onsdag, juni 30, 2010

Afrikaans för invandrare

I Sydafrika finns hela 11 officiella språk, varav ett av språken är afrikaans som framför allt talas av färgade och vita invånare. Några av våra svenska och norska vänner i Somerset West utanför Kapstaden bestämde sig för att lära sig grunderna i språket afrikaans under den gångna säsongen i Sydafrika.
Gruppen genomgick en snabbkurs på ett tiotal lektioner under åtta veckor, under kunnig ledning av Therése de Villiers (bilden) på Cape Winelands Language Studies, en språkskola belägen på Erinvale Golf Estate i Somerset West.

I mars gjorde den stora dagstidningen Die Burger en liten artikel och videofilm om gruppen. Den kan du titta på genom att klicka HÄR.

Filmen ligger också på Youtube – klicka HÄR.

Vill du också förbättra dina kunskaper i afrikaans (eller engelska och franska) kan du kontakta skolan via deras hemsida som du hittar HÄR.

måndag, juni 28, 2010

Sydafrikanska viner alltmer populära

På Veckans Affärers websida läste vi härom dagen denna intressanta artikel om sydafrikansk vinförsäljning i Sverige:

Nu pågår fotbolls VM för fullt. Fotbollstokiga riktar sina blickar mot plasmaskärmar och Sydafrika där mästerskapen hålls. Men Sydafrika har redan vunnit svenskarnas hjärtan. Över en femtedel av allt vin som säljs på Systembolaget är sydafrikanskt och inom kort lanseras nya viner.

”I och med att fotbolls-VM går i Sydafrika så kommer landet att vara i fokus och det kommer troligen även att påverka försäljningen av viner från landet.”, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.
 
Marknadsandel på Systembolaget Q1 2010

Land                 Procent
Sydafrika          22,9
Italien               16,6
Australien         14,3
Spanien            11,4
Frankrike           7,9

torsdag, juni 24, 2010

Möt Sveriges ambassadör i Sydafrika

Srax för kl 8 i morse intervjuades Peter Tejler, Sveriges ambassadör i Sydafrika, som Dagens Sommargäst i Godmorron Sverige i SVT1. Ambassadören är hemma på tillfälligt Sverigebesök, och intervjun handlade om Sydafrikas förändringar och framtida utveckling. Herr Tejler är kanske ingen stor talare i klass med vår nye favorit Prins Daniel, men rent sakligt tycker i alla fall vi att det han sa lät vettigt, och stämmer hyggligt med vår egen uppfattning om sakernas tillstånd i vårt paradis.

Om du missade detta tillfälle att bekanta dig med vår Sydafrika-ambassadör kan du titta på intervjun ett helt år framöver genom att klicka HÄR!

onsdag, juni 23, 2010

Skapa din egen blend på Avontuur

Vi har tidigare skrivit om vingården Avontuur (uttalas Avontyr och betyder - just det - Äventyr) på väg R44 mellan Somerset West och Stellenbosch. Det här är ett av våra favoritställen, med utmärkt restaurang, vackra avelshästar, trevlig personal och gott vin.

Är du kvar i vindistrikten har du nu en chans att bli ”vinmakare för en dag”, just på Avontuur. Eller i alla fall nästan. På Avontuur har man nämligen just nu en unik möjlighet att skapa sin alldeles egna blend tillsammans med deras trevliga vinmakare Natalie Nel. På köpet får man en snabbkurs i konsten att skapa en bra blend.

Aktiviteten inleds med en vinprovning där du får prova tre av Avontuurs prisbelönade röda blendviner. Därefter får du följa med Natalie till vinkällaren där din ”blending session” äger rum under vinmakarens kunniga handledning. Din egen blend etiketteras och du får ta med dig din skapelse hem.

Det hela tar ca en timme och kostar R100 per person. Blending sessions äger rum varje dag kl 10-15. Ring för säkerhets skull och förhandsboka på
tel. +27 (0)21 855 34 50.

Avontuurs hemsida finner du HÄR!

måndag, juni 21, 2010

Idag korkar vi upp champagnen och firar detta vårt femhundrade inlägg här på Sydafrikabloggen. Och det känns också helt överväldigande att samtidigt kunna konstatera att vi sedan starten haft över 35.000 besök på bloggen.

