lördag, maj 31, 2014

Kirstenbosch Walkway nu öppen!

För ett tag sedan berättade vi om den häftiga walkway som höll på att byggas i Kapstadens botaniska trädgård Kirstenbosch. Nu har den öppnat, och HÄR kan ni se jättefina bilder och läsa mer!

onsdag, maj 28, 2014

Tanka ner First Class Magazine till din dator!

 Nu ligger vår artikel om det superlyxiga Johannesburgshotellet The Saxon Boutique Hotel & Spa och den förstklassiga restaurangen Five Hundred publicerad på nätet. HÄR hittar ni den!
Dessutom har First Class Magazine lanserat en ny funktion där man kan ladda ner ett helt nummer av tidningen till datorn, och det kan ni göra HÄR. Men ett ännu trevligare alternativ är ju förstås att prenumerera på det lyxiga eleganta magasinet i pappersform, vilket man kan göra HÄR.
Trevlig läsning!

lördag, maj 24, 2014

Turkish Airlines versus Emirates


Har ni börjat fundera på flygbiljetter till Kapstaden i höst redan? Jaså inte. Ja, vi kan ha en viss förståelse för det när den svenska sommaren brakar loss med full kraft och lockar till picknick i det gröna sköna. Alternativt kanske semifinal i ishockey-VM står på dagens agenda - heja Sverige!!

Det verkar finnas två strategier bland svensk-sydafrikanerna när det gäller flygbiljettsbeställningar. Antingen är man mycket tidigt ute eller så väntar man att beställa biljett till ganska nära inpå resan. Allt i strävan att hitta den bästa och billigaste biljetten. Vi har hittills hört till den förstnämnda kategorien - vi får väl se hur det blir i år. Dock lutar det åt att vi kommer att flyga Emirates framöver i s f Turkish. Här nedan ser ni några anledningar till varför.

Priset
Den billigaste biljetten tur och retur hittills har varit med Emirates och låg faktiskt på fantastiska SEK 4 500! Med Turkish har vi flugit för SEK 5 500 som bäst.

Service ombord
Flygplanstypen är densamma, så där finns ingen skillnad. Men Emirates har ett mycket större och bredare utbud av filmer för den som har svårt att somna. På Turkish är hela besättningen turkisk medan den alltid är internationell på Emirates, ofta mellan 10-15 olika nationaliteter,  vilket medför betydligt bättre kunskaper i engelska än på Turkish.
Kabinpersonalen på Emirates är frikostiga med leenden och trevliga hälsningsfraser, till skilda från konkurrenten. Dessutom är det förväntat och självklart att passagerarna går upp och stretchar och gör lite flyg-gympa under långflygningarna med Emirates, medan personalen på Turkish bryskt försöker köra tillbaka passagerarna i stolen under hela flygresan.
Maten upplever vi som ungefär likvärdig - helt ok utan att vara något äventyr.
Emirates är stolta över sina internationella besättningar - med all rätt!
Flygtid
Emirates avgår kl 14 från Arlanda och är framme kl 11.40 dagen därpå. Hemresan inleds kl 18 från Cape Town och man är framme i Sthlm kl 12 följande dag. Mellanlandning görs i Dubai, och väntetiden är ca 5 timmar på nervägen och 1.45 på hemvägen. Den långa mellanlandningen på nervägen (ungefär kl 20-01 svensk tid) fungerar ända bra eftersom en del av tiden går åt till transporter, säkerhetskontroller, etc, och det som blir över kan med fördel användas på alla bra dygnetruntöppna restauranger och utmärkt shopping.
Flygtid för de två "benen" är 6.30 resp 9.30 timmar, och vi uppskattar två flygningar som är ganska jämnlånga i s f en mycket lång flygning och en kort.

För Turkish är motsvarande siffror: nerresa 17.25 - 13.10 dagen därpå, hemresa 15.40 - 10.45 följande dag. Mellanlandning görs i Istanbul och väntetiden är ca 3 timmar i båda riktningarna . Dessutom görs ett "tekniskt stopp" i Johannesburg på 1 timme. Flygtiden för sträckorna är 3.30 resp 13 timmar (inkl stoppet i Johannesburg). Det är låååångt med 13 timmar ombord på ett flygplan!

