söndag, januari 30, 2011

Resultat, reportage och bilder KLICKA HÄR

Två kartor i en!

Nu är den äntligen här.....
översiktskartan som vi så länge letat efter
Inte det att det har saknats kartor tidigare men alla som vi och många med oss har hittat har varit specialkartor som bara täckt delar av Western Cape. Men nu finns den alltså och heter "100 km around Cape Town". Dels ger kartan en mycket bra översikt över området 10 mil runt Kapstaden och dessutom har man på baksidan samlat specialkartor över vindistrikten med vingårdarna utprickade.

På frågan var man kan köpa kartan berättade kartkonstruktören André Boessenkool för oss att man på hans företag Cabex jobbar intensivt med att sprida kartan till så många försäljningsställen som möjligt.

Klicka på "Läs mer" nedan  för information om var kartan redan nu finns att köpa.

lördag, januari 29, 2011

Hipp, hipp hurra för Ulla ida'!


Idag vill vi gratta vår vän Ulla som fyller äkta pensionär idag! Många grattiskramar från oss och alla övriga Sydafrika-vännerna!

torsdag, januari 27, 2011

Det blev en stor samling deltagare till boulen denna onsdag, inte mindre än 31 deltagare. Det är trevligt att så många kommer och vi hade även haft plats för några till. Dagens segrare blev trion Tom, Jan och Tore. Samtliga vinnare som kom på 1a, 2a och 3dje plats och var närvarande vid prisutdelningen fick fina sportpriser donerade av Rolf B. Vi tackar Rolf för detta trevliga bidrag.
Till nästa onsdag hade jag tänkt att vi modifierar i reglerna som vi använder för att kora segrarna. Vi har tills nu använt kriteriet att dom som vinner båda sina matcher och den som har den största sammanlagda differensen i matcherna står som segrare. Det lag som har svagt motstånd får då lätt en stor differens, vilket gör att lottningen får stort inflytande. Nästa onsdag prövar vi i stället regeln att det lag som vinner båda sina matcher och har den minsta sammanlagda segermarginalen står som vinnare. Dom har fått kämpa hårt och använda sin skicklighet (och tur) för att nå sitt resultat.

Väl mött nästa onsdag på vingården Vergenoegd före kl. 11.00.
Tore

33 Stay, Dine & Events - ja tack!

Har ni liksom vi sett den roliga mannen i kock-
mundering som står ute på vägen i närheten av vingårdarna Vredenheim och Spier och vinkar in bilister till sin restaurang vid lunchtid? Vi har varit nyfikna på vad som döljer sig där innanför och härom dagen var vi ett gäng som beslöt oss för att finna svaret på gåtan.
Vännerna Elisabeth och Kai bokade in oss på det som visade sig vara en privat restaurang- och hotellskola med det korta och koncisa namnet "33" som kommer sig av gatunumret.
Här finns ett guest house vid namn 33 Stay, den trevliga restaurangen 33 Dine med platser både inne och ute, och här ordnas event under namnet 33 Event, t ex bröllop, privata fester och matlagningskvällar två torsdagar i månaden.

Vid ankomsten möttes vi av säkerhetsvakten som välkomnade oss översvallande och strödde blomblad i vår väg (!) när han eskorterade oss in till restaurangen. Wow, vi kände oss som nygifta kungligheter! Och den övriga personalen var också översvallande tjänstvillig och trevlig och gav oss ett fantastiskt omhändertagande. Menyn är olika för lunch och middag med lite lättare rätter till lunch.
Vi åt en god al fresco lunch ute i den söta trädgården, med jättestora rosépepparträd och fontän med damm där det simmar omkring stora vackra fiskar. Maten är egentligen inte så märkvärdig men välsmakande och fräsch med fina sallader. Men desserterna stack ut som dagens höjdpunkt! Not to be missed!

KLICKA HÄR så kommer du till deras hemsida! Restaurangen har öppet för lunch och middag onsdag till lördag. Söndagar öppet för lunch.

tisdag, januari 25, 2011

Spännande besök på Raats Family Wines

Våra vänner Elisabeth och Kai S tog nyligen med oss på ett mycket intressant besök på vingården Raats i Stellenbosch vindistrikt. Vi fick förmånen att träffa ägaren och vinmakaren Bruwer Raats själv i egen hög person, och det blev en mycket intressant vinprovning av underbara viner.

