torsdag, oktober 31, 2013

Öppna Trädgårdar i Elgin

Kommande två helger  3-4 samt 9-10 november visar 21 gårdar sina vackra trädgårdar för allmänheten mellan klockan 10.00 och 17.00. Det är fritt inträde till dom allra flesta gårdar medan några tar mellan R10 och R25. Massor med bra information, kartor och bland annat hela 5 förslag till olika rutter hittar man HÄR.


onsdag, oktober 30, 2013

Plats kvar på nästa kåkstadstur!

Som  många av er kanske redan vet så är vi djupt engagerade i den relativt lilla kåkstaden Kayamandi (40 000 innevånare) i utkanten av Stellenbosch stad. Samira gör en guidad kåkstadstur till fots varje vecka, där vi interagerar med människorna i kåkstaden på ett unikt sätt.

Foto: Barbro Holgerson
Torsdagen den 21 november på förmiddagen har vi några anmälningar till turen men fortfarande platser kvar, om det finns fler som vill hänga på. Om ni, precis som vi, känner en tveksamhet inför att "åka och titta på dom fattiga i kåkstäderna" kan vi berätta att det faktiskt inte alls upplevs på det sättet av vare sig kåkstadens innevånare eller de som följer med oss på turen. Trots livet i enkelhet är de boende där för det mesta nöjda med sin tillvaro, och tycker det är fantastiskt att vi valt att åka runt jorden för att komma och hälsa på dem. Vi har shorts, t-shirt och gympadojor och de har shorts, t-shirts och gympadojor. Livet i kåkstaden påminner mycket om livet på en campingplats. Duschar och toaletter ligger i en central byggnad, barnen springer runt och leker och alla tar hand om allas ungar. Lagar mat gör man ofta tillsammans över gemensamma grillar. På torsdagarna är det leverans av levande kycklingar som ska tillagas inför helgen, och vi brukar också kunna se hur man grillar fårhuvuden - en gammal tradition från apartheidtiden då det och inälvor var det enda kött som var tillåtet för de svarta att köpa.

Foto: Barbro Holgerson
Madiba, Kayamandis inofficiella borgmästare, följer med oss på turen och berättar som en levande historiebok om hur det såg ut på sjuttiotalet då han först kom dit, och hur allt fungerar idag. Vi gör ett besök i en shebeen, en afrikansk pub där man brygger sitt eget öl, och vi köper fina pärlsmycken hos den unga smyckeskonstnärinnan Portia. Rundvandringen avslutas med höjdpunkten då vi besöker alla härliga barn på "vår" förskola, som finansieras med hjälp av den avgift som deltagarna på kåkstadsturen betalar (R140/pers). Det brukar blir många glada skratt och härliga kramar, och barnen brukar stolta sjunga hela den svåra sydafrikanska nationalsången för oss när vi hälsar på.

Missa inte den här chansen att få en unik nära inblick i det "riktiga" Sydafrika! Vi gör turen varje torsdag förmiddag. Anmäl via e-post till info[at]egi.se eller med en kommentar till detta inlägg. Välkomna!
Foto: Barbro Holgerson

måndag, oktober 28, 2013

Självriskförsäkring vid bilhyra utomlands


Vår vän Rolf B har inkommit med följande jätteintressanta inlägg till bloggen som vi härmed vill delge er alla:

"Talade just med ICA-banken avseende ICA+ kort och självrisk vid hyra bil. Man behöver inte teckna någon separat självriskförsäkring vid bilhyra utomlands. ICA+ -kortet täcker självrisk upp till SEK 10.000:- ! Tror det gäller de flesta VISA och MC."

Här finns det alltså pengar att spara, speciellt om man ska hyra bil en längre tid som många svenska "svalor" gör i Kapstaden. Precis som Rolf skriver så är det värt att undersöka om inte även fler kort täcker självrisken, även om man inte har just ICA Mastercard Bankkort Plus.

Stort TACK för ett bra tips, Rolf!

söndag, oktober 27, 2013

Nu växer barnboken fram i Björns dator!

