lördag, april 28, 2012

Vännerna som håller ställningarna

Dom flesta av oss "svalor" har lämnat Sydafrika för den här säsongen och återvänt till regn och gråväder i Sverige. Härom dagen fick vi ett mail med några härliga bilder från Thomas H. där han beskriver hur vännerna som fortfarande är kvar i Sydafrika roar sig i härligt varmt väder.
Ja, så är vi inte så många kvar i landet "Gosen". Idag en underbar dag med 10 grader på väg in till golfbanan King David. Där blev det snart 23 grader och ingen vind. Underbara förutsättningar med andra ord. Vi som var där var Babs och Sven, Agnes och Tor, Marita och Peter samt Thomas och Lisa. Lite deja vu för alla som haft så roliga och fina dagar på Kungen (golfbanan).
Herrarna var synnerligen inspirerade och hade 41, 41, 39 och 37 points så damerna förlorade med andra ord . Bjöd på en underbar lunch på Longridge där vi berömde varandra för fint spel och allmänt "hyggede" oss.
Håll till godo och längta om snar återkomst till "Gosen".

Tack Thomas för hälsningen från vårt kära Sydafrika.


fredag, april 27, 2012

Fredagsgolf modell mini

Fr v: Lisa, Marita och Agnes
 Från Lisa har vi idag fått en färsk hälsning från Strand och foton från dagens minivariant av Fredagsgolfen. Tre damer och tre herrar hade en trevlig runda i fint väder och skickar hälsningar till oss andra. Vi ses i Ängelholm i augusti, avslutar Lisa.
Fr v: Peter, Tor och Thomas
Stort tack för bidraget och fina bilder, Lisa!

onsdag, april 25, 2012

Dags att skörda oliver!

Trodde ni att skördarna var avslutade för i år i vindistrikten? Icke! Nu är det dags att skörda härliga oliver och göra delikata oljor och mumsiga inläggningar. Och vi har ett helt suveränt tips till er som ännu är kvar i det sydafrikanska paradiset!
Birgitta och Arend

Svenska Birgitta Silen Hofmeyr skickade oss härom dagen följande jättespännande information:


"Jag och min sydafrikanske man Arend bor i Devonvale, Stellenbosch - på kullen precis söder om Devonvale Golf and Wine Estate. Vi har en olivlund, Portion 36 Olive Orchard, och gör "single cultivar olive oils", dvs varje olja är gjord på bara en olivsort och vill man blanda får man göra det själv. 
Birgitta och Arends vackert belägna olivlund i gryningsljus
Vi ordnar tastings av olivoljor - vi har upp till 9 olika naturliga oljor. Vi gör också Kalamataoliver, även här kan man själv krydda med örter, chilli eller vitlök. Vi säljer råa oliver som man kan lägga in själv och under skördesäsongen (som i år är nu och några veckor framåt) så är allmänheten välkommen att plocka själva i lunden. Det kostar inget, man betalar per kilo oliver. Vi hjälper till med recept och goda råd och det är faktiskt väldigt enkelt att göra egna oliver bara man har tålamod. 

Vi tar gärna emot besökare, olivlunden ligger fint på sluttningen ner mot Devonvale Golf Estate och jag har förstått att det är många svenskar som kommer dit, inte minst p g a svenska Anna Becker-Frankel som är golf pro där. Eftersom det finns så många fina restauranger i närheten så tipsar vi gärna besökare att luncha här. Förutom golfklubben finns här J.C Le Roux, Clos Malverne, Devon Valley Hotel, Simonsig, Beyerskloof, Hartenberg m fl inom bara någon kilometer."

Skynda, skynda att ta kontakt med Birgitta och gör en härlig olivplockarutflykt i vindistrikten om ni har turen att vara i Kapstaden just nu! Själva sliter vi vårt hår i förtvivlan över att vi just nu befinner oss på norra halvklotet och missar begivenheten.

KLICKA HÄR för mer information på deras hemsida. Under fliken "Contact Us" finns kontaktinformation och karta. Portion 36 Olive Orchard finns också på facebook.

måndag, april 23, 2012

Celebert författarbesök i Stockholm

Den sydafrikanske författaren Marlene van Niekerk, som fått sitt internationella författargenombrott med romanen Agaat, kommer till Stockholm! Den 2 maj kl 19 kan man möta henne i Kulturhuset i Stockholm, hörsalen våning 3. Läs mer och köp biljetter HÄRPå samma sida kan du också höra Yukiko Duke recensera boken Agaat i SVTs morgonprogram och ge boken högsta möjliga betyg!

