söndag, november 30, 2014

Festival of lights


Nu på onsdag 3 december drar den igång igen med pompa och ståt. Det blir 22 året i rad som man traditionsenligt firar Festival of lights. Då tänds julbelysningen över Main road och det firar man i
i fyra dagar (3 -6 december). Under dessa dagar mellan klockan 19:00 - 22:30 förvandlas Main road och Victoria road till en enda stor marknadsplats där man kan julhandla allt mellan himmel och jord från lokala marknadsstånd. Festligheterna inleds på onsdag med en öppningsparad där det bland mycket annat sjungs julsånger ackompanjerade av lokala  band som visar upp sina talanger. Ett av traktens mer kända säkerhetsföretag hjälper polisen att hålla ordning och se till att festligheterna kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt.

Det blåsiga vädret gjorde att veckans bouletävling samlade enbart elva deltagare. Deltagarna lottades i 6 lag och när alla spelat två matcher visade det att inget lag hade vunnit mer än en match. Vinnare blev lag Lasse och Sten som vunnit sin match med minsta möjliga marginal, 13-12. Efter tävlingen samlades vi till lunch vid långbordet i stora salen. Vi spelar igen nästa onsdag kl. 11.00 på vingården Vergenoegd. Alla är välkomna och ta med R 25 pp för vin och vatten under spelet.
Väl Mött!
Tore

lördag, november 29, 2014

"Urban contemporary" Fred & Max Eatery i Somerset West

En fläkt av Cape Town och/eller Stellenbosch har dragit in över Caledon Street i Somerset West, minsann. Redan i februari slog Fred & Max Eatery upp dörrarna i Fairview Centre (om man kommer uppifrån Somerset West är det andra affärscentret på höger hand, precis innan man kommer fram till baksidan på Checkers), granne med tjejgymmet Curves.
Ägarna Jurgen Neubert och Fourie Pretorius är två unga härligt driftiga entreprenörskillar från Somerset West som redan driver modern kläddesign under namnet Fred & Max. Namnet har de faktiskt hämtat från respektive farfar som var slaktare och bagare under sina yrkeskarriärer. Mångsysslarna Jurgen och Fourie är båda trummisar och har många vänner inom musik- och modebranschen, men de har också ett stort intresse för bra mat och gott kaffe. Fourie har sedan tidigare också en serie med såser på flaska som han säljer till olika affärs- och restaurangkedjor.

Alla dessa olika strängar på lyran har nu fått sammanstråla i grabbarnas nya Eatery här i Somerset West. Idén till restaurangen föddes under en kväll med en massa gott rödvin som bränsle för kreativiteten. Den moderna restauranglokalen har de genom hårt kroppsarbete renoverat själva (då är det inte så dumt med starka trummis-armar), och den snygga baren t ex är byggd av lastpallar de fått gratis. En annan lastpall har fått hjul och blivit ett annorlunda soffbord med färska dagstidningar. I lokalen har också avsatts ytor för kläderna och såserna, som man kan passa på att kika på eller inhandla medan man väntar på maten. Menyn är av typen utökad coffee shop med frukost, fräscha sallader, smörgåsar, bagels, tacos och jättegoda olika slags delikatessburgare som det dyraste på menyn - R79! Vi valde varsin burgare (The Yes Sir och Lamb Burger) som båda var jättegoda och serverades med tunna spröda pommes, knapriga lökringar, sås och creme fraîche. Till efterrätt delade vi på en bit dekadent ljuvlig chokladmoussetårta som vi matchade med var sin koffeinfri cappuccino (man måste ju kunna sova!).
Det här är ett kul, fräscht ställe att slinka ner på för lunch eller middag eller bara en kopp gott kaffe. Fredagen den 5 december släpps grabbarnas senaste kollektion av modekläder som kommer att ställas ut i restauranglokalen. På fredagskvällarna är det "Friday Night Live" med levande musik, och på onsdagar är det "Good Burgers and vinyl" - japp, då spelas vinylmusik och lanseras diverse goda burgare!

