söndag, maj 29, 2016

Norwegian startar direktflyg till Sydafrika?


Flygbolaget Norwegian har för närvarande åtta stycken 787-8 Dreamliners och två 787-9 Dreamliner för sina interkontinentala flygningar. Men man hyser expansiva planer minsann, och kommer kraftigt att utöka långflygningsflottan framöver. Nyligen undertecknade man ett leasingavtal på ytterligare två nya Boeing 787-9 Dreamliners, som kommer att möjliggöra fler direktflyg till olika kontinenter. Dessa två flygplan kommer att levereras på våren år 2018, och i och med detta avtal kommer flygbolagets långflygningsflotta att bestå av hela 42 stycken Dreamliners år 2020.

Vi tog kontakt med Norwegians presstjänst och försökte få klarhet i de rykten vi hört att en av framtida direktlinjer skulle komma att gå mellan Skandinavien och Kapstaden. Vi kunde inte få något säkert besked i nuläget, men fick ändå veta att Kapstaden definitivt är en av destinationerna som är intressant för Norwegian på sikt. Vi håller tummarna för direktflyg både från Stockholm och Köpenhamn. Tänk så underbart det vore att slippa mellanlanda på någon hub i Europa eller Mellanöstern framöver!


torsdag, maj 26, 2016

KIVRA - digital post från Sverige till Sydafrika!

Många av oss som bor en längre tid i Sydafrika varje år har ett problem med bevakningen av vår post i Sverige. Eftersändning av posten fungerar inget vidare, och flera av våra vänner kan vittna om att de faktiskt råkat ut för betalningsanmärkningar som en konsekvens av att posten anlänt till Sydafrika flera månader försenad.

Nu finns ett riktigt bra alternativ! KIVRA är en säker digital brevlåda kopplad till personnummer. Hit får man sin post i digital form från företag och myndigheter. Drygt 550 avsändare är redan anslutna, t ex Skandia, Pensionsmyndigheten, SBAB, Skatteverket, Vattenfall, Transportstyrelsen, God El, Sergel Inkasso, UC, Forex Bank, OKQ8 och mobiltelefonioperatören 3. Man arbetar hårt med att i högt tempo ansluta fler avsändare. Du hanterar enkelt och smidigt din digitala post via din dator, surfplatta eller smart phone.

Förutom fördelen med posten tillgänglig var man än befinner sig gör man ju också en god gärning för miljön genom att man avsäger sig en massa papperspost i brevlådan.

Cirka 10 % av befolkningen använder redan tjänsten. KIVRA är gratis för oss privatpersoner, för precis som med papperspost är det avsändaren som betalar "portot". HÄR kan du läsa mer på deras webb och även se en informativ film om tjänsten. En bra idé kan vara att registrera dig redan nu, och i lugn och ro utvärdera tjänsten innan det är dags för nästa säsong i Sydafrika. HÄR hittar du en bra sammanställning på alla de vanligaste frågorna.

OBS! När du registrerar dig (eller Aktiverar, som KIVRA kallar det), så efterfrågas ditt mobilnummer. Vi som bor halvårsvis utomlands använder svenska SIM-kort i Sverige och sydafrikanska i Sydafrika, förstås. Vilket nummer ska man då registrera? Så här ligger det till: mobilnummer måste registreras men det räcker faktiskt med ett fiktivt nummer, t ex 070-000 00 00. Utländskt mobilnummer går inte att registrera. Mobiltelefonnumret är egentligen bara en extra säkerhet, eftersom påminnelser om inkommen post alltid skickas med e-post och skickas dessutom ut med push-notis från appen i mobiltelefonen (som ju är helt oberoende av vilket SIM-kort som för tillfället sitter i telefonen). Men om du byter e-postadress och glömmer meddela KIVRA, kommer de att skicka ut information om inkommen post via sms till ditt angivna mobilnummer, när e-postmeddelandet "studsar". Du får förstås fortfarande dina push-notiser.

