måndag, februari 28, 2011

Bokrean hos Adlibris pågår till och med 31 mars.
I värmen kan det vara svårt att hinna med, men här kommer i alla fall rapporten från senaste onsdagens boulespel.
Vi samlades 21 spelare och spelade med 10 lag. Allra bäst spelade lag Åke och Hans Ö. Tätt efter kom tre andra lag också med två segrar. Med ett poängs skilnad kom lagen i tur ordning lag Rolf och Göran, därefter lag Rose-Marie, Maj och Anna-Stina och på fjärde plats lag Eva och Rudi. Väl mött nästa onsdag på Vergenoegd före kl. 11.00.
Tore

söndag, februari 27, 2011

Nyinflyttade kamrater

Från Jessica och Rolf har vi fått följande inlägg:

Vid Skandinaviengolfen på Westlake, i december föra året, träffade vi Marita och Peter Swanberg. Vi berättade om livet i Somerset West, Strand, Gordons Bay och inviterade dom till fredagsgolfen. Marita och Peter kom och blev så förtjusta att dom beslutade sig för att flytta hit. Sagt och gjort! I torsdags gick flyttlasset och nu bor Marita och Peter i Strand.

Varmt Välkomna önskar
Jessica och Rolf
Varmt välkomna Marita och Peter önskar även vi och passar också på att tacka Jessica och Rolf för ytterligare ett trevligt  bidrag till Sydafrikabloggen

lördag, februari 26, 2011

Reportage, bilder och resultat HÄR

Hektiska dagar

Oj, oj, oj - nu var det flera dagar sedan vi publicerade! Vi har haft vänner från Sverige boende hos oss, och fulla utflyktsprogram både dag och kväll. Mycket skoj och spännande har vi hunnit med, som vi kommer att berätta en del om här på bloggen framöver.

Men nu är det dags för våra vänner att flyga hem till Sverige igen, vilket ger oss mer tid för bloggskrivande. Tillbaka till ordningen - basta!

onsdag, februari 23, 2011

Äntligen lösviktste!

Gillar ni som vi att dricka te men tycker påste är ganska trist? Det har hittills varit mycket svårt att hitta lösviktste i vårt område, men nu kan vi glädja alla teälskare att det nyligen har öppnat en butik med just lösviktste, och dessutom färskmalda kaffebönor för er javadrickare.

 Butiken ligger inne i Waterstone Village i Somerset West (lilla shopping mall'en, i korsningen av Main Rd och R44 Broadway). Gå in i shoppingcentret och fram till butiksentrén till Pic n Pay så har du butiken Peacock Beanery på höger hand. Än så länge finns lösviktste enbart i färdiga påsar, men snart kommer det att finnas i riktig lösvikt så man själv bestämmer mängden. Vi inhandlade en påse Earl Grey 125 gram för resonabla R37. Men här finns förstås även det sydafrikanska röda Rooibos och många andra tesorter.

Butiken tillhör en kedja, så bor du t ex inne i Kapstaden kan du förhoppningsvis hitta en butik i närheten av där du bor. KLICKA HÄR för att komma till kedjans hemsida och se var din närmaste butik ligger!

tisdag, februari 22, 2011

Taxi - finns dom?

Ja visst finns det taxi. Skönt att ta till när man till exempel vill njuta av några glas vin under restaurangbesöket. Transporten till och från flygplatsen löser man också lätt med en taxi. Här kommer några telefonnummer för er som bor eller vistas i Gordons Bay, Strand eller Somerset West.
  • Strand Mini Taxi,  tel. 021-853 8588 eller 071 232 0431
  • The League of Gentlemen - People Transport Solutions 021-854 4827
  • SA Shuttles - Airport Shuttles 082 294 1450
  • 4 Seasons Car Rental & Shuttles Service 021-855 5691
  • Blue Rock Shuttles -Airport Shuttle & Transfers  082 379 1936
Se också vårt tidigare inlägg om taxi HÄR

måndag, februari 21, 2011

Jazzfestival i Paarl kommande söndag

Vingården Nelson's Creek ställer i helgen till med jazzfestival under namnet "Jazz in the Winelands", i samarbete med den populära radiokanalen Heart 104.9. Festivalen äger rum på söndag den 27 februari kl 10-17 (grindarna öppnar kl 8 på morgonen).

