lördag, oktober 31, 2015

Rugbyfeber - finaldags!

Haka-dags!
Idag är sista dagen på Rugby World Cup, världsmästerskapen i rugby som bara går av stapeln vart fjärde år. Tävlingen spelas detta år i England, och om sju timmar - klockan 18 sydafrikansk tid - startar finalen mellan Nya Zeeland och Australien. Gör som vi och ta er till närmsta sportbar här i Sydafrika och heja på ditt favoritlag framför storbildskärmarna! Bara att se The All Blacks framföra sin traditionella haka "dans" innan matchen för att skrämma motståndarna Australien är en "happening" i sig. Oceania rules!
Schalk Burger och lilla blixtsnabba Bryan Habana med sina bronsmedaljer igår
Sydafrika tog hem bronsmedaljen i en välspelad match mot Argentina i går kväll. Bryan Habana, Schalk Burger, Furie du Preez och Victor Matfield tackar nu för sig och lämnar landslaget i och med denna turnering, efter många framgångsrika år. Dags för en ny generation Springboks att ta plats!

fredag, oktober 30, 2015

Boule 28 oktober 2015

Säsongens första bouleträff på Vergenoegd samlade 13 deltagare. När alla spelat två matcher var det två lag som vunnit sina båda matcher. Dagens vinnare blev Kerstin och Birgitta med Olle och Tore som runner up. Denna den första bouleträffen för säsongen blev också den sista med Michael som krögare. Han lämnar vingården och nu börjar man bygga om köket, så det dröjer ett tag innan vi kan äta där igen med ny krögare. Dock träffas vi som vanligt nästa onsdag före kl. 11.00 och vi skall få serverat vin och vatten under spelets gång. När vi spelat färdigt bestämmer vi vart vi åker för gemensam lunch. 
Alla är välkomna.  / Tore

torsdag, oktober 29, 2015

Dags att vända blickarna mot skyn och bli som barn på nytt

Om man beger sig till Muizenburg nu på lördag eller söndag kan man bland annat få se några av världens mest spektakulära drakar i luften. Där firar man nämligen för 21a året i rad Kapstadens internationella drakfestival.
Förutom ett fantastiskt skådespel i luften utlovar arrangörerna underhållning från scenen, gratiskurser i draktillverkning, ett stort matutbud och mycket, mycket mer. All avkastning går oavkortat till Cape Mental Health som i sin verksamhet stöttar barn och vuxna med mentala problem.

Var?   - Zandvlei Nature Reserve som ligger i hörnet av Axminster och The Row.
När?:  - Nu på lördag (31/10) och söndag (1/11) mellan klockan 10:00 och 18:00.

Mer information hittar man HÄR

GLASÖGON-GLASÖGON-GLASÖGON-GLASÖGON

Ja, nu är det dags för slutspurten i glasögoninsamlingen inför årets mycket efterlängtade ”Glasögondagar” i kåkstaden Kayamandi i Stellenbosch.
I år blir det faktiskt åttonde året i rad som vi åker upp till Kayamandi med glasögon till behövande kåkstadsbor. Och att vi verkligen är efterlängtade det kan vi skriva under på. Varje år när vi kommer dit upp i början på säsongen möts vi av frågan ” When are the eye doctors coming?”   Ja, ”the eye doctors” är förstås optikervännerna Bettan och Janne som tillsammans med många andra av vännerna här nere lägger ner ett fantastiskt jobb på att prova ut lämpliga glasögon till behövande Kayamandibor.
Förra säsongen slog vi rekord igen med hela 450 Kayamandibor som fick glasögon. Målet i år är givetvis att vi skall slå det rekordet. Och för att kunna göra det behöver vi få in mängder av glasögon. Helst läsglasögon med styrkorna -1, +1, +1,5, +2, 2,5 och +3 som är de mest attraktiva styrkorna. Vi har även stor brist på barnglasögon.
Inför förra säsongen var det många som upptäckte att ett besök hos den lokala optikern i Sverige kunde vara mycket lönsamt. Om man berättar om projektet brukar man sällan gå tomhänt därifrån. Det är en erfarenhet som många gjort förrut. Och skulle ni inte lyckas samla in några glasögon tar vi gärna emot bidrag som vi sen använder för att köpa in glasögon lokalt här i Sydafrika.