Fred & Max Eatery har öppet alla veckans dagar med följande öppettider:
Må-ti 8-17, on-fre 8-22, lö-sö 9-14. Tel 021-850 0911, info@fredandmax.com. Fri wi-fi för alla gäster.

I mitten av januari öppnas nästa restaurang, denna gång i Stellenbosch. Och på sikt finns stora planer på att göra en hel franchisekedja av konceptet. Det tror vi kommer att bli en hit och vi önskar grabbarna stort lycka till!

HÄR hittar ni hemsidan med menyn, med mera.

fredag, november 28, 2014

Fredagsgolf - torsdagen den 27 november 2014


Musikfestival på lördag eftermiddag

Att sommaren är här är det väl knappast någon tvekan om vid det här laget. Men för att ytterligare förstärka sommarstämningen drar vingården Paul Cluver igång med en utomhus musikfestival nu på lördag eftermiddag med artister som Jesse Clegg, Michael Lowman, Aking, Mr Cat & the Jackal and The Normadic Orchestra. Så packa picknick-korgen och dra iväg till Paul Cluver på lördag och njut av en eftermiddagskonsert i glada vänners lag.
Konserten går i World Aids Day's anda och likt alla konserter på Paul Cluver går allt ekonomiskt överskott även från lördagens konsert till välgörande ändamål.
Grindarna öppnas kl. 14:30 och själva konserten börjar klockan 15:00
Biljetten kostar R200 för vuxna och R100 för barn. Boka på Computicket. För mer information om säsongens olika konserter på Paul Cluver  klicka HÄR eller ring 021 844 0605.

torsdag, november 27, 2014

Bra köttrestaurang!

Känner ni till Hussar Grill i Stellenbosch? Restaurangen hör till en franchisekedja som även har restauranger i Rondebosch, Green Point, Camps Bay, Constantia, Willowbridge och Paarl. För sex veckor sedan öppnade franchisetagaren i Stellenbosch en ny restaurang i Waterstone Mall mitt emot Giovanni's i Somerset West, och den testade vi härom kvällen med mycket gott resultat!

Vi började med att dela på en portion med västkustmusslor till förrätt. Klart godkända i god gräddig vitvinssås med örter och lite vitlök. Till huvudrätter beställde vi cognacsflamberad (vid bordet) chateaubriand med bearnaisesås och en sirloin on the bone med sås på blue cheese och rödvin. Båda köttbitarna var mycket smakrika och våra köttknivar sjönk igenom köttet utan något som helst motstånd. Först trodde vi det kanske berodde på att knivarna var absolut sylvassa, men så var inte fallet utan det i 35 dagar hängmörade köttet var helt enkelt fantastiskt mört.

Även desserterna är riktigt fina och faktiskt hemgjorda på restaurangen. Vi avslutade med en härlig chokladkaka. På menyn finns förstås även fick- och skaldjursrätter, och de ser vi fram emot att testa med tanke på hur hög klass kötträtterna håller.

Värt att notera är att restaurangen inte tar någon corcage för den som tar med eget vin. Mycket sympatiskt! Restaurangen har faktiskt öppet alla dagar i veckan, både för lunch och middag med undantag för söndag middag då de stänger kl 16. Och vill man äta mycket sen lunch eller extremt tidig middag går det utmärkt eftersom man håller öppet i ett sträck från kl 12 tills sista gästerna gått hem på kvällen.

Men glöm inte att boka bord! De har fullt varenda kväll (luncherna lite lugnare...än så länge). Tel till Somerset West är 021-851 9858, eller mejla till somersetwest@hussargrill.co.za. KLICKA HÄR för att komma till hemsidan.

söndag, november 23, 2014

Fredagsgolf 21 november 2014


Helderberg Nature Reserve
Konserter 2014 / 2015

Nu är det åter dags, nu på söndag inleder Helderberg Nature Reserve sina traditionsenliga söndagskonserter. 
Nytt för i år är att man startar redan kl 17:00 istället för som tidigare 17:30. Detta för att ge oss besökare lite ytterligare tid att njuta av musiken och den sköna atmosfären i parken. Inträdesavgiften är däremot oförändrad dvs endast R50 för vuxna och rabatterade priser för barnen. Biljetter kan man köpa på Computicket eller vid entrén från och med kl 15.00.
Lasta picknickkorgen med godsaker och njut av härliga sommarkonserter i det gröna.

