torsdag, januari 31, 2013

Boule 30 januari 2013

Denna onsdag var det lite mulet väder men ändå varmt. Tjugo deltagare samlades till spel och lottades i 10 lag. Lag Rose-Marie och Karina utklassade sina motståndare.
De blev enda lag som vann sina båda matcher och såledas dagens vinnare. Vi spelar igen nästa onsdag. Kom till vingården Vergenoegd före kl. 11.00. Ingen föranmälan behövs men tag med 20 Rand/pp för vin och vatten under spelet.  
Välkomna  Tore

onsdag, januari 30, 2013

Bredbandstips

Den ständigt aktuella bredbandsfrågan är alltid lika intressant. Vilka nät fungerar bäst? Hur bär man sig åt för att slippa betala för bredbandet i huset/lägenheten här nere medan man är i Sverige? Vilken leverantör har bäst pris?
Våra vänner och grannar här nere Håkan och Örjan skickade oss nyligen följande utmärkta inlägg i debatten:

"Vi har valt att inte ha fast telefonnät. Vi har mobilt bredband via 3g-nätet och om man vill undvika dryga månadsbetalningar i 24-månaders kontrakt så finns det kontantkort, sk prepaid service. Den inköpta datamängden förfaller sista dagen nästföljande månad, dvs man köper för högst 2 månaders förbrukning åt gången. Vi har använt Vodacom och MTN men priserna är mycket högre än i Sverige. 8ta är ett dotterbolag till Telkom och kontantkort inhandlas i Telkoms butiker. Priserna hos 8ta för tex 2GB ligger på 40% av konkurrenternas och 3g-nätet är snabbare. 8ta erbjuder 4g-täckning i Johannesburg som kanske också kommer hit. Med en ny portabel Huawei router för mobilt bredband som inte är större än en vanlig "dong" och som är kompatibel med både 3g och 4g så kan både Ipad, gästernas Smarphones och din egen laptop vara uppkopplade samtidigt."

Tack för mycket bra tips, go'vänner!

måndag, januari 28, 2013

Flera skördefestivaler på gång!

Nu är det dags att bärga årets vinskörd i Sydafrika! Och det ska firas på olika sätt. Härom dagen berättade vi om Stellenbosch Wine Festival, men nu i skördetider finns det förstås mer aktiviteter än så på gång i hela Cape Winelands.

Om ni KLICKAR HÄR kommer ni till en bra sida som visar en sammanställning över olika skördefestivaler i vindistrikten runt Kapstaden.

Enjoy!

lördag, januari 26, 2013

Tre nya restauranger i Franschhoek!

Under december månad öppnade inte mindre än tre nya restauranger upp i den vackra bergsbyn Franschhoek, som även kallas Sydafrikas mathuvudstad och har franska rötter från slutet av 1600-talet.

The Stall
ligger vid infarten till Franschhoek intill Franschhoek Cellars. Lunch och middag alla dagar utom söndag kväll. Man kan även sitta ute och här finns en lekplats för barn. Restaurangen är informell med fräscha pizzor, sallader, burgare, platters av olika slag, men också stekar, calamari och pasta. The Tasting Rooms berömda kock Margot Janse har redan varit här och ätit tre gånger, till ägarnas förtjusning.

The Rotisserie at Leopard's Leap
Kock Pieter de Jager kommer närmast från Pierneef på La Motte, och var innan dess på Le Quartier Français. Avslappnat och enkelt är ledorden. Gästerna väljer från en fräsch sallads- och tillbehörsbuffé och väljer sedan kyckling eller fläskkött som kockarna skär upp och serverar. Öppet onsdag-söndag för lunch.

Antipasto Bar at Anthonij Rupert Wines (Graham Becks tidigare vingård utanför Franschhoek har köpts av granngården)
Antipasto platter     Foto: Minna Nilivaara
Denna restaurang, deli och bageri är inhyst i det som förut var vinprovningslokalen på Graham Beck Wine Estate. Vinprovningen finns numera en trappa upp. Som hörs på restaurangnamnet handlar det om italienska delikatesser och specialiteter som man här kan avnjuta: caprese sallad, melon och parmaskinka, platta med italienska charkuterier eller ostar med fikonmarmelad, mixad antipasto platter, smoked salmon trout bruschetta och liknande läckerheter. Öppet 10-17 alla dagar i veckan.

fredag, januari 25, 2013

Fredagsgolf 25 januari


Boule 23 Januari 2013


Det fina vädret denna onsdag samlade hela 35 deltagare, dvs nästan fullt hus. Vi har plats för 36
spelare på de 6 banorna och skulle det komma fler så får vi ordna spel på gångarna i vingården. Bouleklot har vi för några lag till. Det blev att lotta deltagarna i tolv lag. Bara två av lagen vann sina båda matcher.

