onsdag, mars 27, 2013

Husgeråd till Kayamandi


Igår var det storinköp av husgeråd till alla de familjer som blivit hemlösa och har barn på "vår" förskola Luthando. Madiba fick följa med som rådgivare och prispressare, en roll han axlade med stor förtjusning. Jag (Samira) fick till uppgift att gå omkring i butikerna i Kayamandi Mall och plocka ut varor med bister min och rynkad panna, medan Madiba förde tuffa prisförhandlingar med affärsinnehavarna. Varje familj får ett hushållskit bl a bestående av en liten elspis med två plattor, en stooor tvättbalja, tre kastruller, bestick, mm. Priset blev så bra att vi till vår glädje lyckades få in mer kläder till barnen också. Det blev varma tröjor och vinterbyxor till alla barnen.

Igår kväll och idag har det packats hushållskit för glatta livet i Madibas garage, och familjerna kommer förbi för att kvittera ut sina saker. Det blev lyckliga leenden och faktiskt en och annan glädjetår också, som gav oss fantastisk energi att jobba vidare.

Nu har allt inhandlats på våra listor, och alla donerade kläder och andra saker skeppats upp till Kayamandi. Det som återstår nu är att invänta leveransen av barnens härligt varma vinterjackor och att så småningom inhandla Gift Cards på Checkers/Shoprite/U-save för pengar som kommit in, och till vår glädje fortsätter inkomma, på donationskontona i Sverige och i Sydafrika.

Alla lyckliga och tacksamma barn med föräldrar skickar jättestora tackkramar till er alla som bidragit till hjälparbetet!

tisdag, mars 26, 2013

Hjälparbetet rullar på i Kayamandi

Mama och dotter Nozi packar påsar i "utlämningscentralen"
Först och främst vill vi rikta ett mycket stort och varmt TACK till er alla som på olika sätt har bidragit till hjälparbetet efter storbranden uppe i Kayamandi!! Vi har kört lass efter lass med insamlade kläder, filtar, täcken, kuddar, handdukar, skor, hushållsgrejor, mattor, gardiner, etc till den "utlämningscentral" vi upprättat i Madiba och Mamas garage i Kayamandi, och på kvällarna delar de ut färdiga kit till de drabbade som de får kvittera. Nästa dag är garaget tömt och vi börjar om igen.

Vi har också inhandlat en hel del nytt med hjälp av de fantastiskt generösa donationer som vi fick in under förra veckan från svenskkolonin här nere. Sammanlagt inkom hela R11.332,60 kontant!! Och det strömmar fortfarande in pengar på de konton för donationer i Sverige och Sydafrika som vi skrev om härom dagen - stort, stort tack för er generositet!!

Planen för de kontanta pengarna är att inhandla det som behövs utefter listor vi gör upp med Madiba/Mama och de nödställda. Här har redan det mesta köpts in och levererats ut, t ex kläder, skolryggsäckar, tvättmedel, diskmedel, tvål, tandborstar, tandkräm, husgeråd och liknande. En sista kompletterande inköpsrunda ska vi göra idag tillsammans med Mama efter ett nytt möte med några av de nödställda familjerna.

De pengar som finns på de båda kontona kommer främst att användas för hjälp framöver när de mest livsavgörande behoven blivit tillgodosedda. Vi har tagit kontakt med Checkers i Stellenbosch för att inköpa deras Gift Cards (som gäller på både Checkers, Shoprite och U-save butiker) som successivt kommer att delas ut av Madiba och Mama till de drabbade. I dessa butiker finns det mesta som behövs i ett enkelt hem, både för barn och vuxna, och familjerna kan då själva anpassa inköpen efter just deras behov. Mycket kommer fortfarande att fattas dem, men vi hoppas det här ska hjälpa dem att klara vintern bättre. Här är det viktigt att påpeka att vi inte kommer att dela ut några pengar utan enbart dessa gift cards till billiga och bra butiker.

Som ni kanske minns hade vi tänkt att bygga ett soltak för barnen på "vår" förskola Luthando för de pengar vi fick in från försäljningen av bortgångne vännen Åkes fina vin- och spritförråd, där Åkes barn så vänligt donerade dessa pengar till välgörenhet. Detta har inte blivit av ännu eftersom det troligtvis kommer att ske ett byte av en av lokalerna framöver, just den där vi tänkte bygga soltaket. Istället beslöt vi, tillsammans med Åkes arvingar och personalen på förskolan, att köpa vinterjackor med huvor till samtliga 117 barn på förskolan. Dessa är nu upphandlade och beställda och kommer att levereras under nästa vecka - underbart!! Det blev dessutom lite pengar över här som vi kommer att inhandla varma sockor eller liknande för.

Vi har sett många tacksamma leenden uppe i Kayamandi på sistone som vi önskar vi kunde förmedla till er. Här på bilderna ser ni i alla fall några av dem.
STORT TACK TILL ER ALLA!!

lördag, mars 23, 2013

Wine & Dine & Bob Houghton

Igår kväll var vi ett stort antal svenskar som åt middag med utmärkta viner från vingården Quoin Rock i bankettsalen på Lord Charles Hotel i Somerset West. Hasse L och Rolf S med fruar och medhjälpare tackades och hyllades för sin fantastiska insats att genomföra den omåttligt populära Fredagsgolfen ännu en lyckad och minnesvärd säsong. Stort tack till Lena och Carl-Gustav G för ett suveränt arrangemang igår kväll!! Sista Fredagsgolfen går av stapeln nu på torsdag, eftersom fredagen är Långfredag och Strand Golf Course håller stängt då.

Bob Houghton
En lustig knorr på kvällen blev det när den engelska damen vid bordet bredvid Björn lutar sig över till honom och frågar om det möjligtvis är svenska vi pratar. När hon får det bekräftat av Björn tillägger hon att hon och hennes man bott i Sverige i åtta år, i Malmö närmare bestämt. När Björn får syn på hennes man trillar poletten ner - där sitter ingen mindre än den legendariska engelska Malmö-tränaren Bob Houghton i egen hög person.

Björn finner sig snabbt och hälsar på Bob och frågar om följande historia är sann:

När Bob framgångsrikt lett Malmö FF till final i Europacupen 1979 gick de förstås ut för att fira detta rejält. Bob glider upp till bartendern och beställer 12 glas whisky som radas upp fram framför honom och fylls. Sedan vänder han sig om till laget och säger på sin härliga svenska med engelsk brytning: "Nu är det er tur att beställa, grabbar!" 

Bob den klurige varken dementerade eller bekräftade utan skrattade gott och kommenterade bara med att historien ursprungligen lanserades av Tage Danielsson.

onsdag, mars 20, 2013

Mer om branden i Kayamandi och hjälparbetet

Igår var vi uppe och lämnade en del saker på Luthando, det barnhem vi är engagerade i i Kayamandi. Madiba tog oss på en inspektionsrunda i det eldhärjade området och det går inte att beskriva hur eländigt det ser ut. Rena krigszonen! Och människor kommer fram och ber om mat hela tiden - helt hjärtskärande! Just nu håller en lista på att upprättas över vilka barn på Luthando som blivit hemlösa och deras familjemedlemmar. Vi kommer att koncentrera våra hjälpinsatser till dessa familjer i första hand. De närmaste dagarna kommer vi att göra inköp av mat, kläder och andra förnödenheter som behövs. Vi kommer också att dela ut presentkort till butikskedjorna Game och Pick n Pay där de drabbade kan köpa det mesta de behöver nu. Vi samarbetar med Katarina och Peter Stigsson som driver två guest house i Somerset West och Stellenbosch, och är permanentboende här och djupt engagerade i Kayamandi.
Vi har till vår stora glädje fått många förfrågningar från er bloggläsare, både i Sverige och i Sydafrika, om hur ni kan bidra till hjälparbetet. Tack alla!! Att skeppa saker från Sverige tar dessvärre för lång tid (minst en månad) och det är nu behovet av hjälp är som allra störst eftersom människorna inte ens har mat för dagen. Så det är bättre att donera pengar som vi kan köpa de saker de behöver för.

Paret Stigsson har redan bankkonton i båda länderna som är avsedda för donationer till Luthando Kindergarten. Om ni vill hjälpa brandens offer med en slant så glöm inte att uppe "Kayamandi" på transaktionen. Här kommer bankkontoinformationen:
Sverige
Swedbank servicekonto 810599948247326
Kontoinnehavare: Katarina O Stigsson
OBS! Från vissa banker ska kontonumret skrivas utan den första 9an, d v s 81059948247326, alltså bara två 9or. De första fyra siffrorna är clearingnumret (8105).

Sydafrika
ABSA account number: 9233035316
Branch code: 632005
Account holder: Cape Scandinavia Investment.

Glöm som sagt inte att ange "Kayamandi" som referens så går pengarna direkt till att hjälpa brandens offer.

Ni som träffar oss två i olika sammanhang i Somerset West de närmaste veckorna kan också ge pengar och utrustning direkt till oss. Vi kommer att göra flera olika inköpsturer under den närmaste veckan, och åka upp till Kayamandi med mat, kläder och liknande i omgångar.

Vi kommer att rapportera om det fortsatta hjälparbetet här på bloggen framöver.
Stort och varmt tack till er alla på förhand!

Boule


Fortfarande pågår vinskörden på Vergenoegd och fortsätter så någon vecka till. Tjugo personer samlades för veckans boule med lunch.

Varmt väder och ingen vind alls bidrog till angenämt spel. Segrare denna vecka blev lag Monica och Anna-Stina såsom enda lag med två segrar.Vi spelar nästa onsdag igen.Välkomna till vingården Vergenoegd före kl. 11.00. Ingen föranmälan behövs men medtag 20 Rand/pp för vin och vatten under spelet.
Tore

Ny trendig restaurang i Kapstaden


Våra grannar och vänner Håkan och Örjan delar här med sig av ett utmärkt restaurangtips inne i Kapstaden:

"Som omväxling till de vackra vingårdsrestaurangerna finns sedan februari månad en återinvigd modern restaurang med ett annorlunda koncept i Old Biscuit Mill på Albert Road i Woodstock inne i Kapstaden.

The Pot Luck Club ligger högst upp i en silo. Man åker glashiss upp på utsidan av byggnaden där restaurangen upptar hela översta våningsplanet med magnifik 360 graders utsikt över Kapstaden. Miljön inger fabrikskänsla med mycket stål och glas och ett helt öppet kök.

Menyn är annorlunda och består av ett 30-tal smårätter, ”bite size”, ordnade efter de fem grundsmakerna. Man beställer in 4-5 rätter per person som successivt ställs in mitt på bordet så att alla kan dela. Kyparen bestämmer ordningsföljden så att varmrätter och desserter kommer sist. Maten har både lokal och asiatisk touch och är vackert upplagd. Vi var sex personer och fick därför tillfälle att smaka flera av rätterna. Favoriter var tex Fish Tacos, dvs yellow tail sashimi i papadambröd, och Crispy Duck Springroll. Smoked beef fillet serverades med en suverän sås på tryffel, brandy, peppar och choklad. Bland efterrätterna segrade nog varm Almond and Nectarine Tart with Malted Popcorn Ice Cream. Den tämligen höga ljudnivån i restaurangen orsakad av den hårda inredningen håller man på att åtgärda.

The Pot Luck Club ägs av stjärnkocken Luke Dale-Roberts som även driver en likadan pop-up restaurang i Verbier. Hans andra restaurang i Old Biscuit Mill, The Test Kitchen, korades nyligen till Sydafrikas bästa restaurang 2013 i EatOut Magazine. Mittemot ligger Burrito, en italiensk restaurang där en fd Sous Chef från The Tasting Room i Franschhoek basar. Old Biscuit Mill är således något av ett gourmetområde, lokalisationen till trots."