Söndag 30 November – Bulu
En guitarist, songare och kompositör från Cape Town som med sitt band kombinerar Afrikansk musik med soul, rock och reggaerytmer.
Söndag 7th December – Young Ones 
En mycket populär grupp som spelar musik från Cliff Richard and the Shadows.
Söndag 14th December – Delft Big Band
Nu blir det storbandsjazz med internationellt kända Ian Smith’s. Ni som varit på nattklubben Pigalle i Cape Town känner säkert till Ian Smith.
Söndag 4th January – Jesse Jordan Band
Favoritbandet återkommer och rockar loss med såväl gamla välkända som nya låtar.
Söndag 18th January – Blacksmith
Denna berömda grupp är tillbaka i Cape Town och kommer att underhålla publiken med Bluegrass, Country och Irish/English/Scottish traditionell musik.
Söndag 1st February – Morning Ms Dednam
Denna söndag blir det alternativrock med ett nytt band från Somerset West som på ett unikt sätt kombinerar rock med jazziga övertoner. 
Söndag 15th February – Shiraz
Och så avslutas  säsongen som sig bör med hemmabandet Shiraz som i toner hyllar både rock- och countrymusik. 

lördag, november 22, 2014

University of the Third Age

Lisa och jag har via rekommendationer gått med i något som heter U3A. Det står för University of the Third Age. och är en sammanslutning worldwide  för äldre aktiva personer. Det startade i Frankrike på -70 talet och finns nu på många ställen i världen. Översätt det kanske med " livslångt lärande ".
Det finns 25 st U3A i Sydafrika och den i Helderberg har nu ca 1500 medlemmar. 
De har många olika kurser som språk, litteratur, fysiskt välbefinnande, kunskaper inom IT, videoteknik, matlagning, finansiella frågor etc.
Vi har gått med och årsavgiften är 50 R pp, så mycket rimligt.
Igår åkte vi buss med 65 andra U3Aare till Kirstenbosch och såg den fantastiska nationalparken med guide. Helt makalös nu på våren och bla såg vi några " goa " eagle owls ungar, ca 2 månader. Bara det var värt resan. Resan kostade med buss by the way 20 R pp!!!!!
Vi kommer framöver bla gå på en konsert i början av december.
Man har ett generalmeeting första onsdagen varje månad på Strand City Hall. Då presenteras de olika programmen via posters samt dessutom med ett högklassigt föredrag. När vi var där häromdagen berörde föredraget 1:a världskrigets utbrott och skotten i Sarajevo. En här i trakten välkänd författare gjorde en utmärkt presentation.
Vill ni veta mer kontakta mig på 0761149261 eller gå in på deras hemsida:

Hälsningar Thomas

Ett jättestort TACK Thomas H. för att du så generöst delar med dig av intressanta tips till oss och våra bloggläsare. U3A verkar mycket spännande tycker vi. Dels att vi genom U3A kan få tillgång till en mängd trevliga aktiviteter men dessutom ger det oss en ytterligare möjlighet att få träffa och lära känna fler sydafrikaner.

fredag, november 21, 2014

Säsongens tredje bouleträff samlade 15 deltagare. Spelarna lottades i 6 lag och två av dessa vann sina båda matcher. Dagens vinnare blev lag Ulla, Lars och Johan mycket tätt följda av lag Lasse och Bernt. Vi spelar nästa Onsdag igen. Kom till Vergenoegd före kl.11.00 och skriv in er på deltagarlistan. För vin och vatten under spelet betalar vi 25 rand.
Välkomna,
Tore

torsdag, november 20, 2014

Vem kör?

