söndag, december 30, 2012

Nyårsfirande med karneval i Kapstaden

Imorgon nyårsafton klockan 22.00 brakar det stora nyårsfirandet loss i Kapstaden med bland mycket annat Malay Choirs Parade, där 60 Malaykörer och band tågar genom staden. Firandet beräknas sluta kl 03.30 på nyårsdagens morgon.
Man skull ju kunna förvänta sig att nyårsdagen sedan skulle bli en dag då man tar det lugnt och vilar ut efter  gårdagskvällens vilda nyårsfirande. Detta  gäller dock inte för Kapstadsborna. Nyårsdagen ägnar sig över tiotusen sydafrikaner från Kapstaden och angränsande kommuner åt förberedelser inför den årliga ”Cape Town Minstrel Carnival” som går av stapeln dagen efter, nu på onsdag den 2 januari. 

Då lever Kapstaden upp igen för att fira det nya året med en vild karneval vars like troligtvis inte finns någon annanstans i världen. Karnevalen äger rum varje år vid nyår då tusen och åter tusen musiker, sångare och dansare paraderar, eller snarare dansar, genom staden i sina fantastiska färggranna dräkter och kreationer.
Ursprunget till karnevalen sträcker sig tillbaka till 1900-talet men numera är detta snarare en hyllning till livet och nyår än en reflektion över dagar av slaveri som för karnevalsdeltagarna skedde tre - fyra generationer tillbaka.
Har ni upplevt ”Cape Town Minstrel Carnival” tidigare år så vet ni naturligtvis vad vi menar. Om inte kan vi bara rekommendera er att själva vara på plats och uppleva musiken, glädjen, stämningen och den fantastiska färgprakten. 

ANNUAL COMPETITION AT ATHLONE STADIUM
Kommer ni inte fira nyårsafton på gatorna i Kapstaden och har ni annat för er den 2 januari  och inte kan uppleva själva karnevalen så misströsta inte för det. Karnevalen fortsätter med olika evenemang under  januari och februari månad. Center för allt detta är Athlone Stadium där de olika karnevalsteamen möts i de årliga tävlingarna om presigefyllda troféer och  utmärkelser. En riktig höjdpunkt äger, enligt  tidningen Argus, rum den 3 januari då bland annat sångkörerna ”English Combine Chorus” och ” the Juvenile Sentimental” möts och gör upp vem som skall koras till bästa sångkör 2013.

Övriga tider lär vara:
  • Monday 02/01/12 (Street Parade)
  • Tuesday 03/01/12
  • Saturday 07/01/12
  • Saturday 14/01/12
  • Saturday 21/01/12
  • Saturday 28/01/12
  • Saturday 04/02/12
  • Saturday 11/02/12
Men som vi skrev tidigare förekommer det många olika uppgifter i press och på internetsidor om när de olika evenemangen går av stapeln. Så kolla gärna en extra gång innan ni åker. HAVE FUN!

Några bra länkar:

Inställd Boule

Det blir ingen Boule den 2 januari. Man har en stor musikfestival på Vergelegen på nyårsdagen och restaurangen håller stängt den 2 januari.
Hälsningar Tore

torsdag, december 27, 2012

Trevlig game drive light på Villiera Wines

Idag har vi varit på Villiera Wines i Sellenboschdistriktet och provat deras härliga viner. Monroe Brut 2007 har, liksom 2005, fått fem hela stjärnor i Platter's South African Wine Guide, och vi passade på att ladda upp med några flaskor till nyår för R130 per styck.
Vi gjorde också en game drive i miniformat i deras fina Wildlife Sanctuary. I samarbete med två granngårdar har man avsatt 220 ha där man planterat ursprunglig växtlighet och successivt börjat ta in djur av olika slag. Här finns även två stora dammar med ett mycket rikt fågelliv. Springbok, eland (största tjuren väger ca 1 ton!), bontebok, gemsbok och andra antiloper stortrivs tillsammans med vackra zebror, jättestora sköldpaddor  och bush pig, och här finns sedan två veckor tillbaka även två ståtliga giraffer. Framöver har man planer på att även införskaffa gnu och kudu, och förhoppningsvis också flodhästar så småningom.
Under drygt två timmar gjorde vi en mycket trevlig tur bland djur och natur tillsammans med vår guide Simon som är medlem av ägarfamiljen. Självklart kan en sådan här tur inte alls jämföras med en riktig game drive uppe i någon av de stora parkerna i norr, men markerna är tillräckligt stora för att man ska få en fin bush-känsla ändå. Den öppna bilen (med soltak) tar maximalt tio gäster och turen kostar R150 per vuxen (halva priset för barn). Ta med kikare och en flaska vatten och se till att ni får kunniga, trevliga Simon som er guide.

Villiera är en spännande vingård med ett stort miljöpatos. Bland annat så drivs hela gårdens verksamhet med enbart solenergi. KLICKA HÄR så kommer ni till Villieras hemsida och mer information.

söndag, december 23, 2012

Sofia's at Morgenster


Vännen och ”free lance-bloggaren” Thomas H. har till vår glädje återigen inkommit med ett inlägg hit till bloggen. Denna gång handlar det om ett restaurangbesök på krogen Sofia’s i Somerset West.
Ett litet nygammalt tips.
Kommer ni ihåg Sofia´s Restaurang på Morgenster Estate på Vergelegen
Avenue i Somerset? De öppnade för tre år sedan och hade väl som alla restauranger lite igångstartningsproblem.
Vi var där ånyo i lördags och blev enormt positiva. Det ÄR ett trevligt ställe med behagliga platser på pation. Maten är verkligen bra och vällagad och servicen utmärkt. Vi åt som huvudrätt vaktel, och den kan varmt rekommenderas. Bra vinlista med mycket fina viner från bland annat Morgenster. Dessutom var det prisvärt. Som ett tips, gå dit !
Sofia’s Restaurang är stängd på tisdagar under sommaren. Tel 
 021 847 1993
Smaklig spis!
/Thomas

lördag, december 22, 2012

Åkes goda drycker ger soltak för Kayamandis barn

Några av barnen på kindergarten i Kayamandi
När gode vännen Åke så sorgligt gick bort nyligen bad hans barn oss om hjälp med att tömma Åkes fina vin- och spritförråd i hans hus här i Somerset West. Pengarna det inbringar vill de gärna ge till välgörenhet av något slag.

Nu har ett stort antal av er, våra och Åkes vänner här nere i Kapstaden, varit oss underbart behjälpliga med att köpa vin och sprit från Åkes förråd, och på SWEAs jullunch i början av december var ni många som var vänliga och köpte lotter då vi bl a lottade ut en fin vin- och spritlåda.

Slutsumman är nu klar: hela R11 470 har insamlingen inbringat!!

Madiba
Tillsammans med Madiba, kåkstaden Kayamandis inofficiella borgmästare, har vi enats om att pengarna ska gå till att uppföra ett soltak i anslutning till det kindergarten som Madiba och hans fru driver. Många av er har genom åren följt med oss på rundtur i Kayamandi då vi också brukar besöka alla härliga barn på kindergarten. Nu när den heta årstiden är här är det svårt för barnen att vara ute och leka i den brännheta solen, så någon form av tak står högst upp på önskelistan. Vi kommer givetvis att berätta mer här i text och bild när vi hittat en lösning som fungerar och det hela är uppfört.

Tack snälla Karin och Anders som skänkte Åkes fina förråd, och stort och varmt tack till alla er som medverkat!
God Jul önskar barnen i Kayamandi.

fredag, december 21, 2012


Årets sista bouele på Vergenoegd samlade bara fyra personer. Lag RoseMarie och Tore spelde mot lag Monica och Sten och vann sina båda matcher. 
Nästa boule blir den 2:e Januari. Välkommen till Vergenoegd före kl. 11.00.
Tore

onsdag, december 19, 2012

Samiras julpaté

Nu är det snart dags för julstök och lagning av mumsig julmat. Här kommer ett recept på en jättegod julpaté vi brukar laga varje jul. Vi har publicerat receptet tidigare här på bloggen, men glädjande nog fått förfrågningar om att publicera det igen. Det har gått bra att hitta alla ingredienser här i Kapstaden också, så traditionen kan upprätthållas. Ingen jul utan Samiras paté, säger Björn.

Samiras julpaté
5-6 hg köttfärs (fin, nymald och inte fryst)
250-300 g kycklinglever
75-100 g rökt skinka
2 msk god senap av svensk typ (Mild American Mustard i Sydafrika)
1 msk ljus fransk senap av Dijon-typ
2 ägg
1½ dl vispgrädde
½ dl ströbröd
½ dl vetemjöl
½ dl konjak, brandy, portvin, madeira eller sherry
3 tsk örtsalt, aromsalt eller italiensk salladskrydda
1 dl lök eller purjolök, hackad
2-4 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar
(eventuellt ca 2 dl skivade oliver med pimiento)

Hacka lök och skinka fint och kycklinglevern grovt. Blanda allt till en smidig färs och fyll i en form som rymmer minst 1½ liter. Täck med lock eller dubbel aluminiumfolie och grädda i 175-200 grader på nedersta falsen, 75-90 minuter. Låt patén svalna i formen och häll av spad som ev bildats.