Vi vill göra två små tillägg:
- dels att ägaren till Burrito är ingen mindre än Neil Grant, f d sommelier på Rust en Vrede, som försvann från den lyxiga gourmetkrogen samtidigt med f d Executive Chef David Higgs
- och att Old Biscuit Mill på lördagar fram till kl 14 är platsen för en utmärkt jättestor matmarknad under tak, där man hittar en massa gott att antingen förtära på plats (som t ex ostron och champagne, paella, flammkuchen, mm) eller köpa med sig hem (som goda franska ostar, artisanbröd, bakverk, charkuterier, exotiska svampar och mycket annat).

Pot Luck Clubs hemsida finner ni HÄR!

Stort tack för utmärkt bloggbidrag, go'vänner!

tisdag, mars 19, 2013

Babben Larsson i Cape Town!

Har ni sett det här: nu på torsdag den 21 mars är underbara, härliga gotländska Babben gästartist på Jou Ma Se Comedy Club i Kapstaden!! Eventet äger rum på Players Restaurant & Bar, The River Club, cnr Liesbeek Parkway & Observatory Road, Observatory. Här finns bra och säker parkering, restaurang och bar. HÄR hittar ni vägbeskrivning och mer info och HÄR finns biljetter att köpa på Webticket! I mån av plats kan man också köpa biljett på plats.

Undrar hur hon tänker översätta "Jag passar inte i nätstrumpor. De får mina ben att se ut som kassler". Måtte hon behålla sin gotländska dialekt i alla fall!

måndag, mars 18, 2013

Storbrand i Kayamandi - 4000 hemlösa!

 I fredags hände det som inte får hända i en kåkstad: ett glömt stearinljus tände eld på ett skjul uppe i kåkstaden Kayamandi utanför Stellenbosch. Elden spred sig oerhört snabbt och när släckningsarbetet var slut var ca 1600 kåkstadsskjul nedbrunna, ca 4000 personer hemlösa och två personer döda.

Som ni kanske vet är vi mycket engagerade i just kåkstaden Kayamandi. Vi är med och finansierar ett av daghemmen där med 114 barn från fattiga familjer, delvis genom den kåkstadstur vi gör till fots nästan varje vecka under högsäsong där avgiften (R140 per person) oavkortat går till daghemmets verksamhet. Storbranden har drabbat just detta daghem mycket hårt och nästan alla barnen har nu blivit hemlösa.
I morgon tisdag ska vi medverka på ett möte i Kayamandi där det ska diskuteras vilka olika typer av hjälpinsatser som nu behövs och hur dessa ska genomföras. Vi har förstått att olika hjälpcenter håller på att upprättas och diverse hjälpinsatser redan är under planering.

Vi kommer i första hand att koncentrera våra egna insatser till de barn som går på "vårt" daghem och deras familjer. Om ni känner att ni vill vara oss behjälpliga i det arbetet blir vi oerhört tacksamma. Vi kommer att "låta hatten gå runt" vid olika typer av svenska sammankomster under de närmaste veckorna, och vi återkommer här på bloggen med mer information efter morgondagens möte för dem av er som eventuellt har saker/utrustning ni vill skänka till de hemlösa.

lördag, mars 16, 2013

Fredagsgolf 15 mars 2013


Boule 13 mars 2013


Skörden på Vergenoegd pågår för fullt och vi såg vangnar fyllda med druvor passera under spelets gång. 22 spelare spelade i tio lag.
Två lag vann sina båda matcher. Lag Kaj och Håkan vann med en sammanlagd differans på 9 tätt följda av lag Lisbeth, Olle och Jan (holländare) med en differans på 12. Vi spelar nästa onsdag igen.Välkomna till vingården Vergenoegd före kl. 11.00. Ingen föranmälan behövs men medtag 20 Rand/pp för vin och vatten under spelet.
Tore

fredag, mars 15, 2013

Restaurangtips nr 3 - Gold!