Från vännen Thomas H. har vi fått följande värdefulla tips:

Vi är många som behöver hjälp med taxi/limo. Själva brukar vi anlita vår byggare som har en rejäl MB Vito som tar 6 till 7 personer. Han heter Ian Dessington och är en bra karl (om än hör lite illa) och en bra driver. Till flyget tar han ca R400 och han är överhuvudtaget rimlig med sina priser.
Hans namn är Ian Dessington och cell 083 260 4728 och mail är:
idessington@yahoo.com

Ha det  så bra !
Thomas


tisdag, november 18, 2014

Fadder i musik - något för dig?

Vi har fått ett tips från Håkan G som skriver så här:

"HÄR kan Du läsa om en nybildad svensk stiftelse, Music Life Africa, som söker faddrar beredda att månatligen skänka SEK 200 som ska användas till ett stipendium för behövande afrikansk ungdom med särskild talang för musik. Pengarna ska medverka till att finansiera en utvecklingsplan för stipendiaten. I styrelsen återfinns personer från olika delar av det svenska musiklivet. Ordförande är Håkan Gezelius och skattmästare Thomas Leijon som båda vistas årligen en längre tid i Sydafrika."

Tack för bidraget till bloggen, Håkan!

måndag, november 17, 2014

And the winner is...

The Test Kitchen by Luke Dale Roberts - för tredje året i rad! Eat Out Awards höll sin årliga gala igår kväll och nu har resultaten avslöjats. HÄR kan du läsa hela listan på de bästa restaurangerna i Sydafrika och även se vilka som erövrade de övriga priserna för service excellence, bästa kock, etc.

Five Hundred by David Higgs i Johannesburg kom förstås tvåa. Vi är faktiskt lite förvånade över det här resultatet. Vi har ätit på både Test Kitchen och Five Hundred och i vårt tycke är det inget snack om saken - Five Hundred vinner både beträffande kulinarisk upplevelse, service och miljö.

I somras gick dessutom en av våra drömmar i uppfyllelse. Vi åt då en 22 rätters middag (ja, du läste rätt!) på en av världens bästa restauranger, Mugaritz i mathuvudstaden San Sebastian i Spanien, som vi aldrig kommer att glömma. HÄR kan du läsa om det och hela vår kulinariska resa till norra Spanien. Den upplevelsen stärker oss dessutom i vår slutsats att Five Hundred slår The Test Kitchen. Men vad vet väl vi, enkla människor...

På en mycket välförtjänt bronsplats kom The Tasting Room på fina Le Quartier Français i Franschhoek. Där har vi ätit ett antal gånger, och Margot Janse och hennes team levererar magi från det innovation köket år efter år. Om några veckor är det dags för en ny kulinarisk upplevelse där, denna gång tillsamman med goda vännerna Elisabeth och Kai.

Fjärdeplatsen kneps av Restaurant Mosaic i Pretoria, för oss ett okänt kapitel, men definitivt ett utflyktsmål framöver.

Jordan Restaurant på vingården med samma namn tog sig in på femte plats. Där har vi också ätit mycket gott, senast förra säsongen, men liiite förvånade är vi kanske. Vi tycker nog att det finns andra restauranger i Kapstaden med omnejd som borde kommit före.

Ett bra exempel på det är Rust en Vredes underbara restaurang som startades av David Higgs innan han "emigrerade" till Johannesburg. Unge stjärnkocken John Shuttleworth med fru Andrea (front of house) och superproffsiga svenska Joakim Hansi Blackadder som sommelier gör oss saliga varje gång, och så även förra säsongen. En sjundeplats blev det i år.

På tionde plats kom en mycket välkänd favorit: Terroir! Har ni inte ätit här på länge behöver ni definitivt göra ett nytt besök på vackra Kleine Zalze. Välmeriterade och hyllade Michael Broughton har verkligen inte stannat i utveckling utan lyft restaurangen till nya oanade höjder på sistone. Vi gjorde ett oförglömligt besök på restaurangen och vingården i slutet av förra säsongen, mitt under skördetid, som ni kan läsa om HÄR.

söndag, november 16, 2014

Poststrejken i SA är äntligen över

Säkert har flera av er bloggläsare som vistas i Sydafrika noterat att det, bortsett från reklam, varit mycket tomt i brevlådorna sedan en lång tid tillbaka. Ja, här i Sydafrika har det ju pågått en poststrejk i flera månader men som nu äntligen är över! Från en av våra flitiga reportrar på fältet, Rolf S. har vi fått följande rapport: 
- Väntar på ett brev (via posten) så jag var inne och pratade med postkontoret i Gordons Bay häromdagen. Enligt deras uppgift och som jag också kunnat läsa på nätet är nu poststrejken över. Mitt brev som skickades 30 oktober väntas vara framme idag måndag 18 november. Normalt tar det 10 dagar med post från Sverige, men nu är det mycket som skall sorteras efter strejken.
Tack Rolf, för den informationen och vi håller tummarna för att du får ditt brev idag som utlovats! Om något viktigt måste skickas från Sverige är nog dock den enda möjligheten att anlita en kurirfirma, dessvärre. Det som ska skickas FRÅN Sydafrika kan med fördel skickas via PostNet som vi använt flera gånger med utmärkt resultat. Klicka HÄR för mer info och närmaste kontor!

Fredagsgolf 14 november 2014


lördag, november 15, 2014

Ebola i 3 länder av 55 i Afrika

I Afrika bor det ungefär 1 miljard människor i 55 länder. Av dessa 55 har man nu funnit ebola i 3 - Guinea, Liberia och Sierra Leone! Endast 3! Och dessa ligger i en helt annan del av Afrika än Sydafrika. Från Kapstaden är det hela 5 435 km till Liberias huvudstad Monrovia.

Folkhälsomyndigheten har på sin sida statistik från den 6 november. Om man lägger ihop antalet konfirmerade, troliga och till och med misstänkta fall hittills är antalet 14 077. Hittills har 5 152 människor avlidit. Det här är väldigt sorgliga siffror, men om man sätter det i relations till det totala antalet människor på 1 miljard i Afrika blir det helt enkelt marginellt. Utanför de tre länderna finns sammanlagt 9 fall konfirmerade, troliga eller misstänkta - 4 i Mali, 4 i USA och 1 i Spanien. I samtliga fall rör det sig om hjälparbetare som varit i direktkontakt med smittade i de tre länderna.

Så om ni får tossiga frågor från vänner och bekanta om hur vi vågar åka till Sydafrika så kan ni lugna dem med att hittills har ingen smittats som inte har åkt in i det drabbade området väldigt långt ifrån Sydafrika. Och relationen är alltså i värsta fall 14 077 personer av cirka 1 miljard i hela Afrika.

Basta!

fredag, november 14, 2014

CRAAAAAZY!!

Har ni funderingar på att gå och äta på The Test Kitchen inne i Kapstaden någon kväll under det kommande halvåret? Glöm det!! Vi fick just det här beskedet per mail:

"Thank you for your email. Due to the large demand in reservations we apologise but we are currently fully booked for dinner until the 22nd of April 2015 and fully booked for lunch until January the 27th 2015."

Visst är det en bra restaurang, men SÅ unika är de väl inte. Tycker vi i alla fall.

Boule 13 November 2014

Hotande regn och blåst reducerade antalet spelare till tio stycken. De tappra lottades i fyra lag som spelade två matcher utan regn och med måttlig vind. Efter första matchen spelades en final mellan lagen som vunnit första matcher och de båda förlorande lagen möttes. Finalen vanns av lag Rose-Marie, Lasse och Sten med 13-11.
Vi spelar igen nästa Onsdag. Kom till Vergenoegd före kl.11.00 
med R 25 för vin och vatten under spelet. 
Alla är välkomna.
Tore

