måndag, november 30, 2015

Lyxigt julklappstips för barn och barnbarn i Sverige


Har ni liksom vi små barn eller barnbarn hemma i Sverige som ni inte kommer att träffa till jul? Då har vi ett jättebra julklappstips till er!

Härom dagen träffade vi driftiga svenska Marie Sammeli inne i Kapstaden, där hon sedan några år är bosatt tillsammans med man och fyra barn. Marie äger och driver på distans det svenska företaget Little Jalo som producerar exklusiva, mjuka lammskinnsprodukter för barn. Alla produkter är gjorda med hänsyn till miljön och barns känsliga hud, och inga farliga kemikalier eller gifter används i produktionsprocessen. Skinnet blir bara vackrare med tiden, och de hållbara produkterna kan med fördel ärvas både av syskon och nästa generation. Kollektionen består bland annat av åkpåse, mössa, tossor och vantar i finaste lammskinn, som passar utmärkt som lyxig julklapp nu när kylan är på väg.
Marie har tagit fram ett riktigt bra erbjudande för oss på Sydafrikabloggen. Fram till den 20 december får vi alla, och även våra vänner och släktingar som vi tipsar, handla till hela 15 % rabatt på Little Jalos kollektion när vi handlar på www.littlejalo.com. Ange rabattkoden ”Blogg” när ni gör era inköp så får ni rabatten avdragen automatiskt.

Skynda att fynda!

söndag, november 29, 2015

Kulinarisk artikel om Kapstaden i SvD

Margot Janse på The Tasting Room i Franschhoek
Om ni är hemma i Sverige just nu så har vi ett trevligt tips till er. Bege er genast till närmaste försäljningsställe för dagstidningar och inhandla dagens nummer av Svenska Dagbladet. I helgbilagan Resor & Mat handlar huvudartikeln kulinariska upplevelser i Kapstaden med omnejd, eller närmare bestämt Franschhoek och Biscuit Mill inne i Kapstaden.

Skribenten Anna Norström har valt att fokusera på The Tasting Room i Franschhoek, där hon förstås intagit en underbar middag på restaurangen och intervjuat köksmästare Margot Janse. I artikeln finns också härliga recept från Neil Jewell som sedan många år driver restaurangen Bread & Wine tillsammans med sin fru Tina på vingården Môreson i Franschhoek. Man nämner också marknaden och The Test Kitchen i The Biscuit Mill i stadsdelen Woodstock i Kapstaden, och även lyxiga vingården Delaire Graff som hastigast. Artikeln avslutar med en mini-guide till Kapstaden där rekommenderade boenden är Grand Roche och Twelve Apostles.

Om ni inte har tillgång till SvD eller vill läsa mer om Franschhoek kan vi rekommendera den artikel vi gjorde för lyxiga livsstilsmagasinet First Class Magazine för ungefär ett år sedan som ni hittar i digital form HÄR! Och HÄR kan ni läsa vad vi skrev om Twelve Apostles förra året i samma tidskrift. Vi var steget före SvD - så det, så!

torsdag, november 26, 2015

Det blåste en kraftig vind över banorna på Vergenoegd denna onsdag.
Dock kämpade 16 spelare sig igenom de båda matcherna. Två lag lyckades vinna båda sina matcher och dessutom med samma differance. Således på först plats hamnade spelarna Sten och Olle samt Monica och Lasse. 
Vi spelar som vanligt nästa onsdag igen. Alla är välkomna. Kom till Vergenoegd före kl. 11.00.
Tore

Julfirande i Kapstaden med Svenska Kyrkan

                                                       Pampiga, vackra St Georges Cathedral i Kapstaden

Från vår vän Lena Gutberg, i samarbete med ambulerande präst i Afrika Ulrica Fritzson, har vi fått följande inbjudan till er alla svenskar här i Kapstaden med omnejd:

Välkomna till 3 x Julfirande i region Kapstaden med Svenska Kyrkan 


1. Julbön i St Georges Cathedral Fredag 18 dec kl 18.30 i centrala Kapstaden.

2. Julbön på barnavdelningen på Pollsmoor fängelset Lördag 19 dec kl 9.00
i Tokai utanför Kapstaden. Obs - här kräver myndigheterna att alla som vill delta måste vara över 18 år. Mejla ditt passnummer till Ulrica innan.

