söndag, september 29, 2013

Vad har Somerset West och Edinburgh gemensamt?

 Jo, var sin Waenerlund, minsann!
Idag var det dags för Björn att flyga ner för säsongen till vårt paradis i Somerset West, strax utanför Kapstaden. Och imorgon bitti flyger Samira på reportageresa till Edinburgh.
Björn åker ner till Sydafrika extra tidigt i år för att fortsätta leda projektgruppen med deltagare både från universitet (översättningen av boken) och från välgörenhetsorganisationen A Reaching Hand i arbetet med att färdigställa de ryggsäcks-kit med material för ökat självförtroende och motivation som är ryggraden i Projekt Grandpa Super Bear. Sedan ska han också sätta fart på att få vårt garage lagat, efter den olycksaliga incidenten i slutet av april då vårt tvåbilsgarage helt plötsligt förvandlades till ett trebilsgarage! Har du missat vad som hände kan du läsa den galna historien HÄR.
Och First Class Magazine skickar Samira på "Ryder Cup press trip" till världsberömda Gleneagles i Skottland! Det blir fyra spännande dagar fyllda av en mängd olika aktiviteter såsom spabehandlingar, falkflygning, lerduveskytte, off-roadkörning, besök på vackra skotska slott, matlagning, whiskyprovning - och givetvis golfspel. Det blir till och med en runda på förnämliga PGA Centenary Course, till Samiras fasa. Tack och lov har hon i alla fall förstått att journalisterna från de övriga länderna (ca 6-7 stycken från Europa och USA) inte heller är några låghandikappare.

lördag, september 28, 2013

OBS! Glasögoninsamling till Kayamandi!

Minns ni den fantastiska insatsen som våra två optikervänner från Västerås genomförde i "vår" kåkstad Kayamandi utanför Stellenbosch förra säsongen? Om inte kan ni läsa reportaget HÄR!

Bettan & Janne
Bettan och Janne har lovat att återkomma med utprovning av ännu fler begagnade glasögon den kommande säsongen, och för detta behöver vi ER hjälp! Så samla in alla begagnade glasögon, både till barn och vuxna, som ni kan komma över hemma i Sverige och ta med ner till Sydafrika, MEN - det är nödvändigt att glasögonen är uppmärkta med rätt styrka, då Bettan och Janne inte har några instrument att mäta med i Sydafrika.

Någon gång mellan första februari och sista mars kommer utprovningarna att äga rum i Kayamandi, så vi behöver era glasögon innan dess. Glasögonen kan lämnas till oss i Somerset West. Har ni inte redan våra kontaktdata kan ni maila oss på adressen i ingressen till den här bloggen.

Både vi, Bettan och Janne och alla glasögonbehövande fattiga i Kayamandi tackar er varmt på förhand! De räknar dagarna tills "the Doctors" återvänder med glasögonhjälp till deras kåkstad.

måndag, september 23, 2013

Karusell Grell

Har ni lust att följa den svenska trebarnsfamiljen Grells (inklusive hunden Divas) öden och äventyr i Stellenbosch under den kommande sommarsäsongen i Sydafrika? I slutet av augusti flyttade de ner till våra trakter i Sydafrika för ett spännande äventyr för hela familjen i nio månader. Alla tre barnen ska gå i skola, allt från primary school till universitet, och föräldrarna ser fram emot att vara lediga förutom att "curla barnen och oss själva".

Redan hösten 2011 togs beslutet, så förberedelserna har tagit lång tid och även inkluderat en rekognosceringstur till Kapstaden med omnejd i julas. Villan i västra Sverige är nu uthyrd, och efter en inledande smekmånad hos våra goda vänner Peter och Kattis Stigsson på deras fina The Beautiful South har de nu flyttat in i ett eget hyrt hem i Stellenbosch.