onsdag, november 12, 2014

Visumansökningar

Rolf S. som har varit på besök hos Home affairs i Paarl informerar:
- Numera tar man inte längre emot ansökan om visum i Paarl. 
- Tidigare inlämnade ansökningar behandlas dock fortfarande i Paarl tills dess ärendet är avslutat. 
För nya visumsansökningar hänvisar man istället till:
Home Affairs Kapstaden 21st Floor, 2 Riebeek Street, ABSA building, Cape town 8001 Phone 021 468 4500 / 4512 / 4515 / 4535 / 4574 / 4595 / 4599 / 4578
Mobile 072 775 0179
Office Manager: Ignitius Mokgele  ignitius.mokgele@dha.gov.za

måndag, november 10, 2014

Imibala Talent Show 2014 Final

Från Stefan har vi fått veta att Imibala har sin årliga “Talent Show 2014 Final” nu på onsdag 12 november klockan 19:00 i Somerset West Townhall. Elever från 8 komunala skolor deltar i showen och Stefan hälsar och hoppas att många “Sweeds” möter upp.
Biljetten kostar R20 och finns att köpa på Imibala trust office, Imibala Gallery eller vid entre’n. För mer information kontakta Gianna på telefon 021 851 7246 / email arts@imibala.com eller Imibala Trust office på Telefon 021 852 0418

Sydafrikanska nationalsången, del 2

Tack för all glada tillrop och trevlig och intressant feedback vi fått på vårt inlägg härom dagen beträffande Sydafrikas nationalsång!

Svenska vännen Gabriella K som bor med sin familj i Glencairn på andra sidan False Bay (och skriver en mycket läsvärd blogg som ni finner HÄR!) bekräftar att alla barn oavsett ras lär sig nationalsången mycket tidigt, oftast redan på dagis. Lilla dottern Eilika kan den redan trots att familjen bara varit här i SA i några år. Gabriella tipsar även om en fint framförd och medryckande version av hela den ursprungliga sången Nkosi Sikelel iAfrica (den första "halvan" av den nuvarande nationalsången) som ni kan lyssna på HÄR. Försök att sitta still om ni kan!

Vill ni se hur det brukar se ut när rugbylandslaget och all publik på arenan sjunger nationalsången före spelets start kan ni klicka HÄR. Observera att de sydafrikanska spelarna oavsett hudfärg kan sjunga nationalsångens alla verser på alla språk! Det kanske vi borde visa våra svenska landslagsspelare i många sporter som inte ens kan sjunga vår kortare svenska nationalsång på sitt eget språk!

Ni som, liksom vi, har varit på rugby på Newlands Stadium eller andra stora arenor överallt i The Rainbow Nation vet hur det brukar kännas att vara en del av alla åskådare som sjunger den vackra nationalsången för full hals. Mäktigt och magiskt och inte alltid så lätt att hålla ögat torrt, precis som vi ser på en av spelarna på filmen. Och bara den upplevelsen brukar vara värd biljettpriset.

Fredagsgolf 6 november 2014


lördag, november 08, 2014

Vart tar regnvattnet vägen?


För ungefär ett år sedan fick vi besök av representanter för City of Cape Town som inspekterade vårt avloppssystem och specifikt hur vi blir av med regnvatten. Man inledde inspektionen med att sticka ett papper i handen på oss med rubriken:

City urgently requests property owners to remove stormwater connections to sewers

Tyvärr konstaterade man ganska omgående att på uppsidan av huset, som ligger på en sluttningstomt, leds regnvattnet från stuprören ner i 3 stycken avloppsbrunnar. Dessa brunnar (sewers) tar i vårt fall även hand om husets ”gråvatten” d.v.s. avloppsvatten från handfat, dusch, disk-och tvättmaskiner osv.  Och detta, det vill säga att regnvattnet tillåts släppas ner i avloppet för gråvatten, är enligt inspektörerna absolut förbjudet och måste förhindras.
- Åtgärdas inte detta påförs fastighetsägaren en straffavgift baserad på den totala ytan, dvs. från såväl tak som mark, där regnvattnet samlas.

Förklaringen till att man inte tillåter regnvatten i dessa avlopp är enligt inspektörerna att reningsverken inte klarar av den volym som blir fallet om gråvattnet blandas upp med regnvatten.