Marlen (född 1954) är född i närheten av Caledon, Western Cape, och idag verksam som professor vid universitetet i Stellenbosch. KLICKA HÄR för att läsa den nedtecknade versionen av vår vän Tor Billgrens utmärkta radioinslag som sändes i programmet Biblioteket i P1 den 5 mars i år, där han berättar om de två böcker som hittills utkommit av Marlene van Niekerk.

fredag, april 20, 2012

Namibia

Nu kan vi glädja er kära bloggläsare med ytterligare ett resereportage. Denna gång kommer det från Lisa och Thomas som tillsammans med vänner varit på resa i Namibia.

Vi har rest åter till vårt kära grannland i nordväst - det sköna Namibia.





Denna gång tog vi med oss inte bara Olav och Tove utan också Babs och Sven och Inger och Stefan.Vi hade fått hjälp med upplägget av resan av en resebyrådam. Hon verkade lätt förvirrad, men minsann, allt fungerade och var till största belåtenhet!

Roligt är vad som hände på Capes flygplats. Vid säkerhetskontrollen lyckades Stefan få igenom en plastpåse (i brist på ryggsäck) innehållande en större kniv samt en STOR VictorInnoxkniv. Killen som glodde på skärmen kallade in stackars Inger, som fick sin ryggsäck minutiöst undersökt. Under tiden smet Stefan iväg med sin plastpåse. Så mycket för den säkerheten! Här ser ni glad Stefan med sina dyrgripar.
Vi flög tidig morgon till huvudstaden Windhoek, där två hyrbilar väntade. Sedan blev det långa, raka vägar norrut. På tre timmar mötte vi som mest en bil. I Namibia bor ca 2 personer per kvkm.


Vårt första mål var Erindi, ett privat gamereservat, Afrikas största. Åh, så fint vi bodde!
Stället hade ett eget vattenhål, väl frekventerat av djuren framåt kvällen. Här trängdes flodhästar, elefanter, giraffer, antiloper, zebror m fl. Underbart att sitta under stjärnhimlen och njuta av skådespelet.
Vi deltog också i två game rides, med en urduktig ranger. Här fick vi se bla a noshörningar





Från Erindi fortsatte vi norrut mot ett lodge vid namn Gelbingen. Här hade vi blivit lovade att få möta en gren av ursprungbefolkningen, nämligen Himbafolket. Efter många, långa mil kom vi så till farmen. Oj, det såg rätt eländigt ut, men minsann dök det inte upp världens härligaste kvinna, Andrea. Hon drev farmen tillsammans med sin make och samarbetade dessutom med Himbafolket, som fick bo på hennes ägor. De drog turister till gården och fick i utbyte mat och viss omvårdnad. Rummen vi tilldelades var helt ok och när vi sedan bjöds på underbar middag på hennes altan var lycka fullständig. Ingenstans har vi sett en sådan stjärnhimmel!


Nästa morgon efter god lantfrukost, var det dags för besök hos Himba. Och vilken upplevelse det var! Här bodde ca 40 kvinnor och barn helt på stenåldersvis.  Kvinnorna halvnakna. de tvättar sig ALDRIG, utan smörjer in sig i en rödaktig lera liksom håret, som ni ser.
 En En liten pojke (ca 18 mån), som varit olydig fick sina fötter hopbundna med en rem. Helt ok tyckte mamman, men knappast vi. De bodde i lerhyddor med trampat jordgolv, höns och kor gick ut och in.

Männen bodde i en by i norr och kom på besök ibland. När pojkarna blev könsmogna skickades de upp till pappan och i gengäld kom nya friare ner till flickorna. Så undviker man alltså inavel. Vid 10 års ålder slår man med hjölp av spik och pinne ut fyra framtänder i överkäken på både pojkar och flickor, för att de ska kunna tala sitt språk bättre. En kvinna hette Elisabeth. Här ser ni två Bettor tillsammans.

Efter ett tag var det dags för marknad. Alla kvinnorna - och en del barn - dukade upp sina tilllverkade smycken och prydnadssaker- Så svårt det var att välja! Alla köpte vi något.

Efter Gelbingen var det dags att ta sig in själva parken Etosha. Med hjälp av Stefan blev vi alla raskt sydafrikanska medborgare och fick vårt inträdeskort. Första anhalten var den splitt nya lodgen Dolomite.
Det var ett fantastiskt ställe! Högt upp i bergen fanns små hus med halmtak utplacerade.De branta stigarna trafikerades med små golfbilar. Där fanns två restauranger och en underbar rimflow-pool.

