måndag, augusti 29, 2016

Kan det verkligen vara så...

...att vi äntligen håller på att se en värdig arvtagare av Nelson Mandelas arv födas? Ja, vi har hört flera starka tal av Democratic Alliance karismatiska ledare Mmusi Maimane tidigare, men talet han levererade i parlamentet den 23 augusti slår allt vi tidigare hört - av alla politiker efter Nelson Mandela. Alla! Att han dessutom är en bländande retoriker gör ju inte saken sämre. Så här kommer det andra undantaget från vår regel om att inte publicera politiska ställningstagande på bloggen. Det här är något ingen av er får missa. KLICKA HÄR, för jösse namn!!

fredag, augusti 26, 2016

Lyckad reunion i Roslagen

 Nyligen var det dags för sydafrikanska Fredagsgolfens årliga reunion i Sverige, denna gång i vackra Roslagen utanför Stockholm. Tyvärr hade vi själva inte möjlighet att vara med under de trevliga dagarna, men vi har förstått att arrangörsparet Eva och Hasse L gjorde ett jättefint jobb och att dagarna blev mycket lyckade och minnesvärda.

Golftävlingen gick av stapeln på Roslagen GK den 9 augusti, efter sedvanlig inspelningsrunda dagen innan. Den efterföljande middagen med festligheter hölls på Rånäs Slott.

KLICKA HÄR så kommer ni till Fredagsgolfbloggen där Hasse har skrivit en trevlig rapport från eventet och också publicerat bilder.

Å alla deltagares vägnar vill vi som ombud framföra ett stort och varmt TACK till Eva och Hasse för ett mycket fint arrangemang!



Kommande reunions är inplanerade enligt nedan:
2017 Halmstad (Halmstads GK)
2018 Bollebygd (Hulta GK)

tisdag, augusti 23, 2016

Jättetrevligt hus att hyra över nyår i Somerset West!


Vi har fått in ett mycket fräscht och intressant objekt som kommer att hyras ut i 20 dagar under kommande säsong, närmare bestämt 27 december till 15 januari, alltså inte över jul men strax efteråt.

Huset är lugnt och skyddat beläget inne på en trevlig så kallad security estate med bom och portkod/porttelefon till området. Huset ägs av sydafrikaner, och närmaste grannar i ett likadant hus är våra svenska vänner K-G och Barbara L, som många av er svenskar i vindistrikten har träffat t ex på Fredagsgolfen.

Det finns två dubbelrum plus ett tredje rum med en enkelsäng, så maximalt antal sovplatser är fem. Två badrum (ett med badkar och ett med dusch), en fin liten trädgård, inglasat uterum med inbyggd grill (s k braai) och liten swimming pool.

I huset finns diskmaskin och tvättmaskin, och kabel-TV ingår också.

Pris: R1650 per dygn, vilket bara motsvarar ca 1000 kr med dagens växelkurs!

Kontakta oss på mailadress info@egi.se om ni är intresserade av att hyra huset, så förmedlar vi kontakt med ägaren.





 



söndag, augusti 21, 2016

Efterlängtat GULD för Caster Semenya!

Igår natt var det dags för den sydafrikanska löparen Caster Semenya att försöka ta sitt efterlängtade guld på distansen 800 m i OS i Rio. Kanske minns ni hennes genombrott vid världsmästerskapen i Berlin år 2009 då hon som 18-åring vann distansen för första gången i större sammanhang. Efter det loppet ifrågasattes hennes könstillhörighet eftersom hon har ovanligt höga halter testosteron i sin kropp för att vara kvinna - ett inte helt unikt fenomen som inbland till och med bidrar till att kvinnor som Semenya önskar genomgå könsbyten. Hennes vinst i Berlin resulterade i att man införde gränsvärden för halten testosteron hos kvinnliga löpare, och sedan dess har Semenya fört en mer undanskymd tillvaro i de idrottsliga sammanhangen. Men den mycket omdiskuterade gränsen togs bort för ett år sedan och sedan dess har hon haft en stark utveckling som nu kunde krönas med ett olympiskt guld på distansen.
GRATTIS, SEMENYA!

torsdag, augusti 18, 2016

Ett gott skratt


Vi har fått ett så'nt roligt mail från vännerna Elisabeth och Kai (stort tack kära vänner!) att vi bara måste göra ett litet undantag från våra regler att inte publicera några politiska ställningstaganden på bloggen. Here goes:

The Postal Services created a stamp with a picture of President Zuma on it. The Postal Service noticed that the stamp was not sticking to envelopes. That enraged the President, who demanded a full investigation. After a month of testing and R1.5 million in spending, a special Presidential commission presented the following findings:

1. The stamp is in perfect order.
2. There is nothing wrong with the glue.
3. People are spitting on the wrong side. 

måndag, augusti 15, 2016

JAAA! Guld och nytt världsrekord!!


