fredag, april 30, 2010

Utmärkt restaurangerbjudande!

Nu när turistsäsongen lider mot sitt slut och hösten knackar på dörren i Sydafrika duggar det tätt med fina erbjudanden från restaurangerna i Kapstaden och vindistrikten. Vi kommer att publicera några stycken här framöver för er som fortfarande är kvar i paradiset, och börjar idag med en av våra favoritkrogar nämligen Clos Malverne i Stellenbosch-distriktet. Från detta utmärkta kök bjuds en tvårätters inkl 250 ml vin för R125, eller en trerätters med ½ flaska vin för R155 per person. Wow!

Som matgäst kan man också avnjuta en gratis vinprovning och 10% rabatt på samtidigt inköp av vin från vingårdens eget utmärkta sortiment. Kontaktuppgifter och mer om Clos Malverne finner du på http://www.closmalverne.co.za/

onsdag, april 28, 2010

Svår tågolycka för Rovos Rail

Minns ni den resa vi gjorde i början av året, då vi besökte andra delar av Sydafrika och inledde med en underbar färd med Rovos Rail ("Världens lyxigaste tåg") mellan Kapstaden och Pretoria? Från vår sydafrikanske vän Cheron får vi nu höra den fasansfulla nyheten att just det tåg vi åkte med drabbades av fallerande bromsar härom dagen, vilket resulterade i en fruktansvärd urspårningsolycka strax innan ankomsten till Pretoria.
Tre personer dog och 49 skadades, varav 29 svårt! 59 gäster var ombord på tåget, varav de flesta var från USA och Europa. Även Rovos Rails ägare Rohan Vos fanns ombord på tåget.
Och vi som älskar att åka tåg och tyckte resan var så lugn och säker... Ibland har man änglavakt.
Du kan läsa mer om den hemska olyckan på någon av nyhetssajterna, t ex

tisdag, april 27, 2010

Flygreserapport

Som ni säkert läst mycket om, både här på bloggen och på andra ställen, har ju resor till och från Sydafrika också drabbats hårt av flygkaoset orsakat av askmolnen från vulkanutbrotten på Island. Många av våra vänner har fått hemresan till Sverige försenad eller hamnade strandsatta någonstans i Europa.

Från Thomas H kommer som omväxling en solskensrapport. Så här gick det när han och hustru Lisa åkte hem härom dagen:

"Vår hemresa den 22 april hade vi makalös tur med. Vi åkte med Lufthansa (Star Alliance). Innan avresan fick vi via nätet information om planerade landningar i München samt Köpenhamn. Vår resa gick från Kapstaden via Johannesburg, mellanlandning i München och sedan sista biten till Köpenhamn. Precis i tid öppnade München sin flygplats som varit stängd i flera dagar! Och sedan flöt det på exakt på tid. Vilken makalös tur - i princip första flyget hem som avgick från SA till Europa efter stängningen p g a askmolnen! Vi vill verkligen framhålla Star Alliance som ett föredöme. South African Airways, Lufthansa och SAS gjorde verkligen vad de kunde för att hålla sina hemsidor uppdaterade. Vi ville till varje pris undvika London som det alltid är strul med. Och det är vi glada för. Vi betalar hellre mer och undviker British Airways och London."

Tack för bidraget, Thomas! Härligt att ni kom hem utan problem.

måndag, april 26, 2010

Här säljs vår bok

Under det sydafrikanska vinterhalvåret, då vi själva njuter av den svenska sommaren, går det fortfarande att få tag i vår rese- och restaurangguide "Stjärnkrogar och favoritresturanger i Sydafrika" i Kapstaden och i vindistrikten. Dessa ställen säljer vår bok:

KAPSTADEN
Cape Adventures (Kenneth & Anna)
Tel. +27 (0)72 409 0669, http://www.capeadventures.se/

STELLENBOSCH
The Beautiful West Guesthouse (Katarina & Peter)
Tel. +27 (0)21 883 8171, http://www.thebeautifulwestguesthouse.com/

SOMERSET WEST
The Beautiful South Guesthouse (Katarina & Peter)
Tel. +27 (0)21 855 1576, http://www.thebeautifulsouthguesthouse.com/

Ridgemor Villa Lifestyle Hotel
Tel. +27 (0)21 842 2972 , http://www.ridgemorvilla.com/

PAARL
Tempel Wines & Lodge (Marie & Alf)
Tel. +27 (0)21 872 4065, http://www.tempelwines.co.za/

Alla dessa svenska återförsäljare äger och driver dessutom utmärkta boendealternativ, och finns på plats under det sydafrikanska vinterhalvåret. De flesta har även rum kvar att hyra ut under fotbolls-VM om du ännu inte har bokat logi.

Vill du köpa vår bok i Sverige så finns den att beställa hos samtliga internetbutiker som säljer böcker, t ex Bokia, Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln, och även hos många "vanliga" bokhandlare.

söndag, april 25, 2010

Hur gick det med momsåterbäringen?

Vi har fått frågor om hur det gick för oss på flygplatsen - blev det någon återbetalning av momsen? Vissa av er läste kanske om våra problem när vi försökte förbereda vårt ärende på kontoret i Waterfront. Svaret är att det blev ett NJAE, ungefär. Det blev ett väldigt tjafs om våra visum och ungefär samma invändingar som i Waterfront. Men det hela slutade med att de i alla fall registrerade våra kvitton och skickade allt till huvudkontoret för avgörande där. Vi får besked om ca en månad.

Betydligt bättre gick det för våra vänner Thomas och Lisa när de åkte hem härom dagen. Så här skriver Thomas:
"Vi var spända efter andras dåliga erfarenheter av VAT Refund. Antingen har era skrivningar hjälpt eller så hade vi tur. Vi hade med oss många kvitton från kameror, kläder, skor, barnkläder, etc. Och det var många kvitton kan jag lova. Vi gjorde återbäringsprocessen på Kapstadens flygplats. Den vänliga damen vi mötte var ett mönster av serviceanda. Vänlig, pedagogisk och som hjälpte oss väl. Kollade några saker som vi hade med och att det var rätt. Sedan fick vi ett gängse Visakort dit de för över pengarna (om mer än R500). Allt funkade perfekt men å andra sidan har vi bara sexmånadersvisum. Men i alla fall ros till VAT Refund."

Det gläder oss att höra att inte alla har haft lika stora problem som vi. Har vi själva riktig tur (det känns som rena lotteriet, vid det här laget) så betalar de in ett antal tusen åt oss om några veckor.

torsdag, april 22, 2010

Trevlig ny lunchkrog med personlighet!

Nu har den nya lunchrestaurangen på vingården Eikendal Vineyards öppnat! Bayede är restaurangens stolta namn som betyder ”Hail the King”, ett uttryck som används än idag av zulufolket när de hälsar sin konung. Företaget Bayede driver många verksamheter, samtliga med syftet att skapa jobbmöjligheter - läs mer på http://www.bayede.co.za. Zulukungen HM King Goodwill Zwelithini KaBhekuzulu stöttar verksamheten och invigde för en tid sedan högtidligen den nya restaurangen. Krögarparet Anja och Mark, som tidigare drivit krog i matstaden Franschhoek, driver och deläger detta Wine Café.
Klicka på "Läs mer>>" nedan

onsdag, april 21, 2010

När det gäller valet av en vettig och bra försäkrings-
mäklare är det flera, förutom Thomas och Carl Gustaf,
(se gårdagens inlägg) som uppenbarligen är mycket nöjda med valet av mäklaren Howard Warrington.


Klicka på "Läs mer >>" nedan och läs
om Eva & Görans erfarenheter.

tisdag, april 20, 2010

Mer om försäkringar

Sedan vårt förra inlägg med information om försäkrings-frågorna har vi fått mail från Thomas och Carl Gustaf där dom var för sig berättar om sina erfarenheter efter att dom gått igenom sina respektive försäkringar. Thomas berättar bland annat att han sparat ca R3000 på att byta till en ny mäklare som sett över hans försäkringar.  Carl Gustaf har även han fått en lägre premie genom att byta mäklare och han poängterar dessutom vikten av en grundliga genomgång av de olika villkoren för försäkringarnas gällande.  Tack båda för att ni delar med er av era erfarenheter.
Klicka på  "Läs mer >>"  nedan och läs vad Thomas och Carl Gustaf skriver.

söndag, april 18, 2010

Försäkringsmäklaren tjänar på att sälja
dyra försäkringar, och en hel del av oss
betalar på tok för höga försäkringspremier

En av våra vänner fick nyligen ett betydligt bättre försäkringsskydd och tjänade dessutom drygt R2.000 på att ifrågasätta sin försäkrings-mäklares effektivitet.
Klicka på "Läs mer>>" nedan

lördag, april 17, 2010

Inställda flyg mellan Sydafrika och Europa!!

I stort sett alla flyg mellan Sydafrika och Västeuropa är för närvarande inställda. Kontakta genast ditt flygbolag om du har en resa inplanerad under den närmaste tiden!

Själva hann vi som sagt precis komma hem till Stockholm med British Airways via London, bara timmar innan alla flygplatser började stänga. Vi hade sällskap med vännerna Cathrine och Ulf som också lyckades ta sig hem till Ven utan problem.