3. Julgudstjänst i Somerset West lördag 19 dec kl 14.00
i Anglikanska kyrkan All Saints Church¸16 Oak Street
(”bakom” kommunhuset, första tvärgatan till Andries Pretorius efter Victoria västerut)
Kyrkkaffe/te med lussekatter

Vill Du hjälpa till med att spela och/eller sjunga?
Hör då gärna av Dig till Ulrica Fritzson (nedan) eller Lena Gutberg, präst och "halvårsboende" i Somerset West: lena@gutberg.com


Detta är Julgudstjänstpremiär för ny satsning på södra och östra Afrika: Svenska Kyrkan i Utlandet har beslutat sig för att också vara närvarande i Afrika, i första hand i de södra och östra delarna. Vi vill erbjuda de svenskar som inte bor i Sverige att ta del av kyrkans tjänster så som gudstjänst, samtal, dop, konfirmation, diakonal solidaritet, teologiska samtal, samlingar vid högtider, mm. Kontinuerligt kommer därför jag, Ulrica Fritzson ambulerande präst i Afrika, att besöka Västra Kapprovinsen och Kapstaden för gudstjänster, samtal och diakonal solidaritet. Varmt välkomna att ta kontakt utifrån de behov och önskemål som kan uppstå.

Som ett diakonalt led i vårt arbete kommer vi under ett par års tid erbjudas att följa barn och ungdomar på Pollsmoor fängelset i Tokai och stötta dem med skolarbete och sjukvårdsinsatser. Vi kommer att vara välkomna att kontinuerligt fira gudstjänster och ha samtal tillsammans med dem.

I december firar vi våra första julgudstjänster med kaffe och nåt julgott. Alla ni som bor eller befinner er i Kapstaden-området är varmt välkomna att delta.

Ulrica Fritzson

AMBULERANDE PRÄST, AFRIKA/ITINERANT PRIEST, AFRICA
SVENSKA KYRKAN I UTLANDET/SWEDISH CHURCH ABROAD
MOBILE PHONE: +46 (0)72-505 5732
EMAIL: ulrica.fritzson@svenskakyrkan.se

tisdag, november 24, 2015

Vännen Stefan har tipsat oss om en "Sundowner Picnic" på vingården Stellenzicht, nu på fredag 27
november. Grindarna öppnas kl 17 och musikunderhållningen pågår mellan 18:30 och 20:30. Beträffande picknicken gäller "BYO" dvs "Bring Your Own" och på samma sätt förväntar man sig att gästerna tar med sig sina egna glas. Grillar kommer finnas tillgängliga, så ta gärna med en köttbit som sedan kan grillas på plats. Vinet behöver man dock inte ta med sig utan det kan med fördel köpas på vingården. Däremot kan vi rekommendera att man tar med sig eget flaskvatten eftersom vi själva fick åka och köpa detta på macken vid R44an några km därifrån när vi var på ett liknande event på Stellenzicht förra säsongen.
Boka plats gör man på tel: 021 880 1103 och mer information om eventet hittar man på info@stellenzicht.co.za

