måndag, februari 29, 2016

Härlig kåkstadsshow


Ett smakprov på MustardSeeds musik. Här med bandets "lead singer" Kay Lee Joyi i sången Malaika

15 februari skrev vi HÄR på bloggen om en kåkstadsshow i Franschhoek framförd av gruppen MustardSeed. Gruppen består av nio unga sångare/dansare från kåkstaden Kayamandi. Det hela började för många av dessa ungdomar med showen på Amazink i Kayamandi för några år sedan. Lead singern i gruppen MustardSeed, Kay Lee Joyi och några till, var redan då med i Amazinkshowen medan andra lockades att engagera sig av den glada sången och dansen.

Inför MustardSeeds show den 24 feruari hyrde vi in två bussar och bjöd in intresserade bloggläsare att följa med upp till kåkstaden Langrug i Franschhoek för att se den nya showen. Intresset var mycket stort och på bara någon dag hade vi sålt slut på de sista 24 biljetterna till showen. Vi vet att det var många fler som hade velat följa med men tyvärr blev konserten snabbt utsåld.

Väl uppe i Franschooek bjöds det på välkomstdrink i solnedgången på den lilla konsertlokalens takterrass, och när showen drog igång en stund senare var stämningen på topp från allra första stund. Att döma av applåder, övriga ovationer och de kommentarer vi fått efter konserten var alla mycket, mycket nöjda.
Nu har vi glädjande besked till alla er som kom för sent och inte fick biljetter till konserten den 24 februari, och till er som vill se gruppen MustardSeed  igen: gruppen uppträder redan nu på lördag den 5e mars på vingården Neetlingshof på deras “Picnic Concerts".  Biljetter kan man köpa HÄR på Computicket. Även en “picnic basket” för två (R300) beställer man HÄR på Computicket. Observera att biljetter och picnic basket beställs separat.

MustardSeed uppträder dessutom uppe i Franschhoek igen den 17e och den 31a mars med samma konsert som vi bjöds på den 24e februari. Biljetter till dessa konserter finns att köpa på Quicket.co.za


Just hos Quicket.co.za är det lite bökigt att använda kreditkort för betalning. Vi rekommenderar därför att man istället använder “bank transfer” vilket går väldigt smidigt och bra. 
Lycka till och ha så trevligt! Hoppas vi ses!

söndag, februari 28, 2016

Är ni anmälda på "Svensklistan"?


Det var inte vi heller förrän vännen Gabriella K tipsade oss om det. Så här skriver Gabriella:

"Uppgifterna används av UD/svenska ambassaden i Pretoria om en konsulär krissituation skulle drabba Sydafrika. Man måste återanmäla sig en gång per år, men om man anmält sig en gång så får man sedan en påminnelse med länk för att förlänga sin anmälan. HÄR är länken för att anmäla sig på Svensklistan."

Klicka på den lilla runda pricken vid ordet "Anmälan" så dyker formuläret upp.

Observera att listan inte bara gäller dem som är i Sydafrika en längre tid, utan alla svenskar som besöker landet.

Gabriella publicerade detta tips på Facebooksidan som heter Svenskar i Sydafrika. Gruppen är sluten, och endast tillgänglig för svenskar som bor och/eller äger en bostad i Sydafrika. En intressegrupp för svenskar som bor eller vistas i Sydafrika en längre tid, dvs minst ett år. Om man inte hör till denna grupp, men åker hit ofta eller har ett intresse för frågor som rör Sydafrika, så kan vi varmt rekommendera "systergruppen" på Facebook "Swedish Society of South Africa", med cirka 1500 medlemmar som mer än gärna svarar på alla frågor man kan tänkas ha om Sydafrika.

Stort TACk för tipset, Gabriella!

torsdag, februari 25, 2016

Påminnelse!

Nu på söndag i Somerset West!

Gudstjänst i Fastetid - om det som gör ont. 

