söndag, maj 01, 2016

Underbara matupplevelser

Idag har vi varit med vännerna Lisa och Thomas H på familjerestaurangen The Table (klicka på det blåmarkerade namnet för att komma till hemsidan) på vingården De Meye och ätit deras härliga, rustika söndagslunch i den soliga trädgården. Ja, normalt så undviker vi och alla sydafrikaner solen, men en dag som idag när temperaturen bara orkar upp till 17 grader är det som i Sverige - alla söker upp den värmande solen. Inatt var det bara tio grader ute, och fjorton i huset när vi vaknade. Då är det skönt att sätta på air condition på full värme! Kvickt som attan blir det varmt och skönt. I sängarna sover vi på elektriskt värmda madrasser - varmt och gott hela natten.
Dukka spiced seared tuna, mmmmm!
Nyligen gjorde vi ett drygt dygnslångt besök inne i Kapstaden tillsammans med vännerna Ulla och Sten S. Vi inledde med ett besök nere i Waterfront och lunch på nyöppnade Dalliance  vid alla lyxiga märkesboutiquer på andra våningen i Victoria Mall med vacker utsikt över vattnet. Restaurangen ägs av samma grupp som bland annat äger fina Paranga i Camps Bay, men här är det tapas style av mycket hög kvalité som gäller. Det blev en härlig lunch med marina förtecken med ostron på olika sätt, följt av dukka spiced seared tuna, salmon tataki, peri-peri sardines, kingklip tempura och garlic prawns med chili, olivolja och örter. Allt ställs fram i mitten och man plockar och delar. Jättetrevligt och supergott, och en given lunchupplevelse när man shoppar i V&A Waterfront framöver!

Därefter incheckning på mycket trevliga Atlantic Affair Boutique Hotel i Sea Point, ett fräscht fynd vi hittade på hotels.com. Vi var snabba att lägga beslag på deras lyxiga svit för specialerbjudandet R1090 (616 kr med dagens växelkurs).
Appetizer (men det ser ut som dessert)!
Mer appetizer!
Ännu mer appetizer!
På kvällen var det dags för en efterlängtad höjdpunkt på The Test Kitchen, som anses vara den bästa restaurangen i hela Afrika. För några år sedan var vi där på lunch, och tyckte då att maten var god men inte makalös - och att servicen faktiskt var riktigt dålig. Den här gången var maten verkligen fantastisk!! Sju utsökta rätter plus hela fyra appetizers, en jätteläcker brödbricka och en pre dessert - jösses! Alla rätter var makalöst aromrika, och inte bara en fröjd för ögat. Olika texturer och oväntade smakkombinationer framkallade många "ohhh!" och "ahhh!" under middagens gång.

Kingklip med morots- och cashewpuré och nötsmör.
Det blev svårt att kora en vinnande rätt, men "light curry glazed kingklip" med försiktigt lättrökt bräserad fisk i sällskap av morots- och cashewpuré var en sagolikt fin combo, där sötman i moroten balanserades av nötsmör, koriander, lite citrus och en anings kanel - wow! The Gourmand Menu kostar R1200 per person (680 kr), vilket är mycket dyrt för att vara i Sydafrika, men vi tyckte det var väl investerade pengar. Men att betala ytterligare R1050 för vinpaket, alltså R4200 bara i vin för fyra personer, kändes överdrivet, så vi valde istället tre fina flaskor vin för sammanlagt R1650.

Forell, rödbeta, forellkräm, laxrom och saffranspicklad lök.
I samråd med vår utmärkte servitör inledde vi med en brut på chardonnay och pinot noir från Le Lude i Franschhoek - ett utmärkt val som både fördrink och till våra härliga appetizers. Därefter föll valet på A.A. Badenhorst Family Wines i Swartland, en underbar vit blend på i stort sett alla vita druvor utom sauvignon blanc, som passade perfekt till hummerstjärt, lättrökt forell, pilgrimsmussla (med blomkålsmousse, svart vitlök, friterade salviablad och ostskum) och kingklip. Till vår kolgrillade fantastiskt möra springbok med rostad rödkål, mandelkräm och knapriga smulor av anklever föreslog vår servitör en flaska De Toren Z, som är en utmärkt merlot-baserad bordeaux blend vi druckit många gånger genom åren hemma hos goda vännen Åka Ahrsjö, som är så djupt saknad sedan han gick bort hösten 2012.
Hummerstjärt med två olika tomatgelé, parmesankräm och basilikaolja. Himmel, så gott!!
Här kommer vår sammanlagda bedömning av The Test Kitchen:
+ Maten - en förstklassig och oförglömlig fröjd för både öga och gom
+ Vinet - mycket bra vinlista med vin i alla prislägen
+ Service - trevlig, kunnig och uppmärksam personal
- Ljudnivån! Dålig akustik och slamrigt och bullrigt i lokalen gör det svårt att föra en dialog vid bordet och höra vad personalen säger. Vi drog en lättnadens suck när de brummande fläktarna i köket äntligen stängdes av. Och vi satt ändå inte närmast köket...
- Stressen och trängseln i köket. Vi har aldrig sett ett kök i en fine dining-restaurang med så mycket folk! Vi räknade som mest till hela sjutton personer. De stressar omkring och pratar ganska högt med varandra, och eftersom köket är öppet hörs allt ut till gästerna. Och inte ska väl en kock behöva hojta "Service!" på en gourmetrestaurang när han ställer upp en rätt för servitörerna/servitriserna att bära ut till bordet!
Om några dagar kommer ett inlägg om vår avslutande lunch dagen efter, som blev den största överraskningen under vårt dygn. Hit kommer vi OFTA och GÄRNA  att återvända framöver!
Poached fresh figs, smoked milk ice cream, beer barley fudge, fig leaf granita. Textur- och smakmums!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar