lördag, oktober 29, 2011

Elgin Open Gardens

Idag öppnas portarna till det årlga Elgin Open Gardes. Ett evenemang som av många betraktas som en av de verkligt stora höjdpunkterna under säsongen. Denna helg och även nästa mellan klockan 10.00 - 17.00 ges möjlighet att besöka 23 fantastiska trädgårdar i Elgin, Bot River och Vyeboom. Vissa trädgårdar tar en entré på R5-R20 som oavkortat går till välgörenhet i området. Mycket bra information om evenemanget hittar man på http://elginopengardens.co.za

torsdag, oktober 27, 2011

Nu börjar Boulen

Onsdagen 2 november är det så åter dags att samlas på vingården Vergenoegd för att i glada vänners lag spela Boule och därefter tillsammans avnjuta en härlig lunch. Som vanligt börjar vi klockan 11.00 (prick) och alla gamla så väl som nya deltagare är mycket välkomna. Ingen föranmälan behövs.

onsdag, oktober 26, 2011

Kamers - en Craft Market med klass

Kör man runt med bil i Western Cape kan man knappast undgå att se hur olika vingårdar, skolor och olika organisationer använder lyktstolparna för att hänga upp sina annonser om allehanda olika evenemang. Den senaste veckan har man bland annat kunnat se det något kryptiska plakatet som visas på bilden här bredvid. Att det dessutom är skrivet på Africans gör det ju knappast lättare att förstå. Så helt bortkastat alltså...... eller? Nej mig, Björn, gjorde det snarast lite nyfiken och eftersom jag kunde läsa ut ”Lourensford Somerset West”, ”geskenke”och datumen ”25-29 OCT” förstod jag att någon form av Craft Market pågår på den stora vingården . Så helt sonika åkte jag dit idag för att kolla. Lourensford är ju knappast känt för att ha dåliga evenemang så lite förväntningar hade jag allt.
Väl framme möttes jag på parkeringen av massor av bilar och efter att betalt entré R45 möttes jag av kvinnor, kvinnor och åter kvinnor. Jag har nog aldrig varit med om så få män bland så många kvinnor. Min första uppskattning var att där fanns en man per 200 kvinnor. Den uppskattningen reviderade jag dock snart till att relationen nog snarare var en man per kanske 300 kvinnor.
Efter att ha samlat mig något började jag se mig runt bland alla tält och den stora mängden av utställningsstånd. Till de av er läsare som tidigare har besökt någon av alla dessa Craft och/eller Food Markets, som förekommer här Sydafrika, kan jag säga att denna är, precis som rubriken antyder, en marknad i en klass för sig.
Här hittar man bland annat allehanda högklassiga kreativa presentartiklar, smycken, kläder, och inredningsdetaljer. Ja allt man kan tänka sig i den vägen… och lite till. Dock väldigt lite av det man normalt hittar på en traditionell Craft Market. En kvinna som jag pratade med hade famnen full av kassar och paket och hon förklarade skrattande att ” Now I have all give awys I need for a long time and I also have almost all Christmas presents for family and friends
Förutom detta stora utbud av artiklar fanns som brukligt är även massor med kulinariska anrättningar att köpa och ta hem, eller att avnjuta på plats, allt ackompanjerat av trevlig musik.
Efter att ha intagit en delikat croissant med smält Brie, karamelliserad lök och ruccolasallad samt ett glas kall god rosé fick jag en trevlig pratstund med en av Kamers grundare och tillika VD, Amelia van Zyl.

Amelia berättade att det hela började för nio år sedan, då hon själv tillsammans med några andra kreativa väninnor fick tillgång till en egen lokal i en av väninnornas hem. Vi insåg då, säger Amelia, att vår gemensamma dröm om att skapa ett forum där kreativa människor kunde samlas för inspiration, uppmuntran och stöd, kunde bli verklighet.

Deras första marknad, för 8 år sedan, samlade 40 leverantörer och hade omkring 800 besökare. Sedan dess har Kamers vuxit år från år och kan i årets upplaga presentera omkring 200 leverantörer. I år samarbetar Kramers dessutom bland annat med modetidningen Sarie och arrangerar förutom marknaden här på Lourensford i Somerset West även en marknad i Pretoria i månadsskiftet november/december.