Vi startade bloggen 2 oktober 2008, egentligen enbart med syfte att göra reklam för vår sydafrikabok. Men.. bara efter någon vecka breddade vi bloggen till att den numera har blivit något av en nyhetsblogg och anslagstavla för svenskar intresserade om vad som är på gång i Sydafrika och då framför allt i Kapstadens vindistrikt.

Från att i början bara ha en handfull läsare har vi idag mellan 150 och 200 läsare per dag under högsäsong. Det är jättekul - och när vi nu jubilerar vill vi samtidigt passa på att tacka för alla trevliga och kul bidrag, tips och positiva kommentarer som fått från er. Det är mycket detta som gör att vi stimuleras att fortsätta att informera om allt mellan himmel och jord i vårt älskade Kapstadens vindistrikt.

Samira & Björn

lördag, juni 19, 2010

Månadens Hus i Sydafrika
ägs av svenska Eva & Göran!

Liiite svårt har vi att göra en sydafrikansk koppling till kronprinsessan Victoria och Daniel Westling idag på deras bröllopsdag. MEN - vi kan i alla fall ståta med ett alldeles eget tjusigt kärlekspar, nämligen Eva & Göran!

House & Leisure är Sydafrikas största inredningsmagasin, och varje månad utser de ett Månadens Hus som är något alldeles i särklass. Och i juninumret som är ute i handeln just nu är det våra vänner Eva och Görans "Winelands Home" i Somerset West som fått den fantastiska utmärkelsen - mycket välförtjänt!

Huset är byggt i klassisk Cape Dutch-stil med många vackra gamla och varsamt renoverade detaljer. Det är ett av de vackraste hus vi sett i Sydafrika, och vi kan bara gratulera tidningen till ett mycket bra val. I slutet på året kommer det att bli publik röstning då Årets Hus ska koras, och då återkommer vi så ni kan gå in på nätet och hjälpa Eva och Göran att även vinna den utmärkelsen.

Stort och varmt grattis, kära Eva och Göran!

Är ni i Sydafrika måste ni köpa ett exemplar av tidiningen och läsa reportaget. Annars kan ni klicka på "Läs mer>>" nedan och även se fler fina bilder!

onsdag, juni 16, 2010

Mer fotboll, vin och mat

Härom kvällen var vi på ett kul Sydafrikaevent på restaurang Cliff Barnes i Stockholm, anordnat av WOSA, Wines of South Africa. Temat var ”Vin, braai och fotboll” och gästerna bestod av representanter från afrikanska ambassader, vin-, mat-, hotell- och restaurangbranschen.
Vi var ett drygt hundratal som njöt av gott vin, härligt grillad braaimiddag och VM-fotboll på storbildsskärm. Och självklart passade vi på att sälja vår bok, förstås.

Tack för ett mycket trevligt och lyckat arrangemang Maja Berthas, WOSAs svenska representant, som syns på bilden tillsammans med oss och VMs maskot Zakumi.

måndag, juni 14, 2010

Vi medverkar på Vinportalen.se

Idag har vi den stora äran att få ligga på förstasidan till Vinportalen.se med en artikel om "Fotboll, vin & gourmetmat i Sydafrika". Gissa om vi är stolta! Klicka HÄR och läs artikeln, restaurangtipsen och kika på det fina bildspelet från vår bok.

fredag, juni 11, 2010

Fotbollsfest för två!

Såg ni den första matchen i VM nu på eftermiddagen? Den mellan Sydafrika och Mexico? Vi säger bara: Tshabalalaaaaaa!!! Vilket suveränt förstamål i turneringen av vår sydafrikanske hjälte med nr 8 på tröjan!! Att sen Mexico lyckades kvittera får vi se som ett olycksfall i arbetet men 1-1 är inte så illa.
Här kommer tips på mumsig fotbollsmiddag som vi festade på ikväll i halvtidspausen. Dessutom blir det rester kvar som kan användas för lunch eller middag dagen efter, nu när den mesta tiden går åt att sitta framför TVn och heja på Bafana Bafana och andra favoritlag.

