torsdag, juni 30, 2016

Bästa bedrägeriförsöket hittills!!


Titta noga på bilden ovan! Det här är det bästa/värsta bedrägeriförsök vi någonsin fått i vår inkorg i mailen! Perfekt svenska utan stavfel, rätt logga och grafisk profil på Telia, lagom stort belopp för att vara troligt och med all information som normalt skulle kunna ingår i en faktura på mobilt bredband från Telia. Problemet är bara att vi inte har mobilt bredband från Telia utan bredband via fiber från Telia. Som dessutom betalas av bostadsrättsföreningen och ingår i månadsavgiften.

Första tanken blir "Nä, nu har de strulat till det ordentligt på Telia! Vi har ju faktiskt haft mobilt bredband tidigare. Men vänta nu, det var ju från Tele2! Måste genast kolla vad detta är för knasig faktura."
Och det är ju precis DET som är meningen att mottagaren ska göra - klicka på knappen för Visa E-Faktura - för då händer en massa elände. Ett virus installeras, eller ännu värre en spyware som ser vad vi slår in för koder och lösenord till både det ena och det andra utan att vi har en aaaaning.
Sättet att få misstankarna bekräftade är slutligen att kolla avsändaradressen på mailet, som i det här fallet var "info@cmkglobal.com.au", knappast Telias fakturaavdelning med andra ord. Och någon server på "www.cmkglobal.com.au" kan ju förstås inte hittas heller.

Om mottagaren dessutom råkar ha mobilt bredband från Telia kommer man med stor sannolikhet att öppna denna "dubbla" faktura för att kolla vad som gått snett.

Så varning, varning! Sprid gärna denna information till alla ni känner, och ta för vana att ALLTID kolla avsändaradressen i ett mail som ni tror är äkta innan ni agerar på något sätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar