torsdag, mars 31, 2016

Trevlig utflykt till Robertson vindistrikt


Vår vän Lotta H har varit på utflykt i Robertson nyligen, och skickat oss nedan härliga reportage från resan. Stort tack, Lotta!

Lördagen den 19/3 var det dags för vår traditionella tvådygnsresa, familjerna Larsson, Blomqvist och Hedenström. Eva är som vanligt vår suveräna reseplanerare så det kändes tryggt och förväntansfullt. Efter två timmars bilkörning med vackra vyer skrek det i Sivs fikatarm, stopp vid vingården Overhex Bistro som har ett mysigt kafé där vi gjorde Siv sällskap med gott kaffe och underbara morotscupcapes. Vi reste vidare till vingården Springfield där gårdens gamla hund vänligt tog emot oss, nosade på våra bilar och sedan nedlåtande lyfte på benet mot en gästs Volvo. Vi visste inte riktigt hur vi skulle tolka det. Vi gjorde en vinprovning i den underbara miljön och vi handlade en hel del av deras fina viner. 

Det började bli dags för lunch som vi intog på Van Loveren, ett ställe som varmt rekommenderas, härlig miljö och god mat och dryck.



Första natten övernattade vi i ett fint hus vid Robertsson golfbana, hade en puttävling som undertecknad förlorade, tog igen detta med att äta mest ost och dricka mest vin på kvällen. Det gäller att hitta sina talanger. Golf på morgonen och om banan var vi överens, välskött med mycket vackert läge men lång och svår med jobbigt gräs. Den var svårare än den såg ut att vara.


Därefter förflyttade vi till Mo and Rose Guesthouse berömda för sina fantastiska kaktusodlingar, ett ljuvligt ställe med atmosfär, trädgård med pooler och en växtlighet som är unik. Två boulebanor varav vi invigde en på kvällen före. Damer mot herrar, och herrarna fick sina egon starkt förstärkta med att vinna två matcher. Revanschen efter frukost slutade på samma sätt, men det är trevligt med glada män. 

Måndagen den 21/3 reste vi mot Viljoensdrift vingård där vi skulle ha River cruise med vinprovning och picknickorg. Vinprovningen hoppade vi, men en picknickorg fylldes med godsaker. En timmes båtfärd var helt perfekt.


Nu började vår hemresa, men vi gjorde ett väldigt trevligt besök på vingården De Wetshop berömda för sina fina chardonnayviner. Vi hade en vinprovning och blev verkligen imponerade av kvalitén på vinerna så det blev påfyllning i bagaget.

Avslutningsvis kan vi summera en mycket lyckat resa som varmt kan rekommenderas. 

En eloge till Eva som aldrig tröttnar på att hitta nya godbitar i detta underbara land. Hasse var duktig fotograf.
Eva L som ordnade resan, och Hasse L som fotograferade (alla bilder utom denna, får vi förmoda)

måndag, mars 28, 2016

George Jardines nya kulinariska projekt

Nu i mars har Stellenbosch äntligen fått en riktigt bra fine dining restaurang inne i staden. Det är välkända kocken George Jardin (från Jordan, ni vet) som slagit upp dörrarna till sin lilla intima krog Jardine på Andringa Street, nästa ända borta vid Dorp Street.

Fig with gorgonzola
Vi gjorde ett besök härom kvällen tillsammans med vännen Tomas N och blev mycket glatt överraskade. Man får en känsla av att vara gäst hemma hos George själv. Lokalen är liten och hemtrevlig, och George står själv i det lilla köket och lagar personligen alla rätter tillsammans med två medhjälpare. Menyn, som förändras varje vecka, är liten med enbart tre alternativ av förrätter, varmrätter och efterrätter. Man väljer mellan en vegetarisk, en fisk- och en kötträtt, och bland efterrätterna mellan en osttallrik, en chokladvariant och en frukt/bär-dominerad. Och mer behövs inte i vårt tycke om allt är lika delikat som här. Två rätter kostar R280, tre rätter R320 och sexrätters avsmakningsmeny R420, vilket är mycket prisvärt för denna typ av fine dining i vindistrikten.

Medan vi väntade på maten njöt vi av varm ciabatta direkt från ugnen, i sällskap med lite mild, fin aioli. Enkelt och jättegott!

Potato mushroom cannelloni
Kvällens vinnare blev vid vårt besök de båda vegetariska rätterna: "Grilled black mission fig with gorgonzola, walnut crumble and buffalo milk labneh" till förrätt, och till huvudrätt den rent himmelskt goda "Fried potato and mushroom cannelloni, raclette, potato and black garlic puree, dried onion and pumpkin seed butter" med lite tryffelolja och rostade frön på toppen. Huvudrätten var utan vidare den godaste vegetariska rätten vi ätit i Sydafrika under våra elva säsonger här.

