torsdag, december 31, 2009

onsdag, december 30, 2009

Mysig vingård för fiskesugna

Igår var det vår vän Rolf S som kom med ett utmärkt tips för dom som längtar efter en tur på hästryggen. Stort tack, Rolf! Vi fortsätter vår zoologiska utflykt och idag är det Göran F som tipsar om fiske - varmt tack även till dig! Så här berättar Göran:

”För en tid sedan tog våra tyska vänner med Eva och mig till en enkel men charmig vingård i Elgin-dalen, Highland Road Estate. Ligger vid en liten sjö där man byggt några bryggkvadrater där man kan äta lunch. Fisk finns i sjön och spön kan lånas. Det kostar inget att fiska men får man upp en fisk betalar man R59 per kilo och får fisken tillredd på plats. Hyfsade viner där vi drack deras rosé till maten, enkel lunch med quiche och några olika sallader. Kostade R100/person inkl dricks. Inget flashigt ställe men småmysigt och med en jättetrevlig engelska, Mary, som "husfru" och kock. Man hittar dit via N2 mot George, svänger av till höger mot Viljoenshoop, kör några km för att sedan ta av till vänster mot Highlands och efter ytterligare någon km ligger Highland Road på höger hand. Trevligt men som sagt mycket enkelt."

Den som är intresserad kan läsa mer på gårdens hemsida http://www.highlandsroadestate.co.za/.

tisdag, december 29, 2009

Ridning



Vi har varit och besökt Mount Rozier. Det är en vingård som också erbjuder "horse riding". Man kör från Vergelegen mot Sir Lorrys Pass Village och tar vänster strax före järnvägövergången, som framgår av kartan nedan. Det är grusväg upp till gården så viss försiktighet tillråds. Träffade där Suzelle Barendse som leder ridverksamheten. För mig var det första gången på en hästrygg. Suzelle och hennes medarbetare gav ett mycket bra intryck. Dom tog hand om mig och hjälpte till med glatt, lugnt och fint maner. Är alltså ingen hästexpert men det såg också välordnat ut på gården.


Man har många hästar, jag såg åtminstone femton och erbjuder olika varianter av ridupplevelser. De mer erfarna ryttarna kan helt enkelt hyra hästar för att rida iväg själva eller möjligen med någon av personalen som vägvisare. För nybörjare och mindre erfarna ryttare erbjuder man ”Trail ride, more scenic than fast” i två olika paket. Ett som tar en timma och kostar R150 och ett som är en halvtimma längre och då når en vacker ”view point” och kostar R200. I paketet ingår hjälm osv, men man måste skriva på ett avtal där Mount Rozier friskriver sig från ansvar för skador som kan uppkomma.



Hästarna gillar färska morrötter så ta med några stycken när du åker till Mount Rozier.

Hälsningar
Rolf

lördag, december 26, 2009

Börjar magen bli för rund
eller gäddhänget för synligt?


Har du frossat i god julmat och känner behov av att genast göra något åt det? Då kan vi rekommendera Richard Branson-ägda Virgin Active gym som bland många andra ställen i Cape har två anläggningar i Helderberg Basin (Somerset West, Strand & Gordons Bay). Thomas skrev redan den 1 december här på bloggen om ett bra specialerbjudande för oss "svalor" på det gym som ligger i Gants Centre utmed N2an. Själva har vi valt det sprillans nya flagship-gymmet som Virgin öppnat i Waterstone Mall (lilla mall'en), och är något av det lyxigaste och modernaste vi sett i något land.