Mamma Marie Grell är en bra och MYCKET underhållande skribent (himmel, va' vi var skrattat åt klippningen av Diva dagen innan avresan, och inlägget 17 aug om Grell AB!!) och skriver flitigt en klart läsvärd blogg om familjens öden och äventyr. HÄR hittar ni den.
Vi utlovar väldigt trevlig läsning!
Diva (innan snaggningen!)

torsdag, september 19, 2013

"Wines For Life" 2014


Vi vill tipsa alla bloggläsare att bums boka datumet 19 februari 2014! För tredje året i rad anordnas då välgörenhetsevenemanget som Star For Life och Sydafrikaresor arrangerar på vingården Klein Constantia strax utanför Kapstaden. Så här skriver företagets VD Johanna:

"Vårt samarbete med välgörenhetsorganisationen Star for Life är vårt viktigaste sociala engagemang. Över 3000 resenärer reser med oss till södra Afrika varje år och samarbetet med Star for Life är vårt sätt att ge tillbaks till den Afrikanska kontinenten. Som en del i detta arbete kommer vi på Sydafrikaresor tillsammans med Star for Life, för tredje året i rad, att arrangerar ett välgörenhetsevenemang som denna gång kommer att hållas på vingården Klein Constantia.

Liksom tidigare år kommer utvalda vingårdar och producenter att ställa ut sina bästa viner. Som gäster denna afton får ni en unik möjlighet att prova några av vinkännarnas absoluta favoriter och vi kan garantera vinprovningar av yppersta klass.
Vi räknar med runt 500 deltagare som tillsammans njuter av en eftermiddag och kväll med härligt mingel, gott vin och en middagsmeny som även i år presenteras av stjärnkocken Ulf Wagner. Med artister som Måns Zelmerlöw, Triple & Touch, den sydafrikanska kören Star Choir med flera som underhåller blir detta ett minne för livet! Maud Olofsson, Alexandra Charles, Molly Sandén, Carl-Jan Granqvist och Anders Ekborg var några av de kända namn som dök upp i fjol. Årets tillställning blir minst lika stjärnspäckad och ett stort antal svenska journalister från TV, radio och dagstidningar har visat intresse av att bevaka evenemanget.

Är ni i Kapstaden den 19 februari så se till att boka in en plats redan nu till den fantastiska Star for Life dagen! Priset är 795 SEK/person. Sydafrikaresor skänker allt överskott till Star or Life.
Ni är välkomna att boka på info@sydafrikaresor.se eller ring oss på telefonnummer 042-44 99 800."

KLICKA HÄR för att läsa vårt reportage om eventet som gick av stapeln förra säsongen!
Vi ses på Klein Constantia den 19 februari 2014!  


måndag, september 16, 2013

Svenska influenser på Makaron Restaurant!


Tanja Kruger, välkänd och erkänd Head Chef på restaurang Makaron, har varit på några veckors svenskt gästspel, minsann! Lyxiga restaurang Franzén i Gamla Stan i Stockholm, en av Sveriges allra bästa gourmetrestauranger, var hennes arbetsplats under tre sommarveckor. Dessutom hann hon med två veckor på danska Geranium och två veckor i Paris hos världsberömda kocken Pierre Gagnaire på den berömda krogen som bär hans namn och som erövrat hela tre Michelinstjärnor.

Den nya menyn på Makaron har förstås influerats av hennes olika arbetsplatser i Europa under sommaren, och har enligt Tanja fått en hel del skandinaviska influenser. Det ska bli MYCKET spännande att göra ett besök när vi kommer ner! Så här säger Tanja: “My mind is blown, my head full of ideas, new menu written and sore feet, but all has been so worth it!! It has been a trip of a lifetime and all thank you to the amazing place I work and the amazing people that own it.”
Restaurang Makaron finns på tjusiga femstjärniga guesthouset Majeka House strax utanför Stellenbosch, och där har också vissa av rummen renoverats under den sydafrikanska vintern. Så här berättar ägarparet: "A sense of drama with bold colours, rich textures and eye-catching custom-designed wallpapers but also comfortable, inviting spaces for complete rest and relaxation is what our newly refurbished Premier rooms offer." 
 Än så länge har vi härligt varma sensommardagar här i Stockholm, men nyheter som denna gör att vi börjar längta allt mer ner till vårt paradis på södra halvklotet!

torsdag, september 12, 2013

Skänk gamla golfklubbor till välgörenhet!