När vi får svenska besökare här nere tycker vi det är kul att åka in till Kapstaden och gå på någon av de restauranger som serverar afrikansk mat och dessutom har afrikanska uppträdanden av olika slag. Mama Africa på Long Street är ett sådant exempel, där man underhålls av utmärkta marimba-orkestrar till maten.
En annan restaurang vi upptäckt denna säsong är Gold Restaurant i Green Point. Här serveras rätter från olika länder i Afrika, och maten är vällagad och god. Under kvällens lopp underhålls gästerna av härliga energiska artister i färgsprakande dräkter som framför traditionella sånger och danser mellan borden. Stämningen är hög och gästerna glada och belåtna. Vi kommer definitivt att återvända med fler gäster nästa säsong.

Klicka HÄR för att komma till restaurangens hemsida!

onsdag, mars 13, 2013

Nytt Mecca för ölälskare!

Om ni känner för lite omväxling efter alla goda viner som Kapstadens vindistrikt bjuder på så kan vi varmt rekommendera det lilla personliga mikrobryggeriet Triggerfish Micro Brewery i Somerset West! Vi har åkt förbi några gånger och blivit alltmer nyfikna och härom dagen gjorde vi slag i saken och åkte in och gjorde en provning av åtta utmärkta öl från ljusaste lager till mörkaste stout. Även vår gode vän Lasse Råde, nöjesjournalist och ölskribent på Expressen, var imponerad och det är ett gott betyg!
De olika ölen har lustiga fiskinspirerade namn som t ex Ocean Potion, Black Marlin, Roman Red och Hammerhead. På fredagarna festar man lite extra på kvällen med enkel matservering och bord både inomhus och utomhus. Lämpar sig bra även för barnfamiljer, och barnen har egen meny.

Till och med New York Times har hittat hit! Kolla HÄR!!

Så här hittar NI till bryggeriet: ta av från N2an vid avfart 43 Somerset West. Ta till höger på R44an i riktning mot Strand. Ta av till höger mot Paardevlei, Flagstone Winery och Cheetah Outreach (avtagsvägen precis före den till Strand Golf Club). Kör förbi Cheetah Outreach och följ skyltarna mot Triggerfish Brewery.
GPS koordinater:
S 34°5'25.47"
E 18°48'21.86
Tel. 021-851 5861 eller 082-887 6888.

Skål!



måndag, mars 11, 2013

Fund-raising golf för Wildon på Greenways den 27 februari

Våra vänner Gunilla och Jan T. bjöd nyligen in till ovan sponsringsevent, som vi dessvärre inte kunde vara med på eftersom det krockade med Star For Life eventet inne i Kapstaden. Men vi har hört många vänner vittna om att dagen blev fantastiskt lyckad, och vi kan nu med glädje publicera en rapport från arrangörerna.

"Under flera år har vi sponsrat en glad liten kille vid namn Wildon de Bruin. Han har en svår CP-skada och sitter i rullstol. 
Han kan inte prata men är intellektuellt fullt intakt. Wildon har under några år varit på Bizweni Centre For Disabled Children, men har nu blivit för stor för den skolan. Genom gemensamma insatser från flera goda krafter har Wildon nu kunnat erbjudas plats på Paarl School i Brackenfell (www.paarlskool.org.za).

Paarl School är en skola med enbart handikappade barn i åldern 10 till 18 år. Där går f n 340 elever. Skolan har flera specialister till sitt förfogande. Varje elev genomgår omfattande tester för att fastställa deras mentala och fysiska kapacitet. Baserat på resultatet av dessa tester utformas ett individuellt anpassat program. Staten bidrar med ca ¼ av budgeten – resten måste komma in genom donationer och sponsring, mm.

Wildon har fått plats på internatet, vilket betyder att han bor där fem dagar i veckan och skjutsas t/r två gånger i veckan från sitt hem i Sir Lowry’s Pass. Skolavgiften uppgår till ca R16 000 per år och till detta kommer kostnaden för skolskjuts.

