tisdag, maj 28, 2013

Rhinos without borders

Just nu skriver jag (Samira) en artikel för First Class Magazines julinummer om ett fantastiskt sydafrikanskt projekt för att rädda utrotningshotade noshörningarna. &BEYOND är ett sydafrikanskt reseföretag som äger fina safarilodger i Sydafrika, flera andra afrikanska länder och i Indien. Man bedriver också ett gediget arbete för att bevara och skydda den ursprungliga faunan och floran i de områden man verkar.

&BEYOND har låtit spela in tre fantastiska youtube-filmer om arbetet med noshörningarna, där man valt att flytta dem från områden i Sydafrika som plågas svårt av tjuvskytte till en tryggare tillvaro i Okavango-deltat i Botswana. Det krävs starka nerver för att se den skrämmande inledningen på den första filmen, men resten av filmen, och de följande två, är en vacker glädjekick ni inte får missa.

KLICKA HÄR för att se film nr 1.
KLICKA HÄR för att se film nr 2.
KLICKA HÄR för att se film nr 3.

lördag, maj 25, 2013

Årets shiraz & charkuterifest på Hartenberg!

Lördagen den 1 juni kl 12-17 hålls en värmande och läcker festival på pittoreska vingården Hartenberg i Stellenboschs vindistrikt, en av våra favoritvingårdar. Det blir en härlig festdag då hyllade vinmakaren Carl Schultz bjuder in ett antal välkända branschkollegor, såsom Thelema, Rust en Vrede, Simonsig, Waterford, La Motte, Boekenhoutskloof, Kleine Zalze m fl, som tillsammans bjuder på sina utsökta prisbelönade shirazviner klassiskt matchade med kryddiga charkuterier och dessutom ostar, bröd och oliver från traktens bästa leverantörer.

Det vattnas i gommen vid blotta tanken, men vi som befinner oss på norra halvklotet nu får nöja oss med att drömma och fantisera. Men är ni i Kapstadens vindistrikt den 1 juni så skynda att boka biljett (R180 pp inkl vinglas) till eventet på Webtickets genom att klicka HÄR.

onsdag, maj 22, 2013

Apropå våldsamma upplopp

Ibland kan det kännas tröttsamt att gång på gång behöva svara på frågan från svenskar om hur det är att bo i Sydafrika med alla våldsamheten, och behöva förklara att vi inte känner oss rädda eller otrygga.

Det blir ju extra komiskt när det här är vad sydafrikanerna läser om Sverige just nu. KLICKA HÄR så får ni se vad som står på SA Breaking News! Kanske kan vi alla lära oss att inte dra ett helt land över en kam, och också vara lite restriktiva med att tro att allt är som nyhetsmedierna skriver.

First Class Magazine på nätet!

Många av våra bloggläsare och vänner har uttryckt nyfikenhet över vad det är för tidning som vi jobbar på som journalist och fotograf sedan snart ett år tillbaka, och hur man får tag i den. Tidningen än annonsfinansierad och distribueras endast till rikingar i Stockholm, Göteborg och Malmö som tjänar 2,5 miljoner kronor eller mer om året.

I dagarna har tidningen lanserat en tjusig ny sajt, www.firstclassmagazine.se. Här kan ni läsa det mesta av det som publicerats i den tryckta tidningen, bland annat våra artiklar om de bästa restaurangerna i Kapstaden och i vindistrikten. Och idag upptäckte vi något riktigt häftigt: The Roundhouse har lagt upp en länk till vår artikel om dem på sin egen facebooksida - trots att artikeln är på svenska! Vad ger ni för det? KLICKA HÄR så får ni se.


söndag, maj 19, 2013

Doo Be Doooooo!!

Äntligen! Härom dagen hörde vi för första gången en låt spelas i svensk radio (P4 Radio Stockholm) av Sydafrikas mest kända grupp Freshly Ground. Låten var förstås deras mest kända hit Doo Be Doo som du kan höra och se HÄR på youtube.
Freshly Ground, som består av både svarta, färgade och vita bandmedlemmar som träffades på universitetet i Cape Town, fick sitt internationella genombrott år 2010 då de tillsammans med colombianska Shakira framförde den officiella VM-låten Waka Waka på fotbolls-VM i Sydafrika. Waka Waka hittar du HÄR på youtube. Om ni har tillfälle att se gruppen live någon gång så missa dom inte! De är klart sevärda.

