tisdag, september 27, 2011

Svar till: "Tips om reseförsäkring"

För en tid sedan skrev vi ett inlägg här på bloggen om olika varianter av reseförsäkringar och bland annat om hur dessa avsevärt kan skilja  i pris. Från vännerna Eva och Göran har vi fått en kommentar till det inlägget med tips om hur dom själva löst problematiken. Så här skriver dom:
Hej! Vill återkomma till vårt alternativ. Med American Express Platinum-kort har man 120 dagars heltäckande reseförsäkring. Vi har idag komp-


letterat denna med Europeiska smart för 52 dagar extra och detta kostar då för oss två 2890:-. Vi tycker detta är ett jättebra alternativ. Med Amex-kortet får man poäng vid varje köp och kan sedan använda poängen för att tex resa till Sydafrika.

Bästa hälsningar Eva & Göran

 Tack kära vänner för Ert värdefulla tips!
Klicka HÄR och läs det ursprungliga inlägget om reseförsäkringar.

söndag, september 25, 2011

Världsberömd modern sydafrikansk ståltrådskonst

KLICKA HÄR så kan ni se ett intressant föredrag om hur en modernisering av den anrika sydafrikanska ståltrådskonsten kom att bli en succéindustri för en hel kåkstad i Durban, under handledning av en driftig konstnärlig ledare.

Observera att filmen kan visas med svensk textning. Det ställer du in under filmduken ("Subtitles available in:"). Och uppe i högra hörnet precis ovanför filmrutan finns en symbol som, om du klickar på den, förstorar filmen till helskärm på datorn.

onsdag, september 21, 2011

Boka redan nu: Reunion i Ängelholm augusti 2012!

Vackra gamla officersmässen på Valhall Park
Vi har fått följande mycket glädjande inlägg till bloggen från Babs W-O:

"Meddelande till alla fredagsgolfare

Först och främst vill vi gärna tacka Kerstin, Lisa, Thomas och Lasse för en mycket väl genomförd reunion i Halmstad. Det kommer att bli svårt att leva upp till detta arrangemang.

Men ängelholmsgänget skall göra ett försök.
Ulla kontaktade Gabi och Hasse och efter ett möte på deras fina hotell- och konferensanläggning, Valhall Park Hotel, i lördags har vi nu fastställt datum för nästa reunion till fredagen den 17 augusti 2012. 

Kvällens middag äger rum på gamla F10:s officersmäss och övernattningen på Valhall Park Hotel.
Nu har ni väl bokat in datum, så återkommer vi med mer information senast i maj 2012.

Bästa hälsningar,
Siv och Thomas, Marianne och Mats, Gunilla och Janne, Ulla och Kurt, Babs och Sven-Åke, Gabi och Hasse"

Tack Babs och resten av Ängelholmsgänget - underbart kul! Vi har bums skrivit in i almanackan!

söndag, september 18, 2011

Sydafrikanska vindagar i Stockholm


Liksom förra året anordnar Sydafrikanska Vinklubben en jättestor provning av utmärkta sydafrikanska viner under dagarna tre i Stockholm. Precis som förra året är platsen The Lobby på Rådmansgatan 46 mitt i Stockholm och datumen att skriva in i almanackan är 13-15 oktober.

41 olika vingårdar deltar och flera av dem har sydafrikansk personal på plats för att leda vinprovningarna. Hela 131 olika viner kan du prova under vindagarna för ett inträde på endast 50 kr.

Även vi kommer förstås att finnas på plats i år igen med försäljningen av vår bok "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika", en kulinarisk rese- och restaurangguide för den som i verkligheten eller i fantasin vill resa runt i Kapstadens vindistrikt. Om du planerar en resa till de vackra vindistrikten är det här ett utmärkt tillfälle att träffa både oss och experter på sydafrikanskt vin för att samla på dig råd och tips inför resan.

KLICKA HÄR för att läsa mer om evenemanget och beställa biljetter!

onsdag, september 14, 2011

Lyckad reunion i Halmstad!