Huvudattraktion är den kvinnliga duon The Arrows. Bland övriga artister kan nämnas "jazz maestro" Ian Smith med orkester (som tidigare spelade på nattklubben Pigalle i Cape Town för er som liksom vi dansat till hans utmärkta band där), "Cape Town diva" Salome, Chad Simon and friends (Lloyd Jansen och Satisfaction) och The Sammy Webber band featuring Carmen X.

Det kommer att finnas mat och dryck till försäljning, men det går också bra att ta med egen picknickkorg med mat och dryck, inklusive vin och sprit, campingstolar och parasol. Men - farliga saker som öl och cider får man absolut INTE ta med sig! I Sydafrika har man en lite annorlunda alkoholpolitik än vad vi är vana vid från Sverige.

Biljetter i förskott via Computicket kostar R100, men kan också köpas vid entrén för R140.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.
Biljettförsäljning hos Computicket når du genom att KLICKA HÄR.

lördag, februari 19, 2011

Reportage, resultat och bilder hittar du HÄR

fredag, februari 18, 2011

Suverän pianoshow i Camps Bay!

Härom kvällen var vi ett gäng som åkte till Camps Bay för en musikupplevelse på Theatre On The Bay. Och våra högt ställda förväntningar blev ordentligt överträffade. Två härliga pianister spelar fantastisk musik på var sin flygel och sjunger suveränt bra samtidigt som de showar och spexar i flera timmar - WOW! Repertoaren täcker det mesta från klassiskt till Gershwin och Elton John. Föreställningen går under namnet "A Handful Of Keys", vilket är ett mycket passande namn på två proffsiga entertainers som definitivt är A Handful!

Killarna återkommer på Theatre Of The Bay den 7 till 12 mars, så skynda att skaffa er biljetter via Computicket till någon av föreställningarna! KLICKA HÄR för direktlänk till biljettförsäljningen!

torsdag, februari 17, 2011

Denna onsdag samlades inte mindre än 26 personer på Vergenoegd för att spela boule. De lottades in i 12 lag som spelade två matcher vardera på de 6 banorna.

Fyra lag lyckades vinna båda sina matcher. Bäst idag spelade lag Ilka och May. På andra plats kom två lag nämligen lag Inger och Rudy samt lag Åke och Tore. På fjärde plats kom lag Anita, Lars och Jan. Vi spelar igen nästa onsdag på vingården Vergenoegd, som just nu är mitt inne i skörden av årets druvor. Alla är välkomna och vill ni spela så kom före kl. 11.00.

Tore

onsdag, februari 16, 2011

Vad hände med det svenska bageriet Sweet i Stellenbosch?

Minns ni Jimmy och Jennifer, det svenska paret som hade Sweet Coffee Shop/Bakery/Deli i Stellenbosch (8 Dorp Street, corner of Dorp & Stadler)? De återvände hem till Sverige och bageriet såldes till en sydafrikansk köpare. Härom dagen träffade vi den nuvarande ägaren som är nr 2 efter det svenska paret. Den som köpte av Jimmy och Jennifer köpte verksamheten på spekulation och sålde till nuvarande ägaren efter bara några månader.