Tre dagar är Kamers kvar här på Lourensford, torsdag, fredag och lördag 27-29/10, och har man möjlighet och är det minsta intresserad av den här typen av kvinnlig kreativitet med kvalité tycker jag nog att Kamers är väl värt ett besök.

Zamar - bandet som underhöll oss

Hyresbostad sökes för svenskt par januari-mars

Ett svenskt par från Bohuslän, bekanta med både oss och Christopher B (som äger Ridgemor Villa Lifestyle Hotel), önskar hyra ett mindre hus eller del av villa i Somerset West eller dess närhet från andra veckan i januari t o m mars månad, alltså ca tre månader.

Har ni något att hyra ut eller har tips om någon som har det är vi tacksamma för en kontakt snarast!

tisdag, oktober 25, 2011

5 stjärnor i Platters 2012

Många är vi nog som så här års med spänning väntar på nästa års upplaga av Platters. Som brukligt är lanseras den sydafrikanska vinguiden även i år i slutet av november. Det rekommenderade priset är R159.95
För att, i väntan på lanseringen, i någon mån stilla vår nyfikenhet har företaget redan nu avslöjat vilka viner som i 2012 upplaga tilldelats 5 stjärnor.
Vi presenterar här nedan ett litet axplock, men hela listan hittar du på Platters egen webbsida

Cabernet Franc
Warwick 2008
Cabernet Sauvignon
Boekenhoutskloof 2009
Graham Beck Chalkboard #3 2007
Pinot Noir
• Chamonix Reserve 2010
• Newton Johnson Domaine 2010
Shiraz/Syrah
• Boekenhoutskloof Syrah 2009
• Fairview The Beacon 2008
• Saxenburg Select 2007
Red Blends
• La Motte Pierneef Shiraz-Viognier 2009
• Meerlust Rubicon 2007
Chardonnay
• Jordan CWG Auction Reserve 2010
Chenin Blanc
• Beaumont Hope Marguerite 2010
Sauvignon Blanc
• Graham Beck Pheasants’ Run 2011
• Kleine Zalze Family Reserve 2010
• Steenberg CWG Auction Reserve The Magus 2010
White Blends
• Flagstone CWG Auction Reserve Happy Hour 2009
• Nederburg Ingenuity 2010
• Tokara Director’s Reserve White 2010
Méthode Cap Classique Sparkling
• Colmant Brut Chardonnay NV
• Topiary Blanc de Blancs Brut 2009

Visste du föresten att du kan ladda ner Platters som en App i din Iphone? KLICKA HÄR

söndag, oktober 23, 2011

Fantastiska Sally byter adress


Från vännen Rolf N har vi fått följande värdefulla tips:

"Vad är det första man gör när vi kommer till vårt vinterparadis och vad är det sista vi gör innan vi åker hem? Jo, för många är det ett besök hos Sally och hennes fabulösa The Beauty Box för manikyr, pedikyr och massage.

I maj bytte Sally adress och flyttade till nya lokaler i Gordons Bay. 
Den nya adressen är: 91 Faure Marine Drive, Gordons Bay 7140. 

Det nya telefonnumret var inte riktigt klart när vi åkte hem efter förra säsongen men här är hennes e-postadress:
thebeautybox@live.co.za

Välkomna att fortsätta njuta av Sallys varsamma och njutbara behandlingar."


Vi tackar för tipset, Rolf. Och vi ser fram emot att ses snart igen i Sunny South Africa!

torsdag, oktober 20, 2011

Flyga Drake

Vill man även göra något annat i helgen än att delta i den häftiga Helderberg Wine Festival kan vi tipsa om Cape Town International Kite Festival. För 16de året i rad anordnas nu i helgen, 22 och 23 oktober, en drakflygningsfestival i Muizenberg. Detta är Afrikas största drakfestival och den lockar normalt omkring 20.000 besökare.
 Här bjuds besökarna, enligt arrangörerna, på allt från kurser i draktillverkning, en stor ”Craft market”, allehanda matupplevelser och framför allt dessa spektakulära drakflygningar där många av dom största nationella och internationella kändisarna inom drakflygning visar upp sina fantastiska drakkreationer. Festivalen pågår lördag och söndag från kl. 10 till kl. 18.  i Zandvlei som ligger i Muizenberg och biljetterna  kostar futtiga R15 för vuxna och R5 för barn.  Överskottet från festivalen går till Cape Mental Health.

onsdag, oktober 19, 2011

Missa inte Helderberg Wine Festival 2011!