Med minst marginal vann lag Inger (som inte stannade till fotograferingen) med Rudi och Hans och tog första platsen. På andra plats kom lag Birgitta, Åke och Hasse bara två poäng efter segrarna. Vi spelar igen nästa onsdag. Kom till vingården Vergenoegd före kl. 11.00. Ingen föranmälan behövs men tag med 20 Rand/pp för vin och vatten under spelet. 
Välkomna  Tore

torsdag, januari 24, 2013

Stellenbosch Wine Festival


Nu har skördetiden inletts här i Kapstadens vindistrikt och en av vinfestivalerna äger rum redan nu till helgen. I morgon fredag inleds Stellenbosch Wine Festival som pågår fram till den 3 februari.
Under de tio festivaldagarna anordnas olika event såsom Harvest Parade 26 januari, wine & dine på olika restauranger, vingårdsevents av olika slag, golftävling på De Zalze 31 januari, sunset concerts på vingårdarna Muratie och Remhoogte, vindruvstrampning på gården Delheim, och en stor Wine Expo inne i Stellenbosch den 1-3 februari.

Läs mer HÄR på festivalens egen hemsida!

Swedish House Maffia byter arena!

Den omåttligt populära gruppen Swedish House Maffia är på väg till Cape Town för en konsert nu på söndag. Den var ursprungligen förlagd till vingården Lourensford här i Somerset West, men för några dagar sedan beslöt polischefen i Somerset West att flytta platsen för evenemanget p g a vingårdsarbetarnas strejker i området på sistone.

Ny plats för evenemanget är polofältet på Cape Town Ostrich Ranch, nära väg N7 i riktning mot Malmesbury. Datum och tid är oförändrat och inga byten av biljetterna behövs. Vill man återlämna biljetterna går det också bra via Computicket. Läs mer HÄR!

söndag, januari 20, 2013

Fotokurs - Ta din fotografering till nya nivåer!


Som några av er läsare kanske minns så  skrev jag ett inlägg här på bloggen i höstas om att vännen och yrkesfotografen Marcus planerade att komma ner till SA denna säsong och att han i samband med det kanske skulle kunna hålla en fotokurs för fotointresserade svenskar. 
Så blir det någon fotokurs? ...   JA, det blir en fotokurs, men inte med Marcus som fått lite ändrade planer. Istället kommer vi att få gå fotokurs för svensken Michal Wozniak. Några av er kanske redan träffat Michal som sedan några år tillbaka bor med sin familj i Cape Town och arbetar som Camera Operator/Editor för Wozzi Productions.

Kursen blir måndagen den 4 februari med start klockan 9.30 
Plats: 22 Waveren Avenue, Somerset West. Vi startar förmiddagen här hos oss med morgonkaffe och teorigenomgång, äter lunch nere i Somerset West och fortsätter där med praktiska övningar på eftermiddagen.
Pris: R350 per deltagare.(excl. lunch)
Antal deltagare: min. 6 / max 10st.

Är du intresserad av att deltaga i kursen?
Vi har redan 5 stycken anmälda deltagare
så anmäl dig i så fall omgående till bjorn(at)egi.se. (”Först till kvarn”)
 

lördag, januari 19, 2013

Restaurangbedömningar

Nu har vi hunnit runt på en hel del restauranger, och tänkte delge er våra upplevelser och rekommendationer om några av dem. Det rör sig om allt från enklare kvarterskrogar till fine dining. Vi använder en femgradig skala, men precis som Platters South African Wine Guide använder vi även halva steg och sätter betyg på "value for money" helt enkelt. Många av restaurangerna finns med i vår bok "Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika" där man kan läsa betydligt mer om varje krog.

96 Winery Road (off R44) - Betyg 4,5
Härligt steakhouse som genom åren blivit ännu mer och ännu bättre. Senast åt vi sagolika ostron följt av prime rib on the bone som smälte i munnen. Filén som flamberas vid bordet är "to die for"!

