onsdag, juli 29, 2009

Rust en Vrede gästspelar på Hotell Tylösand

Nu har de varit här – köksmästare David Higgs och ägare Jean Engelbrecht från den vackra vingården och restaurangen Rust en Vrede i Stellenbosch vindistrikt i Sydafrika!

Initiativtagare till gästspelet var faktiskt Per Gessle själv, som är delägare i Hotell Tylösand. Några av oss stötte ihop med Per och Björn Borg med familjer när de kalasade på ett antal fina restauranger i vintras, under sitt besök i Sydafrika för att fira Pers 50-årsdag. När vi senare dinerade på Rust en Vrede berättade David Higgs stolt att Per blivit så imponerad att han på stående fot bjudit in till ett gästspel på sitt välkända hotell i Tylösand. David tackade ja med förtjusning – ”and the rest is history”.

Gästspelet arrangerades av Rust en Vredes svenske vinagent Ann Burgaz-Schmidt (The Wine Agency), och hölls under tre kvällar i den mindre, mycket vackra gourmetrestaurangen Akvarell. Vi bokade bord till första kvällen, tillsammans med sydafrikavännerna Lisa & Thomas och Kerstin & Karl-Erik. I vimlet denna kväll mötte vi också Marianne & Stig, grannar till Katarina & Peter som driver de omåttligt populära The Beautiful South Guest House och The Beautiful West Guest House i Stellenbosch respektive Somerset West. Kul att träffa er igen, kära vänner!

För 995 riskdaler bjöds vi en utsökt god sjurätters avsmakningsmeny av mycket hög klass. Här bjöds läckerheter av ingredienser som t ex getostfeta, vaktelägg, lax, sparris, tigerräkor, springbok, ostronskivling, Karoo lamm och avokado. Inriktningen var självklart sydafrikansk, men med influenser från internationell matlagning på det sätt som även utmärker restaurang Rust en Vrede nere i Sydafrika. Resultatet var fantastiskt gott och den 38-årige David Higgs är verkligen en mästare.

David berättade att han var väldigt imponerad av all personal på Akvarell, både kökspersonal och serveringspersonal. David och Akvarells chefskock Dennis Säwström hittade direkt ett utmärkt och ömsesidigt givande samarbete. David tyckte det var ett stort nöje att få jobba med ett så professionellt team.Ägaren av vingården och restaurangen, Jean Engelbrecht, minglade runt på ett mycket trevligt och uppskattat sätt bland alla gästerna och berättade om vinerna vi bjöds på i ett separat vinpaket för 625 kr. Förutom vinpaketet hade man även tagit med sig några flaskor av vingårdens nya prestigevin med namnet ”1694” (året för vingårdens grundande), årgång 2006 – en härlig, men dyrbar, vinupplevelse. Hisnande 2 700 kr kostade flaskan denna kväll, och även om vi fick en mycket generös vänskapsrabatt ska det bli spännande att se vad dyrgripen betingar för pris på Rust en Vrede när vi kommer ner i oktober.

När vi alla slog oss ner i pianobaren efter middagen enades vi om att middagsupplevelsen varit av minst lika hög kvalité som den vi tidigare haft på restaurangen nere i Sydafrika. Bravo, David!

fredag, juli 24, 2009

Sydafrikanskt träningsläger i Bohuslän!

Vi har varit ute och seglat några dagar med våra vänner Jessica och Rolf utmed Bohusläns vackra kust. Det var helt fantastiska dagar (tack än en gång, kära vänner!), men trots det kände vi alla fyra att det så sakteliga började infinna sig en längtan tillbaka till våra paradis i Sydafrika.

För att lindra vår längtan beslöt vi raskt att genomföra ett träningsläger inför den stundande sydafrikanska sportsäsongen. För er som följt bloggen det senaste året är grenarna säkert självklara: golf och boule! När träningslägret beslutades var vi för tillfället inblåsta på Väderöarna, så träningen genomfördes enligt Kajsa Wargs berömda princip – Man tager vad man haver! Det GÅR att spela golf på en skärgårdsklippa - men det går åt mera vin!