Glasögon och/eller bidrag lämnas gärna på Fredagsgolfen. Det går också bra att kontakta oss här på bloggen.
Tack för din medverkan!


måndag, oktober 26, 2015

Morgenster Wine Estates nya restaurang

95 @ Morgenster heter den nyöppnade restaurangen på den vackra italienskägda vingården i Somerset West. Namnet kommer av systerskapet med 95 Keerom och Carne inne i Kapstaden, två erkänt bra restauranger som vi gillar skarpt. Vi hade därför högt ställda förväntningar när vi härom dagen lunchade på Morgenster med vännerna Ulla och Sten S. Den nya restaurangen ligger granne med vinprovningslokalen (och inte längre bort på ägorna där utmärkta restaurang Sofia's låg tidigare), med jättefin utsikt över den vackra dammen och de pampiga bergen runt omkring. Personalen är också mycket trevliga, kunniga och professionella.

Vi slog oss ner ute på den trevliga terassen under tak, eftersom solen lyste starkt denna första riktiga sommardag i vindistrikten. Våra förrätter kom lagom snabbt och vinet hade serverats i god tid - helt godkänt. Men när "Fried baby squids" och "La Tartare di Salmone" serverades blev vi faktiskt besvikna på uppläggningen som var finesslös på tråkiga vanliga vita tallrikar. Smaken var dock god, men inte sådär underbar som vi brukar njuta av på systerkrogarna. Med huvudrätterna blev det tyvärr inte mycket bättre. Uppläggningarna är helt enkelt fantasilösa, det går inte att uttrycka på något annat sätt. Tillbehören ser färglösa och hafsigt pålagda ut när de serveras. Själva huvudingredienserna tillagas däremot med god precision, och vi njöt av tjock perfekt rosa kalvlever, och helt korrekt tillagade och möra köttbitar "medium rare". Raviolin med lammfyllning var god, men liksom de övriga rätterna tråkigt presenterad. Synd på så rara ärtor, tycker vi. Bra rätter förtjänar en vacker och lockande presentation, och konkurrensen är som bekant stenhård i vindistrikten.

Efterrätterna smakade bra, och bjöd på hyggliga presentationer (förutom en smetig sak som såg ut som räksallad och smakade fett och trist). Vi hade helt enkelt förväntat oss mer, och till viss del var de väl även de högt ställda förväntningarna som ställde till det en del.
"Räksalladen"
Med två flaskor av Morgensters fina viner slutade notan på R1050 per par. I den prisklassen måste man hålla betydligt högre klass på maten än det vi upplevde på den här lunchen. Till vår förvåning var vi faktiskt bara tre bord ute på terassen under hela lunchen. Har man inte upptäckt restaurangen ännu, eller är det fler än vi som blivit lite besvikna? Vi ger dem lite tid, och gör kanske ett återbesök senare i sommar. Om inte andra krogar lockar mer...

lördag, oktober 24, 2015

Nu är vi igång med våra kåkstadsvandringar!

Madiba och Samira med deltagare Angelica och Christian på årets första kåkstadstur
Årets första kåkstadsvandring i "vår" kåkstad Kayamandi utanför Stellenbosch är redan genomförd, och nästa tur gör vi på förmiddagen fredagen den 6 november. Skicka oss ett mail eller lägg en kommentar här om ni vill följa med, eller vill anmäla er till andra turer framöver. Priset är endast R150 per person.

