lördag, augusti 30, 2014

Jade, var är du?

Nu är det dags för en solskenshistoria från Kapstaden.  Denna har vi saxat ur Cape Times.

För snart åtta månader sedan besökte Jolanda Kromhout från Nederländerna Kapstaden som turist och promenerade bland annat  på Sea Point Promenade, St Georges Mall och gångbanorna vid V & A Waterfront.

Nu är Jolanda  Kromhout tilllbaka i Kapstaden men denna gång inte för att njuta av sevärdheter och pulsen i The Mother City.  Nu söker hon istället efter den hemlösa kvinnan som hon träffade vid sitt tidigare besök.

Kromhout gick genom Thibault Square den sista natten av sin vistelse när Lori "Jade" Freeman, 28 år och gravid i sjätte månaden, närmade sig henne. Freeman frågade Julanda varför hon gick ensam genom staden mitt i natten. 
- "Jag kunde se i hennes ögon att hon verkligen var bekymrad över min nattliga promenad och att hon var annorlunda än någon annan hemlös person jag hade träffat på tidigare," säger Kromhout.  ”Efter att ha pratat en stund hittade jag ett natthärbärge åt Freeman och köpte henne kläder och en måltid innan jag gick ombord på ett flyg hem nästa dag”.
"Jag kunde inte släppa henne ur mina tankar. Jag låg vaken på nätterna och tänkte att får jag en möjlighet skulle jag vilja förändra hennes liv. Det fanns en glimt i hennes ögon och jag visste att hon inte hörde hemma på gatan ", sade hon.

Kromhout beslutade att återvända för att finna Freeman. "Jag hade ingen aning om var hon kunde vara. Jag vandrade på måfå genom gatorna i Kapstaden, ensam utan något annat än en mental bild från nästan åtta månader sedan. Jag stannade säkert hundratals människor för att fråga om de visste något om henne. "
Till slut skrev Kromhout ett brev till Cape Times som publicerade det under  rubriken: "Jade, var är du".

Geraldine Kilian, en fältarbetare för social utveckling i Kapstaden, läste brevet och började leta efter Jade.  Hon hittade flera hemlösa kvinnor som heter Jade men ingen matchade profilen. "I måndags, hittade vi henne till slut. Jag skickade ett mail till Jolanda med en bild av Jade och hon bekräftade att det var hon. "

På onsdagen ordnade Kilian en träff med Freeman på ett kafé i Buitenkant Street.
Freeman hade då ingen aning om att Kromhout väntade på henne.
"Alla hade berättat för mig att de sociala och en kvinna letade efter mig. Jag hade ingen aning om vem, "sade hon.  Men hon minns tydligt kvällen som hon träffade Kromhout. "Jag hade haft en hemsk, hemsk dag. Jag hade inte ätit sedan morgonen och många människor hade varit oförskämda och elaka mot mig den dagen. Jag såg en snäll kvinna promenera där ensam i mörkret och jag frågade henne vad hon gjorde där. "

Det blev en känslomässig återförening. "Jag lindade mina armar hårt runt henne och sa att jag var här för henne," sade Kromhout.

Sedan dess har Kromhout haft olika kontakter för att trygga Freemans återintegrering i samhället och Kilian har meddelat att man nu försöker spåra hennes familj och att de ordnat för henne att bo på ett härbärge under de närmaste tre månaderna.
"När Kromhout tog mig i sina armar, kunde jag känna att det var Guds famn", sade hon.  "Jag påmindes än en gång om att han lever."

onsdag, augusti 27, 2014

Ny reseinformation till Sydafrika

Som vi skrev om härom dagen har det genomförts stora förändringar beträffande inresa, visum och immigration till Sydafrika sedan i maj månad. Ännu fler ändringar är på gång, och våra vänner Håkan och Örjan har tipsat oss om en som gäller er som reser till Sydafrika med barn från och med den 1 oktober i år.
Så här skriver svenska ambassaden i Pretoria:

" Om barn reser i annat sällskap än båda föräldrarna måste det finnas ett vidimerat/styrkt intyg (på engelska) från den ena eller båda föräldrarna att de givit sitt/sina tillstånd till att barnet får resa i sällskap med berörd person.

