onsdag, december 31, 2014

Klicka på bilden och fira in det nya året med en liten video
från ett alldeles speciellt nyårsfirande.

söndag, december 28, 2014

En av årets finaste julklappar, till invånarna i kåkstaden Kayamandi, har vi fått i följande brev från Ingrid & Calle!
Hej på Er
God fortsättning!
Idag var det rea på glasögon och vi har köpt 55 st märkta och kommer att köpa ytterligare 45 så vi räknar med att ha ca 100 st med oss. Det är Lions Club i Stockholm /både jag och Calle är med i cluben/ som bidrar.
Vi vill gärna vara med när dom provas ut och vi kommer den  14 januari och reser hem den 30 mars.
För övrigt mår vi ganska bra och längtar ner till värmen och alla trevliga människor.
 
Kramar från oss
Ingrid och Calle
 Ett stort TACK! Ingrid och Calle för denna fina donation! Och självklart får ni också vara med då Janne och Bettan provar ut glasögonen. Detta kommer att ske några helgdagar i mars. Vi återkommer med närmare besked här på bloggen.

fredag, december 26, 2014

Fredagsgolf 26 december 2014


Sydafrikanska The Saxon = världens bästa boutiquehotell!

Härom dagen berättade vi om 21st World Travel Awards som nyligen hölls i Anguilla i Karibien, och alla fina utmärkelser som Sydafrika fick då. Ytterligare ett förstapris hamnade i Sydafrika och det var vår favorit Saxon Hotel, Villas and Spa i Johannesburg som för 15 året i rad (!!) erhöll utmärkelsen för världens bästa boutiquehotell, minsann!

HÄR kan ni läsa om när vi bodde på hotellet i början av året och åt den hittills bästa middagen vi ätit i Afrika på hotellets fantastiska gourmetrestaurang Five Hundred med välkända köksmästaren David Higgs vid rodret.

Som extra krydda på moset vann The Saxon även priset för "the World’s Leading Hotel Website"! Sidan hittar ni HÄR.

tisdag, december 23, 2014

Kulinariska Franschhoek


Franschhoek ska få en egen artikel i februarinumret av First Class Magazine. Vi berättar om den lilla bergsstadens spännande historia, det franska ursprunget och förstås de bästa restaurangerna, barerna, vingårdarna och butikerna. Mat-och-vin-kunniga vännerna Elisabeth och Kai gjorde oss sällskap på en tvådagarstur för att påbörja faktainsamlandet i Franschhoek, och det blev många trevliga och kulinariska höjdpunkter. 
Richard
Utflykten inleddes med en härlig lunch på vackra Tokara, som ett kulinariskt "must not miss" på vägen mellan Kapstaden och Franschhoek. Välkände köksmästaren Richard Carstens var i högform och bjöd på den bästa lunchen vi någonsin ätit där.

Underbara uppläggningar och fullpackat med ljuvliga aromer!


Väl framme i Franschhoek gjorde vi ett besök på vingården Holden Manz som ståtar med femstjärnigt boende och en restaurang som vi tyvärr inte hade tid att testa men som inte lär hålla riktigt samma klass som boendet, har vi hört. Mest spektakulär är den fina fondväggen av tunnskurna skivor av trädstammar - häftigt blickfång!
Övernattade gjorde vi på eleganta Le Quartier Français, där vi tidigare endast ätit. Lodgen är mycket större än vi trodde, och vi checkade in i två av de stora och luftiga rummen som omger den stora swimmingpoolen. 
Rummen är individuellt inredda med var sin fin temafärg, elegant kaffeporslin från Le Creuset och kaffemaskin från Nespresso. Här finns också större sviter, de allra största är privata villor med egen pool.