Samiras fotbollsmiddag för två med sparris och torskrygg
Vi köpte ett knippe fina gröna sparrisar nu när det är säsong. Detta kompletterades med två bitar härlig torskrygg (går lika bra med lax eller annan god fisk, dock inte selleri) och lite färskpotatis. Sparrisen BRYTER du av, så slipper du undra var någonstans du ska skära av stjälken. Spara de avbrutna delarna!

Laga en god Beurre Blanc sås med lite finhackad schalottenlök, finhackade champinjoner (eller lite smulad svampbuljong), 2 msk vitvinsvinäger,1 dl vitt vin, 2 msk vispgrädde, 150 g smör, vitpeppar och ev. lite smulad fiskbuljongtärning. Reducera lök, svamp, vin och vinäger tills hälften återstår. Sila bort lök och svamp. Tillsätt grädden och koka upp. Sänk värmen och vispa försiktigt ner smöret lite i taget. Smaksätt med peppar och buljongtärning. För tjock? Värm! – För tunn? Ta av från värmen!

Koka färskpotatisen med lite dill på toppen. Koka upp saltat vatten i en traktörpanna eller vid, låg gryta. När vattnet kokar tas det av värmen och fiskbitarna läggs i bums. Lägg på locket och låt stå ca 5 minuter (gör inget om det blir lite längre). När två minuter återstår på färskpotatisen lägger du sparrisen ovanpå. Spara vattnet när potatisen och sparrisen är klar! Lägg en spegel av såsen på tallrikarna, lägg upp de pocherade fiskbitarna, ta upp potatis och sparris med hålslev ur kastrullen och lägg upp vackert bredvid fisken. Har du lite löjrom eller handskalade räkor att toppa med blir det extra vackert och gott. Njuuut!

Till nästa måltid lägger du i de avbrutna sparrisstjälkarna i potatis- och sparrisavkoket, reducerar lite, mixar med stavmixer och tillsätter grädde, grönsaksbuljong och ev. kryddor och avnjuter en underbar sparrissoppa! Voilà!

Och kl 20.30 ikväll är det dags för första matchen i Cape Town! Sändningen börjar kl 20 i SVT1. Yie-haaa!

onsdag, juni 09, 2010

Invigningen av fotbolls VM i STV24

Har ni liksom vi förgäves letat i TVs programtablåer
efter den utlovade pampiga invigningskonserten av fotbolls-VM?
                           Nu har vi äntligen hittat den!
Som enda TV-kanal i Sverige direktsänder SVT24 - av alla kanaler - konserten imorgon torsdag klockan 20.00 från Orlando Stadium i Soweto/Johannesburg.

Det är faktiskt första gången någonsin som det anordnas en stor invigningskonsert för Fotbolls-VM. Som en hyllning till Afrika och fotbollen uppträder, enligt uppgift, världsstjärnor som Shakira, Black Eyed Peas, Alicia Keys och John Legend. Dessutom blir det afrikansk musik med artister som Soweto Gospel Choir, Amadou & Mariam och Angélique Kidjo. Som sig bör kommer även gamla och nutida fotbollsstjärnor framträda.


Så imorgon kväll klockan 20.00 sitter vi nog många sydafrikavänner bänkade framför TVn för att njuta av den direktsända konserten i SVT24. Skulle ni råka missa konserten imorgon kan ni se den i repris i SVT1 på fredag kväll (11 juni) kl 23.15.

måndag, juni 07, 2010

Salt & Wine Pairing

Food & Wine Pairing är ju en populär företeelse nuförtiden, men har ni hört talas om Salt & Wine Pairing? Allt fler mat- och vinintresserade börjar nu inse betydelse av ditt val av natriumklorid har för en lyckad totalupplevelse. Idag kan vi köpa en nästan oändlig mängd olika salter, alltifrån rosa Bolivianskt bergssalt och sydafrikanska vita saltpärlor till svart vulkaniskt salt från Hawaii.