Makaron (Majeka House, Stellenbosch) - Betyg 5
Tanja Kruger som är medlem av sydafrikanska kocklandslaget lagar makalös mat modell fine dining! Extra plus för brödkorgen, amuse-bouche på heta saltblock och petit four-fatet till notan. Svenska sommelieren och restaurangchefen Josephine är mycket kunnig och trevlig. Stilsäker, elegant miljö. HÄR finns vårt reportage!

La Pineta (off R44) - Betyg 1,5
Grynig och grå oxfilé, 30-gradigt rödvin, mjöliga pommes, stark currysås till musslorna - usch!!

Casa Valdez (Somerset West) - Betyg 4
Mycket prisvärd portugisisk kvarterskrog med pubkänsla och gemyt. Bra spjäll, grillspett och fisk-och skaldjurspanna. På torsdagarna är det knökfullt året om när Mourné (ni vet han som spelade hemma hos oss på vår julfest för några år sedan) underhåller och låter som ett helt coverband och får alla gäster att spontandansa.

Cuvée (Simonsig Wine Estate) - Betyg 4,5
Utmärkt gourmetkrog med spektakulär inredning på trevlig vingård med mycket bra viner. Allt är fräscht, vällagat och vackert upplagt. Vaktel äter vi gärna här, senaste gången serverad hel men fylld med gott svamphack. OCH - varje lördag kl 15-18 serveras bubbel med ostron till levande musik!

Ryan's Kitchen (Franschhoek) - Betyg 4,5
Fantastisk fine dining med roligt öppet kök. Trist restaurangchef. HÄR finns vårt reportage!

The Tasting Room (Franschhoek) - Betyg 4,5
"You come here and we feed you" säger stjärnkocken Margot Janse. Menylös underbart överanskande fine dining, men ibland kanske lite väl tillkrånglat.

Grand Café & Beach (Cape Town) - Betyg 4
Kul och annorlunda krog med bord på sandstranden mellan Waterfront och Radisson Hotel. Modernt och charmigt trendigt i allt från maten till inredning, servitörer, gäster och prylbutiken. Börja med en svalkande "frozen" cocktail och fortsätt med en lååång, lat, lyxig lunch.

Beluga (Cape Town) - Betyg 4
Bra kök med vällagad, elegant mat med inriktning på det asiatiska. På helgdagsluncherna är det fullt av unga, trendiga barnfamiljer, värt att notera om vädret inte tillåter sittning utomhus och man är känslig för hög ljudnivå.

Clos Malverne Wine Estate - Betyg 4
Ofattbart billig fine dining en gång i månaden. Övrig tid eleganta och vällagade flerrättersluncher med vin till inga pengar alls - nästan.

Simon's (Groot Constantia) - Betyg 3,5
Bra och trevlig vingårdsrestaurant, med kötträtter som främsta specialitet. Barnvänligt med en hel utomhussektion för barnfamiljer separerat från resten av terrassen.

Longridge Wine Estate - Betyg 3,5
Gott, trevligt, vällagat, bra service på charmig vingård med bra eget vin.

Taste@Bilton Wine Farm - Betyg 3,5
Ed och Anton på Taste Restaurant har flyttat in på vingården Bilton. Maten är lite "folkligare" här än på Taste, och numera finns även en barnmeny. Populära Crispy Duck finns dock kvar - till alla stammisars lättnad.

Spier Wine Estate, Eight To Go - Betyg 3,5
Förbeställ en picknickkorg, kom i god tid så ni får plats vid bord under trädens skugga och njut av alla trevliga delikatesser i korgen, följt av ett besök hos alla fascinerande rovfåglar på Eagle Encounter.

Belthazar (Waterfront, Cape Town) - Betyg 4
Fantastiskt kött, mycket bra fisk, jättestor vinlista på glas där man dessutom får vinets namn på etikett runt glasfoten, härlig utsikt över Waterfront och uppmärksam och trevlig service.

JennaVIVA (Somerset West) - Betyg 3,5
Trevlig krog på Main Rd med stor meny, bra mat och trevlig service. Kul cocktailbar på övervåningen.

Indochine (Delair Graff Wine Estate) - Betyg 2,5
Asiatisk fine dining i vacker modern miljö. Men R1100 per par är på tok för dyrt, när ena parten dessutom bara tar två förrätter och efterrätten är delad. De flesta av rätterna var dessutom så chilistarka så svetten rann och läpparna och tungan domnade bort.