Servera med små fina cornichons och cumberlandsås (kan vara svårt att hitta i butik i SA men bra och enkelt recept hittar du HÄR). Förutom på julbordet så smakar patén också gudomligt gott på rostad macka eller knäckebröd under hela julhelgen. 

söndag, december 16, 2012

Day of Reconciliation

Idag liksom varje år den 16 december firas Day of Reconciliation i hela Sydafrika. Det var Nelson Mandela som införde dagen år 1994, hans första år som president i landet, efter det att apartheidsystemet avskaffats. Reconciliation betyder försoning och dagen vill stimulera till försoning och nationell enhet mellan alla olika raser i Sydafrika, helt i Nelson Mandelas anda. Eftersom dagen i år infaller på en söndag är måndagen i morgon en helgdag.

Den 16 december var tidigare Day of the Vow eller Day of the Covenant eller Dingaan's Day som den också kallades. Dagen var ett högtidlighållande till minne över Voortrekkers (de första holländska kolonisatörerna) seger över zulu-krigarna i slaget vid Blood River år 1838. Å andra sidan är den 16 december även dagen då ANCs militanta beväpnade falang Umkhonto we Sizwe (nationens spjut) bildades år 1961. 

Det känns som ett viktigt symbolvärde att kunna lägga de båda tidigare högtidlighållandena bakom nationen och istället ägna dagen åt att tänka positiva försoningstankar. Sydafrika har en lång väg kvar att vandra, men mycket har ändå förändrats till det bättre på relativt kort tid sedan apartheids avskaffande i början av 90-talet.

lördag, december 15, 2012


De höga ekarna runt boule-banorna på Vergenoegd och brisen från havet gjorde att vi spelade i skönt väder trots den 35-gradiga värmen. 
Denna speciella dag, den 12:e i 12:e 2012, samlade 16 spelare i 8 lag. Klockan 12 bröts spelet och Bernt bjöd de närvarande på kallt sparkling wine för att fira hustruns födelsedag. När vi spelat färdigt visade sig att två lag vunnit sina båda matcher. Lag Eva och Klasse stod som segrare en poäng före lag Eva-Lena och Tore.
Vi spelar en onsdag till före Jul. Det blir inget spel den 26/12. Alla är välkomna till Vergenoegd nästa onsdag före kl. 11.00. Ingen föranmälan behövs.
Tore

Rapport från vår safariresa, del 2


När vi skrev första rapporten hade vi just kommit till Sabi Sabi Earth Lodge. Det är en av fyra fina lyxlodger som ligger i reservatet Sabi Sands i Mpumalanga. Även här såg vi fantastiskt mycket fina djur, och gjorde även en bush walk då game rangern tog täten med osäkrat gevär i högsta hugg. Men det blev en stillsam men mycket intressant promenad utan någon närkontakt med djuren, till vår lättnad.

Efter Ngala och Sabi Sabi bilade vi vidare till Nelspruit flygplats och tog ett flyg till Durban. Eftersom vi landade sent på eftermiddagen stannade vi över natten i trevliga kuststaden Richards Bay ungefär halvvägs till Thanda, vår tredje lodge. Den vita ägarinnan till det B&B där vi bodde visade sig vara en mycket udda och intressant person, som precis sålt sitt B&B och allt hon ägde för att flytta ut i bushen och studera till sangoma hos zulu-folket norr om Durban och stanna där för gott. Ett oväntat och spännande möte med en mycket annorlunda människa!

Thanda Privat Game Reserve ägs av svenska it-miljardären Dan Olofsson och hans hustru Christin som också driver projektet Star For Life främst i Sydafrika och idag har ca 100 000 ungdomar involverade i det treåriga programmet med huvudmålet att de ska förbli aids-fria och få ett stärkt självförtroende som hjälper dem att nå sina drömmar. Marken där reservatet ligger köpte Dan ursprungligen för att bygga sitt eget hem på, men projektet växte och idag ligger här den allra bästa lyxlodgen i världen! Den utmärkelsen har Thanda nu förärats tre år i rad.
På Thanda bor man antingen i tält eller i villa, båda alternativen mycket lyxiga och komfortabla. Vi hade fantastiska dagar här, och lärde oss också en hel del om zulu-kulturen som man lägger stort fokus på på Thanda. Thandas reservat är hela 14 000 hektar stort, och de kuperade markerna är underbart vackra. Tomas Polacek som äger svenska Sydafrikaresor AB har gått in som delägare i Thanda Tented Camp, och förlägger ofta sina gruppresor där några dagar.