Bagage
Båda bolagen har en maxgräns på 30 kg för incheckat bagage. Handbagagevikt är 8 kg på Turkish och 7 kg på Emirates. Vi har fått väga in handbagaget på Arlanda för båda flygbolagen, men aldrig i Cape Town.

Istanbul flygplats vs Dubai
Av någon obegriplig anledning är de anställda på Istanbuls flygplats sura och otillgängliga. Det gäller såväl i butikerna som i restauranger och barer. Lågvattenmärket nåddes då servitörerna på en bar använde Samira som rundningsmärke i en halvtimme, när hon som enda kvinna i baren försökte beställa något att dricka. T o  m de manliga gästerna i baren blev riktigt upprörda.
Då kändes det befriande att njuta av utmärkt och vänlig service överallt på Dubais flygplats. För att inte tala om de superbekväma liggstolarna lite här och var på flygplatsen, och det stora dygnetruntöppna restaurangutbudet. Har ni dessutom ett Diners Club kort har flygplatsen en av de bästa Diners-lounger vi upplevt.

tisdag, maj 20, 2014

Vandra bland trädtopparna i Kapstaden

Emma Mollberg på Sydafrikanska Amaassaden i Stockholm skriver ett väldigt trevligt nyhetsbrev med jämna mellanrum. Från det senaste har vi hämtat en spännande nyhet om en spektakulär byggnation i den botaniska trädgården i Kapstaden:

"I Kapstadens botaniska trädgård Kirstenbosch byggs just nu ett promenadstråk – uppe bland trädtopparna! Treetop Canopy Walkway heter projektet. Besökare får chansen att uppleva skogen från hög höjd och på nära håll se fåglar och andra djur som kan vara svåra att se från marken, samt 360-graders utsikt över Kapstaden och dess vackra berg och omgivningar."

HÄR kan man läsa mer om Kirstenbosch.
Vi ser fram emot en ny, kul upplevelse när vi återvänder så småningom.

lördag, maj 17, 2014

Den bästa fine dining-upplevelsen hittills i Sydafrika!

 För några dagar sedan utlovade vi att avslöja vilken fine dining-upplevelse i Sydafrika som varit den allra, allra bästa hittills under våra nio säsonger. And the winner is: Five Hundred at The Saxon! Vi gjorde ett oförglömligt besök på The Saxon innan vi lämnade SA för den här säsongen, och så här har vi skrivit i det senaste numret av First Class Magazine:

"Här har Sydafrikas mest hyllade och välkände executive chef David Higgs fått förverkliga sin ultimata restaurangdröm. Vi lärde känna David redan år 2008 när han öppnade restaurangen på anrika vackra vingården Rust en Vrede utanför Kapstaden. Under hans ledning vann restaurangen så småningom pris både som Sydafrikas bästa restaurang och restaurangen med den allra bästa servicen, och David själv vann också utmärkelsen Sydafrikas Bäste Kock. Att finna en ny utmaning utan att behöva lämna landet blev förstås inte helt enkelt. David fann lösningen genom att omlokalisera sig från Kapstadens vindistrikt till affärsstaden Johannesburg uppe i landets norra delar, där förstklassiga fine dining-restauranger fram till dess varit sällsynta.
David med personal

Efter en kortare tid på Radisson Blu blev David lockad till The Saxon där han krävde, och med glädje fick, carte blanche att göra precis vad han ville av det som tidigare var svit 500 (därav restaurangens namn) för att skapa sin egen ”signature restaurant”. Det är med andra ord ingen stor restaurang. Här finns endast åtta bord plus ett chambre separé med ett chef’s table.
 En privat hiss för oss snabbt och elegant upp till den kulinariska högborgen. Den sobra inredningen går främst i färgerna svart, vitt och silver, och har liksom övriga hotellet hämtat inspiration från Afrika och Asien. Restaurangen präglas av en metropolitisk återhållen modernt elegans i allt från inredning och personalens stil till det kulinariska som serveras på tallrikarna. Man hade lika gärna kunnat återfinna den här restaurangen i någon av New York eller Londons eleganta affärskvarter. Utsikten över trädgården och hotellets stora poolterrass är magnifik och i restaurangen finns många vackra konstföremål att vila ögonen på.
Ndabele salmon, sour cream, asietra caviar