Även detta gym har ett specialerbjudande för svalor, som går ut på att kortet kan "frysas" i maximalt 6 månader. Man betalar i förväg för 12 månader men kan alltså utnyttja det i 18. Månadskostnaden är R379 om man löser "Off-Peak Membership" (inte träna efter kl 16 på vardagar), eller R419 för obegränsade tider. Då ingår hur många instruktionsledda pass man vill av t ex olika typer av aerobics, yoga, pilates, spinning, etc. På gymmet finns två olika pooler, en 25 meters bassäng och en mindre och varmare pool med undervattenshögtalare. I de lyxiga och fräscha omklädningsrummen finns såväl vanlig bastu som ångbastu. Alla "cardiac machines", t ex trampmaskiner, löpband och motionscyklar, har egen TV- monitor monterad på redskapet, och en dockningsenhet för din Iphone eller Ipod om du vill lyssna till din egen musik. Och på gymmet finns även ett antal PC med internetuppkoppling för kostnadsfritt nyttjande om man känner behov av att läsa sin mejl eller vår blogg under träningspasset. I samband med träningen kan man också äta lunch på gymmet, eller bara ta en fika eller något att dricka.

Man kan även köpa obegränsad access till gymmet en månad i taget för R675, vilket passar bra för dem av er som inte stannar här så länge som 6 månader. Och fram till årsskiftet har man tagit bort inträdesavgiften på några hundra rand.

Så nu duger inga ursäkter längre. Dags att avlägga nyårslöfte om ett bättre och sundare liv!

Här kan du läsa mer om Virgin!

http://www.virginactive.co.za/

fredag, december 25, 2009

Glöggfest med dopp


Så har det varit dags för ännu en glöggfest hemma hos oss. Björn hade som vanligt bakat pepparkakor, gjort julgodis och blandat sin ”hemliga” glögg (se recept häromdagen :-). Samira hade fixat paella och efter middagen skruvade vi upp volymen och dansade natten lång under stjärnorna ute på terrassen.
Läs mer om festen och se 118 bilder från festen genom att klicka på Läs mer>> nedan

onsdag, december 23, 2009


Evas ljuvliga julknäck

Medan skinkan är i ugnen så här dan före dopparedan kanske det finns tid över att fixa till lite mumsig julknäck. Eva F har skickat oss ett jättegott, snabbt och lätt knäckrecept på begäran. Vi festade på knäcken förra året och vill förstås göra den igen. Here goes:

3 dl vispgrädde
3 dl sirap
3 dl socker
1 dl hackad mandel
Lite smör

Koka grädde, sirap och socker till lagom konsistens (vattenprovet).
När det kokat färdigt, häll i mandeln + några matskedar smör.
Häll upp i knäckformar som lämpligen medtagits från Sverige.

Enjoy!

tisdag, december 22, 2009

Battle at Kruger


Filip skickade oss länken till detta fantastiska filmklipp från Krugerparken. Har ni inte sett den tidigare så föreslår vi att ni - Klickar Här

söndag, december 20, 2009

Två golftävlingar på en dag



I fredags spelades det golf för glatta livet. Förutom den sedvanliga fredagsgolfen på The Strand hölls också den populära årligen återkommande ”Nordic X-mas Golf Tournament” på Westlake inne i Kapstaden, anordnat av Den Norske Foreningen här nere. Spelare från alla de nordiska länderna spelade en härlig golfrunda i utmärkt väder, och avslutade dagen med en jättefin middag på klubbhuset. En dignande skaldjurstallrik med bland annat crayfish följdes av utmärkta lamm racks och en liten god dessert.
Och resultaten då? Jo, på Westlake blev det svensk dominans i form av seger både på damsidan genom Gette och på herrsidan genom Rolf S. Lagtävlingen vanns av ett svenskt/danskt gäng i form av svenskarna Gette, Rolf S och Margareta, med singelhandikapparen Peter H som inlottad dansk swinger. Stort grattis till segrarna! Och ett varmt tack till tävlingsledare Finn och hans medhjälpare från Den Norske Foreningen för en kanontrevlig och mycket fint arrangerad dag och kväll!

Och på The Strand vill vi särskilt gratulera vår unge vän nyanlände Simon som gjorde stark sydafrikansk golfdebut genom att bidra till fint resultat för den segrande bollen, där övriga vinnare var Tommy, Jarri och Åke. Tävlingsledningen för fredagsgolfen vill meddela att det nu är speluppehåll fram till den 8/1 då banan är stängd både på juldagen och nyårsdagen. Se reportage från fredagsgolfen på Strand golf nedan.


Se bilder från Nordic X-mas Golf Tournament på Westlake HÄR

Hej alla golfvänner,

Denna fredagsgolf var vi lite färre en vanligt beroende på att ett flertal fredagsgolfare spelade Scandinaviengolfen på Westlake och några har åkt hem för jul- och nyårsfirande. Även denna gång fick vi välkomna ett flertal debutanter på fredagsgolfen, Jarri Havsfors, Inger och Gunnar Edström, Claes Knutsson och Simon Kreffe . Sedan vi startade fredagsgolfen är vi nu totalt 117 personer som har deltagit en eller flera gånger.

Vi var denna fredag totalt 16 deltagare varav 4 damer och 12 herrar. Vi spelade Texas Scramble. Fullständigt resultat finns i flik "Res_18_Dec" i bifogat Excel-ark.

Resultat från lagtävlingen:


1. Tommy, Jarri, Simon, Åke 66 slag


2. Thomas, Elisabeth, Rolf N., Claes 72 slag (fler birdies än 3:an)
3. Rolf B., Ingemar, Birgitta, Inger E. 72 slag

Nästa fredagsgolf blir först den 8/1 då banan är stängd både på juldagen och nyårsdagen.
Sista anmälningsdag till nästa fredag är tisdag den 5/1.
Lottning och tävlingsform mailas ut på onsdag den 6/1.

lördag, december 19, 2009

Dags för julbaket - favoriter i repris!

Dags att kavla upp ärmarna och vrida på ugnen för nu är det hög tid för julbaket. För att hjälpa till lite presenterar vi här, i repris, dom bästa julrecepten som vi fick in till förra julen. Har du också något favoritrecept som du gärna delar med dig av till oss andra är du välkommen att skicka in det till oss så ska vi publicera det här på bloggen.


- Först ut har vi Samiras oemotståndliga Julpaté.  Receptet hittar du här
- Efter julpatén smakar det gott med Rolfs Chokladkaka. Receptet hittar du här
- Men det blir nog ingen riktig jul utan Gettes Julkaka.  Receptet hittar du här
- Osten kommer till sin rätt först om man får Tores inlagda fikon. Receptet hittar du här 
- Hoppsan nu höll vi på att glöma Björns hemliga glöggrecept. Det receptet hittar du här

Lycka till med julbaket!!

fredag, december 18, 2009


Boulen på Vergenoegd samlade 19 deltagare senaste onsdagen. Vi spelade på 5 banor vilket medförde att ett lag bestod av en singelspelare. Det tyckte Tom inte var någon nackdel, utan han tog en god andraplats bara ett poäng efter vinnande lag.

Vinnande lag blev Monica T tillsammans med Jan. Förra onsdagens vinnare Rolf N delade ut vandringspriset till Monica och Jan.

Onsdagen den 23/12 blir det inget spel utan först den 30/12.

Det krävs ingen anmälan i förväg, utan det är bara att komma, men det är viktigt att vara där före kl. 11.00 då lottning av lag äger rum. Det är inte så lätt att placera in sent ankomna i lagen i efterhand.

Pristävlingen avslutad



Visst finns det en kubansk restaurang i Kapstadens vindistrikt – eller rättare sagt - det finns flera.
Första rätta svaret på vår pristävling kom (kl 14.56) från ”Kamrat Samuel” som i sin kommentar skriver:


Hit med priset! Jag brukar säga som Che Guevara att en Margarita ska vara torr, kall och gratis. En sådan dryck ska helst intas på Buena Vista Social Cafe.
Revolutionära hälsningar,
Kamrat Samuel

Tack och grattis ”Kamrat Samuel” – det ska bli ett sant nöje att få bjuda dig på en Margarita på Buena Vista vid  tillfälle. Fler rätta svar på vår fråga fick vi bland annat från Gette och Göran F men "Kamrat Samuel" var onekligen först.


Och så lite mer information om den kubanska restaurangen Buena Vista Social Cafe som vi mer av en slump hittade härom kvällen.

När vi åkt väg R44 mot Stellenbosch har vi många gånger undrat varför det så ofta står många bilar på parkeringen vid rosenträdgården på vänster sida precis efter vingården Somerbosch. I förrgår när vi åkte förbi vid 19-tiden kunde vi inte stilla vår nyfikenhet längre. Vi vände om och döm om vår förvåning när vi upptäckte att bakom fasaden av att vara en vanlig handelsträdgård gömmer sig en urtrevlig kubansk restaurang. Maten var vid vårt besök inte av världsklass direkt men vad gjorde det när miljön, servicen och stämningen var på topp. För vår del blir det fler besök på Buena Vista Social Cafe fram över - var så säkra.

Läs mer om Buena Vista Social Cafe här

onsdag, december 16, 2009



Luciafirande i Afrikavärme


I söndags firade vi svensk Lucia, och njöt av ett härligt svenskt julbord tillsammans med många andra sydafrikasvenskar i Kapstaden. Detta årligen återkommande julfirande hålls i SWEAs regi, och är en mycket populär företeelse bland oss här nere. Här fanns allt vi längtat efter, från glögg och pepparkakor till julskinka, sillsallader, hemlagade köttbullar, prinskorvar, sagolik Janssons frestelse och självklart sill och nubbe.

Och som kronan på verket skred Bärbels lilla söta barnbarn Linnea in som årets Lucia, och bjöd på lussekatter och pepparkakor till kaffet. Linnea gjorde stor succé och stortrivdes som Lucia, och den hänförda publiken ville knappt låta henne avsluta.

Tack alla SWEor som jobbat så hårt så länge för att vi skulle få uppleva detta makalöst fina och mycket välarrangerade julkalas! Vilken fest ni bjöd på!


Fler bilder från vårt Luciafirande hittar du HÄR

måndag, december 14, 2009


Denna fredagsgolf präglades av lite varmare väder så man fick inte glömma att dricka vatten. Det blåste, men vindriktningen var lite trevligare. D.v.s. vi hade rak medvind på flera hål och inte sidvind på alla hål som föregående fredag. Vi välkomnade 4 debutanter på fredagsgolfen, Tommy H., Birgitta och Rolf N. samt Agnes G. Sedan vi startade fredagsgolfen är vi nu totalt 113 personer som har deltagit en eller flera gånger. Tävlingskommittén har räknat ut att 0,2% av alla svenskar som besöker Sydafrika årligen spelar fredagsgolf på Strand... Hur vi har räknat kan vi berätta för de som är speciellt intresserade.
Se resultat och bilder genom att klicka på "Läs mer >>" nedan

söndag, december 13, 2009

Se den, se den, SE DEN!!

Idag har vi varit nere på Somerset Mall och sett filmen Invictus, och den är helt enkelt kanonbra! Morgan Freeman och Matt Damon har hårdtränat på den sydafrikanska accenten och klarar den med bravur - mycket trovärdigt. Formidable Freemans gestaltning av Mandela borde definitivt ligga bra till för en Oscarsnominering. Det enda man kunde önska är några tiotals kilo mer muskler på Damon. Han är lite för slank för att vara en trovärdig rugbykapten, men gör annars sin roll mycket bra.
Och det bästa av allt är att alltihop gick till på just det här sättet. Verkligheten överträffar alltid dikten. Så gillar ni legenden om juristen som fängslades i nästan 30 år, blev älskad president och en formidabel ledare för sitt lands alla hudfärger och beslöt sig för att försoning var vägen till framgång för det nya Sydafrika, så skynda genast till "a theater near you"! På köpet får du rugbyraffel av högsta rang och en dramadokumentär du kommer att minnas länge, länge. Bravo!