The Tavern (Gordon's Bay) - Betyg 3,5
Trevligt och anspråkslös kvarterskrog vid vattnet i småbåtshamnen. Bra fisk- och skaldjursrätter och mycket annat gott och rustikt. Levande musik på helgerna.


Long Table (Haskell Wine Estate) - Betyg 3,5
Trevlig lunchrestaurang med fin utsikt. Gott och vällagat och trevlig personal.

fredag, januari 18, 2013

Fredagsgolf 18 Januari


Boule


Det fina vädret bidrog till att samla hela 24 spelare denna onsdag. Det blev 12 lag som skulle kämpa om segern. Fyra av lagen vann båda sina matcher. 
Bäst spelade lag Ilka och Thomas som vann sina matcher med mycket små marginaler, 13-12 och 13-11. På andra plats kom lag Lisa och Bernt följt av lag Jan (holländare) och Tore samt Kerstin B och Gunnar. Vi spelar igen nästa onsdag. Ingen föranmälan behövs.
Kom till vingården Vergenoegd före kl. 11.00.
Tore

Utomhuskonserter



I Kapstaden med omnejd hålls ofta olika musikevent under klar himmel. Antingen tar man med sig egen picknick och campingstolar eller köper något att äta av arrangörerna och sitter på bänkar på plats.

Vi åker gärna till Kirstenbosch Botanical Gardens inne i Kapstaden som har konserter på söndagar eller till vingården Paul Cluver i Grabouw som har evenemang på lördagskvällar.

HÄR kan du klicka för att se en förteckning över alla konserter på Kirstenbosch och HÄR hittar du artisterna på Paul Cluver Amphitheatre.
Freshly Ground, Goldfish och Mi Casa är våra favoriter. Missa inte dina!

onsdag, januari 16, 2013

Suveräna coverbandet Shiraz spelar musical i Somerset West!


Känner ni till den fina lilla teatern The Playhouse Theatre på Lourensford Road i Somerset West (hörnet Lourensford och Swalle Street)? Om inte har ni nu en utmärkt möjlighet att rätta till den bristen.

Omåttligt populära coverbandet Shiraz (ni vet dom som drar knökfullt hus till sin söndagskonsert i Helderberg Nature Reserve varje år) medverkar och spelar musik från 60-talet i en nyuppsatt musikal med namnet A Slice Of Saturday Night. Läs mer och köp biljetter för R85 via Computicket HÄR! Musikalen spelas från och med måndagen den 21 januari fram till och med lördagen den 9 februari.

tisdag, januari 15, 2013

Fishy business


Mycket har blivit dyrare här i Sydafrika sedan vi började komma hit under det svenska vinterhalvåret. Under våra åtta säsonger här har en hel del livsmedel fördubblats i pris. Något som däremot fortfarande är fantastiskt billigt så är det fisk. Idag köpte vi marulk (monkfish) för R89 per kilo, otroligt billigt! Våra två rejäla portionsbitar kostade sammanlagt R35, vilket motsvarar 26 kr.

Fiskaffären mitt emot KwikSpar på Lion's Square på Main Road i Somerset West har flyttat tvärs över parkeringsplatsen och in i själva KwikSpar-butiken, till vänster om bageridisken. Här finns ett bra urval av fin färsk fisk även, som idag, en måndag. Andra bra fiskaffärer här i Helderberg Basin är Food Lover's Market i området utanför Somerset Mall och fisk- och skaldjursaffären Fish On Sail i Gants Plaza utmed N2an.

Marulken stekte vi i pannan (det blåste för mycket för att grilla i kväll) och avnjöt med råstekt potatis, sockerärtor och Samiras superenkla specialsås till grillad fisk, som också passar bra till grillat kött eller fågel. Here goes:

Blanda ihop gräddfil och/eller creme fraîche med lite saffran, pressad vitlök, örtsalt av typ Herbamare och finhackad gräslök. Voilà! Lätt som en plätt, jättegott och färdigt på några minuter.

måndag, januari 14, 2013

söndag, januari 13, 2013

onsdag, januari 09, 2013

ABBAs sill på Pick n Pay!!


