måndag, mars 31, 2014

Pilotstrejk på Lufthansa, 3800 flygningar ställs in!

Om ni befinner er i Sydafrika och ska flyga hem till Sverige med Lufthansa under denna vecka kan ni få problem. Flygbolaget har gått ut med en pressrelease där man varslar om att de flesta av flygbolagets flygningar kan komma att ställas in under andra halvan av veckan på grund av pilotstrejk.

Läs mer information HÄR, och HÄR finns hela den långa listan på inställda flygningar!

söndag, mars 30, 2014

Mer om sydafrikanska visum och immigration

Agenten Dirk Meissner på IBN Business & Immigration Solutions, som erbjuder liknande typ av tjänster som vår agent Tania Copeland vi berättat om tidigare, har skickat oss information angående de förändringar som håller på att införas beträffande visum och immigration till Sydafrika.

Vi nås av många olika besked från olika håll just nu. Förvirringen verkar vara stor, inte minst hos de anställda på Home Affairs både på de olika kontoren i Kapstadsregionen och ute på flygplatsen. Vi har flera exempel på att personer i samma situation mötts av olika besked, bötesbelopp och behandling ute på flygplatsen.

Här kommer delar av Dirks inlägg i debatten, som beträffande bötesbeloppen och var de ska betalas skiljer sig lite från tidigare besked, men i andra delar stämmer med det vi publicerat hittills:

Currently the penalties at the airport are called “administrative fines” and are R1.000 for up to 30 days overstay of permit, R1.500 for 30 days to 3 month and R3.000 for more than 3 month.

So currently the above penalties are levied, the concerned person must pay the fine in the SA mission at the respective home country. But of course one could try to argues with the officials there. Once the fine is paid, there should be no more problems.

Everything will change, as soon as the proposed new regulations come into place. Home Affairs believes that too many people overstay their permits and has taken a strong stand on it. I think the intention here is more to discipline our neighbours from Mosambique, Zimbabwe, etc but some Europeans are also not taking the law seriously.

Therefore the fines have been replaced with declaring those people undesirable for 2 years, if they overstay up to 30 days, 3 years for 60 to 90 days and 10 years for over 90 days!

So this must now be taken seriously. We do not know yet, how strictly this will be handled. I am confident we can argue, that if the problem was caused by slow processing of HA and at no fault of the applicant, he/she will not be declared undesirable. 


Ett sätt att undvika den här typen av situationer framöver är förstås att ansöka om flerårsvisum eller Permanent Residency i Sydafrika. De olika agenterna hjälper gärna till med detta, och vill man nyttja deras tjänster kan de två vi har kontakt med nås på följande e-postadresser:

Dirk Meissner: meissner[at]ibn.co.za
Tania Copeland: tania[at]english.za.net

Hur man behåll sydafrikanska mobilnummer

Såhär i hemresetider är det många svalor som funderar hur man ska göra för att kunna behålla sina sydafrikanska mobilnummer under vistelsen i Sverige. Det är ju så att om man inte har använt sitt nummer under ett halvår så stängs numret och man får skaffa ett nytt mobilnummer när man kommer ner nästa säsong.

Från vännerna Birgith och Stig kommer detta enkla tips, som vi själva också har testat med gott resultat. Observera att tipset gäller Vodacom-abonnemang. Har ni något annat så kolla med den operatören vad som gäller.

ATT BEHÅLLA SITT SYDAFRIKANSKA TELEFONNUMMER
Avser Vodacom   

Vid resa till Sverige
På flygplatsen (i Sydafrika) sänd ett SMS enligt följande.
1 Skriv ROAMON
2 Skicka till 123
3 Svar kommer att inom viss tid kommer roamon att utföras.

I Sverige
Sänd SMS från Sydafrikatelefonen, max tre månader emellan. Har man två telefoner i Sydafrika, skicka från den ena till den andra och tvärtom. Det viktiga är att då och då skicka ett SMS från telefonen till någon. Glöm inte att ha telefontid kvar på Sydafrikatelefonen, behövs inte så mycket, ett SMS kostar inte många Rand.