Margot

På kvällen blev det underbar fine dining i hotellets restaurang The Tasting Room, som vunnit massor med utmärkelser både nationellt och internationellt. Senast i årets upplaga av Eat Out Awards kom restaurangen, under ledning av välkända köksmästaren Margot Janse, på en utmärkt bronsplats. Vi imponeras av att köket, efter alla år på topp, fortsätter att överraska och imponera med ständigt nya intressanta smakkombinationer.
Dagen efter blev hektisk. Efter frukost begav vi oss till den nyöppnade delikatessaffären och caféet Crisp Purveyors of Fine Food, som drivs av ett företag i Kapstaden där vår vän Izane är VD. Det blev ett spännande besök i den läckra butiken. Här fanns massor med godsaker, allt från fräscha grönsaker och frukt till goda ostar, spännande konserver, läckra oliver i olika inläggningar, smarriga cup cakes, och mycket, mycket mer. Nästa gång tar vi med en stooor kylväska!
Arno (i mitten) med medhjälpare
Lunch hade vi bokat på hyllade The Kitchen at Maison, och det blev en mycket längre sittning än vi kunnat drömma om. 29-åriga mästerkocken Arno, som endast var 26 när restaurangen öppnade med honom vid rodret för tre år sedan, har lyckats föra upp restaurangen till listan på de tjugo som nominerades för Eat Outs lista på de tio bästa i Sydafrika. Han blev så uppspelt när vi anlände och han fick fria händer att traktera oss att han nästan dukade fram alla rätter de hade på menyn. Efter fyra och en halv timme behövde vi nästan rullstolar för att ta oss därifrån, men oj vilka underbara rätter vi hade kalasat på! Ljuvlig abalone, fräscha fiskrätter och supermört kött, och mycket annat. Den här restaurangen får ni inte missa när ni är i Franschhoek nästa gång. Man sitter bäst på den trevliga verandan eller ute på gräsmattan medan höns och tuppar kryssar mellan benen.
Sedan blev det bråttom värre för att hinna träffa vår gode vän Birger Lundgren som har öppnat en jättestor och häftig affär mitt på huvudgatan (23 Huguenot Rd). "The Franschhoek Feeling" säljer ett stort sortiment av utmärkta lokala viner, och framför allt ursnygga kläder i högsta kvalité som Birger designat själv och som är "brandade" med den Franschhoek-logga som han också tagit fram. Alla kläder går i de franska färgerna vitt, rött och blått. Must not miss!! säger vi. KLICKA HÄR för att komma till affärens hemsida!
Mätta, belåtna och fullpackade med härliga upplevelse rullade vi sedan hemåt - men vi kommer snart tillbaka!

söndag, december 21, 2014

Sydafrika är världens bästa safari-destination!

Legend Golf & Safari Lodge
Från gode vännen Jacob F har vi fått detta tips:

På 21st World Travel Awards som nyligen hölls i Anguilla i Karibien vann Sydafrika det prestigefyllda priset som "the World's Leading Safari Destination". Denna utmärkelse har tidigare dominerats av länder som Botswana, Kenya, Namibia, Tanzania, Uganda, Zambia och Zimbabwe, men nu har alltså Sydafrika glädjande nog tagit sig förbi dessa länder.
Flera enskilda safarilodger vann också pris som världsledande i olika kategorier. Legend Golf & Safari Resort vann pris som bästa safarilodge i världen, och Shamwari Game Reserve's Eagles Crag Lodge vann pris som världens bästa eko-lodge.
Även Cape Town uppmärksammades än en gång som en av de bästa resmålen i världen, något som inte förvånar oss som har förmånen att bo här hela eller delar av året.

KLICKA HÄR för att läsa mer! Stort tack för tipset, Jacob!

fredag, december 19, 2014

Tack för dansen!

På initiativ av Inger och Stefan L. samlades ett tiotal par ur Golf-kolonin till Buggkurs under fyra  onsdagskväller i Somerset West. Vår lärare heter Kent och är en jäkel på att dansa. Han tycks vara  född med fötterna i ballettposition nr 1, ni vet sådär 90 grader mellan fötterna som naturlig utgångspunkt för nästa steg.
Vi fick börja med att lära oss att räkna till fyra. Det klarade nästan alla. Jag glömde emellanåt att räkna. Sen fick vi lära oss något häpnadsväckande, nämligen att det är mannen som styr! Själv har jag begåvats med en hustru som vant sig vid att föra i dansen, också. Vi har till och med vunnit en danstävling en gång för att hon kunde föra mig så bra att det såg ut som vi kunde dansa tillsammans. Det var i Al Ain i Förenade Arab-Emiraten och vi vann en weekend-vistelse på Intercontinental Hotel i Abu Dhabi, där vi gjorde allt annat än dansade.
Nu börjar jag emellertid lära mej att sätta hulda hustrun på plats på dansgolvet. Det är en sällsam känsla. Hon är litet bångstyrig, men börjar sakteliga fatta galoppen. Nu kan vi snurra både till höger och vänster och även göra ”cuddle ups” och diverse annat koreografiskt. Man ska bara se till att hålla damen i lagom korta tyglar och inte höja armarna i onödan. Och så ska man räkna till fyra ideligen, vilket är svårt för en som är litet lat av naturen och gärna vill vila på stegen och låta damen snurra bäst hon kan.
Mitt förhållande till dans är komplicerat. Redan som sexåring erfor jag, av naturen klumpig, att barnbalettskolan som mina välmenande föräldrar satt mig i var fullkomligt övermaga, och jag fick snabbt smeknamnet ”Älvan”.  Jag förberedde mig därefter för ett liv utan dans. Småningom uppdagade jag att man kunde göra andra och betydligt trevligare saker tillsammans med damer och saknade därför inte just dansen så värst mycket.  Men det gjorde damerna helt visst. Så det var bara att krypa till korset och försöka apa sej så gott det gick på dansgolvet. Med åldern stiger kvalitetskraven och det var väl själva fanken om jag inte skulle kunna lära mej att bete mej ordentligt på dansgolvet. Till en början var jag inställd på att deltaga i buggkursen ”under protest”, men allteftersom kursmomenten föll på plats började till och med jag känna ett visst mått av tacksamhet mot Inger och Stefan som lockat dit mej. Det är ju rätt kul att svänga om tillsammans med hulda hustrun, så länge man inte glömmer bort att räkna till fyra.