Denna vingård är specialiserad på Chenin Blanc och Cabernet Franc och vinerna betraktas som några av de allra bästa av sin sort i "nya världen". Caberbet Franc är en mycket svårodlad druva som därför oftast ingår som mindre beståndsdel i röda blendviner. Av den anledningen är det endast ett fåtal producenter i Kapstadens vindistrikt som framställer högklassigt vin av enbart Cabernet Franc som "singel cultivar". Raats Cabernet Franc är i vårt tycke något av det bästa vi provat. Underbart!

Det här är en trevlig familjär vingård som gärna välkomnar seriöst intresserade vinälskare på besök, men bara "by appointment",
d v s man måste ringa och boka tid. Vinerna säljs förstås direkt på gården till bästa pris, och i Somerset West kan man även köpa Raats viner hos Manuka på Main Road. I Sverige får man vända sig till agenten Vinobele Wine Agency (http://www.vinobele.se/) och vissa av gårdens viner finns också att köpa via Sydafrikanska vinklubben (http://www.sydafrikanskavinklubben.se/).

KLICKA HÄR för att komma till Raats Family Wines hemsida!

Stort tack för ett spännande och mycket intressant vingårdsbesök, Elisabeth och Kai!

söndag, januari 23, 2011

Cape Town lunch & äventyr till häst

Härom dagen gjorde vi en liten utflykt in till Kapstaden med vännerna Gabi och Hasse. Det första målet var att testa restaurangen Savoy Cabbage inne i Kapstaden som vi läst mycket positivt om på Tripadvisor. Lunchen utföll till stor belåtenhet och vi kan varmt rekommendera ett besök.

Savoy Cabbage har inga uteplatser så den passar bra om det inte är utesittarväder. Lokalen i två öppna våningar är desto mer spektakulär med råa tegelstensväggar, högt i tak och modernistisk inredning, lite som en blygsammare version av Aquavit i New York. Köket är förstås helt öppet som på många restauranger numera.

Vi njöt av en härlig Tomato Tart, mycket god Carpaccio & Tartare of Longfin Tuna, Chicken Liver Parfait som verkligen smälte i munnen, fin Bresaola på carpaccio-vis och en saftigt grillad Mako Shark.

Se'n bar det iväg på ridning på den berömda och mycket vackra Noordhoek Beach. Vi fick trevliga, pigga och lättridna hästar och gruppen bestod bara av oss fyra med två ledare som red först och sist. Väl nere på stranden fick vi både trava och galoppera - en fantastisk upplevelse i den sena eftermiddagssolen med bara en lätt bris.

KLICKA HÄR så hittar du Savoy Cabbages hemsida!
Och KLICKAR DU HÄR så kommer du till hästridning på Imhoff Equestrian Centre som är beläget på Imhoff Farm (KLICKA HÄR!) som är ett trevligt utflyktsmål i sig med restaurang, café och mycket annat att se och göra, t ex kamelridning, liten plantskola och många små butiker med konst, textilhantverk och hemgjorda delikatesser.
Resultat, reportage och bilder KLICKA HÄR

lördag, januari 22, 2011

Jätterea på sydafrikanska viner

Nu drar Sydafrikanska vinklubben ingång ännu en lagerrensning, troligtvis den största vinrean av sydafrikanska viner någonsin i Sverige. 74 vingårdar från 12 vindistrikt finns med och sammanlagt är det hela 232 olika viner och 65 000 flaskor som utförsäljes. 15 nya vingårdar har tillkommit sedan klubbens senaste lagerrensning.

Många av vinerna är högklassiga kvalitetsviner och priserna är mycket bra med upp till 65 % rabatt. Lagerrensningen pågår bara i tio dagar (avslutas 30 januari kl 24.00) och leveransen beräknas nå den svenska speditören i början av maj för att därefter levereras hem till kunderna. Men som vanligt är det svårt att beräkna leveranstider för transporter från andra sidan jordklotet, så beställ inte viner som måste vara framme till ett speciellt datum om förseningar skulle uppstå.