Lösningen på problemet och för att slippa straffavgiften var enligt inspektörerna att helt enkelt bygga en barriär av tegelstenar runt varje avloppsbrunn för att på det sättet förhindra att regnvattnet rinner ner i avloppet.
 -       Men om vi gör det kommer vårt hus att översvämmas av regnvatten vid nästa kraftiga regnväder”, var vårt svar. 
-       ”Inte vårt problem”,  tyckte inspektörerna. ”Det, eller betala straffavgiften är de alternativ som  finns”.
Ja, ja tänkte vi. Inspektörerna var ganska hyggliga och mätte upp en på tok för liten yta (ca 20 kvm) där regnvattnet kom ifrån. Och kostnaden skulle enligt dem bli ca R17 / kvm. 
R340 per månad får man väl kanske leva med - tänkte vi.
Men inspektörernas uppgifter stämde inte riktigt. För någon vecka sedan var det dags att betala månadsräkningen till kommunen för vatten, avlopp, el, sophämtning, osv. och då kom chocken!  Straffavgifterna infördes i augusti i år och vi extradebiteras R2 726 för augusti och september.  Nästan R1 500/månad för att bli av med regnvattnet. Det är inte hållbart! Så nu får vi snabbt hitta en annan lösning.

Om någon annan i läsekretsen råkat ut för samma problem får ni gärna höra av er.

Mer information från City of Cape Town om problemet kan man läsa HÄR

fredag, november 07, 2014

SMIT + SMIT

Vår vän Stefan L har tipsat oss om en konstutställning på Imibala konstateljé som säkert kan vara spännande att se. Utställningen heter Father & Son Smit + Smit
och presenterar verk av Anton Smit och Lionel Smit.  Vem som är fadern och vem som är sonen vet vi i skrivande stund inte men torsdagen den 13 november kl 18:00 är det i alla fall vernissage och utställningen pågår fram till och med 31 januari.
Imibala Art Gallery ligger på Bright Street i Somerset West och mer information specifikt om den här utställningen men även mer generell information om Imibala hittar man HÄR

Sommaren är här!

Ja, sommaren verkar definitivt ha kommit till Western Cape här i Sydafrika. För er kära bloggläsare som ännu inte kommit ner hit kan vi berätta att vi i natt kl. 00:30 sitter på terrassen och njuter av 23 graders härlig nattvärme.
Välkomna hit ner!

torsdag, november 06, 2014

Boule 5 november 2014

Säsongen startade med hela 19 spelare och fint väder, men med lite svala vindar. Arbetarna på vingården hade krattat banorna så det var klart för spel. Åtta lag lottades ihop och när de båda matcherna var spelade visade det sig att fyra av lagen hade vunnit sina båda matcher. Dagens vinnare blev de båda kvinnliga lagen Birgitta Nor. och Birgitta Nil. samt Rose-Marie och Kerstin som båda vann med samma poäng. På tredje plats kom lag Ulla, Björn och Tore följt av lag Johan och Bernt. Vi spelar nästa onsdag igen om vädret tillåter. Alla är välkomna till Vergenoegd före kl. 11.00 och någon föranmälan behövs ej. Skriv bara in er på listan när ni kommer.
Väl mött!
Tore

tisdag, november 04, 2014

Sydafrikanska nationalsången


Härom dagen fick vi en fråga om Sydafrikas nationalsång, hur den kom till, vilka språk den sjungs på och varför den är så låååång. Många av er kanske redan vet svaren, men så här ligger det till:

När den nya regimen med Nelson Mandela i spetsen tog över makten 1994 var förstås nationalsången en av de hetaste symbolfrågorna att lösa. Fram tills dess hade landet haft lite olika nationalsånger. Under det brittiska styret sjöng man helt enkelt God Save The King/Queen. Det här var förstås måttligt populärt bland landets boerbefolkning. Vad den stora afrikanska delen av befolkningen tyckte var det få bland de styrande européerna som visste eller brydde sig om. I ett försök att blidka boerna införde man år 1916 ytterligare en nationalsång vid namn Die Stem (Rösten) sjungen på afrikaans. Denna växte i popularitet tills man helt övergav God Save The Queen år 1957.