”Rätten trängs tillbaka … ärligheten snubblar på torget” (Jesaja 15).

 


Söndagen den 28 februari kl 14.00 i Anglikanska kyrkan All Saints Church, 16 Oak Street, Somerset West (snett emot kommunhuset, mellan Andries Pretorius Street och Main Road).

Kyrkkaffe med semlor. Välkomna! 

Vill du hjälpa till med kaffekokningen och annat praktiskt? Eller be en bön, läsa en text eller på annat sätt bidra i gudstjänsten? Kontakta eller mejla då gärna Lena Gutberg, tel 021 855 0591 eller 071 294 4241, lena@gutberg.com eller Ulrica Fritzson, mobil +46 (0)72-505 5732,  ulrica.fritzson@svenskakyrkan.se.


Imorgon inne i Kapstaden!

Välkomna till en enkel kvällsbön och samtal i fastan, fredagen den 26 februari kl 18.00 i St Georges Cathedral i Cape Town.

"En gud på knä" heter ärkebiskopens nya fastebok, skriven av Lundaprästen Anna Alebo. Jag tar den med mig och introducerar. Efteråt går vi ut och äter kvällsmat på intilliggande restaurang.

Boule på Vergenoegd 24 februari 2016


Onsdagens boule samlade 28 deltagare. Deltagarna lottades i 12 lag som spelade två matcher var i bästa väder. Fyra lag vann båda sina matcher. Dagens vinnare blev lag Ilka, Sten och Jan. På andra plats kom två lag nämligen lag Anders och Viv-Ann samt lag Eje och Monica. På fjärde plats kom lag Jan och Berra.
Vi spelar igen nästa onsdag. Kom till Vergenoegd före kl. 11.00 och skriv upp er på listan. 
Alla är välkomna!
Tore

onsdag, februari 24, 2016

Efterlysning



Årets upplaga av Starlight Classics går av stapeln den 11e och 12e mars. Har ni ännu inte köpt biljetter från Computicket är det hög tid.
Vi har köpt två biljetter till lördagen den 12 mars.
MEN..... nu har vi upptäkt att vi gjort en dubbelbokning den12 mars.
Finns det bland våra läsare någon som köpt två biljetter till fredagen den 11 mars 
och vill byta med oss till lördagen istället, så vore vi jätteglada om ni hör av er till oss (info@egi.se)

Plan B:
Vill någon köpa våra två biljetter till lördagen12 mars?  
Hör i så fall av er till oss.

tisdag, februari 23, 2016

Abalone

Våra vänner Gunilla & Göran A och Siv & Thomas B har varit iväg på en liten resa utmed sydkusten, och vill dela med sig av ett kul tips. Så här skriver Gunilla:

Nyss hemkomna från en tur i Österled, närmare bestämt Hermanus, har vi hittat ett resmål som kanske kan intressera svenskgruppen. 

Jag hittade en broschyr i turistbyrån om en Abalone "odling" som finns i Hermanus och som endast under 6 mån varit öppen för turister. 

Vi var fyra personer som var där efter att ha bokat tid. Det var ett fantastiskt intressant besök som tog 1,5 timme och avslutades med avsmakning av denna Abalone-delikatess. Priset för besök med avsmakning var R 270 p/p.

Gå gärna in på deras hemsida och läs om detta intressanta projekt!

www.heartofabalone.com

Stort tack för det intressanta tipset, go'vänner!

söndag, februari 21, 2016

Zipline-äventyr i Elgin


Har ni testat zipline? Om inte så har ni en utmärkt möjlighet i Hottentots Holland Nature Reserve  i närheten av Grabouw i Elgin, en dryg timme med bil från Kapstaden och lite drygt 30 minuter från Somerset West. Cape Canopy Tours är en av de mest välrenommerade arrangörerna, och vi var nyligen där och hade en riktigt rolig dag uppe i linbanan.