KLICKA HÄR för att komma till Sydafrikanska vinklubbens hemsida!

torsdag, januari 20, 2011

Glada kamrater på fotbollsmatch
mellan Sverige och Botswana

Ulla, Kurt, Lena, Carl-Gustav, Barbro, Sven Åke och Rolf var på fotbollsmatchen mellan Sverige och Botswana ikväll onsdag, tillsammans med ytterligare 500 personer till varav ett stort antal svenskar. Ett tag såg det ut som om vi över huvud taget inte skulle komma in men tack vare Ullas goda kontakter i svenska fotbollsförbundet kom vi tack och lov in och kunde se matchen. Det var en njutbar kväll och referatet från matchen överlåter jag till proffs i form av texten på Sportbladet HÄR
Tack Rolf S. för bilder och reportage.

onsdag, januari 19, 2011

Vi samlades 25 personer för att spela boule på Vergenoegd denna onsdag, varav flera var där för första gången.

Tolv lag kämpade sig igenom de båda matcherna och fyra av dessa vann båda sina matcher. Allra bäst spelade Rolf B och Lisa med 22 poäng tätt följda av Monica och Lisbeth på 19 poäng. Jan och Lasse P hade 17 poäng medan Ilka och Kestin fick ihop 11 poäng. Vi spelar igen nästa onsdag och alla är välkoma.

Möt bara upp på Vergenoegd före kl. 11.00. Ingen föranmälan behövs.
Tore

tisdag, januari 18, 2011

Picknick med populärt coverband

Gillar ni picknick i det gröna och bra live musik? Då ska ni passa på att bege er till Helderberg Nature Reserve i Somerset West nu på söndag den 23 januari. Det populära bandet Shiraz (ursprungligen från England men sedan många år sydafrikaner) håller då sin årliga konsert i samband med söndagspicknick i naturreservatet.
Konserten börjar kl 17.30 och håller på till ca 19 men grindarna är öppna hela dagen. Tipset är att komma i mycket god tid eftersom gruppen är omåttligt populär. Inträde kostar R30 som betalas vid entrén. Packa en härlig picknickkorg med god mat och några flaskor gott vin och ta med en picknickfilt eller campingstolar. Ett parasoll kan också vara bra om solen är het.

Kommande picknickkonserter att boka in i almanackan är Ian Smith med orkester den 6 februari, Graham Gillot Band den 20 februari och Big Sky den 13 mars.

måndag, januari 17, 2011

Cape Classic Music Festival 2011

Det årliga evenmanget Cape Classic Music Festival äger rum i våra trakter här ute i Kapstadens vindistrikt. För er som älskar klassisk musik är det här fantastiska möjligheter att njuta av underbar musik i vacker miljö.

Konserterna äger rum den 23 februari till den 5 mars, och harpan står i fokus i år. Morgenster, Lanzerac, Blaauwklippen och Devonvale är välkända vingårdar som finns med bland platserna där konserterna kommer att äga rum. I samband med flera av konserterna erbjuds också trerätters middagar på utmärkta restauranger på konsertplatserna, bl a Sofia's och Lanzerac.

Mer information finner du genom att KLICKA HÄR och biljetter bokar du via Computicket HÄR.

lördag, januari 15, 2011

Resultat, reportage och bilder HÄR

torsdag, januari 13, 2011

Tokara nygammal favorit

Etienne Bonthuys har efter många lyckosamma år som Executive Chef på Tokara i Stellenboschs vindistrikt lämnat restaurangen (se vår bok "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika" sid. 142). Ny maestro i köket denna säsong är ingen mindre än välkände Richard Carstens. Richard kommer närmast från restaurang Nova inne i Kapstaden men har tidigare lyckliggjort vindistrikten på vingårdarna Chamonix och Saxenburg. Nu har han alltså återvänt till vindistrikten och vi har varit nyfikna på att testa vad han kan åstadkomma på Tokara.
Så när vi igår kväll hade telefonkontakt med vännerna Eva och Hasse L som just höll på att avsluta en underbar middag på Tokara, var beslutet lätt - efter att ha sovit på saken bokade vi snabbt in en lunch på Tokara idag tillsammans med Björns son Gustaf. Det blev en härlig gourmetupplevelse med vaktel, hummerstjärt, musslor, jätteräkor och en massa annat gott. En liten lustig detalj: precis som en annan av våra vänner funderar vi på om Richard möjligtvis fått en glassmaskin i julklapp. Det dök upp en och annan oväntad glasskula i både musslorna och hummern. Men det fungerar - faktiskt!
Härnäst vill vi göra ett kvällsbesök för att avnjuta den avsmakningsmeny som endast serveras på kvällarna. Men den ordinarie à la carte-menyn är densamma för lunch och middag. Gustaf tog de fina matbilderna idag - tack, Gustaf! Och tack Eva och Hasse för att ni frestade oss så vi äntligen kom iväg!
Vi samlades 19 deltagare till boulespel denna onsdag, vilka delades in i 10 lag. Efter många hårda kamper stod inte mindre än 5 lag som segrare i båda sina matcher. Efter en hel del räknande kom vi fram till följande resultatlista:

1:a plats Kerstin och Thomas 15 pluspoäng
2:a plats Johan och Tor 12 pluspoäng
3:e plats Lasse och Tore 9 pluspoäng
4:e plats Agnes och Ingemar 6 pluspoäng
5:e plats Monica och Jan 5 pluspoäng


Alla är välkomna att spela boule nästa onsdag på Vergenoegd. Ingen föranmälan behövs. Kom bara före kl. 11.00 då vi börjar lotta lagen.

onsdag, januari 12, 2011

Inbjudan till matchspelsturnering

En nyhet för året är att vi har en matchspelsturnering och alla Fredagsgolfare är välkomna att anmäla sig per mail till Hasse L.
Klicka HÄR för en kortfattad beskrivning av hur det hela skall gå till.

Anmälan skall vara inne senast torsdagen den 20/1.

tisdag, januari 11, 2011

Möte mellan färgblinda barn

Under vår första säsong här nere, 2005-2006, träffade vi en tjusig vit direktör inne i Kapstaden i ett affärssammanhang. När vi avslutat vår affärsdiskussion pratade vi lite allmänt om Sydafrika, historia och framtid. Vi kom förstås in på problematiken med olika ursprung, hudfärger, religioner och språk, och kunde konstatera att det är en lång resa att ena ett land som består av så många olikheter. Vår bekant direktören avslutade med att säga: "But I can honestly say that my kids are truly colourblind." Han hade nyligen träffat sin tonårsdotters bästa vän som var svart, och till sin förvåning och glädje märkt att hudfärgen inte spelade någon roll för hans egna barn.
Igår fick vi ett tydligt bevis för samma sak. Vår vän Amanda från Stockholm är på besök med sin son Jonathan som hon adopterade för drygt tre år sedan från ett barnhem i Johannesburg. Vi gjorde en dagsutflykt i vindistrikten, och när vi lunchade på Dornier Bodega (se vår bok sid. 80) hittade Jonathan en härlig lekkamrat i form av blonde Jack, ursprungligen från Australien men sedan några år boende i Kapstaden. Pojkarna lekte, åt glass och hade hur kul som helst trots att de ser väldigt olika ut och inte ens kan prata samma språk.

De är vår framtid - underbara "färgblinda" barn!

måndag, januari 10, 2011

Sex ”sanningar” om vin
som du klarar dig utan

För en tid sedan publicerade Svenska Dagbladet en intressant artikel, skriven av tidningens vinskribent Jens Dolk, om ”gamla sanningar” saker som man lärde sig förr om vin och vinhantering.

Kanske är det så att dom inte alltid gäller längre. Bland annat ifrågasätter han om man ska lagra vinflaskor liggande, dricka de enkla vinerna först och de fina vinerna sist och om den gamla ”dra-upp-korken-en-timme-innan-regeln” verkligen stämmer. En kul och lite tänkvärd artikel som du kan läsa i sin helhet HÄR

söndag, januari 09, 2011

Reportage, bilder och resultat KLICKA HÄR

lördag, januari 08, 2011

Bravo, La Motte!

