torsdag, juli 30, 2015

Årets reseförsäkringsjämförelse - and the winner is...


En av de allra största utgifterna för oss som åker till Sydafrika under det svenska vinterhalvåret är reseförsäkring. Det reseskydd som ingår i alla hemförsäkringar gäller i 45 dagar i hela världen. Efter det datumet måste man själv teckna en tilläggsförsäkring som gäller resterande tid av utomlandsvistelsen. Det skiljer i pris om man åker till länder inom eller utanför Europa/EU och till USA/Schweiz (allra dyrast).

Denna förlängningsförsäkring kan man antingen teckna med sitt hemförsäkringsbolag, eller separat med ett försäkringsbolag som specialiserat sig på reseförsäkringar. En viktig skillnad är att om man tecknar med hemförsäkringsbolaget så måste man göra det innan resan är påbörjad, medan resespecialistbolagen accepterar att man tecknar försäkringen även efter det att resan är påbörjad. Är man osäker på hemresedatum kan detta vara bra att känna till. Beslutar man att stanna lite längre än planerat, kam man alltså i efterhand teckna en förlängning via specialistbolagen.

I år har vi tittat på fem olika bolag, och här finns det verkligen mycket pengar att tjäna på att välja rätt bolag! Kostnaden per dag varierar mellan 20 och hela 61 kronor per dag!! Den dyraste försäkringen är alltså nästa tre gånger så dyr som den billigaste, och då är försäkringsskyddet precis det samma - det har vi kollat. Värt att notera är att priset för försäkringen blir dyrare med stigande ålder. Vissa bolag har en jämnt stigande kurva, medan andra bolag har trösklar då priset ökar dramatiskt när man är över en viss ålder.

Här kommer information om de fem bolag vi kontaktat i år. Klicka på namnet så kommer du till respektive bolags hemsida.

Förutsättningar
* Vår ålder är 59 respektive 67 år.
* Vi ber alltid om så hög självrisk som möjligt, eftersom vi inte tycker vi behöver vår försäkring för småsaker, utan vill ha den som en trygghet när det rör sig om högre skadebelopp.
* Utresa 26 september 2015, hemresa 30 april 2016. Minskat med de 45 dgr som ingår i hemförsäkringen återstår 173 dagar att teckna nedanstående förlängning för.

Dina Försäkringar (vårt hemförsäkringsbolag)
Svarade direkt i telefon, ingen väntetid.
Självrisk: 1 500 kr.
Pris per dag: 20 respektive 22 kr.

ERV (fd Europeiska)
Väntade 5 minuter i telefonkö.
Självrisk: 1 000 kr.
Pris per dag: 29 kr.

Gouda
Svarade direkt i telefon, ingen väntetid.
Självrisk: 0 kr.
Pris per dag: 37 kr.

Solid
Många knappval, tjatig egenreklam, väntade 3 min i telefonkö.
Självrisk: 500 kr.
Pris per dag: 28 respektive 61 (!!) kr. Priset höjs dramatiskt efter fyllda 60 år.

ICA-banken
Erbjuder idag ERVs produkt (se ERV ovan). Men under 2016 kommer ICA-banken att starta med helt egna försäkringslösningar, så då ser vi med spänning fram emot vad de kan erbjuda.

Även detta år är alltså Dina Försäkringar det bästa alternativet för oss, med samma oförändrade låga dagspris som förra året. 

måndag, juli 27, 2015

Survival kit för loadshedding


Här kommer fiffiga tips för er som till äventyrs är kvar i Sydafrika över den kalla och mörka årstiden. Vi har bedrövat noterat att det är loadshedding i princip varje dag nu, och lider med alla våra vänner i Kapstaden med omnejd som verkligen behöver el för värme och belysning just den här årstiden.

KLICKA HÄR för att se en kul liten youtube-film med mer eller mindre användbara tips. Lite kul är den i alla fall.

Varma kramar till er alla på södra halvklotet!

fredag, juli 24, 2015

Snö i Kapstaden!


Ja, nu är vintern verkligen i full fart i Kapstaden! Och idag på morgonen såg det ut så här på toppen av Hottentots Holland Mountain som vi ser från vårt hus i Somerset West. Tack vännen Gabriella K för tipset! Snön lär inte ligga kvar särskilt länge eftersom temperaturen snabbt stiger under dagen, men kvällar och nätter är ordentligt kalla nu.

Sedan är ju allting relativt, i och för sig. De närmaste dagarna ska Somerset West få dagstemperaturer på 15-17 grader. Det matchar ganska exakt prognosen för vädret här i norra Bohuslän. Grrr... Men vi i Sverige har i alla fall fördelen av att bo i ordentligt isolerade hus och lägenheter.

tisdag, juli 21, 2015

Bra skadereglering av Dina Försäkringar!




Vi har tidigare berättat här på bloggen att vi för två år sedan bytte försäkringsbolag till Dina Försäkringar, och hittills varit mycket nöjda med det bytet. Nu har vi dessutom fått testa vårt nya bolag vid två olika skadetillfällen. Så här har det avlöpt:

För det första blev Björn akut krasslig när vi var i Sydafrika under den gångna säsongen, vilket krävde sjukhusvistelse och ett operativt ingrepp. Kontakterna gick via SOS under det akuta skedet, och de tog hand om kostnaderna som uppkom på plats. Det blir ju ändå alltid vissa egna utlägg, eftersom privatsjukhusen ofta vill ta ut en säkerhetsavgift och det också blir utlägg för medicin och annat smått vid sidan om. Själva ärendehanteringen har skötts av Dina Försäkringar Mälardalen som är vårt lokala bolag. För det första var det inga som helst problem med att få vänta med skaderapportering och att göra upp det hela ekonomiskt och administrativt nästan ett halvår tills vi kom hem till Sverige, och det uppskattar vi verkligen. För det andra gick hela processen smidigt, snabbt och lätt här hemma, och vi har upplevt bolaget som mycket bra att ha att göra med beträffande sjukdom utomlands.

