söndag, oktober 30, 2016

Viktiga vattenbegränsningar fr o m 1 november!


Användning av kommunalt vatten i Kapstaden kommer att begränsas kraftigt fr o m nu på tisdag, den 1 november. Det är en konsekvens av att hela Sydafrika haft alldeles för lite nederbörd under de senaste två åren, och läget är nu 15 % värre än samma tid i fjol. Så här beskriver City of Cape Town de Nivå 3-begränsningar som kommer att gälla från tisdag:

LEVEL 3 WATER RESTRICTIONS : WHAT THIS MEANS
- Watering of gardens and washing of cars and boats can only be done with the use of buckets and containers
- No hosepipes or automatic sprinklers are allowed
- Portable pools are no longer permitted
- No automatic swimming pool top-up systems are allowed. Only manual topping up is allowed if swimming pools are fitted with a pool cover.

SIX HELPFUL WATER SAVING TIPS
- Water your plants with excess water from cooking and cleaning.
- Turn the tap off while washing your hair.
- Use a pool cover to prevent water evaporation.
- If you have a water meter, use it to check for water leaks.
- Fill a container with water while waiting for your tap water to heat up, instead of letting it run.
- Limit your water usage when brushing your teeth to a cup of water.

Alltså: ingen som helst bevattning med sprinklersystem eller trädgårdsslang efter 1 november. Och swimmingpools får bara fyllas på manuellt, och då under förutsättning att man har ett täcke över poolen. Bryter man mot ovanstående regler kan åtal och i värsta fall fängelsestraff bli aktuellt. 

KLICKA HÄR för en mer utförlig beskrivning av begränsningarna från City of Cape Town.

HÄR (City of Cape Town) och HÄR (Cape Town Magazine) finns mer information att läsa, och även kontaktdata för att rapportera överträdelser.

Dessutom planeras en rejäl prishöjning av vattenkostnaden för hushåll och företag fr o m 1 december.

Glädjande nyhet till alla boulevänner!

Nu är det äntligen dags!
Nu på onsdag, 2 november klockan 11:00, drar Tore igång säsongens första bouleturnering på vingården Vergenoegd. Som vanligt behövs ingen förbokning.
Nya som gamla boulevänner- alla är välkomna.
Väl mött!
Tore

lördag, oktober 29, 2016

Övergång till vintertid i Sverige!


Nu är det dags för Sverige och delar av Europa, Nordafrika och Nordamerika att gå över från sommartid till vintertid!

Natten till nu på söndag, den 30e oktober, ställs klockorna om, så om ni är i Sverige är ni bara att gratulera - då kan ni festa en timme längre på natten! Vi här i Sydafrika behöver ju inte ställa om några klockor, och kan istället glädja oss åt att om klockan är 15.30 här så är den bara 14.30 i Sverige och det går fortfarande utmärkt att ringa till det svenska bankkontoret och be dem skicka mera pengar ;-)!

torsdag, oktober 27, 2016

Konsten att se på svensk TV i Sydafrika

Från vår vän Sven-Åke B har vi fått följande förträffliga information för alla oss som gärna ser på svensk TV här i Sydafrika (stort tack, Sven-Åke!). Observera att alla leverantörsnamn i blå fet stil är klickbara så kommer ni direkt till deras webbsidor.
"Det finns lite olika lösningar om man vill se svenska TV-kanaler via Internet. Vi kan ta SVT Play som exempel. det går bra att gå in på Svtplays websida och titta på de sändningar som är tillåtna även utomlands. Kvalitén på visningen beror på hur snabbt internet man har. det samma gäller för andra strömmande TV sändningar från Sverige, t.ex TV4 Play, Comhemplay etc. Där måste man vanligen ha ett konto att logga in på då de inte är gratis.

