torsdag, september 29, 2016

Blue Rock Village

 Förra säsongen fann vi ett intressant byggprojekt i vår närhet i The Helderberg Basin. En schweizisk arkitektfirma med storstilade visioner har som ambition att uppföra ett helt område med bostäder byggda enligt västeuropeiska normer. Målsättningen med projektet Blue Rock Village är att bygga en liten "stad" för alla åldrar präglad av säkerhet, miljötänk och ett bekvämt och bekymmersfritt liv. Idag finns endast en enkel restaurang på plats, med utsikt över en fin liten sjö på området där det bland annat bedrivs kabelvattenskidåkning. Men de framtida planerna är allt annat än "enkla". Man ligger nu i startgroparna att börja bygga den första fasen av bostäder på området, och skisserna på det färdiga området imponerar verkligen.

För att komma till Blue Rock Village kör man österut på väg N2 och passerar Somerset West och Strand. Sedan tar man till vänster in på Sir Lowry's Pass Road mitt emot avtaget till Gordons Bay. Anläggningen ligger sedan på vänster hand.

HÄR finns hemsidan, och HÄR kan ni se en storstilad film om projektet.
Under den kommande säsongen vill man bjuda in oss svenskar till en presentation av projektet på plats under trevliga former. Vi återkommer om när-var-hur.

söndag, september 25, 2016

Inspirerande golfprestation!

Berra tillsammans med sin älskade Inger
 Att spela fantastiskt fin golf fast man passerat 90-strecket med några år är inga problem alls om man spenderar några månader i Kapstaden varje vinter för att behålla den fina formen. Det har vi fått vittnesmål om nu. Sen gör det kanske inte saken sämre om man spelat tennis i världsklass under en stor del av sitt liv också, för all del.
Gunilla och Janne
Några av alla våra goda svenska Sydafrikavänner träffades härom dagen hemma i Sverige i det fina höstvädret, och då inträffade följande bragd som vi fått oss berättat via mail från vännerna Gunilla och Janne:

"Härom dagen var vi, tillsammans med Cathrine, Ulf, Ulla och Kurt, bjudna till Berra och Inger. Samvaron inleddes med en golfrunda på Båstad gamla bana. Vi spelade damer mot herrar. Vi hade en makalös golfdag på en suverän bana. Men det mest remarkabla var att Berra gick runt på 88 slag brutto – dvs 3 slag under sin ålder. Det är en golfares dröm att kunna göra det. Bland annat sänkte Berra ett inspel från 110 meter för en snygg birdie."

Inför säsongstarten i Sydafrika tänkte vi att det kan vara en inspiration för alla att ta del av Berras häftiga prestation. Själv tyckte han att "det var väl inte så märkvärdigt". Vi tror många kan inspireras av att golf är en fantastisk sport även när man är över 90 år.


Tack för inlägget, go'vänner. 
Och ett jättestort grattis till vännen Berra!

torsdag, september 22, 2016

Se och njuuut!!


Kapstaden har flera gånger utsetts till världens vackraste stad, och vi som är där en en stor det av året håller ju förstås med. Med dagens drönarteknik går det att göra makalösa filmer och härliga kameraglidningar. Skruva upp volymen och titta (helst på så stor skärm som möjligt) på några riktigt bra drönarfilmer om Kapstaden.

FILM 1
FILM 2
FILM 3

Nu längtar vi verkligen ner!

måndag, september 19, 2016

Vi visste det, vi visste det!!



En dag så smäller det! En dag kommer hans stora genombrott. Och nu verkar det som dagen äntligen är inne. Vår vän Tebogo Louw från Amazink Live i Kayamandi gick igår kväll vidare till att bli en av endast tio kvarvarande finalister i årets upplaga av sydafrikanska Idol!!!!

Vi håller alla tummar! Go, Tebogo, GO!!

Skruva upp volymen, sätt på bästa hörlurarna, öka upp till fullskärm och KLICKA HÄR så ser ni honom i full action på IDOL-scenen!

HÄR kan ni höra Tebogo med sitt eget band som vi såg uppträda på Amazink förra säsongen. Filmningen är skruttig men ljudet är ok och rösten magisk!!

Följ den fortsatta kampen på sydafrikanska IDOLs hemsida HÄR!