Du registrerar dig med ett Mobilt BankID eller en aktiveringskod som skickas hem till dig. Vi rekommenderar ändå att du skaffar Mobilt BankID om du inte redan har det. Det har vi själva haft i flera år, och det är ett utmärkt sätt att legitimera sig online vid alla distanskontakter med svenska myndigheter och banker, men används också av alltfler svenska företag. KLICKA HÄR så kommer du till information om hur du skaffar Mobilt BankID.
Registreringen går lekande lätt, det kan vi själva intyga efter att ha registrerat oss igår. Vi valde att lägga in våra svenska mobilnummer, som ju då i alla fall är aktuella under den tid vi är i Sverige. Och glöm inte att ladda ner appen till din smart phone, så du kan få push-notiser om inkommen post och enkelt hantera posten på språng via mobilen.

tisdag, maj 24, 2016

PADS-projektet, statusuppdatering 15: föräldramöte om PADS på Project Playground

Samira "missionerar" om PADS för föräldrarna, Frida Vesterberg och delar av hennes ledningsteam
Middagsdags!
Härom kvällen var vi i kåkstaden Langa, strax utanför Kapstaden, för att delta i ett föräldramöte där vi informerade en av föräldragrupperna på Project Playground om PADS-projektet och alternativet med tvättbara bindor.

Innan mötet drog igång hann vi se oss omkring, och delta i några olika aktiviteter med barnen. Idag stod bland annat dragkamp och dans på schemat, och vi hade kul med barnen och imponerades av deras entusiasm och härliga rättframhet. I slutet på dagen serveras middag, vilket för många av barnen är det enda målet mat om dagen. Vi gjorde sällskap med alla hungriga barn och tog en smakbit av den enkla middagen (bestående av bönor i fisksås, riktigt gott!) som serverades.


Klockan 18 var det så dags för föräldramöte. Föräldrarna var mycket intresserade och frågvisa, och det blev ett riktigt bra möte. När jag, Samira, går igång ordentligt och "missionerar" om PADS-kittets alla fördelar brukar åhörarna ibland skoja med mig och påpeka att jag låter som en riktig pingstpastor. I vanlig ordning blev jag förstås väldigt entusiastisk och engagerad när jag talade inför föräldrarna på Project Playground, och till slut slog jag ut med armarna och tillade skrattande ett "halleluja" med en självironisk glimt i ögat. Döm om Björns och min förvåning när hela föräldragruppen svarar med ett högljutt och rungande "Amen!" i korus. Men Frida och jag enades efteråt om att det ju bara var bra, eftersom föräldrarna nu blev övertygade om att jag dessutom är en mycket religiös person, och det känns nog extra tryggt för dem. Att jag inte längre är med i statskyrkan hemma i Sverige höll jag förstås väldigt tyst om den här kvällen.
Föräldrarna på ingående till mötet
Project Playground har nu fått 200 påsar med helt igenom biologiskt nedbrytbara PADS-kit till 200 behövande flickor inom deras verksamhet. Härom dagen räknade vi ut att de flickor som får ett PADS-kit faktiskt sparar hela R2400 sammanlagt under de fem år som kittet beräknas räcka. Så mycket kostar nämligen pappersbindor under fem års tid. Då är det lätt att förstå att många flickor helt enkelt inte har råd med vanliga bindor, och därför har tvingats stanna hemma från skolan en vecka varje månad - fram tills nu!
Tack alla ni underbara bidragsgivare som så generöst donerat till vårt projekt.
Tillsammans gör vi STOR skillnad!
Björn i närkontakt med en giraff ute på Project Playgrounds lekplats.

lördag, maj 21, 2016

H&M öppnar i Somerset Mall i september!


H&M, Hennes & Mauritz, öppnade som ni kanske vet de första butikerna i Afrika i Johannesburg och Cape Town under 2015.  Och många fler butiker är på gång! I september kommer en stor butik att öppna i Somerset Mall, har vi fått höra från en barndomskamrat till Samira som är H&M's landschef i Sydafrika, och flyttat till Cape Town med sin familj för att leda verksamheten på plats här.

Dion Wired har lämnat sina stora lokalen i Somerset Mall och flyttat mitt emot Pick n Pay Clothing närmare Entrance 4. Vi gissar att det är i deras lämnade lokaler som H&M kommer att ligga. Så när vi kommer tillbaka hit till den sydafrikanska våren har vi som bor i Cape Winelands H&M "runt knuten", minsann. Det gillar vi!

onsdag, maj 18, 2016

Erfarenheter av akut sjukdom i Sydafrika

Nu har det varit långt uppehåll igen här på bloggen, men denna gång beror det på internettrassel. Nu är vi "up and running" igen, så här kommer lite news.


Hur går det för sjuklingen, får vi frågor om. Tack, än är det liv i gumman! Men det har varit lite foxtrot över mitt tillfrisknande efter den rejäla operationen nyligen (se tidigare blogginlägg HÄR) - två steg framåt och ett steg bakåt, men visst pekar kurvan uppåt totalt sett ändå.

