser vi fram emot en ny underbar säsong i Sydafrika – och en härlig reunion på Gotland i augusti 2014!

138 stycken fler bilder hittar ni    HÄR

Väl inne i bildalbumet rekommenderar vi att ni klickar uppe till vänster på "Bildspel".

Inom kort kommer vi publicera den kompletta resultatlistan från golftävlingen här på bloggen.

söndag, augusti 18, 2013

Två olika typer av bedrägerier

 På sistone har vi fått höra om två olika typer av smarta bedrägeriförsök från vänner som nyligen har utsatts för dessa. Läs, lär och UNDVIK!

1. Engelsktalande medarbetare på "Microsoft" kontaktar dig med meddelanden på din dator och ringer dig sedan på din telefon för att berätta att det är någon typ av problem med din dator, typ utgången licens, virus eller liknande. Men lugn - allt kommer att ordna sig om du bara följer deras instruktioner. Det ska du INTE göra, eftersom det leder till att skurkarna tar över din dator och pressar dig på pengar för att inte släcka ner din dator.

2. Du tar in på ett hotellrum någonstans i världen. Senare på kvällen/natten, när du är lite trött eller allra helst har somnat efter en långflygning och kanske lite jet lag, ringer telefonen på hotellrummet och det är från "receptionen" som säger att något blivit fel med dina kreditkortsuppgifter vid incheckningen och ber dig uppge dina kreditkortsuppgifter igen per telefon inklusive CCV-koden på kortets baksida. Det är förstås INTE receptionen utan bedragare som bara väntar på dina uppgifter för att kunna tömma ditt konto!

torsdag, augusti 15, 2013

Stort grattis kära Gunilla
idag på din stora födelsedag!









PS. Vi saknar dig och Janne här på golfreunion DS.

onsdag, augusti 14, 2013

Piratskeppen vid sidan om N2an


Under förra säsongen växte det upp två stora piratskepp på landbacken vid sidan om motorvägen N2 vid Baden Powell-avfarten strax innan man kommer till avfarten till Somerset West om man färdas österut.

De flesta av oss förstod rätt snabbt att skeppen låg på markerna som tillhör Cape Town Film Studios, och med andra ord hade med en pågående filminspelning att göra. Ryktet gick att det var en inspelning av en ny "Pirates of the Caribbean" med Johnny Depp i huvudrollen, och någon hade t o m hört att Johnny Depp i egen hög person varit synlig.

Men nu visar det sig att det nog var en annan film när allt kommer omkring, nämligen något som heter "Black Sails" som handlar om en Captain Flints öden och äventyr, spelad av skådespelaren Toby Stephens.

HÄR och HÄR kan ni läsa mer!

lördag, augusti 10, 2013

Dina Försäkringar imponerar igen

Härom dagen kom det hela tre brev från Dina Försäkringar Mälardalen i vår brevlåda. Eller rättare sagt två brev och ett litet paket. Breven innehöll våra nya försäkringsbrev för hem och bil, och paketet en handskriven hälsning och två fina neonvästar från företagets vd Heinrich Horvath, minsann!
Paketet hade föregåtts av jag skickat ett mail till den allmänna info-adressen för företaget där jag skrev att jag fått en mycket positiv första bild av vårt nya försäkringsbolag och hänvisade till blogginlägget härom dagen med bolagsjämförelsen. Som en mycket trevlig överraskning dök det upp ett personligt mailsvar från Heinrich där han skrev och tackade för det positiva omdömet på sina och alla medarbetarnas vägnar, och utlovade en liten sommarpresent. Härligt med en vd med rätt kundfokus, och en trevlig efterköpskänsla för den nyblivna kunden - något som många företag inte lyckas med.

fredag, augusti 09, 2013

Snö på Hottentots Holland Mountains!