lördag, november 21, 2015

Season Two av Shiza iKapa en stor besvikelse - för oss


I lördags var vi på premiären på Season Two av showen Shiza iKapa på The Rockwell Theatre inne i Kapstaden. Många av er har säkert, liksom vi, njutit av den fantastiskt fina musical/dinner show som de alltmera professionella dansarna och sångarna från Kayamandi framfört under flera år på Amazink Live i utkanten av kåkstaden. Primus motor och tillika regissör, koreograf och producent har hela tiden varit den välkända artisten och sångaren Ramaine Barreiro-Lloyd.
Delar av det underbara gänget på Amazink live
Förra säsongen blev gruppen upptäckt av hotelldirektören på Rockwell Hotel, som såg gruppen uppträda i Kayamandi och på stående fot beslöt sig för att bygga en teater helt anpassad för gruppens kåkstadsshower. Vi hann se den färdiga showen i Kapstaden i april innan vi åkte till Sverige. Lokalen på hotellet i Kapstaden är större än den i Kayamandi, och några få av de utmärkta dansarna och sångarna hade bytts ut, men i stort sett var det samma show som tidigare. Framför allt var de tre viktigaste solisterna med allihop: Ramaine, O'Ryan Winter (proffs sedan tidigare) och Tebogo Louw (Kayamandis stolthet, sångare och musiker med deltagande i sydafrikanska Idol i bagaget). Dansarna/bakgrundssångarna som alltid gör fantastiska gruppnummer höll också bra och hög klass.
O'Ryan, Ramaine och Tebogo i förra säsongens show
Så det var med högt ställda förväntningar vi åkte in till Kapstaden i lördags för Season Two. Men för oss blev det ett totalt magplask! O'Ryan och Tebogo är försvunna, och likaså i stort sett samtliga dansare/bakgrundssångare som varit med tidigare genom åren. Och ersättarna är inte till närmelsevis av samma kaliber. För att göra saken ännu värre för oss stammisar har Ramaine valt att behålla de flesta numren från tidigare år, och då blir det ju en extra tuff jämförelse när dessa inte framförs av lika skickliga artister längre. Det är också lite färre personer i årets show, vilket gör att det blir tunt i de stora numren när de ska framträda på två scener samtidigt i var sin ände av lokalen. Inte blev det bättre av att temat i den nya showen faktiskt kändes smått rasistiskt. Musikalen handlar även denna gång om Marcia's Tonic Tavern som ligger i en kåkstad. I årets uppsättning dyker det upp en vit, hysterisk kvinna som vill köpa stället av Marcia (Ramaine). De flesta i ensemblen är numera färgade och inte svarta till vår förvåning, och föreställningen handlar sedan om hur de lyckas avvärja hotet från den hemska vita häxan, och så småningom omvända henne till en god kvinna.
Artisterna i lördagens show. Den enda som förutom Ramaine (längst t v) som varit med tidigare är Ash längst till höger.
Våra vänner Nisse och Åsa som var med oss på premiären har inte sett någon av showerna tidigare, och tyckte föreställningen var fantastisk. Och så är det säkert. Har man inte sett de tidigare artisterna som höll betydligt högre kvalité framföra dessa nummer, så är det här nog en riktigt bra föreställning. Men vi som har blivit bortskämda med åren av alla dessa fantastiska artister blev gruvligt besvikna på den bleka kopia vi såg i lördags.

Med andra ord: är ni "Amazink virgins" så har ni en kul och bra dinner show i Kapstaden att se fram emot. Men hör ni till deras fan club sedan tidigare, så låt bli! Då har vi ett oprövat tips till er istället, som vi själva tänkte testa nu på fredag. Tebogo och hans band har bokat in sig på Amazink Live i Kayamandi för en enda kväll! Vi har ingen aning om vilken typ av musik de kommer att framföra, men bara att få se och höra honom uppträda igen tycker vi mer än väl kan vara värt de R150 per person som kvällen kostar. Det kommer att finnas lättare rätter att äta, och försäljning av drycker med eller utan alkohol.

Ett annat tips är att gå in på youtube och lyssna på O'Ryan Winter i högform. HÄR kan ni klicka för att njuta av en ung O'Ryan i en suverän Stevie Wonder-cover. Lägg märke till den perfekta imitationen av blinde Stevies huvudrörelser. Åååå, vad vi saknade hans magiska röst i lördags!!

Boule på Vergenoegd 18 November


Trots att Tore inte kunde närvara lyckades vi med gemensamma krafter få ut 16 spelare på fyra banor och allt fungerade till belåtenhet. Ingen vind och varmt och skönt väder bidrog till allas trevnad. Fyra lag ståtade med två vinster men som sista inkomna lag visade Kerstin och Birgitta att de var dagens oslagbara vinnare med bara tre i differens. Bra gjort. Efter boulen var vi 14 stycken som åt en trevlig lunch på Eikendal. Vi ses nästa onsdag. 

Sten S-n

fredag, november 20, 2015

GB = General Botha


Alla vi som bor i The Helderberg Basin har sett motivet som tronar uppe på bergssidan ovanför den lilla kuststaden Gordon's Bay. De flesta har nog trott att initialerna naturligtvis står för stadens namn, men så är faktiskt inte fallet. Härom dagen fick vi detta av vännen Rolf B (tack, tack!):


onsdag, november 18, 2015

Påminnelse! Viktiga nya in- och utresedokument för barn under 18 år!