Portia med son
Det här är en kåkstadsupplevelse som skiljer sig rejält från de, i våra ögon mer ovärdiga, bussturer som görs i de större kåkstäderna. Vi börjar med en genomgång där vi ger en introduktion och en historisk bakgrund till besöket. Därefter möter vi upp med Kayamandis inofficiella borgmästare Madiba, och med honom gör vi en rundvandring på cirka två timmar där vi bland annat besöker en afrikansk pub, hälsar på hemma hos Portia som gör fina smycken av halvädelstenar och besöker barnen i den förskola som Madiba och hans fru Florence driver. Vi tittar in hos människorna som bor i kåkstaden, som stolta visar upp sin vardag och sitt liv i kåkstaden. Vi leker med barnen som älskar att hålla oss i handen, krama våra vita konstiga ben och bli fotograferade. Har vi tur får vi också se hur de lagar traditionell mat över stora gemensamma grillar.
Madiba och Florence
Vi har gjort den här turen i åtta års tid nu, och många gäster har till vår stora glädje sagt att det varit höjdpunkten på deras vistelse i Kapstaden. Det här är en unik möjlighet att på ett tryggt och värdigt sätt kunna besöka en lite mindre kåkstad, för att få uppleva en annan sida av det Sydafrika som vi som bor här är så förälskade i.

Förnöjsamhet, stolthet och glädje är de ord som oftast återkommer när vi frågar gästerna på turen hur de upplevde besöket i Kayamandi. Visst finns det problem av olika slag här, men det är inte det som dominerar vardagslivet.

Så ta chansen och gör en kåkstadsupplevelse med oss denna säsong!

onsdag, oktober 21, 2015

Hus att hyra i Somerset West!

Har ni inte fixat boendet ännu? Oj, då är ni verkligen ute i den så kallade "elfte timmen". Men misströsta inte, nu bjuder vi på en fin sista-minuten-chans att hyra ett trevligt hus i Somerset West under sommarsäsongen. Nej, ni får inte hyra vårt hus, för här skall vi bo själva. Däremot har vi en mycket trevlig granne som önskar hyra ut sina föräldrars hus sedan de nu på ålderns höst flyttat till annat boende. 
Huset ligger i La Montagne som är en relativt stor så kallad "gated estate" i den nordvästra delen av Somerset West. Huset, som har fyra sovrum varav ett i en separat studio, är välutrustat med TV, tvätt- och diskmaskin, etc, samt med tvåbilsgarage. Från den soliga lagom stora trädgården har man utsikt över en vingård och havet i fjärran.
Vår granne Andre van Druten önskar hyra ut huset från och med december till och med april nästa år. Helst naturligtvis till samma hyresgäst, men han kan också tänka sig att hyra ut huset för kortare perioder.

Intresserad? Kontakta i så fall snarast möjligt Dr Andre van Druten på telefon +27 (0) 83 656 5658 eller per e-mail ajvdruten@gmail.com
Många fler bilder ser du om du klickar på Läs mer >> här nedan.

tisdag, oktober 20, 2015

Viktigt om ny resa till SA efter inreseförbud!

Några vänner till oss råkade förra säsongen ut för inreseförbud till Sydafrika efter sedvanligt strul med förlängning av turistvisum. Denna inresespärr togs sedermera bort efter kontakt med Home Affairs. MEN - härom dagen skulle de rest tillbaka till Sydafrika och då uppstod rejäla problem på Arlanda. Om ni är i samma situation så läs nedan historia noga!!

"Vi står vid incheckningen och tjejen kan inte skriva ut våra boarding card. Datorn nekar. Hon ringer efter hjälp, ingen förstår någonting. Vi talar om att det kanske kan bero på att vi varit bannlysta från SA förra året och att det kanske kan vara anledningen. Vi visar vårt papper från Home Affairs där det står att vår "bann" är borttagen. Flygbolaget förstår, men måste ringa till Home Affairs för att få bort vår spärr från systemet. Vi vet ju hur snabba Home Affairs är.......inget händer, dom skulle återkomma, etc, etc. Det slutade med att planet lyfte utan oss! Vilket antiklimax!!!!

Vi tog in på hotell, åkte till Arlanda dagen efter och försökte få allting löst, mailade och ringde.
Efter många samtal så löste det sig - tror vi. Imorgon kl 11.00 har vi ombokat vår flight, till en extra kostnad på 2.500:- per person. Surt!

Kontentan av det hela är att detta säkert kommer att drabba fler som blivit "bannlysta" från Sydafrika, fast man redan har åtgärdat detta från Home Affairs.