Här kommer nu lite samlade erfarenheter av att bli akut sjuk utomlands, som kan vara bra för er alla att känna till om olyckan är framme. Det är först och främst mycket viktigt att ha en ordentlig reseförsäkring när man är utomlands. Är man borta max 45 dagar så har man det skydd som behövs via hemförsäkringen. Stannar man borta längre än så måste man antingen förlänga hemförsäkringens reseskydd eller teckna en separat reseförsäkring för dagarna utöver de första 45. Ta med kopia på försäkringen med engelsk text.

Handlar det om mindre allvarlig akut sjukdom samlar man ihop kvitton på t ex läkarbesök och medicin och gör en skadeanmälan till sitt försäkringsbolag när man kommer hem. Men om man hamnar på sjukhus och skadan/sjukdomen är av allvarligare art ska man ta kontakt med SOS International i Danmark som hanterar dessa ärenden åt alla svenska försäkringsbolag. SOS Internationals larmcentral (se hemsidan HÄR!) når man på tel +45 70 10 50 50 - lägg in detta nummer i mobiltelefonen! SOS ordnar sedan en betalningsgaranti som mailas till det ställe där man sökt vård, så man själv slipper ligga ute med höga kostnader för t ex sjukhusvistelse. SOS fungerar bra, deras danska och svenska handläggare och läkare är lätta att förstå, och är mycket empatiska, kunniga och trevliga. Däremot är det bra om man ringer lite då och då för att kolla att den administrativa servicen fungerar som den ska och i önskad hastighet.

Här i Sydafrika, och i många andra länder, är ofta läkarna, röntgenavdelningarna och laboratorierna egna företagare som är administrativa skilda från själva sjukhuset. Detta innebär att det kommer fakturor från alla möjliga håll. Dessa mailas oftast till den drabbade själv, eller till make/maka/familjemedlem. För att undvika det är det viktigt att be SOS Alarm ställa ut ytterligare betalningsgarantier för dessa, alternativt vidarebefordra fakturorna till SOS för betalning. Det gör man till deras e-postadress sos@sos.eu, och då är det jätteviktigt att man uppger det skadenummer man får hos SOS för att fakturan ska hamna i rätt mapp.

I mitt fall fick jag välja på ambulansflyg hem till Sverige eller akut operation här i Sydafrika. Som ni vet valde jag operation här, eftersom vi har stort förtroende för sjukvården här nere, plus att jag hade för ont för att vänta. Nu efter operationen har SOS läkare kontakt med de sydafrikanska, för att avgöra när jag är tillräckligt återställd för att klara en hemresa. Vi har ju fått avboka den flygresa vi hade bokat till i slutet av april, och istället kommer SOS Alarm att boka nya flygbiljetter åt oss. Eftersom jag fortfarande har ont och inte är fullt rörlig kommer vi härligt nog att få flyga business class hem. SOS har förmånliga avtal med flygbolagen, men detta innebär att de bokar biljetter där det finns plats några dagar innan hemresan, så vi vet inte helt säkert ännu vilken dag vi kommer att flyga hem. Men fr o m nu på söndag, den 22 maj, är det sagt i alla fall. SOS ombesörjer också taxi till och från flygplatserna, plus i mitt fall även sjukassistans eftersom jag inte får lyfta bagage och kommer att ha svårt att gå snabbt och långt på flygplatserna. Väldigt fin service, med andra ord.

Vi har ju vårt eget boende här i Kapstaden. Men om man är på semester utan eget boende täcker reseförsäkringen också extra boendekostnader och extra kostnader för mat, transport och liknande under sjukdomstiden utomlands. Ta kvitton på allt med andra ord, och redovisa för försäkringsbolaget efter hemkomsten.

En annan viktig sak att tänka på är att den tecknade reseförsäkringen kanske hinner löpa ut om man blir sjuk utomlands och tvingas stanna hemifrån längre än planerat. Ta kontakt med försäkringsbolaget och kolla vad som gäller då. I vårt fall förlängdes den automatiskt i max 60 dagar, eftersom förseningen orsakats av den akuta sjukdomen.

Och nu till det bästa tipset - se till att förbli friska och olycksfria :-)!!

fredag, maj 13, 2016

Jardine, årets bästa nykomling i Winelands!