Ett stort TACK(!) Peter för ett spirituellt och roligt inslag på vår blogg. Vi och säkert många av våra läsare längtar med spänning efter fler trevliga inlägg från dig.


Fredagsgolf 19 december 2014


Boule 17 december 2014



Årets sista bouleträff samlade 18 personer. Det blev spel med åtta lag.. På andra plats kom lag Bosse, Jan och Thomas, men dagens vinnare blev lag Johan och Åke med 1 poäng bättre resultat av de två matcherna.
Det blir inget spel på Julafton och Nyårsafton så nästa bouleträff blir den 7:e Januari. Kom till Vergenoegd före kl. 11.00 och vi betalar R25 till restaurangen för vin och vatten under spelet. Alla är välkomna.
Tore

torsdag, december 18, 2014

Hur rösta i det svenska nyvalet?

Ja, alltså - vi tänker inte komma med några åsikter om vilket parti ni ska rösta på, men troligtvis har ni funderat på HUR ni ska kunna rösta om ni är kvar här i Sydafrika den 22 mars då nyvalet kommer att äga rum.
Man kan antingen rösta på den svenska ambassaden i Pretoria eller på svenska konsulatet i Kapstaden (Norton Rose House, 17th floor, 8 Riebeek Street, Kapstaden, öppet må-fr 9-13, tel 021-418 1276). Röstkort behövs inte utan endast giltig svensk legitimation. KLICKA HÄR för att komma till ambassadens hemsida.
Om man inte vill eller kan rösta på ambassaden eller konsulatet utan istället vill poströsta från utlandet krävs röstkort, och det är som ni vet lite si och så med postgången mellan Sverige och Sydafrika. Vill man vara riktigt säker är kurirförsändelse att föredra.

tisdag, december 16, 2014

Missa inte Sydafrikas största mat- och musikextravaganza!

Garth
Söndagen den 28 december ska man befinna sig i Greenpoint inne i Cape Town. Då hålls festivalen DStv Delicious International Food & Music Festival (HÄR finns hemsidan) som verkligen inte går av för hackor. Här blandas suverän musik med härlig street food, och om man så önskar kan man inta en delikat trerätters tillagad av kände kocken Garth Stroebels som varit mentor för många av Sydafrikas bästa kockar och ledare för det sydafrikanska kocklandslaget. Garth är en stor Sverigevän och har varit på besök för gästspel flera gånger under de senaste åren.

Bland det högklassiga artistuppbådet finns några av Sydafrikas allra bästa band, t ex underbara Freshly Ground och vårt favoritband MiCasa (klicka på namnen för smakprov på youtube) och två världskända band från Storbritannien - ni minns väl Soul ll Soul och deras världshit "Back to Life" (klicka på låten för att se och lyssna på youtube). Det andra engelska bandet är The Brand New Heavies som ni säkert kommer ihåg från succéer som "You are the universe" och "Dream on Dreamer" om ni lyssnade på soul/funk på 90-talet.
Så skynda er att köpa biljetter från Computicket - vi har redan säkrat våra! Hoppas vi ses där för en helt oförglömlig kväll inne i vackra Kapstaden.



måndag, december 15, 2014

IMIBALAGOLF


Kära Bloggläsare och Imibala Supporters,
det är snart ett år sedan vi kämpade för ungarna i vår Imibala Golf Cukamp.