Ett antal sändningar är dock blockerade för visning utomlands, då måste man hitta omvägar. Den vanligaste är en s.k. VPN tunnel. Den får det att se ut som er PC är i Sverige. Det finns ett antal sådana betaltjänster, t.ex PureVPN, HideMyAss, SeSvensk
TV, m.m. Den är bra på så sätt att man kan se allt. Nackdelen är dock att den drar ner hastigheten på streamingen och det är illa för oss som har en långsam internetuppkoppling, vilket nästan alla svenskar har här. En bättre lösning är SmartDNS, det finns också ett antal betaltjänster för detta. Jag använder själv UnoTelly. Kostnaderna för tjänsterna är ca 5 USD/månad. Den tjänsten drar inte ner hastigheten, men garanterar inte att kunna se alla streaming TV-kanaler från Sverige. Det måste man kolla med tjänsteleverantören. UnoTelly kan visa SVTPlay och några till.

Nästa steg är var man vill titta, i TV:n, på datorn, på plattan, eller i sin smartphone. Det vanligaste är att titta på datorn, men den kan enkelt anslutas till TV:n, antingen med en HDMI kabel, trådlöst med Apple TV eller Chromecast. Jag rekommenderar starkt att man använder en HDMI kabel. Det finns även andra trådlösa alternativ, man kan på Samsung TV köra "Screen Mirroring" från sin Samsung telefon.

För den som har en SmartTV finns ytterligare alternativ. De som har en SmartTV i Sverige är nog bekanta med att det finns ett antal "Appar" man kan köra på den. T.ex Netflix, HBO, Expressen TV m.m. På en SmartTV i Sydafrika finns inte dessa Appar. Detta kan man lösa genom att konfigurera TV:n så att den "tror" att den befinner sig i Sverige. Då får man tillgång till de appar som finns i Sverige. Har man flera olika apparater man vill kunna se svensk TV på kan man antingen köra en app i resp. apparat enligt tidigare beskrivning. En smartare lösning kan vara att konfigurera själva routern. Då kommer alla apparater som är anslutna till den via WiFi att kunna se blockade kanaler från Sverige."

Själva använder vi oss av SmartDNS-tjänsten Overplay på både dator, surfplatta, smart-TV och AppleTV för att se alla de svenska kanalerna som SVT och TV4-koncernen har, plus Netflix och en hel del utländska kanaler, och tycker det fungera väldigt bra. SeSvenskTV har också en erkänt bra SmartDNS-tjänst.

tisdag, oktober 25, 2016

Amazinks kåkstadsshow är tillbaka!


Våra musikaliska vänner från Khayamandi berättade nyligen för oss att det ÄNTLIGEN varit nypremiär på de omåttligt populära showerna på Amazink Live igen! Så nu är traditionen återupptagen med "fredagsmys" i "vår" kåkstad. Hurra!! Fram till den 10 mars kommer showen att visas varje fredag, så skynda att boka biljetter på Computicket HÄR - i fredags var det utsålt! Show och middag kostar R280 per person. När ni har era biljetter bör ni ringa till Amazink, tel +27 (0)83 7581457 eller +27 (0)21 8865036, för att boka ett bra bord. Dörrarna öppnar kl 18.30 och maten börjar serveras strax därefter. Själva showen börjar kl 20.


Så här skriver Amazink Live på Computicket:

True to our legacy, but fresh from the box: Amazink Live Season Five showcases astounding local talent in an interactive musical theatre performance which will have you rolling (and dancing) in the aisles. More than dinner and a show, Amazink Live is a truly unique South African experience.

Mer information hittar man på Amazink Lives facebooksida HÄR.

Vi har bokat våra biljetter - här ska dansas och sjungas The Township Way :-)!
Väl mött, allihop!
(Bilderna från showen har vi lånat från Amazinks facebook-sida)

lördag, oktober 22, 2016

Dags att kora bästa restaurangerna igen!


Nu har nomineringarna för de bästa restaurangerna i Sydafrika 2016 blivit officiella!
Read all about it - HERE!

Landets tio allra bästa koras vid en festlig ceremoni i Cape Town söndagen den 20 november. Efter det datumet lär det vara tämligen kört att boka bord på dessa tio från mitten av december till mitten av januari i alla fall.