Samira hade tagit med sig vännerna Gabi och Hasse, och gruppen bestod vidare av ett ungt par från Bloemfontein och tre grabbar från Australien. Vi kunde lite stolt konstatera att vi höjde medelåldern i vår grupp med åtskilliga decennier.

Dagen inleddes med en liten teoretisk genomgång av våra två trevliga och proffsiga guider och säkerhetsexperter, innan vi satte vi på oss vår utrustning med sele, hjälm och handskar. Därefter klev vi in i en fyrhjulsdriven jeep och började en dryg halvtimmes skumpig färd upp i bergen i naturreservatet, upp mot toppen av linbanan. Efter en kort promenad var det så dags för det roliga: 13 plattformar med 11 linbanor däremellan, och dessutom en svajig hängbro högt över ett vattenfall.

Längsta åket är hela 320 meter långt, och höjden ibland närmare två hundra meter ovanför den vackra naturen i dalarna under linbanan. Det är inte särskilt svårt, bara att hänga med, njuta och sedan bromsa lite när man närmar sig slutet på varje etapp. Men tycker man att höjder är obehagligt är detta inget att rekommendera.

Efter de första inledande åken börjar man slappna av alltmer och ger sig tid att se sig omkring i den vackra naturen under linbanefärden. När vi hade avverkat ungefär hälften av alla linbanorna gjorde vi en kort paus med lite gott att dricka och mumsa på, innan det var dags igen.

Äventyret avslutas med en halvtimmeslång ganska brant uppförspromenad upp till vårt fordon, och det var egentligen det enda lite mer ansträngande på hela dagen. Väl tillbaka på Cape Canopy Tours centre avrundade vi med en lätt lunch innan det var dags för hemfärden. R695 per person (cirka 380 kr) inklusive lunchen är fyndpriset för hela kalaset.

Det här är verkligen en rolig utflykt och ett spännande äventyr för alla åldrar. HÄR kan ni läsa mer på företagets web!

Och här nedan kan ni titta på tre korta videoklipp från vårt äventyr.


fredag, februari 19, 2016

De gröna succéoliverna från Portion 36 är tillbaka!

Nocellara-oliver au naturel

Har ni precis som vi förälskat er i de helt ljuvliga inlagda gröna Nocellara-oliverna som Birgitta och Arend på Portion 36 säljer ibland (förutom all sin förstklassiga olivolja)? De brukar ta slut illa kvickt varje gång, men nu är det äntligen dags igen! I två års tid har oliverna marinerats, och Birgitta håller på att lägga dem på burk "as we speak" och kommer att sälja dem på Oude Libertas-marknaden i Stellenbosch i morgon, lördag.
Så skynda att fynda!

Senaste nytt från PADS-projektet

(För dig som inte är regelbunden läsare av den här bloggen, och inte känner till vårt PADS-projekt sedan tidigare, vill vi hänvisa till utförlig projektinformation om du KLICKAR HÄR.)

Härom dagen var jag, Samira, uppe i Kayamandi och träffade arbetsgrupperna med utvalda lärare på de båda high schools i området. Vi tittade på inventeringslistor för att se vilka storlekar på PADS-kit som är mest populära hos flickorna, och vi diskuterade också utvärdering av projektet.

Vi har tagit fram "Evaluation Forms", en slags utvärderingsenkäter, som nu börjat fyllas i av alla elever som använder PADS-kit. Gruppintervjuer med fem elever åt gången håller också på att planeras in, där jag får möta användarna öga mot öga och höra deras synpunkter och eventuella förbättringsförslag. Enkäter och intervjuer är viktiga delar av utvärderingsprocessen, så vi kan göra värdefulla lärdomar att ta med oss i kommande delprojekt.

I nästa vecka ska vi också hålla informationsmöten för elever på Makupula Secondary, på samma sätt som vi gjorde innan jul på Kayamandi High.

