onsdag, juli 31, 2013

Trippel till Sydafrika



Igår hurrade vi för Sarah Sjöström när hon tog guldet på 100 m fjäril i VM i simning i Barcelona. Men idag var det de sydafrikanska bragdmännen som vi hurrade högst över i TV-soffan. Och snygga att se på är de ju också, påpekar Samira.

Chad Le Clos gjorde det igen och säkrade guldet på 200 m fjäril, Michael Phelps gamla paradgren. Men vi får nog skicka honom på kurs till daghemmet i Kayamandi, så barnen får lära honom att sjunga den sydafrikanska nationalsången. Skruttigt med atleter som inte sjunger, tycker vi!
Då var det betydligt bättre ställt med nationalsångssjungandet hos de charmiga sydafrikanerna Cameron van der Burgh och Giulio Zorzi som kom etta och trea på distansen 50 m bröstsim. Cameron knep guldet med endast en hundradels marginal!

Halva VM återstår med flera svenskar och sydafrikaner i bassängen. Heja, heja, HEJA!

tisdag, juli 30, 2013

Oj, oj, oj, va' bra!

 Lyssnade ni på sommarprogammet med svenske dokumentärfilmaren Malik Bendjelloul idag? Om inte, så bör ni verkligen lyssna på reprisen ikväll i P1 kl 22:12, alternativt när som helst på webben genom att följa länken HÄR! Det är ett av de bäst framförda sommarprogrammen i år tycker vi, och dessutom ägnas en stor del av programmet åt hur filmen Searching For Sugarman kom till. De flesta av er vet säkert att filmen handlar om den helt tossiga historien om Sixto Rodriguez, en okänd musiker från Detroit, som blev en av de mest populära artisterna någonsin i Sydafrika - trots att alla trodde han var död!
Och har ni inte sett den Oscarsbelönade filmen Searching For Sugarman ännu så måste ni BUMS rätta till den bristen!! Det är en av de bästa filmer vi sett på många år, och vi har redan hunnit se den flera gånger.
Malik och Rodriguez
I sitt sommarprogram berättar Malik underhållande om en hel rad osannolika händelser kring filmen, som t ex att de utmärkta scenerna från Kapstaden där det ska se ut som de är tagna på 70-talet är filmade med en app för 7 kr eftersom klippen bara var en prototyp och super8-film var så dyrt och filmaren/regissören Malik så fattig. Sedan gjorde olika omständigheter att han inte fick möjlighet att färdigställa filmen och ersätta det prototypfilmade materialet eftersom Sony hade så bråttom att lägga vantarna på filmen.

Om alla sydafrikaner tvingades se de fantastiskt fina filmerna Invictus och Searching For Sugarman minst en gång varje år så skulle nog alla kvarvarande raskonflikter snart vara lösta i Sydafrika.

söndag, juli 28, 2013

Gourmetmiddagarna på Clos Malverne fortsätter

 För alla er som har trevliga vingården Clos Malverne i Stellenbosch vindistrikt som en av era favoritrestauranger kan vi berätta att de omåttligt populära månatliga gourmetmiddagarna kommer att fortsätta även nästa säsong.
För enbart R288 avnjuter gästerna en femrätters meny av hög klass - inklusive matchande vinpaket av utmärkta viner från egna gården!! Som ni förstår gäller det att vara ute i god tid om man vill ha en chans att få bord. Dessa event är alltid utsålda.

I augusti kommer middagen att hållas den 30e, och det finns bara ett fåtal platser kvar. Skynda att fynda om ni är nere redan i augusti!

onsdag, juli 24, 2013

Constantia Uitsig till salu


Har du R175 000 000 till övers? Då kan du bli lycklig ägare till den stora anrika vingården Constantia Uitsig inklusive tre fina restauranger, bland annat den världsberömda La Colombe.
Vingården i den vackra Constantia-dalen strax utanför Kapstaden, inklusive vinodlingar, restauranger, hotell, spa och stora landområden, är nämligen till salu.

HÄR kan du läsa mer!

torsdag, juli 18, 2013

Nelson Mandela 95 år idag!

För några veckor sedan trodde vi aldrig att vi skulle få göra det här blogginlägget, men Nelson Mandela har som så många gånger förr lurat alla som räknat ut honom. Idag fyller han faktiskt 95 år, och det kommer glädjande hälsobesked från sjukhuset i Pretoria.

Enligt hans dotter Zindzi satt han uppe och tittade på tv igår, och hon håller inte för uteslutet att han kan komma att skickas hem någon av de närmaste dagarna.

Grattis, Madiba! Vi, Sydafrika och hela världen gläds och firar med dig idag!

tisdag, juli 16, 2013

Inbjudan till golffest 16 augusti!

Här kommer en härlig inbjudan till alla sydafrikasvenskar som gillar att spela golf och befinner sig i Sverige i sommar. Som vanligt vill vi träffas här hemma i Sverige också och anordnar även i år en riktig festhelg med golftävling och efterföljande festmiddag. I år är det några i vårt gäng med hemmabana på vackra Hulta Golfklubb i Bollebygd (vid väg 40 mellan Göteborg och Borås) som anordnar festligheterna.

