torsdag, juli 31, 2014

The Tasting Room lockar över head chef från The Greenhouse

Margot och Gerald
Från Susan Huxter, ägare av Le Quartier Français i Franschhoek, får vi höra att executive chef Margit Janse lyckats locka över Gerald van der Walt från förstklassiga konkurrenten The Greenhouse i Constantia att bli ansvarig head chef för etablissemangets berömda gourmetkrog The Tasting Room. Det ger restaurangen ett nytt spännande tillskott och Margot bättre möjlighet att ägna mer tid åt vidareutveckling och nya kreativa grepp, och fyller också ett gap när Margot är på resande fot.

Margot berättar om Gerald: “He’s a great chef and I love the fact that Gerald knows the food scene in the Cape. And I really like his nature; he’s not a prima donna… His passion is in the right place.”

Och så här svarar Gerald: "The Tasting Room has a great reputation, it’s one of the best restaurants in the country; and is all about progression and quality. The Tasting Room has been at the forefront for such a long time, how can I not be interested and excited about working there? It’s exactly where I want to be. There are a handful of really great chefs in the country, a lot of good ones, but a small amount of really great ones, now I have the opportunity to work alongside a second, I feel very privileged to have this chance."

Ömsesidig kärlek, med andra ord. Vi ser fram emot resultatet med stor förväntan!

måndag, juli 28, 2014

Ursula hälsar från Somerset West

Idag har vi pratat via skype med vår städerska och kära vän Ursula i Sydafrika. Hon berättade att vintern hittills varit väldigt skiftande i Kapstaden med omnejd. Från ösregn i flera dagar, hagel och snöklädda berg till riktigt varma och sköna dagar med temperaturer en bra bit över 20.  Men hon blev riktigt avundsjuk när vi berättade om värmeböljan här i Sverige, och bad oss hälsa till alla er som hon känner och hoppas att ni tar vara på de soliga dagarna och njuter ordentligt. Bilden ovan är tagen härom dagen när Ursula pysslade hemma i sitt kök.

torsdag, juli 24, 2014

Sydafrikanskt program på SVT imorgon

Imorgon fredag kl 20.00 sänder SVT2 en dokumentär om den sydafrikanska fotokonstnärinnan Zanele Muholi och hennes kontroversiella bilder som ofta kretsar kring tillvaron som svart lesbisk kvinna i Sydafrika. Programmet heter "Förälskelse och fördom - foton från Sydafrika". Läs mer om Zanele på Wikipedia HÄR!

måndag, juli 21, 2014

Mandela Day


I veckan som gick har Nelson Mandelas födelsedag uppmärksammats i hela världen i allmänhet och i Sydafrika i synnerhet. HÄR kan ni läsa vad Nelson Mandela Foundation skriver om dagen.

Nu säger vicepresident Cyril Ramaphosa att man överväger att göra födelsedagen den 18 juli till en nationell helgdag framöver, vilket vi tycker vore ett utmärkt sätt för alla att minnas och hedra Nelson Mandelas minne och uppmärksamma hans kloka och unika sätt att leda nationen. Bravo!

onsdag, juli 16, 2014

100 spännande upplevelser i Kapstaden

Cape Town Tourism har publicerat en lista på 100 kul aktiviteter att göra i Kapstaden under vintern, dvs nu. Men efter att ha tagit oss en titt på hela listan står det klart att i stort sett alla går precis lika bra att göra under det sydafrikanska sommarhalvåret när de flesta av oss är på plats. Så här är en bra bruttolista att ha till hands nästa säsong när ni är sugna på något nytt att uppleva i underbara Kapstaden med omgivningar.

Läs hela listan HÄR!

söndag, juli 13, 2014

Uber now at a city near you!

Det eleganta, moderna och globala "limotaxiföretaget" Uber har nu, förutom i Johannesburg och Kapstaden, etablerat sig i Cape Winelands! Premiären för verksamheten sker nu i helgen i samband med festivalen uppe i Franschhoek. Smart med tanke på att det lär finnas många besökare som vill kunna ta sig ett glas eller fler. Funkar det här lika bra som till exempel i Stockholm så kommer det att bli ett bra sätt att ta sig runt i vindistrikten när man vill slippa köra själv.
Bilarna är enbart av typen Mercedes, BMW eller Audi. Beställer en bil gör man via appen i mobilen och på en liten realtidskarta ser man var bilarna befinner sig någonstans. Betalning för färden görs genom att pengar dras från ditt konto (R11 per kilometer, dricks inkluderat) och kvittot mejlas.

Så här skriver företaget: 
Uber is now fully active in Paarl, Somerset West, Stellenbosch, Franschhoek and all the areas in between! Say goodbye to the days of designated drivers and hello to that second (okay..fourth) glass of wine! Uber has got you covered. We're officially launching this expansion at this weekend's Bastille Festival! We will have Ubers positioned in the area to make sure our favourite riders get home safely and in style. See you there! Happy Riding (and Wining)! 

HÄR finns Ubers hemsida. Och HÄR finns deras Cape Town blogg.
Stort tack till vännen Jacob F som gav oss tipset om Sydafrikaetableringen!

fredag, juli 11, 2014

Festivaldags i Franschhoek!