Projekt Gandpa Super Bear är nu inne i en spännande produktionsfas. Översättningen och afrikaniseringen är nu klar och Björn håller på att skapa sagoboken och målarboken i sin dator innan det äntligen är dags för tryck.
Mer information om projektet hittar du HÄR

Framsidan på sagoboken kommer se ut ungefär så här:
Fritt översatt från Xhosa:  Så blir du en superbjörn
Sju tänkvärda historier för att inspirera barn att växa upp till att bli det bästa dom kan bli.
av Grandpa Super Bear
För barn från 4 till 94 år, för det är aldrig för tidigt och aldrig försent att lära av dessa historier.
                                                                 
                                 …… och målarboken kommer förmodligen se ut så här:

                                  Grandpa Super Bear's Supermålarbok
                                  För väldigt speciella små Björnar
                                  (  och trevlig terapi även för vuxna  )

fredag, oktober 25, 2013

På onsdag nästa vecka (30/10) är det så äntligen säsongstart för boule på Vergenoegd igen. Som traditionen bjuder startar boulen kl 11.00 och ingen föranmälan behövs. Det enda kravet är att man kommer dit i god tid. Ung och gammal, proffs eller nybörjare - Alla är välkomna att ha en trevlig spelrunda och att avnjuta en härlig lunch i glada vänners lag.
Väl mött !
Hälsar Tore

Lämna gärna eventuella frågor till oss här på bloggen, så vidarebefordrar vi dessa till till Tore.

Bra växelkurs på ZAR

Som många av er säkert lagt märke till har växelkursen SEK-ZAR ändrats till mycket förmånliga nivåer för oss "svalor" som spenderar en stor del av året i Sydafrika. Enligt Bloomberg har den sydafrikanska randen tappat 18 % gentemot kronan sedan årsskiftet.

Just nu är köpkursen 0,63 och säljkursen 0,67. Ett bra tips kan vara att passa på att skicka ner pengar från Sverige till Sydafrika nu om man har ett sydafrikanskt bankkonto som behöver fyllas på inför den stundande säsongen.

onsdag, oktober 23, 2013

Håll i hatten -
för här händer det saker!


Visste ni att under de närmaste 15 till 20 åren kommer en helt ny stad med ca 14 000 hus (!) och 120 hektar* av retail- och industrilokaler att byggas på den gamla AECI-marken sydväst om Somerset West? Ett projekt som oåterkalleligen kommer att förändra hela Helderberg-området.
Projektet som i sin helhet omfattar 730 hektar* mark kommer att utvecklas i sex etapper. Den första etappen som redan är under utbyggnad ligger söder om N2 och väster om R44 och Beach Road.
Denna etapp kallas "De Beers Precinct" och omfattas av bland annat 500 exklusiva bostäder, ett 100 bäddars privatsjukhus och ett privat dagsjukhus samt cirka 10 hektar mark för byggnation av lätt industri och detaljhandel. District Mail har skrivit ett par artiklar om projektet som du hittar HÄR 1 och HÄR 2.
*) 1 Hektar = 10.000m2

måndag, oktober 21, 2013

Nu är det på G!

För en vecka sedan kom dom, visserligen 2,5 vecka för sent, men dom kom i alla fall (!) och dom byggde upp mittenpelaren. Idag kom dom igen och nu målas det och det sätts upp dörrar för glatta livet. Så ikväll har dom lovat att "your cars can sleep at home again".
Visst kan det kännas lite jobbigt när saker och ting strular till sig, men så känns det så mycket skönare när allt blir bra igen. Har du missat den dråpliga historien om hur vårt 2-bilsgarage plötsligt förvandlades till ett 3-bilsgarage kan du läsa hur det kom sig HÄR


fredag, oktober 18, 2013

Grandpa Super Bear-projektet håller ångan uppe!