Passion fruit meringue
Den ljuvligt välkomponerade "Passion fruit meringue with lavender short bread, soft nougat, passion fruit curd and sorbet" vann med en noslängd bland desserterna, före "Valrhona chocolate torte, warm chocolate mousse, white chocolate cream" även om vi är hängivna chokladälskare.
Chocolate torte
Vinlistan är även den liten men välvald, med humana priser på främst lokala viner från Stellenbosch. Vid vårt besök var servicen trevligt välkomnande men lite ouppmärksam, vilket kanske kan betecknas som inkörningssvårigheter med tanke på att de nyligen slagit upp dörrarna. Jardine har öppet för lunch (kl 12.00-14.00) och middag (kl 18.30-20.00) onsdag till lördag. För lunch betalar man R160 för house salad och huvudrätt (tre val), och vill man ha efterrätt läger man till R65.

Det här är en liten fin krogpärla vi kommer att återvända till med glädje framöver!
HÄR hittar ni krogens hemsida.

lördag, mars 26, 2016

Boule 23 mars 2016

Trots att vi nu är inne i påskveckan samlades hela 19 spelare till veckans boule. Tio lag lottades som spelade två matcher var i fint väder. Bara ett lag vann båda sina matcher och Birgitta och Ilka blev därmed dagens segrare.

Vi spelar som vanligt nästa onsdag igen. Kom till Vergenoegd före kl. 11.00. Alla är mycket välkoma.

hälsar Tore

torsdag, mars 24, 2016

Glasögonprojektet behöver hjälp!

Onsdagen den 13 april genomför vi den sista aktiviteten för den här säsongen inom ramen för “Glasögonprojektet”. Då är det dags för 6 personer från Kayamandi att träffa “vår” ögonläkare för undersökning och behandling av eventuella ögonsjukdomar.  Det vi behöver hjälp med är en biltransport av 3 personer tur och retur Kayamandi – Somerset West. Hämtning 13 april klockan 14:00 vid Amazink i Kayamandi och retur från Somerset West cirka 16:00.
                                                      Kontakta Björn via e-mail:     info@egi.se

Avstängda vägar under påskhelgen

Nu under den kommande påskhelgen pågår det berömnda ”Two Oceans Marathon". Loppet startar i Kapstaden, passerar Muizenberg och Kalk Bay på väg mot Hout Bay och sedan tillbaka igen in till UCT. I samband med detta kommer en hel del vägar att stängas av under vissa perioder. Har man tänkt sig ut på vägarna i dessa områden under helgen kan det vara bra att ta reda på lite mer exakt information om vägavsträgningar och annat. Den informationen hittar man i så fall HÄR

onsdag, mars 23, 2016

Akta er för internetbedragarna!


Just nu översvämmas många e-postkonton av mejl som ser ut ungefär så här:

Your credit card has been billed for $901,74. For the details about this transaction, please see the ID: 85643059-85643059 transaction report attached.
NOTE: This is the automatically generated message. Please, do not reply. 

Under meddelandet finns en klickbar länk till en fil, ofta av typen zip eller helt enkelt bara ett vanligt word-dokument.

Den spontana reaktionen är ju "Men vad är detta?!? Någon har dragit 7 420 kronor från mitt kreditkort! Det här måste jag genast kontrollera." Och det är precis vad internetbedragarna vill att du ska göra. Om du öppnar den bifogade filen på din dator, mobil eller surfplatta så laddas automatiskt ett datavirus eller så kallad "spyware" ner som kan orsaka stor skada. ÖPPNA ALDRIG EN BIFOGAD FIL I ETT MEJL, såvida du inte känner avsändaren personligen! Och faktiskt - även om du känner personen bör du först ta kontakt med avsändaren i fråga och stämma av att den bifogade filen är ofarlig, eftersom det inte är ovanligt att e-postkonton kapas av skurkar som sedan sänder ut virussmittade meddelanden till alla på kontoinnehavarens adresslista. I värsta fall kan det ofrivilligt nedladdade programmet innebära att din dator kapas av bedragarna, och du utpressas att betala pengar för att de inte ska radera allt innehåll på datorn. Vissa program kan också möjliggöra för avsändaren att läsa av dina inloggningsuppgifter och lösenord, eller kontrollera ditt e-postkonto för att skicka ut smittade mejl i ditt namn.

Om bedragaren utger sig för att komma från ett företag som du är kund till ska du börja med att kontrollera avsändarens e-postadress. Den kommer inte att likna företagets officiella, och för att vara extra säker kan du kontakta företaget och fråga om de har skickat dig mejlet. 