Jag har även haft ett möte med representanter från välgörenhetsorganisationen Imibala, som givit mig tips på skolor i The Helderberg med "underprivileged learners", som skulle kunna vara en lämplig tredje high school för vårt projekt. Vilken skola det blir kommer att beslutas inom den närmaste veckan. Vi har hittills distribuerat ut PADS-kit med trosor i bomull av hög kvalitet och högabsorberande tvättbara bindor till mer än 600 flickor, tack vara alla er generösa donatorer!! Nu är det dags att hitta ytterligare en skola i vårt närområde, med unga ambitiösa kvinnliga studenter som inte själva har råd att skaffa mensskydd. På det sättet säkrar vi att de kan gå i skolan även under den vecka då de har sin menstruation, och inte riskerar att missa upp till en fjärdedel av hela sin skolgång.

Vill du lämna ett bidrag till vårt arbete, där varje krona går oavkortat direkt till inköp av PADS-kit (Björn och jag står själva för alla administrativa kostnader, såsom frakt, lagerhållning och bankkostnader), blir vi och framför allt flickorna väldigt tacksamma. Här är kontouppgifter:

- Kontonummer 9272 2682192 (kontoinnehavare Samira Wingårdh-Waenerlund).
- Bankgiro 5299-9869 som är kopplat till samma konto, och då är det OCR 927226821928 som gäller.

torsdag, februari 18, 2016

Boule på Vergenoegd 17 februari 2016

Åter hade vi stor  anslutning till vår bouleträff. Vi kunde bara hysa 36 spelare så några fick tyvärr inte vara med. Av de 12 lagen var det bara två lag som vann sina båda matcher. Dagens vinnare blev lag Annika, Lars och Bernt med lag Kerstin, Bitte och Tord på andra plats.
Vi spelar igen nästa onsdag. Kom till Vergenoegd före kl. 11.00 och skriv in er på listan. Alla är välkomna.
Tore

onsdag, februari 17, 2016

Vår käre vän Nils-Bertil in memoriam


Den sorgliga nyheten har nått oss om att Nils-Bertil Philipson, som många av er här i Sydafrika lärde känna tillsammans med hustru Ullabritta under deras många år i Kapstadens vindistrikt, gick ur tiden den 6 februari vid en ålder av 93 år.

Sonen Göran har informerat oss om att dödsannons kommer att införas i SvD samt GP lördagen den 20 februari, och Kungälvs-Posten fredagen den 19 februari. Redan idag finns en minnesruna införd i SvD.

Begravningen sker i stillhet fredagen den 11 mars kl 13.00 i Torsby Kyrka i Kärna utanför Göteborg. Minnesstund genomförs i Stockholm söndagen den 13 mars k 15.00. För deltagande vänligen meddela Göran Philipson via mail goranph@gmail.com snarast möjligt. Vill man skicka blommor till begravningen är adressen Torsby kyrka, 442 73 Kärna.

KLICKA HÄR för en fin minnesvideo om Nils-Bertil, sammansatt av sonen Göran.

Våra tankar går i denna stund till vår käre vän Ullabritta, hennes dotter Catharina och Nils-Bertils barn Jonas, Göran, Claes och Marie-Hélène med familjer. Vi är många här i Kapstaden med omnejd som med glädje och saknad minns alla fina stunder tillsammans med Nils-Bertil och Ullabritta.

Ambulerande präst Ulrica Fritzson bjuder in

Svenska Kyrkans ambulerande präst i Afrika, Ulrica Fritzson, vill härmed bjuda in er alla i Kapstaden med omnejd till tre olika event under den närmaste tiden. Vi tar dem i kronologisk ordning:

Bild från vår julbön på fängelsets ungdomsavdelning den 19 december

1. Välkommen att följa med till Pollsmoor-fängelset i Tokai/Constantia söder om Kapstaden, torsdagen den 25/2 kl 10.30.

Som ett led i vårt diakonala solidaritetsprojekt stödjer Svenska Kyrkan fängelsekyrkan på Pollsmoor genom deras projekt "Hope for Kids". Detta innebär att vi stöttar volontärer som läser läxor med barnen, stöttar med skoluniformer och enklare sjukvård. "Hope for Kids" är tack vare Svenska Kyrkan i Utlandet nu en verklighet som helt konkret gör barnens tillvaro innanför murarna betydligt bättre än vad den har varit. Vi får regelbundet komma hit och samtala och fira gudstjänst. Du som vill vara med kontinuerligt är varmt välkommen att vara det. Du som vill komma med och bara observera en enstaka gång är också varmt välkommen att göra det.
Kontakta Ulrica på mejl ulrica.fritzson@svenskakyrkan.se, eller mobil +46 (0)72-505 5732.

2. Välkomna till en enkel kvällsbön och samtal i fastan, fredagen den 26 februari kl 18.00 i St Georges Cathedral i Cape Town.

"En gud på knä" heter ärkebiskopens nya fastebok, skriven av Lundaprästen Anna Alebo. Jag tar den med mig och introducerar. Efteråt går vi ut och äter kvällsmat på intilliggande restaurang.

3. Gudstjänst i Fastetid - om det som gör ont. ”Rätten trängs tillbaka … ärligheten snubblar på torget” (Jesaja 15). 

Söndagen den 28 februari kl 14 i Anglikanska kyrkan All Saints Church, 16 Oak Street, Somerset West (snett emot kommunhuset, mellan Andries Pretorius Street och Main Road).

Kyrkkaffe med semlor. Välkomna!

Vill du hjälpa till med kaffekokningen och annat praktiskt? Eller be en bön, läsa en text eller på annat sätt bidra i gudstjänsten? Kontakta eller mejla då gärna Lena Gutberg, tel 021 855 0591 eller 071 294 4241, lena@gutberg.com eller Ulrica Fritzson, mobil +46 (0)72-505 5732,  ulrica.fritzson@svenskakyrkan.se.

Bildkavalkad från Imibalagolfen

Resultaten från Imibalagofens tävling har Hasse publicerat på golfbloggen och redovisning av det fantastiska ekonomiska resultatet med massor av pengar till Imibalabarnen har Stefan redovisat i ett e-postmeddelade till samtliga deltagare. Nu kommer det som så många väntat på... Bilderna!
Klicka Här  så hittar ni en bildkavalkad med alla 90 bilderna med folket i vimlet på denna årliga härliga folkfest.

måndag, februari 15, 2016

This is The Real Deal!!

Sedan fredagsshowerna på restaurangen och teatern Amazink flyttade in till Kapstaden i april 2015 och sedermera lades ner i december, är vi många som verkligen saknat möjligheten att kunna gå på en riktigt genuin kåkstadsshow här i Kapstadens vindistrikt. Men nu börjar vårt hopp spira igen!

I onsdags åkte vi och goda vännerna Lotta och Åke H till kåkstaden Langrug strax utanför Franschhoek för att vara med om premiären på en liknande satsning med en lite mindre ensemble som kallar sig "The Mustard Seed" bestående av åtta sångare/dansare och två musiker, där flera av dem kommer från Amazink-gänget i Kayamandi. Och vi blev verkligen glatt överraskade! Såååå mycket hjärta, så ultragenuint, så härlig entusiasm och Township Fun! Underbar stämsång, fin solosång och sköna och medryckande moves.
Batho's Place African Restaurant
Föreställningen hålls på lilla intima och trevliga Batho's Place African Restaurant i utkanten av Langrug, i en ännu mindre lokal än Amazink. Upplevelsen blir således ännu mera interaktiv och nära på det där naturliga sättet som till stor del försvann när Amazink-gänget flyttade in till Kapstaden.
Batho's Place African Restaurant från andra sidan (ja, det är en målning av Desmond Tutu!)
Kay Lee
Den här nya showen är en fartfylld och härlig nummerrevy utan handling, och leds av tre av deltagarna från gamla Amazink-gänget med Kay Lee i spetsen, ni vet den underbara sångerskan och dansaren som gjorde den jättefina duetten Malaika i "sängkammaren" på Amazink tillsammans med manliga sångaren och dansaren Ash. HÄR kan ni lyssna på en fin version av Malaika med Miriam Makeba och Harry Belafonte.