Den 7e september var det återträff för alla sydafrikasvenskar som bor i Kapstaden på vinterhalvåret. Vi hade själva inte möjlighet att vara med i år, men har fått en rapport från Thomas H som vi tackar varmt för. Stort tack även till Hasse L som fotograferat och sammanställt alla bilder, och även till Tove och Kurt som också bidragit med foton. Här kommer Thomas rapport:

Vi "sydafrikaner" är ett socialt släkte. Vi kan inte vara ifrån varandra för länge, eller hur? Så därför vill vi träffas i Sverige under vår bortavaro från SA. Reunion var första gången på Ven. Sedan var det Ängelholm. Följt av Roslagen. I fjol var det Greppås och nu i år Halmstad.
Vi hade lagt reunion på en vardag och på mästerskapsbanan Halmstads Norra.
Onsdagen kom med dåliga väderprognoser. Regn och stark vid utlovades. Men inget stoppar en golftokig "svala". Hela 51 kom och spelade. Start kl 10 i svagt regn som sedan vid 14.30 tiden blev riktigt tufft med mycket vind och regnet som kom parallellt. Det ni!

Några (8 st) valde att komma en dag tidigare och sas spela in sig. Så gjordes och med skiftande framgång. Men ett dåligt genrep ger ju en bra premiär? På kvällen var det hela 18 st som samlades hemma hos oss för social samvaro samt vin och ost. Alltid lika roligt att träffa kära vänner igen.
Trots vädret var det glada miner och goda skratt. Jag kan lova att det "världsberömda" Bäckahålet (hål 16 ett par 3) blev svårt.
Nå alla kom i mål och tapprast var nog Calle som väl kämpade utan bil då det bilförbud då det var för blött.

På kvällen middag på Golfklubben med meny à la Halland. Som halländsk tapas. Hjort från hägnet i Ulvered samt halländska vildäpplen i pajen till desserten. Men Sydafrikanska viner var det. Vi sjöng Elisabeths eminenta visa à la Skånsk madavisa. Då Elisabeth o Kaj inte kunde delta (Kaj hade ryggskott) ringde vi upp dem och sjöng unisont i mobben. Det är ni värda!

Sedan blev det prisutdelning.
Bästa lag blev:
Eva H, Lisa, Ingemar o Acke
2 Kerstin W, Marita, Thomas H och Rickard
3 Eva L, Barbara, Håkan och Tor
4 Gunilla, Ingrid, Hasse samt swingern Peter
5 Lolou, Birgitta, Lasse, Calle
6 Sylvia, Ulf, Göran D och Kurt
Närmast flagg på 14:e kom Sven och Cathrine
Och bäst individuellt kom Sven på goda 32 poäng samt Lolou på bra 30 poäng.
Vi kunde också passa på att sjunga för Jessica som fyllde år. Framåt natten blev det också klart att nästa års reunion går i Ängelholm. Året efter i Bollebygd samt därefter Gotland.
Tack alla härliga och positiva glada som kom och gjorde det till en härlig heldag. Vi ses snart i vackra Sydafrika önskar
Thomas o Lisa
KLICKA HÄR för att se alla 84 bilderna från Halmstadsträffen!

fredag, september 09, 2011

Världsmästerskapen i rugby har startat!


Idag startar rugby-VM på Nya Zealand! Det blir det största idrottsevenemanget någonsin i landet och förutom det egna landets stora publikskaror beräknar man att nästan 100 000 internationella åskådare kommer resande för att se tävlingarna. Sydafrikas lag Springboks, som vann det förra världsmästerskapet för fyra år sedan, tillhör favoritlagen, men lär få mycket tuff konkurrens inte minst av hemmalaget All Blacks.

Tävlingarna pågår under sju helger framöver fram till den stora finalen den 23 oktober. Totalt ska 48 matcher spelas i 12 olika städer i landet mellan 24 deltagande lag. Mästerskapet inleds med gruppspel där de två främst lagen i varje grupp går vidare till slutspel med utslagsturnering som startar den 8e oktober. Semifinalerna spelas den 15e och 16 e oktober, och bronsmatchen den 21a.