Nu väntar vi bara på att Sverige även ska upptäcka fler fina sydafrikanska band som Gang of Instrumentals, Mi Casa och Goldfish, t ex.

torsdag, maj 16, 2013

The Tasting Room firar nya framgångar

För tionde gången hamnar The Tasting Room at Le Quartier Français på San Pellegrino World's Top 100 Restaurants prestigefyllda lista. Hela listan annonserades vid en uppmärksammad ceremoni i London nyligen. The Tasting Room avancerade från 57 plats förra året till 53 plats i år, vilket är bäst av alla restauranger i Afrika. På listan finns faktiskt bara ytterligare en restaurang från Afrika och det är The Test Kitchen, även den i Kapstaden, på 61 plats.

Förra året utsågs The Tasting Rooms välkända köksmästare Margot Janse till Chef of The Year i Sydafrika vid 2012 års Eat Out Awards anordnade av den årligen utgivna tidskriften Eat Out Magazine.

Vi gratulerar The Tasting Kitchen, Margot Janse och ägare Susan Baxter till ännu en fin framgång internationellt.

Vill ni besöka denna välkända, lekfulla och ständigt överraskande krog för fine dining i Franschhoek i Kapstadens vindistrikt är de öppna för middag tisdag till söndag, och bordsbeställning göra via e-post till restaurant@lqf.co.za
HÄR finns hemsidan!

måndag, maj 13, 2013

Är du kvar i Kapstaden trots att våren är på gång i Sverige? Då kan vi tipsa dig om ett kul svenskevenemang:

Välkomna på mingel! Kom som du är, medtag ett gott humör och träffa svenskar över en kopp kaffe eller något smarrigt att äta från marknaden.

Vi träffas en trappa upp på City Bowl Market on Hope och snackar och har trevligt. Språket är mestadels svenska men alla med svensk anknytning är välkomna. Vuxna, barn, gamla och unga. Alla är välkomna!

Datum: Lördagen den 1 juni
Tid: 12.00 - 14.00
Plats: City Bowl Market on Hope, 14 Hope street, CBD.


Det är Swedish Society of South Africa som bjuder in till mingel och trevligt umgänge. Vi har varit med flera gånger tidigare och träffat nya spännande kontakter i Kapstaden på det här viset, och träffarna är alltid mycket trevliga. HÄR finns föreningens facebook-sida och "anslagstavla" där du kan bli medlem, och där det alltid pågår intressanta diskussioner om det bästa av det mesta som vi svenskar i Sydafrika vill fråga om, diskutera eller få lite goda råd om. Anmäl gärna på facebooksidan om du tänker delta.

onsdag, maj 08, 2013

Garaget provisoriskt lagat

Vi har fått påstötningar från några omtänksamma läsare om att vi glömt att rapportera hur det gått med vårt garage i Somerset West, så här kommer en liten rapport om vad som hänt se'n sist:

Försäkringsbolaget verkar tills vidare ha nöjt sig med att provisoriskt snickra för hela framsidan på garaget, och har inte (hittills i alla fall) insisterat på att de permanenta reparationerna måste göras nu. Vi hoppas ju att dessa kan vänta tills vi kommer ner i oktober och kan övervaka det hela, eftersom det inte bara är garagefronten som måste lagas och dörrarna bytas ut, utan hela huskonstruktionen har fått sig en rejäl smäll och blivit förskjuten.

Bilarna verkar ha klarat sig undan riktigt hyggligt med bara mindre plåtskador, så vi hoppas den biten löser sig hyfsat smidigt när vi kommer tillbaka.
Före...
...och efter.

lördag, maj 04, 2013

The Beautiful West tar time out

Vännerna Kattis och Peter har bestämt sig för att det just nu blir ett orimligt slitsamt liv att driva två guest house i två olika städer i Kapstadens vindistrikt. Så verksamheten på The Beautiful West Guesthouse i Somerset West är sålt till en tysk köpare och de kan nu helhjärtat koncentrera sin verksamhet till Stellenbosch och det omåttligt populära The Beautiful South Guest House. Och Katarina och Peter kan skaffa sig ett LIV igen. Men de behåller namnet The Beautiful West i sin portfölj, så får dom och alla nöjda gäster se vad framtiden kan utvisa. Man vet aldrig...
För er som vill boka ett mycket charmigt och prisvärt svenskägt boende centralt inne i Stellenbosch stad till kommande säsong kan vi bara rekommendera att boka tidigt, eftersom det nyligen uppgraderade och förbättrade The Beautiful South nästan är fullbokat året om. HÄR hittar ni hemsidan med fina bilder och alla kontaktuppgifter.