Men det är förstås det öppna köket som mest attraherar våra blickar. Vi har sett många öppna kök genom åren men här är hela restaurangens långsida öppen in mot köket och vi imponeras av vilket behagligt lugn som dominerar miljön där inne. Kockarna svävar ordlöst fram mellan spisarna och bänkarna, och simsalabim bärs det ut fantastiska gastronomiska kreationer till de hänförda gästerna.
Hotellet har en egen organisk köksträdgård, ”roof top garden”, belägen uppe på garagehusets tak. Här skördar kockarna varje dag säsongens pinfärska grönsaker och doftande örter som bjuds hotellets gäster i de tre olika restaurangerna.
På Five Hundred ägnar man även mycket uppmärksamhet åt små detaljer som gör att man som gäst känner sig extra väl omhändertagen. Min handväska fick till exempel en egen liten piedestal bredvid mig så den inte behövde stå på golvet. Och till makens förtjusning kunde han välja läsglasögon i rätt styrka från en fullsortimentsbricka.
Lychee and liquorice macaroon massacre
Vår sexrättersmeny blev en oförglömlig upplevelse av underbara smaker, spännande konsistens och fantasifulla uppläggningar som närmast kan beskrivas som små konstverk. Det är svårt att kora några vinnande rätter bland allt det ljuvliga vi inmundigade, men ”Ndabele salmon, sour cream, asietra caviar”, ”The quail circle of life” och ”Lychee and liquorice macaroon massacre” har dröjt sig kvar lite extra i våra sinnen. Det blev många ”wow”, ”åhhh” och ”mmmm” under kvällens lopp. Kockarna interagerar med gästerna på ett trevligt sätt genom att själva presentera sina rätter vid bordet. Man får verkligen känslan av att rätterna tillagats just för oss och kockarnas entusiasm och intresse är smittsamt och känns genuint. Alla rätter för hela bordet bärs samtidigt in och ut på en stor bricka som en person håller medan kocken ställer fram tallrikarna. Lite ceremoniellt och väldigt trevligt.
Vi ber David att försöka klä i ord vad som skiljer Five Hundred från hans förra skapelse i vindistrikten.
- På Rust en Vrede var stilen mer rustik och lantligt avslappnad, mer ”Cape Town style” även om det var fine dining, för att matcha vingårdsatmosfären. Här är stilen mer ”ren” och kraftfull, allt har sin egen individuella smak, och matlagning och presentation har mer av en ”city dining”-stil.
The quail circle of life
Vi är också nyfikna på varifrån David finner idéer till vidareutveckling nu när han redan vunnit så många priser och utmärkelser.
- Vi hämtar mycket inspiration från vår trädgård uppe på taket, där det som är i säsong ger oss uppslag till nya rätter i köket. Teamet av kockar fungerar väldigt bra tillsammans och ger varandra mycket inspiration, liksom utlandsresor vi gör ibland.
Vinlistan är en imponerande inbunden bok med alla franska regioner och länder över hela världen representerade. Här finns allt från överkomliga lokala viner för några hundra sydafrikanska rand upp till fransk vintagechampagne och prestige cuvée för drygt 20 000 rand per flaska. Glasvinerna i vinpaketen till de olika menyerna är noggrant utvalda och matchar rätterna på ett utsökt sätt. Sexrättersmenyn inklusive vinpaketet går på 1 550 rand, vilket med dagens trevliga växelkurs på ungefär 0,60 blir ett fantastiskt fynd för cirka 930 kr.
Det ryktas att Michelinguiden äntligen lär vara på väg till Afrika år 2015, och Five Hundred lär utan tvekan ha en given plats i det sammanhanget.