 Igår kväll gjorde vi en liten kvällsutflykt till Franschhoek tillsammans med Björns son Gustaf och hans fru Andrea. Vi var nyfikna på Pierneef, vackra vingården La Mottes nya restaurang, och hade bokat in oss för en middag. Det blev verkligen en lyckad och god kväll, med många positiva utropstecken och enbart några smärre skönhetsfläckar på totalintrycket.
Restauranglokalen kan i det närmaste liknas vid en vacker kyrkosal med högt i tak, välvda takbjälkar och mycket luft mellan borden. Inredningen är elegant och bekvämt modern med annorlunda detaljer som t ex de stora "ljuskronorna" av vackra porslinsservicer som hängts upp i trådar i taket och klingar som ett diskret klockspel när de sätts i rörelse av luftkonditioneringen - ett spektakulärt blickfång. Det vidöppna köket är helt integrerat med matsalen ungefär på samma sätt som på Rust en Vrede.

Menyn består dels av en à la carte meny som förändras med årstiderna, och sedan av en "Specialities" med rätter som byts ut med några dagars mellanrum. Den manliga hovmästaren levandegjorde också menyn på ett trevligt och engagerat sätt i sin presentation. Och priserna är anmärkningsvärt blygsamma för att vara på en så pass elegant restaurang som denna. De flesta förrätter ligger mellan R50 och R60 och huvudrätterna på ca R90-R120. Portionerna är ganska rikliga, så kom ordentligt hungrig eller beställ två förrätter i s f förrätt och huvudrätt.

Och den omsorgsfullt lagade och presenterade maten imponerar! Vinnare för kvällen blev en underbar terrine på gåslever, eisbein, vaktel och kyckling som fullkomligt smälte i munnen. Portionen var så pass rejäl att den även skulle räcka som huvudrätt om man ätit något annat till förrätt. En annan favorit blev dagens linefish som igår var en rejäl bit sjötungafilé, sagolikt saftig och helt perfekt tillagad. Men varför servera fisken med tillbehör så starka i smaken att de nästan tar död på den underbara fisken? Tomato & sardine terrine och sardine parfait fick stanna kvar på fisktallriken och skulle med fördel kunna ha ersatts med mildare tillbehör för ett högre betyg.

Efterrätterna bjuder på mycket spännande där choklad och citron dominerar. Och är du för mätt för en rejälare efterrätt kan vi varmt rekommendera Engelenkos (änglamat), bestående av tre små sagolikt goda sorbetkulor gjorda på vin av shiraz, chardonnay resp sauvignon blanc. Jättefräscht!

Vinlistan är ganska rejäl och framför allt mycket bra prissatt, med många alternativ på bra glasvin från så lite som R25! Men plump i protokollet blev det när glasvinet inte bjöds att provas först och dessutom visade sig vara alldeles för varmt. Dock är servicen utmärkt, och personalen lyhörda och snabba att rätta till det som inte utfaller till gästernas belåtenhet. Och det räcker långt.
Vi kommer definitivt tillbaka!

KLICKA HÄR så kan du läsa mer på restaurangens hemsida!

torsdag, januari 06, 2011

Spännande vingårdsbesök hos Stark-Condé

Våra vänner Eva och Göran F är sedan några år tillbaka goda vänner med vinmakaren José Condé och hans fru Marie (med familjenamnet Stark), de båda ägarna till vingården Stark-Condé i Jonkershoek Valley i Stellenbosch vindistrikt. Eva och Göran tog nyligen med oss till Stark-Condé tillsammans med sonen Jacob och hans vän golfaren Stephen J. Vingården var egentligen stängd denna helgdag men José öppnade gästfritt sin vackra gård bara för oss.

Det blev några oförglömliga timmar tillsammans med denna kunniga, trevliga och intressanta vinman. Vi provade underbara viner och hade spännande diskussioner om traditionell vinproduktion, druvor, lagring och mycket annat. Besöket avslutades med att vi tittade in i det trevliga nyöppnade caféet som drivs av Josés fru Marie. Här serveras varma och kalla kaffedrycker, goda sötsaker, lätta luncher och annat smått och gott.

Vi kan varmt rekommendera ett besök på den här underbart vackra vingården. Provning av de högklassiga vinerna görs i fantastisk miljö på en paviljong ute på en liten ö i den vackra näckrosdammen på vingården.

Vi vill verkligen tacka Eva och Göran för att ni tog med oss till denna fina pärla till vingård och lät oss träffa den oförglömlige José!

KLICKA HÄR så kan ni läsa mer om Stark-Condé, som har öppet alla dagar utom söndag.