 På sistone har det börjat skrivas en hel del om att de nya tossiga visumreglerna kanske ska förändras i rätt riktning, för att underlätta för dem som vill resa till Sydafrika. LÄS HÄR till exempel. Men vi vill nog ändå varna för att det kommer att ta ett tag innan dessa förbättringar är införda och har nått ända fram till passkontrollerna på flygplatserna. Än så länge är det bäst att utgå att ifrån att de är de nya trassliga reglerna som fortsätter gälla.

En sådan är de dokument som sedan 1 juni krävs för att få resa in i, och ut ur, Sydafrika med minderåriga barn. Vi har skrivit om detta flera gånger här på bloggen, men vill återigen påminna alla er som är berörda, eller har släktingar och vänner med barn som planerar att komma hit under den sydafrikanska sommarsäsongen att inte glömma att skaffa dessa dokument från Skatteverket. Ytterligare information kan fås av Sydafrikanska ambassaden i Stockholm.

Läs noga HÄR om vad som gäller, och kom ihåg att dokumenten inte får vara äldre än 3 månader!

måndag, november 16, 2015

Platser kvar till kåkstadsvandringen nu på torsdag!

Vi har några platser kvar till turen i Kayamandi utanför Stellenbosch nu på torsdag (19 nov) på förmiddagen mellan kl 9-12.30. 
HÄR kan ni läsa om de populära kåkstadspromenaderna vi gör varje vecka. 
Mejla anmälan snarast till info@egi.se.
Varmt välkomna!

lördag, november 14, 2015

Boschendal


Vår flitiga fältreporter Thomas H har tillsammans med hustru Lisa besökt vingården Boschendal och kommer här med en rapport.

För några dagar sedan var vi uppe på gamla fina vingården Boschendal.
Sedan mars i år har de öppnat en ny restaurang. Den ligger med utsikt mot vackra berg och precis intill deras grönsaks- blomster sängar/land. Väl renoverad i en av de äldre flyglarna. Mycket positivt med bra o kunnig personal samt utmärkt mat. Åk upp o testa detta fina ställe.
Vidare har man en ny vinprovning (och som ni säkert vet har de bra och i Sverige mycket sålda viner) nära restaurangen, samt även brasserie med enklare mat och slaktare, bageri samt ostar.

Ja vi var så glada o nöjda när vi åkte därifrån. Åk upp o testa.
Många hälsningar Thomas

Tack för tipset Thomas och kul att ni var nöjda!
Vi var faktiskt själva där uppe för några veckor sedan och åkte då till höger direkt efter entrégrinden. Tidigare har vi alltid åkt till vänster och kommit till den fina picknickparken på vänster sida och  huvudbyggnaderna rakt fram med bland annat den restaurang som Thomas och Lisa nu besökte, fast i annan regi. Men vid vårt besök härom dagen åkte vi istället till höger innanför grindarna och kom då till en mycket trevlig vinprovning och en liten lunchrestaurang. Så vare sig man svänger till höger eller till vänster när man passerat grindarna finns mycket spännande att upptäcka på vingården Boschendal.

fredag, november 13, 2015

Planer för helgen?

Ni vet väl att Freshly Ground spelar på vingården Paul Cluver imorgon lördag kl. 19?
Biljetter köper man som vanligt på Computicket.

Paul Cluvers konsertprogram för säsongen 2015/16 hittar ni HÄR

Hade vi inte redan bokat in oss för premiären på Shiza iKapa (fd Amazink Live i Kayamandi) i Cape Town hade vi definitivt suttit bänkade på Paul Cluver. Freshly Ground är ju bara bäst, och ett härligt liveband! Vi har bland annat sett dem på just Paul Cluver för några år sedan.

Mer om Shiza iKapa och säsongens show kommer här på bloggen i nästa vecka.
Ha en trevlig helg!

Vilken restaurang är bäst i Sydafrika?


Nu är det snart dags för den årliga presentationen av årets bästa restaurang i Sydafrika, utsedd av Eat Out Magazine. Galan Eat Out Awards äger rum nu på söndag, och vi väntar med spänning på vilken restaurang som vinner den åtråvärda utmärkelsen detta år. Själva håller vi tummarna för Five Hundred, och vår gode vän David Higgs som vi tycker har haft den bästa restaurangen i flera år vid det här laget. Synd bara att han har lämnat Western Cape och numera finns i Johannesburg med sin underbara restaurang.