Men sen tog det stopp för alla resenärer, som sagt. Hasse, Eva, Bärbel och Ingemar flög dagen efter oss med KLM till Amsterdam men blev fast där. De lyckades hyra en bil tillsammans som de inte fick ta längre än till Köpenhamn. Där var alla hyrbilar slut, men de fick så småningom fatt i tågbiljetter till Sverige och har nu kommit till Göteborg. Hasse och Eva bilar till Stockholm på måndag, efter att pustat ut hos dottern i Göteborg över helgen. När vi precis pratade med Hasse var han ute på ett helt öde Landvetter för att efterlysa bagaget som blivit kvar i kaoset på Schiphol.

Ett ännu värre öde har drabbat vännerna Marie och Jan som blivit fast på sunkiga hotellrum i Amsterdam i flera dagar. De hoppas nu på komplicerad tågresa med många byten som så småningom ska ta dem närmare Sverige. Läs den hårresande skildringen på Maries blogg på http://www.mariew.com/

Och det ryktas att Barbro och Bosse F (våra vänner med trevligt guest house i Fish Hoek) sitter fast i München…

Flygbolagen kommer enligt uppgift nu först och främst att satsa på att tömma flygplatserna på strandade resenärer. Det innebär att bokade avgångar under lång tid framöver kommer att bli försenade i ett antal dagar. Har du en bokad biljett den närmaste tiden kan den alltså komma att bli ombokad till ett senare datum. Ring ditt flygbolag genast!

Har du något att berätta så kommentera gärna detta inlägg eller mejla oss.

fredag, april 16, 2010

Isländskt vulkanmoln stoppar all svensk flygtrafik!!

Igår, ett dygn efter det att vi själva landade på Arlanda efter hemflygningen från Sydafrika, stängdes svenskt luftrum för alla flyg! Många andra nordeuropeiska länder har gjort samma sak och det är totalt kaos på alla europeiska flygplatser just nu.

Vi har nu på morgonen pratat med en hög chef inom resebranschen i Sverige och han tror inte att några flyg kommer att komma igång idag i Sverige.

Håll dig uppdaterad genom att läsa på svenska nyhetssajter och på flygbolagens sidor. Har du en flygning på gång de närmaste dagarna bör du snarast kontakta ditt flygbolag.

torsdag, april 15, 2010

Sydafrikatema på Östersjön

Visste ni att Sydafrikansk mat och tillhörande viner serveras under april månad ombord på Viking Lines färjor som trafikerar Östersjön. Jo, så är det och dessutom lockar man ombord med en hel del aktiviteter med anknytning till Sydafrika. Läs mer >>

onsdag, april 14, 2010

Månadens specialerbjudande från Avontuur


Vingården Avontuur i Stellenbosch vindistrikt på väg R44 här i närheten av oss i Somerset West har under april ett riktigt bra specialerbjudande på sin Avontuur Estate Sauvignong Blanc 2009. Vinet säljs för R30 per flaska eller R25 per flaska vid köp av 6 stycken. Normalpris är R50!

Skynda fynda!

tisdag, april 13, 2010

Sista kvällen med gänget

Härom kvällen var vi ett gäng som njöt av varandras sällskap plus en god indisk middag på restaurang Taste som hade indisk temakväll. Det blev en trevlig sista kväll tillsammans innan vi reser hem till våra olika sommarnästen i ett förhoppningsvis vårfagert Sverige.
Deltog gjorde Tom, Olav, Eva F, Göran F, Jacob F, Gette, Acke, Adam, Alexandra, Bärbel, Ingemar, Björn och Samira. Tack Bärbel för fotografierna och tack alla för en trevlig kväll och hoppas resan hem till Sverige går bra!

5 böcker för 100 ränder!


I Somerset Mall till höger om ingång 2 (Woolworth-ingången) finns en tillfällig bokhandel med massor och åter massor av böcker som dom säljer 5st för R100. Här pratar vi inte om begagnade böcker även om priset kanske antyder något sådant. Nej, dom säljer nya fräscha deckare, romaner, fackböcker, o s v i utmärkt skick. Enda problemet är att böckerna inte är sorterade efter författare eller genre, men tar man lite tid på sig går det att göra riktiga fynd. Vi köpte 15st, och då letade vi bara i en kvart.

måndag, april 12, 2010

Jag blir gaaaaaalen!

Jag (Samira) var i Waterfront härom dagen och handlade lite, och skulle vara fiffig och fixa momsåterbäringen på kontoret i Waterfront så det går snabbare på flygplatsen imorgon kväll. Och tror ni inte att de -ävlas med oss i år igen!!!