För fjärde året idag hålls denna härliga folkfest i vindistrikten runt omkring oss i Helderberg Basin. I år deltar hela 35 fina vingårdar från Stellenbosch och Somerset West och festivalen pågår i dagarna fyra, torsd till sönd 20-23 oktober.

Deltagande vingårdar är: Alto, Annandale, Anatu, Avontuur, Bilton, Blaauwklippen, Bredell, Cape Hutton, Chabivin, Croydon, Dornier, Eikendal, Equitania, Grangehurst, Hathersage, Hidden Valley, Heron Ridge, Ken Forrester, Longridge, Lourensford, Lyngrove, Malonlot, Miravel, Peter Falke, Post House, Ridgemor, Romond, Somerbosch, Stellenzicht, Stonewall, Uva Mira, Vergenoegd, Waterkloof och Wedderwill.
Festivalpasset kostar R100 och då ingår ett vinglas, programbroschyr och så mycket vinprovning på alla vingårdarna man klarar av. Förutom vinprovning bjuder de deltagande vingårdarna på aktiviteter såsom vingårdsrundturer, musikunderhållning, bring and braai, VM-finalen i rugby på storbildsskärm, traktorturer, mountain bike cykling, vineyard golf, underhållning för barnen, jungle gym, arts & crafts market, m m. Vissa ingår i festivalpasset medan andra kostar extra, men då går merparten av intäkterna till olika typer av välgörenhet.
Missa heller inte den jättetrevliga Foot of the Helderberg Walk, en sagolikt vacker långpromenad bland vingårdarna (5 eller 10 km valfritt) vid foten av vårt fina Helderberg. Start från Eikendal kl 8 på söndag morgon *gäsp*. Vi har deltagit tidigare år och den är väl värd den tidiga morgonen. 


Festivalpasset köps enklast under festivaldagarna på någon av följande deltagande vingårdar: Blaauwklippen, Somerbosch, Eikendal, Lourensford, Vergenoegd eller Waterkloof.


KLICKA HÄR så kommer du till festivalens hemsida, och HÄR finner du hela detaljprogrammet för alla deltagande vingårdar!

tisdag, oktober 18, 2011

Dom GJORDE det!

Dom fick hela publiken på Cirkus i Stockholm att fara upp ur stolarna och dansa och sjunga ikväll! Jag talar om Soweto Gospel Choir förstås, som vi tipsade om för en tid sedan. Den berömda sydafrikanska kören som gör bejublade framträdanden runt om i världen, och till och med uppträtt tillsammans med U2.

Ikväll brände de av en härlig show i Stockholm. Sång, dans, färgsprakande dräkter, och makalösa solister som säkerligen får världsberömda souldivor att blekna av avund! Samira var där, syster yster Farida var där, Christopher, Tommy och många andra sydafrikasvenskar, ambassadfolk och sydafrikaner i förskingring (men inte Björn som redan befinner sig i vårt hus i Sydafrika, stackar'n). Tillsammans med många andra musik- och dansälskande stockholmare fyllde vi Cirkus ute på Djurgården och fick en magnifik upplevelse tillsammans. Vilken sprakande show!

Nöjda och belåtna dansade vi hem i natten med svullna handflator och hesa röster. Ni som bor i Västerås, Uppsala, Karlstad, Vara, Göteborg, Halmstad, Kalmar, Jönköping, Malmö och Helsingborg är bara att gratulera - de är på väg till er nu. Men då måste ni snabbt som attan rusa iväg och köpa biljetter! KLICKA HÄR så kommer ni till vårt tidigare inlägg där ni kan läsa mer och hitta info om datum och biljettköp. Vissa biljettköp kan också göras på Ticnet - KLICKA HÄR!

Och HÄR kan ni klicka om ni vill få en liten glimt av körens framträdanden.

SOUTH AFRICAAAAAAA!!!
(Ja, ja, hänryckningen har inte lagt sig ännu, och rösten hänger med en stund till!)

söndag, oktober 16, 2011

Svensk bridgekurs i Somerset West!