Foto: Gabriella Kruger
Nu har snön lagt sig på toppen av "våra" vackra berg bortom Somerset West och Strand. Vår vän Gabriella Kruger som bor i Glencairn på andra sidan False Bay skriver och rapporterar på sin blogg idag. Hon och hennes familj ser snön på våra berg från andra sidan bukten. KLICKA HÄR för att läsa Gabriellas trevligt skrivna blogginlägg. Vi kan också varmt rekommendera att följa hennes blogg som på ett mycket fint sätt skildrar en svensk familjs vardagsliv i Kapstaden.

Vi har sett snön på bergstopparna en gång själva med egna ögon, ett år när vi kom ner en av de första dagarna i oktober. I år kommer Björn ner så tidigt som i slutet av september, så det är möjligt han får se lite snö på bergstopparna i år också. Själv väntar jag med min nerresa tills i slutet av oktober, då nätterna blivit lite varmare. Är man frusen av sig så är man.

onsdag, augusti 07, 2013

Idag gratulerar vi
kära vännen
Elisabeth
på den stora födelsedagen!

måndag, augusti 05, 2013

Förlängd reseförsäkring

Nu har vi just avslutat den årliga revideringen av våra försäkringar: hem, bil och förlängd reseförsäkring för vårt kommande halvår i Sydafrika.

Som vanligt tog vi in uppgifter (eller i alla fall försökte göra det) från de allra flesta bolag och utfallet blev riktigt intressant i år.

Vi är 58 och 65 år gamla och bor i Danderyd i Stockholms län och har en Audi A4 Cabriolet årsmodell 2007. Björn kommer att vara i Sydafrika 29 sept-15 april, Samira från 28 okt-15 april. Så här blev utfallet per bolag:

                                         HEM          BIL           FÖRL RESA                            
Länsförsäkringar:        2 699        6 954              18 442
If:                                       3 143        6 088             13 966
TryggHansa:                   2 918        5 630             15 400
Folksam:               15 min telefonkö, 5 min musik, sedan bortkopplad!
Dina Försäkringar:        3 212        5 231               7 246
Moderna Försäkringar:    "Alla handläggare upptagna, försök senare"
ERV ( f d Europeiska):  N/A          N/A                8 060
Gouda:                               N/A         N/A                 6 380

Som ni ser så har de vanliga försäkringsbolagen prisat ut sig totalt på förlängd reseförsäkring (förlängning utöver de 45 dgr som ingår i hemförsäkringen) numera. Det är, förutom Dina Försäkringar, bara reseförsäkringsspecialisterna ERV och Gouda som kan erbjuda vettiga priser.

Mest häpnadsväckande var det att vi, trots att vi hade gjort talsvarsvalet "Önskar bli ny kund", inte ens lyckades få någon kontakt med Folksam och Moderna Försäkringar. Snacka om "big, fat and happy"! Om man inte ens kan komma fram till dem när man vill bli kund, hur blir det då när man försöker få hjälp?!

Som ni förstår av tabellen ovan blev det Dina Försäkringar (hem och bil) och Gouda (förlängd reseförsäkring) som gick segrande ur striden i år. Bolagsbyte således från Länsförsäkringar och ERV som vi haft i två år efter det att de tidigare konkurrerat ut TryggHansa. Det går att tjäna tusenlappar på bara några telefonsamtal!

Tilläggas kan att vi kom fram blixtsnabbt till Dina Försäkringars kundservice (båda gångerna vi ringde, vid helt olika tider på dagen), och att de två anställda vi talade med var mycket trevliga och proffsiga. Snyggt jobbat! Men så har Dina Försäkringar vunnit utmärkelser för hög kundnöjdhet också.

söndag, augusti 04, 2013

Unika viner!

Det finns fortfarande lådor kvar av First Class Magazines högklassiga och unika vinlåda från den vackra familjevingården Querceto di Castellina i Toscana att beställa från Systembolaget. Perfekta viner för sensommarens och höstens fester. Alla flaskor är signerade av vinmakaren i egen hög person! Vinerna är importerade av vår sydafrikavän Rolfs Svahns son Thomas, som tillsammans med hustrun Frida letar upp exceptionella viner över hela världen. KLICKA HÄR för att läsa mer om lådan! Beställningsnumret är 79634-09. Skynda fynda!