Vid resa till Sydafrika 
På flygplatsen (i Sydafrika) sänd ett SMS enligt följande
1 Skriv ROAMOFF
2 Skicka till 123
3 Svar kommer

Slutligen
Om det inte fungerar vid återkomsten, gå in i en Vodacombutik och beskriv problemet, förutsättningen är att man utfört ovanstående, då brukar det att ordna sig.

Vi har gjort enligt ovanstående under alla år och det har fungerat bra.

Fredagsgolf 28 mars 2014


fredag, mars 28, 2014

Grandpa Super Bear

Förra fredagen var det dags för en av de lite större donationerna av "Grandpa Super Bear" ryggsäckar till fattiga och behövande barn.
Denna gång var det skadade och sjuka barn på Red Cross Childrens hospital i Cape Town som fick besök. Grundaren av organisationen A Reaching Hand, Karin Hoole, överlämnade 200 ryggsäckar som kommer delas ut till speciellt utvalda barn som har det svårt.
Under den närmaste månaden kommer projektets få kvarvarande ryggsäckar delas ut till behövande barn i skolor och barnhem runt om i Western Cape.
Därmed har 1500 barn, tack vare generösa donationer från vänner och bekanta, fått en stimulerande sagobok, en målarbok, en ask kritor och en alldeles egen, mjuk och go nallebjörn.

Än en gång stort tack alla Er som bidragit till detta!

Mer information om projektet hittar ni HÄR

torsdag, mars 27, 2014

Hjärtlungräddning och hjärtstartare med Marita

Fredagsgolfen, det vill säga alla vi svenskar som spelar golftävling på Strand Golf Club i Kapstaden på fredagarna, har skänkt en hjärtstartare till golfklubben.
Vännen Marita S, legitimerad och mycket välmeriterad sjuksköterska och certifierad livräddare, har inhandlat utrustningen och nyligen genomfört en omfattande utbildning i handhavande och hjärtlungräddning med såväl personal på golfklubben som med oss svenskar som vistas här en längre tid under det svenska vinterhalvåret. Vi vill alla rikta ett stort och varmt TACK till Marita för mycket välplanerad och väl genomförd utbildning!

 Utbildningen bestod av både teori och praktik där Marita mycket pedagogiskt gav oss en stor mängd viktig information och instruktion. Vi fick också öva oss på både hjärtlungräddning, att lägga någon i stabilt sidoläge (HÄR finns instruktionsfilm) och att använda den nyinköpta hjärtstartaren. KLICKA HÄR om ni vill se en bra instruktionsfilm för hjärtstartaren på youtube. Dock tycker vi nog att hjärtkompressionerna i filmen är lite i klenaste laget. Marita rekommenderar att man trycker ner ca 5 cm för varje kompression, och precis som hon tillade är det bättre med ett brutet revben än att blodet inte pumpas upp till hjärnan ordentligt.

Vi pratade också om telefonnummer till ambulans. Tyvärr är det så att de statliga ambulanser oftast tar alldeles för lång tid på sig, och rekommendationen är istället att ringa de lokala privata ambulansbolagen. I vårt område i The Helderberg Basin (Strand, Somerset West och Gordon's Bay) finns framför allt tre sådana bolag. Här är namn och larmnummer till dessa (klickar ni på namnet kommer ni till deras hemsida):

* GBMED RESCUE Ambulance Service
(en del av Gordon's Bay Security)
Larmtelefon: 076 185 5351 Kontorstelefon: 021 856 0214

* EMO (Emergency Medical Operations)
Larmtelefon: 072 996 6337 Kontorstelefon: 021 853 5978

* ER24 Emergency medical care
Larmtelefon: 084 124 (ja, numret är så kort och gäller för hela Sydafrika!)
Kontorstelefon: 0861 084 124, från utlandet +27 11 803 7707

Själva har vi lagt in larmnumren till samtliga dessa tre bolag under samlingsnamnet "Ambulans Larm Helderberg" i våra mobiltelefoner. I en stressituation är det bra att ha alla nummer på ett och samma ställe så slipper man komma ihåg vad de olika bolagen heter för att kunna hitta numren och larma. Och i en akutsituation på liv och död bör man förstås ringa alla bolagen för att snabbt få närmaste ambulans.