Alla vann - först Imibala ungarna förstås - sedan vår gemenskap Fredagsgolfen, våra kamrater på Rotary Strand här i SA, och kamraterna på Rotary Långedrag Swe + de privata givare, släkt, vänner och donatorer som bidrog med en hel del extra både till prisbord och direkta slantar.
Tillsammans skapade vi resurser för bättre skolgång för 100 barn!!  Vi levererade R90 000.-  Det gör skillnad!

Vår pristablå var lååång och fin.  Många Fredagsgolfare hjälpte till att ragga upp priser från sina kontakter, matvaruaffärer, frisörer,  biltvättare, vingårdar, restauranger och många fler.   Vi hoppas på Er hjälp igen!

Nu är det tid för anmälan.  Hasse Larsson och Rolf Svahn är som vanligt tävlingsledare - Inger och jag - ”doers”. Vi återkommer under Januari när vi får klart med avgifter och mat.

The Imibala Golf Cugår av stapeln på Strand GC, Torsdagen den 12e Feb 2015 med första start kl 11.30.  Boka in detta och skicka ett mail till Hasse Larsson så snart Du kan.

Hasses adress för Din/Er anmälan är:  hasse.larsson@telia.com
Fredagsgolfen dagen efter, den 13e feb, är överbokad med 50 spelare - säkra Din plats på The Imibala Golf Cup.

Vill Du kontakta Inger eller mig per mail, tex ang möjliga bidrag till prisbordet eller donationer så är våra adresser:
Våra tel nummer: Inger, 072-7973391; Stefan, 076-0918183

Jätte-Välkomna till The Imibala Golf Cuden 12 feb 2015, önskar
Hasse, Rolf, Inger & Stefan

ps.  Imibala är Xhosa och kan tolkas att betyda ”alla färger”. 

Vi tackar Inger och Stefan för inlägget och önskar Lycka Till med både insamling och golf!

söndag, december 14, 2014

En liten påminnelse....

Det visste säkert alla redan , men ändå - på tisdag 16 december är det helgdag här i Sydafrika. Då firar vi Reconciliation Day!

Ta inte med vinet hem!


Visste ni att man inte får ta med sig den halvt urdruckna vinflaskan hem från restaurangen?
I Sverige har det väl aldrig varit tillåtet, men här i Sydafrika trodde vi verkligen att det var helt ok tills vi av en tillfällighet fick veta att så inte är fallet.
Lagen som förbjuder detta infördes 2013.

Så här säger lagen:
"ALCOHOL: In terms of the new Liquor Act (2013) NO unfinished wine, malt or spirits is allowed to be taken off the premises, even if the bottle is unfinished. This now constitutes a criminal offence."

fredag, december 12, 2014

Liten hotellturné i Kapstaden med omnejd

Som många av er vet så arbetar vi för ett svenskt livsstilsmagasin som heter First Class Magazine. Ägaren Susanne har varit nere och hälsat på oss här i tio dagar, och tillsammans med henne har vi under de gångna två veckorna besökt och bott på flera femstjärniga hotell i Kapstaden med omnejd som vi ska skriva en artikel om i februarinumret av tidningen. It's a dirty thankless jobb, but someone has to do it. Här kommer en liten summering (klicka på hotellnamnet så kommer ni till deras hemsida):