Och för er lyckliga som befinner er i Sydafrika kan ni följa den fortsatta tävlingen fram till finalen i november på DStv kanal 161, Mzansi Magic, kl 17.30 varje söndag.
Those were the days. Tebogo tillsammans med Amazink-kollegorna Ramaine och O'Ryan.

fredag, september 16, 2016

The Test Kitchen: renoveringsstängt och ändrade bokningsrutiner


Den kända kocken Luke Dale-Roberts restaurang The Test Kitchen har, som många av er säkert vet, i flera års tid blivit utsedd till Afrikas bästa restaurang.

Nu har de ändrat sina bokningsrutiner på följande sätt: man kan inte längre boka via e-post utan endast online via deras bokningssystem eller via telefon. Dessutom kan man bara boka en månad i förväg! Varje datum släpps kl 8 på morgonen en månad i förväg. Alltså: vill man besöka den berömda restaurangen den 12 november måste man "hänga på låset" i bokningssystemet kl 08.00 den 12 oktober.

Restaurangen är dessutom stängd för renovering från den 15 augusti till den 10 oktober - en välbehövlig sådan tycker vi, efter att ha stört oss en hel del på de högljudda fläktarna och den dåliga akustiken som gjorde det svårt att föra ett normalt samtal med personal och bordskamrater när vi var där under förra säsongen.

Som alternativ finns "systerkrogarna" The Pot Luck Club och The Shortmarket Club.

tisdag, september 13, 2016

Har du en gammal mobiltelefon att donera?


Då är vi oärligt tacksamma om du kan ta med den ner till Kapstaden nästa säsong. Vi lovar att se till att den kommer väl till användning hos någon kåkstadsinnevånare vi har kontakt med som är i desperat behov av en kommunikationsmöjlighet, kanske till nära och kära i en annan del av Sydafrika, eller för att söka jobb eller utbildning.

Ålder på mobilen spelar inte så stor roll, men glöm inte att ta med laddaren!

lördag, september 10, 2016

Only in South Africa!

Minns ni inlägget från 2014 när jag, Samira, satt i bilen och "dansade" vid min ratt tillsammans med försäljningskillarna i korsningen Main Road och R44 till Pharrell Williams härliga låt "Happy"? Om inte kan ni klicka här och läsa om det.

Men nu kan nu se något bättre, mycket större och häftigare - Only in South Africa! HÄR ska ni klicka - och glöm inte att slå på volymen.

onsdag, september 07, 2016

Årets genomgång av förlängd reseförsäkring

Ni som är trogna läsare av vår blogg vet att vi gör en jämförelse av förlängd reseförsäkring varje år, och här kommer årets rapport. Den reseförsäkring som ingå i hemförsäkringen gäller som bekant bara 45 dagar. Är man på resa längre än så måste man förlänga hemförsäkringens reseskydd alternativt teckna en separat reseförsäkring för överskjutande dagar.

Vi bytte hemförsäkringsbolag för några år sedan till Dina Försäkringar, eftersom vi fick bäst pris där. Nu har vi varit kunder några år och är väldigt nöjda med både service vid kontakt med kundservice och med skadehantering. Sedan vi bytte hemförsäkringsbolag har Dina Försäkringar gått segrande ur striden om var vi ska lägga vår förlängda reseförsäkring, och så blev utfallet även i år.

Här är resultatet:

Vi är 60 respektive 68 år gamla, vilket har betydelse för premieuträkningen hos alla bolag.

Dina Försäkringar tel 0771-81 82 83
Samira 21 kr/dag, Björn 22 kr/dag (förra året 20 resp 22 kr).
Premien höjs successivt när försäkringstagaren blir äldre.
     
ERV (f d Europeiska) tel 0770-45 69 00
Samira och Björn 29 kr/dag/pers (samma som förra året).
Premien höjs rejält vid 70 års ålder.

Gouda tel 08-615 28 00
Med egendomsskydd: Samira och Björn 41 kr/dag/pers (höjning med 4 kr/dag från förra året).
Utan egendomsskydd: Samira och Björn 29 kr/dag/pers (kollade ej pris förra året).
Premien höjs rejält vid 70 års ålder.

Solid tel 0771-113 113
Har upphört med produkten.

ICA-banken Försäkring tel 033-47 47 90
Har fortfarande ERVs produkt och inga planer på annat, trots uppgift juli 2015 att de skulle skaffa egen produkt under 2016.