Här är listan på de tjugo nominerade restaurangerna (klicka på namnet så kommer du till hemsidan):

Camphors at Vergelegen

Chefs Warehouse & Canteen

DW Eleven-13

Five Hundred

Foliage

Greenhouse at The Cellars-Hohenort

Indochine

Jordan Restaurant

The Kitchen at Maison

La Colombe

Overture

The Pot Luck Club

The Restaurant at Newton Johnson

The Restaurant at Waterkloof

Restaurant Mosaic at The Orient

Rust en Vrede Restaurant

The Tasting Room at Le Quartier Français

Terroir

The Test Kitchen

Tokara

torsdag, november 12, 2015

Ny sydafrikansk ambassadör installerad i Sverige



Sverige har fått en ny sydafrikanska ambassadör på plats på Sydafrikanska ambassaden i Stockholm.
Den 23 september tillträdde H.E. Ms Faith Doreen Radebe posten som ny ambassadör.

Så här läser vi på den svenska regeringens hemsida:

Sydafrikas nyutnämnda ambassadör Faith Doreen Radebe är född 1952 och har en lång erfarenhet inom den sydafrikanska underrättelsetjänsten. Hon har en examen i journalistik och har även studerat juridik. Under de senaste åren har hon innehaft bland annat följande befattningar:

2010–2015: Generalinspektör för Sydafrikas säkerhetstjänst.

2006–2010: Ambassadör i Jamaica.

2003–2006: Juridisk specialist vid Sydafrikas säkerhetstjänst.

onsdag, november 11, 2015

Boule 11 November 2015

Det kom 17 spelare till dagens boule. Vi spelade i lite sval vind. Dagens vinnare blev lag Ulla Sune och Rudi. På andra plats kom lag Sten och Kerstin följt av lag Thomas och Tore.
Gemensam lunch avåts därefter på l'Auberge du paisan. Vi spelar igen nästa onsdag på Vergenoegd kl. 11.00. 
Alla är välkomna.
Tore

Amazinkgänget öppnar säsong 2 i Kapstaden!

 Många är vi som njutit av den härliga musicalshowen på Amazink i kåkstaden Kayamandi genom åren. Fantastiska artisten/regissören/koreografen/sångaren och "dynamo diva" Ramaine Barreiro-Lloyd har genom åren tränat oerfarna ungdomar från Kayamandi till att bli ett härligt proffsigt gäng, och föreställningarna har bara blivit bättre och bättre för varje år.

I slutet av förra säsongen uppmärksammades ensemblen av en hotelldirektör inne från Kapstaden som hade tagit sig till Kayamandi och Amazink-teatern efter att ha hört rykten om gruppen och deras show. Han åkte raskt hem till sitt hotell och byggde en skräddarsydd teater för gruppen, och sedan dess är The Rockwell Hotel deras nya hemmaarena. Vi hann se deras nya "dinner show" Shiza iKapa (The Heat of Cape Town) inne i Kapstaden i april innan vi åkte till Sverige, och nu är det alltså dags för en ny uppsättning att ha premiär. Vi har förstås huggit två biljetter till premiärkvällen nu på lördag den 14e november, och är det bara någorlunda i paritet med showen i april så lär det bli en oförglömlig höjdarkväll. Så här skrev t ex Cape Times om förra säsongens show:

"Shiza iKapa rings all the right bells and blows all the right whistles where African chic meets the Cape Flats. The repertoire is highly enjoyable from the opening Welcome to Cape Town to the big Waka Waka finale and all in between."

Showen spelas enbart på fredagar och lördagar.
KLICKA HÄR för att läsa mer och boka biljetter!

tisdag, november 10, 2015

PADS-projektet, statusuppdatering nummer 9: PADS-påsarna har anlänt!



Hurra!!! Igår anlände 360 PADS-kit till de väntande flickorna i Kayamandi High School i "vår" kåkstad Kayamandi. Studierektor Victoria Hani och jag, Samira, tog emot leveransen och kontrollräknade alla påsar. Och på torsdag, fredag och måndag ska vi hålla informationsmöten i omgångar med alla flickor på skolan för att berätta om projektet, och informera och marknadsföra PADS-påsarna.