Efter några oförglömliga dagar på Thanda bilade vi tillbaka till Durban och flög igår hem till Cape Town igen med en massa fantastiska minnen i bagaget. Det har varit en underbar vecka och varje lodge har givit oss olika men mycket minnesvärda upplevelser.
Under vår vecka i bushen besökte vi alltså tre privata safarilodger, Ngala och Sabi Sabi i anslutning till Krugerparken och Thanda i Kwazulu-Nathal 30 mil norr om Durban. Vi stannade två nätter på varje lodge och gjorde sammanlagt 11 game drives med öppna safarifordon. Bilarna körs av en s k game ranger och på en specialgjord stol på motorhuven sitter en "tracker" som alltid är född och uppväxt i området och har till uppgift att spåra upp de vilda djuren med hjälp av spår, dofter, spillning och andra tecken i naturen.

Några riktiga höjdpunkter på vår safariresa tål att nämnas lite extra.
* Vår allra första morgontur bland de vilda djuren blev vi överraskade av personalen på Ngala som hade ordnat en bush breakfast mitt ute i naturen. Man hade gjort upp en stor eld och lagade maten i jättestora gjutjärnsstekpannor. Medan vi väntade på att maten skulle bli klar sippade vi på härligt kall sydafrikansk champagne. Ni kan inte ana hur gott det är att äta ägg och bacon med en massa delikata tillbehör när allt har blivit tillagat över öppen eld.
* På Ngala fick vi också extrem närkontakt med en leopardhona som gjorde s k "contact calls" för att hennes unge skulle hitta henne. När ungen inte dök upp blev hennes rop allt högre, och tillslut kom ungen rusande och det blev rörande glädjescener med mycket slickande och kelande mellan mor och barn. Vi satt som närmast på ca fem meters håll.
* Den svarta mamban på Sabi Sabi höll vi nästan på att köra över, i alla fall den sista biten av "svansen". Vi var mycket tacksamma att bilen lyckades väja i tid eftersom mamban kan resa sig flera meter upp och slänga sig bakåt för att attackera sin fiende. Och eftersom den svarta mamban är världens snabbaste orm går det heller inte att springa eller köra ifrån den om den bestämmer sig för att anfalla.
* När vi åt middag på Sabi Sabi hade vi en nyfiken hyena som ville komma in i den öppna restaurangen för att smaka på maten. Personalen fick jaga ut den ur restaurangen och köket flera gånger under kvällen.
* På alla tre logerna har man varit med om att elefanter druckit upp vattnet ur swimmingpoolerna, till gästernas förtjusning. Lodgerna har därför ansträngt sig för att vattnet ska vara så drickbart som möjligt, så inte elefanterna mår dåligt när de glufsar i sig vårt badvatten. Tyvärr blev vi aldrig vittne till ovan nämnda, men när Björn somnat en kväll på Thanda hörde Samira ett djur plaska omkring i vår splash pool på terassen utanför sovrummet och såg något som simmade i poolen. Tyvärr var ljuset för svagt för att se vilket djur det var, och att gå ut kändes inte så smart med tanke på att plaskandet var ganska rejält.
* På Thanda hamnade vi i mitten av en betande hjord av afrikansk buffel. Några bufflar gick så nära bilen att vi hade kunnat klappa dom, men med tanke på hur aggressiva de är var det ingen bra idé. En av bufflarna fastnade med ena hornet i bilen och vi fick hjärtat i halsgropen innan den hade trasslat sig loss.
* En morgon på Thanda stötte vi på en brunstig jättestor ensam elefanthanne som inte gillade att vi dök upp när han var på jakt efter en hona att kurtisera. Han bestämde sig för att gå till anfall och det var några riktigt läskiga sekunder medan vår game ranger backade bilen i full karriär innan elefanthannen till slut bestämde sig för att han skrämt oss tillräckligt.