Förra året fick vi inte momsen tillbaka eftersom vi inte skriftligen kunde intyga att vi inte skulle komma tillbaka på samma visum igen. De tröstade oss med att vi ju skulle få det i år istället, nu när vårt visum löper ut i oktober.

Men jag började med att för säkerhets skull gå upp på kontoret i Waterfront och kolla med en tjej att de inte fått för sig att ändra några andra spännande regler för denna säsong. Nejdå, allt var bara bra, om jag bara kunde skriva intyget om att ej återvända på samma visum. Och det hade jag redan utskrivet i handen.

Så efter hektiskt shoppande, bland annat av några ganska dyrbara Carol Boyes-grejor, kommer jag glad i hågen tillbaka vid 17-tiden, med kvitton, pass, intyg och flygbiljetten i hand. Ja, ni inser förstås redan vad som hände - tvärnit!

"Nej, du kan inte få återbäring eftersom du har visum. Ingen som har någon typ av visum får återbäring"
"Jaså, sa min kollega att det skulle gå bra? Hon är ny här och har dessutom gått för dagen"
"Ja, du får i alla fall ingen återbäring eftersom ditt 2-års Visitors Visa är knutet till din mans Retired Person's Permit, och han kan ALDRIG få moms tillbaka."
"Vadå intyg om att inte komma tillbaka? Det måste i så fall vara skrivet av Home Affairs. Jaså, sa inte min kollega det imorse? Inte mitt problem. Var det inte så förra året för andra med samma visum? Ja, men NU är det så i alla fall!"
"Om du åker hem i oktober istället, en vecka innan ditt visum löper ut, så KANSKE du kan få återbäring då istället. Fast då bara på det du har köpt de senaste tre månaderna, d v s augusti, september och oktober."

Grrrrrrrrrrrrrrr!!!!! I år har jag även passat på att köpa flera par nya glasögon och kontaktlinser eftersom jag skulle kunna få momsen tillbaka den här gången, så nu handlade det om ganska mycket pengar. Jag älskar det här landet, men ibland driver de mig halvt från vettet med sina nya regler och påhitt.

Hur har det gått för er andra? Kommentera gärna. Vi gör i alla fall ett sista försök på flygplatsen imorgon kväll. Håll tummarna för oss!

söndag, april 11, 2010

På upptäktsfärd i Afrika

Vännen Thomas, som är en flitig bidragsgivare till oss här på bloggen, har skickat oss följande trevliga reseberättelse

Vi (Lisa och jag) och Tove och Olav har just varit iväg i 9 dagar och besökt Victoria Falls, Zambia och Botswana. Vi flög upp via Johannesburg och sedan till Victoria Falls flygplats som ligger i Zimbabwe. En kort genomresa i Zimbabwe och sedan över Zambezifloden till Zambia. Där bodde vi nära staden Livingstone i lodgen Waterfront något uppströms. Hyfsat ställe.
Klicka på  Läs mer >> nedan och läs fortsättningen av reseberättelsen

fredag, april 09, 2010

Denna onsdag mötte 13 spelare upp till säsongens sista boule på Vergenoegd. I fint väder och med kvitter från mängder av fåglar i ekarna, beredda att flytta till andra breddgrader, precis som många av boulespelarna. Enligt vinmakare John Faure satt fåglarna några dagar i träden och klagade på honom för att han tömt omgivningarna på deras mat, nu när vinskörden var över.
Det blev flera mycket jämna matcher, som gick till avgörande 13-12. Bäst idag spelade Tom och Jan(holländare) och var dom enda som vann båda matcherna, 13-12 och 13-11. Vi tackade John Faure för att vi fick använda hans vingård för vårt boulespel och han hälsade oss välkomna även nästa säsong. Vi tar upp boulen igen i november. Avisering görs här på Sydafrikabloggen.

Väl mött då!
Tore

torsdag, april 08, 2010

Studiebesök på Kapstadens nya VM-stadion

Häromdagen gjorde vi, i SWEA Sydafrikas regi, ett besök på den nybyggda VM-stadion inne i Kapstaden. Här kommer bland annat en av de två semifinalerna i VM i Fotboll spelas i juli. Arenan ligger centralt och mycket vackert vid Atlantkusten med Taffelberget som fond i bakgrunden.


Stadion imponerar verkligen med sina 68 000 sittplatser och fina gräsmatta. 28 mm långa grässtrån, fick vi lära oss. Gräsfröna är importerade från Tyskland och mattan har odlats upp i Stellenbosch innan den flyttades in till stadion i Kapstaden. Här finns, förutom vanliga sittplatser, även VIP-platser med mjuka stolsdynor, pressläktare, kontor för FIFAs funktionärer och till och med en egen polisstation med fylleceller.