När du öppnat ett mejl som du misstänker kommer från en bedragare ska du alltså INTE klicka på och öppna den bifogade filen, utan helt enkelt bara kasta mejlet i papperskorgen. Då kan mejlet inte orsaka någon skada på din dator.

måndag, mars 21, 2016

Glasögonprojektets nya samarbetspartner


För en tid sedan presenterade vi Somerset West-baserade ögonläkaren Dr. Nico van Helsdingen här på bloggen. Dr Helsingen som arbetar på Somerset Eye är glasögonprojektets samarbetspartner när det gäller undersökning och vård av personer med ögonsjukdommar, som vi stöter på under våra glasögondagar i kåkstaden Kayamandi.

Från vännerna Thord och Karina har vi fått det tipset, och nu kan vi presentera ytterligare en ny sammarbetspartner. Den här gången gäller det optiker Jean-Pierre van Zyl som förutom fri undersökning hjälper oss med att ta fram de barnglasögon och specialglasögon som vi saknar i våra egna glasögonlager. Jean-Pierre (JP) van Zyl är ägare och driver optikeraffären NuVisionSport i Stellenbosch.
Tack vare dessa två samarbetspartners och med donationer från Fredagsgolfen kan vi i teamet som driver projektet “Glasögondagar i Kayamandi” hjälpa många fler Kayamandibor med synproblem till ett drägligare liv.


De av våra läsare som också har synproblem kan vi varmt rekommendera en kontakt med Somerset Eye eller NuVisionSport. Berätta då gärna att ni hört talas om deras engagemang i “Glasögonprojektet”.  Här till höger hittar ni båda företagens klickbara loggor som tar er till deras respektive hemsidor med kontaktuppgifter.

söndag, mars 20, 2016

Made In Africa på SVT


På onsdagskvällar kl 20.30 sänds en dansk faktaserie om det kreativa Afrika. Premiären var redan i onsdags, men programmet Made in Africa sänd i repris lite då och då, och går förstås också att se när som helst på SVT Play HÄR.

Den danske programledaren reser till olika afrikanska länder för att möta kreativa människor. Det halvtimmeslånga programmet sänds sex onsdagar i SVT2.
KLICKA HÄR för att läsa mer om programmet.

fredag, mars 18, 2016

TACK Inger och Berra!

Det var ju ni kära vänner som hade tagit med er till Sydafrika den gudomligt goda surströmmingsburken som Björn ropade in på auktionen och sedan överraskade mig, Samira, med härom kvällen (se blogginlägget HÄR!)!!

Vi skickar stora och varma tackkramar till er båda!

onsdag, mars 16, 2016

Boule 16 mars 2016


Vi har fortfarande fint väder på våra bouleträffar. Nu står solen så lågt att banorna skuggas av de stora ekarna. Denna vecka kom 20 spelare vilka delades in i tio lag. Två lag vann båda sina matcher. Dagens vinnare blev lag Barbro och Eje med lag Ulf och Tore på andra plats.
Vi spelar igen nästa onsdag. Kom till Vergenoegd före kl. 11.00. Alla är välkomna.
Tore

tisdag, mars 15, 2016

Charity golf på Greenways

För fjärde året i rad arrangerade vännerna Gunilla och Janne nyligen en charitygolf på Greenways GC till förmån för deras skyddsling Wildon de Bruin. Här kommer deras rapport från eventet.

Vi var 55 stycken som spelade golf på Greenways utmärkta niohålsbana. Till den efterföljande lunchen blev vi 57 personer. Alla betalade en anmälningsavgift på R300. Lotterier och auktion ökade intäkterna ytterligare.

Golftävlingen gick över 18 hål och spelades som open slaggolf i fyramannalag. För att alla skulle komma in samtidigt hade vi kanonstart. På fem av hålen startade dubbla lag. Segrare i lagtävlingen blev Rolf B, Gette, Ulf L med swingern Hans A på 121 slag. Bäst bland herrarna blev Rolf B med 62 slag tätt följd av Stig J med 63 slag. Bland damerna vann Ingrid J på 74 slag.
Den efterföljande lunchen avnjöts under stim och stoj. Mot slutet blev det först lottdragning och därefter prisutdelning. Sedan vidtog lunchens höjdpunkt -
AUKTIONEN! Suveräne auktionsförrättaren Ingemar K var i sitt esse och sålda allt. När auktionen var över och det var dags för hemfärd kunde vi bland annat konstatera att åtta kaviartuber sålts för nästan R1 500.
För att använda Gun Bs utmärkta sammanfattning av dagen:
– Vi hade dj-igt kul!