Förutom ovan höjdpunkter har vi sett det mesta i djurväg som finns i den sydafrikanska bushen, allt från de stora kända till små ovanliga grodor, jättesniglar, spindlar och många vackra fåglar. De tre lodger vi besökte var väldigt olika men allihop var mycket bra, och det är omöjligt för oss att hitta en favorit. Vill ni läsa mer om lodgerna vi besökte så görs det bäst på deras hemsidor:
Ngala Tented Camp
Thanda
Alla bilder till den här texten är tagna av oss under den gångna veckan.

fredag, december 14, 2012

Oj, oj, oj!

Så här länge har vi aldrig haft skrivaruppehåll på bloggen!! Sorry, sorry säger vi till er som hört av er och undrat om vi blivit uppätna ute i vildmarken.

För att göra en lång historia kort så hade vi inte någon internet access när vi hade en stund över att skriva. Och när det fanns bra internet access hade vi helt enkelt inte tid att skriva.

Men nu är vi tillbaka i The Mother City, väskorna uppackade, trädgården vattnad, kylen fylld igen och tvättmaskinen har gått på högvarv hela dagen. Så nu ska här bums skrivas en ordentlig redogörelse för våra äventyr den senaste veckan.

lördag, december 08, 2012

Rapport från vår safariresa

I torsdags gav vi oss av på en spännande åttadagars resa till tre av Sydafrikas bästa s k game lodger. Resultatet ska bli en artikel i tidningen vi jobbar för, First Class Magazine.

Vår resa inleddes med två spännande dygn på charmiga familjära Ngala Tented Camp i utkanten av Krugerparken. Här ligger fokus på personligt bemötande och god service. Landområdet som lodgen förfogar över är hela 15 000 hektar, vilket är unikt i storlek. Det mesta av denna lodge förstördes av de massiva översvämningarna i början av 2012 och har nu byggts upp och precis återinvigts. Alla gäster bor i bungalows som till stor del består av rejäla tältdukar och kraftiga höns- och myggnät. Lodgen har bara ett skydd som håller undan för elefanter att komma in på området, men alla andra djur har frihet att komma och gå som de vill bland tälten. Resultatet blir att man får en känsla av att sova utomhus och kommer mycket nära djuren även nattetid.

Vår första kväll på lodgen gick en stor elefantjord med honor och ungar förbi i den torra flodfåran när vi satt och åt middag. De hittade fint bete och vi vaggades till sömns av honornas milda trumpetande när de tillrättavisade sina ungar i mörkret.

Våra fyra game drives på Ngala blev mycket lyckade. Inget regn och fantastiska närkontakter med ett stort antal djur, däribland samtliga Big Five - elefant, lejon, buffel, noshörning och leopard.

Nu har vi åkt vidare till lyxiga Sabi Sabi Earth Lodge. Det här är ett modernt elegant lyxboende i stora privata villor med egen splash pool. Här har vi bara hunnit göra en game drive än så länge, men vi har redan sett en stor flock med lejon, elefanter med ungar som bara var några dagar gamla och en 2-3 meter lång svart Mamba - huuu! Och många vackra olika typer av antiloper, förstås. Turen avslutades dock mycket hastigt av att vi hamnade i ett ruskigt tropiskt åskväder med störtregn. Men vad gör det när man, efter lite piffande på rummet, kunde avsluta dagen med en underbar femrätters gourmetmiddag.

Klockan fem blir vi väckta imorgon bitti, så nu är det bums läggdags.
Fortsättning följer!

fredag, december 07, 2012

Boule


Yrsa och Rudi
I mycket vackert väder samlades 21 personer på Vergenoegd vilka lottades in i 10 lag. Tre av lagen vann sina båda matcher och som dagens vinnare stod lag Yrsa och Rudi följt av lag Jan och Bernt samt lag Johan och Tore. Nästa onsdag samlas vi igen på Vergenoegd före kl. 11.00. Alla är välkomna och ingen föranmälan behövs.
Tore

torsdag, december 06, 2012

Om olyckan är framme


Vart vänder man sig om det som inte får hända - ändå skulle hända? Om man råkar ut för en olycka, blir plötsligt sjuk eller av någon annan anledning snabbt behöver hjälp?  I Sverige vet vi ju att vi ringer 112 och därifrån kan man få kontakt med polis, ambulans, brandkår, sjöräddning osv.  Här i Sydafrika är det inte riktigt lika lätt. Här finns visserligen ett som man menar heltäckande larmnummer 122 men ändå rekommenderas att man ringer direkt till respektive instans.