Craig Cormack, kock och delägare i berömda Overture Restaurant på vingården Hidden Valley i Kapstadens vindistrikt, har satt fokus på detta och anordnar salt- och vinprovning där du kan prova olika mer eller mindre exotiska saltprodukter tillsammans med vin. Han innehar en gedigen samling av hela 42 olika salter från hela världen, som han använder sig av för att skapa sina kulinariska kreationer, ibland med tusenåriga recept i grunden. ”Salt kan vara både bra och dåligt för vin – det kan både förbättra och förstöra vin”, säger Craig, och betonar vikten av val av ”rätt” salt till olika typer av mat och vin.

Men tro inte att det handlar om att sticka fingrar eller tunga i saltskålar och sedan skölja ner saltkristallerna med vin. Nej, bättre upp! Provningarna görs i form av en femrätters upplevelse av spännande nyskapande gourmetmat, där rätterna tillagas med olika typer av salt och sedan paras med viner från Hidden Valley.

För mer information kontakta Craig på tel. +27 (0)21 851 8025 eller via e-post chefsonthemove@telkomsa.net

Overture Restaurant och vingården Hidden Valley kan du läsa mer om på sid 57 i vår bok ”Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika”.

lördag, juni 05, 2010

Middagsklipp på Avontuur

Som utlovat kommer här fler tips om mycket prisvärda restaurangerbjudanden i Kapstadens vindistrikt. Denna gång handlar det om den vackra vingården Avontuur Estate, ni vet den med alla vackra avelshästar som går och betar i hagarna på högersidan av väg R44 när man åker från Somerset West mot Stellenbosch.
Om du infinner dig mellan kl 17.30 och 18.30 på onsdags- och fredagskvällar kan du avnjuta de skickliga kockarna Zunia & Melanies utmärkta kök till vrakpris. För R95 bjuds du en tvårätters middag och för R115 en trerätters. Skynda fynda! Bordsbokning görs på tel +27 (0)21 855 4296.

Vill du läsa mer om denna trevliga restaurangpärla kan du göra det på sid. 54 i vår bok ”Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika”. Och restaurangens hemsida finner du HÄR.

onsdag, juni 02, 2010

Missade du "Korrespondenterna Sydafrikaspecial" i SVT, igår kväll?

Under programmet ställdes frågor om vem som vinner på ett Fotbolls-VM i Sydafrika? Om det är ett VM för Afrika, kronan på verket för den "nya afrikanska renässansen"? Eller om det är ett internationellt spel på hög nivå där FIFA dikterar villkoren, om vilka arenor som ska byggas, var det ska anläggas vägar och även vilka som ska få sälja maten utanför?
Korrespondenterna har träffat funktionärer, spelare och vanliga sydafrikaner, och undersöket vad det blivit av löftena om ett VM som alla hoppas på skall bli Afrikas stora chans.
Missade du programmet så sänds programmet i repris nu på fredag (4/6) i SVT24 och på lördag (5/6) i SVT2.
Eller varför inte Klicka Här och kolla in programmet när du själv har tid på SVT play.

tisdag, juni 01, 2010

Fotbollsfeber!!

FEEL it - it's here!
 När vi har bröllopsfnatt i Sverige har de fotbollsfnatt i Sydafrika. Hela landet firar, dansar och sjunger och festen har redan börjat. Här kommer ett helt underbart reportage skrivet för vår blogg av våra kära vänner Katarina & Peter Stigsson som äger och driver två mycket populära guesthouse i Stellenbosch och Somerset West strax utanför Kapstaden. Deras hemsida finner du HÄR.

Fotbollsfebern är här!! Nu är det riktigt kul att bo i Sydafrika. Vilken fest vi har, trots att fotbolls VM inte ens börjat ännu! De som inte tidigare var fans av fotboll och av vårt eget landslag – Bafana Bafana – har blivit det nu. Och på fredagar är det helt galet! Hela nationen har då nämligen “Soccer Friday”. Alla klär sig i den gula och gröna landslagströjan. Detta helt oavsett hudfärg, om man är gammal eller ung, nyhetsuppläsare på TV, advokat, lärare, student eller president. Vi är ett enat land på fredagar och vi har även enats om att världens bästa fotbollslag är vårt sydafrikanska Bafana Bafana - åtminstone innan de börjat spela VM!
Klicka på "Läs mer>>" nedan och läs resten av reportaget