Vi är dessutom abonnenter på EMOs tjänster (ingår kostnadsfritt i avtalet med vårt bevakningsföretag Vetus Schola!) som omfattar alla personer i vårt hushåll och även personer som tillfälligt vistas hos oss som t ex besökande familj och vänner, hushållshjälp, trädgårdskillar, etc.

Boule 26 mars 2014

I likhet med förra veckans bouletävling blev tyvärr även denna veckas spel inställt på grund av regnigt och kallt väder. Nästa vecka gör vi ett nytt försök och då är även Tore tillbaka som tävlingsledare. Väl mött nästa onsdag, före klockan 11.00, på vingården Vergenoegd.  

onsdag, mars 26, 2014

It can only happen i Cape Town, del 2


Minns ni inlägget för en liten tid sedan där jag berättade om när försäljningskillarna i korsningen Main Road och R44 Broadway dansade runt min bil till låten "Happy" av Pharrell Williams? Om inte kan ni kika HÄR.

Nu har det kommit en underbar youtube-film i samma stil inspelad i Cape Town där dansare och allmänhet över hela sta'n dansar vidare till samma låt. Det bjuds även på fina miljöer från Muizenberg, stränderna, kåkstäderna, Long Street, V&A Waterfront, de färgglada husen på Upper Whale Street i Bo-Kaap och andra ställen i centrala Cape Town. Fem lokala filmmakare spelade in filmen på bara en dag utan någon budget, precis som originalvideon med Pharrell Williams.

KLICKA HÄR höj ljudet på datorn, sparka bort kontorsstolen, dansa, sjung, släpp loss och njut av videon! Härliga, härliga Cape Town!

tisdag, mars 25, 2014

Junk Trunk i Strand

Vi tackar för ännu ett nyttigt och trevligt inlägg från vännerna Inger och Stefan. Denna gång handlar det om var man kan göra sig av med gamla prylar som andra kan ha nytta av.
Det börjar bli tid att packa ihop inför resan norröver till svensk vår, försommar med allt vad det innebär.  Vi har det bra.  Det syns i packningstider när så mycket grejor gör sig påminda.
Ofta vet man inte heller vad man skall göra med dem - kanske blir de liggande eller bortskänkta eller åker i soptunnan beroende vad det är.

Men nu har vi en enkel lösning. Åk med dem till “Junk Trunk”.  Det är Rotary Strand klubbens verksamhet för att förmedla användbara saker, kläder, tyger, allt, allt…till dem som verkligen behöver dem. Där köper folk ett par skor för en 10 Randare, en halsduk, en mössa, en kastrull, en lampa till en billig peng. De är glada över den möjligheten - och - vi blir glada över att våra saker som är för bra för att slänga nu äntligen kommer till användning.

Junk Trunk är öppet 08.00-12.00 fredagar och lördagar. Ingen anställd förstås, bara Rotary-medlemmar som jobbar där på sin fritid.  

Var? I Strand på Mark Street no 23.  Se kartan nedan.

Man åker alltså R44 ner mot Strand och istället för att svänga 90° vänster mot Gordons Bay så kör man ner till Beach Road-rondellen och tillbaka upp mot R44 igen. Då till vänster något 100-tal meter före R44 har man Mark eller Market Street (olika på olika skyltar) - sväng in och fortsätt ett par hundra meter så finns 23an på höger sida där det står Här med rött på kartan. / Hälsar - Inger och Stefan

måndag, mars 24, 2014

Rättelse och tillägg!

Här kommer ytterligare lite info från Home Affairs angående inlägget nedan.

Rättelse: det utställda bötesbeloppet annulleras av Immigrations på flygplatsen i Sydafrika när man återvänder med visum inskrivet i passet - inte av ambassaden i Sverige!

Viktigt tillägg: om man lämnar Sydafrika med ett "pending visa" måste man vänta utanför landets gränser tills dess att visumet har blivit godkänt och klart!

VIKTIGT - mer om nya immigrationsreglerna!


Den 11 mars skrev vi ett inlägg här på bloggen om de nya immigrationsreglerna som beräknas träda i kraft redan den 1 april (klicka HÄR för att läsa det inlägget). Sedan dess har förvirringen varit stor och olika besked avlöst varandra om och när de olika reglerna ska börja gälla och vad som händer om man reser ut ur Sydafrika (SA) utan ett giltigt visum. Vi har också nåtts av beskedet att svenska vänner som nyligen rest ut ur landet drabbats av böter trots att de kunnat visa upp kvitto från Home Affairs (HA) om inlämnad visumansökan/förlängningsansökan.