Trekejsarslaget har det kallats – herrarnas final på 400 meter i OS i Rio och kampen mellan van Niekerk (Sydafrika), Kirani James (Grenada) och LaShawn Merritt (USA). Alldeles nyss var det dags, vid 3-tiden nu på måndagsmorgonen. Och det blev ett spännande lopp fram till det återstod 100 meter, för på slutet handlade det bara om en enda löpare, nämligen Wayde van Niekerk från Sydafrika och Kapstaden!! Dessutom raderade han, med sin tid 43.03, effektivt ut Michael Johnsons sjutton år gamla världsrekord! Vilken bonus!! HURRAAAAA!

fredag, augusti 12, 2016

PADS-projektet, statusuppdatering 16: vinterrapport från Project Playground!

(För dig som inte är regelbunden läsare av bloggen, och inte känner till vårt PADS-projekt sedan tidigare, vill vi hänvisa till utförlig projektinformation som du finner HÄR.)


Samira "missionerar" om PADS
Innan vi lämnade Sydafrika hann vi starta upp ett samarbete mellan PADS-projektet och Projekt Playground som leds av svenska Frida Vesterberg. Organisationen startades av Frida tillsammans med Sofia Hellqvist, numera prinsessan Sofia gift med prins Carl Philip. Project Playground bedriver verksamhet för barn och tonåringar i kåkstäderna Langa och Gugulethu i Cape Town. HÄR och HÄR kan ni läsa tidigare inlägg om uppstarten under maj månad i år.

Nu har vi fått feedback från vår samarbetspartner i form av en statusuppdatering om vad som hänt sedan sist från Thuthu Fuku i verksamhetsledningen :

On the 21 of June 2016 we had a discussion with all the girls who have started menstruating. They were from ages of 12 years and up from the dance, music and netball classes. Nyameka who is our social worker and Hazel who is our community outreach co-ordinator were conducting the discussion. We discussed about menstruation and hygiene. Nyameka focused on the theoretical side while Hazel was on the practical side.
Kids were asked the following questions:
· At what age did they start their periods? (as they differ)
· What are menstrual pains and how they feel like?
· Where were they when they started, how did they feel and who did they tell?
We talked about the womb and different parts of the womb and their responsibilities. What happens during menstruation and pregnancy?

Pads discussion
Why they were created, how to use them, how to keep yourself clean during menstruation and how to keep the pads clean. Girls were happy to hear about the pads, they find them cheaper compared to the disposable pads that cost R20 and more per packet. They even mention the challenge when you're on heavy periods then you need to spend more money to buy two packets which most cannot afford. How embarrassing when they have to use toilet paper or any kind of cloth just to get through the day for school.

Participant’s workshop feedback
The girl’s feedback about pads was very positive. They mentioned how it affects them in not doing activities due to not having sanitary towels. Many kids and parents cannot afford to buy disposable pads monthly. With the evaluation form it is positive feedback, as well from parents and participants. They say the pads are comfortable and easy to wash.

The sales are going well, we have so far sold 27 bags for R10 each.

Skolflickor på Project Playground studerar PADS-kitet
Härligt med så positiva nyheter, och försäljningen efter en dryg månad är ett bra resultat som vi hoppas ska öka i god takt framöver. Det är också intressant att organisationen gör ett så gediget introduktionsarbete, där man även tar tillfället i akt att prata allmänt om menstruation och hygien. 

Dessa flickor, liksom eleverna på de båda high schools där vi tidigare distribuerat, får som ni ser betala R10 för PADS-kitet som egentligen kostar R220. Det är av stor vikt att flickorna och deras föräldrar upplever att de får göra en liten personlig uppoffring, så de sätter högre värde på PADS-kitet och lär sig att man behöver anstränga sig för det man vill ha. Precis som vi gjort i skolorna gör man också utvärdering i form av skriftliga "evaluation forms" som ni ser ovan, och det är glädjande att även här höra att de tvättbara bindorna och trosorna i PADS-kitet fungerar bra och är lätt att sköta.

tisdag, augusti 09, 2016

Rugby, rugby, rugby!


En av de nya grenarna vid OS i Rio är rugby, faktiskt! Men inte med femtonmannalag som vi är vana vid att se i Sydafrika, utan med sjumannalag trots att matcherna spelas på plan av full storlek, s k Rugby Sevens.
Halvlekarna är dessutom bara sju minuter korta, förutom bronsmatchen och finalen som spelas 2 x 10 minuter.