Dessutom anlände en kartong med påsar som vi har köpt själva för att kunna sälja dessa till alla er här i Kapstaden och vindistrikten som vill köpa PADS-kit som ni kan ge till flickor ni stöttar, städerskor, hembiträden eller andra flickor och kvinnor ni känner som ni vet inte har råd att köpa bra mensskydd. Vi har nu alla storlekar hemma hos oss i Somerset West, så kontakta oss på mailadressen i texten högst upp här på bloggen om ni vill komma förbi och köpa PADS-kit. Pris R200 per kit. Ett kit/påse innehåller tre bomullstrosor av bra kvalité och nio tvättbara högabsorberande tygbindor som sätts fast med tryckknappar i trosan.

Ett stort och varmt TACK till alla er som så generöst har bidragit till att möjliggöra denna leverans av PADS-kit till kåkstadsflickorna på Kayamandi High School!! Tillsammans kan vi göra STOR skillnad!!

Garden Route del 3: Springfontein - det perfekta högkulinariska utflyktsmålet!

I den lilla orten Stanford en bit bortom Hermanus ligger en väl bevarad hemlighet som ni bara inte får missa om ni färdas utmed sydkusten österut från Kapstaden. Tack vare vännerna Ulla och Sten S här i Somerset West hade vi fått vetskap om detta ”must-not-miss-ställe”, och det är vi verkligen oändligt tacksamma för. Det här är nämligen det perfekta utflyktsmålet om man vill göra en liten miniresa med övernattning till en lantligt vacker idyll där fokus ligger på kulinarisk njutning av ovanligt hög klass.

Det första som slår oss när vi kör uppför den vackra palmallén fram till gården är hur eleganta ägorna är, med fina planteringar, välklippta gräsmattor, liten söt damm, frodig köksträdgård och vackra konstverk överallt. 1994 kom tyske Johst Weber till Springfontein, och bestämde sig för att köpa gården, och tillsammans med familj och vänner bygga upp något riktigt spännande. För tretton år sedan började man plantera vin här, på det som tidigare varit en boskapsfarm. Efter att inledningsvis ha levererat druvor till kända vingårdar som Rupert & Rothschild och Hamilton Russell började man producera sitt eget vin för nio år sedan. Tariro Masayiti är en av de trevligaste, kunnigaste och mest engagerade vinmakare vi någonsin träffat. Och vi har träffat MÅNGA vinmakare förut! Han har hittat en spännande egen väg med sina viner, men påpekar ödmjukt att han bollar sina idéer med de övriga i gårdens lednings- och ägarteam. Efter en mycket intressant ”barrel tasting” med Tariro och en mycket välsmakande vinprovarlunch i nyinvigda ”The Barn” (med hö på golvet!), som är gårdens nya vinprovningslokal där man också kan beställa lite enklare maträtter, har vi funnit våra vinfavoriter i form av gårdens ljuvliga petit verdot och Jonathan’s Ridge Pinotage.
Vi inkvarteras i ett av gårdens läckra ”cottage” som ligger utspridda på ägarna. The River Cottage” består av tre enheter. Vår ligger i mitten och har en egen rejäl swimmingpool och består av ett stort vackert inrett sovrum med rejält badrum. Rummet har till och med en egen välfylld vinkyl, och eftersom eftermiddagen börjar bli kylig gör vi upp en brasa i öppna spisen och öppnar en flaska vin, för att förbereda oss för kvällen. Det är nämligen ryktet om tyske köksmästare Jürgen Schneiders fantastiska fine dining som gjort oss allra mest nyfikna på Springfontein. Jürgen har faktiskt en stjärna i prestigefyllda Guide Micheline ”under his belt”, och har valt att trappa ner på sin mycket framgångsrika karriär här i utkanten av Stanford, till allas vår lycka. 
Redan när vi kommer in i restaurangen och kikar in i det stora proffsiga köket står det klart för oss att detta kommer att bli något alldeles extra. Och kvällens sexrättersmiddag blir just så oförglömlig som vi hade hoppats på. Efter två delikata små amuse bouche serveras vi en underbar ”Langoustine, Butternut and Sweetbread” som vi, tillsammans med en av de mest ljuvliga ”Bouillabaisse” vi någonsin ätit, samstämmigt korar till kvällens vinnare. Men ”Springbok, Beetroot and Almonds” i ljuv samklang med Springfonteins kända pinotage kommer inte långt efter. Och menyn ändras faktiskt varje dag, så det är ingen risk att vare sig kockar eller gäster hinner tröttna på något. Jürgen och hans fru Susanne är delägare i gården och har valt att bosätta sig på farmen. Susanne sköter ”front of house” och maître d'-rollen med en elegans som vi sällan upplevt här i Sydafrika, och servicen håller mycket hög klass. Det märks tydligt att paret har en bakgrund från europeiska krogar i världsklass, men stämningen på restaurangen är ändå familjärt avslappnad. Om vi, med kniven på strupen, måste peka ut något område med förbättringspotential så är det kanske att osten och efterrätten inte riktigt höll samma skyhöga klass som övriga rätter vid vårt besök. Det är kanske inte så konstigt eftersom det nog är svårt för Jürgen och Susanne att hitta en pastry chef av samma kaliber som Jürgen själv. Men det här är en middag som vi kommer att minnas länge, länge! Vilken underbart njutningsfylld kväll!
Detta var första men DEFINITIVT inte sista gången vi besökte Springfontein! KLICKA HÄR för att komma till gårdens webb.