Så skynda att boka bord på dina favoritkrogar så fort som möjligt. Sydafrika är ett hetare resmål än någonsin har vi sett siffror på.

onsdag, oktober 19, 2016

Ogiltiga mynt och sedlar

Från Rolf N har vi fått följande tänkvärda inlägg:

Hej, läste i tidningen att nuvarande 100-kr och 500-kr sedlar liksom 1-kr, 2-kr och 5-kr mynt skall bytas ut. De nuvarande blir ogiltiga från juni 2017.
Kanske något att uppmärksamma på bloggen då kanske detta inte uppmärksammats av alla så här i resetider. Ett tips bara! Hälsn Rolf


Stort tack Rolf, säkert kan det bli lite hektiskt att bli av med sedlar och mynt efter hemkomsten 2017.

Vart vänder man sig då om man vill växla in påsen med mynt som står på hyllan i garderoben? HÄR hittar du närmaste inlärningsställe! Själva travade vi iväg med vår påse myntrör till SEB. Helt gratis dessutom trotts att det ryktats om att det skulle vara avgiftsbelagt. Men, fick vi höra, för att växla gratis måste man ha ett SEB-konto.  Men å andra sidan kostar det väl ingenting att öppna ett nytt bankkonto heller.  Lycka till!

tisdag, oktober 18, 2016

Det här är ju inte klokt!!


WOW!! Vännen Tebogo, från Amazink Live-gänget i "vår" kåkstad Khayamandi, är nu en av endast sju kvarvarande finalister i sydafrikanska versionen av Idol 2016!! Vilken fantastisk bragd av denna ödmjuka och genomtrevlige kåkstadsgrabb som fortfarande bor hemma hos sin mamma med sin syster. Men innan vi åkte till Sverige i maj presenterade han oss för en underbar ung dam som han berättade att han tänker gifta sig med. Och hon såg inte motvillig ut, så kanske blir det även bröllop att fira framöver förutom Idol-framgångarna.
Ni MÅSTE bara kolla på hans suveräna TV-framträdanden från de senaste två söndagarna! Det kan ni göra HÄR (9 okt) och HÄR (16 okt). Killen är ju jättesnygg (eller hur, tjejer?), sjunger som en gud och dansar som en gud!

Och för er lyckliga som befinner er i Sydafrika kan ni följa den fortsatta tävlingen fram till finalen i november på DStv kanal 161, Mzansi Magic, kl 17.00 varje söndag. Och glöm inte att ringa och rösta på honom!!

Go for it, Tebogo!! The Swedish fan club is by your side!!

Missa inte Uppdrag Granskning om sydafrikanska viner imorgon!


Från vår vän Jacob F har vi fått följande heta tips om teveprogrammet Uppdrag Granskning imorgon (tack, Jacob!). Programmet kommer att handla om sydafrikanska viner och villkoren för de som arbetar med vinframställningen. Så här skriver SVT:

"Mer än 50 miljoner liter vin exporteras från Sydafrika till de nordiska länderna varje år. Uppdrag granskning har träffat arbetare som vittnar om farlig arbetsmiljö, olagliga uppsägningar och vräkningar."

Inte så smickrande...

Programmet sänds i SVT1 kl 20 imorgon onsdag, och repriseras i SVT1 den 20/10 och 22/10, och i SVT24 den 23/10. Dessutom kan det även ses när som  helst i efterhand på SVT Play.

måndag, oktober 17, 2016

"Food demos" på Imibala


Minns ni att vi tidigare skrivit om att välgörenhetsorganisationen Imibalas restaurang (på Bright Street nr 18 i Somerset West i Kapstadens vindistrikt) kommer att hålla matlagningskurser och matlagningsdemonstrationer framöver under namnet Imibala Cookery Kitchen? Om inte så kan ni kika på det inlägget HÄR.

Nästa vecka, den 19e och 20e oktober kl 19-21, kommer två stycken "food demos" att gå av stapeln, nämligen:

- "Edible Christmas Gifting" med kocken Nicci Seymour
Under kvällen lär man sig att göra och paketera t ex White Chocolate & Cranberry Biscuits, Pineapple Preserve, Spiced Arancello, Rosemary & Parmesan Shortbread.