HÄR eller från den lokala turistbyrån, från lokala polisen eller från larmbolagen kan man få mer information om viktiga larmnummer för det speciella område där man bor eller vistas ofta.
Kanske inte så dumt att ha en lista med viktiga larmnummer i plånboken/handväskan, hemma vid telefonen och/eller på något annat bra ställe. Själva har vi en sådan lista med för oss viktiga larmnummer på baksidan av solskyddet i bilen.

Här nedan kommer några telefonnummer som kan vara bra att ha nära till hands för vårt eget område, Strand och Somerset West.




Polisen, allmänt larmnummer:  10111
Polisen Somerset West:          021 850 1303
Polisen Strand                          021 853 6335

Brandkåren Somerset West    021 590 1900
Brandkåren Strand                  021 853 1122

Ambulans*                                              107

Vergelegen Mediclinic              021 850 9000

*) Om man bor här nere längre perioder finns en möjlighet att ansluta sig till en privat ambulanstjänst, exempelvis EMO, som kan ge många fördelar.

Till sist vill vi bara påminna om, och att ni läser, det inlägg här på bloggen som vi fick från Kerstin och Rolf B. i slutet på mars i år och som handlar om deras erfarenheter från när det otänkbara plötsligt hände. Det kan ni läsa om HÄR

måndag, december 03, 2012

Vackert havsnära hus uthyres i Hermanus


 Härom dagen fick vi följande intressanta mail från det svenska paret Eva och Magnus Karlberg i Hermanus:

"Vi är ett svenskt par som har bott i SA Johannesburg sedan 1994. Vi blev för två år sedan klara med renoveringen av vårt drömhus här i Hermanus. Det ligger på the Cliffpath med 5-10 minuters promenad in till samhället. Just nu njuter vi av full valshow vid frukostbordet. 
Huset är till uthyrning och vi har haft många nöjda gäster. Totalt 6 sovrum alla ensuite, snyggt kök med open plan matplats för 12 personer, pool och  parkering för många bilar. Ordentligt tilltaget utrymme för att umgås många.

Titta in på vår hemsida www.19onwestcliff.com  "

Huset och den underbara utsikten ser verkligen fantastiskt ut! Och många fler fina bilder och detaljerad beskrivning finns på hemsidan.
Tack för bloggbidraget, Eva!

söndag, december 02, 2012


Carols by candlelight

 Vackra vingården Vergelegen kommer i år att anordna det populära eventet "Carols By Candlelight" fredagen den 14 december. Missa inte detta årligen återkommande evenemang med underbara julsånger, sött julspel och trevlig samvaro med filtar, campingstolar och delikata picknickkorgar på Vergelegens jättestora gräsmatta. Grindarna öppnas 17.00 och konserten början kl 19.30.

När mörkret faller tänder alla besökare de ljus man får vid entrén, och ni kan tänka er vilken härlig masseffekt det blir när flera tusen personer höjer sina ljus och sjunger julsånger tillsammans. Förra året var det den populära gruppen Shiraz som stod för musiken. Vi håller tummarna för att de återkommer i år igen.
Överskottet från konserten går oavkortat till verksamheten på Helderberg Hospice. Här under kontorstid kan också biljetterna till konserten förköpas för R40. Adressen till Helderberg Hospice är 21 Old Stellenbosch Road i Somerset West. Även Helderberg Hospices second hand butiker säljer biljetter. Dessa finns i Somerset West och i Strand på följande adresser:

* Depot Shop 2nd Debut, Drama Street, Somerset West
* Somerset West Shop, Drama Street, Somerset West (bredvid Depot Shop)
* Strand Shop, opposite Pick n Pay, Panorama Building, Strand

Men det enklaste brukar vara att köpa biljetterna vid grinden när man kommer till eventet. Se bara till att komma i mycket god tid, för det är många som vill in och ljusen och de bästa platserna tar slut så småningom.

På Helderberg Hospices hemsida HÄR och på Vergelegens sida HÄR kan ni läsa mer om evenemanget.

lördag, december 01, 2012

Champagnefestival i Franschhoek

Nu i helgen är det champagne- och Cap Classique festival i den charmiga bergsbyn Franschhoek, ca en timmes bilfärd från Kapstaden. Franschhoek grundades av franska hugenotter på 1600-talet och är känt för sina många utmärkta restauranger och fina vingårdar varav många har specialiserat sig på Sydafrikas motsvarighet till champagne - Methode Cap Classique.

Festivalen håller på hela helgen, och HÄR kan du läsa mer. Biljetter sälj på på Webtickets som du hittar HÄR. Men det brukar också gå bra att köpa biljetter på plats.