lördag, december 12, 2009

INVICTUS - Clint Eastwood-producerad film om Nelson Mandela


Igår var det stor premiär i Sydafrika på drama-
dokumentären Invictus (regi Clint Eastwood) som handlar om Nelson Mandelas liv efter fängelsetiden och apartheids upphörande, och hans försök att ena den splittrade nationen. Den kände skådespelaren Morgan Freeman spelar Mandela, och även Matt Damon har en ledande roll som kapten för Springboks, det sydafrikanska rugbylandslaget. Filmen är inspelad under 2009 här i Kapstaden, och är en av landets största filmproduktioner någonsin.

Filmen visas på filmstaden i Somerset Mall hela 6 gånger per dag! Har ni närmare till Canal Walk, Cavendish Cineplex, NI City, Tygervalley, Grandwest, Bayside, Blue Route, CapeGate, Parow eller V+A Waterfront (Breakwater Boulevard) så visas den även där.

Invictus har svensk premiär först den 5 februari 2010.

torsdag, december 10, 2009


I år kallar man inte eventet för "Carols by Candlelight" utan enbart för Carols men det blir säkert trevligt och uppskattat som vanligt ändå. Grindarna öppnar kl 17.00 och festligheterna startar 19.45. Bokning kan göras per telefon Helderberg Hospice  021 8524608


Säg att man plötsligt behöver akut hjälp vid ett plötsligt sjukdomsfall eller en olycka. Vart vänder man sig då? Vi pratade med Åke A., som ju är en klok man, och fick tipset att kontakta EMO (Emergency Medical Operations). Vi gjorde så och har nu, efter att vi registrerat oss för deras service, tillgång till en Somerset West baserad organisation som 24by7 ger oss prioriterad sjuk- och olycksfallshjälp om olyckan skulle vara framme.

Vet du vart du vänder dig om du behöver sjuk- eller olycksfallshjälp?  Läs mer om EMO här >>


Hyra bil

Många av oss använder Rola Biluthyrare i SW. Rolf B gav mig adress till en som ev har ännu bättre priser vid långhyrning. http://www.carmania.co.za/ som ligger i Cape men givetvis hämtar o lämnar bil på flygplats. Väl värt att testa
Hälsn Thomas




I vackert väder var vi 19 deltagare i Boulen på Vergenoegd onsdagen den 9 december. Bästa resultat uppnådde Rolf N tillsammans med K-G L och på andra plats kom Ingrid H tillsammans med Åke B. Björn W har nu sett till att vi har ett vandringpis även i Boulen. På bilden ser vi honom dela priset till Rolf N där tyvärr K-G saknas eftersom han var tvungen att lämna tidigare. Nästa vecka får vi ett nytt boule-vin, eftersom jag bett Jan-holländare att erbjuda restaurangen ett gott vin till bra pris.

Tore

onsdag, december 09, 2009

Jazzbrunch på Winchester Mansions - en fempoängare på söndagsförmiddagen



Här kommer ett suveränt tips från vår vän Elisabeth:

”Från vår lilla "semester" i Cape Town förra veckan kan vi rapportera om en riktig fempoängare, Jazzbrunch på Winchester Mansions på Beach Road i Sea Point. Varje söndag mellan 11-14 under högsäsong anordnas denna trevliga start på söndagen i charmig miljö på hotellets innergård med springbrunn och prunkande bougainvilla. Allt från skaldjur, härliga sallader, kallskuret, sushi, omeletter, braaivleis till små underbara souffléer, mousser, bakverk och bruléer serveras från den dignande buffén. Bubblies, dagens Cape Times och härlig jazzmusik ingår också i paketet som bör bokas i god tid på tel 021-434 2351. I programmet för nyårsdagen läser vi förresten också att lunchen utökats med "a hangover station with a nurse and an iced Bloody Mary".....