I Sydafrikas grupp spelar också Fiji, Namibia, Samoa och Wales. Sydafrikas första match spelas mot Wales och går av stapeln i övermorgon söndag. Vi som befann oss i Sydafrika senast det var VM (för fyra år sedan) minns hur kul det var att se matcherna tillsammans med alla vilt påhejande sydafrikaner. Är ni i Sydafrika nu kan vi varmt rekommendera er att söka er till någon sports bar eller liknande och ta del av stämningen och rugbyfesten. För er som är i Helderberg Basin (Somerset West, Strand och Gordons Bay) kan vi rekommendera att ni beger er till vår golfklubb Strand Golf Club som anordnar en Bring-and-Braai (sydafrikansk grillfest) i samband med att man tittar på matchen på storbild tillsammans nu på söndag.
Det lär bli en härlig rugbyfest!
Go Bokke!!!

torsdag, september 08, 2011

Soweto Gospel Choir på Sverige-turné

I oktober gör den skönsjungande, färgsprakande och världsberömda 52 personer stora sydafrikanska kören Soweto Gospel Choir en Sverigeturné kallad African Grace 2011 runt omkring i vårt land. Kören från Soweto är världsberömd och håller högsta klass musikaliskt. Gillar du härligt svängig körsång i allmänhet och gospel i synnerhet är detta en unik chans!

Soweto är Sydafrikas största township strax sydväst om Johannesburg. Namnet Soweto kommer från en förkortning av Soth West Township, alltså den sydvästra kåkstaden. Här bor också de två nobelpristagarna Nelson Mandela och Desmond Tutu - på samma gata, faktiskt.

Här nedan ser du körens turnéplan. Missa inte denna upplevelse när kören kommer till din stad!

17e okt i Stockholm på Cirkus
18e okt i Västerås
19e okt i Uppsala
20e okt i Karlstad
21a okt i Vara
23e okt i Göteborg
25e okt i Halmstad
26e okt i Kalmar
27e okt i Jönköping
29e okt i Malmö
30e okt i Helsingborg

KLICKA HÄR så hittar du mer info och biljettköp!
Och HÄR kan du läsa allt om kören på deras hemsida.

söndag, september 04, 2011

Mer sydafrikansk friidrott från Daegu

Idag kl 13.15 svensk tid är det dags för damernas 800 m, den sista grenen i de individuella friidrottstävlingarna på värlsmästerskapen i sydkoreanska Daegu. Storfavorit är den omdebatterade sydafrikanska löparen Caster Semenya, som äntligen är tillbaka efter könsdebatten som följde på hennes seger på 800 meter på VM i Berlin för två år sedan då hon bara var 18 år gammal.

Caster har bästa tid från semifinalen i Daegu men kommer att få konkurrens av några fina löpare från Ryssland bland annat.

Sedan segern i Berlin har Caster genomgått många tester och utredningar för att odiskutabelt kunna klassas som kvinna. Resultatet har blivit ett godkännande av internationella förbundet och ett efterlängtat klartecken att kunna tävla igen.

Vi håller tummarna för den duktiga Caster Semenya i eftermiddag!

fredag, september 02, 2011

Säkert sydafrikanskt vårtecken!

Från en av våra favoritvingårdar, Somerbosch alldeles i närheten av där vi bor utanför Kapstaden, fick vi härom dagen den glädjande nyheten att de första jordgubbarna redan nu har mognat! De kan köpas på gården för R30 per kilo (ungefär lika mycket i svenska kronor). 

Somerboschs jordgubbar är något så unikt som MINST lika goda som de godaste svenska gubbarna. Det var något vi aldrig trodde vi skulle få uppleva, men här har vi faktiskt hittat det!

HÄR finner du Somerboschs hemida!
Och på sidan 70 i vår bok "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika" kan du läsa om vingården och deras trevliga bistro.