fredag, oktober 31, 2014

Sydafrikansk fotoutställning på Etnografiska Muséet

Från Kerstin Å. har vi fått tipset om en mycket intressant utställning som nyligen öppnat på Etnografiska Muséet i Stockholm. Utställningen som fått namnet "The other camera" pågår ända fram till den 26 april 2015.

13 sydafrikanska fotografer, som själva är en del av den miljö de avbildar, skildrar det sydafrikanska samhället inifrån. Här visas en bild av det föränderliga Sydafrika, från apartheid till dagens globaliserade värld.

Läs mer HÄR!
Stort TACK för tipset, Kerstin!

torsdag, oktober 30, 2014

Säsongspremiär för Boule på Vergenoegd
onsdag 5 november
klockan 11:00

Vännen Tore har varit på Vergenoed och pratat med Michael och John som välkomnar oss att börja spela Boule från och med nästa onsdag den 5 November. Det blir som vanligt spelstart kl. 11.00 alla onsdagar då det inte regnar. Inget spel Julafton och Nyårsafton. Avgiften för Vin & Vatten under spelet har Michael satt till 25 Rand/person.
Välkomna!

onsdag, oktober 29, 2014

VARNING!
Det är ormsäsong i Western Cape

I lokaltidningen District Mail läser vi att man så här års bör vara lite extra försiktig om man rör sig ute i naturen. När vårsolen värmer är det inte bara vi människor som vaknar upp och vill ut och röra på oss. Även ormarna vaknar ur sin vinterdvala och söker sig till värmen bland buskar och gräs i trädgården, på golfbanan eller andra ställen i naturen.
Extra vaksam bör man vara efter Puff Adder som till skillnad från andra ormarter inte drar sig undan när vi människor klampar på ute i naturen.
"Blir man ormbiten skall man givetvis snarast möjligt uppsöka läkare eftersom ormbett i värsta fall kan innebära livsfara" säger ormexperten Wayne Furno. Honom kan man även kontakta på telefon 082 874 9811 om man önskar få en orm infångad och borttransporterad från sin trädgård eller från annan plats.
Massor med nyttig och intressant information om ormat i vårt närområde hittar man HÄR på Somerset West Neighbourhood Watch hemsida.
Och när ni ändå är inne på deras sida - ta en funderare på om även ni kanske skulle ta och ansluta er till er lokala Neighbourhood Watch.  Så HÄR tycker polisen

måndag, oktober 27, 2014

Den 1:a november börjar sommaren
i Western Cape

Ja, om man får tro Southey's Bistro (Manuka) så är det sommar den 1:a november.  I alla fall i Somerset West, för på lördag klockan 11:00 - 15:00 inviger Southey's Bistro sommaren med en stor
 "Summer Wine Festival" där man bland annat bjuder på:

 Levande musik!
 Vin från 11 vingårdar!
 Över 40 olika presenterade viner!
 10% festivalrabatt på alla presenterade viner!

Entré R40 som inkluderar ett provningsglas för gratis provning
 av samtliga presenterade viner och dessutom
 medverkan i 10 LUCKY DRAWS.

Ta med familjen - lekplats för barnen.

Southey's Bistro finns på 196 Main Road i Somerset West
 Telefon: 021 851 6060, www.southeysbistro.co.za

torsdag, oktober 23, 2014

Ocean Race 2014-2015 närmar sig Cape Town

Nu är det återigen dags för den tuffaste av alla seglingstävlingar! Och som vanligt slutar det första "benet" i Kapstaden. Den 11 oktober gick starten i spanska Alicante och kring den 2 till 6 november beräknas båtarna anlända till The V&A Waterfront inne i Kapstaden.
Men redan den 1 november kl 14 öppnar Volvo Ocean Race-byn, och kl 18 hålls den officiella invigningen. Lördagen den 15 november kl 14 går In-Port Race av stapeln, och det brukar vara en spännande tävling i farvattnen runt själva staden som brukar gå fint att se från de omgivande stränderna. Vi har ibland suttit på Radisson Blu som har en härlig terrass med utsikt över vattnet och båtarna under racet. Kan varmt rekommenderas!
Onsdagen den 19 november kl 18 går så starten på seglingstävlingens andra ben som slutar i Abu Dhabi i slutet av december. Och inte förrän i juni beräknas båtarna gå i mål i Göteborg.
HÄR hittar du tävlingens webb, och HÄR kan du läsa info om stoppet i Kapstaden. Vill du följa färska rapporter från tävlingen kan du klicka HÄR för att komma till deras Facebook-sida.

tisdag, oktober 21, 2014

Fråga Polisen ikväll

Visste ni att polisen i varje kommun styrs av så kallade "Community Police Forum" och att dessa håller återkommande offentliga möten med medborgarna i avsikt att informera om vad som händer i kommunen och polisens arbete med att bekämpa brottsligheten? Under dessa möten redovisas en hel del statistik men även enskilda händelser tas ibland upp till diskussion. Här ges även möjlighet att ställa frågor direkt till polisledningen. Mötestider och lokaler publiceras vanligen i lokala media men det går givetvis också att få information om dessa möten på den lokala polisstationen.
Exempelvis hålls nästa möte med Community Police Forum i Somerset West ikväll den 21 oktober med start kl 18.00. Mötet hålls i Somerset West Library Hall.
Läs mer om Community Police Forum HÄR