Är du sugen på att lära dig spela bridge? Nu finns en utmärkt möjlighet att göra det i Somerset West - på svenska dessutom! Sven-Åke och Gunilla Bjerregaard, säsongsboende i Somerset West och med lång erfarenhet av bridge och pedagogik, kommer att hålla en nybörjarkurs i bridge under elva torsdagskvällar 17 november till 26 januari. 
All info och kontaktinformation finner du genom att KLICKA HÄR! Anmälan senast 6 november. Antalet kursdeltagare är förstås begränsat och det är först till kvarn som gäller.

torsdag, oktober 13, 2011

Semesterhus att hyra i Pringle Bay

 Från svenska Catarina har vi fått följande intressanta inlägg till bloggen:
"Jag är en svensk sydafrikan som sedan 1998 bor i Sydafrika med min sydafrikanske man och våra två söner nu 4 och 6 år. Vi bor sedan 2002 i Stellenbosch men förälskade oss för några år sedan i Pringle Bay, strax under en timmes körväg från Stellenbosch och Kapstadens flygplats.

Pringle Bays vackra och oförstörda natur och fantastiska sandstrand blev vårt ”smultronställe”. Vi bestämde oss för att köpa en tomt nära stranden – istället blev det huset som nu är Dreams. Det första året ägnade vi åt att renovera, möblera och dekorera Dreams. I december 2008 välkomnade vi de första gästerna på Dreams. 

Dreams är ett rymligt och fräscht semesterhus med både havs- och bergsutsikt, idealiskt placerat endast 100m från den fantastiska sandstranden. Det tar knappt 3 minuter att gå till stranden. Dreams kan ta emot upp till 6 gäster i tre sovrum och är graderat med tre stjärnor. För mer foton och information om Dreams och Pringle Bay med område så besök vår hemsida www.semesterhusisydafrika.se

Tack för inlägget, Catarina! Hoppas vi ses när vi kommer ner så småningom.

söndag, oktober 09, 2011

Vännerna Gette och Acke är redan på plats i vår stad Somerset West strax utanför Kapstaden. De låter hälsa att det är mellan 25-30 grader varmt på dagarna, oxfilén kostar R139 trimmad och fin på Pick n Pay, jordgubbarna är goda och det är något höjda priser på de restauranger de hunnit besöka hittills.

Gette och Acke gjorde en specialare och tog vägen om Dubai där de spenderade några dagar på vägen till Sydafrika. Men värmen var tuff på runt 40 grader och hög luftfuktighet, poolen höll 29 grader och havet något mitt emellan luft och pool och gav nästan ingen svalka alls. De imponerades av alla höga byggnader och åkte upp en bit i värdens högsta, Burj Khalifa 828m. Och massor med enormt stora shopping malls, förstås! 
Apropå de tidigare inläggen om flygbolag, skriver Gette följande:
"Vi flög med Emirates direkt till Dubai från Köpenhamn och sedan direkt hit till Kapstaden också. Priset på vår resa låg på 8300kr. Vi är mycket nöjda! Vi flög från Köpenhamn tisdagen 27 sept vid 15-tiden och landade i Dubai kl 23.15. Tidsskillnaden är 2 tim, flygningen tog drygt 6 tim. Vi kom till Kapstaden i måndags kväll kl 16.35 från Dubai, (flygtid drygt 9 tim) där vi varit i 5 dagar och 6 nätter. Vår hemresa startar kvällstid och vi har 3 timmars väntetid i Dubai innan vi sen flyger direkt till Köpenhamn."
Det låter som ett intressant alternativ för dem som har nära att flyga från Köpenhamn.
Tack för tips och trevligt mejl, kära vänner. 
Vi ser fram emot att se er snart igen! 


lördag, oktober 08, 2011

Hipp, hipp hurra för Desmond Tutu ida'!

Eller egentligen igår - fast vi insåg det en dag för sent. Den karismatiske sydafrikanske ärkebiskopen och nobelpristagaren Desmond Tutu fyllde hela 80 år igår!

Redan på torsdagskvällen var det stor fest i katedralen St George i Kapstaden i samband med lanseringen av en ny bok om Desmond Tutu. U2-sångaren Bono fanns på plats för att fira Tutu.