- Gästspel med favoritrecept av kockarna Isle Fourie och Sue-Ann Allen från Masterchef SA
Här kan man bland annat lära sig laga rätter som Bougatsa, Picarones och Red Curry.

Kostnad är R380 per person för varje event, och då ingår deltagande i demon, välkomstdrink, kanapéer, mat och alla recept. Anmälan görs per telefon eller e-post till +27 (0)21 851 2364 eller letscook@imibala.com.

fredag, oktober 14, 2016

Kirstenbosch Summer Sunset Concerts


Ni känner väl till de underbara konserterna på söndagar i Kirstenbosch vackra botaniska trädgård i Constantia inne i Kapstaden. Man packar sin picknickkorg med gott att äta och ljuvligt sydafrikanskt vin att dricka, tar med picknickfilten eller låga campingstolar och beger sig till den stora sluttande gräsmattan i mycket god tid (grindarna öppnar för det mesta kl 16) för att knipa de bästa platserna under de skuggiga träden.

Konserterna inleds i år den 20 november och avslutas den 2 april. Bland våra favoritartister denna sommar finns Lira, Goldfish, Mi Casa och The Cape Town Philharmonic Orchestra. Ett bra knep är att lyssna på de artister man inte är bekant med på www.youtube.com, för att bilda sig en uppfattning om vilken typ av musik de kommer att framföra.
KLICKA HÄR så ser ni det fina programmet och kan köpa biljetter. Men skynda - det brukar bli utsålt!

tisdag, oktober 11, 2016

Glöm inte Kivra!

Många av oss som bor en längre tid i Sydafrika varje år har problem med bevakningen av vår post hemma i Sverige. Nu finns ett riktigt bra alternativ som vi skrev om redan den 26e maj, men här kommer en påminnelse.

HÄR kan du läsa vårt inlägg om hur du kan få en stor del av din post från myndigheter och företag digitalt framöver via KIVRA som är en säker digital brevlåda kopplad till personnummer. Bland användarna finns till exempel Skatteverket, Bolagsverket, Transportstyrelsen, banken t ex ICA-banken, försäkringsbolag t ex Skandia, elbolag t ex Vattenfall, CSN, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan.

Vi har själva använt tjänsten sedan i maj och den fungerar alldeles utmärkt och kan varmt rekommenderas.

fredag, oktober 07, 2016

Tebogo vidare i Idols South Africa!


Kayamandis och Stellenboschs stolthet, och vår vän från Amazink Live, Tebogo Louw har gått vidare i årets uppsättning av Idols South Africa! Nu återstår bara nio finalister och spänningen är oliiiiidlig!

HÄR kan ni höra och se hans fina tävlingsbidrag från tevesändningen i söndags. Håll tummarna nu inför nästa tävlingsomgång nu på söndag.

Och för er lyckliga som befinner er i Sydafrika kan ni följa den fortsatta tävlingen fram till finalen i november på DStv kanal 161, Mzansi Magic, kl 17.30 varje söndag.

måndag, oktober 03, 2016

The Franschhoek Craft Festival


Nu är sommaren på väg till de vackra vindistrikten i Kapstaden, och olika festivalinbjudningar börjar dugga tätt. Här är en att genast lägga in i almanackan:


The Franschhoek Craft Festival 

Wine, beer, gin, cocktails, ice cream, charcuterie, oysters and more!

5 November, 11h00 - 17h00 at Morêson Wine Estate.

Get out of hand at the debut Franschhoek Craft Festival this summer. This one-of-a-kind festival takes place at Môreson—a blissful wine farm. You’ll be in good hands with plenty of local wines, cap classique, craft brews and small batch spirits. Môreson’s farm restaurant, bread & wine will be on-hand with their famed, artisan charcuterie and breads, with many other craft and fine food producers taking matters into their own hands offering cheeses, pastries, chocolates and so much more.

You’ll be happy to give a hand to the live musical entertainment; and bring the whole family, there’s something for everyone to get their hands on.

HÄR köper man biljetter för R180/person. Men vi har ett tips: ange "craft" som promo code när ni checkar ut från biljettköpet så får ni R30 i rabatt per person!