Den underbara sjötungan
Ja, det tycker i varje fall vi. Äntligen har själva staden Stellenbosch fått en riktigt högklassig fine dining-restaurang! Tidigare har man ju varit tvungen att ta sig till vingårdarna utanför staden för att hitta riktigt förstklassiga restauranger - men inte nu längre.
Avokado på pestobädd

HÄR kan ni läsa vad vi skrev om George Jardines nya restaurang när den öppnade i mars i år.

Härom dagen gjorde vi ett nytt besök, denna gång för lunch, och blev MINST lika förtjusta som vid det tidigare middagsbesöket. Medan man inväntar förrätten bjuds man ugnsvarma små portions-chiabatta med mild hemgjord aioli. Mmmm! För facila priset av R160 (ungefär 88 kr!) får man sedan "dagens förrätt" - vid vårt besök bestod den av avokado med parmesan på ljuvlig pestobädd - och dessutom ett val mellan tre huvudrätter (kött, fisk eller vegetariskt).

Sjötungan igen - och igen - och igen!
Vi valde fiskrätten bestående av mjälla smältande saftiga små sjötungsfiléer ovanpå en gudomligt aromrik kronärtskocksvelouté, lite spenat och rostade potatisflarn. Himmel, va' gott!! Endast vår goda uppfostran hindrade oss från att slicka tallrikarna. Till fisken gjorde vi en egen liten "food and wine pairing", där vi prövade både Ken Forresters fina chenin och Jordans lätt ekade chardonnay. Trots att ekad chardonnay normalt inte hör till våra favoriter gick den segrande ur striden - men bara med en noslängd.

Fräscha grapefruktfiléer
För R65 lade vi till var sin efterrätt där vinnaren var en fräsch rätt med röda och blonda grapefruktfiléer - mums!

Vi investerade också i George Jardines kokbok, för lite ny inspiration hemma i vårt kök.


Om vi var lite vågade skulle vi säga att en måltid hos Jardine på Andringa Street nummer 1 i Stellenbosch är bland det roligaste man kan ha med kläderna på.
Men det är vi alltså inte tillräckligt frigjorda för att våga säga ;-).





tisdag, maj 10, 2016

Gör som vi - luncha på kockarnas lager!

Om ni är inne i Cape Town MÅSTE ni bara testa Chefs Warehouse and Canteen på 92 Bree Street för lunch (eller middag)!! Men det gäller att vara där i tid, eftersom man inte kan boka bord. Lokalen öppnar kl 12, och är man där lite innan kan man sitta vid bänkarna utomhus och vänta. Där kan man sedan också äta, om man inte föredrar att flytta in till de spartanska med gemytliga långborden inomhus. Kl 12.30 börjar rusningen och kl 13 är det knökfullt. 
Förutom att äta här kan man handla en massa spännande ingredienser från hyllorna eller porslin och diverse köksgeråd i butiksdelen av lokalen. Men det är förstås maten som spelar huvudrollen. Titta bara vilka kulinariska läckerheter vi åt nyligen här med vännerna Ulla och Sten S. Menyn (som är ny varje dag!!) är av typen en trerätters "You sit, we serve", kallas Tapas for 2 och har gärna lite asiatiska influenser med lime, koriander och ingefära. Men bara helt lagom, inte störande alls. Pris R540 för två personer. Vi kalasade på sagolikt goda ostron, tonfisk, lax, springbok, gnocchi, risotto, exotiska svampar med mera.
När vi var där blev vi dessutom serverade av en dubbelgångare till min, Samiras, bror! 
Fast brorsan är ännu snyggare, tyckte både vår servitör och jag! Eller vad tycker ni?
Kopian i Cape Town
Originalet!

måndag, maj 09, 2016

Höst i The Cape Winelands


Så här höstvackert var det på vackra vingården Avontuur härom dagen när vi lunchade i solen. Solen ja, den som vi normalt undviker under det sydafrikanska sommarhalvåret, den söker vi upp nu och njuter av i fulla drag, ungefär som ni gör hemma i vårsolen i Sverige nu.

På onsdagskvällarna är det Reggae & Ribs Night på den mysiga puben Old Bridge Tavern i Somerset West med vår favorit O'Ryan från Amazink Live som underhållare. Sprakande brasa, härlig reggaemusik live, 600 g revbensspjäll för R99 (55 kr) och bara "locals". Alla pratar med alla, och ägaren välkomnar gästerna som om de vore efterlängtade familjemedlemmar, och bjuder gärna på en liten shot efter maten.