Vår turné inleddes på nyöppnade South Beach i Camps Bay. Alla nio lägenheterna är snygga moderna dubbelrum med underbar havsutsikt och utmärkt kök. Rummen är ovanligt stora, hela 55 kvm plus rejäl balkong med bord, stolar och solbäddar. South Beach har på ett förträffligt sätt lyckats kombinera den privata friheten med lägenhetsboende med servicen på ett hotellboende. Här finns ett stort inomhusgarage, en tvättstuga för gästernas bruk och ett litet välinrett gym med duschrum som även kan användas om man har sent hemflyg och vill fräscha upp sig innan avresan. Anläggningen har en fin gemensam swimmingpool med trevlig solterrass, och i garaget finns cyklar till utlåning för den som vill ta en tur i de vackra omgivningarna.
Utsikt South Beach
Här finns en reception som är dygnet-runt-bemannad och assisterar gästerna med allt de behöver hjälp med från kartor, utflyktstips, råd och bokningar av olika slag till leverans av färskt bröd och dagstidningar. Är man ett större sällskap som vill bo tillsammans har samma ägare även förstklassiga större lägenhetsalternativ i anläggningen Blue Views i Bakoven som ligger granne med Camps Bay. De största lägenheterna och villorna här har hela sju sovrum.
Poolområdet Cape Grace
Vi fortsatte sedan till välkända Cape Grace Hotel, som ligger perfekt placerat strax intill alla restauranger, barer och utmärkta shoppingcenter i Waterfront. Hotellet öppnade för 18 år sedan men renoveras och byggs till lite då och då. Senast är det den nya härliga poolterrassen som byggdes klart för några månader sedan, som verkligen blivit ett lyft och ett populärt samlingsställe för hotellets gäster. En stor del av möblemanget på hotellet är antikt och rummen stora och elegant möblerade. Här finns en av de största samlingarna av antikviteter i hela Sydafrika. The Bascule Bar på hotellet har hela 534 sorters whisky från hela världen, och man erbjuder whiskyprovningar med eller utan mat. Hotellet har också ett förstklassigt spa med fullsortiment av alla tänkbara behandlingar.
Vårt rum på Cape Grace
Avslutningsvis bilade vi till femstjärniga Grootbos Private Nature Reserve, strax utanför Gansbaai som ligger några mil öster om Hermanus. Anläggningen består av två utmärkta lodger; Garden Lodge är främst anpassat för barnfamiljer och den modernare Forest Lodges målgrupp är par, allt från "honeymooners" till seniorer, och familjer med barn över 12 år.
Garden Lodge
Forest Lodge

Båda lodgerna har underbar utsikt över havet och erbjuder privat och ostört boende i fina villor/bungalows. Grootbos erbjuder många aktiviteter att roa sig med för den som inte bara vill vila, sola, äta god mat och poolbada. Vi gjorde bland annat en jätteintressant 4 x 4 drive med landrover med en av Grootbos kunniga rangers, som berättade massvis med spännande saker om den lokala floran och faunan, och tog oss upp till toppen på berget Grootberg med milsvid utsikt över land och hav.

Vacker fynbos på vår 4 x 4 drive
Här finns också ridning, guidade promenader, spabehandlingar, grott-turer och en förevisning av det Social Responsibility Program som hotellet driver. För den mer äventyrlige erbjuds "shark cage diving" och flygtur över omgivningarna till lands och till sjöss.
Poolen på Garden Lodge
I mitten av januari kommer vi även att bo några dagar på fina Twelve Apostles Hotel & Spa mellan Camps Bay och Llandudno. Då lägger vi förstås även en liten recension av den vistelsen här på bloggen.
Härliga barn i Camps Bay

torsdag, december 11, 2014

Boule på Vergenoegd 10 december 2014

I något blåsigt väder spelade 16 deltagare denna onsdag. Lite spännande var det att se om Lasse skulle bli den första att vara med i vinnande lag för tredje onsdagen i rad. Så blev det inte. Ännu är det ingen som lyckats. Många har haft två onsdagar i rad, men alla har missat att ta den tredje onsdagen.
Åtta lag lottades men det blev bara ett lag som vann sina båda matcher. Dagens segrare blev Johan och Bosse.
Vi spelar nästa onsdag igen kl. 11.00 på Vergenoegd. Alla är välkomna och vi betalar som vanligt R 25/pp till restaurangen för att hålla oss med vatten och vin under spelet.
Detta blir den sista onsdagen vi spelar i år. Inget spel julafton och nyårsafton utan vi ses igen onsdagen den 7:e januari.
Tore

Julstämning

Vi har ju inte snö och kyla men en av höjdpunkterna inför julen som definitivt hjälper till att skapa den rätta julstämningen här nere är definitivt Carols by Candlelight. Just julsånger betyder så mycket för så många. Oavsett om de framförs av exempelvis Mariah Carey, Boney M eller den lokala sångkören så sjunger olika ras- och folkslag med glädje med i de internationella julsångerna. Carols by Candlelight events förekommer runt om i hela Sydafrika, men för oss och många med oss har Carols by Candlelight på vingården Vergelegen blivit något av en tradition så här inför julen.
Årets event går av stapeln onsdagen den 17 december. Grindarna öppnas kl. 17:00 och programmet startar 19:30. Biljetter, som kan köpas från Computicket, kostar R60.
Klicka HÄR för information om Carols by Candlelight events runt om i övriga Sydafrika.