Många av numren är till vår glädje några av de bästa sångerna från den förra showen på Amazink, men gänget har också tränat in en hel del nytt. Ett sådant nummer är en cover på  "Weekend Special" som Kay Lee sjunger helt suveränt. Sången gjordes ursprungligen känd av Brenda Fassie, en av Sydafrikas mest älskade artister som Kay Lee kärleksfullt kallar för "the Madonna of the townships". En annan av Brenda Fassies mest kända sånger är Vulindlela, som vi känner igen från föreställningen på Amazink.  HÄR är originalet på youtube, och ni kan ju tänka er hur hela stället gungade i onsdags kväll när gänget framförde den. Ett axplock av andra suveräna låtar som framfördes är (klicka på låtens namn för att lyssna) Paradise Road, Pata Pata, Jabulani, HomelessShosholoza.

Samira uppdragen på scen!

Tyvärr var det lite för dåligt ljus i lokalen för att vi skulle kunna filma, men här ser ni en hel del fina foton från kvällen i alla fall. Kvällen gav oss verkligen mersmak, och tack och lov är det så turligt att nästa föreställning äger rum redan onsdagen den 24e februari. Då tänker vi fyra definitivt vara på plats igen - det här vill vi vara med om igen och igen!

Vill ni följa med oss på showen den 24e februari? Maila då till oss på info@egi.se. Kvällen kostar R200, och förutom showen ingår ett glas vin, middag (vi fick ett jättegott saftigt kycklinglår med grönsaksröra och klyftpotatis i onsdags) och härligt umgänge med unga och gamla kåkstadsinnevånare som nyfiket tittar in i den lilla enkla restaurangen under kvällens lopp. Blir vi många så kommer vi att ordna en eller fler minibussar som kör oss fram och tillbaka.


Vi ses den 24e!
Fantastisk utsikt över Franschhoeks berg uppe på restaurangens tak!

lördag, februari 13, 2016

Ny samarbetspartner för glasögonprojektet i Kayamandi

Glasögondagarna är i full gång. För en vecka sedan lyckades teamet förse 125 behövande Kayamandibor med glasögon och nu kommande lördag är det dags igen. Det är inget tvivel om att detta är ett mycket uppskattat och också mycket givande arbete.
Vår målsättning är naturligtvis att kunna hjälpa så många Kayamandibor med synproblem som möjligt. Men ibland stöter våra optiker, Bettan och Janne, på synproblem som orsakats av någon form av ögonsjukdom eller med så svåra synproblem att vi inte har den typ av glasögon som skulle behövas. Förra säsongen hade vi exempelvis ett sådant fall där en 12 årig flicka visade sig ha en allvarlig ögonsjukdom. Tack vare ett mycket generöst bidrag från Sirkka-Liisa och Björn B lyckades vi då hjälpa denna flicka att komma till en ögonläkare och få hjälp. 
Det hela blev dock den gången väldigt mycket ad-hoc och vår ambition i år är att istället ha rutiner och bygga upp ett samarbete med olika externa profesionella ögonspecialister som kan ta över där våra resurser inte räcker till. Eventuella kostnader för behandlingar, medicin, glasögon, etc. kommer tas ur en speciell "Glasögonfond" som sponsras av Fredagsgolfen.
Glädjande nog kunde vi i veckan, med benäget bistånd från Rolf B, sluta ett första avtal med en Dr Nico van Helsdingen, ögonspecialist på Somerset Eye i Somerset West. Dr. van Helsdingen kommer under en försöksperiod kostnadsfritt ta emot patienter som remitterats av Bettan eller Janne. Första patient som får besöka Dr. van Helsdingen blir sexåriga Endinalo Mkiva från Kayamandi. Reportage från det besöket kommer senare här på bloggen.