From den 1 oktober 2014 gäller att alla barn (under 18 år) måste ha, förutom gilitig passhandling med gilitg visering/tillstånd, ett fullständigt födelsebevis när de reser in/ut ur Sydafrika. För barn som är svenska medborgare gäller att med sig ett utdrag från folkbokföringen (på engelska) stämplat och underskrivet av Skatteverket som visar vem som är barnets föräldrar. För barn som har sydafrikanskt medborgarskap måste barnet ha sitt sk unabridged birth certificate med sig när han/hon reser ut/in ur Sydafrika."


Läs mer HÄR!

söndag, augusti 24, 2014

"De nya reglerna kommer att ta död på Kapstadens turism"

De nya kontroversiella reglerna för inresa, visum och immigration som infördes i Sydafrika i våras har stött på häftig kritik från många håll, och starka krafter försöker riva upp lagarna eller i varje fall skjuta upp dem tills man kunnat göra ordentliga konsekvensanalyser.

Provinsledningen i Western Cape kommer att lämna in en petition till parlamentet, eftersom man anser att de nya reglerna allvarligt kommer att skada provinsens turistnäring och hota många jobb.
Läs mer HÄR!

tisdag, augusti 19, 2014

Härliga Fredagsgolfsdagar på Gotland!


Varje år har vi som spelar Fredagsgolf på Strand Golf Course en återträff någonstans i Sverige, och för några dagar sedan samlades drygt 60 Sydafrikasvenskar för golftävling och festligheter på Gotland. Marita och Peter S, som är bosatta på Gotland under det svenska sommarhalvåret, stod för värdskapet och hade förberett ett väldigt trevligt och välplanerat arrangemang för både golftävling och middag med dans på kvällen.
Golftävlingen hölls på När Golfklubb, en av de bästa banorna på Gotland, som dagarna till ära gjorts extra fin av skickliga green keeper Göran. På torsdagen erbjöds möjlighet till inspelningsrunda, vilket många hade tackat ja till. Det blev en glad men blöt tillställning där vissa fick spela alla 18 hål i hällregn. Andra väntade tills det värsta var över och nöjde sig med 9 hål istället. Men en spelare hade en riktig kanondag på banan trots regnet och det var allas vår Ingemar K som lyckades med bragden att göra hole-in-one på 15e hålet. Fantastiskt!
Tävlingsdagen, självklart en fredag, bjöd på desto finare väder, och det blev en underbar runda och många fina resultat. Allra bäst spelade Fredagsgolfens arrangör Hasse L som vann på fantastiska 41 poäng, följd av värden Peter S på 39 poäng och på tredje plats Berth S. Två spelare som också hade en mycket bra dag var Lisa H som slog Längsta Drive bland damerna och Lars L som tog hem både Längsta Drive på herrsidan och Närmast Flagg. Bästa lag blev Stefan L, Gette P, Lena G och Staffan O. Efter golfen bjöds på goda smörgåsar och det blev trevligt mingel i solskenet.
Därefter var det dags att skynda iväg för att göra oss festfina till kvällens partaj. Nyduschade och uppklädda träffades vi på golfklubben Gumbaldes festvåning där det blev prisutdelning och champagnemingel. Klubbens restauratör hade gjort iordning en härlig trerätters middag med citrusmarinerad lax följd av helgrillat lamm och saffranspannkaka med salmbärsglass – en riktigt traditionell Gotlandsmiddag. Det blev en uppsluppen och glad tillställning där allsång och spontana tal, tokiga golfhistorier och vacker solosång förgyllde middagen.

Sedan var det dags att göra av med några av alla goda kalorier vi stoppat i oss. Dansgolvet fylldes snabbt och inte förrän klockan var nästan två på morgonen tystnade musiken och de sista entusiasterna dansade bort till sina rum och husbilar. Åke H blev kvällens okrönte danskung som hela kvällen syntes flitigt på dansgolvet med olika damer vid sin sida.

När vi sovit ruset av oss på lördagsmorgonen blev det lite rundturer i omgivningarna, med besök hos några hantverkare och beskådande av diverse sevärdheter. Till lunch samlades vi sedan hemma hos Marita och Peter som bjöd på jättegoda smörgåstårtor och fräscha sallader i sitt fina hus och vackra trädgård. Dagen var solig och varm så vi kunde sitta ute och njuta i solskenet. Nöjda, mätta, glada och belåtna tog vi sedan farväl av värdparet och av varandra. En del skulle bege sig till fastlandet för hemfärd, men många hade valt att stanna kvar för att ta chansen att uppleva mer av den vackra ön.