Vi fick också titta in i spelarnas omklädningsrum och i den lokal där alla presskonferenser kommer att hållas. Björn, Gette och Calle skynda sig att provsitta och höll sin egen lilla presskonferens för oss andra.

Studiebesöket avslutades med en trevlig och god lunch på Winchester Mansions vackra innergård, på Beach Road i Sea Point inne i Kapstaden.

Tack Cathrine och Marie för ett fint ordnat och genomfört arrangemang!

onsdag, april 07, 2010

Träning inför kommande kulturombyte

Nu är det bara en vecka kvar tills vi åker till Stockholm och den svenska våren och sommaren, och vi ligger i hårdträning inför kulturombytet.Idag tog vi oss an uppgiften "svensk matlagning".
En kvarglömd burk ansjovis se'n i julas blev snabbt till en härlig Janssons Frestelse. Denna intogs som sig bör vid dukat utebord i trädgården tillsammans med god öl och välkyld Linie Aquavit.

Imorgon har vi tema "svensk kulturmusik" . Då ska vi göra slut på några sillburkar, och då åker öl och nubbe fram igen och morgondagens tilläggsuppgift blir att sjunga några nubbevisor därtill.
Skål och gutår!

söndag, april 04, 2010

The Mother City goes jazzzzz!

Igår skippade vi påskäggen och åkte in på Cape Town Jazz Festival istället. Vilken makalös upplevelse! Festivalen rankas som den fjärde bästa i världen, före flera av de stora jazzfestivalerna i Europa.

Fem stora scener fick plats inne i och i parkerna utanför CTICC (Cape Town International Conference Centre), som påminner om vårt Älvsjömässan. Vi dansade och sjöng oss igenom hela kvällen tillsammans med Capetonians och tillresta jazzfrälsta från hela världen. Och emellan alla uppträdanden kalasade vi på olika rätter och goda drinkar från de många mat-och dryckesstånden på festivalen.

Och vilka artister! Både internationella storheter och sydafrikanska. Vi hade sett fram emot Brooklyn Funk Essentials som inte gjorde oss besvikna. Och ett band som överraskade stort var Cape Towns egna stolthet Iridium Project med sin fusion av house, tribal, funk, soul och jazz. De förvandlade hela parken till ett stort party.

Kvällens höjdpunkt var förstås legenden George Benson, som med ett stort 30-mannaband fick taket att lyfta sig inne i CTICC. Efter en härligt nostalgisk "Tribute to Nat King Cole" brände han av det utlovade "Jazz party" han annonserat inledningsvis. En absolut knökfull hall fick fullständigt tokfnatt och alla dansade och sjöng med alla till slut, bröder och systrar oavsett ras, ålder och språk.

Och ikväll fortsätter den utsålda jazzfesten. Men utan oss som stannar hemma och pustar ut, belåtet leende när vi tänker tillbaka på gårdagskvällen.

Nästa år är det dags igen - missa inte att köpa biljetter i tid.
Jazz rocks!!

fredag, april 02, 2010

Glad Påsk
alla kära bloggläsare

Kapstadens årliga maratontävling

Imorgon, påskafton, är det dags för ytterligare en stor internationell begivenhet i Kapstaden. Two Oceans Marathon är en årligen återkommande stortävling kallad "Världens vackraste maraton" med deltagare från hela världen. Är du i Sydafrika och vill titta på tävlingen så slå på TVn på kanal SABC2. Starten går kl 06.25 och sändningarna håller på till kl 14.

Vi som bor i Kapstaden med omnejd bör undvika att ge oss in till sta'n imorgon med bil. Många stora gator och trafikleder kommer att vara avspärrade p g a tävlingen.

Här finns all information om tävlingen och även om avspärrningarna (klicka på "*Road Closure" på startsidan).
http://www.twooceansmarathon.org.za/

torsdag, april 01, 2010

I fredags(26/3) var vinskörden över och de sista druvorna pressades igår på Vergenoegd. Ett bra år volymmässigt men kvaliten är det för tidigt att säga något om förklarar vinmakare John Faures dotter.
Hösten gör sitt antågande och vi samlades 16 trogna boulare denna onsdag under de nu gulnade ekarna för att kämpa om äran. Jan och Blenda kämpade till sig en tredje plats medan Ingrid och Janne tog andra platsen. Bäst idag blev Svante och Tore. Eftersom det finns intresse så samlas vi även nästa onsdag(7/4), sen får vi se om det blir sista omgången för denna säsong.