onsdag, maj 14, 2014

Mycket sorgsen nyhet

Vi nås nu på morgonen av den tråkiga nyheten att den talangfulla dokumentärfilmaren som förra året vann en Oscar för sin film "Searching for Sugarman" är död. Läs mer HÄR. Många av er har säkert sett och njutit av Malik Bendjellouls fina och hyllade dokumentärfilm om hur artisten Sixto Rodrigues blev stor idol i Sydafrika under apartheidtiden.

HÄR kan ni klicka för att se vad vi skrev om Malik i juli förra året när hans jättefina sommarprogram sändes. Om ni inte redan lyssnat på programmet kan vi verkligen rekommendera det - KLICKA HÄR!

Det känns mycket sorgligt och Sverige har mist en fantastiskt lovande filmskapare.

måndag, maj 12, 2014

Läs om vackra Kleine Zalze i First Class Magazine

Nu har ett nytt nummer av det lyxiga magasinet First Class Magazine utkommit och vi har två artiklar med i detta nummer. Samira skriver och Björn fotograferar. Om ni har en väldigt hög inkomst får ni redan tidningen hem i brevlådan, men annars kan man köpa enstaka nummer eller prenumerera på tidningen HÄR (just nu finns ett väldigt prisvärt specialerbjudande!).
En av de två artiklarna handlar om Kleine Zalze, en av våra favoritvingårdar i Kapstadens vindistrikt, och den har idag också publicerats digitalt och finns att läsa HÄR.

Mycket nöje!

söndag, maj 11, 2014

Kulinarisk fulländning både här och där

Under den gångna veckan var vi ute på Älvsjömässan och upplevde fackmässorna GatroNord och Vinordic och inte minst Bocuse d'Or Europe på hemmaplan. Denna tävling brukar också kallas Kock-EM, och är alltså en tävling för kockar från hela Europa där man tävlar om vem som är den absolut skickligaste fine dining-kocken. Eventet är även en kvalificeringstävling för Bocuse d'Or i Lyon i januari 2015 där det vartannat år koras vem som är den allra bästa kocken i världen.
Eftersom vi båda jobbar för lyxmagasinet First Class Magazine hade vi pressackreditering till mässan och tävlingen som journalist och fotograf. Pressen fick gå ända fram till de tävlande under de första tävlingstimmarna, och det var en mycket spännande känsla att stå framför näsan på Tommy Myllymäki när han hyperkoncentrerad hackade grönsaker, monterade såser och tillagade kött och fisk.
Juryn jobbar hårt - It's a dirty thankless job but someone has to do it!
Under tävlingen fick vi också lära oss att det minsann inte bara är matlagningen och det slutgiltiga resultatet som bedöms av juryn, utan även kringfaktorer som renlighet i köket och hur man tar om hand soporna! 20 kockar från lika många länder tävlade i 5 timmar och 35 minuter och ni vet säkert redan hur det gick - Tommy med team tog hem segern till Sverige! Och inte nog med det, det blev nordisk triumf; Danmark tvåa och Norge trea! Mitt framför näsan på klassiska matlagningsnationer som Frankrike, Belgien och Spanien till exempel.
Och ni kan tro att det var liv på publiken på läktarna! Det kändes som vi var på en slags blandning av fotbollsderby och final i Melodifestivalen ungefär. Det var hejaramsor, tutor, trummor, flaggor, ansiktsmålningar, halsdukar och gula Sverigetröjor överallt. Med allt detta öronbedövande oväsen och sedan fotograferna med blixtrande kameror framför näsan är det verkligen ett mirakel att kockarna kan behålla lugnet och koncentrationen på det sätt de gör! Kockarna hyllas som rockstjärnor, vilket blev extra tydligt under prisutdelningsceremonin ledd av prins Carl Philip och jordbruksministern Eskil Erlandsson, då jublet blev helt öronbedövande.
Jonas Lundgren, tidigare tvåa på Bocuse d'Or i Lyon och medarrangör i Älvsjö, har vi lärt känna på olika kulinariska event.
När vi såg och sniffade på alla läckerheter som producerades under tävlingen gick våra tankar till all den fantastiska gourmetmat vi kalasat på genom åren nere i Sydafrika. Och vi var rörande eniga om vilken av alla dessa måltider som är den vi rankar allra, allra högst under våra hittills nio säsonger på södra halvklotet. Vilken det är? Ja, det ska ni få veta om några dagar här på bloggen - håll utkik och ha tålamod, kära läsare :-)!