Ja, det är faktiskt sant! I julas dök den upp här i Kapstaden, den ursvenska sillen i glasburk från ABBA. Både vanlig klassisk sill, senapssill och några varianter till. Vännerna Marita och Peter och K-G och Barbara köpte svenska sillburkar på olika Pick n Pay-butiker här i vår närhet i Helderberg Basin. Men burkarna tog slut mycket snabbt, på bara några dagar.
Vi har enats om att det nu gäller att verkligen stödja Pick n Pay i det här initiativet. Vi vill uppmana er alla att köpa några burkar om ni ser dem i hyllorna framöver. Det gäller att visa att det kommer att löna sig för Pick n Pay att lagerhålla våra svenska delikatesser. Julen, påsken och midsommar är räddade framöver - HURRA!!

tisdag, januari 08, 2013

Jaga på stranden?

Vår vän Gunilla T har hittat en inressant artikel i SvD den 5 januari med rubriken " Sex och sol håller bacillerna borta". Det handlar om att hålla hostande kolleger på två meters avstånd och förebygga förkylningar med motion, solljus och sex. Det går att stärka sitt immunförsvar med dessa enkla knep.
Gunilla tycker det kan vara bra reklam för en längre vistelse i SA, och vi instämmer till fullo.

Det bästa måste väl vara att jaga ifatt en partner på stranden, helt enkelt. Då får man både sol, motion och förhoppningsvis sex i slutänden!

måndag, januari 07, 2013

Behöver ni en bra och trygg chaufför?


Ibland har vi behov av en extra trygg och säker chaufför som t ex kan hämta eller lämna på flygplatsen sent på natten, eller köra oss till och från Kapstaden när vi vill ha en glad utekväll utan att någon av oss ska behöva hålla sig nykter.

Sedan flera år tillbaka anlitar vi vår gode vän Ismael som är polisman här i Helderberg Basin. Han har en fräsch och rymlig BMW och extraknäcker som chaufför på fritiden, allra helst åt oss svenskar. Vill ni anlita honom så nås han på nummer 079-861 00 33. Hälsa från Samira och Björn.

lördag, januari 05, 2013

onsdag, januari 02, 2013

Ryan's Kitchen spännande restaurangbekantskap i Franschhoek


 Härom dagen gjorde vi en mycket intressant ny restaurangbekantskap i Franschhoek. Ryan's Kitchen ligger på 12 Huguenot Road, på höger hand strax efter Le Quartier Français. Här är det modern sydafrikansk fine dining som gäller, och rätterna är små, eleganta och sagolikt goda.
Att gå på Ryan's Kitchen handlar mycket om att se Ryan med medhjälpande mästerkockar in action. Köket är helt integrerat i matsalen och utgör en hel kortsida av lokalen. Tycker man det är spännande att se gourmetmat av klass tillagas ska man be om ett bord så nära köket som möjligt, men man ser köket bra från alla bord i lokalen. Är vädret fint sitter man trevligt på den skuggade terrassen som är lite indragen från Huguenot Road för att ge en lugn miljö.
Innan Ryan öppnade sin egen restaurang i Franschhoek jobbade han på restaurangen Mange Tout på hotell Mont Rochelle också i Franschhoek. Dessförinnan reste han runt i många olika lönder och skaffade sig stor internationell efrarenhet som kock. Hans resor ledde honom bland annat till Ryssland och St Peterburg där han träffade sin fru Lana som idag är Front Of House på Ryan's Kitchen. Och ska vi vara ärliga var hon den enda besvikelsen på restaurangen, med sin stela och opersonliga stil. I det här landet är vi bortskämda med hjärtliga och personliga bemötanden vart vi än går.
Måltidsupplevelsen inleds förstås med en amuse bouche och mellan fisk och kött bjuds gästerna en "palate cleanser" i form av en frisk sorbet. Man beställer antingen helt à la carte eller låter Ryan sätta ihop rabatterade kombinationer av fyra eller fem rätter från menyn i en "Chef's Selection" (R360 resp R420). Dessutom finns en avsmakningsmeny på åtta rätter kallad "Taste Of Africa Menu" för R520 utan vin och R720 med matchande vinpaket. Menyn förändras ofta, så det är inte stor idé att rekommendera några rätter, men om Tennis biscuit ice cream finns på menyn (ja, den är gjord på riktiga Tennis Biscuits!!) så beställ den - mums!!

Restaurangen har öppet för middag alla kvällar utom söndag, men bara lunch på fredagar och lördagar.
KLICKA HÄR för att komma till hemsidan.