Vår vän Sven-Åke B, bosatt i Greenways i Strand, har inkommit med ett mycket intressant inlägg till bloggen! Så här skriver Sven-Åke:

"Det finns en organisation i Sydafrika som heter SAGDB. De arbetar med att hjälpa ungdomar från fattiga förhållanden att få möjlighet att spela golf. De är tacksamma för alla bidrag de kan få. Jag hörde talas om dem vid ett besök i Proshopen vid golfrangen. De har även ett kontor i byggnaden. Som ni vet så älskar ju alla golfare att köpa ny klubbor, m.m. Ett problem är det dåliga samvetet att ställa ännu ett golfset i garaget, eftersom det är svårt att byta in dem i shopen.

Proshopen har tät kontakt med SAGDB och de tar gärna emot klubbor som kan lämnas till dem, så att ungdomarna kan använda dem. Jag har talat med Steve och Josh i shopen."


Suverän info, Sen-Åke - stort tack!
Nu uppmanar vi er alla som har gamla avlagda golfset i Sydafrika att stötta ungdomarna och lämna in dessa!

söndag, september 08, 2013

Taste of Stockholm

Har ni, liksom vi, i flera års tid besökt den härliga gourmetfestivalen Taste of Cape Town som brukar gå av stapeln i slutet av mars eller början av april i Kapstaden? Nu är det äntligen dags för detta världskoncept att inta den svenska huvudstaden!

I fredags besökte vi Taste of Stockholm på Riddarholmen. Dagen startade med en pressfrukost i huvudsponsorn Electrolux tält där vi fick beundra, och provsmaka rätter från, deras nya sous vide koncept med vakuumförpackningsmaskin och ångugn, allt för hemmabruk och för den nätta inköpssumman av lite drygt 40 000 riksdaler.

Sedan blev det besök i de olika tälten för att frossa i delikatesser från några av Sveriges allra kändaste krogar och kockar. Systrarna Brydling har vi hållit konferens med i Kapstaden för några år sedan så det var ett kärt återseende, och Ulf Wagner från Sjömagasinet i Göteborg träffade vi genom gemensamma bekanta när han var i Kapstaden i vintras i samband med Star For Life. Vi deltog också i Ulfs provlagningsevent och lagade en härlig skaldjurssoppa med honom.

En jättefin solig och läcker dag!
Det här blir en härlig årlig tradition!




onsdag, september 04, 2013

Grandpa Super Bear - ett projekt för fattiga
och behövande barn i Sydafrika


För lite drygt ett år sedan såg jag av en händelse en recension av en 
engelsk barnbok. Boken, som är skriven av den engelska författaren Bruce King, handlar om en liten pojke som träffar en ”farfar superteddybjörn” och får i sju kapitel uppleva olika upplyftande livssituationer med klara budskap som skapar ökad motivation och stärkt självkänsla.
När jag läste boken slog det mig att dessa budskap precis är vad de 
fattiga barnen i kåkstäderna i Sydafrika behöver. De flesta av dessa barn lever i fattiga och trasiga miljöer utan några som helst ledstjärnor. Jag tog kontakt med Bruce King och fick, efter att ha beskrivit mina tankar och planer, rättigheterna till att översätta boken till xhosa som är ett av de mest utbredda språken i Sydafrika. Till min hjälp hittade jag den sydafrikanska välgörenhetsorganisationen
A Reaching Hand som leds av svenskan Karin Hoole.