Eftersom vi själva reste in på turistvisum i oktober och nu väntar på vårt Permanent Residency (PR), där ansökan lämnades in i början av november, har vi följt debatten med stort intresse. Enligt HA ska våra PR vara klara i denna vecka, men det vet man ju hur det brukar vara med den typen av besked.

Vi har använt oss av en mycket bra agent, Tania Copeland på TIES Immigration Services, som skött kontakterna med HA och idag hade vi ett möte med henne om vad som händer om vi INTE hinner få våra PR klara och inskrivna i våra pass innan vi åker till Sverige den 13 april. Hon har en stor mängd visumkunder i samma situation och har inhämtat besked om hur läget är och vad som nu gäller. Det här beskedet har Tania fått av Home Affairs:

Det har förekommit ett omfattande fusk med falska inlämningskvitton till HA för att personer som vistats i landet utan giltigt visum ska kunna åka ut från SA utan böter eller andra problem. Av den anledningen har Immigrations på flygplatsen börjat tillämpa nya regler från den 22 februari. Det räcker inte längre med att visa upp kvittot från HA på att visumansökan/förlängningsansökan är inlämnad, utan böter kommer att skrivas ut ändå. Dessa böter ska betalas när man åter reser in i SA. MEN - om man lämnat in visumansökan/förlängningsansökan redan och detta beräknas bli klart medan man är hemma i Sverige kan den agent man anlitat bevaka tillståndet och se till att "VISA confirmation" skickas till Sydafrikanska Ambassaden i Sverige så skriver de in visumet/förlängningen i passet. Samtidigt kommer ambassaden även att annullera böterna så de ej behöver betalas vid återresan! Om man inte har anlitat någon agent utan skött kontakterna med HA själv blir det svårare eftersom det då inte finns någon på plats som kan bevaka och skicka informationen till ambassaden i Sverige. Tania har redan börjat ta emot denna typ av bevakningsuppdrag och hjälper gärna till med detta för en summa av R500 per person. Detta kan då jämföras med nedan bötesbelopp man annars kommer att få betala vid nästa återresa till SA. Beroende på hur många dagar man överträtt sitt visum blir böterna enligt följande:

1-30 dagar            R1500/person
31-90 dagar          R2000/person
Mer än 91 dagar   R2500/person

Om man inte har kvitto på inlämnad ansökan att visa upp både vid utresan ur SA och återinresan till SA drabbas man även av förbud att vistas i landet under olika lång tid beroende på hur många dagar man överträtt sitt visumdatum. Antal dagar matchar de ovan listade och förbudstiden för de tre kategorierna är 2 år, 3 år resp 10 år!

Om ni behöver hjälp av Tania med visum/bevakning kan hon nås på e-post tania@english.za.net eller SMS till +27 (0)82 737 9907. 

OBS! En rättelse och ett viktigt tillägg till ovan inlägg har gjorts i efterhand - KLICKA HÄR för mer info!

söndag, mars 23, 2014

100 barn!!…vi gör skillnad

Från vännerna Inger och Stefan har vi fått följande härliga inlägg (tack kära ni!) om resultatet av våra ansträngningar att stötta lokala fattiga barn i vår närmaste omgivning:

100 barn !!…vi gör skillnad
Den 19 mars hade vi glädjen att få överräcka vår “check”, dvs det fysiska beviset på att vi jobbat ihop och donerat tillräckliga resurser för att 100 barn kommer att få Imibala-stödet under ett år.
Kostnaden per barn är R 900 där 100 % går till barnen. Det låter sig göras tack vare att en privat familj i Sydafrika garanterar kostnaden för all personal, admin, fastigheter, mm. Ett visst bidrag till dessa kostnader kommer också från Imibala-restaurangen och Imibala Gallery. Vår totala donation, dvs värdet på vår check, blev hela R 90 000.

