söndag, maj 31, 2009

Begagnade glasögon sökes!

För två månader sedan skrev vi och berättade om Bärbels initiativ att samla in begagnade glasögon för att sedan dela ut dessa till behövande i
kåkstaden Khayelitsha utanför Kapstaden.

Kampanjen fortsätter och det finns många olika sätt man kan använda för att samla in begagnade glasögon. Enklast är väl att leta i sina egna gömmor och byrålådor. En annan variant är att ta med en papplåda, med texten ”Glasögoninsamling till behövande i Sydafrikas kåkstäder”, exempelvis till jobbet. Med lite fantasi kan man säkert också hitta på många andra sätt att stödja Bärbels insamling. Huvudsaken är ju att det blir många glasögon att dela ut.

Hur gör man sen?
Jo, man tar med de insamlade glasögonen till Sydafrika nästa gång man reser dit. Kontaktar sedan Bärbel i Sverige på telefon 031-916612 eller i Sydafrika på telefon 021-8537645 eller tar helt sonika med glasögonen till "Boulen" som vi under säsong spelar varje onsdag kl 11.00 på vingården Vergenoegd. Bärbel kommer sedan överlämna de insamlade glasögon till svenska Ingrid Le Roux, som är läkare i kåkstaden Khayelitsha, som i sin tur kommer att dela ut dom till dom många behövande.

lördag, maj 16, 2009

Sydafrikanskt gästspel på Hotell Tylösand
21-23 juli 2009

Det finns ett talesätt som säger att: ”Om inte Mohamed kommer till berget så får berget komma till Mohamed.” Riktigt så dramatiskt är det väl inte, men stort är det definitivt nu i sommar när Jean Engelbrecht, ägare till den kända vingården Rust en Vrede, och den världsberömda stjärnkocken David Higgs, Executive Chef på vingårdens mycket exklusiva restaurang, kommer till Tylösand.Under sitt besök i Sydafrika i julas besökte Per Gessle bland annat Rust en Vrede och planterade då idén hos Jean Engelbrecht och David Higgs om ett gästspel på Hotell Tylösand nu i sommar. I samarbete med Rust en Vredes vinagent Ann Burgaz Schmidt, VD på The Wine Agency, blir gästspelet nu verklighet. Under tre dagar kommer David tillsammans med Hotell Tylösands egen köksmästare Torsten Körling komponera menyer för gästspelskvällarna, och själv vara på plats för att laga mat och vägleda gästerna genom tre spännande kvällar.

David har arbetat professionellt i branschen i 18 år, och som medlem i Sydafrikas kocklandslag och utnämnd till Châine des Rotisseurs "Young chef of the Year" är han idag ansedd som en av de främsta köksmästarna i Sydafrika.

Vi har bokat bord tillsammans med Lisa och Thomas den 21 juli – kommer ni?

Är ni nyfikna på Rust en Vrede, deras fantastiska restaurang och David och Jean kan ni läsa ett omfattande kapitel om dem i vår bok ”Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika”.

Läs mer om gästspelet

söndag, maj 10, 2009

Zumas nya regering!

Igår svors Jacob Zuma in som Sydafrikas nye president. Och idag har han presenterat sitt nya så kallade kabinett.

Den tidigare presidenten Kgalema Mothlante, som suttit som tillförordnad sedan Thabo Mbeki tvingades avgå i september 2008, blir framöver vicepresident.

Trevor Manuel, som varit högt respekterad och älskad finansminister i 13 år, blir kvar i regeringen men får en ny ministerpost som ansvarig för ekonomisk planering. Denna post blir en av de allra mäktigaste i den nya regeringen, och ska ge en mer samlad syn på den socio-ekonomiska utvecklingen i landet, säger Zuma.

Gruv- och energidepartementet delas i två nya departement, för att bättre kunna fokucera på sina respektive områden.

Ett nytt Turistdepartement har också bildats. Här lär det bli bråda dagar fram till VM i Fotboll i mitten av 2010 i första hand.

Läs Zumas hela tal här!

Golfnördar? Vi?!? Nääää…

Fast lite betänksam blir man förstås när maken kommer hem med fem meter grön filtmatta som han rullar ut i vardagsrummet.

Och idag har vi haft vårstädning med bostadsrättsföreningen. Vi hamnade i gruppen som bl a skulle fixa till föreningens sandlåda, där ungarna inte kan leka längre eftersom den är full av ogräs. När vi stod där och krattade i sanden var det plötsligt något som kändes väldigt välbekant.
- Här kan man ju faktiskt träna bunkerslag”, sa jag.
Ridå!

fredag, maj 08, 2009

Kärt sydafrikanskt återseende bland aktier & fonder

I veckan var vi på Globens Annex där Avanza Bank bjöd in sina kunder till en spännande dag med privatekonomiska placeringar i fokus. Talarlistan var gedigen - "alla" var där, från Gudrun Schyman till Jacob Wallenberg. Och vem hittade vi i vimlet om inte vår sydafrikasvenske vän Ulf P! Han och hustru Maj-Britt var tidigare bosatta i Somerset West, där så många av oss andra bor. Men för några år sedan beslöt de att flytta hem till Sverige igen, för bättre närhet till barn och barnbarn. Nu bor de i Nacka med sommarställe i Strömstad.
Ulf hälsar så mycket till alla vänner!

söndag, maj 03, 2009

Som den uppmärksamme bloggläsaren säkerligen inte missat spelade vi som vanligt en hel del golf i Sydafrika under säsongen 2008-2009. Som en liten hjälp att minnas allt det roliga har vi här under rubriken ”Hall of Fame” samlat några av de golfprestationer vi fick uppleva under våra golfrundor. Observera att golfprestationerna presenteras utan inbördes ordning.

Att göra par på ett par-3 hål är väl bara vi nybörjare som betraktar som en prestation, men när Rolf S. gjorde par på ett par-3 hål där två av hans tre slag var bunkerslag var prestationen ett faktum.





Gunilla T. är en stjärna på att chippa, det känner många av oss redan till. Men att få se henne hoppa över det där med puttning och istället chippa tre gånger rakt i koppen under en och samma golfrunda - det trodde vi aldrig vi skulle få uppleva.



Sen har vi tre herrar som gjort var sin eagle under säsongen, vilket vi definitivt klassar som en ärbar golfprestation. Eagle är, för de som undrar, när man får bollen i koppen på två slag färre än hålets par.

Björn B. har gjort eagle på hål 4 på Strand (par 4)









Olav F. har gjort eagle på hål 4 på Strand (par 4)









Acke P. har gjort eagle på hål 4 på Langebaan (par 5)









Vi gratulerar till säsongens golfbragder och hoppas få se många fler fina prestationer nästa säsong.