En fest tillägnad Sauvignon Blanc

Nu på fredag kväll kl 19:00 bjuder restaurangen på vingården Grande Provence in till stor fest med 6-rätters middag.
Under måltiden kommer gästerna ges möjlighet att tillsammans med den utsökta maten avsmaka ett flertal olika varianter av det klassiska vinet Sauvignon Blanc, från olika vingårdar. Bland annat har man bjudit in vinmakare från De Grendel, Steenberg och Reyneke Organic Wines som kommer presentera sina egna speciella varianter av Sauvignon Blanc.
Kalaset kostar R495 per person och bokar gör man genom att ringa Barbara Mouton på telefon 021 876 8600 eller maila till reservations@grandeprovence.co.za

måndag, oktober 20, 2014

ICE - Livsviktig information

Ni vet väl att betäckningen ICE är en allmänt vedertagen benämning för In Case of Emergency? Det är att rekommendera att lägga in en post i mobiltelefonens kontaktlista med namnet ICE. Under denna kontakt skriver man sedan ett eller flera namn och telefonnummer till närmast anhöriga som skulle behöva kontaktas om olyckan är framme.

Något annat som är viktigt är att ha ett kort i sin plånbok eller handväska som ger (livs-)viktig information i nödlägen. Vår vän Rolf B har tagit fram ett utmärkt kort till sig och hustrun Kerstin och skriver så här:

"Jag har skapat ett nytt ”ICE”-kort till mig själv enligt bifogade dokument – bäst vore om försäkringsbolagen kunde göra typ liknande personliga plastkort.
Power Point dokumentet sparar jag ned till ”JPG”-format som jag sedan lägger in på ett nytt Power Point blad där jag fixar storleken att bli typ kreditkortsformat."

Stort tack för tipset, Rolf! Nu sätter vi igång med korttillverkningen.


lördag, oktober 18, 2014

Nu blommar det i Sydafrika!

Ja, nu är det snart dags igen för Open Gardens i Elgin. Varje år vid den här tiden öppnar ett 20-tal gårdar i Elgin sina grindar för allmänheten att beskåda den fantastiska blomsterprakten som hör årstiden till. I år är det helgerna 1&2 november och 8&9 november som gäller och man håller öppet mellan 10 am och 5 pm. Mer information hittar man HÄR.

torsdag, oktober 16, 2014

Teveprogram om Sydafrika och hiv-bekämpning i kväll!

Kl 20.00 i SVT2 sänds programmet Dokument Inifrån som i kväll handlar om SAABs stöttning av kontroversiell hivbehandling i Sydafrika.
Läs mer HÄR!
Om du inte har tid eller möjlighet att se programmet i kväll kommer det även att finnas tillgängligt på SVT Play framöver.

onsdag, oktober 15, 2014

Fantasia på Playhouse i Somerset West

Nu på fredag (17 oktober) blir det stor galaföreställning på Playhouse i Somerset West då Gail Hattingh Ballet School presenterar Fantasia med Aladin och Nutcracker. Missar man galaföreställningen finns det möjlighet att se baletten fram till och med 1 november. Mer information får man HÄR.

måndag, oktober 13, 2014

Sydafrikanska ambassaden på Seniormässan i Stockholm

Är ni i Stockholm från och med imorgon och till och med på torsdag kan ni passa på att åka ut till Stockholmsmässan i Älvsjö där Seniormässan pågår under dessa tre dagar. Sydafrikanska ambassaden i Stockholm finns i monter C07:02 där de berättar om allt underbart vårt andra hemland har att erbjuda. Passa på att titta in och bekanta er med ambassadens trevliga personal, hälsar ambassadören MD Marasha och informationsansvarige Emma Mollberg.

fredag, oktober 10, 2014

Michael Bublé kommer till Sydafrika!

Mannen med den gyllene rösten och de nostalgiska låtarna, kanadensiska superstjärnan Michael Bublé, kommer till Sydafrika i mars! Det blir sammanlagt fyra konserter i Johannesburg, Cape Town och Durban. Biljetterna släpptes idag på Computicket. KLICKA HÄR för att boka!

onsdag, oktober 08, 2014

Sommarens konserter på vingården Paul Cluver

Ni har väl inte missat de suveräna utomhuskonserterna på Paul Cluvers amfiteater ute i skogen varje sydafrikansk sommar? Förra säsongen startade man upp den 1 och 2 november med ingen mindre än världskända Suzanne Vega. Den 22 februari avslutades säsongen med våra egna favoritpianokillar från Kapstaden, Handful of Keys.


HÄR är hemsidan där den kommande säsongens program kommer att publiceras när som helst, och där ni kan läsa mer praktisk info om konserterna och arenan.

Överskottet går dessutom till att stötta The Thembalitsha Foundation, en välgörenhetsorganisation ni kan läsa mer om HÄR. Så boka in kvällarna med era favoriter så småningom, njut av underbar musik och stötta samtidigt en god sak!

lördag, oktober 04, 2014

Simonsig vinner två guldmedaljer!


På årets Mundus Vini Wine Competition i Tyskland kammade vingården Simonsig hem två fina guldmedaljer för vinerna Simonsig Tiara 2010 och Simonsig Chenin Blanc 2014. Den förra är en röd Bordeaux blend som är en av våra favoritviner och deras Chenin är verkligen mycket läcker - eller lekker, som sydafrikanerna säger. Grattis säger vi och alla andra sydafrikasvenskar i Kapstaden som har Simonsig som en av sina favoritvingårdar i Kapstadens vindistrikt! Och gör ni ett besök på vingården måste ni boka en lunch på deras utmärkta restaurang Cuvée och para vinerna med några delikata rätter som bäst avnjuts ute på den fina skuggade terrassen.