onsdag, maj 01, 2013

Visum i Sydafrika


Att stanna i Sydafrika längre än turistvisumets 90 dagar kräver tillstånd från sydafrikanska Home Affairs. De alternativ man har är antingen att
1. i förväg söka flerårsvisum på sydafrikanska ambassaden i Stockholm eller på Home Affairs i Paarl
2. att under de 90 dagarna (senast då det fortfarande återstår minst en månad) åka till Home Affairs i Paarl ca 40 min från Kapstaden med bil för att ansöka om förlängning.

Vi har fått intressant material från vännen Rolf B beträffande möjligheten att skaffa nytt flerårsvisum för Retired Persons Permit till Sydafrika från sydafrikanska ambassaden i Stockholm. Så här skriver Rolf:

"Det gick en massa olika rykten om svårigheter med ”längretidsviseringar” i Sydafrika och eftersom Kerstin pass går ut i sommar så ringde jag till fru Albinsson på sydafrikanska ambassaden i Stockholm (direktnummer 08-6607693) mera känd som Ladybird om vad som gäller. Hon informerade att samma regler gäller som för fyra år sedan och jag har därför satt ihop en lathund att följa för dom som vill slippa krånglet med ”Home Affairs” i Paarl.


1. Beställ polisrapport via: http://www.polisen.se/Service/Belastningsregistret-begar-utdrag/Fylla-i-blanketterna/
2. Beställ pensionsuppgifter från dina ”utbetalare” – enklast att ringa.
3. Skriv ut och fyll i ”Medical Certificate”.
4. Beställ tid för läkarundersökning – tag med ”Medical Certificate” för undersökande läkare att skriva under – be om en remiss för lungröntgen.
5. Anskaffa passfoto som skall klistras på Bi1738
6. Anskaffa ett nytt pass – passen räcker endast 5 år och ”Retired Persons Permit” räcker 4 år efter första giltighetsdatum som du begär skall börja gälla en vecka före tänkt första inresa.
7. Fyll i Bi 1738, 11 enligt: (1. PERSONAL DETAILS, 2. CITIZEN DETAILS, 3. PASSPORT DETAILS, 4. ADDRESSES) läs 6. – 10. Kompletter och skriv under 11. DECLARATION BY APPLICANT.
8. Sätt in SEK 8.500:- (deposition som återfås när visumet slutar gälla eller vid återkrav) samt avgiften SEK 480:- på bankgirokonto 606-4893 i SEBanken.
9. Frankera ett tomt kuvert med din adress skriven – gå till frimärksförsäljare/postombud och begär ett porto som garanterar leveransen (rekommenderat).
10. Stoppa alla papper samt passet i ett kuvert och skicka rekommenderat till Sydafrikanska Ambasaden med typ följande text:
South African Embassy
Flemminggatan 20, 4th floor
S-112 26 Stockholm

Dear Mrs / Sir
I/We hereby send enclosed documents in order to apply for longer stay than 90 days in South Africa. I/we are looking for a “Retired Persons Permit” valid time same as enclosed passport. I/We have deposit SEK 8.500:- each on your account 606-4893 in SEBanken. I/We have also paid the fee of SEK 480:- each. Enclosed also an envelope with (post paid) stamps to cover registration return (REKOMENDERAT). Pass ports to be returned in the same envelope.
Sincerely
Fullständigt namn + födelsenummer
Postadress, Postnummer Ort
Phone: +46 (Home)...... 


Mobile: +46.....
E-mail: .......
Namnförtydligande + underskrift

Rolf har också själva ansökningsformuläret (Bi1738) för nytt fyraårsvisum delvis ifyllt som han gärna mailar till dem som behöver. Alternativt kan ni skicka ett mail till oss eller lägga en kommentar till detta inlägg som anger emailadress, så skickar vi blanketten med e-post.

För egen del har vi tidigare haft flerårsvisum, men har under de senaste åren gått över till förlängning av 90-dagarsvisumet uppe i Paarl, bland annat för att slippa deponera SEK 8.500 x 2 hos ambassaden. För oss har det gått hyggligt smidigt på Home Affairs i Paarl, men det kan säkert variera en hel del.

Stort tack för bra material, Rolf!