Gren nr 1: puttningstävling på bryggan – med träklubba! Stackars Rolf halkade genast av bryggkanten och fick droppa och plikta. Springorna mellan bryggplanken gav kul krydda åt puttarna, och efter ytterligare en dropp och plikt blev Rolf så desperat att han, till publikens oerhörda förtjusning, vände på klubban och dammade av de gamla biljardtakterna igen. Succé!


Gren nr 2: Längst drive ut i vattnet från piren. En liten grästuva letades raskt upp, och glasen fylldes på för att ingjuta mod och styrka i KombaTanterna och KombaGubbarna. Jessica lyckades nästan med Hole-in-one, men segelbåten på väg in i hamnen han preciiiis slinka förbi.

Gren nr 3: Ett litet svenskt mellanspel i form av gammalt hederligt plockepinn – i bryggformat dock. Trots det stora formatet slank de flesta pinnarna ner i springorna, så till slut var det varken särskilt mycket plock eller pinn.



Gren nr 4: Nej, nej, Björn är inte på väg att vända sig mot Mekka! Den sista grenen var knästående miniboule – herrar mot damer.


.


De sistnämnda sopade banan, eller rättare sagt bryggan, med de förstnämnda – därav den saliga segerbilden





Och vem vann de tre första grenarna, då? Min blygsamhet förbjuder mig…ni får gissa. Men min teori är att det nog berodde på den röda turhandsken jag fått av Jessica.

torsdag, juli 16, 2009

Somerset West översvämmat

För en tid sedan berättade vi här på bloggen om ett kraftigt åskoväder i Western Cape. I måndags var det dags igen och den här gången drabbades bland annat Somerset West av det värsta regnovädret på mycket länge, med stora översvämningar som följd. Bilderna nedan talar sitt eget tydliga språk. Så vitt vi har fått rapporterat orsakade ovädret tack och lov inga allvarliga personskador.

onsdag, juli 15, 2009

Här kan du köpa vår bok

Senast härom dagen fick vi en mejlad förfrågan var vår bok "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika" finns att köpa.

Boken, som än så länge bara finns på svenska, säljs både i Sverige och i Sydafrika. I Sverige finns den att köpa hos samtliga internetbokhandlare, t ex Adlibris, Bokus, CDON m fl. För mer info och webbadresser, se vår hemsida www.egi.se. Boken kan också köpas hos alla vanliga bokhandlare runt om i Sverige. Om de inte har boken inne kan de lätt beställa den genom bokhandlarnas inköpscentral (beställningsnummer underlättar, ISBN 978-91-633-3195-4).

I Sydafrika sålde vi boken via 32 utvalda återförsäljare i Kapstaden och i vindistrikten under högsäsongen oktober-april. Under den svenska sommaren minskar antalet turister som reser till Sydafrika. Vi har därför dragit ner våra återförsäljare från 32 till 5 fram tills vi kommer ner igen i oktober. Här säljs vår bok nu:

1. Guideföretaget & Guest House Cape Adventures
79A New Church Street, Cape Town
Kenneth Hellström, tel +27 (0)72 409 0669
www.capeadventures.se, , info@capeadventures.se

2. Rust en Vrede Wine Estate & Restaurant
Annandale Road, Stellenbosch
Tel. +27 (0)21 881 3881
www.rustenvrede.com

3. Marc’s Mediterranean Cuisine & Garden
129 Main Road, Paarl
Tel. +27 (0)21 863 3980
www.marcsrestaurant.co.za

4. 96 Winery Road Restaurant
Winery Road, Stellenbosch
Tel. +27 (0)21 842 2020
www.96wineryroad.co.za

5. Bread & Wine Restaurant
Môreson Wine Farm
La Motte, Happy Valley Road, Franschhoek
Tel. +27 (0)21 876 3692
www.moreson.co.za

torsdag, juli 09, 2009

Att skriva en kommentar

Ibland händer det att vi får en kommentar till något av våra inlägg. Det är verkligen jättekul och sporrar oss att skriva mer. Härom dagen fick vi t ex en bra kommentar från Samuel West på inlägget om reseförsäkring - tack Samuel! Vi kommer att återkomma rätt snart med mer info i ämnet.