Men Jimmys brödrecept lever kvar, och härom dagen köpte vi ett valnötsbröd för att testa. Inte är det riktigt lika bra som när Jimmy bakade, det måste erkännas, men det är ändå godkänt och en trevlig omväxling ibland. Pris R20.

tisdag, februari 15, 2011

Dyrare för vägbusar i Sverige

Kanske har några av er kört lite för fort här nere i Kapstaden någon gång. Det har i alla fall hänt oss ibland, får vi erkänna. Trafikövervakningen här fungerar ungefär som hemma i Sverige, med gott om hastighetskameror och en och annan trafikpolis med rörlig kamera. Men böterna blir tack och lov inte lika höga som hemma i Sverige, utan oftast ca R200-300, vilket motsvarar ungefär samma belopp i svenska kronor.

I Sverige är det numera riktigt rejält dyrt att misssköta sig i trafiken. Från Gabriella K i Glencairn här i Kapstaden har vi fått följande intressanta info, saxat ur Dagens Nyheter:
Köra mot rött ljus: 3 000 kr.
Köra för nära framförvarande fordon: 2 000 kr.
Inte stanna för utryckningsfordon, tåg eller spårvagn: 1 500 kr.
Köra i bussfält: 1 000 kr.
Köra 21-25 km/tim för fort: 3 200 kr.
Inte använda körfältet längst till höger: 500 kr.
Köra över spärrområde eller heldragen linje: 1 500 kr.
Köra om i kurva eller backe med skymd sikt: 3 000 kr.
Strunta i högerregeln: 2 000 kr.
Köra om till höger på väg med minst 70 som tillåten hastighet: 1 000 kr.

Så nu gäller det att hålla sig i skinnet när vi kommer tillbaka till Sverige i vår för att njuta av den svenska sommaren.

Stort tack för bloggbidraget, Gabriella!
PS. Om ni inte redan visste det så skriver Gabriella den mycket trevliga och läsvärda bloggen
Täby-Kapstaden    DS

söndag, februari 13, 2011

Golf: viktig 72-timmarsregel!

Har du ett medlemsskap i en sydafrikansk golfklubb? Då är det viktigt att du har uppmärksammat den nya regeln som infördes den 1 januari i år om registrering av din score. Inom 72 timmar efter det att du avslutat din golfrunda måste du ha registrerat ditt resultat, antingen på den golfklubb där du spelat eller online hemma på datorn via sajten www.handicaps.co.za

Hur du bär dig åt för att registrerar online har Hasse L skrivit om tidigare här på bloggen, men om du missade det kan du läsa Hasse inlägg genom att KLICKA HÄR.

Om man inte registrerar sitt resultat inom 72 timmar drabbas man av ett "penalty" som gör att resultatet blir bättre och handikappet riskerar att sänkas. KLICKA HÄR så kan du läsa mer om den nya regeln.

lördag, februari 12, 2011

Bilder, reportage och resultat hittar du HÄR 

torsdag, februari 10, 2011

Även denna onsdag samlades många boulare på Vergenoegd. Denna onsdag fick dock alla som ville spela plats. I vackert väder tävlade vi på alla sex banorna. Efter hårda kamper hade vi tre lag som vann sina båda matcher.
Dom tuffaste matcherna vanns av lag Anna, Lisbeth och Rolf, som vann med 13-12 samt 13-10. På andra plats kom lag Rigmor, Kerstin och Rudi och på tredje plats kom lag Agnes, Hans och Anders. Alla är välkomna nästa onsdag igen till Vergenoegd där vi samlas före kl. 11.00. Väl mött!
Tore

onsdag, februari 09, 2011

Alla hjärtans dag

Här kommer ett urval av alla de restauranger i vårt närområde här i vindistrikten som tänker fira Valentine's Day måndagen den 14 februari med en speciell och romantisk meny. De flesta restauranger uppmärksammar dagen på något sätt så det är bara att välja och vraka, men skynda, skynda! Klicka på restaurangnamnet för mer info.

Avontuur Wine Estate, specialmeny för R260 per person. Boka på openhand@polka.co.za eller tel. 021-855 4296. Se vår bok sid. 54.

Taste Restaurant, specialmeny för R195 per person. Boka på tasteinfo@mweb.co.za eller tel. 021-855 3686.