En varning: kolla med flygbolaget att man inte är "spärrad" i deras bokningssystem i god tid innan planet lyfter."


Vi håller tummarna för att våra vänner kommer med planet imorgon förmiddag!

Jo, en annan viktig sak också: kom ihåg att februari har 29 dagar denna säsong eftersom 2016 är skottår. Det kan vara av avgörande betydelse när ni räknar med att kunna stanna i Sydafrika i 90 dagar på vanligt turistvisum. Både ankomstdagen och avresedagen räknas in i de 90 dagarna. Blir summan 91 dagar eller mer riskerar ni (enligt de visumagenter vi talat med) att inte bli insläppta i SA vid ankomst, alternativt böter och ett års inreseförbud vid hemresan. Då är det bättre att omboka flygbiljetten, eller fixa ett längre visum på ambassaden i Stockholm.

söndag, oktober 18, 2015

Frostigt biobesök i Somerset Mall

Björn på Grönlands inlandsis
Härom dagen såg vi den ruskigt gripande 3D-filmen Everest på biografen i Somerset Mall. Den bygger på den verkliga historien om det drama som utspelade sig på berget i maj år 1996 då åtta klättrare så tragiskt omkom uppe på berget. Hur människor frivilligt kan utsätta sig för sådana ansträngningar, kyla och stora risker övergår vårt förstånd.

I augusti gjorde vi själva en spännande resa till Grönland där vi bland annat övernattade ute på inlandsisen i ett litet tvåmannatält av samma typ som de har på Everest. Men vårt stillsamma och föga riskabla lilla miniäventyr kändes verkligen som blaha blaha jämfört med vad dessa bergsklättrare ger sig i kast med. Fast liiite stolta känner vi oss allt ändå. Den mäktiga inlandsisen, de storslagna isbergen och Grönlands vildmark blev fantastiska minnen för livet.

Det är ett mycket billigt nöje att gå på bio i Sydafrika jämfört med vad det kostar i Sverige, och biograferna är minst lika fina som i Europa. Vi betalade R188 (cirka 113 kr) för två biljetter inklusive var sitt par bra 3D-glasögon som man får behålla. Bara biobiljetter ligger på ungefär R55-75 styck. KLICKA HÄR för att leta upp en biograf i ditt område i Sydafrika.

fredag, oktober 16, 2015

Ny bredbandslösning + nytt alternativ för VPN/Smart DNS

Många av er har kanske redan testat www.sesvensktv.com eller www.hidemyass.com för att kunna titta på svensk teve här i Sydafrika. Det har vi också gjort. Dessa tjänster gör det möjligt att via datorn/mobilen/surfplattan/smartTV kunna titta på teveprogram som i vanliga fall inte får visas utanför Sveriges gränser. Man väljer mellan tjänstetyperna VPN och Smart DNS, där den senare fungerar bäst i Sydafrika, eftersom våra bredbandsuppkopplingar inte alltid är så "breda" och Smart DNS-tjänsten tar upp mindre utrymme i bredbandet.

Nu har vi hittat ett nytt spännande alternativ som vi just nu testar, och det är www.overplay.net (tack för tipset, Ola S!). Priset är detsamma som för Sesvensktv, dvs cirka 40 svenska kronor i månaden, men här får man även tillgång till en lång rad tevekanaler från totalt 22 länder. Man kan, förutom de svenska tevekanalerna, titta på kanaler och program från t ex BBC, ABC News, CBS, NBC, VH1, Discovery, National Geographic, History Channel och flera sportkanaler. Även Netflix, ViaPlay och Spotify finns tillgängligt för de som har svenskt abonnemang.