Men vi får också höra ganska ofta att våra läsare känner sig osäkra på hur man lägger in en kommentar, så här kommer nu en kort instruktion:

Klicka på ordet ”KOMMENTARER” i blå text under det inlägg du vill kommentera. Skriv din kommentar i rutan. Välj en identitet – har du ingen nätidentitet så kan du välja ”Anonym”. Klicka slutligen på den orangea rutan ”Publicera din kommentar”. Klart - lätt som en plätt!

Vill du sedan kika på din kommentar så klickar du bara igen på det blå ordet ”KOMMENTARER” under inlägget. Så gör du också om du vill läsa någon annans kommentar till något inlägg.

måndag, juli 06, 2009

”Mobilen är på väg att bli både bank och plånbok, och för en gång skull ligger den bortglömda kontinenten Afrika lite före”

”I Sverige och Europa går det ganska trögt med mobila betalningslösningar och mobilen som plånbok – banker och operatörer kan inte riktigt komma överens om hur det hela ska gå till och vem som ska tjäna vilka pengar på transaktionerna.
Eller, aktörerna för ännu diskussioner snarare än de verkligen gör något.
Men i Afrika går det undan värre. Här är mobiltelefonen redan på väg att bli både bank och plånbok – på en kontinent där hundratals miljoner människor inte har tillgång till ett vanligt bankkonto.”


Citaten ovan är hämtade från ett mycket intressant blogginlägg skrivet av Veckans Affärers Torbjörn Carlbom. Inlägget handlar om hur man i Sydafrika och den övriga afrikanska kontinenten på olika sätt utnyttjar mobiltekniken på andra innovativa sätt än vad vi ännu är vana vid i Sverige.

Klicka här och läs hela Torbjörn Carlboms inlägg

söndag, juli 05, 2009

Fortsatt medaljregn över Hartenbergs vin

Vi och många andra sydafrikasvenskar med oss är mycket förtjusta i vinerna från den lilla genuina vingården Hartenberg i Stellenbosch vindistrikt, på bara ca en halvtimmes bilavstånd från där vi bor. Denna vingård är mest känd för sina fantastiska röda viner av både Shiraz, Merlot och Cabernet Sauvignon, och har vunnit en lång rad prestigefyllda utmärkelser både i Sydafrika och internationellt.

Nyligen fick vi ett glädjande mail från gårdens marknadschef Huibre Hoff. Hon berättade att Hartenberg Stork Shiraz 2006, som kommer att släppas till försäljning i september, vunnit en fin guldmedalj. I tävlingen ”The 2009 Syrah du Monde”, som går av stapeln i Rhône-dalen varje år, vann vinet en av de åtråvärda 35 guldmedaljerna. Hela 327 Shiraz-viner från hela världen tävlade om utmärkelserna.

Hartenbergs The Stork Shiraz framställs på noga utvalda druvor odlade på speciell mörkt röd, lerrik jord. Druvorna mognar ca en månad senare än gårdens övriga Shirazdruvor, vilket ger dem en rik arom av körsbär, mörkt fruktkött och violer.

Du kan läsa mer om Hartenberg i vår bok ”Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika” på sid 124. Planerar du att resa runt bland vingårdarna i Kapstadens vackra vindistrikt, kan vi varmt rekommendera en lätt al fresco lunch under vinrankorna på terrassen på denna vänliga, personliga vingård med helt sagolika viner.