Nu återstår att hitta en duktig och bra optiker som är villig att ställa upp med specialglasögon när så behövs. Så har någon av er läsare god kontakt med någon optiker, helst i Stellenbosch, så hoppas vi att ni hör av er.

fredag, februari 12, 2016

Boule 10 februari 2016

Det kom 22 spelare, vilka lottades i 10 lag. Endast ett lag vann sina båda matcher. Dagens vinnare blev lag Karina, Anders och Owe. Vi spelar igen nästa onsdag. Kom till Vergenoegd före kl.11.00 och skriv in er på listan. Alla är välkomna.
Den harvest lunch som Vergenoegd serverar torsdag till lördag under februari och mars är man villig att även servera på onsdagen i anslutning till vårt boulespel. Vi måste dock boka en vecka i förväg och att det blir tillräckligt många deltagare. Man kan ordna ett långbord för 20 gäster. Den fösta möjligheten att boka blir onsdagen 24 februari. Anmäl intresse till mig på tore@punkt.se .
Tore

onsdag, februari 10, 2016

Sydafrikanska bilskatten


Vet alla ni bilägare om att påminnelse om förnyelse av den Sydafrikanska ”Billicensen” inte längre kommer med posten?
Jo, så är det - numera får man själv hålla reda på betalperiod, besöka kontoret,  ta med senaste licensavgiftpapperna, ID/pass samt det papper med foto som gäller vid bilköp.
Sedan är det bara att ställa sig i kö för att få lösa ut den nya!

Tack Rolf B. för den informationen!!

tisdag, februari 09, 2016

Greenwaysgolf 3 mars

Snart dags igen för den traditionella golfen på Greenways till förmån för Gunilla och Jannes skyddsling Wildon.

Hej kära vänner!
Wildon är en gravt CP-skadad 16-årig pojke. Han har haft en trasslig barndom och inte fått någon hjälp med sina multipla handikapp under sina första nio år. 

Under de år som gått, sedan Gunilla och jag började stödja Wildon, har han gjort remarkabla framsteg.
- Han kan kontrollera sin blåsa och behöver inga blöjor.
- Han kan sitta upprätt i sin rollstol och själv ta sig ur den.
- Han känner igen siffror och bokstäver och kan lägga till och dra ifrån enkla tal.
- Han är glad och lycklig och trivs på sin internatskola - Paarl School.
För närvarande har Wildon en gammal omodern rullstol. Men med tanke på att han är starkare i sina ben än i sina armar har man planer på att ta fram en specialgjord stol som kan styras och köras med benen. 
För att få in pengar till internatavgifterna och bidrag till rullstolen ordnar vi vår välgörenhetsgolf på Greenways torsdagen den 3 mars.
Vi kommer som vanligt att köra vår populära auktion och vill gärna att ni tar med saker som passar att ropas ut.

En skriftlig inbjudan kommer inom kort. 
Anmälan göres till jan.tagesson@outlook.com eller mobil # 0767 377 883

Varmt välkomna önskar
Gunilla och Janne

söndag, februari 07, 2016

Ni har väl upptäckt Uber?!

Det internationella taxialternativet Uber (som finns i 60 länder och i mer än 300 städer), finns sedan några år i Kapstaden och sedan förra året nu också i Cape Winelands. Vi känner till företaget från Sverige, och har nu testat det ett antal gånger både i Kapstaden och här ute i vindistrikten med mycket gott resultat. Bilarna är nya och fräscha, och förarna trevliga och kör bra och säkert.