Abonnemang och installation av Overplay var lätt och intuitivt att komma igång med, och deras kundservice är öppen alla dagar i veckan dygnet runt. Personligt skrivna bra svar på mejlade frågor kommer MYCKET snabbt - vi har testat.
Vi har också bytt till ny bredbandsleverantör. Förra säsongen testade vi ADSL från Afrihost, som fungerade bra på vardagar men var väldigt hårt belastat på kvällar och helger. Nu har vi installerat bredband via radiolänk från HX-Systems, som är en lokal bredbandsleverantör här i Helderberg-området med många bra och starka sändare i området. Vi abonnerar på 4MB-tjänsten med en begränsning på 30 GB, vilket kostar R790 per månad. Men då kan man begära uppehåll med ett enkelt mejl när man är i Sverige. Hittills har vi klockat hastigheten till kring 4 MB varje dag och kväll i en veckas tid nu, och då pratar vi både download och upload, vilket till exempel är avgörande om man ska Skypa eller använda FaceTime eftersom man då "skickar upp" lika mycket information som man "tankar ner".

onsdag, oktober 14, 2015

PADS-projektet, statusuppdatering nummer 8: dags för ny beställning!

Smyckedesignern Portia i Kayamandi gör reklam för PADS
(För dig som inte är regelbunden läsare av den här bloggen, och inte känner till vårt PADS-projekt sedan tidigare, vill vi hänvisa till utförlig projektinformation om du KLICKAR HÄR.)

Låt oss först börja än en gång med att tacka alla er fantastiskt generösa bidragsgivare till projektet! Tack vare er är vi nu i land med finansieringen av det andra delprojektet, det som syftar till att förse de fattigaste flickorna i high school nummer två, Kayamandi High, med PADS-kit. Ett extra stort tack vill vi skicka till vännerna Carin och Christer Falkholt som, privat och via sitt företag Falkholts Dalslandskrog (en av våra absoluta favoritkrogar i Sverige), bidragit med mer än 11 000 kronor till projektet!!
Studierektor Victoria Hani
Härom dagen kunde vi således skicka in en beställning på 360 stringpåsar i tyg som vardera innehåller tre trosor i bomull med resår i bra kvalité och nio högabsorberande tvättbara bindor - miljövänligt och biologiskt nedbrytbart alltihop. Studierektor Victoria Hani (ja, hon är släkt med Chris Hani, för er som kan Sydafrikas historia) och Samira hade en bra planeringsdag. Nästa steg är ett nytt möte i denna vecka där även Makupula Secondary School medverkar, som var den första skolan som fick sina PADS-kit redan i april. Nu är det dags att utvärdera det projektet och se vilka lärdomar vi kan dra inför utdelningen i high school nummer två.

Parallellt med genomförandeprocessen av etapp 2 har vi också startat upp planeringsarbetet för etapp 3 av PADS-projektet. Mer om detta kommer inom kort!

måndag, oktober 12, 2015

Benguela on Main - en ny fine diningpärla!

 Ja, nu har vi alltså hunnit provdinera på Somerset Wests nya fine dining-krog, som ligger på 206 Main Road där restaurang JennaVIVA låg tidigare.

Det första som möter oss är den pampiga upplysta entrén, där man skymtar stora kristallkronor inne i lokalen, och smokingklädd personal som tar emot i dörren. Men det lustiga är att när man kommer in genom dörrarna slås man direkt av att lokalen nästan på pricken liknar den som tidigare låg här och som revs ner för att ge plats åt den nyutbyggda som tagit nästan två år att bygga upp. Huset har två likadana våningar som förut, och trappan upp till övervåningen ligger precis där den låg tidigare. Det gör även toaletterna och köket (som för all del är öppet numera), och ja - även själva restaurangdelen där gästerna sitter är precis som den gamla lokalen. Mycket märkligt! Allt är lite elegantare inrett, och i entrén står ett självspelande piano, men det känns faktiskt som att kliva in på ett nyrenoverat JennaVIVA. Och det är inte så tokigt, med tanke på att det var en riktigt trevlig lokal tidigare.

Istället för cocktailbar är det vinprovning uppe på övervåningen. Här kan man prova alla vinerna från Benguela Cove strax utanför Hermanus. Är man sugen på något att äta också kan man mumsa på lite kallskuret och olika ostar till vinet.