Under det knappa år som gått sedan projektet drogs igång är boken 
inom kort översatt och klar att gå till tryck. Lansering kommer att ske i slutet av november då, i ett första steg, drygt 1000 fattiga och behövande kåkstadsbarn kommer att få var sin liten ryggsäck innehållande:


- boken ”Hur man blir en Superbjörn”

- en tillhörande målarbok

- ett paket färgkritor
- och en alldeles egen mjuk och go nallebjörn.

Finansieringen av de första 1000 ryggsäckarna är till största delen klar, och nu arbetar vi på att till jul kunna glädja och motivera många fler kåkstadsbarn med var sin alldeles egen ryggsäck.
Varje ryggsäck med innehåll kostar R95 (ca 62 kr) att producera och distribuera.

Vill Du hjälpa till? 
Skicka då din gåva till:
A Reaching Hand, Bankgiro 212-3875
Märk gåvan med: ”Super Bear”
Skriv gärna även din mailadress, så håller vi 
dig uppdaterad om utvecklingen av projektet.

62 kr = 1 barn
310 kr = 5 barn
620 kr = 10 barn
1 550 kr = 25 barn
3 100 kr = 50 barn

Vi vänder oss till såväl privatpersoner som organisationer och företag. Jag och A Reaching Hand är väldigt tacksamma för alla sponsorer och välgörare som vill göra skillnad, vare sig det är en liten eller stor gåva. Alla donationer till projektet går oavkortat till produktion och distribution av ryggsäckar till barnen, och mitt och organisationens arbete sker helt på oavlönad basis.

Mer information om boken och författaren finns HÄR!
Information om organisationen ”A Reaching Hand” finns HÄR!
”Gilla”, dela och sprid gärna information om Grandpa Super Bear projektet direkt, eller indirekt via sociala medier, till vänner och bekanta.

Låt oss tillsammans glädja och hjälpa många
 fattiga och utsatta kåkstadsbarn till jul!

                                                         Tack för din medverkan! 
                                                             Björn Waenerlund

tisdag, september 03, 2013

Prisade vingårdar

Den ansedda engelska vintidningen Decanter har i sitt senaste nummer ett reportage om vinturism i Kapstadens vindistrikt, och har utsett vinnande vingårdar i olika kategorier. Så här tycker tidningen:

Overall champion
La Motte, Franschhoek

Accommodation
Grand Dédale, Wellington

Architecture & Landscapes
Waterklooof, Somerset West

Arts & Culture
Grande Provence, Franschhoek

Innovative Wine Tourism Experiences
Creation, Hemel-en-Aarde

Sustainable Wine Tourism Practices
La Motte, Franschhoek

Wine Tourism Restaurant
Tokara Restaurant, Stellenbosch

Wine Tourism Services
Waterford, Stellenbosch

Alla vi som har Kapstadens vingårdar omkring oss under det svenska vinterhalvåret håller säkert med i mångt och mycket, samtidigt som vi känner till många vingårdar som kan konkurrera om dessa utmärkelser.

I klassen "Arts & Culture" hade vi nog också kunnat tänka oss storslagna vingården Delaire Graff Estate som vinnare, men det känns roligt att underbara Grande Provence (med ett av Sydafrikas bästa kök!) tog hem priset med en betydligt blygsammare budget.

La Motte har de senaste åren blivit en av våra egna favoritvingårdar, och det var roligt att se den få flera fina utmärkelser här. Grand Dédale däremot är oprövat för oss två, så det får bli ett spännande utflyktsmål under kommande säsong.

Tack för tipset, Thomas S!

söndag, september 01, 2013

Svenska Alexandra Engen världsmästare i Sydafrika!!

Mountainbikecyklisten Alexandra Engen försvarade sin VM-titel i sprint som avgjordes i Pietermaritzburg i Sydafrika idag! Heja Sverige!

Läs mer HÄR!