Inbjudan till golf hörsammades av mer än 50 personer som alla betalde en startavgift på R250 varav nästan R150 gick oavkortat till Wildon. Lotteri och auktioner ökade intäkterna ytterligare, där vi alla kunde konstatera att Ingemar K är den borne auktionsutroparen. Bl a såldes ½ kg Zoega kaffe för R300 och Kalles kaviar värderade till R200. Flera som inte kunde vara med skänkte ändå en slant till Wildon. Lars-Erik och Kerstin bidrog med sex flaskor vin. Totalt kunde ett bidrag till Wildons avgifter på nästan R9 000 bokföras, ett resultat som vida överträffade arrangörernas förväntningar.

Golftävlingen gick över 18 hål och spelades som open slagtävling i fyramannalag. De två bästa resultaten räknades. Inget individuellt pris utdelades, och segrare i lagtävlingen blev Stefan, Inger, Lars B och Eva L. För att alla skulle komma till klubbhuset samtidigt användes kanonstart. Trots att vi var 46 spelare flöt spelet smidigt och alla var tillbaka i klubbhuset kl 13.

Till lunchen var vi 52 sittande gäster, som njöt av en vällagad lasagne med sallad och vin. Stämningen var god och konversationen flödade högt och ljudligt.

Arrangörerna harangerades för det goda initiativet och synpunkter framfördes om att detta ska bli ett årligt återkommande arrangemang."


Tack kära vänner för ett utmärkt blogginlägg! Vi hoppas innerligt att vi kan vara med nästa år istället!

söndag, mars 10, 2013

Jennie Stenerhag trea på Cape Argus idag!!

Jennie lycklig trea, längst till vänster
Vännen Jennie Stenerhag kom på en makalös tredjeplats på världens största cykeltävling Cape Argus som gick av stapeln i morse här i Kapstaden!! Det är en helt fantastisk insats av Jennie som för ett år sedan slutade som tävlingscyklist och började cykla mountainbike istället. Men ingen är väl egentligen förvånad att Jennie ändå inte kunde hålla sig borta från den tävling hon vann 2009, men att hon skulle komma trea hade nog ingen, inte ens Jennie, vågat hoppas på.

Läs mer HÄR!

Stort, stort grattis Jennie!! You go girl!

Fredagsgolf 8 mars 2013


fredag, mars 08, 2013

Boule onsdagen den 6 mars


Hela 36 personer kom för att spela boule denna onsdag, dvs fullt hus. Alla fick plats och lottades i tolv lag. Fyra lag vann sina båda matcher.
 Bäst blev lag Bittan, Kalle och Lars B som vann sina matcher med fantastiska 13-12 och 13-12. Det går inte att slå, bara göra lika bra. Sedan följde i tur och ordning lag Thomas B, Lars-Erik och Siv B, lag Anna-Stina, Eje och Nils och på 4:e plats Lisbeth, Eskil och Johan.
Vi spelar nästa onsdag igen.Välkomna till vingården Vergenoegd före kl. 11.00. Ingen föranmälan behövs men medtag 20 Rand/pp för vin och vatten under spelet.
Tore

onsdag, mars 06, 2013

Star For Life dagen 2013

Härom dagen var det dags för årets Star For Life arrangemang, detta år på den anrika vackra vingården Klein Constantia strax utanför Kapstadens centrum. 450 förväntansfulla svenskar hade mött upp för att prova utsökta viner från flera vingårdar, äta middag tillagad av Ulf Wagner (till vardags kökschef på Sjömagasinet i Göteborg) och underhållas av svenska och sydafrikanska artister i den ljumma kvällen.

Det blev en mycket lyckad dag och kväll, där framför allt middagen var mycket bättre än förra året. Ulf hade förberett en härlig grillmiddag där allt serverades vid borden så vi slapp buffé och alla köer. Förrätten var härligt artisanbröd med diverse sydafrikanska tillbehör och läckra spröda samosas. Sedan serverades kycklingspett, grillat kött, bakad potatis, sallader och såser. Middagen avslutades med ett av de häftigaste fat med kakor och små läckra sötsaker som vi sett här nere. Här fanns eleganta cup cakes, makarones, fudge, ljuvliga chokladkreationer och massor med annat syndigt härligt att mumsa på under kvällens lopp.