Nästa morgon fortsatte vi in i parken till den äldsta campen Okakuiejo. Här var vi förvarnade att standarden skulle vara låg- men icke! Fina små hus, sköna sängar igen, riktigt bra mat på restaurangen.  
Första kvällen grillade vi dock själva. Efter måltiden kom en liten schakal och åt upp resterna..
Här finns ett fantastiskt vattenhål, som är välbesökt av våra fyrfotavänner, särskilt på kvällen. Här såg vi elefanter oh giraffer bada, två noshörningar fajtas och mycket mera. På dagarna körde vi turer i parken, var också av och tittade på den berömda slätten Etoscha Pan, ett intorkat salthav med ett makalöst ljus.
Vi körde till lodgen Halali och tillbaka. På vägarna flockades mängder av zebror, giraffer, elefanter, oryx, vårtsvin, wildebeest och antiloper.
Vi gjorde även en gameride uppe på platån- Intressant natur, men inte så många djur. Dock fick vi se sabelantiloper och även några bufflar.
Efter detta for vi vidare ut ur parke till nästa naturupplevelse - Waterberg. Det är en högplatå ca 1200 m över havet, som är förklarad naturpark. Här bodde vi också i små fina hus och åt middag på en fantastisk restaurang. Det var som att komma till Tyskland på 30-talet! Utanför restaurangen såg vi olka sorters mongooze.

Vi besökte också tre vattenhål, där man fick sitta knäpptyst och titta på - ingenting!
 I ottan vandrade Thoms och jag i den vackra naturen och lyssnade till fågelsång. Så bar det iväg tillbaka till Windhoek.

 Vi besökte där den lokala Craftmarket och Thomas fick syn på denna vackra Herero-kvinna
Windhoek är en ganska ny huvustad, med viss tysk prägel. Ingen karaktär att tala om. Vi lämnade bilarna på flygplatsen och här ser ni glada gänget inför hemresan! 
Det var en rolig och välkomponerad resa i goda vänners lag! Så mycket vi fick uppleva!

Stort TACK Lisa och Thomas för ert mycket trevliga reportage!!

onsdag, april 18, 2012

Stefan har skrivit till oss och berättat om årets traditionella träff med, 50 Rotarybarn från Somerset West. Så här gick det till:

Bästa Sydafrika – kamrater,

Idag den 18e april träffades vi som planerat på Imibala på Bright Street i Somerset West och genomförde procedurerna med överlämning av utrustning till våra 50 Rotarybarn. Härliga tider och sååå glada barn.
När man ser och pratar med ungarna så kan man bara tro på Sydafrikas framtid. Ögonen lyser och tindrar, de gillar sin skola och vill ha mer. På frågan till 6-7 ungar vad de gillade bäst blev svaren Matte och/eller Engelska.
En av boysen skall bli pilot, en annan vill bli lärare och en tredje tös kanske blir Premiärminister en dag. Deras egna uttryck.
Verkligen så vakna och intresserade ungdomar i åldrarna 10-15 år och stor glädje över utrustningen som möjligör deras skolgång. Vi berättade också om möjligheten att få utrustning även nästa år om man jobbar på och gör sitt bästa i skolan.
Alla sträckte upp sin hand för det!!

Det känns fint att få vara med och sponsra dem – det är ju också en trygghet för vår framtid i vårt underbara Sydafrika. Det fina med Imibala är att familjen Ruphert här i landet (Sydafrikas motsvarighet till våra svenska Wallenbergs) betalar alla omkostnader och investeringar för verksamheten – tex en fullständig renovering av kontor och lagerlokaler som pågår just nu. Det innebär att alla sponsorbidrag går 100% till enskilda namngivna barn för att hjälpa dem med utrustning och till en bättre skolgång.
Årets bidrag kommer från många enskilda genom Rotary klubbarna Långedrag i Göteborg och Rotary Strand här i Somerset West. (R24000+R11000=R35000)
Det ger tillsammans stöd till 50 barn för ett skolår, (R700 per barn), som var årets mål. Nästa år 2012/2013 hoppas vi på lite till och på lite sikt är målet - 100 barn!

Tack alla Ni som hjälper till med bidrag här i SW såväl som tufft Rotary jobb därhemma - det kommer precis rätt och kom ihåg - inte en cent går till admin eller annat tjafs - 100 % går till barnen!!

Ungarna hälsar och tackar !!
Hälsar - Stefan, från ett soligt Somerset West.