Men nu var det ju restaurangen vi skulle skriva om. Head Chef Jean Delport har äntligen och mycket välförtjänt fått huvudansvar för en egen gourmetrestaurang. Vi känner honom sedan många år nu, trots att han ännu inte fyllt trettio, först från fantastiska restaurangen på vingården Rust en Vrede och på senare tid från utmärkta Equus Restaurant på eleganta Cavalli Estate. Eftersom vi har stort förtroende för Jeans kökskonster beslöt vi och våra svenska besökande vänner Angelica och Christian oss raskt för att testa Chef's Tasting Menu med matchande vinpaket (R550 utan vin, R800 med). Det beslutet visade sig snart vara ett lyckokast! Efter en läcker liten amuse-bouche i vacker glaskupa serverades vi sex ljuvliga och vackert presenterade rätter plus en fräsch liten "palate cleanser". I vårt tycke stegrades smaksensationerna för varje rätt, och efterrätten utsågs faktiskt unisont till kvällens vinnare, och som god tvåa en magiskt läcker ankanrättning. Men desserten - oj, oj, oj! Vi skulle kunna springa tillbaka varenda kväll för att njuta av dubbla portioner av "Milky Way"! Mjölkchoklad, nougat och caramel The Benguela Way är en av de mest sagolika desserter vi någonsin ätit. Och det säger inte lite, med tanke på vilka matglada foodies vi är sedan många år. Har ni vägarna förbi Somerset West inom en nära framtid så skynda er att avnjuta denna dessert innan den försvinner från menyn.


Förutom Chef's Tasting Menu finns också en spännande à la carte som vi ser fram emot att testa. Priserna känns inte avskräckande för en krog av den här klassen, tycker vi - huvudrätterna ligger kring R175 och förrätter och efterrätter kring R85.

Extra plus vill vi tilldela Benguelas franska sommelier Joseph (med ljuvligt stark fransk brytning), som är trevlig, engagerad, uppmärksam och kunnig, och ser till att vinet anländer i exakt rätt ögonblick till varje rätt. Det skojiga ståltrådsträdet där det hänger diverse mumsiga petit fours är också en trevlig avslutningsöverraskning på en lyckad kväll.
Inget negativt alls? Ja, det skulle vara belysningen då. Det känns ju lite knasigt att behöva tända mobilens ficklampa för att kunna läsa menyn och se vad som ligger på tallrikarna. En detalj som borde vara lätt att förbättra, men som vi inte lyckades få ändring på under vårt besök.
Men annars har vi bara beröm att dela ut. Vi kommer snart tillbaka för att utforska mer av Jeans härliga kök! Bravo!

HÄR hittar ni hemsidan.

söndag, oktober 11, 2015

H&M inviger butiken i Kapstaden!


Lördagen den 17 oktober är det äntligen dags för H&M att slå upp portarna till butiken i Waterfront i Kapstaden. Klockan 11 öppnas dörrarna, och det blir massor med fina öppningserbjudanden och en present till varje kund så länge lagret räcker.

HÄR på facebook-sidan finns mer info.

fredag, oktober 09, 2015

Mat och musik på Avontuur

En gång i månaden kan man på Avontuur Wine Estate njuta av levande musik av fina artister samtidigt som man äter lite pizza och dricker någon av vingårdens goda viner. Ikväll är det dags för den första musikkvällen för säsongen, och då kommer Anke Pietrangeli (klicka på namnet för ett smakprov på youtube), som är tidigare Idol-vinnare, att underhålla. Vi har bokat in oss och hoppas på en trevlig kväll, samtidigt som vi njuter av de vackra avelshästarna i hagen och solnedgången borta vid Taffelberget i fjärran.

Fredagen den 6 november underhåller Blair Taberer som spelar akustisk rock, och den 4 december är det dags för lokala favoriten Jesse Jordan att visa att ha även är en utmärkt soloartist.