Rotary Långedrag i Gbg och Rotary Strand här i Helderberg är ursprungliga drivkrafter. Idag och framöver, hoppas vi, är Fredagsgolfen samt “the Imibala Golf Cup” tillsammans med godhjärtade och generösa privatpersoner, släkt och vänner i såväl Gbg som i Helderberg Basin väsentliga bidragsgivare. Vår övertygelse är att när man vet att egna donationer går rakt fram till barnen utan kostnader så är det kul och skönt att ge!

Vi fick en fantastisk dag
Dagen startade på Imibala-kontoret med att hälsa på 16 barn, en grupp av våra 100 ungar, som går i AJC Pakade School. Fyra av barnen var med oss på Strand Golf Club på eftermiddagen under Imibala Golf Cup och hjälpte till med lottförsäljning, mm. Nu satt de här och drack lite morgonchoklad.
     
Imbala-bussen hade hämtat dem i skolan och de var förstås mycket förväntansfulla med glittrande ögon och lätt till skratt. Det blev lite fotografering inomhus före utdelning av kläder och annan utrustning. Nya kläder togs sedan på och sen var det dags för den stora stunden att överlämna, respektive ta emot, den stora checken.
Överlämningen tog plats utanför Imibala-huset i gott solsken som sig bör i Western Cape-regionen i Sydafrika. Förutom Mariette på Imibala, Ruben, Thuli och några till deltog ca 25 representanter för vår svenska Somerset West-koloni, och dessutom hade presidenten och några klubbkollegor från Rotary Strand kommit för att uppleva den stora stunden.
När barnen insåg att de tagit emot en check till ett värde av R 90 000 blev det tyst en stund. Det är ofattbart mycket pengar för vem som helst och särskilt för ett barn vars föräldrar kanske tjänar R150-200 per dag, om de ens har jobb. Arbetslösheten är stor, ca 27%, men idag var det bara glädje!
Många fotografer, bilder och glada skratt senare gick vi på besök till Imibala-galleriet och allra mest till konst- och bildskolan som Imibala har bakom galleriet. Barnen återvände in till Imibala-kontoret för den fortsatta utrustningsproceduren. Bakom konstskolan finns en liten utställningssal som innehåller många saker som barnen gjort. Bilder, inramade tavlor, mm besågs och beundrades. Många saker fann nya ägare i utbyte mot en donation.
Klockan slog 12.00 och vandringen till lunch på Imibala-restaurangen tog fart.  
Där hade Audrey dukat för oss alla 24. God mat, ett gott glas vin och plötsligt kommer alla 16 barnen in och sjunger sig igenom matsalen och våra bord . En härlig överraskning för att tacka oss på sitt sätt. Glada och nöjda avslutade vi vår lunch på Imibala-restaurangen och konstaterade att vi är glada över att kunna, och att få, ge till så härliga ungar.


Tack!!
I år klarade vi 100 barn. Det blir tufft att upprepa framöver men det går. Om vi alla frågar våra nära och kära, affärspartners, bekanta, mm så kan siffran bli enormt mycket större. Vad sägs om en nolla till…. Börja gärna nu när ni rensar för er Sverigeresa. Ta med allt ni ändå tänkt slänga eller inte vet vad ni ska göra med och åk vägen förbi “Junk Trunk” på Market bakom postkontoret vid Strandrondellen och lämna grejorna där. Då kommer de till användning igen hos någon som har behov. Och det gäller allt! “Junk-Trunk” har öppet fredagar och lördagar kl 8-12 på morgonen, och drivs av Rotary Strand, dvs den klubb som vi jobbar med för Imibala.

Madiba sa: “allt är omöjligt ända tills det är gjort” - vi tror honom på varje ord. Tack alla ni för fina bidrag och alla ni som förgyllde ungarnas Imibala-dag!

Inger och Stefan

100 barn ...gör skillnad !!








Fler bilder från eventet hittar man HÄR

lördag, mars 22, 2014

Boule 19 mars 2014

Onsdagens boule blev tyvärr inställd på grund av dåligt väder och få deltagare. Nästa onsdag tar Björn emot hugade spelare i förhoppningsvis bättre väder. Kom till Vergenoegd före kl. 11.00.
Tore

fredag, mars 21, 2014

Sydafrikansk operastjärna på operan i Stockholm!