O'Ryan berättade för oss att de är ett gäng från gamla Amazink-gänget som kommer att köra en show nu på fredag, den 13 maj, på Amazink igen - underbart!! Vi kommer att vara där för sedvanligt fredagsmys, och hoppas de permanentar showen tills nästa sommarsäsong här nere. Vi återkommer i ämnet. Och är ni kvar här i Cape Winelands så se till att ta er till Amazink Live i Kayamandi på fredag kl 18.30. Biljetter köps i dörren och det dukas upp en ordentlig middagsbuffé, så kom hungriga.

söndag, maj 08, 2016

PADS-projektet, statusuppdatering 14: PADS + Project Playground = sant!

(För dig som inte är regelbunden läsare av den här bloggen, och inte känner till vårt PADS-projekt sedan tidigare, vill vi hänvisa till utförlig projektinformation om du KLICKAR HÄR.)



Det har varit lite tyst här på bloggen om PADS-projektet en tid, men det betyder inte att vi legat på latsidan – tvärt om! Men det vi har lärt oss under vårt första år med projektet är att det är helt avgörande att hitta rätt samarbetspartners för att påsarna med tvättbara mensskydd och tillhörande bomullstrosor ska nå ut till de behövande fattiga kåkstadsflickorna. Hittar man inte väl fungerande kanaler och människor som brinner för projektet såsom vi själva gör, finns det annars en risk att påsarna blir liggande i något förråd eller i värsta fall säljs vidare.

Distributionen har hittills fungerat bra i Kayamandis två high schools. Men nu är de dags att hitta fler kåkstadsflickor att hjälpa till en komplett och värdig skolgång, tack vare att ni alla varit så generösa med era donationer. Efter att ha suttit i möten med representanter för olika skolor och organisationer har vi nu hittat två helt nya distributionsvägar som vi känner stor entusiasm inför:

1. PADS-kit till flickor i Kayamandis primary schools 
I Kayamandi har vi redan täckt upp deras båda high schools, men redan i slutet av primary school (årskurs 1-7) börjar en hel del flickor menstruera. Vägg i vägg med restaurangen Amazink Live finns en organisation som både bedriver primary school och fritidsverksamhet efter skoldagens slut i Kayamandi. Där har vi funnit en utmärkt kontakt som kommer att distribuera PADS-kit till behövande unga flickor i primary school. Cirka 50 PADS-påsar kommer inledningsvis att lagerhållas och distribueras via denna kanal.
Frida, Samira och några av barnen och ungdomarna på Project Playground i Langa
2. PADS-projektet inleder samarbete med Project Playground
Ni har säkert hört talas om ovan svenska ideella organisation, som mycket framgångsrikt drivs av Frida Vestberg i samarbete med prinsessan Sofia, gift med prins Carl Philip. Cirka 750 barn och ungdomar i kåkstäderna Langa, Gugulethu och Philippi omfattas av projektet (läs mer om den lokala verksamheten HÄR!). Häromdagen träffade vi Frida och hennes ledningsgrupp på ett möte i lokalerna i Langa, och enades om ett samarbete med start redan i nästa vecka. Project Playground kommer att ha ett lager med PADS-påsar att distribuera till behövande fattiga kåkstadsflickor i verksamheten. I nästa vecka är Samira inbjuden att tala på ett föräldramöte, i syfte att sälja in och förankra det biologiskt nedbrytbara PADS-kittets alla fördelar till flickorna och deras familjer. Cirka 200 PADS-påsar kommer inledningsvis att lagerhållas och distribueras via denna kanal. Initialt kommer vi att ha en mindre grupp flickor som testpiloter av PADS-kittet. Flickorna kommer, efter en tids användning och utvärdering, att fungera som ambassadörer för PADS inom Project Playgrounds organisation.

När vi återvänder hit till Kapstaden i oktober har vi spännande möjligheter att intensifiera samarbetet med Project Playground här i kåkstäderna kring Kapstaden. Vi kommer också att anordna studiebesök för svenskar som vill stötta, eller redan stöttar, PADS-projektet och vill veta mer om Project Playground och vårt samarbete.

Vill du stötta PADS-projektet? 
För R220, motsvarande cirka SEK 120, ger du en flicka en påse med nio tvättbara bindor och tre bra bomullstrosor som beräknas räcka i ungefär fem år. PADS-projektets eget konto och bankgiro är samma som tidigare, dvs:

- ICA-banken kontonummer 9272 2682192 (kontoinnehavare Samira Wingårdh-Waenerlund)
Bankgiro 5299-9869 är kopplat till kontot ovan, och då är det OCR 927226821928 som gäller.