Desmond Tutu har i veckan gått till hård attack mot Sydafrikas regering för att den inte beviljat den tibetanske exilledaren Dalai Lama visum till Sydafrika. Dalai Lama var inbjuden för att föreläsa i samband med Tutus 80-årsdag. ANC-regeringens agerande var också något som U2-sångaren Bono ironiserade över i sitt framträdande i katedralen.
- Jag finns med här idag för att jag uppenbarligen inte är tillräckligt radikal för att nekas ett visum. Det brukar vara rockstjärnor - inte religiösa ledare - som orsakar kontroverser, sa Bono.
- Men som jag ser det så finns det bara en rockstjärna i det här rummet. Och han sitter mitt emot mig, fortsatte Bono och pekade på Desmond Tutu.
- Vid 80-års ålder är du mer punkrock än någon jag känner.

Källa: Nyheterna.se

fredag, oktober 07, 2011

Taste of the Cape goes Villa Brevik

Vackra Villa Brevik
Värden Christopher Bailey
Vilken fantastisk sydafrikansk gourmetkväll! Härom dagen var vi totalt 113 personer inbjudna till en underbar kväll med sydafrikanska förtecken på Villa Brevik på Lidingö. Denna vackra konferensanläggning ägs av vår vän Christopher Bailey, född i Sydafrika men uppväxt och bosatt i Sverige. Christopher äger också det jättefina femstjärniga Guest Houset Ridgemor Villa i Somerset West alldeles i närheten av vårt hus strax utanför Kapstaden.

Maestro Garth Stroebel
För några år sedan presenterade vi Christopher för vår kockvän Garth Stroebel, en av Sydafrikas mest kända gourmetkockar som varit Executive Chef på många förstklassiga krogar och även varit ledare för det sydafrikanska kocklandslaget. Vi bjöd in Garth till Ridgemor Villa i samband med en företagskonferens vi genomförde där och Garth höll en mycket lyckad "demo lunch". Det blev starten på ett samarbete och vänskap mellan Christopher och Garth som nu för andra året i rad resulterat i ett sydafrikanskt gästspel på Villa Brevik.

Masala roasted lamb
Garh hade den här gången lagat en sagolik, lite Cape Malay-inspirerad, middag med följande meny:
* Seared herb crusted ostrich (struts) carpaccio, complemented with fresh fenugreek (bockhornsklöver) shoots, chicory, baby vine roasted tomatoes and an apricot puree.
Cheesecake with Milk Tart
* Chicken and prawn curry, with duo of turmeric and thyme fragrant rice timbale, spicy salsa and a crispy papadom, garnished with shavings of coconut.
* Masala roasted lamb loin with crispy kataifi pastry, served with pea puree, butternut bootie and baby roast root vegetables, complemented with a rich lamb jus and garnished with fresh snow pea shoots.
* Amarula and strawberry cheesecake with Cape Milk Tart
Jane presenterar viner


Samira berättar om det sydafrikanska köket
Till dessa kulinariska höjdare avnjöt vi härliga sydafrikanska viner presenterade av Jane Sandström från Vinunic. Visst blir man hungrig bara av att läsa? Och allt var precis lika delikat som det låter, det kan vi intyga!

Garth med assisterande kockar in action
Tack för en fantastisk kväll, Christopher! Garths berömda kokkonst, härliga sydafrikanska viner, ditt suveräna värdskap, Villa Breviks charmiga miljö och alla trevliga gäster gjorde kvällen till en oförglömlig höjdare! 


Samtliga foton: Christopher Bailey

onsdag, oktober 05, 2011

Air France startar ny flyglinje till Kapstaden!

Vårt inlägg i söndags om flyg till Kapstaden uppmärksammandes snabbt av Sophie Theder som är Press & PR-ansvarig på flygbolaget Air France. Sophie har nu skrivit till oss och berättat den glada nyheten att även Air France börjar flyga till Kapstaden den 3 november - 3 gånger i veckan via Paris från Stockholm/Göteborg eller Köpenhamn!

I den pressrelease hon bifogar läser vi att rutten Paris - Kapstaden kommer att trafikeras av en Boeing 777-200 med plats för 309 passagerare. Flygen, som är dagflyg söderut och nattflyg norrut, får följande tidtabeller:

Paris - Kapstaden kl 10.40am - 22.50pm på tisdagar, torsdagar och lördagar
Kapstaden - Paris kl 01.15am - 11.35am på onsdagar, fredagar och söndagar

Nedresan känns inte bra tidsmässigt för oss svalor, eftersom vi först måste ta ett mycket tidigt anslutningsflyg från Sthlm, Göteborg eller Köpenhamn till Paris, och får stressigt med tid på avresedagen när vi ska lämna och vinterstänga våra svenska hem så tidigt på morgonen.