Det svenska politiska etablissemanget hade i år utökats med 100 %, då inte bara Maud Olofsson deltog utan även Alf Svensson. I vimlet syntes också Alexandra Charles och Carl-Jan Granqvist och ett betydligt större journalistuppbåd än förra året.
Måns Zelmerlöw, Molly Sandén, The Real Group och Triple & Touch underhöll tillsammans med Star For Lifes sydafrikanska artister och fick verkligen med sig publiken som sjöng med och spontandansade. Måns och Molly framförde en fin duett som blev en av kvällens höjdpunkter. Fina viner från Klein Constantia lottades ut, och vädrets makter höll sig på vår sida förutom några korta regnstänk som snabbt drog vidare.
Stort tack till Sydafrikaresor för en mycket trevlig och välarrangerad fest!

måndag, mars 04, 2013

Fredagsgolf 1 mars


Inverdoorn - bra safari i Western Cape

Från flitiga vännerna Ulla och Kurt har vi fått ännu ett utmärkt inlägg till bloggen. Stort tack, kära ni!

"Naturligtvis går inte en safari i Western Cape upp mot Krugerparken, Namibia, Kenya eller Tanzania. Vi har därför inte tidigare gjort något besök på närliggande game resorts. Nu hade vi vänner nere och beslöt oss för att testa.

Målet var Inverdoorn ca tre timmars resa från Somerset West. Vi blev positivt överraskade. Stora områden, duktiga guider, bra boende och okej mat.

Vi kom dit till lunch kl 13.00-14.00. Lite härligt bad i poolen och game drive 16.00-19.00. Middag. Övernattning i fina bungalows med underbara sängar. Purrning halv sex. Ny gamedrive 6.30-9.00. Därefter en riklig frukost, en tur i poolen och hemresa. Vi såg alla big five utom leoparder. Deras cheetahs (geparder) var imponerande. Många giraffer. Flodhästar, bufflar och noshörningar såg vi på mycket nära håll.

Fanns då inget negativt? Jo vägen dit – grusväg (=tvättbrädad) de sista två milen, och lejonen som mest liknade Kolmården.

Vi betalade för hela kalaset 3775 SEK för oss båda. Troligen prutbart ”off-season”.
Hör gärna av er om ni vill veta mer.
Ulla och Kurt (SA tel 079-046 4175)"

Det här låter mycket bättre än Fairy Glen som vi själva testat tidigare och som inte är att rekommendera.
HÄR kan ni läsa mer på Inverdoorns hemsida!

söndag, mars 03, 2013

Cape Argus cykeltävling 10 mars

Nästa söndag, den 10 mars, går världens största cykeltävling med tidtagning av stapeln här i Cape Town. Förra året tävlade ca 35 000 cyklister från hela världen och i år lär det inte bli färre.

Det bästa är nog att följa tävlingarna från TV-soffan eftersom det lär vara totalt trafikkaos inne i Kapstaden hela dagen och kvällen p g a loppet och alla avspärrade vägar. Tänk på det ni som eventuellt har tänkt att åka in till stan på söndag - inte att rekommendera!

HÄR hittar du loppets hemsida med all info!


lördag, mars 02, 2013

Boule onsdag 27 februari

fint väder samlades 16 spelare denna onsdag. Samma dag startade också vinskörden på Vergengd. Vi såg vagnarna fyllda med druvor passera under spelets gång. 
Åtta lag lottades ihop och fyra av lagen vann båda sina matcher. Dagens vinnare blev lag Bernt och Åke följt av lag Kerstin B och Tore, lag Ingrid och Birgitta N samt lag Jan och Thomas H. Vi spelar nästa onsdag igen.Välkomna till vingården Vergenoegd före kl. 11.00. Ingen föranmälan behövs men tag med 20 Rand/pp för vin och vatten under spelet.

Tore