Arrangörerna har även hyrt in levande sydafrikansk musikunderhållning till kvällen, och flera sponsorer bidrar till vårt fina prisbord, bland annat Sydafrikaresor AB och Hamlin House Premium Wine.
Inbjudan har redan tidigare gått ut till de som spelat Fredagsgolf i Somerset West under vintern, men det finns fortfarande platser kvar för fler, till exempel för er som planerar att komma ner och spela golf kommande vinter. Själva tävlingen och festmiddagen hålls alltså på fredagen den 16 augusti, men man är också välkommen att spela inspelningsrunda på torsdagen. Festen och inkvartering sker på närliggande Hjortviken Konferens i Hindås med vacker utsikt över Västra Nedsjön.

Vi kommer att spela individuell poängbogey och lagtävling, där laget väljer de tre bästa resultaten på varje hål. Det blir shotgunstart kl 10.00 och incheckning sker senast kl 09.00 på fredagen.

Golfchef David Kirkham, som många av er känner från Fredagsgolfen i Kapstaden, lovar en oförglömlig golfupplevelse:
  - En golfrunda på Hulta är som en promenad i en fin engelsk trädgård, berättar David. Här finns vackra träd och blommor, och vattenhålen är mer en estetiskt inramande utsmyckning än hindrande svårigheter. Efter utslaget på tee leder nya fina asfalterade vägar fram till fairway, och från fairway till green är det lätt att hitta bollen eftersom vi inte har någon hög ruff. Men det är framme vid green som det bjuds lite mer spännande utmaningar. Jag ha spelat mer än 270 banor runt om i världen, men den här är en av mina favoritbanor. Mitt hjärta finns här, avslutar David.

På det 19e hålet kan man njuta av Hultas pampiga klubbhus. Här avnjuter vi kaffe och bulle innan start, och en välförtjänt öl och macka när rundan är klar. Sedan är det dags att åka till Hjortviken och göra oss festfina.

Ni kommer väl? Själva ser vi verkligen fram emot en härlig helg i glada vänners lag! Intresseanmälan görs till rolf.svahn@saljutveckling.net så får ni inbjudan och all övrig information.

Väl mött alla nya och gamla vänner!

fredag, juli 12, 2013

Nytt nummer av First Class Magazine!

Tidningen vi jobbar för har nu kommit ut med ett nytt nummer, den här gången i somrigt vacker blå färg. Samira har skrivit inte mindre än fem artiklar, och Björn har fått en hel del foton publicerade, både helsidor och uppslag, minsann! Vi är stolta som tuppar.

Om ni inte hör till gruppen av superhöginkomsttagare som får tidningen i brevlådan kan ni läsa ett flertal av artiklarna på webben, som successivt kommer att publiceras framöver. KLICKA HÄR så kommer ni till tidningens sajt.

Bland annat berättar vi i detta nummer om den fantastiska safariresa vi gjorde i december förra året. Artikeln heter "First Class Safari" och är på hela 12 sidor i tidningen! Övriga artiklar av oss är:

* Afrika behöver sina noshörningar
* Chris-Craft - klassisk sommarlyx till sjöss
* Lamborghini - Den vilda 50-åriga tjuren
* First Class Magazines unika vinlåda

Den sista artikeln är ett spännande samarbete som vi på tidningen inlett med gode vännen och sydafrikasvensken Rolf Svahns son Thomas, som är vinimportör (HÄR finns hans hemsida). Med Thomas hjälp har vi tagit fram en vinlåda med unika högklassiga italienska viner från en familjevingård i Toscana, där samtliga flaskor signerats av vinmakaren själv i egen hög person. Lådan, som heter "First Class Querceto di Castellina" och har artikelnummer 79634-09, kan beställas på www.systembolaget.se för uthämtning på valfritt Systembolag. Pris: 1 656 kr. Men skynda, skynda - upplagan är mycket begränsad!

tisdag, juli 09, 2013

Spännande nyheter från Manuka!

I Somerset West finns en charmig och mycket populär vinbutik med ett litet café som i ett antal år även har anordnat månatliga "Meet The Winemaker Dinner". Under det halvår vi är i SA brukar vi alltid försöka vara med på dessa uppskattade middagar, och har genom åren träffat ett ganska stort antal av trevliga och intressanta vinmakare från flera av distrikten runt Kapstaden.