Ingen som arbetar med PADS-projektet tar betalt för sitt arbete, och administrativa kostnader som bankkostnader, informationsmaterial och transporter/lagerhållning av PADS-påsar, etc. betalas av oss, Samira och Björn. Varenda donerad krona går således helt oavkortat till inköp av dessa kit till flickorna! 

1 flicka = R220 eller SEK 120
5 flickor = R 1 100 eller SEK 600
10 flickor = R 2 200 eller SEK 1 200

Alla bidrag, såväl stora som små, är lika välkomna. 
TACK kära vänner!

Tillsammans gör vi STOR skillnad!

fredag, maj 06, 2016

Illyria House i Pretoria


I anslutning till vår härliga resa med Rovos Rail från Durban till Pretoria nyligen, stannade vi kvar i den vackra huvudstaden i tre dagar. Och då ville vi gärna hitta ett boende i samma koloniala stil som tåget. Pampiga boutiquehotellet Illyria House blev den perfekta kombinationen! Stort tack till vännerna Karina och Thord G som gav oss det tipset! 

Resan med Rovos Rail och vistelsen på Illyria House gjorde vi för First Class Magazines räkning, det lyxiga livsstilsmagasinet som vi arbetar för. Här har vi saxat lite ur den artikel som finns med i maj-numret som just nu är under distribution:

Hotellet är beläget i de fashionabla diplomatkvarteren i Pretoria, granne med finska ambassaden, och med sin stora parkanläggning utgör det en lummigt vacker och tyst oas dit huvudstadens buller aldrig når. 1990 förvärvade sydafrikanska Marietjie van der Walt egendomen för att använda den som studentlya, troligtvis världens största och elegantaste, åt sina fyra döttrar som ville studera på universitetet i Pretoria. Under de följande åren byggdes hela huset om till en storslagen dröm i kolonial stil, under Marietjie ledning. Illyria House har genom åren fått många nationella och internationell utmärkelser, ofta med epitet ”Most romantic luxury hotel”.

Totalt finns tjugo bäddar, och det är inte ovanligt att hela hotellet bokas för olika slags event. Detta är nämligen det perfekta stället för ett riktigt oförglömligt sagobröllop, men lämpar sig också utmärkt för den stora familjen som bara vill rå om varandra själva helt privat. Under våra dagar här träffar vi förälskade par på bröllopsresa, men även äldre par som sökt sig hit för att njuta av den vackra miljön och fly undan vardagens stress. Vår vistelse präglas av personlig service av högsta klass. Under våra måltider finns vår elegant klädde butler med vita handskar hela tiden diskret i vår närhet, redo att komma till vår hjälp så fort han ser att vi behöver honom.

En av dagarna tar Marietjie oss med på en guidad tur i bil för att visa oss Pretoria. I mån av tid gör hon gärna det med hotellets gäster. Hennes guidning blir extra spännande och personlig eftersom hennes förfäder kom till Sydafrika redan under sextonhundratalet, och hon kan relatera berättelser från en svunnen tid som återgetts i generationer i hennes familj.
Illyria House är även känt för sin lilla ankfamilj som lite då och då, till alla gästers stora förtjusning, spatserar upp på restaurangterrassen och in igenom den vackra salongen ut till fontänen på framsidan för att ta sig ett dopp och bli matade av kökspersonalen. Mätta och belåtna vaggar de sedan, under förnöjt tjattrande, tillbaka genom huset och nedför gräsmattan bort mot trädgårdens skugga.

I den stora, vackra parken finns också en uppvärmd swimmingpool i en sagolikt tjusig inramning som i det närmaste påminner om ett romerskt badhus. Här tar vi sköna dopp och små simturer när vi behöver svalka oss, och på en av terrasserna intar vi också en gourmetpicknick med läcker norsk lax, små fina räkor, lyxig sallad och delikata dessertostar i sällskap av färska solmogna fikon och ett härligt kylt rosévin.