För det andra hade vi en incident i februari i Sydafrika då vi blev bestulna på en ryggsäck under ett event på en vingård. I ryggsäcken fanns jackor, tröjor, ombytesskor, dyra glasögon, med mera. Vi tog direktkontakt med Dina Försäkringar Mälardalen, och fick en mycket personlig kontakt med Eva, en av deras två skadehandläggare (ja, så litet och personligt kan faktiskt ett försäkringsbolag vara idag!). Hanteringen av den här skadeärendet är nog det hjälpsammaste och bästa vi haft med något försäkringsbolag någonsin, faktiskt.

Summa summarum: vi kan lita på vårt nya försäkringsbolag när det gäller! Och NEJ, vi har inte blivit ombedda eller mutade för att skriva allt detta positiva om bolaget, utan gör det på helt eget initiativ. Det är bara så underbart att uppleva bra, professionell och pålitlig service när vi så många gånger upplevt det motsatta hos andra servicebolag.
Snyggt jobbat, Dina Försäkringar!

lördag, juli 18, 2015

Nelson Mandela i våra hjärtan


Idag, på den store frihetskämpens födelsedag, sänder vi honom en stor och varm tanke.

KLICKA HÄR så får ni se ett underbart ögonblick med honom och Johnny Clegg från 1999, det år han avgick som president. Den här youtube-flmen har vi själva sett fler gånger än vi kan räkna, och den är lika underbar varje gång.

torsdag, juli 16, 2015

Hedra Nelson Mandela på hans födelsedag!


I övermorgon, lördag, skulle Nelson Mandela fyllt 97 år om han fortfarande hade levt. Över hela världen firas hans födelsedag numera som Mandela Day (ett internationellt intiativ som arrangeras av Nelson Mandela Foundation), och många aktiviteter anordnas till hans minne och ära.

Vår vän Terese Lann Welin på Wise Economy håller i det utmärkta initiativet Mandela Day Sweden. På facebooksidan läser vi: "Nelson Mandela fought for social justice for 67 years. We’re asking you to start with 67 minutes." Det är en uppmaning att under 67 minuter göra någonting gott för en behövande medmänniska till Nelson Mandelas minne. På den HÄR sidan kan ni läsa hur vi i Sverige kan uppmärksamma dagen på en rad olika sätt. Och HÄR kan ni läsa pinfärsk information om Mandela Day Sweden på facebooksidan!

Vill ni läsa mer om internationella initiativet Mandela Day, så gör ni det HÄR, och HÄR finns aktuell information på Facebook.

tisdag, juli 14, 2015

Sydafrikanskt ambassadörsbyte i Stockholm

Ambassadör MD Marasha, som varit i Stockholm ett antal år nu, är på väg att avsluta sitt uppdrag. Vart hon nu placeras vet vi inget om ännu, och heller inte vem som kommer som ny ambassadör i hennes ställe. Men så fort vi vet får ni också veta det här på bloggen.

Bilden ovan, av en festklädd MD Marasha, tog vi i samband med firandet av Sydafrikas 20 år som demokrati i april 2014. Ambassadören och dåvarande biståndsminister Hillevi Engström höll tal och skålade med alla gäster.

fredag, juli 10, 2015

BA utökar flyg mellan Göteborg och London


Här kommer ytterligare ett flygtips för er som är på gång att boka flyg till och från Sydafrika. Denna gång gäller det er som brukar resa från Landvetter i Göteborg. Från British Airways har vi fått den glada nyheten att man från och med den 25 oktober utökar från två till tre dagliga avgångar sju dagar i veckan från Göteborg till Heathrow. Tiderna blir kl 08.00, 11.45 och 19.30. Likaså ökas antalet flygningar från London till Göteborg till tre per dag, med avgångstiderna 07.35, 15.45 och 19.0.

Ett tips till er alla, oavsett var i Sverige ni bor, är att boka biljetterna till Sydafrika SNARAST! Även tidigare år har resebyråerna berättat för oss att det är under juli månad som bokningarna brukar ta fart på allvar. Och den hittills kalla och regniga sommaren lär nog skynda på förloppet ytterligare. Vid en sökning idag på flygresor.se på Stockholm - Kapstaden t o r med avresa 19 december och hemresa den 5 januari kunde vi konstatera att priserna redan är uppe i ungefär 16 000 kr per person, om man bara vill göra ett byte och ha något så när rimlig väntetid mellan flygen.

tisdag, juli 07, 2015

H&M öppnar butiker i Sydafrika!


Redan tidigare har vi skrivit här på bloggen att klädföretaget H&M kommer att öppna två butiker i Sydafrika, en i Johannesburg och en i Kapstaden. Från Sydafrikanska Ambassaden i Stockholm har vi nu fått höra att det hela närmar sig, och är aktuellt under kommande säsong.

Butiken i Johannesburg blir först ut och öppnar i november, lagom till årets julhandel. Någon gång därefter, under den sydafrikanska sommaren 2015-2016, kommer H&M sedan att öppna en "jättebutik" i Waterfront inne i Kapstaden. Kul!

fredag, juli 03, 2015

Turkish Airlines startar direktflyg Istanbul - Kapstaden


Från och med den 26 oktober i år kommer Turkish Airlines att flyga direkt från Istanbul till Kapstaden, och alltså inte mellanlanda i Johannesburg som tidigare. Linjen kommer att trafikeras av nya Airbus A330 med daglig avgång.