måndag, november 09, 2015

Garden Route del 2: Head Over Hills - en lyxig och spektakulär fullträff

Knysna är en trevlig liten kuststad som är känd för sin fina skyddade lagun. På östra sidan av gattet som leder in och ut från lagunen ligger det fashionabla området The Heads högt uppe över havet. Här ligger makalöst dyra och lyxiga villor, och även det jättestora området Pezula med flera lyxiga estates, den berömda golfbanan med samma namn och det femstjärniga lyxhotellet Conrad Pezula. MEN – här ligger också ett svenskägt femstjärnigt ”luxury retreat” vid namn Head Over Hills! Vi har länge varit nyfikna på att besöka svenska paret Martin och Therese Hansson, som köpte den vackra egendomen 2014 och slog upp dörrarna för ganska exakt ett år sedan, och nu är det äntligen dags.
När Therese möter oss och slår upp dörrarna tror vi knappt våra ögon. Utsikten är helt makalös över havet, inloppet till lagunen och de dramatiska, höga klipporna! Under våra tre dagar här kunde vi aldrig riktigt se oss mätta, och spenderade varje ledig stund ute på någon av de härliga terrasserna. Vi inkvarteras i en av de tre eleganta sviterna, Whale suit, med en kul halvtrappa upp till den stora badrumsavdelningen. Rummet har egen terrass med sköna sittmöbler och härliga vilstolar, och förstås den makalösa utsikten som alla hotellets åtta rum kan njuta av. 
Inredning är verkligen förstklassig, från de underbart sköna sängarna till det jättesöta läckert röda lilla SMEG-kylskåpet. Och då får vi även höra att Hästen-sängar i storlek king size är på väg att levereras till alla sviterna – wow!! Rodney, Head Over Hills egen kock, och övrig kökspersonal skämmer bort oss med underbara maträtter under vår vistelse. Och en dag serveras vi den mest sagolika sushi- och ostronbuffé med härligt sydafrikanskt bubbel ute på terrassen. Andra dagar kan Martin och Therese samla gästerna i grillavdelningen ute på terrassen, som är den absolut perfekta platsen för ett minglande grillparty en ljummen sommarkväll. På terrassen finns också en fin pool och en ljuvlig jacuzzi, där gästerna ofta samlas.
Vi gör även en liten tur ner i den fina lilla vinkällare som Martin nyligen byggt klart. Här botaniserar vi bland hans samlingar och hittar utmärkta viner till våra kulinariska högtidsstunder. Andra dagar och kvällar gör vi utflykter i omgivningarna. Här finns flera utmärkta golfbanor och faktiskt även en del bra vingårdar, trots att vi är så långt från de egentliga vindistrikten. Martin och Therese samarbetar också med ett företag som gör guidade båtturer både inne i och utanför lagunen, och man kan på det här sättet komma i närkontakt med både valar, sälar och delfiner. Men dessa kan man faktiskt också se från terrassen på Head Over Hills om man har lite tur. Och vill man ha en glad kväll i Knysnas Waterfront och slippa köra bil, kan man beställa skjuts till och från med Head Over Hills limousineleganta Mercedesbuss. JJ’s Seafood Restaurant till exempel kan vi, efter en mycket god middag, verkligen rekommendera.


Det var svårt att checka ut efter våra underbara dagar på Head Over Hills. Detta fantastiska paradis kan vi verkligen rekommendera! HÄR hittar ni hemsidan.