Återresans flygtider fungerar bättre, där det blir lämpligt att vara på Cape Town International vid 23-tiden på kvällen, och man har hela dagen innan på sig för att lämna/stänga sitt sydafrikanska hem för säsongen.

Vi gjorde en sökning på Air Frances hemsida för avgång både den 3e och 10e november, men fick inte upp direktflyget ännu, så priset vet vi inget om. Men ni som är intresserade kan göra sökningar framöver på Air Frances hemsida som ni kommer till genom att KLICKA HÄR.

söndag, oktober 02, 2011

I år flyger vi Turkish Airlines till Kapstaden

Härom dagen fick vi en fråga om hur man flyger bäst och billigast till Kapstaden från Sverige. Vi brukar skriva några rader om detta intressanta ämne varje år och här kommer lite färska kommentarer i ämnet.

Det finns inga direktflyg från Sverige till Sydafrika, utan alla flygbolag mellanlandar någon stans i Europa. Vi har i många år flugit med British Airways som avgår vid 15-tiden från Arlanda och sedan flyger vidare direkt till Kapstaden från London ca kl 19.30 och landar ca kl 8 på morgonen dagen efter. Resan London-Kapstaden tar ca 11 timmar. Fördelen med British Airways är bra flygtider, hyggliga priser (ca 8 700 kr t o r) och generösa bagageregler. Resväskan får väga 23 kg, men vi har aldrig haft problem med väskor som vägt ganska mycket mer än så. Dessutom får handbagaget väga hur mycket som helst bara man själv orkar lyfta upp det på hyllan i planet. Man får dessutom ha med en dataväska eller portfölj förutom handbagageväskan. Vill man ta med en extra resväska går det utmärkt och kostar ca 300 kr enkel resa.

Nackdelen med British Airways är kabinpersonalens strejker som har blivit allt vanligare förekommande varje år och orsakar inställda flygningar och allmänt flygkaos. Både våra och andras resväskor har också många gånger missat sina flighter och vart på villovägar i dagar och ibland veckor. Rekordet var Björns väska och golfbag som var försvunna i drygt en månad i samband med öppnandet av Terminal 5 för några år sedan. Dessutom ingår inte British Airways i Star Alliance (världens största flygbolagsallians där bl a SAS ingår), och vi är flitiga samlare av poäng där genom flygningar och kreditkortsköp vilket brukar betala en Europaresa för oss varje sommar. British Airways poängsystem är inte lika förmånligt och insamlade poäng svårare att utnyttja. Till sist har vi haft en väntan på nästan 5 timmar på Heathrow på hemvägen.

På senare år har vi fått upp ögonen för Turkish Airlines mycket konkurrenskraftiga priser, nya fräscha flygplan och fina kabinservice, bl a genom tips från vänner som Åke A och Jacob F. Bytena i Istanbul är smidiga med en väntan på enbart 1,5 - 2 timmar. Så när vi i år hittade flygresor för billiga 7 100 kr t o r Stockholm-Kapstaden kände vi att det var dags att slå till och testa ett nytt bolag. Nackdelen med Turkish är ett "tekniskt stopp" i Johannesburg där passagerarna sitter kvar inne i planet under tiden. Det gör flygtiden till Istanbul längre än den över London (13-14 timmar i s f 11). Men resväskan får väga generösa 30 kg! Dock har handbagaget en maxvikt på 8 kg och ingen extra datorväska eller portfölj är tillåten. Och det går inte att köpa möjlighet att ta med sig ytterligare en resväska. Ömsom vin ömsom vatten gällande bagaget, med andra ord.

Från Stockholm flyger även Lufthansa, KLM och SAS i kombination med South African Airlines, dock med högre priser än British och Turkish. Man kan också flyga kombinationer med olika flygbolag, men då ligger man sämre till om det blir förseningar och missade anslutningar, då flygbolagen ofta inte samarbetar särskilt väl.

Sammanfattningsvis kan man säga att det lönar sig att jämföra priser, och ju tidigare man är ute desto bättre pris. De flesta bolag släpper biljetterna 350 dgr i förväg. Man bör också ta sig en funderare över om priset är det viktigaste, eller om bagageregler, flygtider och komfort också spelar roll för vilket flygbolag man i slutänden väljer.