Våra sponsorer var mycket generösa. Ett särskilt stort tack till Kalle och Ingrid som stod för större delen av matkostnaderna. Lasse och Kerstin A donerade rikligt med vin. Många andra bidrog med vin, prylar till lotteriet och auktionen. Ocean Basket sponsrade oss med sin Village Salad. När vi räknat samman våra intäkter och dragit av våra kostnader fick vi fram ett fullkomligt fantastiskt nettoresultat till Wildon på R 26 265!
Tack alla fantastiska människor för er givmildhet!

Wildon är internatelev på Paarl School i Brackenfell (www.paarlskool.org.za). Det är en skola enbart för handikappade. Där går cirka 250 elever med de mest skiftande handikapp. De flesta eleverna kommer på morgonen och åker hem efter skoldagens slut. Wildon och ett femtontal andra elever har fått möjlighet att bo kvar på skolan under veckorna, eftersom de bor så långt bort att det inte är möjligt för dem att åka fram och tillbaka varje dag.

Skolavgift och boarding fee uppgår för år 2016 till R 23 000, och dessutom tillkommer R 10 000 i kostnad för skolskjutsUnder sina år på skolan har Wildon gjort remarkabla framsteg och hans livskvalitet har blivit avsevärt mycket bättre. Skolan menar t o m att han skulle kunna köra sin egen specialanpassade rullstol. Diskussion om finansieringen av en sådan pågår."

Stort TACK Gunilla & Janne för en som vanligt mycket trevlig Greenwaysgolf!
Fler bilder från eventet hittar man HÄR

fredag, mars 11, 2016

Himmelriket är nära!!

Vi har hållit ett högt tempo idag, med hantverkare i huset, olika ärenden på sta'n och som avslutning en niohålsrunda på seneftermiddagen.

När jag, Samira, skulle hoppa in i duschen sa Björn till mig att han ville överraska mig med en liten supé. Jag beordrades stanna i sovrummet och vårt badrum hela tiden, och fick absolut inte glänta på dörren ens. Hmmm, jag blev förstås väldigt nyfiken och kunde inte för mitt liv begripa vad "hubby dear" skulle anrätta som gjorde att jag prompt måste befinna mig i sovrummet, men var ändå väldigt nöjd med att kunna gå till dukat bord efter min långa, sköna dusch.

Efter ungefär en halvtimme hämtade Björn mig med orden: "Ikväll ska du få supera på något som aldrig förut serverats här i huset, och som förmodligen aldrig mer kommer att serveras här. Kan du gissa?". Jag fattade förstås absolut ingenting, och kunde inte ens få ur mig en begåvad gissning. Björn ledde mig genom ett nästan helt mörklagt hus ut på terrassen, där det uppdukade bordet enbart var upplyst av vackra ljuslyktor. Mitt på bordet stod till min obeskrivliga lycka - EN LJUVLIG BURK MED SVENSK SURSTRÖMMING!!!!! I Sydafrika?!?! Kan ni förstå???

Burken har bott längst ner och längst in i vår vinkyl sedan i mitten av förra veckan (så jag inte skulle upptäcka den), då Björn var på vännerna Gunilla och Jannes charity-golf, som jag dessvärre missade eftersom jag ledde en sedan länge inbokad kåkstadsvandring samma dag. Vid den efterföljande lunchen och auktionen ropade Björn in surströmmingsburken som någon underbar människa helt tossigt släpat hit ner till Sydafrika - trots lufttrycksskillnaden på planet! Försök föreställa er vad som hade hänt om burken hade exploderat i resväskan!! Anyway, vi är båda obeskrivligt lyckliga att denne någon trots allt gav sig på det vansinniga uppdraget att ta hit burken, och att den donerades till välgörenhetsauktionen. Och hela fiskar dessutom (och inga tramsiga, smaklösa filéer, tack och lov), så inköparen är uppenbarligen en konnässör. Dessutom har alla ni goda vänner som såg Björn ropa in burken hörsammat hans uppmaning att inte knysta för mig om hans överraskningsplaner (tack, tack!), så ni kan ju förstå hur helpaff jag blev.

Nu har vi haft en andaktsfull och ljuvlig supé i den ljumma kvällen, där firrarna fick bästa sällskap av Linie Aquavit och alla andra klassiska tillbehör. Jag blev så salig att jag inte ens kom på att ta en fin bild av vårt vackra surströmmingskalasbord innan det bara var kadaver kvar, och vi båda på tok för glada i hatten, så ni får nöja er med en bild jag knyckt från nätet. Surströmming är något av det absolut bästa som både Björn och jag vet, så det blev en underbar överraskningssupé och en helt oförglömlig kväll! MUMS!!