Genom att förlänga med Dina Försäkringar sparar vi 2 683 kr jämfört med ERV och 5 351 jämfört med Gouda! En annan fördel med samma försäkringsbolag hela vår restid är att vi slipper tjafs med gränsdragningsproblem mellan de båda försäkringsbolagen om vi råkar ut för en skada som löper över gränsen för de första 45 dagarna. Det har vi eländiga erfarenheter av tidigare.

Man måste vara hemförsäkringskund för att kunna köpa respektive hemförsäkringsbolags förlängda reseskydd. Så det kan vara värt att, som vi gjorde, byta hemförsäkringsbolag om man kan spara tusenlappar på den förlängda reseförsäkringen även om hemförsäkringspremien skulle vara något dyrare. Men i vårt fall är det så bra så Dina Försäkringar har den billigaste hemförsäkringen för oss.

söndag, september 04, 2016

Flygbolag till Kapstaden


Har ni ännu inte bokat flyg till Sydafrika inför kommande säsong är det väldigt hög tid att göra det nu! Själva bokar vi numera våra biljetter t o r nerifrån Sydafrika, eftersom vi märkt att det blir lite billigare. Men som ni kanske minns så flög vi hem till Stockholm en månad senare än planerat på grund av min, Samiras, akuta operation i Kapstaden. Jag var fortfarande i ganska risigt skick då, så försäkringsbolaget bokade enkelbiljetter i bussens class åt oss, till vår lycka. Men nu behövde vi alltså hitta enkla biljetter ner till Kapstaden igen, för att kunna fortsätta boka där nerifrån framöver.

Det blev alltså en sökning efter enkelresor på www.flygresor.se denna gång. Och till vår stora lycka hittade vi riktigt bra biljetter ner. Endast 2 225 kr per person minsann, och då tjänade vi en hundralapp på att boka direkt via flygbolaget utan mellanhand. En flygtid på 20 timmar och en mellanlandningstid på endast 3:25 gjorde ju inte saken sämre. OCH - två väskor vardera à 23 kg!!

Vad är "haken" då, undrar ni? Ja, här kommer det kanske att råda delade meningar, men flygbolaget i fråga är Ethiopean Airlines. Vi har hört både positivt och negativt om dem, men de ingår i alla fall i Star Alliance (precis som SAS, Lufthansa och många andra välrenommerade flygbolag) och finns inte med på Råd & Röns Svarta Lista där man bland andra flygbolag hittar Ryanair, Norwegian - och Turkish Airlines som många brukar flyga med till Kapstaden! Och övriga alternativ för enkelresa till Kapstaden började på ca 5000 kr per person (om man inte vill övernatta vid mellanlandningen). Vi kom alltså undan med mindre än halva det priset.

Några andra bolag som flyger till Kapstaden är:
- Turkish Airlines (finns som sagt på Svarta Listan, och även om säkerheten på flygplatsen säkert är rigorös numera känns det osäkert med en envåldshärskare som hittar på nya tokerier hela tiden)
- Qatar Airways (mellanlandning i mellanöstern kan upplevas som obehagligt i terroristtider)
- Emirates (se ovan)
- KLM
- Lufthansa
- British Airways

Det ska bli spännande att pröva ett nytt flygbolag när det är dags för vår enkelresa till södra halvklotet i slutet av oktober. Vi återkommer med rapport!

torsdag, september 01, 2016

Glasögonprojektet rullar vidare

Under två tillfällen i oktober kommer Glasögonprojektets "alldeles egen" ögonläkare Dr Nico Van Helsdingen helt gratis operera två äldre damer från Kayamandi. Damerna som båda lider av grå starr uppmärksammandes av våra optiker Janne och Bettan i samband med förra säsongens Glasögondagar. Damerna remitterades till Dr Helsdingen som ställde diagnos. Och nu är det alltså dags för operation så damerna kan bli av med sina allvarliga besvär. 

Det är i samband med operationerna den 3/10 och den 10/10 som vi behöver hjälp. Det gäller att transportera damerna från Kayamandi till Somerset West, och tillbaka till Kayamandi efter operation.

Så...... finns några av er läsare på plats under dessa dagar i oktober och är villiga att ställa upp med transport så vore det en MYCKET STOR VÄLGÄRNING. Kontakta i så fall Björn via e-post till:    info@egi.se

Låt oss till sist också få passa på att tacka alla er Fredagsgolfare som genom era donationer gör det möjligt för oss i Glasögonprojektet att kunna hjälpa Kayamandibor med ögonproblem!