Dessa förutsättningar ger ett betydligt mer öppet och rörligt spel, med snabba löpningar och bättre möjligheter att göra "try", eller "försök" som det kallas på svenska när man gör mål i rugby.
Grattis till guldet, Australien!
Ikväll på TV10 såg vi damernas bronsmatch som vanns av Kanada efter utklassning av Storbritannien. Direkt efter den matchen följde finalen mellan Australien och Nya Zealand, där de australiensiska damerna blev de första att ta hem guldmedaljer i OS-historien.

Nu är det dags för herrarna - missa inte de spännande matcherna! Turneringen börjar imorgon tisdag kl 16, fortsätter på onsdag och avslutas på torsdag med semifinaler, bronsmatch och final. Vad vi kan utläsa av sändningarna på Viasats olika kanaler måste man teckna sig för Viaplays Sportpaket på dator, surfplatta, mobil eller Smart-TV för 399 kr (ingen bindningstid, så det är en engångsavgift för en månad) för att kunna se matcherna på tisdag och onsdag, men på torsdag sänds bronsmatchen och finalen med start kl 23.30 i TV10. Då vore det väl attans om vi inte skulle få se de sydafrikanska herrarna i OS-final! Men gör som vi och titta på turneringen redan från början imorgon genom att köpa Sportpaketet från Viaplay och visa på TV-skärmen. Då har man dessutom en möjlighet att kolla på en massa andra roliga och ovanliga sporter från OS, eller vad sägs om boxning, kanotslalom, bågskytte, cykel - BMX och mountainbike, rytmisk gymnastik, konstsim, vattenpolo och landhockey?

lördag, augusti 06, 2016

Sydafrikanska lokalvalen

 I onsdags hölls det lokalval i hela Sydafrika. Nu är 99 % av alla röster räknade, och resultatet i stort sett klart. Vår vän Stefan L har tipsat oss om en bra sajt där man kan se utfallet i hela landet och i enskilda områden, och även jämföra med förra valets resultat år 2011. Tack, Stefan! HÄR hittar ni sajten. Klicka på de tre horisontella linjerna i övre västra hörnet för att byta valår, så kan ni jämföra med resultatet från förra valet år 2011. På kartan kan man sedan dubbelklicka på olika geografiska områden för att se nedbrutet resultat på provinser och mindre områden.

Den övergripande trenden är att stödet för regeringspartiet ANC minskat generellt och DA (Demokratic Alliance) gått framåt. Partiet EFF, Economic Freedom Fighters, som leds av den kontroversielle Julius Malema (tidigare ungdomsledare i ANC men sedan flera år på kollisionskurs med president Zuma och utesluten ur ANC) har inte nått upp till kritiska 10% utan stannar på runt 8,2 % av rösterna i landet. På riksnivå backar ANC från 61,95 % vid valet 2011 till 53,9 % i detta val, samtidigt som DA går fram från 23,94 % till 26,91. Men det intressanta är främst att ANC förlorar kontrollen i området Nelson Mandela Bay där bland annat Port Elisabeth ingår, och även i Johannesburg och Pretoria. I provinsen Western Cape och Kapstaden har DA sedan tidigare en komfortabel maktposition som förstärkts ännu mer i detta val.

Western Cape
             2011             2016
DA         57,7%          63,33%
ANC      33,65%        26,22%
EFF                           2,81%

Kapstaden
             2011            2016
DA         60,92%       66,61%
ANC      32,8%          24,36%
EFF                           3,17%

Stellenbosch
             2011             2016
DA         58,98%        69,39%        
ANC       24,84%        19,66%
EFF                            3,7%

tisdag, augusti 02, 2016

Missa inte svensk-sydafrikansk smygstart på OS i Rio imorgon!

Nu är det snart dags för den härliga OS-festen i Rio! Invigningen är sent på fredag, eller egentligen mycket tidigt lördag morgon svensk tid. Men redan imorgon den 3e augusti spelar Sveriges fotbollsdamer sin första match i turneringen, och motståndarna är faktiskt just Sydafrika. Svenska damerna är favoriter, men det ska bli spännande att se om sydafrikanskorna kan bjuda ett bra motstånd.

Så missa inte att slå på TV3 kl 17.50 svensk tid imorgon (OS-studion drar igång redan kl 16) inför matchstarten kl 18. Oavsett vilket av lagen som vinner så kan vi ju jubla högt och glatt.