Vi och alla övriga gäster skickar ett stort tack till Marita och Peter för ett mycket bra och lyckat arrangemang och trevliga, goda och roliga dagar tillsammans!! Vi ses i vårt paradis på södra halvklotet om några månader.
HÄR finns massor med bilder från våra dagar! Klicka sedan på ordet "Bildspel", eller på första bilden för att se dem en och en i egen takt.

söndag, augusti 17, 2014

Sommarväder i Kapstaden!

I kontakter med vänner och grannar har vi de senaste dagarna hört att det är underbart vårväder i Kapstaden med omnejd. Och idag var det rena högsommaren, minsann! Vännen Gabriella Kruger som bor i Glencairn ute på Cape Peninsula berättar i sin blogg att de idag haft hela 28 grader varmt! Det blev en fin dagsutflykt och en mysig grillkväll på terrassen med familjen. Läs hennes fina blogginlägg HÄR.
Gabriellas man Harald vid grillen i kväll

fredag, augusti 15, 2014

Golfreunion på Gotland

Vi som spelar Fredagsgolf på Strand (fyra mil öster om Kapstaden) träffas varje svensk sommar någonstans i Sverige för golfspel och en trevlig festkväll en fredag i mitten av augusti, och i år äger träffen rum idag och ikväll i trakterna av När och Stånga på Gotland.

Goda vännerna Marita och Peter S har lagt ner ett fantastiskt arbete på alla förberedelser, och vi ser verkligen fram emot dagen och kvällen. Vi blir drygt 60 personer som kommer från alla delar av landet till den vackra ön.

Så småningom kommer det att dyka upp ett reportage om eventet här på bloggen. Håll ut! Den som väntar på nå't gott...

tisdag, augusti 12, 2014

Flygbiljetter till Kapstaden

Efter lite olika efterforskningar verkar det som dessa tre flygbolag erbjuder de billigaste biljetterna från Stockholm till Kapstaden i år inför höstens och vinterns resor (klicka på namnet så kommer du till bolagets hemsida):
Emirates
Turkish Airlines
Ethiopian Airlines

Andra som flyger är t ex SwissBritish AirwaysKLM, Quatar Airways och Lufthansa och lite olika kombinationer av bolag inom Star Alliance. Som alternativ till de olika bolagens hemsidor kan man gå in på en samlingssajt som sammanställer biljetter från massvis med olika bolag och resebyråer. En bra sådan prisjämförelsesajt är Flygresor.se som varit bäst i test vid flera undersökningar.

Hur det är från Landvetter, Sturup och Kastrup har vi sämre koll på, men flera av bolagen flyger även från vissa av dessa flygplatser till Kapstaden.

Enligt flera resebyråer brukar bokningarna ta fart ordentligt under juli månad, men kanske har den fina sommaren här hemma fördröjt bokningsrushen lite i år. Men det är nog dags att börja titta efter bra och prisvärda biljetter nu i augusti, om ni inte redan gjort era bokningar.

fredag, augusti 08, 2014

Läs om världsdesignhuvudstaden Kapstaden

I senaste numret av First Class Magazine, tidningen vi båda jobbar för, har vi gjort ett reportage om Kapstaden som i år har fått äran att vara World Design Capital.

Reportaget finns också att läsa online på tidningens webb. KLICKA HÄR så kommer du direkt till artikeln. Och HÄR hittar du huvudstadsårets officiella hemsida.

Ett speciellt tack till vännen Jacob F som satte oss på spåret om multiverksamheten I Love My Laundry!

måndag, augusti 04, 2014

Fawlty Towers tillbaka på The Playhouse i Somerset West

För några år sedan gjorde teatersällskapet HHDS (Hottentots Holland Dramatic Society) stor succé när man satte upp två episoder av den berömda tv-serien Fawlty Towers (ni vet den med galne John Cleese i huvudrollen som Basil) på The Playhouse teatern på Lourensford Road i Somerset West. Nu har man äntligen beslutat att göra en uppföljande teateruppsättning med två nya avsnitt, och teatersällskapet höll audition igår, som ni ser på affischen ovan.

Föreställningarna kommer att ges under första halvan av december i år, och blir det lika bra som förra gången är det något ni absolut måste hålla utkik efter!