Musik har en central roll på Illyria House. Klassisk musik strömmar för det mesta ur högtalarna i salongerna och restaurangen. Hotellet hyr även regelbundet in musiker av olika slag för att underhålla gästerna, gärna pianister. Marietjies yngsta dotter är en känd konsertpianist som numera är bosatt i London, men när hon är på besök sätter hon sig gärna vid husets stora, vackra Steinwayflygel.
Vår sista dag på hotellet berättar Marietjie att de hyrt in jazzmusiker som ska stå för kvällens underhållning. Det blir en glatt uppsluppen kväll på den vackra restaurangterrassen i den ljumma kvällen. Bandet spelar härlig musik, och gästerna sjunger med i de välkända melodierna. Till och med lite spontandans blir det i den sena timmen.


Innan vårt besök har vi hört och läst mycket om hotellets berömda kök. Allt är pinfärskt och lagas från grunden på Illyria House. Av den anledningen ber man gästerna att göra sina val från à la carte-menyn redan vid måltiden innan, så köket får ordentligt med tid för tillagandet av alla läckerheter. Under våra dagar på Illyria House äter vi oss igenom en ansenlig mängd av alla frestande rätter på hotellets meny. Efter perfekt kokta sydafrikanska humrar, utsökt goda soppor, mjäll sjötunga som smälte på tungan och många andra läckra rätter blir vi förstås nyfikna på vem det är som så skickligt tillagar allt det goda. Då får vi oss en rejäl överraskning. Kockarna Ava och Towne, som är vackra sydafrikanska kvinnor från folkstammen pedi, kom till Illyria House som unga flickor för många år sedan. De har också lärts upp från grunden av Marietjie själv, och många av recepten är faktiskt från Marietjies egen familj, som hennes mor och mormor brukade tillaga.
 HÄR finns Illyria House web!

tisdag, maj 03, 2016

Besök på "Clossen"

Från Lisa och Thomas H, våra trogna reportrar ute i vimlet, har vi fått följande kulinariska rapport:

Nyligen var vi med några vänner på Clos Malverns gourmetmiddag. Vi hade då turen att få provsmaka deras 60:e gourmetmiddag med matchning av viner.
Vi satt tillsammans med kocken Nadja, sommelieren Amy, managern Anita samt leverantören Fabio. Vilket fantastiskt gäng! Detta är Nadjas 60e gourmetmiddag så hon är extra omsorgsfull. Vi började lite lätt med en thai style coconut och majssoppa. Vilken anrättning! Efter provdrickning av tre olika viner fann vi att deras savignon blanc satt som en smäck. Så risotton, som ofta är god men kan se lite tråkig ut. Den här var utsökt och smakade gudomligt med tryffel, parmaskinka och butternut puree.

Så kom det bästa, i vårt tycke: lamm med potatisringar, smoked miso rödbetor. Så utsökt gott!
Vi pratade mycket om att det är svårt att finna goda hårdostar härnere. Och då fick vi Langbackens hårdost med saffranschutney, timjan och granatäpplen. Oj!

Slutligen blåbärscheesecake med lavendelmarräng och blåbärspuré.

Ja, vi ville gärna komma tillbaka för att få smaka ånyo, men det går nog ej. Men till hösten, missa inte deras gourmetmiddagar sista fredagen i varje månad. Ni kommer att älska dem!


Stort tack för den frestande rapporten, kära vänner!

söndag, maj 01, 2016

Underbara matupplevelser

Idag har vi varit med vännerna Lisa och Thomas H på familjerestaurangen The Table (klicka på det blåmarkerade namnet för att komma till hemsidan) på vingården De Meye och ätit deras härliga, rustika söndagslunch i den soliga trädgården. Ja, normalt så undviker vi och alla sydafrikaner solen, men en dag som idag när temperaturen bara orkar upp till 17 grader är det som i Sverige - alla söker upp den värmande solen. Inatt var det bara tio grader ute, och fjorton i huset när vi vaknade. Då är det skönt att sätta på air condition på full värme! Kvickt som attan blir det varmt och skönt. I sängarna sover vi på elektriskt värmda madrasser - varmt och gott hela natten.
Dukka spiced seared tuna, mmmmm!
Nyligen gjorde vi ett drygt dygnslångt besök inne i Kapstaden tillsammans med vännerna Ulla och Sten S. Vi inledde med ett besök nere i Waterfront och lunch på nyöppnade Dalliance  vid alla lyxiga märkesboutiquer på andra våningen i Victoria Mall med vacker utsikt över vattnet. Restaurangen ägs av samma grupp som bland annat äger fina Paranga i Camps Bay, men här är det tapas style av mycket hög kvalité som gäller. Det blev en härlig lunch med marina förtecken med ostron på olika sätt, följt av dukka spiced seared tuna, salmon tataki, peri-peri sardines, kingklip tempura och garlic prawns med chili, olivolja och örter. Allt ställs fram i mitten och man plockar och delar. Jättetrevligt och supergott, och en given lunchupplevelse när man shoppar i V&A Waterfront framöver!