Även om texten inte på något sätt är rasistisk kom Die Stem att symbolisera det vita apartheidsystemet, och det behövdes förstås något annat när den nya regimen tillträdde. Som så mycket i den nya "The Rainbow Nation" fann man till slut en kompromisslösning helt i Nelson Mandelas anda om att ena alla olika raser och ursprung i en nyfödd nation. ANC hade sedan sitt bildande 1912 haft en egen "nationalsång" vid namn Nkosi Sikelel iAfrika (Gud välsigne Afrika).

Kompromissen blev således att göra ett kombinat av de två sångernas första verser. Detta visade sig inte helt problemfritt eftersom sångerna går i helt olika tonarter. Detta har man löst genom en kort musikalisk ”brygga” mellan de två. För att ytterligare omfamna fler av landets raser, stammar och språkgrupper sjunger man idag de två första raderna av Nkosi Sikelel iAfrika på xhosa, nästa två rader på zulu följt av fyra rader på sotho. När man byter till Die Stems första vers sjungs de fyra första raderna på afrikaans och därefter avslutningsvis fyra rader på engelska. Puh! Den sydafrikanske guiden och populärhistorikern Ron McGregor säger så här, med glimten i ögat, om den nya långa nationalsångens praktiska konsekvenser:
- On the football and rugby fields, by the time we have finished singing it, the opposing team has fallen asleep and we have a good chance of scoring a goal before they wake up!

Så ni som följt med oss på kåkstadsvandring i ”vår” kåkstad Kayamandi och hört barnen i åldern 3-5 år sjunga nationalsången med höga röster på daghemmet ska alltså lägga på minnet att barnen faktiskt sjunger på hela fem olika språk! Sedan är väl det mesta fonetiskt i den åldern, men det är ändå makalöst vad så små barn kan tillägna sig.

söndag, november 02, 2014

Dags för årets upplaga av Eat Out Awards

Söndagen den 16 november är en spännande dag för alla foodies i Sydafrika. Då är det nämligen dags att kora de bästa restaurangerna i landet, den bästa kocken, den bästa servicen och andra tjusiga utmärkelser i de kulinariska kretsarna.

Eat Out Magazine har nu släppt de 20 restauranger som i år är nominerade att hamna bland de tio bästa i landet. Vi har provätit på de allra flesta och är villiga att sätta vår heder på att det blir välkända köksmästaren David Higgs senaste skapelse Five Hundred som i år kniper förstaplatsen. Det blir i så fall första gången som en restaurang i Johannesburg vinner den prestigefyllda tävlingen. Men det är långt ifrån första gången som David Higgs vinner utmärkelser för sin kokkonst. Den listan är lång och består av åtråvärda utmärkelser både nationellt och internationellt. Många av er besökte kanske restaurangen på vackra vingården Rust en Vrede i Kapstadens vindistrikt när David Higgs ansvarade för köket och restaurangen utsågs till Sydafrikas bästa och David till landets bästa kock.

Det ryktas även att Guide Michelin är på väg att etablera sig i Afrika – äntligen! Det skulle inte förvåna oss om David och Five Hundred kniper en stjärna där.

KLICKA HÄR
för att se se hela den spännande listan på de 20 nominerade restaurangerna i årets tävling. Och HÄR kan du läsa den artikel i First Class Magazine vi skrev efter vårt besök på Five Hundred och det underbara hotellet The Saxon i Johannesburg tidigare i år. Klickar du HÄR kan du se David "in action" laga enkel, fräsch vardagsmat på ett ansvarsfullt sätt. Vill du följa David personligen så är han ganska flitig på Twitter under hashtag @David_Higgs.

Efter den 16 november kan man inhandla magasinet Eat Out Magazine i handeln i Sydafrika. Den brukar vara en utmärkt källa till inspiration och tips på bra restauranger att besöka under sommarsäsongen i Sydafrika.