 Om ni är i Kapstadens vindistrikt nu och några dagar framåt är ni bara att gratulera. På måndag är det Frankrikes nationaldag och det ska förstås firas ordentligt i Franschhoek, den vackra "mathuvudstaden" uppe i bergen som grundades av franska hugenotter i slutet av 1600-talet.
Firandet äger rum lite i förväg nu på lördag och söndag och brukar vara mycket populärt. Hela staden "kläs" i rött, vitt och blått och alla som deltar i Franschhoek Bastille Festival får gärna göra detsamma. Dessutom säljs baskrar, den typiskt franska huvudbonaden, på plats där hela vinsten går till ortens lokala hospice.
HÄR kan ni läsa allt om festivalen och HÄR kan ni köpa biljetter i förväg, vilket brukar vara att rekommendera.
Och ni får inte missa att besöka vår gode vän Birger Lundgren som äger och driver butiken "The Franschhoek Feeling" på huvudgatan i Franschhoek. Han lovar att bjuda alla besökande svenskar på ett glas vin.

måndag, juli 07, 2014

Ny policy för certifikatet för Permanent Residence

Ja, det tycks vara en hel del som har förändrats i Sydafrika när det gäller visum och hanteringen av dessa. Idag har vi på nätet (på visumagenten IBNs utmärkta informationssida) hittat information om att de Permanent Residence "stickers" som tidigare använts inte längre kommer att klistras in i passen utan man ska helt enkelt resa omkring med själva certifikatet i A4-format i original. Det blir inte lätt att komma ihåg att ta med, plus att det säkert lär bli ett elände om man tappar bort certifikatet.

Men inget ont som inte har något gott med sig; man lär inte längre behöva förnya certifikatet när man skaffar nytt svenskt pass vart femte år. Och det är en stor fördel!

Sedan återstår det att se hur detta i praktiken kommer att fungera när vi väl anländer till Cape Town International i höst. Hejåhå!

Läs mer HÄR!

fredag, juli 04, 2014

Vinter i Kapstaden

Nu har det blivit betydligt kallare i Kapstaden och vindistrikten, får vi höra av sydafrikanska vänner vi skypat med de senaste dagarna. Och till helgen väntas både snö och kraftigt regnande, med vindar upp emot 75 km/tim!

Läs mer HÄR!

torsdag, juli 03, 2014

Problem med böter och inreseförbud kanske på väg att lösas

Vi, liksom många av er bloggläsare, drabbades av böter eller så kallad "Administrative fee" när vi reste ut ur Sydafrika i slutet av förra säsongen. Alla som drabbades hade stannat längre än man hade visum för men de flesta av oss hade, helt enligt direktiv från Home Affairs och enligt samma mönster som förr om åren, ansökt om förlängning eller nytt visum i god tid. Men det hjälpte föga. Böter utfärdades trots att problemet låg hos Home Affairs själva som inte hunnit behandla ansökningarna i utsatt tid.

De som inte hade ansökt om förlängning eller nytt visum, eller åkte hem i maj månad, drabbades ibland dessutom av inreseförbud till Sydafrika om en period på 1-10 år vilket har bivit en personlig tragedi för många människor. Och den 26 maj infördes så de nya immigrationslagarna som innebär skärpta regler och högre kostnader för alla nationaliteter att vistas i SA med annat än ett vanligt turistvisum.

Allt detta har förstås inte passerat obemärkt i SA och det har skrivits spaltmeter med upprörda artiklar i pressen. Den 11 juni publicerade Home Affairs äntligen den "appeal procedure" som gäller för överklaganden om böter och inreseförbud. Nu har de legala hjulen börjat snurra och många ansökningar om upphävanden har lämnats in. Härom dagen kom så det första domslutet som faktiskt upphävde två inreseförbud. Läs mer HÄR!

För vår egen del har vi alltså böter att betala på ambassaden i Stockholm innan vi kan återvända trots att vi nu fått våra permanenta uppehållstillstånd. Dessa kan för övrigt inte skrivas in i våra pass såsom först var tänkt, utan vi får resa till SA med certifikaten i handen och få dem införda i passen på plats istället. Men tillbaka till våra böter: enligt ambassaden i Stockholm ska dessa böter betalas så snart som möjligt, och ambassaden kommer då att skriva in i passen att det är betalt och även göra en notering om detta på bötespappret. Föreläggandet kan sedan tas bort ur registren i SA när vi reser in igen. Men vår visumagent i Sydafrika har nu, styrkt av domslutet härom dagen, överklagat våra böter och vi har därför valt att avvakta med betalningen. Dessa dokument har vår agent bett oss skanna och maila till henne för att kunna göra överklagandet utan kostnad för vår räkning:
1. Home Affairs acknowledgement of receipt of pending visa application
2. A copy of the declaration of undesirability (form 19) that was issued at port of departure
3. A copy of the fine issued and or paid
4. Bio page of passport and entry visa
5. Any passport pages written on or stamped by Airport Immigration

Har ni också drabbats av böter rekommenderar vi er att ta kontakt med er visumagent och göra på liknande sätt. Har ni ingen agent bör ni kunna överklaga själva.

Vi återkommer när vi har mer info.