Stort tack för tipset, Elisabeth!

måndag, december 07, 2009

Elton John till vindistrikten!


Gillar du Elton John? Då får du inte missa hans konsert "Under the African Skies" här i vindistrikten den 28 mars!

Boka biljett på nätet via Computicket - se länk i länklistan här till höger. Eller åk ner till Computickets kontor inne på Pick n Pay i Somerset Mall.

Vi ses på konserten!

Utmärkt reportage om Sydafrikas vinindustri


Vår gode vän Tor Billgren som frilansar som journalist här nere i Kapstaden skrev nyligen ett mycket bra reportage om vinindustrin i Sydafrika som firar 350-årsjubileum i år. Reportaget var infört i Sydsvenskans söndagsbilaga den 22 november och är verkligen läsvärt för alla som är intresserade av Sydafrika och vinindustrin.

Tor skriver också en mycket läsvärd blogg om politik och kultur i Sydafrika (se vår blogglista nere till höger).

Klicka här så kommer du till en sida på Tors blogg som innehåller länkar till vinreportagets olika kapitel.

Foto: Tor Billgren

söndag, december 06, 2009


Precis som föregående fredag fick vi en ganska blåsig runda. Vi hade knepig sidvind på många hål. Spelfältet lyckades tillsammans producera 22 birdies.Vi var totalt 31 deltagare varav 13 damer och 18 herrar. Vi spelade Texas scramble med 4 utslag per spelare och 2 valfria.
För resultat och bilder klicka på "Läs mer >>" här nedanför.

fredag, december 04, 2009

Byt TV-kanal bums!

Ni som är i Sydafrika och tittar på lottningsceremonien Final Draw på TV - byt genast TV-kanal till sportkanalen S3! Här ser ni hela galaceremonin i direktsändning utan att den hackas sönder av på tok för mycket reklam som på SABC1. Dessutom mycket bättre producerad! Om själva tävlingarna sänds och produceras på samma proffsiga sätt finns det anledning att känner oss stolta och hoppfulla.

Nu bums tillbaka till TV-soffan!

torsdag, december 03, 2009

Nu är det fotbollsparty i Kapstaden!



Imorgon äger den s k Final Draw rum här i Kapstaden. Det är alltså själva lottningen av lagen som kvalificerat sig till Fotbolls-VM i Sydafrika i juni och juli 2010. Nu får alla landslag reda på i vilken stad de kommer att spela under turneringen, och vilka motståndare de möter i vilken turordning. Lottningen firas med ett rejält Street Party inne i centrala Kapstaden.
Det samlades 15 personer för att spela boule på Vergenoegd i onsdags. Det var fint väder och nästan alla stannade och åt en gemensam lunch efteråt.  - Vilka som vann?
Klicka på ”Läs mer >>” här nedanför, så får du se.

onsdag, december 02, 2009

tisdag, december 01, 2009

Från Thomas får vi här lite "matnyttig information eller tvärtom dvs friskvård
efter all god mat och gott vin"

"Lisa och jag går regelbundet på gym då vi tycker det är den bästa sjukförsäkringen, tillsammans med golf givetvis. I vilket fall går vi på Virgin vid N2an Gants Centre, Corner of Fabriek St och N2 i Somerset West. Vi har nu även där fått fram ett bra pris för oss "Svalor". Med detta betalar vi R299 per månad och ingen "Joining fee". Man betalar in i förskott för ett år och sedan "fryser" man medlemskapet under de sex månader man är borta och tar sedan upp det igen (de resterande 6 mån) när man är tillbaka. Gymmet är bra med inomhusbassäng och fri tillgång till personliga tränare samt många redskap och många olika program i grupp. Detta pris är ett så kallat ”Off Peak Membership". dvs alla dagar mellan 8.00 och 16.00. Vi tycker det är toppen och rekommenderar det varmt. Kontaktkvinna är Sales mgr Lee Ann De Klerk tel. 021 854 3170.


Hälsningar Thomas"