I slutet av förra året sålde de jättetrevliga ägarna Alison och Stephen sitt etablissemang, och vinmakarmiddagarna upphörde plötsligt. Även den fantastiskt kunnige och alltid lika tillmötesgående Morné, som drev vinbutiken, försvann i samma veva. Vi har undrat hur det ska bli med Manuka framöver, och nu har vi äntligen fått ett klargörande mail från de nya ägarna som bådar mycket gott!
Paula och Dan, som nu äger Manuka, är båda kockar, och då kan ni tänka er att det kommer att hända spännande saker på restaurangsidan av verksamheten. Men de har också ett mycket stort vinintresse och har redan utökat butikens sortiment med hela 200 nya viner! En annan oro vi har haft är att vinbutikens söndagsöppet skulle försvinna (en räddning för oss som gärna bjuder hem vänner även på söndagkvällar och ibland har glömt att fylla på vinförrådet), men nu har vi fått lugnande besked även på den punkten. Söndagsöppet kvarstår kl 09.00 - 15.00!

Och - det bästa av allt - den månatliga Meet The Winemaker Dinner återinförs! Det blir en mer seriös satsning på maten i form av en fyrarätters "guided wine & food pairing experience" som låter mycket spännande. Priset för middagen i juli är makalösa R195 inkl vin, och då finns delikata rätter av både oxfilé och kyckling på menyn bland annat! Det vore fantastiskt om de behåller den låga prisnivån även till sommarsäsongen.

Det nya ägarparet har två döttrar, 8 och 6 år gamla, så det blir även en större satsning på barnvänligt av olika slag på Manuka framöver. Ett stort Jungle Gym är redan på plats och en lekplats under tak för de minsta barnen är också på gång - bra tips för er som vill äta i lugn och ro medan barn eller barnbarn med mycket spring i benen sysselsätter sig själva.

Själva ser vi med spänning fram emot att testa Paula och Dans kulinariska konster när vi kommer ner igen. Kanske får vi en ny favoritrestaurang i Somerset West framöver.

HÄR kan ni följa Manuka på facebook.

onsdag, juli 03, 2013

En tvåhundragrammare och ett glas sydafrikansk Roodeberg på gatuköket med fullständiga rättigheter


Nu har vi bilat tvärs över landet och saligen anlänt till vårt bohuslänska sommarparadis Hamburgsund för sedvanliga fyra veckor med kala klippor, salta bad och skaldjursfrossa! Hur Björn får in två golfbagar, två golfvagnar, två jättestora resväskor och tre mindre - plus stövlar, flytvästar, dataväskor, min kudde, paraplyer, seglarjackor, fullproppad kylväska, kameraväska, portabel (nåja) printer, tofflor, vindunkar och annat tjafs där det finns små håligheter - i vår Audi A4 Cabriolet kommer jag aldrig att begripa.
Bland det första vi gjorde var att traditionsenligt inta lunch dag 1 på Trekanten Bistro downtown Hamburgsund. Ja, det är det storstilade namnet på vår korvmoj med fullständiga rättigheter. Ni som troget har följt vår blogg tidigare vet att den mest unika sevärdheten i vår stolta stad är vårt gatukök med fullständiga rättigheter. Alla Hamburgsundare är omåttligt stolta över att just VI välsignats med en korvkiosk där man kan få en rökig whisky medan man väntar på sin korv med mos, jajjamän! Så denna dag intogs en delikat lunch bestående av saftiga tvåhundragrammare med var sitt glas lagom tempererad Roodeberg, intagen på uteterrassen tillsammans med Annette, Hulda och de andra stammisarna från Hamburgö.
Vår västkustsemester kunde inte ha börjat bättre!

PS. Det finns ingen häftigare inledning på semestern än ett sommarprogram med världens bästa Jonas Gardell! Om du missade det på midsommardagen så spräng dina gränser och lyssna bums på podversionen HÄR! DS.

tisdag, juli 02, 2013

Möjlig öppning i fallet med mordmisstänkte Shrien Dewani

På sydafrikanska nyhetssiten www.iol.co.za läser vi idag att möjligheterna att få den mordmisstänkte Shrien Dewani utlämnad till Sydafrika för rättegång nu tycks öka. I november 2010 mördades hans nyblivna fru, svenska Anni, i kåkstaden Gugulethu strax utanför Kapstaden under deras bröllopsresa, och Dewani misstänks ligga bakom mordet. Shrien Dewani återvände snabbt till England och har sedan dess vårdats för mental ohälsa där.

Nu läser vi att han mentalt mår mycket bättre, och själv ska ha "föreslagit" att han återvänder till Western Cape för att möta rättvisan. Återvändandet är dock förenat med en lång rad villkor som nu ska diskuteras under förhandlingarna om hans utlämnande.

HÄR kan ni läsa hela artikeln.

måndag, juli 01, 2013

ICA-bankens kort fortfarande bäst!

Det har skrivits mycket om olika bankkort, och vilka som är bäst och billigast att använda i utlandet. För oss som bor hela eller delar av året i Sydafrika finns det ganska mycket pengar att spara på det här. Det blir faktiskt tusentals kronor om året.

Nu har Privata Affärer publicerat en pinfärsk undersökning där det fortfarande visar sig att det endast är ICA-bankens kort som är helt avgiftsfritt och fritt från valutapåslag - både i affärer/matställen och i bankomater - i hela världen! Bravo!

HÄR kan du läsa hela undersökningen!