Vårt projekt för att stötta självförtroendet hos de fattiga och behövande kåkstadsbarnen i Sydafrika rullar på i god fart! Medan Björn är på plats i Kapstaden för att leda projektarbetet gjorde Samira ett besök hos Rotary i Nynäshamn härom dagen och berättade om livet i Sydafrika i allmänhet och projektet i synnerhet.
Enligt arrangörerna av Rotarylunchen var det osedvanligt god uppslutning, så intresset var uppenbarligen stort. Många kom fram efter dragningen och ville ha vår folder om projektet och titta närmare på ryggsäcken med Superbjörnboken, målarboken, kritorna och den lilla nallen. Vi håller tummarna för att medlemmarna och deras företag nappar på idén att stötta barnen som ett alternativ eller komplement till de vanliga julklappsinköpen.

Björn rapporterar att projektet på plats nu är inne i en hektisk fas, där översättningen av boken är klar och håller på att kvalitetsgranskas och korrekturläsas. En hel del illustrationer har också fått göras om som en del av "afrikaniseringen" av boken. Sedan är det dags för prepress, d v s för Björn att skapa boken i sin dator (i programmet Adobe InDesign, för dem av er som är intresserade av sådant) innan den går i tyck. Ryggsäckar håller på att sys för glatta livet, målarboken ska också göras klar och kritor inköpas. 1.300 teddy björnar köpte vi in redan förra året eftersom vi fick ett så unikt lågt pris då, så en del av vårt hus är fyllt av stora kartonger fulla med nallar.

Resetidningen Escape 360 intervjuade Samira i förra veckan om vårt liv i Kapstaden. Även där fick vi förstås in information om projektet, så vi hoppas att det kan trilla in en hel del Superbear-bidrag den vägen också. Numret med artikeln kommer ut i butik den 18 november.

Har du missat vår tidigare information om projektet kan du klicka på Grandpa Super Bear-bilden här till höger och läsa om vad vi gör och hur du kan hjälpa till om du vill.

tisdag, oktober 15, 2013

Woolworth expanderar i Somerset West

De flesta av oss som bor i Somerset West och handlar i Waterstone Village noterade säkert redan förra säsongen att järnhandeln Ben Bell flyttade ut och att Woolworth på sikt skulle ta över lokalerna.
Men nu på plats kan vi konstatera att detta bara var delvis rätt. Javisst, Ben Bell har flyttat men det var inte deras lokaler Woolworth var intresserade av utan marken.
Ben Bells lokaler är rivna och där står idag en betydligt större och modernare byggnad. Om vi ska göra en uppskattning så är nog Woolworths samlade butiksyta ungefär lika stor som Pic 'n Pay i samma köpcentrum.
Den officiella invigningen skedde den 1 september, men det återstår fortfarande mycket arbete med inredningen innan allt är klart. Matavdelningen är hyggligt klar men se'n ska bland annat både klädavdelning och en restaurang komplettera det hela. Helhetsintrycket är så här långt ändå mycket positivt, och det ska bli spännande att följa den vidare utvecklingen.

lördag, oktober 12, 2013

David gör fin VM-debut!

Härom dagen när jag, Samira, var på hemväg från fantastiska dagar på Gleneagles i Skottland och precis satt mig tillrätta på planet från Edinburgh hör jag en bekant röst som säger:
- Det är allt en liten värld, eller hur, Samira!
Där står vännen David Kirkham, känd för de flesta av oss sydafrikasvenskar både från Fredagsgolfen på vår hemmabana Strand i Somerset West och från detta års reunion i Bollebygd på Davids hemmabana.

David var på hemväg efter att ha spelat sitt allra första World Hickory Championship, i år på skotska östkusten. David, som helt övergav den moderna golfen till förmån för spel med hickoryklubbor för ungefär ett år sedan, kom tidigare i år på en mycket fin fjärdeplats bland över 100 spelare på Hickory-SM i Landskrona. På hela SM deltog inte mindre än 150 spelare, att jämföras med ca 100 spelare på VM - heja Sverige!

Eftersom all resultaträkning görs manuellt på VM var David osäker på sin slutplacering när vi sågs på planet, men han trodde han skulle ligga bland topp 20 i alla fall. Vilken jättefin debut!
Stort grattis, David!

onsdag, oktober 09, 2013

Snart premiär för Amazink Lives nya show!