Jordan Restaurant, sexrättersmeny för R1 200 per par inkl vin. Tel. 021-881 3612.

Cuvée Restaurant at Simonsig Wine Estate, trerätters specialmeny för R350 per person. Boka på cuvee@simonsig.co.za eller tel. 021-888 4932.

Marc's Mediterranian Cuisine, specialmeny à la carte och live music! Tel.021-863 3980. Se vår bok sid. 186.

The Bistro at Somerbosch Wine Estate, specialmeny à la carte. Tel. 021-855 3615. Se vår bok sid. 70.

The Restaurant at Clos Malverne, trerätters meny för R195 inkl vin (!) per person. Boka på info@closmalverne.co.za eller tel. 021-865 2022.

Dornier Bodega Restaurant, specialmeny för R350 per person ex vin (R380 inkl vin). Tel. 021-880 0557 extension 1. Se vår bok sid. 80.

Catharina's Restaurant at Steenberg, specialmenyer i olika prislägen. Boka på sally.rose@steenberghotel.com eller tel. 021-713 2222. Se vår bok sid. 19.

tisdag, februari 08, 2011

Yesssssss! Nu är vi uppkopplade igen!

Idag hade vi en rask internettekniker här på besök som klättrade upp på vårt hustak och fixade koaxialkabeln till vår internetantenn (vi är anslutna via radiolänk) som kapsejsade av all blåst och regn under  regnstormen i torsdags!

HÄRLIGT att vara online igen - yippie!!

söndag, februari 06, 2011

Reportage, resultat och bilder KLICKA HÄR
Vi hade rekorddeltagande på boulen första onsdagen i februari. Över 40 personer samlades på Vergenoegd denna onsdag. Vi hade plats och klot för 36 deltagare så några fick lämna och gav sig ut på andra äventyr medan några stannade kvar och tittade på spelet och drack några glas vin.
När spelet var över visade det sig att endast ett lag hade vunnit sina båda matcher, ett lag hade förlorat sina båda matcher och samtliga andra lag vann en av sina matcher. Det innebar att ett lag kom på första plats, 10 lag kom på andra plats, och ett lag kom på 12:e plats. Dagens vinnare blev Eva E, Rigmor och Tore. Välkomna nästa onsdag igen till Vergenoegd före kl. 11.00.

Väl Mött!
 Tore

lördag, februari 05, 2011

Ingen internetanslutning!

Vi har problem med vår internetanslutning. Tills det är lagat kommer vi bara att kunna publicera sporadiskt på bloggen. Hoppas på reparation i borjan av veckan.

Samira & Bjorn

fredag, februari 04, 2011

Behåll mobilabonnemanget i flera år!

I år var det en hel del svenskar som kom ner till säsongens början i SA och upptäckte att deras mobilnummer inte längre fungerade. Man måste nämligen ringa från mobilen minst EN gång var sjätte månad för att få behålla numret.

Men vår vän Bärbel har hittat ett sätt att kringå detta! Här kommer tipset:

Produkten heter Passport Voucher. Har själv köpt detta i ca fem år och jag har samma tel.nr fortfarande utan något problem. Man går till Vodacom i Somerset Mall (ingång 4), den som ligger intill FNB-bank och restaurangen med de gröna parasollerna. Det är endast de av alla Vodacom-butiker i vårt område som säljer denna produkt. Man ber att få köpa en Passport Voucher för R365 som gäller i två år. I detta ingår R250 telefontid, resten är avgift för vouchern. Man kan be dem hjälpa till att läsa in all info från kvittot man får. Själv byter jag SIM-kortet i min mobil när jag byter land, ett för SA och ett för SWE. När jag kommer tillbaka till SA så går jag tillbaka till Vodacom och ber dem aktivera mitt telefonnr och så rullar det på. Bara man håller sej inom tvåårsgränsen. Jag tycker det har fungerat bra.

Stort tack för bra tips, Bärbel!

torsdag, februari 03, 2011

Wow, vi har bloggläsare på flera kontinenter!