lördag, maj 10, 2014

Mer info om DAs framgångar

Vännen Jacob F har skickat oss ett intressant pressmeddelande med citat från Democratic Alliance ledare Helen Zille angående deras valresultat mer i detalj:

"The DA’s increase from 16.6% in 2009 to 22.2% in the 2014 election (a 33.7% increase) shows that we are growing across South Africa.
1. We look set (at 12h10) to break through the 4 million voter mark, adding 1.1 million new supporters to the 2.9 million who voted for us in 2009. 
2. We registered significant national growth, while the ANC’s support decreased from 65.9% in 2009 to 62.2% in 2014. 
3. We grew in every single province. 
4. We retained the Western Cape with an increased majority, from 51.5% to 59%. This significant increase is a vote of confidence in the DA’s track record in government. 
5. We increased our share of the vote in Gauteng from 22% to 32.3% (as at 12h10 today). This is an increase of over 40%. 
6. We doubled our share of the vote in the Northern Cape from 12% to 24%. 
7. We will become the official opposition in five provinces where we weren’t previously: KwaZulu-Natal (for the first time), the Eastern Cape, the Free State, the Northern Cape and Mpumalanga. 
8. ANC support has dropped in every single province, except for KwaZulu-Natal. ANC support has decreased significantly in some of the major metros. ANC support is below 50% in the Nelson Mandela Metro and is likely to end up below 54% in both Tshwane and the City of Johannesburg, putting all three of these municipalities in play for the 2016 local government elections. 
9. We grew our support amongst black South Africans from 0.8% in 2009 to approximately 6% in 2014. 40% of these votes were won in Gauteng. 
10. Roughly 760 000 black South Africans voted for the DA. This is more than the IFP, NFP, PAC and UCDP combined and more than any other party besides the ANC and EFF. 20% of our votes in this election were cast by black South Africans. 
11. We grew our support significantly among Indian South Africans (from 53.7% to 61%) and coloured South Africans (55.5% to 67.7%). Our support among white South Africans increased from 83.9% to 92.8%. 
The DA is the only party that has grown consistently in every election since 1994, when we won just 1.7% of the vote. Other parties have come and gone, but we keep winning and growing. We are stronger, and bigger, than ever."

Stort tack, Jacob! 

Världens bästa restauranger

The World's 50 Best Restaurants är precis som namnet anger en väldigt prestigefull lista på världens bästa restauranger som utkommer digitalt varje år. Av någon ologisk anledning innehåller listan hela 100 restauranger, men varför haka upp sig på detaljer.

Efter flera år i toppen på listan petades välkända Noma i Köpenhamn förra året ner till en andraplats. Men i år är ordningen återställd och Noma har återtagit förstaplatsen. Bästa svenska restaurang är Fäviken uppe i Järpen på 19e plats och tillsammans med Restaurant Frantzén på 23e plats får dessa två krogar representera det bästa Sverige har att erbjuda.

Även Sydafrika har med två krogar på listan, men lite längre ner. The Test Kitchen i stadsdelen Woodstock inne i Kapstaden hittar vi på plats nr 48. The Tasting Room at Le Quartier Français i Franschhoek i Kapstadens vindistrikt har varit med på listan i flera år och hamnade i år på plats nr 72.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

fredag, maj 09, 2014

Första prognosen för valresultatet i Sydafrika

Nu börjar valresultatet bli klart i Sydafrika. Så här lyder de preliminära siffrorna för de största partierna:

ANC (African National Congress) ca 62 %
DA (Democratic Alliance) ca 22 %
EFF (Economic Freedom Fighters) ca 6 %

ANC går tillbaka en hel del från förra valet, men är ju ändå valets överlägsna vinnare trots den ifrågasatte presidenten Jacob Zuma. 