 Den omåttligt populära ensemblen på showteatern Amazink Live i utkanten av kåkstaden Kayamandi har satt ihop en ny, häftig krogshow som har premiär lördagen den 19 oktober! Liksom tidigare år kommer alldeles säkert publiken att vallfärda från hela Kapstadsregionen för denna oförglömliga upplevelse, så det brukar vara nödvändigt att boka biljetter i god tid.
I dagarna publiceras spelschemat och en massa information på hemsidan HÄR och på facebook HÄR, och man kan göra förfrågningar på mailadress info[at]amazink.co.za och bokningar på bookings[at]amazink.co.za

 Vi önskar vännerna på Amazink ännu en lyckad succésäsong, den tredje i ordningen!

söndag, oktober 06, 2013

Boka in årets Helderberg Wine Festival!

Numera äger denna härliga begivenhet rum i november i stället för ganska tidigt i oktober, till alla oss "svalors" förtjusning. Boka redan nu in långhelgen 14-17 november då en lång rad av de trevligaste vingårdarna i just vår del av Stellenboschs vindistrikt hittar på en massa kul.

Förutom spännande vinprovningar bjuds det på matmarknader, levande musik i alla former, picknicks, wine & food pairings, "barrel tastings" direkt ur vintunnorna, jordgubbsplockning, grillfester, vingårdspromenader och många andra aktiviteter.

HÄR hittar du festivalens hemsida, men programmet är inte riktigt färdigt ännu, så det som ligger uppe just nu är från förra året. Men håll utkik för snart är det dags!

Väl mött!

fredag, oktober 04, 2013

Idag firar vi att det är exakt 5 år sedan vi skrev vårt första inlägg här på Sydafrikabloggen. Då tänkte vi framför allt att vi skulle använda bloggen till att marknadsföra vår bok Stjärnkrogar och favoritrestauranger i Sydafrika. Men ganska snart drev den på något sätt av sig själv över till att bli lite av en nyhetsblogg för intresserade och/eller besökande skandinaver i Western Cape. Till och med idag har vi hunnit med att skriva 1207 inlägg som har lästs av hela 132 656 besökare. Det är lite svindlande siffror som samtidigt är fantastiskt roliga och motiverande. Men den allra största motivation för oss att fortsätta och förbättra sydafrikabloggen är ändå den mycket positiva och uppmuntrande feed back vi så ofta får från er våra kära läsare. Ett STORT TACK till er alla!!
Samira & Björn


torsdag, oktober 03, 2013

Nu börjar pengar strömma in till kåkstadsbarnens motivationskit!!

 Nyligen gjorde vi ett utskick till alla våra golfvänner som brukar spela golf nere i Sydafrika varje säsong - tack Hasse L för den fina hjälpen med utskicket!

Och ett JÄTTESTORT tack vill vi rikta till alla er som redan så generöst satt in pengar på kontot!! 145 fattiga kåkstadsbarn med xhosa som modersmål är redan säkrade av våra golfvänner och kommer att få var sin liten ryggsäck innehållande
* barnboken "Så blir du en SUPERBJÖRN" översatt till xhosa (som på ett pedagogiskt sätt stärker barnens självförtroende och motivation)
* en tillhörande målarbok
* ett paket färgkritor
* en alldeles egen mjuk och go nallebjörn.
Både små och stora bidrag börjar nu också rulla in från olika håll till projektet. Nu hoppas vi att många, många fler vill hjälpa till! Visst vore det fantastiskt om tusentals fattiga barn utan förebilder och stöttning i sin vardag kan få var sitt självförtroende-kit till jul i år! Kom ihåg att varenda krona går oavkortat direkt till produktion och distribution av ryggsäckar med innehåll - inte ett öre försvinner i löner, lokalhyror eller annan administration!

KLICKA HÄR för all information du behöver!

Vi kommer framöver att kontinuerligt rapportera om hur insamlingen fortskrider här på bloggen.
To be continued!