Därefter incheckning på mycket trevliga Atlantic Affair Boutique Hotel i Sea Point, ett fräscht fynd vi hittade på hotels.com. Vi var snabba att lägga beslag på deras lyxiga svit för specialerbjudandet R1090 (616 kr med dagens växelkurs).
Appetizer (men det ser ut som dessert)!
Mer appetizer!
Ännu mer appetizer!
På kvällen var det dags för en efterlängtad höjdpunkt på The Test Kitchen, som anses vara den bästa restaurangen i hela Afrika. För några år sedan var vi där på lunch, och tyckte då att maten var god men inte makalös - och att servicen faktiskt var riktigt dålig. Den här gången var maten verkligen fantastisk!! Sju utsökta rätter plus hela fyra appetizers, en jätteläcker brödbricka och en pre dessert - jösses! Alla rätter var makalöst aromrika, och inte bara en fröjd för ögat. Olika texturer och oväntade smakkombinationer framkallade många "ohhh!" och "ahhh!" under middagens gång.

Kingklip med morots- och cashewpuré och nötsmör.
Det blev svårt att kora en vinnande rätt, men "light curry glazed kingklip" med försiktigt lättrökt bräserad fisk i sällskap av morots- och cashewpuré var en sagolikt fin combo, där sötman i moroten balanserades av nötsmör, koriander, lite citrus och en anings kanel - wow! The Gourmand Menu kostar R1200 per person (680 kr), vilket är mycket dyrt för att vara i Sydafrika, men vi tyckte det var väl investerade pengar. Men att betala ytterligare R1050 för vinpaket, alltså R4200 bara i vin för fyra personer, kändes överdrivet, så vi valde istället tre fina flaskor vin för sammanlagt R1650.

Forell, rödbeta, forellkräm, laxrom och saffranspicklad lök.
I samråd med vår utmärkte servitör inledde vi med en brut på chardonnay och pinot noir från Le Lude i Franschhoek - ett utmärkt val som både fördrink och till våra härliga appetizers. Därefter föll valet på A.A. Badenhorst Family Wines i Swartland, en underbar vit blend på i stort sett alla vita druvor utom sauvignon blanc, som passade perfekt till hummerstjärt, lättrökt forell, pilgrimsmussla (med blomkålsmousse, svart vitlök, friterade salviablad och ostskum) och kingklip. Till vår kolgrillade fantastiskt möra springbok med rostad rödkål, mandelkräm och knapriga smulor av anklever föreslog vår servitör en flaska De Toren Z, som är en utmärkt merlot-baserad bordeaux blend vi druckit många gånger genom åren hemma hos goda vännen Åka Ahrsjö, som är så djupt saknad sedan han gick bort hösten 2012.
Hummerstjärt med två olika tomatgelé, parmesankräm och basilikaolja. Himmel, så gott!!
Här kommer vår sammanlagda bedömning av The Test Kitchen:
+ Maten - en förstklassig och oförglömlig fröjd för både öga och gom
+ Vinet - mycket bra vinlista med vin i alla prislägen
+ Service - trevlig, kunnig och uppmärksam personal
- Ljudnivån! Dålig akustik och slamrigt och bullrigt i lokalen gör det svårt att föra en dialog vid bordet och höra vad personalen säger. Vi drog en lättnadens suck när de brummande fläktarna i köket äntligen stängdes av. Och vi satt ändå inte närmast köket...
- Stressen och trängseln i köket. Vi har aldrig sett ett kök i en fine dining-restaurang med så mycket folk! Vi räknade som mest till hela sjutton personer. De stressar omkring och pratar ganska högt med varandra, och eftersom köket är öppet hörs allt ut till gästerna. Och inte ska väl en kock behöva hojta "Service!" på en gourmetrestaurang när han ställer upp en rätt för servitörerna/servitriserna att bära ut till bordet!
Om några dagar kommer ett inlägg om vår avslutande lunch dagen efter, som blev den största överraskningen under vårt dygn. Hit kommer vi OFTA och GÄRNA  att återvända framöver!
Poached fresh figs, smoked milk ice cream, beer barley fudge, fig leaf granita. Textur- och smakmums!!