DA har gjort ett bra val och gått fram från ca 17 % i förra valet. Bland annat noteras en tydlig ökning bland den svarta medelklassen. DA behåller också makten i provinsen Western Cape där Kapstaden ligger.

EFF, med den kontroversiella Julius Malema i spetsen, lyckas ta hela 20 plaster i parlamentet med sina 6 %, vilket är uppseendeväckande högt för ett parti som inte ens har funnits i ett år. Malema för en mycket aggressiv retorik gentemot ANC och Jacob Zuma, och i partiprogrammet ligger bland annat ett förstatligande av banker och vissa nationella tillgångar. Han uteslöts ur ANC för några år sedan efter att tidigare ha varit deras omstridde ungdomsledare.

Nu blir ANC som förväntat kvar vid makten i ytterligare fem år (om än med minskad makt), men om det blir med Jacob Zuma som president eller någon annan vid rodret kommer att stå klart senare i en annan process.

Ungefär 25 miljoner av Sydafrikas ca 50 miljoner innevånare deltog i valet.

Källor för ovanstående info är många olika svenska och sydafrikanska nyhetsmedia, både print, digitalt och etermedia.

onsdag, maj 07, 2014

Valdag i Sydafrika

Idag går sydafrikanerna till valurnorna för femte gången sedan fria demokratiska val infördes år 1994! ANC förväntas allmänt stanna kvar vid makten men med minskad dominans. Mycket har också spekulerats i hur många procent den kontroversiella f d ungdomsledaren Julius Malema kommer att få ihop till sitt nya parti Economic Freedom Fighters (EFF), och om Democratic Alliance (DA) kommer att gå fram även i andra delar av landet än Western Cape.

Vi återkommer när vi vet mer om resultatet.

Svensk fotograf ställer ut i Kapstaden

Den svenske fotografen Per-Anders Pettersson ställer ut på Castle of Good Hope i Kapstaden just nu! Utställningen heter "Rainbow Transit" och pågår bara fram till den 14 maj (kl 9-16 alla veckans dagar), så skynda skynda om ni är kvar i Kapstaden!

HÄR finns mer info om utställningen, och HÄR kan ni se en del av de fantastiska bilderna som ingår i utställningen sammansatta i bokform. Och klickar du HÄR kommer du till Per-Anders hemsida.

Tack för tipset, vännen Birger L!

måndag, maj 05, 2014

Titta på TV3 imorgon kväll kl 21!

Imorgon tisdag kl 21 visar TV3 en dokumentär om prins Carl Philips flickvän Sofia Hellqvists välgörenhetsprojekt i Kapstaden. Renée Nyberg har besökt kåkstaden Langa och Project Playground som ger hjälp till fattiga kåkstadsbarn.

lördag, maj 03, 2014

"Vininköp för ett gott syfte"

Så lyder rubriken på en artikel i gårdagens SvD undertecknad vinskribenten Mikael Mölstad. Och vinet han berättar om är sydafrikanskt och heter Secateurs Rooiwyn och kommer från familjen Badenhorst. Priset för sex flaskor är 600 kr och då går 200 kr oavkortat till ett soppkök i Khayelitsha. Soppköket drivs av A Reaching Hand, just den välgörenhetsorganisation vi samarbetade med när vi under det gångna året genomförde SuperBear-projektet som ni kanske minns (om inte KLICKA HÄR och läs). Organisationen leds av svenska Karin Hole och är verksam i Kapstadens kåkstäder.

Mikael skriver "Vad jag vet håller vinet bra klass..." och berättar att han just beställt en låda från Systembolagets beställningssortiment. Vill du göra likadant kan du KLICKA HÄR!