Bokar gör man på telefon +46 21 855 34 50 (inte samma telefonnummer som till restaurangen). Observera att man sitter utomhus i anslutning till vinprovningslokalen, och inte inne i restaurangen, så en varm tröja är nog att rekommendera även om de erbjuder filtar också.

onsdag, oktober 07, 2015

Benguela - både här och där

I söndags gjorde vi en utflykt till Hermanus för att passa på att titta på valar nu under säsongen då ungarna föds i dessa vatten. På vägen stannade vi till på stora, eleganta vingården Benguela Cove strax utanför Hermanus som vi åkt förbi i många år utan att ha undersökt den närmare. Nu var vi lite extra nyfikna, eftersom vi har hört att de just slagit upp portarna till en tjusig fine dining-restaurang i Somerset West också. Det blev en mycket trevlig stund på den vackra terrassen vid vattnet, med goda viner parade med ost och choklad. Och vi fick höra att mycket är på gång här. Man bygger en estate med över hundra villor, där ett trettiotal redan är klara, OCH - i januari börjar man bygga tre olika restauranger på området! Det blir både fine dining, bistro och en "barnrestaurang". Klart om två år ungefär, räknar de med.

På lördag ska vi göra ett spännande besök, tillsammans med goda vänner, på Benguela On Main, som öppnade på Main Road i Somerset West den 22 september. Restaurangen ligger där JennaVIVA tidigare låg, och många av er som brukar vistas i The Helderberg har säkert sett att det var en stor byggarbetsplats förra säsongen. Mer om den här nya restaurangen kommer efter lördagens besök!


Men valarna då, undrar ni kanske. Jodå, visst såg vi valar! Men vi såg också mer folk i Hermanus än vi någonsin sett tidigare, eftersom det var festiVAL i Hermanus just denna helg, och fullt av partytält, folk, karuseller, musikscener, försäljning av mat och dryck, etc. Allt inbäddat i en tungt os av frityr och sockervadd. Hmm, inte riktigt vår melodi. Så vi flydde till tryggheten på den härliga terrassen på Bientangs Cave nere vid vattnet och klipporna, där vi åt en utmärkt lunch och sjöng med till den inhyrda trubadurens fina gitarrspel. Och då, inne vid stranden precis vid restaurangen, bestämde sig valarna för att ge oss underhållning till maten. Två vuxna och en liten unge tumlade runt i det grunda vattnet en lång stund, till alla gästernas stora förtjusning.

måndag, oktober 05, 2015

Kirstenbosch i regnvåt försommarskrud

I lördags gjorde vi en liten utflykt till den vackra botaniska trädgården Kirstenbosch i  Constantia i utkanten av Cape Town. Just nu blommar, bland mycket annat, många vackra liljor, och blomsterprakten har fått sällskap av stora anatomiskt korrekta dinosaurier, gjorda i tenn av en skulptör från Zimbabwe. Syftet med dinosaurierna är att öka medvetenheten om utrotningshotade växter som finns representerade i trädgården.

Vi passade också på att promenera på den fina Tree Canopy Walkway som byggdes för något år sedan, och kallas för Boomslang, eftersom den påminner om en slingrande trädorm.

Väderprognosen sa fint halvklart väder, men ni vet ju hur det är i Constantia - engelsmännen trivs ju där eftersom det alltid regnar. Och visst, det fanns ett enda regnmoln på himmelen i Cape Town, och det höll sig envist just över oss. Men faktiskt blev blommorna ännu vackrare när de blev alldeles glansiga av regnet! Eller hur?


lördag, oktober 03, 2015

Bra sajt för sätesval på flyget



Här kommer ett tips så här inför alla våra långflygningar till Kapstaden för den kommande säsongen. Vi brukar använda oss av webbsidan Seatguru (klicka på namnet för att komma till sidan) för att titta på hur kabinerna på respektive flygplan och flygbolag ser ut, och välja ett bra säte för långflygningen. Här betygsätts också alla säten, och man får tips på vilka säten som är bra och mindre bra på just den aktuella flygplanstypen.
Vi har haft stor framgång med vårt knep att boka två säten med ett ledigt mittsäte emellan, på tresitsiga rader. Bokar man detta långt bak i planet är det ganska god chans att mittsätet förblir tomt och man får lite mer svängrum. OM det mot förmodan skulle komma en passagerare som ska sitta på mittsätet, brukar de bli glatt överraskade när man erbjuder dem att sitta på ett gångplats eller vid fönstret, så ni löper ändå ingen risk att inte få sitta bredvid varandra.