söndag, juli 31, 2016

Imibala Cookery Kitchen

Ni som bor i vindistrikten och i Helderberg-området känner säkert till välgörenhetsorganisationen Imibala i Somerset West. Här finns också en mycket bra restaurang som många av oss i närheten gärna äter lunch på.

Nicole
I ett nyhetsbrev nyligen berättar ledningen att man nu i augusti startar Imibala Cookery Kitchen, som kommer att erbjuda en rad olika matevent framöver. Det blir till exempel matlagningskurser med olika inriktning och för deltagare med olika förkunskaper. Även barn och tonåringar kommer att kunna lära sig laga mat inom ramen för specialkurser anpassade just för dem. Det kommer också att anordnas "demo evenings", dels med restaurangens egen kock Nicole Dupper men också med "SA's top guest chefs" - wow! Vi ser med spänning fram emot programmet framöver.

Den som vill veta mer kan antingen hålla utkik på restaurangens facebook-sida som ni hittar HÄRskicka ett mail till letscook@imibala.com alternativt ringa +27 21 851 2364.

torsdag, juli 28, 2016

Se upp! Fler bedrägeriförsök via mail!


Det senaste är ett mail som ser ut att komma från ICA Hemma. Så här står det i mailet:

"Hej,

Du har identifierats som en viktig person att delta på denna online-undersökning som utfärdas av ICA Hemma. Syftet med denna feedback är att vinna andras perspektiv om hur vi uppfyller våra onlinetjänsters standarder. Vi söker din feedback om din onlineupplevelse på vår hemsida.

Vi uppskattar ditt deltagande i denna viktiga undersökning och som tack kommer vår ekonomiavdelning att sätta in 950 kr på ditt konto!

Nedan finns en länk till online-undersökningen. Dina svar kommer att hållas helt konfidentiellt och ditt namn kommer inte att bifogas i några resultat. Undersökningen är användarvänlig och du bör kunna slutföra den inom 3-5 minuter.

Undersökningens nummer: 771142-kmnz
Undersökningens belöning: 950 SEK

Vi uppskattar din villighet att delta och värdesätter din feedback.
Vår förhoppning är att denna process kommer att hjälpa oss att möta och förfina dina förväntningar och förbättra våra tjänster.

* För att starta undersökningen, klicka här!
Tack för er medverkan."

Även om svenskan inte är helt perfekt är den bra nog för att kunna lura många. Även avsändaradresser är ovanligt trovärdig - surveys76836@domain-ica.com

Som vanligt är rådet att ALDRIG klicka på länkar eller filer i mail som man inte är absolut säker på kommer från en trovärdig källa. I det här fallet kontaktade vi ICAs kundtjänst via mail, och fick följande svar:

"Detta är ett bluffmejl och inte ett mejl eller undersökning som ICA Hemma står bakom. ICA centralt står aldrig bakom denna typ av erbjudande, som kan se ut på olika sätt och förekomma antingen som personligt ställt mejl eller i olika sociala medier - även om ICA nämns i sammanhanget. Om ICA har en tävling annonseras detta i något av våra reklamblad, i tidningen Buffé eller så går det att läsa mer om tävlingen på ica.se."

söndag, juli 24, 2016


Från våra goda vänner Inger och Stefan L har vi fått nedan mycket intressanta info. Som ni kanske känner till är de engagerade i Rotary hemma i Sverige och samarbetar med Rotary Strand i Cape Winelands sedan flera år tillbaka. Är ni i Kapstadens Vindistrikt redan i början av oktober har ni här en utmärkt möjlighet att delta i ett trevligt golfevent och samtidigt gynna en mycket god sak.

"Kompisklubben Rotary Strand har en Charity golfdag den 7e october. Vanligtvis är ju merparten av de "svenska golfproffsen” ännu inte i SA vid den tiden, men om det skulle vara så är alla varmt välkomna att spela en charitygolf på Strand. Inbjudan kom från Marc Stuyck, god och fin Rotary-kamrat. Heartlands Baby Sanctuary som är målet är en mycket fin organisation som hjälper knappt födda, nyfödda och små, små barn till en bättre start i livet."

HÄR finns inbjudan och nedladdningsbar anmälningsblankett, och om ni KLICKAR HÄR finns mer detaljerad information.

torsdag, juli 21, 2016

Hur stort är Afrika egentligen??

Afrika är faktiskt klart mycket större än vad många av oss tror. Denna kartbild, som vi hittade i affärstidningen The Economist, ger en intressant bild av hur stort Afrika verkligen är.     
Mer data och jämförelser hittar man HÄR.

måndag, juli 18, 2016

Nelson Mandelas födelsedag


Idag är det 98 år sedan Nelson Mandela föddes.

Vi låter tankarna gå till honom och hans makalösa livsgärning, och känner stor tacksamhet för allt det underbara han gjorde under de sista decennierna av sitt liv. Må hans arv, ande och förhållningssätt leva vidare, och må Sydafrika få många fler ledare framöver som kan förvalta hans arv på ett bättre sätt än idag. Det förtjänar det hoppfulla folket i The Rainbow Nation så väl.

fredag, juli 15, 2016

Birgitta i juryn för SA Olive Awards!