Alla förare och bilägare kontrolleras noga, bland annat så de inte har något anteckning i brottsregistret. Priset för en körning ligger oftast under taxipriset här i Sydafrika. Som exempel kan nämnas att en körning från oss i Somerset West in till Kapstaden härom kvällen kostade R387 enkel resa, att jämföra med taxibolagen här i The Helderberg som tar R500 för samma resa. Till Stellenbosch betalar vi cirka R140, och är det nattaxa när vi ska hem efter en glad kväll går körningen på cirka R200.
Ubers logga är nyligen utbytt till den som är till höger på bilden
Man laddar ner Ubers app till sin smart phone, och registrerar där sitt kreditkortsnummer bland annat. Körningen beställs sedan via appen där man kan se var närmaste bil befinner sig i realtid, en kostnadsuppskattning av resan och hur många minuter det kommer att ta innan bilen är framme. Detta ser man INNAN man slutför beställningen, och kan då ta hänsyn till om man tycker priset och/eller framkörningstiden är acceptabel. När beställningen är gjord visas namn och bild på föraren som mottagit körningen, och man kan enkelt ringa upp föraren om man behöver kontakt, eller avboka körningen med en knapptryckning. Betalning dras automatiskt i efterhand från det registrerade kreditkortet, så man behöver alltså varken ha pengar eller kort med sig för att göra resan. Efter resan betygsätter man föraren på en skala 1-5.


HÄR finns Ubers hemsida med mer information! OCH - om ni anger rabattkoden OGX8L får ni den första resan gratis upp till ett värde av maximalt 100 kr, eller cirka R190 om ni gör resan här i Sydafrika!

Testa! Det är faktiskt både lätt, bekvämt och kul - och billigt!

fredag, februari 05, 2016

Lärare efterlyses för distansjobb!


Har du tidigare erfarenhet som lärare i Sverige och vill ha lite extrajobb på distans från Sydafrika? Då ska du läsa den här spännande "efterlysningen" som kom till oss härom dagen:

Vi är ett företag baserat i Stockholm som är specialiserade på att hjälpa elever som bor i Sverige och är i behov av extra stöd. Vi hjälper dessa elever genom att koppla upp lärare som möter eleverna online. Som lärare kan du arbeta när du vill och varifrån du vill. Vi har idag svenskar som tidigare har arbetat som lärare i Sverige men som nu jobbar från Portugal, Italien och Bahrain in mot elever i Sverige.
Nu söker vi ytterligare personer med någon form av lärarerfarenhet, gärna som bor i Sydafrika pga minimal tidsskillnad. Mer information finns på www.learnox.se. Kontakta Torvid Hafström på e-postadress torvid.hafstrom@learnox.se vid frågor och/eller intresseanmälan.

torsdag, februari 04, 2016

Boule 2016-02-03

Den kraftiga vinden gjorde att det kom färre deltagare än förra onsdagen. 28 spelare lottades i 12 lag. Två av lagen vann sina båda matcher. Dagens vinnare blev Ilka och Thord föjt av lag Monica, Karina och Lasse.
Vi spelar igen nästa onsdag. Kom till Vergenoegd före kl. 11.00 och skriv er på listan. Alla är välkomna.

Under resten av Februari  och Mars anordnar vingården Vergenoegd  en "Harvest Experience" varje torsdag, fredag och lördag mellan 12.00 till 15.00. Det innebär en harvest lunch, tur i vinkällaren, träffa vinmakaren, prova på att blanda vin, olivolja, te eller kaffe och ta med hem. Allt inklusive kostar R 350/person. Boka på 021 843 3248

Tore

onsdag, februari 03, 2016

Stellenbosch Wine Festival



Nu till helgen, 5-7 februari, går den årliga Stellenbosch Wine Festival av stapeln. Det innebär många olika roliga arrangemang, såsom vinprovningar, levande musik, sportevenemang, mat, marknader, druvtrampning och mycket annat, på ett antal vingårdar i Stellenbosch vindistrikt och på Coetzenburg Sports Grounds i Stellenbosch (se kartan nedan).


Men egentligen äger det rum en massa arrangemang hela veckan, så ta en ordentlig titt i programmet.

Mer info inklusive program hittar ni HÄR!