Visste ni att vår blogg faktiskt har läsare spridda över hela världen? De allra flesta läsare finns förstås i Sverige och som god tvåa kommer inte oväntat Sydafrika. Men även i dessa länder har vi läsare:
 * Nederländerna
* Tyskland
* Danmark
* Norge
* USA
* Finland
* Storbritannien

och...Malaysia!

Vi har ibland flera hundra läsare per dag och det känns fantastiskt kul att vår blogg fått sådan spridning!
Tack alla ni som läser och stöttar oss på olika vis!
Ni är vårt bränsle och vår belöning.

onsdag, februari 02, 2011

Ytterligare ett bra restaurangtips!

Sugen på italienskt? Vi har hittat ett mycket trevligt rustikt italienskt lantkök vid namn Agriturismo La Masseria på väg R44 mellan Somerset West och Stellenbosch. Om man åker i riktning mot Stellenbosch ligger restaurangen på vänster hand precis innan man kommer fram till korsningen med Annandale Road (vid jordgubbsfarmen Mooiberge).

Denna lilla okända pärla är en systerkrog till den kända La Masseria i Durbanville, och drivs av sonen i samma italienska familj. Vi gjorde ett besök härom kvällen tillsammans med Elisabeth och Kai S och åt en härlig superitaliensk middag i klassisk stil. Till förrätt njöt vi av en antipastobuffé med mycket goda klassiska italienska delikatesser. Sedan valde vi från en hel rad med olika pastarätter (givetvis egen tillverkad pasta) och även några andra goda "italienare", allt avrundat med klassiska efterrätter som tiramisu, cassata och affogato. Ta gärna med eget vin eftersom vinlistan är ganska mager (corkage R30).
Stämningen är familjär och välkomnande, och även miljön gör att man känner sig som man är hemma hos en italiensk familj ute på landsbygden. Det här var en välkommen och angenäm omväxling till de traditionella krogarna med internationellt kök. Vi kommer tillbaka. Och nästa gång kanske en söndag då det bjuds på levande musik!

Boka bord gör man på tel 021-881 3654. Och är ni sugna på att lära er laga italienskt så har restaurangen matlagningskurs vissa måndagar. KLICKA HÄR för att läsa mer!

tisdag, februari 01, 2011

Efterlängtat IRL-möte med valar till kaffet!

Valarna är fortfarande kvar i vattnen kring Kapstaden!
I söndags träffade vi äntligen bloggvännerna Gabriella och Harald med barnen Julius (15) och Eilika (5) som bor i Glencairn (mellan Fish Hoek och Simons Town på Kaphalvön) som vi haft nätkontakt med under lång tid. Familjen är liksom vi från en förort norr om Stockholm och flyttade ner permanent till sitt vackra hus i Kapstaden för drygt ett år sedan.

Det blev en härlig dag med massor med prat och skratt och en underbart god braai. Till kaffet satte vi oss ute på terrassen med vacker milsvid havsutsikt och fick då njuta av skådespelet med flera valar som fiskade i vattnet en bit ut i False Bay. De karaktäristiska luftsprutsfontänerna avslöjade snabbt att det rörde sig om valar och inte bara fiskande delfiner och tonfiskar som annars är en vanligare syn så här års ute i bukten.

Gabriella bloggar flitigt och skriver många intressanta inlägg som kan vara av intresse för den som planerar att stanna i Kapstaden en längre tid, och speciellt om familjen inkluderar barn och ungdomar. Hon skriver också mycket bra om resor och utflykter som familjen gör, bl a en resa längs med den berömda Garden Route. Du hittar bloggen i vår blogglista under namnet Täby-Kapstaden eller så kan du KLICKA HÄR!

Tack för en jättetrevlig dag, kära vänner, och för att vi fick låna några fina foton från din blogg, Gabriella! Vi hoppas få se er snart här hemma hos oss i Somerset West!