Birgitta och Arend hemma på Portion36 i Stellenbosch
SA Olive är populärbeteckningen på South African Olive Industry Association. Vår gode vän Birgitta Silén-Hofmeyr är sedan tidigare medlem av den panel som, inklusive omfattande laboratorietester, klassificerar och certifierar sydafrikanska olivoljor inom ramen för SA Olive CTC Scheme (Commitment To Compliance). Ni har säkert sett den gröna, ovala "sticker" (se här bredvid till vänster) som testade oljor har på sina flaskor. HÄR kan ni läsa mer om det.

När vi träffade Birgitta idag här i Stockholm berättade hon att hon nu blivit utsedd att sitta med i juryn för SA Olive Competition, som vid det årliga eventet SA Olive Awards korar de bästa olivoljorna i Sydafrika efter en veckas hårt bedömningsarbete i augusti. Oljorna delas också in i olika klasser där de får guld, silver och bronsstatus.

Det här är förstås ett väldigt prestigefyllt uppdrag, och vi vill verkligen gratulera Birgitta!!

Ni känner kanske till att Birgitta och hennes sydafrikanske man Arend själva har fina olivodlingar på gården Portion36 i Stellenbosch, och producerar olivolja i världsklass. Vän av ordning undrar då förstås hur Birgittas nya hedersuppdrag är förenligt med deras egen verksamhet, och hur Birgitta kommer att bedöma sin egen olivolja. Svaret är helt enkelt att Portion36 inte ställer upp i SA Olive Awards med sina produkter, så Birgitta kommer att kunna vara helt neutral och opartisk.

HÄR kan ni läsa mer om den årliga SA Olive Competition. Vill ni veta mer om Portion36 och Birgitta och Arends underbara olivoljor klickar ni HÄR.

tisdag, juli 12, 2016

Alltfler svenskar åker till Sydafrika

Att Kapstaden och Sydafrika är populära semestermål har vi om bor i landet hela eller delar av året haft kläm på länge. Det har nog aldrig hänt att vi promenerat inne i Waterfront utan att höra svenska talas runt omkring oss. Och turismen från Sverige fortsätter stadigt att öka varje säsong. Från Sydafrikas ambassad i Stockholm har vi fått följande intressanta siffror på ökningen av turister i allmänhet och från Sverige i synnerhet:

"Årets första kvartal visade på en ökning av turismen till Sydafrika med 18,7 %. Från Sverige såg vi en ökning under mars månad med 25,3 % jämfört med samma period förra året. Över 4 000 svenskar besökte landet under mars, enligt South African Tourism. Under årets första kvartal besökte 15 715 svenskar Sydafrika, en ökning med 15 % jämfört med året innan. Totalt besökte 8,9 miljoner människor Sydafrika under 2015."

lördag, juli 09, 2016

Inför EM-finalen imorgon kväll...

 

Från sonen och f d rugbyspelare Filip W har vi fått följande mycket intressant och träffsäkra betraktelse, med anledning av de många "filmningarna" under fotbolls-EM, när spelarna knappt utan att man rör dem kastar sig på marken och grimaserar illa för att få frispark. Vi får hoppas att Ronaldo inte hemfaller åt sådana dumheter imorgon kväll när hans Portugal möter värdlandet Frankrike i EM-finalen. En spännande match lär det bli i alla fall!

onsdag, juli 06, 2016

40 år sedan The Soweto Uprising

 Den 16 juni 1976 sköts 176 skolelever ihjäl i Soweto av polisen när de protesterade mot att tvingas undervisas på afrikaans, de vitas språk. I år är det alltså 40 år sedan händelsen, som kom att kallas "the Soweto uprising". För att hedra offren är 16 juni därför en helgdag i Sydafrika, och juni månad är Youth Month. Årets tema för Youth Month i juni är “Youth Moving South Africa Forward”, som ju fortsätter att vara en viktig målsättning även om vi nu gått in i juli månad.

Som en bra representant för unga ambitiösa sydafrikaner publicerar vi en bild på Sino, vår 17-åriga skyddsling i kåkstaden Kayamandi, som lever ensam utan föräldrar i ett litet skjul med sin lillebror. Syskonparet hankar sig fram på socialbidrag motsvarande 350 kr sammanlagt för dem båda per månad, som ska räcka till mat, kläder, skolavgifter, skolmaterial, skoluniform, med mera. Sino går i andra ring på gymnasiet och drömmer om att kunna fortsätta på universitet och läsa till agronom. Vi stöttar henne i den drömmen, och har sett till att ungdomarna har vad de behöver under vintern, bland annat med hjälp från flera av er som donerat kläder och skor. Många av svenskarna i vår koloni har egna skyddslingar på samma sätt i Kapstadens kåkstäder, vilket är en möjlighet för oss alla att få återgälda lite, lite av allt det underbara vi får uppleva i Sydafrika varje säsong. 

söndag, juli 03, 2016

Long Table stängt för renovering


Long Table Restaurant and Café på Haskell Vineyards stängde den 27 mars, men kommer att öppna igen efter renovering, modernisering och generellt underhåll. Framöver kommer restaurangen att drivas av vingården själva. Något nytt öppningsdatum är inte beslutat ännu, men vi hoppas de kommer igång i tid till den nya säsongen i oktober eller november.