Tack Stefan för ett trevligt reportage och ett stort
LYCKA TILL! inför nästa års Rotaryträff  med barnen.

måndag, april 16, 2012

Film om Marie, Alf och Tempel Wines!

Missa inte den jättefina filmen på internet om våra vänner Marie och Alf L och deras vackra vingård Tempel Wines i Paarl! Det är nätversionen av Helsingborgs Dagblad som gjort filmen, sponsrade av Sydafrikaresor AB. KLICKA HÄR för att se den!

Och vill ni bo trevligt i Kapstadens vindistrikt kan vi varmt rekommendera mycket prisvärt boende på deras fina vingård. Utmärkta rum bland vinrankorna på den charmiga familjedrivna vingården - och underbart värdpar! HÄR kommer ni till gårdens hemsida.

Marie är även nyvald ordförande för SWEA Sydafrika - grattis, Marie! Det ska bli spännande att följa SWEAs utveckling under din ledning.

onsdag, april 11, 2012

Svensk i ledningen för Klein Constantia!

Från vår vän Jacob F (tack, Jacob!) fick vi nyligen tipset om att en svensk tagit över ledningen på den anrika och välkända vingården Klein Constantia i utkanten av Kapstaden. Efter lite undersökande journalistik via nätet har vi funnit att svenske Hans Åström nyligen utsetts till verkställande direktör för nämnda vingård.

Hans har 26 års erfarenhet från vinindustrin och har bl a utsetts till Sveriges bästa sommelier tidigare i sin karriär. Han har även varit vice ordförande i välkände Peter Lehmann Wines Ltd. Hans kommer nu direkt från Hess Family Estates, en av nya världens mest framgångsrika vinproducenter, där han var VD.

måndag, april 09, 2012

ICE - In Case of Emergency

Från SWEA Sydafrikas tidning "SWEA Bladet Sydafrika" saxar vi följande mycket viktiga information:

"Ett snabbt sätt för räddnings-/sjukvårdspersonal att i händelse av olyckshändelse eller akut sjukdom komma i kontakt med anhöriga är att söka i den nödställdes telefonbok på mobilen. För att underlätta sökningen föreslog en frustrerad ambulanssjukvårdare i Storbritannien följande enkla lösning: lägg in nummer till närmast anhörig i mobiltelefonen under rubriken ICE (In Case of Emergency). Förslaget håller nu på att bli standard genom att det snabbt sprider sig över världen.

Det behöver inte vara en katastrof orsakad av människa eller natur, det kan vara att du själv råkat ut för något och inte är kontaktbar. Mobiltelefonen är då till god hjälp. Men hur vet man vem som är anhörig när man tittar i mobilens adressbok? Det är här ICE kommer in. ICE är förkortning av In Case of Emergency. Skriv in ICE på din mobil och numret till dina närmaste anhöriga. Gör det gärna för mer än en person t ex 'ICE spouse' och 'ICE son'. Använd utlandsprefix så numret även fungerar när du är utomlands. Det är också viktigt att man informerar den eller de personer som lagts in som kontaktpersoner."

Vi vill gärna lägga till att det kan vara en god idé att meddela någon granne eller nära vän här i Sydafrika samma uppgifter, om olyckan skulle vara framme och era anhöriga i Sverige behöva kontaktas.
Better safe than sorry!

lördag, april 07, 2012

GLAD PÅSK!

Vi önskar alla våra läsare en riktigt glad påsk!
Ta det försiktigt med de goda dryckerna om ni ska ut och fara.

fredag, april 06, 2012

Säsongens sista bouleturnering samlade 14 deltagare som spelade i 8 lag. Tre av lagen vann sina båda matcher.
Bäst spelade lag Birgitta Ni. och Thomas H. som därmed blev denna säsongs sista vinnarpar. På andra och tredje plats kom lag Kerstin och Lisa följt av lag Svante och Thomas B.
Jag vill passa på och tacka för den fina gåvan på avslutningen samt för all uppskattning som framförts till mig för ledarskapet. Tack också till alla som hjäper till med arrangemanget så att vi får så trevlig gemenskap. Vi ses snart igen på vingården Vergenoegd, en onsdag i slutet på Oktober före kl. 11.00. / Tore

Svensk TV var helst du befinner dig i världen....

Från Rolf B. har vi fått ett mycket intressant tips om "Sling TV".
Läs mer HÄR!

Det ser ut som något vi definitivt ska titta närmare på inför nästa säsong här nere i Sydafrika!