De av er läsare som befinner sig i Stockholm nu har möjlighet att se och höra en av Sydafrikas finaste operasångare i den nya uppsättningen av Don Giovanni på Kungliga Operan i huvudstaden. Baryton Luthando Qave i rollen som Leporello får mycket fina recensioner och omskrivs som kvällens största överraskning.

Läs mer HÄR!

torsdag, mars 20, 2014

En oförglömlig dag i olivlunden!

Våra goda vänner svenska Birgitta och sydafrikanska Arend äger och driver den lilla fina ekologiska boutiqueolivgården Portion 36 i Devonvale lite norr om Stellenbosch stad. Vid ett av våra besök för en tid sedan föddes idén att samla ihop några svenska vänner från Somerset West med omnejd och få möjlighet att delta i årets spännande olivskörd som startar nu i mars.

I måndags var det äntligen dags! Vårt värdfolk välkomnade oss på morgonen med ljuvligt doftande nybakade kanelbullar (med äkta pärlsocker!) och svenskt kaffe från Arvid Nordquist.
Vi slog oss ner med våra kaffekoppar i skuggan under rosépepparträdets skira grönska och fick oss till livs en liten introduktion om gården och vår spännande skördedag. Sedan var det dags att ge oss ut i olivlunden och plocka fina Frantoio-oliver under utmärkt ledning och instruktion av odlarmästare Arend. Nästan 130 kg fick vi ihop på bara 1 ½ timme. Det var en absolut strålande dag med lagom värme och lite skönt fläktande vind, och det blev en lustfylld upplevelse att strosa runt bland olivträden och
plocka vackra skolmogna oliver under gemytligt småprat med plockarkompisarna.
När vi promenerade tillbaka från odlingarna väntade Birgitta, och den för dagen inhyrda cateringfirman, under rosépepparträdet med små uppmuntrande godsaker som de tillagat enligt Birgittas recept.
Det bjöds ett litet glas ljuvlig butternut-soppa och en minibruschetta med strutscarpaccio, tapenade och exotiska svampar åtföljt av härligt svalt vitt vin från förnämliga vingården Hartenberg. Sedan var det dags för ytterligare en av dagens höjdpunkter - olivoljeprovning! Portion 36 producerar enbart ekologiska "single cultivar oils" av sex olika olivsorter som varsamt skördas för hand: delicata, coratina, favolosa, frantoio, leccino och kalamata. Det blev en rolig, välsmakande och mycket lärorik provning av de goda oljorna där vi förvånades över hur olika smaken är mellan olika olivsorter. Birgitta delade generöst med sig av sin gedigna kunskap om olivoljor i allmänhet och gårdens egna högkvalitativa oljor i synnerhet.
Under tiden hade Arend satt igång med pressningen av oliverna där vår skörd så småningom förvandlades till en ljuvlig färsk kallpressad extra virgin olivolja av mycket hög kvalité.
Vi flockades nyfiket runt Arend och den bullrande italienskimporterade
pressen och fick även hjälpa till att hälla i oliver, rensa bort lite blad och till slut provsmaka de första vackert gröna dropparna av vår alldeles egna olja.
Precis som Birgitta utlovat är den pinfärska oljan makalöst välsmakande och aromatisk på ett sätt som den buteljerade aldrig kan komma i närheten av. Vilken kulinarisk upplevelse!
Nu hade det blivit dags för lunch och Birgitta hade komponerat en måltid där alla rätter innehöll oliver och/eller olivolja från gården, till och med den underbara hemlagade glassen som fått en härlig honungslen touch av kalamataolivolja. Innan glassen, serverad med sotad camembert och mandelrån, hade vi avnjutit delikata lammkotletter med rosmarinrostade rotsaker (med vår egen färskpressade olivolja som extra krydda!), ljuvlig sås och en vacker fräsch sallad till sällskap av en fin shiraz från De Grendel.

Stämningen, som redan innan lunchen varit på topp, blev nu saligt lössläppt och Peter S avslutade måltiden med att klä allas vår tacksamhet i mycket välvalda ord.
Som avslutning på dagen fick vi möjlighet att köpa med oss vår egenproducerade olivolja som Arend och Birgitta redan hunnit buteljera, och även gårdens övriga prisbelönade olivoljor och inlagda oliver. Och på något sätt hamnade sedan även både stora fina passionsfrukter och egenodlade druvor i våra goodie bags på väg ut till bilarna.
Det blev en helt fantastisk och väldigt minnesvärd dag! Stort och varmt tack till vännerna Birgitta och Arend för ett mycket välplanerat och jättetrevligt genomfört olivevent som blev en av säsongens riktiga höjdpunkter!

Många fler bilder hittar man om man klickar HÄR

måndag, mars 17, 2014

Karneval på Bright Street i Somerset West

Nu på torsdag, den 20 mars, blir det "mardi gras carnival for the whole family" på Bright Street, minsann! Festligheterna starar kl 18 och håller på till kl 22. Det utlovas mycket att handla, äta och roa sig med och allt sker dessutom för en god sak - The Imibala Trust's Sponsor-A-Child Programme som stöttar fattiga barn i Helderbergområdet.

Det blir live music, trummande, dansande och till och med "jawdropping acts by fire performers"! Marknadsstånd av olika slag kommer att bjuda ut sina varor till försäljning, det kommer att erbjudas vinprovning och det kommer att finnas mycket att äta och dricka. För barnen bjuds två speciella shower plus ett "jumping castle" och en artificiell rodeotjur. Under kvällen kan man också delta i en utlottning av en scooter från Mad Mac's Motorcycles.

Biljetter kostar R50 och kan köpas från affärer på Bright Street som skyltar om det, eller på plats den aktuella kvällen.

söndag, mars 16, 2014

Gamla brillor hittar nya näsor, del 2

Nog förstod vi att ryktet skulle sprida sig i Kayamandi efter att ”The Eye Doctors” varit där förra lördagen och hjälpt 110 innevånare att få välbehövliga glasögon.
”The Eye Doctors” är vad man kallar optikerparet Bettan och Jan som provar ut och skänker bort insamlade glasögon till behövande kåkstadsbor i Kayamandi. 
Att ryktet hade spridit sig under veckan blev vi definitivt varse när vi svängde in framför samlingslokalen där vi även denna lördag skulle fortsätta verksamheten. Säkert över 200 människor hade samlats och stod nu och köade utanför lokalen för att få möjlighet till förbättrad syn. En äldre farbror som jag pratade med berättade att han kommit redan klockan fem på morgonen och nu hade köat i fyra timmar. ”But it’s definitely well worth it - if I can get help to read again” konstaterade den gamle mannen.
Efter att vi släppt in de köande och dukat upp arbetsplatsen uppstod lite förvirring bland besökarna eftersom det var oklart om de som fått nummerlappar förra lördagen, men som vi inte hann med då, skulle få företräde eller ej framför de som köat hela morgonen. Men vi kunde snabbt lugna de med nummerlappar från förra veckan att de givetvis skulle få företräde precis som vi ju faktiskt lovade veckan innan.
Provningarna kunde dra igång med Jan provandes delvis på knä och Bettan med krökt rygg. 
Hans A assisterade med pekpinne på lästavlan medan Gun och Jessica letade fram rätt glasögon efter Bettans och Jans direktiv. Själv såg jag till att alla fick information och svarade på frågor samt tog lite bilder medan Madiba skötte kölappar och översatte från engelska till Xhosa där det behövdes.
Allt flöt på väldigt fint tills vi efter drygt fem timmar tvingades avsluta. Visst var vi alla ganska trötta men mest berodde det på att de mest frekventa glasögonen helt enkelt tagit slut. I skrivande stund är det inte riktigt klart hur många som vi kunnat hjälpa denna gång men säkerligen överträffade vi förra lördagens 110 stycken med råge. Hur kul och bra det än känns att kunna hjälpa så många känns det ändå så svårt att behöva säga nej till någon som står med tårar i ögonen och ber om hjälp att få synen tillbaka. Nästa år skall vi definitivt se till att vi har fler glasögon med de mest eftertraktade styrkorna.

Bettan och Jan,
från oss ”hjälpredor” men framför allt från alla hjälpta Kayamandibors sida vill vi framföra ett JÄTTESTORT TACK till er båda för ert mycket positiva och professionella arbete. / Björn

Massor med fler bilder från våra "Glasögondagar" i Kayamandi hittar ni genom att klicka:  HÄR!